Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023 om 20:00.

 

Aanwezig:

Johan De Ryck - voorzitter wnd.

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Hilde Goris, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

John Oliviers - voorzitter

Zoe Helsen en Joris Van Camp - gemeenteraadsleden

gemeenteraadslid Sonja De Pooter verlaat de vergadering vanaf punt 2.

gemeenteraadslid Sonja De Pooter vervoegt de vergadering vanaf punt 3.

gemeenteraadslid Roel Vermeesch verlaat de vergadering vanaf punt 11.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 27 februari 2023 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 27 februari 2023.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 27 februari 2023, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 27 februari 2023

 

Besluit met:

15 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 27 februari 2023 goed.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

2. Klacht - verzoek tot vernietiging besluit goedkeuring gemeenteraad gratis grondafstand Vremderhoeven - antwoord gouverneur - kennisname

 

Omschrijving:

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de klacht met het verzoek tot vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2022 met de goedkeuring van de gratis grondafstand Vremderhoeven vanwege het gemeenteraadslid Sonja De Pooter via Advocaat Dirk Erreygers (GSJ advocaten) en het ontwerp van antwoord en besluit het administratief dossier, inclusief het ontwerp van antwoord over te maken aan het agentschap binnenlands bestuur.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 17 juni 2021 diende Wim Peers, Schooldijk 22b in 2560 Bevel, een verkavelingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Vremderhoeven in 2520 Broechem.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 3, sectie C, perceelnummers 525C en 527D.

De aanvraag heeft betrekking tot een verkaveling in 1 lot.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2021104893.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 14 augustus 2021 tot 12 september 2021.

Het besluit van de gemeenteraad van 22 november 2021 met de vaststelling van de rooilijn op 6 meter uit de wegas voor de verkavelingsvergunningsaanvraag van Wim Peers voor een perceel gelegen aan Vremderhoeven in 2520 Broechem, kadastraal gekend als afdeling 3, sectie C, perceelnummers 525C en 527D.

De verkavelingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 9 december 2021 aan Wim Peers, Schooldijk 22b in 2560 Bevel, voor de grond gelegen in  Broechem, Vremderhoeven.

De voorwaarden uit de stedenbouwkundige vergunning waaruit blijkt dat de gronden vallende binnen de ontworpen rooilijn gratis afgestaan moeten worden aan de gemeente en dat alle hieraan verbonden kosten (notaris, landmeter, ...) ten laste zijn van de verkavelaar.

Het opmetingsplan opgemaakt door Wim Peers, landmeter in Bevel op 25 juli 2022 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 272 m².

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 5 augustus 2022.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 2 augustus 2022 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 3de afdeling, sectie C, perceelnummers 525C en 527D.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door Notaris De Vil met standplaats in Borgerhout.

Het schrijven per email van Dirk Erreygers, advocaat van GSJ-advocaten in naam van Sonja De Pooter van 12 oktober 2022 met de melding van wijziging van eigendomstoestand aangaande het perceel naar aanleiding van de ondertekening van een onderhandse verkoopsovereenkomst.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 oktober 2022 waarbij het punt verdaagd wordt naar een latere zitting wegens de onduidelijkheid over de eigendomssituatie.

De mail van Ciara Van Kempen, advocaat van GSJ-advocaten in naam van Sonja De Pooter op 28 november 2022 met de melding van de beschikking van de rechtzaak – kennisgeving van de rechtsdag voor de familierechter Kamer AF3 - in de zaak Mens-Van de Poel versus Sonja De Pooter rond de zaak feitelijk samenwonen zonder gemeenschappelijke gevoegde of aanverwante zaak.

Het verzoek van notaris De Vil van 9 november 2022 om de zaak opnieuw te behandelen, inclusief het overhandigen van het eigendomsattest

De adviesvraag van de algemeen directeur op 9 november 2022 aan de afdeling binnenlands bestuur over de kwestie

Het antwoord van de afdeling binnenlands bestuur van 5 december 2022

Het overhandigen van het bijkomend hypothecair getuigschrift van 6 december 2022 door de notaris De Vil

Het verzoek van de algemeen directeur op 7 december 2022 aan de notaris om een bevestiging over te maken dat er geen verkoopovereenkomst met betrekking tot het betrokken perceel werd gesloten.

Het verzoek van de algemeen directeur op 8 december 2022 aan de advocaat van Sonja de Pooter om een eventueel  bewijs van overeenkomst of eigendomstitel voor te leggen

Het antwoord van Werner Mens op 9 december 2022 met een verklaring dat hij de enige eigenaar is van het perceel gelegen aan Vremderhoeven in 2520 Broechem met als kadastrale ligging: afdeling 3, sectie C, perceelnummer 525C en 527D, verkregen via een notariële eigendomsakte zoals verleden voor notaris Yves De Vil op 26 juni 2018.

Het schrijven van GSJ-advocaten, via Dirk Erreygers van 16 december 2022 met het verzoek om het punt te verdagen, inclusief de bijlagen

Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2022 met de goedkeuring van de gratis grondafstand Vremderhoeven

De klacht ontvangen op 23 januari 2023 met het verzoek tot de vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2022 met de goedkeuring van de gratis grondafstand Vremderhoeven

Het antwoord van de gemeente op de klacht op 26 januari 2023 zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen

Het antwoord van de gouverneur van 23 februari 2023 zoals binnengekomen op het loket lokale besturen van Vlaanderen op 24 februari 2023 gericht aan de indiener van de klacht en aan het college van burgemeester en schepenen.

het besluit van het college van burgemeester en schepenen met de kennisname van het antwoord van de gouverneur van 23 februari 2023 zoals binnengekomen op het loket lokale besturen van Vlaanderen op 24 februari 2023 gericht aan de indiener van de klacht en aan het college van burgemeester en schepenen en het verzoek aan de voorzitter van de gemeenteraad om dit te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Juridisch kader:

Deel II, titel 7 en deel 3, titel 3, hoofdstuk 4 van het decreet lokaal bestuur van 2 december 2017

De Vlaamse minister voor Binnenlands Bestuur en de vijf provinciegouverneurs staan als toezichthoudende overheid in voor het algemeen bestuurlijk toezicht op lokale en provinciale besturen.

Zij kunnen beslissingen van deze besturen vernietigen als die het recht of het algemeen belang schenden. Een klacht wordt, op straffe van niet-ontvankelijkheid, ingediend binnen een periode van dertig dagen, die volgt op de dag van de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en artikel 285, § 2, eerste lid, 1° en 2°, of van de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1 en § 2.

De klacht wordt ingediend tegen een besluit van de gemeenteoverheid of van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de hoogte van:

  1. de ontvangst van de klacht, binnen tien dagen nadat ze ontvangen werd
  2. het verzoek van de toezichthoudende overheid aan de gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn om het besluit en het bijbehorende dossier te bezorgen, binnen tien dagen na dat verzoek
  3. het besluit van de toezichthoudende overheid over de ingediende klacht met vermelding van de motieven waarop het besluit is gebaseerd.

De toezichthoudende overheid brengt de betrokken gemeenteoverheid of aan het betrokken openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn op de hoogte van haar definitieve antwoord aan de indiener van de klacht. Deze mededeling wordt ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn.

Art. 284, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2022

De algemeen directeur vermeldt de intrekking van een besluit, de vernietiging of de niet-goedkeuring van een besluit door een toezichthoudende overheid in de notulen van de gemeenteraad of van het college van burgemeester en schepenen.

De algemeen directeur brengt de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen daarvan op de hoogte

Artikel 1583 van het Oud burgerlijk wetboek van 21 maart 1804

Hij is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is.

Artikel 21 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 41, 11° en 279, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de gemeentesecretaris.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij de voorzitter het besluit tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het bodemdecreet van 27 oktober 2006

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 4.2.19 en artikel 4.2.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

Het college van burgemeester en schepenen kan voorwaarden en lasten opleggen bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning. Deze voorwaarden en lasten moeten redelijk zijn en in verhouding staan tot het te vergunde project .

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2018 over de goedkeuring van het budget 2019 en de nominatieve vermelding van de gratis grondafstand in de verklarende beleidsnota, de financiële nota en de investeringslijst.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

  1. De klacht ontvangen op 23 januari 2023 met het verzoek tot de vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2022 met de goedkeuring van de gratis grondafstand Vremderhoeven
  2. Het antwoord van de gemeente op de klacht op 26 januari 2023 zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen 
  3. het antwoord van de gouverneur van 23 februari 2023 zoals binnengekomen op het loket lokale besturen van Vlaanderen op 24 februari 2023 gericht aan de indiener van de klacht en aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de het antwoord van de gouverneur van 23 februari 2023 zoals binnengekomen op het loket lokale besturen van Vlaanderen op 24 februari 2023 gericht aan de indiener van de klacht en aan het college van burgemeester en schepenen over het verzoek tot de vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2022 houdende de gratis grondafstand Vremderhoeven.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Punt bijlagen/links 03a. Antwoord gouverneur aan bestuur.pdf Download
03c. Antwoord gouverneur - initiatiefnemer - geanonimiseerd.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

3. Gemeente zonder gemeentehuis - samenwerkingsovereenkomst project 'slimme virtuele medewerker' - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met gemeente Rumst in het kader van het project 'slimme virtuele medewerker'.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In het kader van het relanceproject Vlaamse Veerkracht zal de Vlaamse overheid diverse types van digitaliseringsprojecten bij lokale besturen subsidiëren. Onder de noemer ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ (GZG), kunnen lokale besturen projecten indienen met een focus op innovatieve ienstverlening, digitale democratie of de werkplek van de toekomst. De omvang kan gaan van een proof-of-concept, over een thematisch afgebakend project tot zelfs een grootschalige transformatie. Afhankelijk van de gekozen focus en omvang van het project kunnen er subsidiegelden toegekend worden. Er is wel telkens 20% eigen inleg nodig. Samenwerking binnen de regio en tussen de gemeenten is een voorwaarde. In dat geval is er een formele samenwerkingsovereenkomst nodig.

Binnen de regio Antwerpen namen we de kans om samen met andere gemeenten een projectaanvraag uit te schrijven in het kader van oproep 7 (thematisch project met als focus innovatieve dienstverlening) van Gemeente zonder gemeentehuis. De projectoproep is een middel om kennis op te doen over hoe we in de toekomst op een flexibele manier kunnen samenwerken binnen de regio. Dit ontwikkeltraject wordt ondersteund door de VVSG onder de noemer van ‘Labo Regiovorming’.

De uitkomst van deze projectaanvraag werd een slimme virtuele servicemedewerker, ‘REGI van de regio’. Hij of zij zal de burger begeleiden bij zijn zoektocht op de website en sociale media van de lokale besturen. Chatbottechnologie wordt op een doorgedreven manier ingezet om informatie intergemeentelijk en bovenlokaal te gebruiken en daarmee de burger te informeren. Hierdoor kunnen we de burger breder informeren dan de klassieke gemeentelijke website.

Deze slimme virtuele servicemedewerker zal tijds- en plaatsonafhankelijk pro-actief extra informatie aanbieden, voorbereidend werk doen zoals gekende gegevens aanvullen en correct doorverwijzen naar de kanalen van andere partners. Hij zal de burger stap voor stap assisteren bij het afhandelen van de aanvraag.

Deze oplossing maakt het zowel klanten als medewerkers makkelijker: het online contact gaat vlotter, laagdrempeliger dan een telefonische of fysieke wachtrij en voelt toch persoonlijk aan. Tegelijk verlaagt de digitale servicemedewerker de druk op de gemeentelijke klantencenters en

onthaaldiensten. Het is een unieke kans om de digitale dienstverlening van de gemeenten in de regio te versterken.

Deze projectaanvraag werd ingediend samen met Brecht, Hemiksem, Hove, Lint, Mortsel, Ranst Rumst, Schelle, Wommelgem, Wijnegem en Zandhoven.  De gemeente Rumst is de penhoudende gemeente heeft het project ingediend. Daarom is een samenwerkingsovereenkomst nodig met de gemeente Rumst. De projectbegroting bedraagt 625.400 euro, waarvan 500.000 euro gesubsidieerd wordt door Gemeente zonder Gemeentehuis. De overige 20 % wordt verdeeld via een verdeelsleutel over de samenwerkende gemeenten binnen het project. De gemeentelijke bijdrage tot het project bedraagt € 59.821

Het project werd goedgekeurd eind 2022. Het project loopt tot en met 31 december 2025.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 §1 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten. De bevoegdheden als vermeld in artikel 196, 234 en 247 kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Bijlage:

-          samenwerkingsovereenkomst

 

Besluit met:

20 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Bart Goris (Goesting!), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met gemeente Rumst in het kader van het project 'slimme virtuele medewerker'.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Punt bijlagen/links Bijlage 03 Samenwerkingsovereenkomst oproepen GZG Ranst - Rumst.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

4. Grondenbank nieuwe Maasweg - overeenkomst VLM  - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad beslist om de overeenkomst ter uitvoering van de grondenbank in het kader van het project nieuwe Maasweg goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) stelt voor om de bij dit besluit gevoegde samenwerkingsovereenkomst aan te gaan om uitvoering te geven aan de nodige grondverwervingen in het kader van het project nieuwe Maasweg.

De overeenkomst behelst een opdracht voor de VLM om getroffen grondeigenaars en erfpachters te vergoeden en/of een voorstel te doen om de betrokken grond te ruilen met een andere grond waarover de VLM en/of de gemeente beschikken.

Er wordt een rekening geopend waarop alle transacties financieel worden geregeld.

Tegenover de taken die de VLM hierin opneemt, staat een vergoeding van € 17.000. Omwille van de in-house-bepalingen valt dit buiten toepassing van de wetgeving inzake overheidsopdrachten.

Voorgesteld wordt om de overeenkomst goed te keuren, de VLM te machtigen, om de nodige transacties uit voeren en de burgemeester en de algemeen directeur te machtigen om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §1 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang

Artikel 41, lid 2, °11 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

Besluit van de gemeenteraad van 6 december 2019 tot vaststelling van het begrip dagelijks bestuur en van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Wijzigingen tijdens de uitvoeringsfase tot 10% van het oorspronkelijk gunningsbedrag horen tot het dagelijks bestuur, zelfs indien de opdracht bij plaatsing niet onder dagelijks bestuur viel.

Artikel 30, §2 van de Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

De wet inzake overheidsopdrachten is niet van toepassing wanneer een gecontroleerde rechtspersoon die een aanbestedende overheid is, een opdracht plaatst bij zijn controlerende aanbestedende overheid, of bij een andere rechtspersoon die door dezelfde aanbestedende overheid wordt gecontroleerd, mits er geen directe participatie van privékapitaal is in de rechtspersoon bij wie de overheidsopdracht wordt geplaatst, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de Europese verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon.

 Artikel 293 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Onroerende goederen van de gemeente worden altijd vervreemd volgens de principes van mededinging en transparantie.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten

Voor de objectieve waardebepaling van onroerende goederen heeft het bestuur een schattingsverslag nodig van minder dan twee jaar oud, opgesteld door een landmeter-expert als  vermeld in artikel 296 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. Behoudens op grond van objectieve redenen gemotiveerde afwijking, vormt de bepaalde waarde de minimumverkoopprijs of de maximumaankoopprijs voor de onroerende transactie.

Alleen gemotiveerd en om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat de transactie zonder concurrentie verloopt.

 

Bijkomende motivering:

De venale waarde van de onroerende goederen in het projectgebied en de eindepachtvergoeding werd geschat door landmeter-expert Glenn Bertels, en opgenomen in het schattingsverslag dd. 11 januari 2023 zoals aangeleverd door de gmeente Ranst (hier bijgevoegd).

Voor zover nodig kan de VLM bijkomend de Vlaamse Belastingsdienst verzoeken van de aangeboden onroerende goederen de venale waarde en in voorkomend geval de eindepachtvergoeding, de vergoeding voor het stopzetten van het landbouwgebruik en de vergoeding voor opstanden te schatten.

Tevens verzoekt zij de Vlaamse Belastingsdienst, in voorkomend geval, de akten te verlijden.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Grondenbank nieuwe Maasweg

Actie:

Overeenkomst grondenbank VLM

Ramingnummer:

RA001288

Uitgave:

€ 17.000  (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          Overeenkomst VLM

-          Schattingsverslag

 

Besluit met:

14 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om de overeenkomst ter uitvoering van de grondenbank in het kader van het project nieuwe Maasweg goed te keuren, de VLM te machtigen om de nodige transacties uit voeren en de burgemeester en de algemeen directeur te machtigen om de overeenkomst te ondertekenen.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

5. Samenwerkingsovereenkomst nieuwe Maasweg POM - addendum - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad beslist om het  addendum voor de uitvoeringsfase van de samenwerkingsovereenkomst tussen de POM en de gemeente goed te keuren ter realisatie van de nieuwe Maasweg.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) stelt het bij dit besluit gevoegde "Addendum 2023 Overeenkomst ontsluiting Oelegem Ter Straten" voor. Dit addendum geeft vorm aan de uitvoeringsfase van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente ter realisatie van de nieuwe Maasweg, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 20 juni 2019.

Het addendum bevat bepalingen over de taakverdeling, waarbij de gemeente onder meer optreedt als bouwheer en de POM onder meer optreedt als aanbestedende overheid, de werken coördineert, het leidend ambtenaarschap opneemt en meewerkt aan de communicatie met de bewoners. Tegenover de taken die de POM opneemt, staat een vergoeding van € 127.439,52  (inclusief btw). De opdracht aan de POM valt ingevolge de in-house bepalingen niet onder de wetgeving inzake overheidsopdrachten.

Het leidend ambtenaarschap betreft later te plaatsen overheidsopdrachten, zowel de studieopdracht als de opdracht voor werken. Het addendum omvat terzake twee delegaties voor de goedkeuring van wijzigingen lopende deze overheidsopdrachten. Wijzigingen tot 10% vallen onder bevoegdheid college van burgemeester en schepenen, maar worden door het college gedelegeerd aan de leidend ambtenaar. Wijzigingen boven 10% zouden aan het college van burgemeester en schepenen worden gedelegeerd. Uiteraard voor zover ze passen binnen de meerjarenplanning en in overeenstemming met de wetgeving overheidsopdrachten.

Voorgesteld wordt om dit addendum en de voorgestelde delegatie aan het college van burgemeester en schepenen goed te keuren en de burgemeester en de algemeen directeur te machtigen om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §1 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang.

Artikel 41, lid 2, 10° van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij de opdracht past binnen het begrip `dagelijks bestuur' of nominatief aan het college van burgemeester en schepenen werd toevertrouwd.

Artikel 56, § 3, 4°-6° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten en voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip 'dagelijks bestuur' of waarvoor de gemeenteraad dat nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd.

Besluit van de gemeenteraad van 6 december 2019 tot vaststelling van het begrip dagelijks bestuur en van  welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

 De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Wijzigingen tijdens de uitvoeringsfase tot 10% van het oorspronkelijk gunningsbedrag horen tot het dagelijks bestuur, zelfs indien de opdracht bij plaatsing niet onder dagelijks bestuur viel.

Artikel 30, §2 van de Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

De wet inzake overheidsopdrachten is niet van toepassing wanneer een gecontroleerde rechtspersoon die een aanbestedende overheid is, een opdracht plaatst bij zijn controlerende aanbestedende overheid, of bij een andere rechtspersoon die door dezelfde aanbestedende overheid wordt gecontroleerd, mits er geen directe participatie van privékapitaal is in de rechtspersoon bij wie de overheidsopdracht wordt geplaatst, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de Europese verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon.

 

Bijkomende motivering:

Het leidend ambtenaarschap dat de POM zal opnemen, betreft zowel de betrokken studieopdracht als de opdracht voor werken. Het addendum omvat terzake  twee delegaties:

-          een delegatie van het college van burgemeester en schepenen aan de leidend ambtenaar van de POM om wijzigingen met een individueel maximumbedrag van € 30.000 excl. btw en voor zover het gebruik van de mogelijkheid zich in totaal beperkt tot maximaal 10% van het oorspronkelijk opdrachtbedrag goed te keuren mits schriftelijk overleg met de technische dienst;

-          een delegatie van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en schepenen om wijzigingen boven 10% goed te keuren.

De machtigingen zijn bedoeld om de werken niet nodeloos te vertragen en moeten uiteraard steeds passen in de meerjarenplanning en beantwoorden aan de wetgeving inzake overheidsopdrachten.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Uitvoeringsovereenkomst  POM voor Nieuwe Maasweg

Actie:

Maasweg: werken

Ramingnummer:

RA001142

Uitgave:

€ 127.439,52   (inclusief btw)

Visumnummer:

2023/06

 

Bijlagen:

-          Addendum 2023 Overeenkomst ontsluiting Oelegem Ter Straten

-          Geïntegreerde versie (ter info)

 

Besluit met:

14 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om het bij dit besluit gevoegde "Addendum 2023 Overeenkomst ontsluiting Oelegem Ter Straten"goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist om de goedkeuring van wijzigingen tijdens de uitvoeringsfase van de betrokken overheidsopdrachten die 10% van het gunningsbedrag te boven gaan te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist om de burgemeester en de algemeen directeur te machtigen om het addendum te ondertekenen.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

6. Aanvullend verkeersreglement - enkelrichtingstraat - Spruytershofstraat - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement voor het instellen van een enkelrichting in de Spruytershofstraat (tussen de Kromstraat en de John van den Eyndelaan) in de richting van de Schawijkstraat goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Naar aanleiding van de aankomende werken in de Spruytershosftraat en Kromstraat hielden het voorjaar van 2021 enkele buurtbewoners een bevraging bij de bewoners over hun visie van de Spuytershofstraat. Dit werd eveneens op een bewoners vergadering besproken. Na de werken zal een enkelrichting worden ingevoerd zoals voorgesteld door het merendeel van de bewoners.

In de commissie mobiliteit en openbare werken van 23 januari 2023 werd dit voorstel besproken en positief geadviseerd.

Het college van burgemeester en schepenen van 2 februari nam kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken en keurde dit goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 65.2 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel beschrijft de betekenis van de onderborden betreffende fietsen en tweewielige bromfietsen met witte achtergrond en zwarte opschriften en symbolen. M12 betekent uitgezonderd fietsen, bromfietsklasse A en speedpedelecs. M18 betekent dat fietsen, bromfietsklasse A en speedpedelecs in beide rijrichtingen mogen rijden.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel beschrijft de verbodsborden. C1 betekent 'verboden richting voor iedere bestuurder' Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel beschrijft de aanwijzigsborden. F19 betekent 'openbare weg met eenrichtingsverkeer'. F45b betekent 'doodlopende weg, uitgezonderd voor voetgangers en fietsers.'

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.1 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel beschrijft voor wie en wanneer de verkeersborden C1 (verboden richting voor iedere bestuurder) en F19 (openbare weg met eenrichtingsverkeer) gebruikt moeten worden en welke uitzonderingen er gelden.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 23 januari 2023

 

Bijkomende motivering:

Het voorstel om een enkelrichting in te voeren in de Spruytershofstraat tussen de Kromstraat en de John van den Eyndelaan in de richting van de John van den Eyndelaan werd goed bevonden door de commissie mobiliteit en openbare werken. De enkelrichting wordt ingesteld met de inrijrichting vanaf de Kromstraat, uitrijden is mogelijk via de Schawijkstraat. Zo wordt het probleem van de geringe zichtbaarheid op de hoek Kromstraat - Spruytershofstraat aangepakt. De enkelrichting geldt alleen in het gedeelte vanaf de Kromstraat tot aan de John van den Eyndelaan. Fietsers mogen nog wel in beide rijrichtingen blijven rijden.

Het wegrijdende verkeer zal dus via de Schawijkstraat naar de Kromstraat ontsluiten, waar het kruispunt nu veiliger is gemaakt, bij de herinrichting van de Kromstraat.

 

Bijlagen:

-          Buurtbevraging door buurtbewoners in april 2021

-          Verslag commissie mobiliteit en openbare werken van 23 januari 2023

-          signalisatieplan

 

Besluit met:

20 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Bart Goris (Goesting!), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement voor het instellen van een enkelrichting in de Spruytershofstraat (tussen de Kromstraat en de John van den Eyndelaan) in de richting van de Schawijkstraat goed.

 

Art. 2:

Volgende signalisatie wordt geplaatst op de aangegeven locatie.

§1. De verkeersborden F19 en M18 worden aan het kruispunt van de Kromstraat en de Spruytershofstraat geplaatst.

§2. De verkeersborden C1 en M12 worden aan het kruispunt van de Spruytershofstraat en de John van den Eyndelaan geplaatst.

§3. Het verkeersbord F45b wordt geplaatst in de Spruytershofstraat aan het kruispunt met de Schawijkstraat.

 

Art. 3:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

7. Rapport Lokaal Energie- en Klimaatpact 2022 - Kennisname

 

Omschrijving:

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) sinds 2021 de handen in elkaar om samen de transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het LEKP bevat 16 specifieke doelstellingen in 4 werven.

De resultaten van 2021 en 2022 worden toegelicht in bijgevoegd rapport.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De ondertekening door België, van het klimaatakkoord van Parijs op 22 april 2016.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het Burgemeestersconvenant 2030.

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024.

Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. 

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het burgemeestersconvenant 2030.

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

Het besluit van de gemeenteraad van 20 september 2021 met de goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 op 20 september 2021.

De voorstelling van het klimaatplan op de gemeenteraadscommissie van 4 oktober 2022

Het besluit van de gemeenteraad van 17 oktober 2022 met de goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0

 

Juridisch kader:

Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021.

Het Pactportaal volgt de resultaten per werf en per lokaal bestuur op. Via het Pactportaal zullen lokale besturen een overzicht voor het eigen grondgebied kunnen downloaden. Waar gewenst kunnen ze dit overzicht aanvullen, indien een actie niet gecapteerd zou zijn via de brondatabanken, zoals hieronder opgesomd. Eénmaal per jaar worden deze resultaten in functie van het LEKP van het voorbijgaande jaar op de gemeenteraad voorgelegd.

 

Bijkomende motivering:

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) sinds 2021 de handen in elkaar om samen de transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het LEKP bevat 16 specifieke doelstellingen in 4 werven. De werven zijn:

  1. Groen
  2. Hernieuwbare energie
  3. Mobiliteit
  4. Water

De resultaten van 2021 en 2022 worden toegelicht in bijgevoegd rapport.

 

Bijlagen:

LEKP-rapport_Ranst_11035

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het LEKP-rapport 2022 van gemeente Ranst.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Punt bijlagen/links Lokaal energie- en klimaatplan.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

8. Onderhoud buurtwegen 2023 - lastvoorwaarden en plaatsingswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor het onderhoud van de buurtwegen 2023.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor het onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen.

Hierin kadert voorliggende overheidsopdracht voor het onderhoud van de buurtwegen in 2023.

De opdracht wordt als volgt geraamd:

-          Perceel 1: € 786.084,12 incl. btw

-          Perceel 2: € 584.317,23 incl. btw

-          Eventuele herhalingsopdrachten: € 500.000 incl. btw

De voorgestelde gunningswijze is die van de openbare procedure. De lastvoorwaarden worden omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek.

Voorgesteld wordt om de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed te keuren.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, lid 2, 10° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten die niet vallen onder het begrip "dagelijks bestuur" en niet nominatief werden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip "dagelijks bestuur" en de vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot € 75.000 exclusief btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met € 50.000 exclusief btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan € 30.000 exclusief btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Artikel 35 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten 

De plaatsing van overheidsopdrachten kan verlopen volgens de openbare procedure, mits een aankondiging van een opdracht werd bekendgemaakt.

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Onderhoud buurtwegen

Actie:

Onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen

Ramingnummer:

RA001173

Raming:

Perceel 1: € 786.084,12 incl. btw

Perceel 2: € 584.317,23 incl. btw

Mogelijke herhalingsopdracht: € 500.000 incl. btw

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          Bestek onderhoud buurtwegen 2023

-          Raming

 

Besluit met:

15 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Hilde Goris (Goesting!), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden zoals omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek goed voor het onderhoud van de buurtwegen 2023, geraamd op  € 786.084,12 inclusief btw voor perceel 1, op € 584.317,23 inclusief btw voor perceel 2 en € 500.000 inclusief btw voor eventuele herhalingsopdrachten.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt goed dat bovengenoemde opdracht wordt geplaatst bij wijze van openbare procedure.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

9. Opwaarderen fietspad anti-tankgracht - lastvoorwaarden en plaatsingswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor de overheidsopdpracht voor de opwaardering van het fietspad langs de anti-tankgracht.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor het onderhoud van voetpaden, fietspaden en pleinen.

Hierin kadert voorliggende overheidsopdracht voor de opwaardering van het fietspad langs de anti-tankgracht in Oelegem.

De raming van € 100.000 inclusief btw blijft onder de drempel voor de gunningswijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De lastvoorwaarden worden omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek.

Voorgesteld wordt om de lastvoorwaarden en de gunningswijze goed te keuren.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, lid 2, 10° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten die niet vallen onder het begrip "dagelijks bestuur" en niet nominatief werden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip "dagelijks bestuur" en de vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot € 75.000 exclusief btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met € 50.000 exclusief btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan € 30.000 exclusief btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

De artikels 42, § 1, 1° a) van de wet inzake overheidsopdrachten en 90 van het koninklijk besluit plaatsing

De aanbestedende overheid kan gebruik maken van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wanneer de goed te keuren uitgave lager ligt dan € 140.000 exclusief btw.

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Opwaardering fietspad langs anti-tankkanaal Oelegem

Actie:

Onderhoud van voetpaden, fietspaden en pleinen.

Ramingnummer:

RA001174

Raming:

€ 100.000 (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          Bestek

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden voor de opwaardering van het fietspad langs de anti-tankgracht goed zoals omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek en geraamd op €100.000  inclusief btw. 

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt goed dat bovengenoemde opdracht wordt geplaatst bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

10. Omgevingsvergunning Kapelstraat - Pater Domstraat - lastvoorwaarden en ontwerp openbaar domein- goedkeuring

 

Omschrijving:

verplaatst naar het einde van de zitting

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Matexi Projects NV, Franklin Rooseveltlaan 180 in 8790 Waregem, vroeg een omgevingsvergunning aan op 13 juli 2022. Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2022087335. Het volledigheids- en ontvankelijkheidsbewijs werd verzonden op 29 juli 2022. 

Het is een aanvraag voor het bouwen van 24 eengezinswoningen binnen de verkaveling op het perceel aan Kapelstraat - Pater Domstraat in 2520 Broechem met als kadastrale ligging: afdeling 3, sectie B, perceelnummer 177A.

Het besluit van de gemeenteraad van 23 mei 2022 met het besluit van agendapunt 24 met de verkavelingsaanvraag- wegentracé en lastvoorwaarden - Pater Domstraat - Kapelstraat

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 juni 2022 de vergunning aan Matexi Projects NV, Franklin Rooseveltlaan 180 in 8790 Waregem, voor het bouwen van 24 eengezinswoningen binnen de verkaveling aan Kapelstraat - Paterdomstraat in 2520 Broechem

Het dossier werd opgesteld door JVK Concept, Rubensheide 77 in 2950 Kapellen en de kostenraming bedraagt € 499.792,49 exclusief btw of € 604.748,91 inclusief btw, te betalen door de verkavelaar en na definitieve oplevering over te dragen aan de gemeente.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking.

Artikel 4.2.17 van de Vlaamse Codex voor Ruimtelijke ordening

Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan

Art.75 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

De bevoegde overheid kan aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen.

De bevoegde overheid neemt de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg integraal op in de vergunning.Buiten het voorzien in de nodige financiële waarborgen kunnen lasten onder meer betrekking hebben op de verwezenlijking of de renovatie van groene ruimten, ruimten voor openbaar nut, openbare gebouwen, infrastructuur met het oog op een verbetering van de mobiliteit, nutsvoorzieningen of woningen op kosten van de vergunninghouder. Vooraleer lasten op te leggen met betrekking tot nutsvoorzieningen worden de nutsmaatschappijen die actief zijn in de gemeente waarin het voorwerp van de vergunning gelegen is, door de bevoegde overheid, de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke omgevingsambtenaar of de door hem gemachtigde om advies verzocht. Hierbij wordt gestreefd naar het gelijktijdig aanleggen van nutsvoorzieningen, waardoor de hinder ten gevolge van deze aanleg maximaal wordt beperkt

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip "dagelijks bestuur" en de vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot € 75.000 exclusief btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met € 50.000 exclusief btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

 

Bijkomende motivering:

De gemeenteraad heeft in de zitting van 23 mei 2022 bijkomende voorwaarden opgelegd voor de omgevingsvergunning aan Matexi. Deze voorwaarden werden nu uitgewerkt in een lastenboek. De gemeenteraad wordt verzocht de lastvoorwaarden en het ontwerp van de private verkaveling van Matexi aan de Kapelstraat - Pater Domstraat (afdeling 3 sectie B nummer 177A) goed te keuren aangezien deze investeringen overgedragen worden aan de gemeente voor een bedrag dat het dagelijks bestuur overtijgt. . De technische dienst heeft het aanbestedingsdossier nagekeken en een aantal opmerkingen geformuleerd, zie bijgevoegde document van 2 maart 2023 "Verkaveling Kapelstraat – Pater Domstraat I Matexi I opmerkingen aanbestedingsdossier".

De belangrijkste opmerkingen gaan over:

-          Het Typedwarsprofiel 1 en grondplan met het voorstel om de 'plasberm' te supprimeren waardoor het voetpad en parkeerstrook verbreed wordt tot circa in de helft van de zone van de plasberm en waarbij de voetpad in opstand aangelegd wordt tov parkeerstrook naar analogie met de boordsteen en opstand tussen fietspad en parkeerstrook langs Kapelstraat

-          De planmaat van de bomen te vergoten:

        197: plantmaat 16/18 -> plantmaat 20/30

        198: plantmaat 18/20 -> plantmaat 30/40 

        199: plantmaat 16/18 -> plantmaat 20/30 

        200: plantmaat 16/18 -> plantmaat 20/30 

-          de speeltoestellen dienen gekeurd worden, inclusief de opmaak van een risicoanalyse volgens de norm EN1176 

 

Het gemeenteraadslid, Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) heeft een aantal vragen over de compatabiliteit van dit dossier met de omgevingsvergunning waaronder het supprimeren van de plasstrook, de bomen, de locatie van de trage weg, de locatie van de speeltuigen, ...

 

De voorzitter, Johan De Ryck (N-VA) verplaatst het punt naar het einde van de zitting teneinde nadere informatie te kunnen geven over de gestelde vragen.

 

Besluit:

De gemeenteraad verplaatst het punt naar het einde van de zitting teneinde antwoorden te kunnen bieden op de vragen van het gemeenteraadslid.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

11. Jaarverslag 2022, jaarrekening 2022, begroting2023 en jaarplanning 2023 Sportregio Midden-Provincie - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeente Ranst zit samen met 12 gemeenten in de sportregio Midden-Provincie om grote projecten uit te werken, vormingen te organiseren en overleg te plegen.

Jaarlijks worden het jaarverslag en de jaarrekening van het vorige jaar voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring. Ook de begroting en jaarplanning van het huidig jaar.

De schepen van sport, Annelies Creten zit als afgevaardigde van de gemeente Ranst in het beheerscomité van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie.

Op de algemene vergadering van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie van 15 februari 2023 werden het jaarverslag 2022, de jaarrekening 2022, de begroting 2023 en de jaarplanning 2023 door het beheerscomité goedgekeurd.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst zit samen met 12 gemeenten in de sportregio Midden-Provincie om grote projecten uit te werken, vormingen te organiseren en overleg te plegen.

Jaarlijks worden het jaarverslag en de jaarrekening van het vorige jaar voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring. Ook de begroting en jaarplanning van het huidig jaar.

De schepen van sport, Annelies Creten zit als afgevaardigde van de gemeente Ranst in het beheerscomité van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie.

Op de  algemene vergadering van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie van 15 februari 2023 werden het jaarverslag 2022, de jaarrekening 2022, de begroting 2023 en de jaarplanning 2023 door het beheerscomité goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 395 §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het beheerscomité van de interlokale vereniging formuleert waar nodig adviezen ten behoeve van de beherende gemeente, stelt de rekeningen van de interlokale vereniging vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent.

Art. 6, §7 van de statuten van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie

De rekening van de 'Sportregio Midden-Provincie ILV” wordt jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden van de participerende gemeenten

 

Bijlage

-          jaarverslag 2022

-          jaarrekening 2022

-          begroting 2023

-          jaarplanning 2023

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag 2022, de jaarrekening 2022, de begroting 2023 en de jaarplanning 2023 van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie zoals in bijlage vervat goed en keurt de jaarrekening 2022 conform de statuten van de interlokale vereniging goed.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

12. Subsidiereglement infrastructuurwerken voor verenigingen in Ranst - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aangepaste subsidiereglement voor infrastructuurwerken voor verenigingen in Ranst in de periode 2021-2025 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het subsidiereglement infrastructuurwerken voor verenigingen in Ranst van 15 maart 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 23 en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor de vaststelling van subsidiereglementen

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Adviezen:

De themaraad infrastructuursubsidies werd hierover bevraagd en verleende een positief advies over de aanpassing.

 

Bijkomende motivering:

We stellen vast dat een aantal verenigingen die in de lokalen aan de Boerenkrijglaan gevestigd zijn een vzw oprichtten met als doel het beheer en onderhoud van de infrastructuur van de verenigingen. Feitelijke verenigingen voldoen niet aan de voorwaarden om infrastructuursubsidies aan te vragen, de vzw voldoet niet aan de voorwaarden om als vereniging erkend te worden. Nochtans lijkt het billijk om dergelijke vzw die opgericht is met uitsluitend doel de infrastructuur te beheren en onderhouden van erkende verenigingen het recht te geven op infrastructuursubsidies. Daarom wordt artikel 1 §1 aangepast.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

Subsidies infrastructuurwerken Ranstse verenigingen voor de periode 2021-2025

Actie:

Subsidiëren van verenigingen en particulieren die mensen samenbrengen

Ramingnummer:

RA001056

Uitgave:

€ 30.000

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1: Toepassingsgebied - voorwaarden waaraan de vereniging moet voldoen

§1. Komen in aanmerking:

-          verenigingen die erkend zijn door het gemeentebestuur van Ranst met uitzondering van deze die een vereniging hebben opgericht met als doel de infrastructuur van erkende verenigingen te beheren en onderhouden.

-          verenigingen die opgericht zijn met als doel de infrastructuur van erkende verenigingen te beheren en onderhouden.

Erkende verenigingen die een vereniging hebben opgericht met als doel de infrastructuur van deze erkende verenigingen te beheren en onderhouden kunnen dus uitsluitend via deze speciaal opgerichte vereniging subsidies aanvragen.

§2. De vereniging moet een vereniging zonder winstoogmerk zijn in de zin van de wet van 27 juni 1921 op het tijdstip van aanvraag of vallen onder de koepel van een vereniging zonder winstoogmerk.

§3. De vereniging die een aanvraag indient moet bereid zijn alle gevraagde toelichtingen te verstrekken met betrekking tot de vereniging of het project.

§4. De verenigingen moeten bij aanvraag van een borgstelling een sluitend financieel plan kunnen voorleggen voor een periode van minstens 5 jaar.

§5. Er kan geen aanvraag worden ingediend door verenigingen die nog een openstaande schuld hebben bij de gemeente.

 

Art. 2: Toepassingsgebied - investeringen die in aanmerking komen

§1. Investeringen als gevolg van het kopen, bouwen, verbouwen, renoveren of uitvoeren van verbeteringswerken aan de lokalen van de vereniging gelegen in Ranst;

§2. Investeringen als gevolg van het aankopen, renoveren of aanleggen van sportvelden gelegen in Ranst.

§3. Enkel investeringen die onroerend of onroerend door bestemming zijn, komen in aanmerking.

§4. Het moet gaan om een duurzame investering die ten goede komt aan de inwoners van de gemeente en ze dient een meerwaarde te betekenen voor het aanbod inzake infrastructuur in de gemeente.

§5. De werken mogen pas gestart worden na de toekenning van de subsidie of borgstelling.

§6. De werken moeten aanvangen binnen de 6 maanden nadat het project is goedgekeurd door het gemeentebestuur. Het einde van de werken moet voorzien zijn binnen de 24 maanden na goedkeuring.

§7. Enkel investeringen die gebeuren op terreinen of aan gebouwen die eigendom zijn van de gemeente of indien dit niet het geval is, waarvan de vereniging bij de aanvraag schriftelijke garanties §8. Aan een erkende vereniging kan per jaar slechts voor 1 investeringsdossier subsidie toegekend worden op dit reglement. Verenigingen die opgericht zijn met als doel de infrastructuur van erkende verenigingen te beheren en onderhouden kunnen maximum zoveel dossiers indienen als het aantal erkende verenigingen die zij vertegenwoordigen.

§9. Verenigingen die een nominatieve subsidie ontvangen voor het onderhoud van hun terreinen, kunnen voor deze werken geen subsidie aanvragen via dit reglement.

 

Art. 3: Uitbetaling toelage

§1. Erkende verenigingen krijgen voor investeringen van minimum € 2.500  een toelage van maximum 50% van de uiteindelijke kosten met een maximum van € 12.500 per dossier.
Verenigingen die opgericht zijn met als doel de infrastructuur van erkende verenigingen te beheren en onderhouden krijgen voor investeringen van minimum € 2.500 een toelage van maximum 50% van de uiteindelijke kosten met een maximum op jaarbasis van € 12.500 x het aantal erkende verenigingen die ze vertegenwoordigen. Verenigingen in deze categorie hebben dus de keuze en kunnen ofwel opteren om 1 groot dossier in te dienen of verschillende kleinere binnen de grenzen van het maximum bedrag op jaarbasis en met als maximum aantal dossiers het aantal verenigingen die ze vertegenwoordigen.

Deze toelagen vallen binnen de perken van het door de gemeenteraad goedgekeurde budget, zoals opgenomen in de toelichting bij het budget onder het punt ‘een overzicht, per beleidsveld, van de te verstrekken werkings- en investeringssubsidies’ .

§2. De dossiers worden behandeld in de volgorde dat de volledige aanvragen binnenkomen bij het gemeentebestuur.

§3. De betrokken raad geeft advies aan het college van burgemeester en schepenen met betrekking tot de aanvragen die in aanmerking komen voor betoelaging. De uiteindelijke beslissing tot betoelaging ligt in de handen van het college van burgemeester en schepenen.

§4. Bij de gemotiveerde aanvraag moeten minstens twee offertes gevoegd worden van erkende aannemers. Indien de vereniging zelf met eigen vaklui de werken uitvoert, dan dienen twee offertes te worden voorgelegd van leveranciers die de nodige materialen kunnen leveren.

§5. De helft van de toegekende toelage voor het goedgekeurde project kan op verzoek van de vereniging worden uitgekeerd na voorlegging van een deelfactuur van de aannemer of factuur voor levering van bouwmaterialen. Nadat het project voltooid is, wordt het tweede deel van de toelage toegekend. Dit tweede deel wordt berekend op basis van de bijkomende facturen en vult het eerste deel aan tot het vooropgestelde bedrag bereikt is. De uitbetaalde toelage kan nooit hoger zijn dan het initieel toegekende bedrag. Als het gefactureerde bedrag lager ligt dan het geraamde bedrag, zal de toelage evenredig verminderen.

§6. Bij eventuele financiële moeilijkheden kan het college van burgemeester en schepenen beslissen om voortijdig het tweede deel uit te keren.

§7. Indien na 24 maanden slechts een gedeelte van de werken werd uitgevoerd of de vereniging heeft geen bijkomende facturen -zoals bepaald in artikel 3 §7- voorgelegd, dan vervalt het recht op bijkomende subsidie. Het bestuur heeft dan bovendien het recht om het reeds uitgekeerde bedrag geheel of gedeeltelijk terug te vorderen.

 

Art. 4: Borgstelling

§1. Voor investeringen boven de € 25.000 kan de gemeente zich borg stellen voor een lening die de vereniging aangaat bij een financiële instelling.

§2. De aanvraag tot het bekomen van een gemeentelijke borgstelling wordt schriftelijk ingediend bij het college van burgemeester en schepenen en omvat minstens volgende stukken:

-          statuten van de vzw

-          leden van de Raad van Bestuur

-          balans en resultatenrekening van het laatste boekjaar

-          plannen -indien van toepassing- en lastenboek

-          voorstelling van het project met een toelichting van de voordelen die het project heeft voor de inwoners van de gemeente

-          volledige kostenraming van het project

-          opgave van de manier waarop deze kosten gefinancierd gaan worden

-          sluitend financieel meerjarenplan voor een periode van 5 jaar waarin rekening wordt gehouden met de aan de investering verbonden rente-, afschrijvings- en onderhoudslasten

-          beslissing van de Raad van Bestuur/algemene ledenvergadering waaruit blijkt dat iedereen akkoord is met de uitvoering van de investering, de financiering en het opgestelde meerjarenplan.

-          offertes van minstens 3 verschillende financiële instellingen voor het afsluiten van een lening rekening houdende met een klassieke borgstelling die daalt in functie van de aflossingen van de lening en akte van borgstelling

Het college heeft het recht in functie van het dossier bijkomende informatie op te vragen.

§3. De vereniging verbindt er zich toe de werken te realiseren in overeenstemming met het aan de gemeente voorgelegde plan en lastenboek. De vereniging dient op het moment van de ondertekening van de borgstelling te beschikken over de nodige vergunningen.

§4. De vereniging verbindt er zich toe de infrastructuur als een goed huisvader te onderhouden en te beheren. Ze draagt zorg voor de continuïteit van de exploitatie.

§5. De vereniging verbindt er zich toe de infrastructuur voor de volle nieuwbouwwaarde te verzekeren tegen brand, schade aan naburen, stormschade, sneeuwdrukschade en andere gebruikelijke risico’s en dit bij een in België erkende verzekeringsmaatschappij.

§6. Indien de vereniging eigendommen heeft, kan de gemeente hierop een hypotheek vestigen. De gemeente kan in dat geval een beroep doen op die hypothecaire waarborg indien ze wordt aangesproken in haar hoedanigheid van borg.

§7. Op de grond waarop de infrastructuur wordt gebouwd, noch op de infrastructuur zelf kan door de vereniging een hypotheek gevestigd worden in het voordeel van een andere schuldeiser dan de gemeente, tenzij de gemeente hiermee instemt.

§8. Het is de vereniging niet toegelaten, zonder voorafgaand akkoord van het college van burgemeester en schepenen, de opgerichte infrastructuur af te breken of te verbouwen.

§8. De vereniging verbindt er zich toe de afgevaardigden van de gemeente toe te laten de infrastructuur te bezoeken gedurende de ganse duur van de borgstelling.

§9 Een overschrijding van de vervaldag van de lening wordt meegedeeld aan het college van burgemeester en schepenen. Het college heeft het recht om één of meerdere afgevaardigden aan te stellen die kennis kunnen nemen van elk stuk dat betrekking heeft op de boekhouding van de vereniging.

§10. De vereniging moet in haar financieel beleid prioriteit geven aan het aflossen van de lening.

§11. De gemeentelijke waarborg kan nooit meer bedragen dan 80 procent van de geplande investeringen.

§12. De betrokken raad geeft advies aan het college van burgemeester en schepenen met betrekking tot de aanvragen. Het college van burgemeester en schepenen beslist uiteindelijk over de volledigheid van de aanvraag en over de toekenning van de borgstelling en over de modaliteiten ervan. Het college van burgemeester en schepenen heeft het recht een borgstelling te weigeren indien bv. het financieel plan als niet realistisch wordt beoordeeld of de omvang van het project niet in verhouding staat tot het maatschappelijk belang of ledenaantal.

§13. Na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen worden de burgemeester en de algemeen directeur belast met de ondertekening van de akte.

 

Art. 5:

Voor eenzelfde werk kan een toelage niet gecombineerd worden met een borgstelling.

 

Art. 6:

De gemeente heeft recht op informatie en financiële controle over de begroting en de rekeningen van de vereniging. De vereniging zal hiertoe de begroting van het lopende jaar, nadat ze is goedgekeurd door de VZW, overmaken aan de gemeente samen met de rekening van het afgelopen jaar. De stukken dienen ondertekend te zijn door twee leden van de raad van bestuur van de VZW, die gemachtigd zijn om de vereniging te verbinden. Voor verenigingen die een toelage ontvingen geldt dit voor het jaar van uitbetaling van de toelage. Voor verenigingen waarvoor de gemeente zich borg stelde geldt dit voor de volledige duurtijd van de borgstelling.

 

Art. 7:

Dit reglement treedt in voege vanaf heden en geldt tot 31 december 2025 en vervangt het reglement van 15 maart 2021. Het subsidiereglement infrastructuurwerken voor verenigingen in Ranst van 15 maart 2021 wordt opgeheven vanaf heden.

 

Art. 8:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

13. Aansluiting gemeentelijke basisscholen Leersteuncentrum stedelijk onderwijs Antwerpen en bij het Leersteuncentrum Vokan Brasschaat - goedkeuring

 

Omschrijving:

Bekrachtiging aansluiting bij het Leersteuncentrum stedelijk onderwijs Antwerpen en bij het Leersteuncentrum Vokan Brasschaat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 26 juni 2017 over de aansluiting tot een regionaal ondersteuningsnetwerk voor de gemeentelijke basisscholen.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 februari 2023 over de aansluiting bij een leersteuncentrum door de gemeentelijke basisscholen.

Vanaf 1 september 2023  voorziet de overheid een nieuwe regeling voor de ondersteuning van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het gewoon onderwijs. Deze nieuwe regeling vervangt het M-decreet.

De leerlingen die meer nodig hebben dan basiszorg of verhoogde zorg kunnen kwaliteitsvolle ondersteuning krijgen vanuit een leersteuncentrum waarbij de school is aangesloten. Het gekozen leersteuncentrum wordt het vast aanspreekpunt voor de school en de ouders waarbij alle leersteun uit één spoor komt. Het leersteuncentrum kan deel uitmaken van een school voor buitengewoon onderwijs of kan een zelfstandige instelling zijn. Het leersteuncentrum moet samenwerken met het buitengewoon onderwijs om expertise uit te wisselen en de leerondersteuners te professionaliseren. De scholen voor gewoon onderwijs dienen uiterlijk op 10 maart 2023  aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten mee te delen bij welk leersteuncentrum zij zich aansluiten vanaf het schooljaar 2023-2024.

De directies van GBS Ranst en GBS Oelegem hebben de voorkeur om zich aan te sluiten bij de zelfstandige instelling - Leersteuncentrum stedelijk onderwijs Antwerpen - Antwerpen

De directie van GBS Broechem heeft de voorkeur om zich aan te sluiten bij de zelfstandige instelling  - Leersteuncentrum Vokan - Brasschaat.

 

Juridisch kader:

Artikelen 40, §1-2 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het uitwerken en organiseren van het onderwijs.

Artikel 56 van het decreet van 22 december over het lokaal bestuur.

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en besluiten van de gemeenteraad voor.

Onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring van het decreet Leersteun.

Het decreet Leersteun bepaalt dat een schoolbestuur moet aansluiten bij een leersteuncentrum (LSC) naar keuze, met uitzondering van een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7, georganiseerd door een bestuur van het eigen of een ander onderwijsnet, om leersteun te kunnen ontvangen voor de leerlingen en leerkrachten van zijn scholen voor gewoon onderwijs.

Vanaf 1 september 2023 treedt met aansluiting tot een leersteuncentrum een nieuw leersteunmodel in werking voor de ondersteuning van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het gewoon onderwijs.

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.

De inrichtende macht overlegt met de schoolraad over de keuze van aansluiting tot een leersteuncentrum.

 

Adviezen:

Het positief advies van de schoolraad van GBS De Driehoek Oelegem van 31 januari 2023

Het positief advies van de schoolraad van GBS De Knipoog Ranst van 11 februari 2023

Het positief advies van de schoolraad van GBS de Sleutel Broechem van 17 februari 2023

 

Bijkomende motivering:

De gemeentelijke basisscholen hebben in het verleden reeds samengewerkt met de ondersteuningsnetwerken De Leerexpert en VOKAN. De Leersteuncentra komen in de plaats van de huidige ondersteuningsnetwerken die ophouden te bestaan. Vanuit een positieve ervaring zetten GBS Ranst en GBS Oelegem graag de samenwerking verder door te kiezen voor Leersteuncentrum stedelijk onderwijs Antwerpen - Antwerpen en GBS Broechem voor Leersteuncentrum VOKAN - Brasschaat. Deze Leersteuncentra zijn opgenomen in het protocol landschap Leersteuncentrum waardoor het voorlopig erkend zal zijn voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025.

 

Adviezen:

Verslagen schoolraad gemeentelijke basisscholen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het besluit van het college van burgemeester en schepenen om GBS De Knipoog Ranst en GBS De Driehoek Oelegem aan te sluiten bij het Leersteuncentrum stedelijk onderwijs Antwerpen - Antwerpen.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt het besluit van het college van burgemeester en schepenen om GBS de Sleutel Broechem aan te sluiten bij het  Leersteuncentrum VOKAN - Brasschaat.

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

14. Tweede spoorontsluiting voor de haven van Antwerpen – interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

De interpellatie van Fernand Bossaerts CD&V/WIJ over een tweede spoorontsluiting met de visie van het college van burgemeester en schepenen over deze spoorontsluiting en of er al hierover overleg is geweest met de Vlaamse beleidsmakers?

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat het huidige college van burgemeester en schepenen bestaande uit Groen en N-VA ervan overtuigd is dat de aanleg van een nieuw goederenspoor dwars door Ranst overbodig is wanneer alle bestaande infrastructuur ten volle benut wordt.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Punt bijlagen/links Tweede spoorontsluiting haven.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 maart 2023

 

 

15. Omgevingsvergunning Kapelstraat - Pater Domstraat - lastvoorwaarden en ontwerp openbaar domein - goedkeuring

 

Omschrijving:

Openbaar domein omgevingsvergunning Kapelstraat - Pater Domstraat - goedkeuring lastvoorwaarden en ontwerp

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Matexi Projects NV, Franklin Rooseveltlaan 180 in 8790 Waregem, vroeg een omgevingsvergunning aan op 13 juli 2022. Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2022087335. Het volledigheids- en ontvankelijkheidsbewijs werd verzonden op 29 juli 2022. 

Het is een aanvraag voor het bouwen van 24 eengezinswoningen binnen de verkaveling op het perceel aan Kapelstraat - Pater Domstraat in 2520 Broechem met als kadastrale ligging: afdeling 3, sectie B, perceelnummer 177A.

Het besluit van de gemeenteraad van 23 mei 2022 met het besluit van agendapunt 24 met de verkavelingsaanvraag- wegentracé en lastvoorwaarden - Pater Domstraat - Kapelstraat

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 juni 2022 de vergunning aan Matexi Projects NV, Franklin Rooseveltlaan 180 in 8790 Waregem, voor het bouwen van 24 eengezinswoningen binnen de verkaveling aan Kapelstraat - Paterdomstraat in 2520 Broechem

Het dossier werd opgesteld door JVK Concept, Rubensheide 77 in 2950 Kapellen en de kostenraming bedraagt € 499.792,49 exclusief btw of € 604.748,91 inclusief btw, te betalen door de verkavelaar en na definitieve oplevering over te dragen aan de gemeente.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking.

Artikel 4.2.17 van de Vlaamse Codex voor Ruimtelijke ordening

Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan

Art.75 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

De bevoegde overheid kan aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen.

De bevoegde overheid neemt de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg integraal op in de vergunning.Buiten het voorzien in de nodige financiële waarborgen kunnen lasten onder meer betrekking hebben op de verwezenlijking of de renovatie van groene ruimten, ruimten voor openbaar nut, openbare gebouwen, infrastructuur met het oog op een verbetering van de mobiliteit, nutsvoorzieningen of woningen op kosten van de vergunninghouder. Vooraleer lasten op te leggen met betrekking tot nutsvoorzieningen worden de nutsmaatschappijen die actief zijn in de gemeente waarin het voorwerp van de vergunning gelegen is, door de bevoegde overheid, de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke omgevingsambtenaar of de door hem gemachtigde om advies verzocht. Hierbij wordt gestreefd naar het gelijktijdig aanleggen van nutsvoorzieningen, waardoor de hinder ten gevolge van deze aanleg maximaal wordt beperkt

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip "dagelijks bestuur" en de vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot € 75.000 exclusief btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met € 50.000 exclusief btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

 

Bijkomende motivering:

De gemeenteraad heeft in de zitting van 23 mei 2022 bijkomende voorwaarden opgelegd voor de omgevingsvergunning aan Matexi. Deze voorwaarden werden nu uitgewerkt in een lastenboek. De gemeenteraad wordt verzocht de lastvoorwaarden en het ontwerp van de private verkaveling van Matexi aan de Kapelstraat - Pater Domstraat (afdeling 3 sectie B nummer 177A) goed te keuren aangezien deze investeringen overgedragen worden aan de gemeente voor een bedrag dat het dagelijks bestuur overtijgt. . De technische dienst heeft het aanbestedingsdossier nagekeken en een aantal opmerkingen geformuleerd, zie bijgevoegde document van 2 maart 2023 "Verkaveling Kapelstraat – Pater Domstraat I Matexi I opmerkingen aanbestedingsdossier".

De belangrijkste opmerkingen gaan over:

-          Het Typedwarsprofiel 1 en grondplan met het voorstel om de 'plasberm' te supprimeren waardoor het voetpad en parkeerstrook verbreed wordt tot circa in de helft van de zone van de plasberm en waarbij de voetpad in opstand aangelegd wordt tov parkeerstrook naar analogie met de boordsteen en opstand tussen fietspad en parkeerstrook langs Kapelstraat

-          De planmaat van de bomen te vergoten:

        197: plantmaat 16/18 -> plantmaat 20/30

        198: plantmaat 18/20 -> plantmaat 30/40 

        199: plantmaat 16/18 -> plantmaat 20/30 

        200: plantmaat 16/18 -> plantmaat 20/30 

-          de speeltoestellen dienen gekeurd worden, inclusief de opmaak van een risicoanalyse volgens de norm EN1176 

 

Besluit met:

12 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

9 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Goesting!), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het bijzonder bestek en de raming voor de opdracht “Wegen- en rioleringswerken verkaveling Kapelstraat - Pater Domstraat, opgemaakt door JVK Concept, Rubensheide 77 in 2950 Kapellen mits rekening gehouden wordt met de opmerkingen geformuleerd door de technische dienst van de gemeente Ranst op 2 maart 2023 zoals in bijlage waaronder:

-         Het Typedwarsprofiel 1 en grondplan met het voorstel om de 'plasberm' te supprimeren waardoor het voetpad en parkeerstrook verbreed wordt tot circa in de helft van de zone van de plasberm en waarbij de voetpad in opstand aangelegd wordt tov parkeerstrook naar analogie met de boordsteen en opstand tussen fietspad en parkeerstrook langs Kapelstraat

-         De planmaat van de bomen te vergoten:

       197: plantmaat 16/18 -> plantmaat 20/30

       198: plantmaat 18/20 -> plantmaat 30/40 

       199: plantmaat 16/18 -> plantmaat 20/30 

       200: plantmaat 16/18 -> plantmaat 20/30 

-         de speeltoestellen dienen gekeurd worden, inclusief de opmaak van een risicoanalyse volgens de norm EN1176 

Publicatiedatum: 26/04/2023