Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Stefanie Gijsels, Joris Van Camp, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels, Sonja De Pooter en Hilde Goris - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Bart Goris - gemeenteraadslid

 

gemeenteraadslid Frans Marivoet vervoegt de vergadering vanaf punt 2.

gemeenteraadslid Stefanie Gijsels vervoegt de vergadering vanaf punt 5.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 18 januari 2021 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 18 januari 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 18 januari 2021, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 18 januari 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 18 januari 2021 goed.

Publicatiedatum: 17/03/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

2. Lokaal relanceplan post covid-19 - opschorting van de belasting voor de privatieve innames openbaar domein aanpalend aan de handelszaak in 2021, opschorting van het retributiereglement voor de terbeschikkingstelling van elektriciteit op kermissen en openluchtevenementen in 2021, ter beschikkingstelling vrije tijdsinfrastructuur en vrijstelling retributies voor domein Moervelden in 2021 - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit een aanpassing van het relanceplan goed te keuren met de opschorting van het retributiereglement voor de terbeschikkingstelling van elektriciteit op kermissen en openluchtevenementen, vrijstelling belasting voor horeca voor de inname van openbaar domein voor de terrassen, aanpassing retributiereglement voor de vrije tijdinfrastructuur en in het bijzonder de Moervelden die  in 2021 gratis zal zijn voor de Ranste verenigingen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2020 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de ter beschikkingstelling van elektriciteit op kermissen en openluchtevenementen

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 juni 2020 en van de gemeenteraad van 22 juni 2020 met de goedkeuring van het relanceplan post covid-19

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de goedkeuring van het retributiereglement op het gebruik van de vrijetijdsinfrastructuur van de gemeente Ranst

Het besluit van de gemeenteraad van 22 juni 2020 met de goedkeuring van het lokaal relanceplan post covid-19

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van de aanpassing van het relanceplan met de opschorting van het retributiereglement voor de terbeschikkingstelling van elektriciteit op kermissen en openluchtevenementen, aanpassing concessieovereenkomst met de sporthal en aanpassing retributiereglement voor de vrije tijdinfrastructuur en in het bijzonder de Moervelden om die ook toegankelijk te maken voor Ranstse inwoners.

 

Juridisch kader:

Art. 2 en 269 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Artikel 40, §3 va het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

De verschillende ministerieel besluiten wegens het ontbreken van een pandemiewet houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID−19 te beperken sinds maart 2020

 

Bijkomende motivering:

Gemeenten en OCMW's spelen een cruciale rol in de exit-fase van de coronacrisis, uiteraard steeds binnen de federale richtlijnen. Na de eerste golf van het virus was het voor Ranst belangrijk om bij te dragen aan een lokaal relanceplan. Nu dankzij de uitrol van de vaccinatie kan de gemeente een belangrijke rol spelen in de relance van de maatschappij en het vrije tijdsleven.

Er zijn veel activiteiten afgelast zowel in de 1ste, 2de als 3de golf in de provincie Antwerpen. Nu dat er opnieuw vooruitzicht is op beter meer met de lente die in aantocht is en de vacinatiecentra worden opgestart is het voor de gemeente het moment om de relance te ondersteunen in veilige omstandigheden.

In eerste instantie is vooral de horeca getroffen door de covid-19 crisis aangezien deze sector al een half jaar gesloten is geweest en bij een eventuele heropening in de lente geconfronteerd zal worden met bijhorende uitdagingen in het kader van het bewaren van de afstand. Het openbaar domein kan net zoals in de zomer van 2020 ter beschikking gesteld worden aan de horeca-uitbaters ter compensatie van hun capaciteitsverlies wegens de verplichte maatregelen inzake de social distance die ze moeten nemen. In dit kader opteert het gemeentebestuur om de belasting op de privatieve inname van het openbaar domein op te schorten voor innames aanpalend aan hun handelszaak zoals het uitstallen van koopwaren of andere voorwerpen, het aanbrengen van uitstallingen op vensters- en deurdorpels en het aanbrengen van uitstallingen en toestellen, terrassen. Enkel de belasting op privatieve inname van het openbaar domein voor werken door het plaatsen van constructies en materialen zoals schutsels, stellingen, kranen, containers, betonbakken, bouwmaterialen, bouwafval, werktuigen en voertuigen ter gelegenheid van bouwen, verbouwen of verhuizen. Idem voor de ambulante handel aangezien de ambulante handel tijdens de 2de (semi-) lockdown niet getroffen werd.

In tweede instantie zal het gemeentebestuur de opwaardering van de levenskwaliteit faciliteren door het aanbod te vergroten van de vrije tijdsinfrastructuur door het aanbieden van geschikte domeinen die de veiligheidsmaatregelen bevorderen zoals het domein Moervelden. Het domein Moervelden is omwille van zijn oppervlakte geschikt voor de organisatie van evenementen waar de social distancing gerespecteerd zal blijven. Hierdoor stelt het bestuur voor om de retributie voor het jaar 2021 op te schorten en het domein ook ter beschikking te stellen voor aan de verenigingen van Ranst (en circussen).

In het retributiereglement voor de ter beschikkingstelling van de vrije tijdsinfrastructuur is er bepaald dat de gebruikers vallen onder één van de volgende categorieën:

Categorie 0

-          Gemeente- en OCMW-ambtenaren (in het kader van hun functie) en gemeentelijke en

-          OCMW-diensten

-          Gemeentelijke raden, zijnde de raden die door de gemeente of het OCMW zijn ingericht (voor initiatieven door de raden zelf georganiseerd)

-          Publieke of semi-publieke instanties die diensten verlenen aan de inwoners van de gemeente Ranst (VOR, vrije scholen, Politiezone Zara, Brandweerzone RAND, …)

Categorie A:

-          Elke erkende vereniging van Ranst

-          Erkende circussen

Naast de toelating tot de organisatie van deze evenementen kan het gemeentebestuur deze evenementen stimuleren door de elektriciteit gratis ter beschikking te stellen op het openbaar domein bij de organisatie van corona-proof evenementen op het openbaar domein zoals de kermissen. Hierdoor dient het retributiereglement voor de ter beschikking stelling van elektriciteit opgeschort te worden in het jaar 2021.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

§1. De gemeenteraad besluit om de belasting op de privatieve inname van het openbaar domein op te schorten voor het jaar 2021 voor innames aanpalend aan hun handelszaak zoals het uitstallen van koopwaren of andere voorwerpen, het aanbrengen van uitstallingen op vensters- en deurdorpels en het aanbrengen van uitstallingen en toestellen, terrassen.

Enkel de belasting op privatieve inname van het openbaar domein voor werken door het plaatsen van constructies en materialen zoals schutsels, stellingen, kranen, containers, betonbakken, bouwmaterialen, bouwafval, werktuigen en voertuigen ter gelegenheid van bouwen, verbouwen of verhuizen en voor de ambulante handel blijft behouden voor 2021

§2. De gemeenteraad besluit artikel 3 van het belastingsreglement op de privatieve inname op openbaar domein als volgt aan te passen:

"§1. De gemeenteraad heft een belasting op het innemen van een deel van het openbaar domein, om deze te benutten voor handelsdoeleinden door het plaatsen van tafels, stoelen, banken, terrassen, stoepborden, uitstallingen, …. Het uitstallen van koopwaren of andere voorwerpen, het aanbrengen van uitstallingen op vensters- en deurdorpels en het aanbrengen van uitstallingen en toestellen, vastgemaakt aan de gevels, wordt gelijkgesteld met het innemen van het openbaar domein, indien de uitgestalde waren of de aangebrachte toestellen een uitsprong maken over het openbaar domein van minimaal 1m2 en dit op een hoogte die minder is dan 2,5m.

§2. Alvorens tot de inname van het openbaar domein mag worden overgegaan dient toelating te worden verkregen door het college van burgemeester en schepenen of door het orgaan aangewezen door de politieverordening. Zo deze toelating niet is verleend, zal de ingenomen oppervlakte op het openbaar domein worden vrijgemaakt door of in opdracht van de gemeente en zullen de kosten verhaald worden op de veroorzaker en indien deze niet bekend is op de bouwheer.

§3. De belasting wordt vastgesteld op € 5 per begonnen m² voor terrassen en andere uitstallingen met een minimumaanslag van € 25 voor de inname van het openbaar domein in het kader van ambulante handel. In het jaar 2020 en 2021 zal in het kader van de herstelmaatregelen naar aanleiding van het post-covid-19 tijdperk de belasting worden vastgesteld op € 0 per begonnen m² voor terrassen en andere uitstallingen aanpalend aan de zaak

§4. De berekening van de belastbare oppervlakte gebeurt als volgt:

1)      Voor de terrassen met windschermen of andere afsluitingen is de belastbare oppervlakte gelijk aan deze van de vierhoek binnen wiens grenzen het terras en de afsluiting en/of windschermen vervat zijn. Indien de ingang van de instelling zich in het terras bevindt, geeft dit aanleiding tot een vrijstelling van 1,5 meter, voor zover deze strook ook werkelijk vrij gehouden wordt.

2)      Voor de andere belastbare innemingen van het openbaar domein is de belastbare oppervlakte gelijk aan de oppervlakte van de vierhoek waarin de uitstalling of het toestel zich boven het openbaar domein uitstrekt. Het gedeelte van een vierkante meter wordt afgerond naar de hogere eenheid.

§5. Tijdelijke terrassen, terrasuitbreidingen of andere uitstallingen ter gelegenheid van goedgekeurde evenementen door het college van burgemeester en schepenen zoals straatfeesten, openbare markten, kermissen, … zijn vrijgesteld van deze belasting. De vrijstelling geldt enkel voor de dag(en) van het evenement zelf.

§6. De belasting is ondeelbaar en verschuldigd per kalenderjaar door diegene die het openbaar domein inneemt.

§7. Het betalen van de belasting geeft aan de belastingplichtige geen enkele aanspraak op enig recht van concessie of erfdienstbaarheid op het betrokken openbaar domein. Hij is er integendeel toe gehouden op het eerste verzoek van de overheid het gebruik van het openbaar domein te staken of te beperken, zonder enige schadevergoeding te kunnen vorderen.

§8. De belasting is eveneens verschuldigd bij wederrechtelijke inneming van openbaar domein onverminderd de verwijdering van de belastbare elementen wegens het ontbreken van toelating zoals voorzien bij politieverordening of bij intrekking van de toelating bij politiemaatregel wegens een fout van de belastingplichtige."

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit in het kader van de ondersteuning van de culturele en openlucht evenementen in Ranst die de corona-test weerstaan en in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd worden te ondersteunen door de elektriciteit op het openbaar domein gratis te verlenen en het retributiereglement voor de terbeschikkingstelling van elektriciteit op kermissen en openluchtevenementen op te schorten voor 2020 en 2021.

 

Art. 3:

§1. De gemeenteraad tracht de opwaardering van de levenskwaliteit te faciliteren door het aanbod te vergroten van de vrije tijdsinfrastructuur door het aanbieden van geschikte domeinen die de veiligheidsmaatregelen bevorderen zoals het domein Moervelden.

§2. De gemeenteraad besluit artikel 13 van het retributiereglement op het gebruik van de vrijetijdsinfrastructuur van de gemeente Ranst aan te passen als volgt:

"§1. Het domein wordt verhuurd op weekdagen, namelijk maandag, dinsdag, woensdag en donderdag en op weekend-dagen: namelijk vrijdag, zaterdag en zondag. Een feestdag en de dag voor een feestdag worden gelijkgesteld met een weekenddag.

§2. De gebruikers vallen onder één van de volgende categorieën:

-          Categorie 0:

         Gemeente- en OCMW-ambtenaren (in het kader van hun functie) en gemeentelijke en OCMW-diensten

         Gemeentelijke raden, zijnde de raden die door de gemeente of het OCMW zijn ingericht (voor initiatieven door de raden zelf georganiseerd)

         Publieke of semi-publieke instanties die diensten verlenen aan de inwoners van de gemeente Ranst (VOR, vrije scholen, Politiezone Zara, Brandweerzone RAND, …)

-          Categorie A:

         Elke erkende vereniging van Ranst

         Erkende circussen"

§3. De gemeenteraad besluit artikel 14 van het retributiereglement op het gebruik van de vrijetijdsinfrastructuur van de gemeente Ranst aan te passen als volgt:

"§1. De gebruikers die conform artikel 13, §2 tot de gebruikerscategorie 0 behoren, worden vrijgesteld van retributie.             

§2. Voor het gebruik van de verschillende zones gelden volgende tarieven:

 

Vergoeding gebruik

Zone A

Zone B, C en D

Weekdag

€ 25

€ 10 per zone

Weekenddag

€ 75

€ 75

 

In het jaar 2020 en 2021 zal in het kader van de herstelmaatregelen naar aanleiding van het post-covid-19 tijdperk de retributie worden vastgesteld op € 0 per

§3. Enkel in zone A is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de nutsvoorzieningen. In de retributie is 2 m³ water en 80 kWh elektriciteit inbegrepen. Indien het energieverbruik hoger is dan wordt een meerprijs in rekening gebracht à rato van € 6 per begonnen m³ en € 0,5 per begonnen kWh, vermeerderd met € 20 administratieve kost. De meterstanden worden uitgelezen door de bevoegde ambtenaar.

§4. Indien vastgesteld wordt dat de gebruiker toch niet gehuurde zones in gebruik neemt, dan wordt voor deze zones het vijfvoud van de huurprijs aangerekend op basis van de tarieven van 2021.

§5. De brandverzekering van het gebouw wordt afgesloten door de gemeente."

Publicatiedatum: 17/03/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

3. Informatieveiligheidsbeleid en -plan - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het informatieveiligheidsbeleid en het informatieveiligheidsplan 2021-2023 zoals vervat in bijlage goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 20 februari 2017 met de goedkeuring van de projectovereenkomst en projectplan van kina p.v. over de ondersteuning van het gemeentebestuur bij het informatieveiligheidsbeleid waarbij de gemeenteraad de Raad van Beheer van Kina p.v. machtigt een informatieveiligheidsconsulent voor het gemeentebestuur

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2018 met de aanstelling van Marc Smets als DPO via de samenwerking met Kina in het kader van de informatieveiligheid

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 februari 2020 met de goedkeuring van het informatieveiligheidsbeleid en het informatieveiligheidsplan 2021-2023 en de agendering op de eerst volgende gemeenteraad.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan de gemeente door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college vanburgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn voor.

De wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens.

Artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronisch bestuurlijk gegevensverkeer

Artikel 10 van het besluit van de Vlaamse regering van 15 mei 2009 houdende de uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer

De veiligheidsconsulent stelt voor de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur een ontwerp van veiligheidsplan op voor een termijn van drie jaar, met vermelding van de middelen op jaarbasis die vereist zijn om het plan uit te voeren. Dat ontwerp wordt minstens eenmaal per jaar herzien en zo nodig aangepast.

De Europese Verordening 2016/679 van het Europees parlement en de raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrijde verkeer van die gegevens en tot intrekking van richtlijn 95/46/EG

 

Adviezen:

Het advies van het managementteam van 20 september 2020

Het advies van de gemeentelijke informatieveiligheidscel

 

Bijkomende motivering:

Informatie is een van de belangrijkste bezittingen binnen een lokaal bestuur en zit bovendien verspreid doorheen de hele organisatie. Informatie an sich en de verwerking ervan heeft de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt, gezien de digitalisering en automatisering van de systemen. Een gevolg hiervan is het ontstaan van nieuwe risico’s en uitdagingen waarmee alle organisaties geconfronteerd worden. In het licht hiervan zijn ook nieuwe regels ontstaan die de aandacht voor het veiligstellen van persoonsherleidbare gegevens willen vergroten. Zo is op 25 mei 2018 de AVG in voege getreden. De GDPR bevestigt enkele bestaande principes, maar introduceert ook enkele nieuwe accenten. Door een systeem op te zetten rond informatieveiligheid kan er tegemoet gekomen worden aan de principes die centraal gesteld worden.

Het informatieveiligheidsbeleid is opgesteld om te helpen bij het beheer van (persoonlijke) data in de context van de dagelijkse activiteiten van Gemeente & OCMW Ranst om zo tegemoet te komen aan enerzijds de principes van informatieveiligheid en anderzijds de regels opgelegd door de AVG of GDPR. Deze gids geeft met andere woorden aan hoe er binnen Gemeente & OCMW Ranst omgegaan wordt met allerlei data en persoonsherleidbare gegevens. 

Het informatieveiligheidsbeleid en de maatregelen die hieruit voortvloeien zijn primair gericht op de bescherming van de informatie die Gemeente & OCMW Ranst in hun bezit hebben. De focus is gericht op informatie(uitwisseling) in alle verschijningsvormen, zoals elektronisch, op papier en mondeling. Het gaat niet alleen over ICT of het bescherming van privacy, maar ook over bescherming van vitale maatschappelijke functies die worden ondersteund met informatie (verkeer, vervoer, openbare orde en veiligheid, etc.).

Een betrouwbare informatievoorziening is noodzakelijk voor het goed functioneren van de gemeentelijke organisatie en is de basis voor de bescherming van de rechten van burgers en bedrijven. Dit vereist een integrale aanpak, goed opdrachtgeverschap en risicobewustzijn. Ieder organisatieonderdeel is hierbij betrokken.

 

Bijlagen:

Het informatieveiligheidsbeleid

Het informatieveiligheidsplan voor de periode 2021-2023

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het informatieveiligheidsbeleid en het informatieveiligheidsplan 2021-2023 zoals vervat in bijlage goed.

Publicatiedatum: 17/03/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

4. Gebruiksovereenkomst lokaal vestiging uitleenpost bibliotheek Ranst - Oelegem

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit de ontwerpovereenkomst met de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem voor het gebruik van een lokaal in de parochiezaal als tijdelijke uitleenpost voor de bibliotheek  goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In de gemeenteschool van Oelegem is nood aan een bijkomend klaslokaal. Het lokaal van de ruimte die momenteel dienst doet als uitleenpost voor de bibliotheek dringt zich op. Dit vanaf 1 september 2021. Voor bibliotheek en school moet tijdig kunnen gestart worden met de voorbereidende werkzaamheden. Met de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen van Ranst - Oelegem vonden gesprekken plaats met het oog op het vinden van een alternatief. Dat werd gevonden in een tijdelijk gebruik van een ruimte in de parochiezaal. Er werd een gebruiksovereenkomst voorbereid gebaseerd op de overeenkomst die door de gemeente gebruikt wordt voor het ter beschikking stellen van infrastructuur aan verenigingen. De gebruiksovereenkomst werd in overleg met de eigenaar opgemaakt. Na voorbereiding door het college wordt de overeenkomst ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridisch kader:

Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

Artikel 40 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen , beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheden.

 

Bijkomende motivering:

Alternatieve pistes (andere locaties, plaatsing containers)  werden onderzocht. Tijdens een plaatsbezoek in de parochiezaal waren zowel verantwoordelijken voor de bibliotheek als de technische dienst van mening dat de ruimte in de parochiezaal geschikt is en mits relatief beperkte uitgaven in gereedheid kan worden gebracht. Het gebouw is goed gelegen, er is ruime parkeergelegenheid, het is toegankelijk, sanitaire voorzieningen kunnen gebruikt worden ... en het is een vertrouwde locatie voor de inwoners van de gemeente. De voorgestelde voorwaarden zijn realistisch en aanvaardbaar:

-  huursom jaarlijks €10.950 inclusief energieverbruik

(Deze vergoeding werd vastgesteld op basis van redenering als volgt.

Normaal wordt het lokaal verhuurd aan 110€/dag voor een familiefeest. De gemeente heeft het lokaal continu in gebruik wat aan dat tarief (110 x 365 dagen) een kost van € 40.000 zou betekenen.

Een vereniging betaalt € 25 per dagdeel plus energie. Een continu gebruik zou onder die voorwaarden resulteren in een kostprijs van € 27.375 (3 dagdelen x € 25 x 365 dagen).

Beide voornoemde bedragen zijn niet realistisch.

De kerkfabriek is bereid om het betreffende lokaal ter beschikking te stellen aan € 30  per dag (€ 25  huur en € 5 energie), wat neerkomt op een gebruiksvergoeding van € 10.950 op jaarbasis.)

- vaste prijs voor vier jaar, vanaf 1 maart 2025 wordt wettelijke voorziene index aanpassing toegepast  (basis huurperiode is vier jaar - dit in functie van het beschikken over een realistische termijn voor realisatie van een duurzame oplossing)

- als basis voor de gebruiksovereenkomst werd de standaardovereenkomst genomen die door de gemeente wordt gehanteerd voor het ter beschikking stellen van infrastructuur aan verenigingen.

 

Bijlagen:

Parochiezaal Oelegem ontwerp gebruiksovereenkomst gemeenteraad 15022021.

Mail bericht Agentschap Binnenlands Bestuur in verband met vastgestelde vergoeding.

Alternatieve pistes (andere locaties, plaatsing containers)  werden onderzocht. Tijdens een plaatsbezoek in de parochiezaal waren zowel verantwoordelijken voor de bibliotheek als de technische dienst van mening dat de ruimte in de parochiezaal geschikt is en mits relatief beperkte uitgaven in gereedheid kan worden gebracht. Het gebouw is goed gelegen, er is ruime parkeergelegenheid, het is toegankelijk, sanitaire voorzieningen kunnen gebruikt worden ... en het is een vertrouwde locatie voor de inwoners van de gemeente. De voorgestelde voorwaarden waren realistisch en aanvaardbaar.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Huur parochiezaal Oelegem voor de bibliotheek

Actie:

AC000036 Betalen en invorderen van de huur voor publieke ruimtes

Ramingnummer:

RA001443

Uitgave:

€ 10.950 jaarbedrag (inclusief btw)

Visumnummer:

NVT

 

 

Besluit met:

21 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Hilde Goris (Goesting!)

2 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad besluit het ontwerp van overeenkomst met de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem voor het gebruik van een lokaal in de parochiezaal als tijdelijke uitleenpost voor de bibliotheek - zoals in bijlage toegevoegd - goed te keuren.

Publicatiedatum: 17/03/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

5. Belastingsreglement op verwaarloosde woningen en gebouwen - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het gemeentelijk reglement en belastingsreglement goed  voor verwaarloosde woningen en gebouwen. Dit reglement werd vervangen door het aangepaste reglement goedgekeurd in  de zitting van 28 juni 2021.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2019 met de toetreding aan de Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Midden

Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2020 met de goedkeuring van het aangepaste belastingreglement met betrekking tot leegstaande gebouwen en woningen voor de aanslagjaren 2021-2025

Het beleid met betrekking tot verwaarloosde gebouwen en woningen werd van het Vlaamse naar het gemeentelijk niveau overgeheveld.

Hierdoor wijzigden de decretale bepalingen in verband met de opmaak en het beheer van de gewestelijke inventaris van verwaarloosde gebouwen en woningen. De gewestelijke inventaris verdween en de gemeente kan voortaan zelf een register van verwaarloosde gebouwen en woningen bijhouden op grond van het gewijzigde artikel 25 van het Heffingsdecreet.

Ook de decretale bepalingen in verband met de gewestelijke verkrottingsheffing op verwaarloosde gebouwen en woningen in de Vlaamse Codex Fiscaliteit werden opgeheven. De gemeente kan een heffing innen op verwaarloosde gebouwen en woningen op grond van de gemeentelijke fiscale autonomie. Naar aanleiding van het wijzigingsdecreet van 23 december 2016 houdende diverse fiscale bepalingen en bepalingen omtrent de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen is het gepast om een gemeentebelasting op verwaarloosde gebouwen en woningen in te stellen zodat het verwaarlozingsbeleid op die wijze wordt gecontinueerd op gemeentelijk niveau.

 

Juridisch kader:

Artikel 170 §4 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994

De gemeenteraad is bevoegd voor het invoeren van een gemeentelijke belasting.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Het decreet betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen van 30 mei 2008

Art. 2.15 tot 2.20 van de Vlaamse Codex Wonen 2021

De gemeente kan een register opmaken van de verwaarloosde gebouwen en woningen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 21 september 2007

Subsidiëring van de intergemeentelijke samenwerking IVWL Midden ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid, waarin de optimale benutting van het beschikbare patrimonium voor wonen in de gemeente werd opgenomen.

Art. 2 van het besluit van de Vlaamse regering over het lokaal woonbeleid van 16 november 2018

De gemeenten hebben conform artikel 28, § 1, van de Vlaamse Wooncode de regierol voor het woonbeleid op hun grondgebied. Dat betekent dat ze binnen de grenzen van het subsidiariteitsbeginsel zorgen voor de uitwerking, sturing, afstemming en uitvoering van het lokale woonbeleid. 

 

Bijkomende motivering:

Wanneer woningen of gebouwen verwaarloosd worden kan dit een nadelige invloed hebben op het uitzicht van de straat en de onmiddellijke omgeving.

De gemeente wil verwaarlozing van het patrimonium tegen gaan door verwaarloosde panden te inventariseren en de eigenaars te belasten als zij geen stappen ondernemen om het pand op te knappen.

Vanuit het woonbeleid wil de gemeente het aanbod van woningen en gebouwen verhogen met het oog op de betaalbaarheid hiervan.

De strijd tegen de verwaarloosde woningen en/of gebouwen zal meer effect hebben als de opname van dergelijke gebouwen en woningen in een inventarislijst ook daadwerkelijk belast wordt.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen

Actie:

Optimaliseren van alle mogelijke financiële ontvangsten en uitgaven voor de organisatie

Ramingnummer:

RA001398

Inkomst:

€ 1.000 (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlage:

Technisch verslag

 

Besluit met:

15 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen) en Raf Serneels (N-VA)

6 tegen:Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

3 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Hilde Goris (Goesting!)

 

Art. 1: Definities:

Voor de toepassing van dit reglement wordt begrepen onder:

1°Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:

1)      een aangetekend schrijven

2)      een afgifte tegen ontvangstbewijs

3)      elektronische aangetekende zending

2° Bezwaar/Beroepsinstantie: het college van burgemeester en schepenen.

3° Gebouw: het onroerend goed vermeld in artikel 24, 2° van het Heffingsdecreet; of elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitsluiting van bedrijfsruimten, vermeld in artikel 2, 1° van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten

4° Gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen is de inventaris, sinds 1 januari 2017 vermeld in artikel 26 van het Heffingsdecreet

5° Register is de gemeentelijke inventarislijst van de, door de gemeente, opgenomen verwaarloosde woningen en gebouwen

6° Heffingsdecreet: het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996;

7° De administratie: de gemeentelijke administratieve eenheid die door het gemeentebestuur wordt belast met de opmaak, het beheer en de actualisering van het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen zoals vermeld in artikel 6 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen (zie artikel 2).

8° Registratiedatum: de datum waarop een woning of een gebouw met toepassing van artikel 4 van dit reglement in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen is opgenomen

9° Woning: het onroerend goed vermeld in artikel 24, 5° van het Heffingsdecreet

10° Zakelijk gerechtigde: De houder van één van de volgende zakelijke rechten:

-          a) de volle eigendom

-          b) het recht van opstal of van erfpacht

-          c) het vruchtgebruik

11° Technisch verslag: het verslag van de administratie dat de gebreken van verwaarlozing aan de buitenzijde van een woning of een gebouw vaststelt en de behaalde strafpunten weergeeft, alsook de identificatiegegevens van het onderzoek, de woning of het gebouw, de zakelijk gerechtigde(n).

 

Hoofdstuk I – gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen

 

Art. 2: Vaststelling van de verwaarlozing:

De administratie stelt de verwaarlozing van een woning of een gebouw vast in een genummerde administratieve akte, aan de hand van het model van technisch verslag dat als bijlage is toegevoegd aan dit reglement.

Er is sprake van verwaarlozing als de indicaties in dit verslag een eindscore opleveren van minimaal 18 punten. Aan het verslag wordt minstens één foto van de woning of het gebouw toegevoegd.

 

Art. 3: Gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen:

§1. De gemeente houdt een gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen bij. In dit register worden minimaal de volgende gegevens opgenomen:

-          het adres van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw

-          de kadastrale gegevens van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw

-          de identiteit en het adres van alle zakelijk gerechtigden

-          het nummer en de datum van de administratieve akte

-          de toestand van verwaarlozing van de woning of het gebouw, inclusief het technisch verslag

-          de eventuele ligging binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan

-          de eventuele voorbereiding van een onteigeningsplan waarbinnen het verwaarloosd gebouw zich situeert

 

Art. 4: Registratie van verwaarloosde woningen en gebouwen:

§1. De administratie neemt een woning of een gebouw, waarvan is vastgesteld dat het verwaarloosd is, op in het register, de vijfde werkdag na het verstrijken van de beroepstermijn vermeld in artikel 6,§1 of wanneer een ontvankelijk bezwaar is ingediend, de eerste werkdag die volgt op de beslissing waarbij geoordeeld wordt dat het bezwaar ongegrond is.

§2. Een woning die of een gebouw dat opgenomen is in het register, kan eveneens worden opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister.

§3. Een woning die of een gebouw dat opgenomen is in het register, kan eveneens worden opgenomen in de gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen.

 

Art. 5: Kennisgeving van de voorgenomen registratie:

Alle zakelijk gerechtigden, zoals bekend bij de administratie van het Kadaster, de Registratie en de Domeinen, worden met een beveiligde zending in kennis gesteld van het voornemen om de woning of het gebouw op te nemen in het register.

Deze kennisgeving bevat:

-          de genummerde administratieve akte

-          het technisch verslag

-          informatie over de gevolgen van de registratie, inclusief verwijzing naar dit reglement

-          informatie over de bezwaarprocedure tegen de opname in het register

-          informatie over de mogelijkheid tot schrapping uit het register

 

Art. 6: Beroep tegen de voorgenomen registratie:

§1. Binnen een termijn van dertig dagen, ingaand de dag na deze van de betekening van het schrijven, vermeld in artikel 5, kan een zakelijk gerechtigde bij de beroepsinstantie beroep aantekenen tegen de beslissing tot opname in het register.

§2. Het beroep wordt ingediend via e-mail naar omgeving@ranst.be, per post of tegen ontvangstbewijs aan de balie van de dienst omgeving van de gemeente. Het beroep moet ondertekend zijn en minimaal volgende gegevens bevatten:

-          de identiteit en het adres van de indiener

-          de vermelding van het adres van de woning of het gebouw waarop het bezwaarschrift betrekking heeft

-          de aanwijzing van het technisch verslag van de woning of het gebouw waarop het bezwaarschrift betrekking heeft

-          een motivering en/of bewijsstukken die aantonen dat het voornemen tot opname van de woning of het gebouw in het register onterecht is.

Als datum van het beroep wordt de datum van de verzending of van het ontvangstbewijs gehanteerd.

§3. De beroepsinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke bezwaarschriften. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat of de administratie dit nodig acht, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd.  

§4. De beroepsinstantie doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de betekening van het beroep. 

§5. Als de beslissing tot opname in het register niet tijdig betwist wordt, of het beroep van zakelijk gerechtigde onontvankelijk of ongegrond verklaard wordt, neemt de administratie het gebouw of de woning in het register op vanaf de datum van de administratieve akte.

 

Art. 7: Schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen:

§1. Een woning of een gebouw wordt uit het register geschrapt als een zakelijk gerechtigde bewijst dat de woning of het gebouw geen indicaties van verwaarlozing meer vertoont die bij quotering in het model van technisch verslag, vermeld in artikel 2, 12 punten of meer zouden opleveren. 

§2. Voor de schrapping uit het register richt de zakelijk gerechtigde een gemotiveerd verzoek aan de administratie via e-mail naar omgeving@ranst.be, per post of tegen ontvangstbewijs aan de balie van de dienst omgeving van de gemeente. Op straffe van nietigheid bevat dit verzoek:

-          de identiteit en het adres van de indiener

-          de vermelding van het adres van betreffende woning of gebouw

-          de aanwijzing van het technisch verslag van betreffende woning of gebouw

-          de bewijsstukken die aantonen dat de woning of het gebouw geschrapt mag worden uit het register

Als datum van het verzoek wordt de datum van de verzending of van het ontvangstbewijs gehanteerd.

§3. De administratie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke verzoeken tot schrapping. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen belaste personeelsleden. 

§4. De administratie onderzoekt of er redenen zijn tot schrapping uit het register en neemt een beslissing binnen een termijn 90 dagen na de ontvangst van het verzoek. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat of de administratie dit nodig acht, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd. De administratie brengt de verzoeker op de hoogte van haar beslissing met een beveiligde zending.

§5. Tegen de beslissing tot weigering van de schrapping van een woning of gebouw uit het register kan de zakelijk gerechtigde beroep aantekenen bij de beroepsinstantie volgens de procedure bepaald in artikel 6.

 

Hoofdstuk II - Belastingreglement op verwaarloosde woningen en gebouwen

 

Art. 8: Belastingstermijn en belastbare grondslag:

§1. De gemeenteraad vestigt een gemeentebelasting op de woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden opgenomen zijn in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.

§2. De belasting voor een verwaarloosde woning of een verwaarloosd gebouw is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat de woning of het gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden is opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. 

§3. Zolang de woning of het gebouw niet uit het register verwaarlozing geschrapt is, blijft de belasting verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van twaalf maanden verstrijkt.

 

Art. 9: De belastingplichtige:

§1. De belasting is verschuldigd door de zakelijk gerechtigde op de verwaarloosde woning of het verwaarloosd gebouw op de verjaardag van de registratiedatum.

Ingeval er een recht van opstal, erfpacht of vruchtgebruik bestaat, is de belasting verschuldigd door de houder van dat zakelijk recht van opstal, van erfpacht of van vruchtgebruik op het ogenblik dat de belasting van het aanslagjaar verschuldigd wordt.

§2. Ingeval van mede-eigendom zijn de mede-eigenaars hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de totale belastingschuld. Ingeval er meerdere andere houders zijn van het zakelijk recht, zijn deze eveneens hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de totale belastingschuld.

§3. In geval van overdracht van het zakelijk recht stelt de instrumenterende ambtenaar de verkrijger van het zakelijk recht er voorafgaandelijk van in kennis dat het goed is opgenomen in het register van verwaarloosde woningen en gebouwen.

De instrumenterende ambtenaar stelt de administratie binnen twee maanden na het verlijden van de authentieke overdrachtsakte in kennis van de overdracht, de datum ervan, en de identiteitsgegevens van de nieuwe zakelijk gerechtigde.

 

Art. 10: Tarief en berekening van de belasting:

§1. De gemeenteraad stelt de basisbelasting vast op € 1.000 euro per gebouw of woning.

Indien het belastbaar goed een tweede opeenvolgende termijn van twaalf maanden op de inventaris staat wordt de belasting verdubbeld.

Indien het belastbaar goed een derde of meer opeenvolgende termijn van twaalf maanden op de inventaris staat wordt de belasting verdrievoudigd.

§2. Het aantal termijnen van twaalf maanden dat een gebouw of woning in het register verwaarlozing staat, wordt voor de bepaling van de belasting herberekend bij overdracht van het zakelijk recht betreffende het gebouw of de woning.

 

Art. 11: Vrijstelling:

§1. Een vrijstelling van de belasting kan aangevraagd worden bij de administratie per mail naar omgeving@ranst.be, per post of tegen ontvangstbewijs aan de balie van de dienst Omgeving van de gemeente. De houder van het zakelijk recht die gebruik wenst te maken van een vrijstelling als vermeld in §3 of §4, dient zelf hiervoor de nodige bewijsstukken voor te leggen.

§2. Indien verschillende van de vrijstellingen van toepassing zijn voor eenzelfde woning of gebouw en dezelfde belastingplichtige en deze vrijstellingen beperkt zijn in tijd, dan kunnen deze vrijstellingen niet gecumuleerd worden in tijd. Dan geldt de vrijstelling met de langste duur.

§3. Van de belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen zijn vrijgesteld:

1° de belastingplichtige waarvan de handelingsbekwaamheid beperkt werd ingevolge een gerechtelijke beslissing;

2° de belastingplichtige die sinds minder dan een jaar zakelijk gerechtigde is van het gebouw of de woning, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt voor het belastingsjaar dat volgt op het verkrijgen van het zakelijk recht. Deze vrijstelling geldt niet voor overdrachten:

-          aan vennootschappen waarin de vroegere eigenaar participeert, rechtstreeks of onrechtstreeks, voor meer dan 10% van het aandeelhouderschap

-          vzw’s waar de eigenaar lid van is

-          aan bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad, tenzij in geval van overdracht bij erfopvolging of testament

§4. Een vrijstelling wordt verleend als het gebouw of de woning :

1° gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan;

2° geen voorwerp meer kan uitmaken van een omgevingsvergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan is vastgesteld;

3° vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp. Deze vrijstelling kan maximaal drie keer verleend worden in de drie jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging;

4° onmogelijk daadwerkelijk gebruikt kan worden omwille van een verzegeling of betredingsverbod in het kader van een strafrechtelijk onderzoek of omwille van een expertise in het kader van een gerechtelijke procedure, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt tot één jaar na het aflopen van de verzegeling of het betredingsverbod.

5° gerenoveerd wordt blijkens een niet vervallen stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning voor stabiliteitswerken of sloopwerkzaamheden. Deze vrijstelling kan maximaal drie keer verleend worden in de drie jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning;

6° indien het gebouw of de woning gesloopt wordt blijkens een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning voor sloopwerkzaamheden. Het slopen van het gebouw of de woning moet binnen een termijn van 1 jaar uitgevoerd zijn

7° het voorwerp uitmaakt van een door de gemeente, het OCMW of een sociale woonorganisatie verkregen sociaal beheersrecht, overeenkomstig artikel 90 van de Vlaamse Wooncode.

 

Art. 12: Invordering:

De belasting wordt ingevorderd via een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 13: Betaling:

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.

 

Art. 14: Bezwaar indienen:

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en worden gemotiveerd.

Het bezwaarschrift kan via duurzame drager worden ingediend indien het college van burgemeester en schepenen in deze mogelijkheid voorziet. 

De indiening van het bezwaarschrift moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.

 

Art. 15:

Dit reglement gaat in op 1 maart 2021 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025.

 

Art. 16:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De gemeenteraad heeft in de zitting van 28 juni 2021 een aangepast reglement goedgekeurd waardoor dit reglement 5 dagen na de publicatie van het nieuwe reglement opgeheven werd.

Publicatiedatum: 17/03/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

6. Retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar, voor papier en karton, voor P+MD en grofvuil - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

Retributiereglement diftar huisvuil, gft, P&K en grof vuil + verkoop van pmd-zakken

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.

Dit Uitvoeringsplan vormt het algemeen kader voor de selectieve inzameling van diverse fracties.

Tegen 2022 wil Vlaanderen de totale hoeveelheid restafval sterk verminderen.

Via het Uitvoeringsplan worden restafvaldoelstellingen op maat van elke gemeente vastgelegd.

Door het principe “de vervuiler betaalt” toe te passen, worden inwoners aangezet afvalstoffen die niet worden voorkomen of hergebruikt, maximaal te sorteren aan de bron.

Dankzij de invoering van diftar werd in verschillende gemeenten in de IGEAN-regio een sterke reductie van de hoeveelheid te verwerken huisvuil bekomen. Inwoners worden aangespoord om hun afval te voorkomen en selectief aan te bieden.

Het papier en karton wordt maandelijks in bulk opgehaald d.w.z. dat het samengebonden met natuurtouw of in een kartonnen doos kan aangeboden worden.

Voor de selectieve huis-aan-huisinzameling van gft wordt in Ranst sinds 1 juni 2014 gewerkt met containers waarbij een diftarsysteem met weging wordt toegepast.

De gemeenteraad heeft in zitting van 16 september 2013 de retributies goedgekeurd voor de gft-inzameling met diftar. De aanpassing van deze retributies werd in zitting van 18 november 2019 door de gemeenteraad goedgekeurd.

Dankzij de invoering van diftar werd in Ranst een sterke reductie van de hoeveelheid te verwerken gft bekomen. Inwoners worden aangespoord om hun afval te voorkomen, zelf te verwerken, selectief aan te bieden en het tuinafval naar het recyclagepark te brengen.

De gemeente Ranst organiseert de selectieve inzameling van huisvuil in zakken. Diftar met weging, zoals toegepast wordt voor het gft en een aantal fracties op het recyclagepark, geeft op een correcte wijze uitvoering aan het principe ‘de vervuiler betaalt’ vermits het zwaartepunt van de retributie ligt op de aangeboden hoeveelheid afval.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 17 september 2020 principieel beslist om voor de inzameling van huisvuil ook gebruik te maken van containers met een chip waarbij de aangeboden hoeveelheid wordt gewogen. Voor het papier en karton hebben inwoners de keuze tussen de huidige aanbiedingswijze in bulk of een papiercontainer van 120 of 240 liter.

De gemeenteraadscommissie

De toelichting van het retributiereglement op de gemeenteraadscommissie omgeving op 5 oktober 2020.

Het besluit van de gemeenteraad van 19 oktober 2020 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar en voor papier en karton.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2020 met de goedkeuring van de aanpassing van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar en voor papier en karton met de uitbreiding van de retributies voor het verkopen van PMD-zakken en het ophalen aan huis van grof vuil.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is

De gemeente Ranst is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan.

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.

Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.

Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.

Artikel 26 van het Materialendecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van het Materialendecreet bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moeten worden betaald.

Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA legt de minima en maxima tarieven vast voor de inzameling van een aantal afvalstoffen. Die tarieven worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de gezondheidsindex.

 

Bijkomende motivering:

Het wegen van het afval zorgt voor een eerlijke toepassing van het principe “de vervuiler betaalt.

Door het principe “de vervuiler betaalt” toe te passen, worden inwoners aangezet afvalstoffen die niet worden voorkomen of hergebruikt, maximaal te sorteren aan de bron. Alle resultaten in cijfers in de gemeenten die werken volgens dit principe tonen aan dat 'diftar werkt'. Inwoners worden aangespoord om hun afval te voorkomen en selectief aan te bieden.

Door de invoering van de containers voor huisvuil valt een groot stuk administratie weg door de dienst omgeving en de dienst financiën omdat er geen huisvuilzakken meer verdeeld worden naar onze handelaars. Ook is er geen stockage meer nodig van de paletten met huisvuilzakken.

Een goede verhouding tussen de tarieven voor de verschillende fracties zoals het gft, pmd, huisvuil en grofvuil is noodzakelijk om een correcte sortering te stimuleren.

De retributie voor huisvuil en gft omvat drie parameters:

1)      maandelijks gebruiksrecht van de containers: volgens het volume van de container

Het gebruiksrecht zorgt ervoor dat elk aansluitpunt, dat gebruikt maakt van een container met chip, bijdraagt in een deel van de vaste kosten van de dienstverlening.

2)      ledigingskost per aanbieding: volgens het volume van de container

De ledigingskost zorgt ervoor dat de inwoners de container niet elke keer aanbieden als er nauwelijks afval in zit, maar toch regelmatig genoeg om de kwaliteit van het afval te waarborgen en geurhinder te voorkomen.

3)      verwerkingskost per kg : volgens de aangeboden hoeveelheid,

De verwerkingskost per kg huisvuil en per kg gft zorgt ervoor dat de inwoners op een bewuste manier omgaan met hun afval.

Voor de papiercontainers wordt enkel een gebruiksrecht aangerekend.

De 3 parameters zijn niet gerelateerd aan de kosten voor de gemeente, maar het is de bedoeling dat de retributies voor het huisvuil de totale kosten voor inzameling, verwerking en organisatie dekken. Voor gft wordt een gedeeltelijke dekking van de kosten vooropgesteld. Door een goede onderlinge verhouding sturen de retributies tevens het sorteergedrag van de inwoners.

Een jaarlijkse bijsturing van de retributies is aangewezen om de algemene kostenstijging te volgen en de verhouding inkomsten/kosten in balans te houden.

De voorkeurstarieven en de jaarlijkse aanpassing aan de gezondheidsindex werden goedgekeurd door het adviescomité milieu op 16 oktober 2019 en de raad van bestuur van IGEAN op 23 oktober 2019.

Het is de bedoeling in alle gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN milieu & veiligheid eenzelfde retributie- en diftarsysteem toe te passen.

Hierdoor worden de tarieven door de inwoners als eerlijker ervaren en kan afvaltoerisme vermeden worden.

De retributies verder zullen geïnd worden via het voorschottensysteem waarvan de gebruikte dienstverlening zal afgehouden worden.

De voorschotten moeten worden betaald op een rekening van de gemeente.

Door een administratieve vergetelheid werd de retributie voor het ophalen aan huis van grofvuil en de retributie voor de verkoop van pmd-zakken niet opgenomen in het besluit dat is goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 oktober 2020. Dit besluit omvat alle recipiënten die kunnen aangeboden worden voor huis-aan-huis ophaling via het intergemeentelijk samenwerkingsverband van Igean.

Vanaf 1 maart 2021 is de invoering van ‘de nieuwe blauwe zak’ een feit. Voor sommige gezinnen is de bestaande pmd-zak van 60 liter te groot. Om de inwoners op een comfortabele manier van de pmd-inzameling gebruik te kunnen laten maken, wordt vanaf 1 maart 2021 ook een pmd-zak met een formaat van 30 liter aangeboden.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

Afvalbeheer

Actie:

Organiseren van afvalbeheer van individuele burgers - aankoop containers

Ramingnummer:

RA001192

Uitgave:

€ 237.000 incl. BTW voor de levering en verdeling van containers

huisvuil

€ 65.000 incl. BTW voor de levering en verdeling van containers P&K

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met:

17 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

5 tegen:Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

2 onthoudingen:Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Hilde Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

Met ingang van 1 mei 2021 legt de gemeenteraad volgende retributie vast voor de inzameling en verwerking van huisvuil en gft via het diftarsysteem en het gebruik van een papiercontainer:

 

40 l

120 l

240 l

1.100 l

gebruiksrecht (€/maand)

0,25

0,90

1,50

7,20

lediging (€/lediging)

0,12

0,30

0,60

3,00

verwerking huisvuil (€/kg)

0,25

0,25

0,25

0,25

verwerking gft (€/kg)

0,10

0,10

0,10

0,10

 

 

120 l

240 l

1000 l

gebruiksrecht papiercontainer (€/maand)

0,25

0,35

3

 

De aanrekening van het gebruiksrecht gebeurt maandelijks. Bij een wisseling van volume in de loop van de maand, zal het maandelijkse bedrag voor het initiële volume aangerekend worden tot het einde van die maand. De volgende maand zal het maandbedrag van het nieuwe volume aangerekend worden.

 

Art. 2:

De retributie is hoofdelijk verschuldigd door volgende personen of instanties die deel uitmaken van een aansluitpunt:

-                      de referentiepersoon van elk gezin als zodanig ingeschreven in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister,

-                      de referentiepersoon van elk gezin die op het grondgebied van de gemeente om het even welke woning of woongelegenheid in gebruik heeft, hetzij tijdelijk, hetzij als tweede verblijf of zich het gebruik ervan voorbehoudt zonder nochtans ingeschreven te zijn in de bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister en die beroep doet op de dienstverlening,

-                      iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die als hoofd- en of bijkomende activiteit op het grondgebied van de gemeente een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent  en die beroep doet op de dienstverlening,

-                      verenigingen, gemeenschapshuizen, openbare en semi-openbare instellingen, enz. die beroep doen op de dienstverlening,

 

Art. 3:

§1. Voorschotbedrag

De retributie wordt betaald met voorschotten. In opdracht van de gemeente wordt er een uitnodiging tot betaling van een voorschot verstuurd.

Elk betaald voorschot blijft verbonden aan het betrokken aansluitpunt dat beroep wenst te doen op de dienstverlening. Telkens een aansluitpunt beroep doet op de selectieve inzameling van huisvuil of gft, wordt het daarmee samenhangend bedrag van de retributies van het voorschot afgehouden.

§2. Drempelbedrag

Wanneer het voorschot daalt onder het drempelbedrag, ontvangt het aansluitpunt een nieuwe uitnodiging tot betaling van een voorschot. Dit voorschot kan afwijken van het initiële voorschot en wordt berekend op het geraamde gebruik van de dienstverlening voor het volgende jaar. Het geraamde verbruik is gebaseerd op reële verbruik van het aansluitpunt van de afgelopen periode die minstens uit 3 maanden bestaat.

§3. Minimum bedrag

Als het voorschot onder het minimum bedrag daalt, zal er geen dienstverlening meer zijn totdat er opnieuw een voldoende voorschot betaald werd.

§4. De voorschot-, drempel- en minimumbedragen zijn:

 

huisvuil

40 l

120 l

240 l

1.100 l

voorschotbedrag (€)

30

50

80

350

drempelbedrag (€)

6

8

12

80

minimumbedrag (€)

1,5

3

5

25

 

gft

40 l

120 l

240 l

1.100 l

voorschotbedrag (€)

20

20

-

250

drempelbedrag (€)

6

8

-

80

minimumbedrag (€)

1,5

3

-

25

 

papier & karton

120 l

240 l

1000 l

voorschotbedrag (€)

3

4,2

36

drempelbedrag (€)

1,5

2

8

minimumbedrag (€)

0

0

4

 

Als een aansluitpunt gebruik maakt van meerdere huisvuil- en/of gft- en/of papiercontainers, worden de voorschot-, drempel- en minimumbedragen samengeteld.

 

Art. 4: Tarief omruiling container

De retributie voor het plaatsen of wisselen van volume na 30 kalenderdagen na de inhuizing van een nieuw aansluitpunt, bedraagt € 15.

 

Art. 5: Tarief plaatsen slot

De retributie voor het leveren en plaatsen van een kantelslot bedraagt € 20. De retributie voor het plaatsen of wisselen van volume en voor het leveren en plaatsen van een kantelslot worden van het voorschot afgehouden onmiddellijk na de uitvoering van deze opdracht.

 

Art. 6: Eindafrekening

Bij het beëindigen van de dienstverlening ontvangt het aansluitpunt een eindafrekening en wordt het eventueel overblijvend saldo van het voorschot terugbetaald.

 

Art. 7:

§1. Als extra stimulans een container te nemen voor gft, kunnen gezinnen welke momenteel geen gft container hebben, deze gratis bestellen tussen 1 januari en 30 april 2021 met gratis levering (normaal is de plaatsingskost € 15) om zo huisvuil en gft gescheiden te kunnen aanbieden

§2. Levering van containers bij niet-particulieren zoals scholen, verenigingen, tweede verblijven, gemeentelijke diensten, ... is mogelijk. Deze aanvragen worden in een aparte lijst doorgegeven aan IGEAN. De gemeentelijke diensten en -scholen krijgen geen aanrekening.

§3. De huisvuilzakken kunnen niet meer gebruikt worden vanaf de invoering van het diftarsysteem. Voor de invoering van het systeem kunnen burgers huisvuilzakken per stuk kopen via gemeentelijke diensten (onthaal en bib). Hebben inwoners nog zakken over kunnen zij deze tot en met 30 juni 2021 binnen brengen bij de gemeente. Het bedrag waarop de inwoner recht heeft na het binnen brengen van de zakken wordt toegevoegd aan het voorschot op de diftarrekening van de bewoner.

§4. Indien het aansluitpunt uitzonderlijk extra huisvuil heeft dat niet in de container past dan kan de bewoner maximaal 3 aanvragen per jaar indienen om maximaal 4 extra zakken bovenop de container aan te bieden conform de retributie zoals vastgelegd is in artikel 2. De aanvraag kan tot 2 werkdagen voor de ophaling aangevraagd worden via het gratis nummer 0800 1 46 46.

 

Art. 8: De nieuwe blauwe zak (P+MD)

§1. Het is verplicht de officiële pmd-zakken te gebruiken. Pmd dat in andere dan deze recipiënten wordt aangeboden, wordt niet opgehaald. Het afval moet worden aangeboden in een degelijk gesloten pmd-zak. Deze dient de dag van de ophaling voor 6 uur of ten vroegste de avond voordien na 19 uur te worden neergezet op een goed bereikbare plaats zonder evenwel een hindernis te vormen voor het verkeer. In ieder geval mag een pmd-zak niet langer dan 24 uur aan de straatkant staan. Het niet-reglementair aanbieden van afvalstoffen staat gelijk aan sluikstorten.

§2. De retributie van de pmd-zak met inhoud 30 liter moet in verhouding zijn met die van de 60 liter zakken, dit omdat de keuze voor het gebruik van de kleinere zak veelal te maken heeft met de behuizing van een inwoner.

§3. Met ingang van 1 maart 2021 stelt de gemeenteraad de retributie vast op € 2,50 voor een rol van 20 pmd-zakken van 60 liter en op € 1,25 voor een rol van 20 pmd-zakken van 30 liter.

§4. De pmd-zakken worden verkocht via de gemeentelijke diensten en via handelaars die dit willen aanbieden aan hun klanten. Deze handelaars kunnen de pmd-zakken ophalen op de gemeentelijke magazijnen.

 

Art. 9: Huis-aan-huis inzameling van grofvuil op afroep

§1. Tot 1 week voor de ophaaldatum (vermeld op de ophaalkalender) kan er via het aanvraagformulier gemeld worden wat er dient opgehaald te worden. De aanvraagformulieren kunnen gedownload worden via de gemeentelijke website en bezorgd via omgeving@ranst.be of via het e-loket kan de aanvraag eveneens gebeuren.

§2. Met ingang van 1 maart 2021 stelt de gemeenteraad de retributie vast op € 0,25/kg conform het tarief op het recyclagepark en een forfait per ophaalbeurt van € 25 .

§3. De aanvrager van deze dienstverlening dient de retributie te betalen door middel van overschrijving na ontvangst van de factuur.

 

Art. 10:

De retributies, vermeld in artikel 2, worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de afgevlakte gezondheidsindex en wel als volgt: elk bedrag wordt vermenigvuldigd met een factor met in de teller de afgevlakte gezondheidsindex die van toepassing was op 1 november van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het bedrag wordt gewijzigd, en met in de noemer de afgevlakte gezondheidsindex die van toepassing was op 1 november van het jaar dat voorafgaat aan de vaststelling van het vigerende bedrag. Het zo verkregen getal wordt naar boven afgerond op twee decimalen.

 

Art. 11:

Bij niet-minnelijke regeling zal de inning bij burgerlijke rechtsvordering gebeuren.

 

Art. 12:

§1. Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2020 met de goedkeuring van de aanpassing van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar en voor papier en karton wordt opgeheven vanaf 1 maart 2020 en vervangen door het bovenstaande reglement.

§2. Het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 met de goedkeuring van het huidige retributiereglement voor de inzameling en verwerking van gft met diftar en het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 met de goedkeuring van de retributies voor het verkoop van de huisvuilzakken worden opgeheven en vervangen door het bovenstaande reglement tot en met 31 december 2025.

 

Art. 14:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Dit retributiereglement is opgeheven vanaf 1 mei 2021 bij het besluit van de gemeenteraad van 19 april 2021.

Publicatiedatum: 17/03/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

7. Retributiereglement aanvoer recipiënten op het recyclagepark - aanpassing - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aangepaste retributiereglement voor de aanvoer van bepaalde recipiënten op het containerpark goed voor de periode 2020-2025 en in het bijzonder voor de aankoop van regenwatertonnen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de recipiënten op het containerpark

Het besluit van de gemeenteraad van 16 november 2020 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de recipiënten op het containerpark met de implementatie van de recipiënten voor het composteren

De raad van bestuur van IGEAN heeft op 21 oktober 2020 een raamovereenkomst voor drie jaar gesloten voor de aankoop van regenwatertonnen. De raamovereenkomst loopt vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2023

Het schrijven van Igean op 4 februari 2021, 3 maanden na het afsluiten van de raamovereenkomst en 1 maand na het ingaan van de raamovereenkomt met de praktische modaliteiten rond de raamovereenkomst van waarbij de gemeente via Igean 5 verschillende regenwatertonnen aanbiedt waarvan de prijs binnen een raamovereenkomst voor 3 jaar is vastgelegd.

 

Juridisch kader:

Artikel 173 van de Grondwet

Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 26 van het Materialendecreet van 23 december 2011 dat aan de gemeenten de opdracht geeft om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van het Materialendecreet van 23 december 2011  dat bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat de minima en maxima tarieven vastlegt voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Inning van de retributies via Igean op de aanvoer van afvalstoffen in de periode 2020-2025

Actie:

Organiseren van het afvalbeheer voor de individuele burgers

Raming:

RA001191

Inkomst:

niet van toepassing - verrekening via bijdrage in de werkingskosten van Igean

Visum:

niet van toepassing

 

 

Bijkomende motivering:

In het kader van het burgemeestersconvenant 2030 zet Igean zich in om haar gemeenten zowel te ondersteunen bij mitigatie als adaptatie maatregelen. In het kader van adaptatie zien we dat waterschaarste in de zomer zich afwisselt met een teveel aan regenwater in de winter. Deze trend zal door de klimaatopwarming alleen maar toenemen. Wateroverlast kan bij hevige regenbuien beperkt worden door afkoppeling van de dak-aflopen en opvang in een regenwaterton. Met dat regenwater kunnen bovendien enkele drinkwater besparende activiteiten (wassen van de auto, sproeien van de tuin,…) uitgevoerd worden. Door regenwatertonnen aan te bieden aan alle burgers in onze regio wordt hergebruik van regenwater gestimuleerd en burgers gesensibiliseerd rond zuinig waterverbruik.

De standaard regenton van 310 liter en de standaard regenton van 510 liter worden permanent aangeboden op alle IGEAN recyclageparken. Inwoners van de betrokken gemeenten kunnen binnenkort een regenwaterton aankopen in een recyclagepark in hun buurt en ter plaatse betalen via bancontact.

De verkoop  is enkel mogelijk op basis van een retributiereglement zoals de compostvaten en compostbakken met volgende retributie per regenton:

-          Standaard regenton 310 liter: € 50

-          Standaard regenton 510 liter: € 85

Omdat de grote regenwatertonnen van 1000 liter evenals de twee design modellen wel wat plaats innemen en niet stapelbaar zijn zullen deze regentonnen niet aangeboden worden op de recyclageparken en zal de gemeente Ranst deze ook niet aanbieden. De inwoners kunnen altijd deze tonnen aankopen via bestaande handelszaken. De gemeente Ranst zal - net zoals bij het composteringsmateriaal - enkel standaardtonnen voorzien.

 

Besluit met:

19 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Hilde Goris (Goesting!)

5 onthoudingen:Lode Hofmans (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

 

Art. 1:

Met ingang van 1 januari 2021 legt de gemeenteraad volgende retributies vast voor de aanvoer van volgende afvalstoffen op het recyclagepark:

Afvalfractie

tarieven (euro/kg)

Particulier, 2e verblijf, verenigingen, scholen, …

Bedrijven en zelfstandigen

  • grofvuil
  • gemengd bouw- en sloopafval

€ 0,25

€ 0,25

  • kalkplaten en cellenbeton
  • zuiver steenpuin
  • grond
  • houtafval

€ 0,04

€ 0,08

  • harde kunststoffen
  • kga

-

€ 0,25

  • asbesthoudend afval
  • vlak glas
  • groenafval

-

€ 0,08

  • piepschuim (zak 1500 liter)

-

€ 5 per zak

  • plastic folie (zak 400 liter)

-

€ 4 per zak

  • tractor- en vrachtwagenbanden

-

€ 15 per zak

§2. De gemeenteraad stelt de retributie van €1 per verpakking (ongeacht het type en de grootte) vast voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recyclageparken

 

Art. 2:

§1. Het bedrag van de retributies vermeld in artikel 1 is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van het recyclagepark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen.

§2. Voor elk gezin (alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd’) zijn er volgende vrijstellingen van toepassing:

1.              Een gezin van maximum 3 personen krijgt per jaar 50 kg vrijstelling.

2.              Er geldt een extra vrijstelling van 10 kg per bijkomend gezinslid per jaar.

3.              Voor grofvuil wordt geen vrijstelling toegekend, vermits dat wettelijk niet toegelaten is.

4.              Enkel het bezoekerstype “particulier” krijgt een vrijstelling toegekend.

5.              De vrijstellingen worden één maal per jaar, namelijk op 1 januari, toegekend.

Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd / overgedragen worden naar het volgende jaar.

§3. Bedrijven en zelfstandigen krijgen geen vrijstellingen. Er wordt maximaal 1.000 kg per dag per bedrijf en zelfstandige aanvaard. De afvalstoffen moeten gesorteerd naar het recyclagepark gebracht worden. Alleen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden aanvaard. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.

 

Art. 3:

Om ervoor te zorgen dat de retributies marktconform zijn zullen de retributies zoals vastgesteld in artikel 1 jaarlijks aangepast worden, rekening houdend met de recyclageparkindex.

Om de totale recyclageparkindex (RI) samen te stellen worden de verschillende kostensoortindexen gewogen volgens het aandeel van de kostensoort (O,E en P) in de totale betrokken kosten (K) in jaar x.

Dit geeft volgende formule:

RI(x+1)=(Iox*Ox/Kx) + (Iex*Ex/Kx) + (Ipx*Px/Kx)

RI wordt naar boven afgerond op vier decimalen.

 

De drie kostensoorten volgen elk een eigen index:

1. Ophaalkosten

Iox = kost per opgehaalde ton jaar x / kost per opgehaalde ton jaar x-1

2. Exploitatiekosten

Iex= afgevlakte gezondheidsindex december jaar x / afgevlakte gezondheidsindex december jaar x-1

3. Personeelskosten

Personeelskosten stijgen telkens de spilindex overschreden wordt

Ipx = gemiddelde overschreden spilindex jaar x / gemiddelde overschreden spilindex jaar x-1

 

De index RI(x+1) zal telkens toegepast worden vanaf 1 juli in jaar x+1, en dit voor de eerste maal vanaf 1 juli 2022.

De aangepaste retributies, na toepassing van de index RI(x+1), zullen worden afgerond op 3 decimalen. Indien het 4de decimaal 5 of hoger is, gebeurt er een afronding naar boven, indien 4 of lager is er een afronding naar beneden.

Voorafgaand aan de toepassing zal het resultaat van de index RI(x+1) telkens ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van alle gemeenten van regio noord, uiterlijk op 15 mei van het jaar

 

Art. 4:

§1. Naast de recipiënten zoals beschreven in artikel 1 worden volgende producten aangeboden op het recyclagepark volgens onderstaande retributies:

Recipiënten

Prijs

Compostvat (incl. beluchtingsstok)

€ 35

Compostvat - beluchtingsstok

€ 5

Compostbak

€ 60

Compostbak - aanbouwmodule

€ 50

Compostbak - afdakje

€ 20

Zak compost (40 liter)

€ 3

Regenwaterton 310 liter rond

€ 50

Regenwaterton 510 liter rond

€ 85

§2. Voor bovenstaande producten is de jaarlijkse indexering zoals vastgesteld in artikel 3 niet van toepassing.

 

Art. 5:

§1. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Ranst worden vrijgesteld van de retributie.

§2. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Ranst en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen tevens vrijgesteld worden van de retributie. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over deze vrijstelling.

 

Art. 6:

De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met betaalkaarten. Bedrijven en zelfstandigen krijgen regelmatig een factuur voor de retributies die ze in de voorafgaande periode betaald hebben. Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het recyclagepark geweigerd worden.

Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

 

Art. 7:

§1. De toegelaten gebruikers die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het recyclagepark en verwerven maximaal twee toegangskaarten per gezin om het recyclagepark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een retributie gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het recyclagepark.

§2. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Ranst worden vrijgesteld van de retributie voor de toegangskaart.

§3. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Ranst en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten verwerven eveneens één toegangskaart per vereniging conform de bepalingen van paragraaf 1 van dit artikel. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over de toekenning.

 

Art. 8:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 november 2020 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de recipiënten op het containerpark wordt opgeheven vanaf 1 maart 2021 en vervangen door dit reglement voor de periode vanaf 1 maart 2021 en eindigend op 31 december 2025.

 

Art. 9:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 17/03/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

8. Ontwikkeling zwembad - interpellatie CD&V/WIJ

 

 

Omschrijving:

De vraag van het gemeenteraadslid, Christel Meeus (CD&V/WIJ) over de ontwikkeling en de bouwen van een zwembad in Zandhoven met de eventuele participatie van Ranst. De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) vertelt de juiste stand van het zwembad dossier. De burgemeester bevestigt dat de gemeenten Zandhoven en Zoersel de trekkers zijn. Beide gemeenten hebben een oproep tot deelneming met het oog op een publiek/private samenwerking tussen de gemeenten Zandhoven en Zoersel enerzijds en een private partij anderzijds tot het ontwerpen, bouwen, financieren, onderhoud en exploiteren van zwemwater op een nog nader te bepalen locatie in de markt gezet. De gemeenteraad zal ten gepaste tijd en bij duidelijkheid geïnformeerd worden.

 

Publicatiedatum: 17/03/2021
Punt bijlagen/links Interpellatie CD&VWIJ - ontwikkeling zwembad.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

9. Gemeentegrensoverschrijdend plan voor de aanleg van fietspaden - interpellatie CD&V/WIJ

 

 

Omschrijving:

De vraag van gemeenteraadslid Fernand Bosserts (CD&V/WIJ) over de aanleg van een fietspad langsheen de Nijlensesteenweg door Nijlen en het ontbreken van de aanleg van een fietspad langs de zijde van Ranst. De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat de fasering van de werken reeds vast ligt sinds 2015 namelijk Broechemsesteenweg in Nijlen als module 13 project, de bruggen en aansluitende wegenis door de Vlaamse Waterweg in het kader van de verbetering van de bevaarbaarheid van het Netekanaal en als sluitstuk de aansluiting met de N14.

De laatste vergadering heeft plaatsgevonden in september 2020 waarbij alle betrokkenen akkoord waren met de projectnota. We verwachten nu de aanvraag voor een omgevingsvergunning waarna de aanbesteding en uitvoering kan doorgaan.

 

Publicatiedatum: 17/03/2021
Punt bijlagen/links Interpellatie CD&VWIJ - Fietspaden met buurgemeente Nijlen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

10. Toegang kerkhof van Ranst - interpellatie CD&V/WIJ

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraadslid, Tine Muyshondt (CD&V/WIJ) over de slechte toestand van de parking van het kerkhof in de Driepikkelhoeveweg en het antwoord van de schepen voor openbare werken Jan Dillen (N-VA) dat het gemeentebestuur bewust is van het probleem. De technische dienst is reeds begonnen met het uitzoeken en uitwerken van een afdoende oplossing. We gaan voor een stabiele en waterdoorlatende ondergrond zorgen opdat iedereen met droge voeten het kerkhof kan betreden.

 

Publicatiedatum: 17/03/2021
Punt bijlagen/links Interpellatie CD&VWIJ - Toegang kerkhof Ranst.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

11. Project Kanaalzone - opname op gemeentelijke inventaris van vervuilde gronden - Interpellatie CD&V/WIJ en Roel Vermeesch

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraadsleden Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) en Roel Vermeesch (onafhankelijk) hebben vragen over de niet-opname van de gronden project Kanaalzone in de gemeentelijke inventaris van vervuilde gronden naar aanleiding van de weigering van de omgevingsvergunning. De schepen van omgeving, Luc Redig (Groen) antwoordt dat op vraag van een aantal bewoners door zowel CD&V/WIJ en Roel Vermeesch de vraag gesteld waarom het perceel 454D niet opgenomen is in de inventaris van vervuilde gronden. De schepen merkt op dat er over dit perceel nooit enige vraag is gesteld en dat mogelijke activiteiten, laat staan milieuovertredingen, blijkbaar ook nooit door vorige besturen werden opgemerkt. N.a.v. een mogelijke verkoop van het perceel in het kader van een mogelijke ontwikkeling ter plaatse komt het nu ter sprake. De schepen bespreekt zich niet uit over een mogelijke vervuiling van het perceel, maar op basis van alle info waarover wij tot op heden beschikken, kan men niet overgaan tot een opname in het register. Er is nooit een bodemonderzoek uitgevoerd, noch zijn er waterstalen genomen die een daadwerkelijke historische vervuiling vaststellen. Er werden geen milieuovertredingen vastgesteld. Het betrokken perceel staat te koop en wij hebben de mogelijke koper wel aangeraden een bodemonderzoek te laten uitvoeren. Het gaat hier immers over een stuk privé-bouwgrond gaat.

 

Publicatiedatum: 17/03/2021
Punt bijlagen/links Interpellatie Bouwproject kanaalzone - Roel Vermeesch (onafhankelijk).pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 februari 2021

 

 

12. Controle op gewijzigde verkeerssituaties/tijdelijk afsluiten straten - interpellatie Vlaams Belang

 

 

Omschrijving:

Het gemeenteraad Christel Engelen (Vlaams Belang) interpelleert over de tijdelijke en/of definitieve verkeerssituaties in de Driepikkelhoeveweg en een deel van de Schawijkstraat om het definitief te maken en het antwoord van schepen van verkeersveiligheid Luc Redig (groen) dat de politie zowel op de naleving van de 3.5 ton beperking als de tijdelijke opstelling n.a.v. de paddentrek controleert. De toekomstige inrichting van de Driepikkelhoeveweg zal in het kader van de lopende verkeersstudie zeker worden onderzocht waardoor het niet raadzaam is om nu of op korte termijn nieuwe ingrepen te doen.

 

Publicatiedatum: 17/03/2021
Punt bijlagen/links Interpellatie Vlaams Belang - tijdelijke en of permanente verkeersreglementen.pdf Download