Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Kevin Helsen, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

gemeenteraadslid Kevin Helsen vervoegt de vergadering vanaf punt 3.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

1. Ontslag gemeenteraadslid Hilde Goris - aktename

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van het gemeenteraadraadslid Sebastiaan Hintjens (N-VA). Raf Serneels (N-VA) wordt als eerste rechtmatige opvolger uitgenodigd om het mandaat van gemeenteraadslid op te nemen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

De brief van 5 december 2018 waarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen meedeelt dat de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Ranst geldig zijn.

Eedaflegging van Hilde Goris (Open VLD - nu goesting!) als gemeenteraadslid op 2 januari 2019

De brief van 22 december 2023 van Hilde Goris (Goesting!) met het ontslag als gemeenteraadslid, ontvangen op 8 januari 2023

De kennisname van de voorzitter van de gemeenteraad op 8 januari 2023

 

Juridische gronden:

Artikel 13 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.

Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, § 3. De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

Artikel 169 §2, 5° van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011

De niet-verkozen kandidaten worden eerste, tweede, derde, ... opvolger in afnemende grootte van het aantal stemmen dat zij hebben bekomen, na een nieuwe overdracht van de lijststemmen, te beginnen bij de eerste niet-effectief verkozen kandidaat.

 

Bijlagen:

Ontslagbrief Hilde Goris (Goesting!)

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van het gemeenteraadslid Hilde Goris (Goesting!).

Publicatiedatum: 19/02/2024
Punt bijlagen/links Ontslag Hilde Goris.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

2. Installatie van een gemeenteraadslid – onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging Kevin Helsen – goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van Kevin Helsen goed en neemt akte van de eedaflegging waardoor Kevin Helsen (Goesting!) geïnstalleerd is als gemeenteraadslid

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

De brief van 5 december 2018 waarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen meedeelt dat de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Ranst geldig zijn.

Het schrijven van Hilde Goris (Goesting!) van 22 december 2023, ontvangen op 8 januari 2023 met het ontslag als gemeenteraadslid, lid van de raad voor maatschappelijk welzijn en lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Het schrijven van Fons Huysmans  van 22 december 2023, ontvangen op 8 januari 2023 met de afstand van het mandaat als gemeenteraadslid naar aanleiding van de verkiezingen van 14 oktober 2018.

Kevin Helsen is de eerste opvolger op de lijst nr. 6 van Open VLD.

Het besluit van de gemeenteraad van 15 januari 2024 met de aktename van het ontslag van Hilde Goris (Goesting!) als gemeenteraadslid

 

Juridisch kader:

Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De geloofsbrieven worden onderzocht en de vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

Artikelen 10 en 11van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Deze artikelen beschrijven de verschillende onverenigbaarheden voor gemeenteraadsleden. Een verkozen gemeenteraadslid kan de eed niet afleggen indien hij zich in een onverenigbaarheid bevindt. Hij kan de eed niet afleggen en wordt bijgevolg geacht afstand te doen van het toegekende mandaat.

Artikel 8 tot en met-14 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011

Om gemeenteraadskiezer te zijn, moet men 18 jaar zijn, in de bevolkingsregisters van de gemeente ingeschreven zijn en zich niet bevinden in één van de gevallen van uitsluiting of schorsing.

Artikel 58 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011

Om tot gemeenteraadslid verkozen te kunnen worden en blijven, moet men kiezer zijn en moet men de kiesvoorwaarden behouden en mag men zich niet in een geval van schorsing of uitsluiting bevinden. Dit artikel omschrijft verder ook de situaties waarin personen niet verkiesbaar zijn als gemeenteraadslid.

De omzendbrief KB / ABB 2018 / 3 van 26 oktober 2018 — Start van de lokale en provinciale bestuursperiode

Deze omzendbrief geeft o.a. toelichting bij het onderzoek van de geloofsbrieven.

 

Motivering:

De geloofsbrieven bevatten de schriftelijke bewijsstukken die elke verkozene of opvolger, opgeroepen om de eed af te leggen, moet voorleggen en waaruit blijkt dat hij/zij op een wettige wijze is verkozen en dat er tegen zijn/haar verkiezing geen bezwaren zijn. De opvolger moet volgende stukken voorleggen:

-          een recent uittreksel uit het bevolkings- of rijksregister

-          een recent uittreksel uit het strafregister model 1

-          een verklaring op eer dat men zich niet bevindt in een van de gevallen van onverenigbaarheid zoals voorzien in artikel 10 van het decreet lokaal bestuur

De geloofsbrieven van Kevin Helsen (Goesting!) werden behoorlijk en tijdig ingediend en werden ter inzage gelegd met respect voor de decretale bepalingen.

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of men nog aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoet en zich niet in één van de gevallen van onverenigbaarheid bevindt:

  1. Belgische nationaliteit of EU-onderdaan (met actief stemrecht)
  2. Leeftijd van 18 jaar bereikt hebben
  3. Ingeschreven in bevolkings- of vreemdelingenregister (voor niet-Belgische EU-onderdanen)
  4. Geen uitsluiting/schorsing kiesrecht of veroordeling.

Uit het onderzoek van de geloofsbrieven door de gemeenteraad, blijkt dat Kevin Helsen voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.en verklaard zich niet in één van de gevallen van onverenigbaarheid te bevinden.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Hilde Goris (Goesting!) van 22 december 2023, ontvangen op 8 januari 2023 met het ontslag als gemeenteraadslid, lid van de raad voor maatschappelijk welzijn en lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Het schrijven van Fons Huysmans van 22 december 2023, ontvangen op 8 januari 2023 met de afstand van het mandaat

Uittreksel uit het strafregister

Attest van woonst

Verklaring op eer

Akte van eedaflegging

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van Kevin Helsen (Goesting!) goed.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van Kevin Helsen (Goesting!) in handen van de voorzitter, John Oliviers (N-VA), conform de bepaling in artikel 14, 2de lid van het decreet lokaal bestuur waardoor Kevin Helsen (Goesting!) geïnstalleerd is als gemeenteraadslid.

Publicatiedatum: 19/02/2024
Punt bijlagen/links Eedaflegging lid GR - Kevin Helsen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

3. Vaststelling van de rangorde van de gemeenteraadsleden - kennisname

 

Omschrijving:

Vaststelling van de rangorde van de gemeenteraadsleden

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Het proces-verbaal van het gemeentelijk hoofdbureau van 14 oktober 2018 van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Het besluit van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van 5 december 2018 houdende de geldigverklaring van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, inclusief de vaststelling van de zetelverdeling tussen de lijsten en de rangorde van de gemeenteraadsleden en hun opvolgers

Het ontslag van Hilde Goris (Goesting!) als gemeenteraadslid op DATUM

De aktename van het ontslag van Hilde Goris (Goesting!) als gemeenteraadslid, de goedkeuring van de geloofsbrieven van de eerste opvolger Kevin Helsen en de eedaflegging van Kevin Helsen als gemeenteraadslid op 15 januari 2024

 

Juridisch kader:

Artikel 6, §7 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De rangorde van de gemeenteraadsleden wordt tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad onmiddellijk na de eedaflegging van de gemeenteraadsleden vastgesteld. Het gemeenteraadslid met de hoogste anciënniteit neemt de hoogste rang in. Bij gelijke anciënniteit neemt het gemeenteraadslid dat bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad het hoogste aantal naamstemmen heeft behaald, de hoogste rang in. Bij een gelijk aantal naamstemmen neemt het gemeenteraadslid van wie de lijst bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad de meeste stemmen heeft behaald de hoogste rang in. De opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, nemen in volgorde van hun eedaflegging een rang in.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt akte van de volgende rangorde van raadsleden:

 

Nr.

Voornaam en naam

Anciënniteit

Naamstemmen

1

Lode Hofmans

35 jaar

1.131

2

Tine Muyshondt

35 jaar

751

2

Sonja De Pooter

23 jaar

225

4

Luc Redig

18 jaar en 4 maanden

448

5

Frans Marivoet

17 jaar en 6 maanden

313

6

Christel Engelen

17 jaar

727

7

Roel Vermeesch

17 jaar

341

8

Fernand Bossaerts

11 jaar en 3 maanden

447

9

Johan De Ryck

11 jaar

1.452

10

Leen Baeten

11 jaar

776

11

Jan Dillen

11 jaar

423

12

An Willems

11 jaar

417

13

John Oliviers

11 jaar

381

14

Kevin Helsen

8 jaar en 3 maanden

213

15

Guido Wittocx

8 jaar en 2 maanden

409

16

Erik Fossez

8 jaar

407

17

Christel Meeus

8 jaar

281

18

Annelies Creten

5 jaar

444

19

Erika Eeckhout

5 jaar

401

20

Zoë Helsen

5 jaar

389

21

Joris Van Camp

5 jaar

314

22

Bart Goris

5 jaar

292

23

Patrick Vandervaeren

5 jaar

93

24

Raf Serneels

4 jaar en 2 maanden

323

25

Kurt De Belder

3 jaar en 7 maanden

198

 

Publicatiedatum: 19/02/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

4. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 18 december 2024 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 18 december 2023.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 18 december 2023, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 18 december 2023

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 18 december 2023 goed.

Publicatiedatum: 19/02/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

5. Belastingreglement op motoren - aanpassing - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de aanpassing van het reglement op de belasting op motoren goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 16 december 2019 het belastingreglement goed met betrekking tot de belasting op motoren voor de aanslagjaren 2020-2025.

Voorgesteld wordt om de artikelen 6 en 10 te wijzigen met tot doel de uiterste aangiftetermijn te verduidelijken voor zowel het geval men een aangifteformulier heeft ontvangen, als voor het geval waarin men bij gebrek daaraan spontaan aangifte moet doen.

 

Juridisch kader:

Artikel 170 §4 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994

De gemeenteraad is bevoegd voor het invoeren van een gemeentelijke belasting.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt.

Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen.

De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Het decreet betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen van 30 mei 2008

 

Bijkomende motivering:

De financiële toestand van de gemeente vereist dat diverse belastingen worden geheven waarbij een rechtmatige verdeling van de belastingdruk wordt nagestreefd.

Het Hof van Cassatie heeft op 9 november 2023 een arrest geveld waarin het belang benadrukt wordt van een duidelijke uiterste aangiftetermijn in gemeentelijke belastingreglementen met aangifteplicht. Hoewel het belastingreglement voor motoren wel degelijk reeds een aangiftetermijn bevatte, wil de gemeente deze verduidelijken door deze uit te drukken in een datum die geldt ongeacht of men een aangifteformulier heeft ontvangen of spontaan moet instaan voor aangifte. Hierdoor wordt artikel 6 en 10 van het reglement aangepast:

Artikel 6:

Iedere belastingplichtige, houder van in of buiten werking zijnde motoren, waarvan hij al dan niet eigenaar is, moet er voor 30 april van het aanslagjaaraangifte van doen door middel van het formulier dat hem door het gemeentebestuur wordt toegestuurd . De belastingplichtige die het formulier niet zou ontvangen hebben, moet deze aangifte spontaan doen, en dit eveneens voor 30 april van het aanslagjaar.

Artikel 10:

Bij gebrek aan aangifte zoals vermeld in artikel 6,voor 30 april van het aanslagjaar, of bij onjuiste, onvolledige, of onnauwkeurige aangifte, wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd, evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van  de derde werkdag volgend op de datum van verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

In artikel 14 wordt de inwerkingtreding bepaald.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Inning belasting op motoren - periode 2020-2025

Actie:

Inning van de algemene overdrachten en belastingen

Ramingnummer:

RA000019

Inkomst:

€ 429.000/jaar

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

3 onthoudingen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

§1. Er wordt, ten laste van de natuurlijke personen of rechtspersonen en feitelijke verenigingen of vennootschappen, met ingang van 1 januari 2020 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een belasting gevestigd op de motoren gebruikt voor nijverheids-, landbouw- en handelsdoeleinden, evenals op deze gebruikt door de beoefenaars van vrije beroepen, ongeacht de krachtbron welke deze in beweging brengt.

§2. De belasting bedraagt € 12,50 per eenheid en per breuk van kilowatt voor het totaal motorvermogen van minder dan 100 kilowatt en € 18,50  per eenheid en per breuk van kilowatt voor de schijf van het totaal motorvermogen gelijk aan of hoger dan 100 kilowatt.

De aanslag bedraagt minimum € 25 .

De belasting slaat op alle motoren, ongeacht de gebruikte energie waarmee deze aangedreven worden. De belasting betreft enkel de motoren die gedurende een ononderbroken tijdvak van minstens drie maanden op het grondgebied van de gemeente Ranst gevestigd zijn.

§3. De belasting is verschuldigd ongeacht of de motoren voor de exploitatie van de inrichting of van haar bijgebouwen worden gebruikt. Dienen als bijgebouw van een inrichting beschouwd te worden, iedere instelling of onderneming, iedere werf van om het even welke aard, die gedurende een ononderbroken tijdvak van minstens drie maanden op het grondgebied van de gemeente gevestigd is. Wanneer, hetzij een inrichting, hetzij een zoals hierboven bedoeld bijgebouw, geregeld en duurzaam een verplaatsbare motor gebruikt voor de verbinding met één of meer bijgebouwen, of met een verkeersweg, is daarvoor de belasting enkel verschuldigd, indien hetzij de inrichting zelf, hetzij het voornaamste bijgebouw in de gemeente gevestigd is.

§4. Nieuwe vestigingen die motoren voor een eerste keer in gebruik nemen dienen deze motoren aan te geven in het lopend dienstjaar en zullen een eerste keer belast worden in het lopend dienstjaar te rekenen vanaf de maand volgend op de in dienst name. Vestigingen die hun bedrijvigheid stopzetten in de loop van een lopend dienstjaar zullen voor dat kalenderjaar niet meer belast worden. Deze dienen binnen de maand na stopzetting het gemeentebestuur hiervan op de hoogte te brengen.

 

Art. 2:

De kracht van de hydraulische toestellen wordt vastgesteld in gemeen overleg tussen de belanghebbende en het gemeentebestuur. Het staat de belanghebbende vrij in geval van onenigheid, een tegenexpertise uit te lokken.

 

Art. 3:

De tractoren, terreinvoertuigen (zoals autobussen, auto’s en dergelijke die enkel voor intern gebruik op het terrein benut worden), trekkers, nijverheidsvoertuigen (zoals asfalteermachines, rupskranen, pletwalsen, bulldozers graafmachines, laadschoppen en zonder dat deze opsomming limitatief is), locomotieven, nijverheidsmachines (zoals mobiele compressoren, trilplaten, ladderliften en zonder dat deze opsomming limitatief is) worden belast volgens volgende tabel:

Cilinderinhoud van de motoren op diesel, benzine of gas: kW

-          van 0 cm³ tot 499 cm³ = 2

-          van 500 cm³ tot 2 499 cm³ = 7

-          van 2 500 cm³ tot 4 999 cm³ = 15

-          van 5 000 cm³ tot 7 499 cm³ = 22

-          van 7 500 cm³ tot 9 999 cm³ = 29

-          van 10 000 cm³ tot onbeperkt = 37

 

Art. 4:

De vorkheftrucks, reachtrucks, stackers en straddle carriers worden belast volgens hun maximaal  hefvermogen zoals vermeld in volgende tabel:

Maximaal hefvermogen: kW

-          van 0 kg tot 999 kg = 5

-          van 1 000 kg tot 1 999 kg = 8

-          van 2 000 kg tot 5 999 kg = 15

-          van 6 000 kg tot 19 999 kg = 20

-          van 20 000 kg tot 29 999 kg = 25

-          van 30 000 kg tot 44 999 kg = 30

-          van 45 000 kg tot onbeperkt = 40

 

Art. 5:

Van de belasting zijn vrijgesteld:

-          de motor die heel het onmiddellijk voorafgaande jaar niet werd gebruikt; deze non-activiteit moet blijken uit desbetreffende, om de drie maanden te hernieuwen, schriftelijke berichten aan het gemeentebestuur, zoals voorzien bij artikel 7. Wat het eerste jaar van de belastingheffing aangaat, is het bewijs van de non-activiteit evenwel met alle mogelijke rechtsmiddelen te leveren

-          de motor gebruikt voor het aandrijven van een voertuig dat onder de verkeersbelasting valt of speciaal van deze belasting is vrijgesteld en voor zo ver deze voertuigen dienen voor het vervoer van personen of goederen over de openbare weg.

-          de motor van een draagbaar en tegelijk handbediend toestel

-          de motor die een elektrische generator drijft, voor het gedeelte van zijn vermogen dat overeenstemt met dat benodigd voor het drijven van een generator

-          de door perslucht aangedreven motor

-          de motoren die gebruikt worden voor het afvoeren van overtollig water

-          de motoren van vaartuigen dienende voor transport van goederen

-          de reservemotor, i.e. deze waarvan de werking niet onmisbaar is voor de normale gang van de onderneming en die slechts werkt in uitzonderingsgevallen, voor zover zijn tewerkstelling niet als gevolg heeft dat de productie van de betrokken inrichting verhoogd wordt; de reservemotor kan aangewend worden gedurende de nodige tijd om de voortzetting van de productie te verzekeren

-          de wisselmotor, i.e. deze die uitsluitend bestemd is voor hetzelfde werk als de andere die hij tijdelijk moet vervangen; de wisselmotor kan aangewend worden gedurende de nodige tijd om de voortzetting van de productie te verzekeren

-          motoren die instaan voor de brandveiligheid (zoals sprinklermotoren, compressor voor brandluiken te bedienen, enz. …)

-          de motoren die instaan voor hygiënische ventilatie (vb.  dampkap in een frituur, afzuiging in garages aan uitlaten, afzuiging voor lasdampen bij het lassen) .  Motoren die gebruikt worden voor het conditioneren van arbeidsruimtes zijn  wel belastbaar .

 

Art. 6:

Iedere belastingplichtige, houder van in of buiten werking zijnde motoren, waarvan hij al dan niet eigenaar is, moet er voor 30 april van het aanslagjaar aangifte van doen door middel van het formulier dat hem door het gemeentebestuur wordt toegestuurd . De belastingplichtige die het formulier niet zou ontvangen hebben, moet deze aangifte spontaan doen, en dit eveneens voor 30 april van het aanslagjaar.

 

Art. 7:

De verdwijning of het definitief buiten gebruik stellen in de loop van het jaar voorafgaand aan het belastingjaar van een belastbare motor brengt een belastingvermindering mee. Deze vermindering gaat in vanaf de maand volgend op het bericht, gezonden aan het gemeentebestuur, betreffende de verdwijning of het buiten gebruik stellen.

Het stilleggen van een ononderbroken tijdvak gelijk aan of groter dan een maand, met uitzondering van de jaarlijkse verplichte vakantieperiode, geeft aanleiding tot een belastingvermindering in verhouding tot het aantal maanden dat het toestel gedurende het jaar voorafgaand aan het belastingjaar ononderbroken buiten werking is geweest. Met een inactiviteit voor een duur van één maand wordt gelijkgesteld de activiteit die beperkt is tot één dag op vier weken of één week werk na vier weken inactiviteit in de bedrijven die met de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening een akkoord hebben aangegaan inzake de activiteitsvermindering om een massaal ontslag van personeel te voorkomen.

Om deze evenredige vermindering te kunnen genieten, moet de belanghebbende aan het gemeentebestuur een schriftelijk bericht gegeven hebben van de dag waarop de motor stilligt en van de dag waarop hij terug in werking wordt gesteld. Een ontvangstbewijs zal aan de belanghebbende worden afgeleverd. Dit bericht moet om de drie maand hernieuwd worden. De vermindering van belasting geldt vanaf de maand af volgend op deze wederinwerkingstelling. De berichtgeving is van substantiële aard en op straf van verval voorgeschreven. Wat het eerste jaar van de belastingheffing aangaat, is het bewijs van tijdelijke non-activiteit of van de definitieve buitengebruikstelling nochtans met alle mogelijke rechtsmiddelen te leveren. Indien vastgesteld wordt dat de motor werkt voor het geven van het bericht van wederinwerkingstelling, zal geen vermindering toegestaan worden, hoelang de stillegging ook heeft geduurd.

 

Art. 8:

Wanneer de installaties van een nijverheidsbedrijf voorzien zijn van meetapparaten voor het maximumkwartuurvermogen, waarvan de opnemingen maandelijks door de leveranciers van elektrische energie worden gedaan met het oog op het factureren ervan en bovendien het bedrijf belast werd op grond van het bepaalde in de artikelen 1 tot 7 gedurende de periode van tenminste twee jaar, wordt het bedrag der belastingen betreffende de volgende dienstjaren, op verzoek van de exploitant, vastgesteld op basis van een belastbaar vermogen bepaald in functie van de variatie, van het ene tot het andere jaar, van het rekenkundig gemiddelde der twaalfmaandelijkse maximumkwartuurvermogens. Daartoe berekent het bestuur de verhouding tussen het vermogen, dat voor het jongste belastingsjaar op grond van het bepaalde in artikel 1 tot 7 aangeslagen werd en het rekenkundig gemiddelde der twaalfmaandelijkse maximumkwartuurvermogens opgenomen tijdens hetzelfde jaar, deze verhouding wordt “verhoudingsfactor” genoemd. Vervolgens wordt het belastbaar vermogen elk jaar berekend door vermenigvuldiging van het rekenkundig gemiddelde der twaalf maximumkwartuurvermogens van het jaar met de verhoudingsfactor. De waarde van de verhoudingsfactor wordt niet gewijzigd zolang het rekenkundig gemiddelde van de kwartuurvermogens van een jaar niet meer dan 20% verschilt van die van het refertejaar, d.w.z. van het jaar dat in aanmerking werd genomen voor de berekening van de verhoudingsfactor. Bedraagt het verschil meer dan 20% dan telt het bestuur de belastbare elementen teneinde een nieuwe verhoudingsfactor te berekenen. Het jaar volgend op dat waarin de 20% wordt overschreden, wordt het bedrijf belast op basis van deze nieuwe telling van de belastbare elementen.

Om het voordeel van de bepalingen van dit artikel te genieten, moeten de exploitanten, voor 31 januari van het belastingjaar een schriftelijke aanvraag bij het gemeentebestuur indienen met de opgave van de maandelijkse waarden van het maximumkwartuurvermogen, welke in zijn installaties werden opgenomen tijdens het jaar, voorafgaande aan dat met ingang waarvan hij om toepassing van deze bepalingen verzoekt; hij moet er zich voorts toe verbinden bij zijn jaarlijkse aangifte de opgave der maandelijkse waarden van het maximumkwartuurvermogen van het belastingjaar te voegen en het bestuur toe te laten te allen tijde de in zijn installaties gedane metingen van het maximumkwartuurvermogen, vermeld op de facturen van elektrische energie, te controleren. De exploitant die deze wijze van aangifte, controle en aanslag verkiest, verbindt zich door zijn keuze voor een tijdvak van vijf jaar. Behoudens verzet van de exploitant of van het bestuur bij het verstrijken van het tijdvak, wordt dit stilzwijgend verlengd voor een nieuw tijdvak van vijf jaar.

 

Voor bedrijven die reeds voor de ingangsdatum van dit reglement opteerden voor de berekening op basis van de maximumkwartuurvermogens wordt bij aanvang van dit reglement opnieuw de verhouding berekend tussen het vermogen, dat voor het jaar voorafgaand aan de ingangsdatum op grond van het bepaalde in artikel 1 tot 7 belastbaar is en het rekenkundig gemiddelde der twaalfmaandelijkse maximumkwartuurvermogens opgenomen tijdens hetzelfde jaar. Vervolgens wordt het belastbaar vermogen elk jaar berekend door vermenigvuldiging van het rekenkundig gemiddelde der twaalf maximumkwartuurvermogens van het jaar met deze verhoudingsfactor.

 

Art. 9:

De belasting wordt berekend op grond van de belastbare (gebruikte) motorenkracht tijdens het jaar voorafgaand aan het aanslagjaar. Zij wordt berekend per maand en elk gedeelte ervan wordt voor een volledige maand geteld. Indien een motor evenwel tijdens dezelfde maand belastbaar is in verschillende gemeenten, is de belasting verschuldigd aan de gemeente met het grootst aantal dagen gebruik. Is dit aantal gelijk, dan wordt de belasting evenredig per halve maand verdeeld.

Een motor die voor de eerste maal in werking wordt gesteld, is belastbaar vanaf de volgende maand.

 

Art 10:

Bij gebrek aan aangifte zoals vermeld in artikel 6, voor 30 april van het aanslagjaar, of bij onjuiste, onvolledige, of onnauwkeurige aangifte, wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd, evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag volgend op de datum van verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

 

Art 11:

De overeenkomstig artikel 10 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag ten bedrage van 10% van de verschuldigde belasting bij een eerste overtreding en 50% van de verschuldigde belasting bij elke volgende overtreding.

 

Art 12:

De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art 13:

De vestiging en invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen terzake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelasting.

 

Art. 14:

Dit gewijzigde reglement gaat in vanaf heden en vervangt het reglement goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2019 ter goedkeuring van het Belastingreglement op motoren. Voormeld besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 wordt opgeheven vanaf heden.

 

Art 15:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 19/02/2024
Punt bijlagen/links Belasting op motoren.pdf Download
Besluit_Belastingreglement_op_motoren_-_afge.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

6. Reglement ingebruikname vastgoedplatform - aanpassing - goedkeuring

 

Omschrijving:

Besluit tot vervanging van het reglement goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2023 over de aansluiting bij het Vastgoedinformatieplatform waarbij dat het Vastgoedinformatieplatform beheerd wordt door het Vlaams Datanutsbedrijf (“Athumi”)

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het retributiereglement op administratieve stukken werd op 21 september 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad.

Gemeenten werken samen met het Agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld.

Het besluit van de gemeenteraad van 26 juni 2023 over de aansluiting bij het Vastgoedinformatieplatform.

Het Decreet van de Vlaamse regering  van 22 december 2023 over het beheer van het Vastgoedinformatieplatform door het Vlaams Datanutsbedrijf (Athumi).

 

Juridisch kader:

Artikel 173 van de Grondwet

Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 met de informatieplicht van de instrumenterende ambtenaar, de informatieplicht met betrekking tot overeenkomsten, met betrekking tot publiciteit en stedenbouwkundige uittreksel.

 

Bijkomende motivering:

Notarissen en vastgoedmakelaars kunnen informatie over onroerende goederen bij de gemeente aanvragen. Op die manier kunnen potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing nemen over een onroerend goed.

Vlaanderen en de gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.

Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars.

Via het Vastgoedinformatieplatform kan de gemeente de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen en de vastgoeddossiers ontsluiten.

Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee.

De kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers moet op de aanvrager ervan verhaald worden.

Het retributiebedrag voor stedenbouwkundige opzoekingen blijft behouden op €50 per opzoeking per perceel.

Alle aanvragen ‘Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ verlopen verplicht via het platform.

Het Vastgoedinformatieplatform mag vanaf dan gemeentelijke retributies innen en doorstorten.  De platformretributie wordt aangerekend aan de aanvrager. 

Burgers en andere aanvragers (vnl. overheden) mogen aanvragen doen (vanaf februari 2024). 

Kort nadien zal ook een Besluit van de Vlaamse Regering geformaliseerd worden met een uniforme lijst van vrijgestelde organisaties van de gemeentelijke bronretributie gelijkgesteld aan de lijst van vrijgestelde organisaties voor de platformretributies zoals in het VIP-decreet opgenomen. 

De huidige termijn van orde van 30 dagen voor aflevering stedenbouwkundige inlichtingen zal in een eerste fase reeds verlagen naar 20 dagen. De doelstelling is om dit tegen 30 juni 2024 voor alle gemeenten te verwezenlijken. Uitzondering op deze regel zijn complexe dossiers, die meer tijd vragen.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

Ontvangen van vergoedingen voor verstrekken van vastgoedinformatie (stedenbouwkundige inlichtingen)

Actie:

Ontvangen van vergoedingen voor stedenbouwkundige en milieuvergunningen

Ramingnummer:

RA001284

Inkomst:

€35.000

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

Toetredingsovereenkomst

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1: Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

  1. vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed
  2. lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert
  3. centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert
  4. Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen
  5. product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP
  6. externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018
  7. Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;
  8. aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;
  9. algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG
  10. persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming
  11. verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming
  12. verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming
  13. betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming
  14. VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;
  15. gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product; 

 

Art. 2: Algemeen

De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van gemeente Ranst een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.

 

Art. 3:  Aanvrager van vastgoedinformatie

Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.

De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.

Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:

-          externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018

-          Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022

-          lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018

-          gerechtelijke overheden

-          hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones

-          politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus

 

Art. 4: Bedrag

Het bedrag van de gemeentelijke bronretributie is vastgelegd in het retributiereglement op administratieve stukken als bijlage bij het besluit.

De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.

Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.

 

Art. 5: Inning

Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

 

Art. 6: Verwerking van persoonsgegevens

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Ranst wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Ranst en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de toetredingsovereenkomst zoals vervat in bijlage bij dit besluit.

 

Art. 7: Ondertekening

De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Ranst via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

 

Art. 8: Vervanging voorgaande reglementering

Dit gewijzigde reglement gaat in vanaf heden en vervangt het reglement goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2023 met de aansluiting bij het vastgoedinformatieplatform

 

Art.9: Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Art. 10: bestuurlijk toezicht

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 19/02/2024
Punt bijlagen/links Toetredingsovereenkomst.pdf Download
GR20210920 - 10 - Retributiereglement op administratieve stukken.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

7. Gemeentewegen - voetweg 56 (tussen Muizenheuvelstraat en Schildesteenweg) - afschaffing - voorlopige vaststelling

 

Omschrijving:

voorlopige vaststelling afschaffing voetweg 56

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

het ontwerp van rooilijnplan, opgemaakt door landmeter-expert Bernaerts & Palmans bvba van 4 januari 2024 waaruit duidelijk de actuele rooilijn van de gemeenteweg blijkt

de schattingstabel, opgemaakt door landmeter-expert Bernaerts & Palmans bvba van 4 januari 2024 dat de door de gemeente te betalen waardevermindering / aan de gemeente te betalen waardevermeerdering van de gronden blijkt ten gevolge van het afschaffen van de gemeenteweg

 

Juridisch kader:

het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

 

Bijkomende motivering:

De oude Voetweg 56 in Oelegem loopt tussen Muizenheuvelstraat en Schildesteenweg met een breedte van 1 meter en belast hiermee voornamelijk gemeentelijke percelen.

 

Door handelingen in het verleden is deze voetweg echter niet meer bruikbaar doordat deze doodloopt op de bebouwing langs de Schildesteenweg. De feitelijke situatie verandert door het voornemen tot afschaffing van de voetweg dus niet. Het geeft wel juridische duidelijkheid over de betreffende percelen.

 

Op minder dan 150 meter zowel in noordelijke als in zuidelijke richting kan de ontsluiting tussen Muizenheuvelstraat en Schildesteenweg genomen worden: ofwel via de trage weg naast de school naar de tuin van het OCMW-gebouw, ofwel via Torenplein - Kerkstraat.

 

Het voornemen tot afschaffen van de voetweg houdt rekening met het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 waarbij aandacht wordt gegeven aan de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van gemeentewegen, in het bijzonder om aan behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

 

Het voornemen tot afschaffen van de voetweg past binnen het gemeentelijk beleidskader en actieplan.

 

Bijlagen:

23225-rooilijnplan.pdf

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan om de gemeenteweg in Oelegem aangeduid als voetweg nummer 56 af te schaffen zoals aangeduid op het ontwerpplan.

 

Art. 2:

Het ontwerpplan wordt voorlopig vastgesteld.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast het openbaar onderzoek op te starten en te doorlopen.

Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Art. 4:

De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde meer-/minwaarde zoals bepaald door de Bernaerts & Palmans bvba, landmeter-expert, Gustaaf Peetersstraat 62 in 2520 Broechem.

Publicatiedatum: 19/02/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

8. Aanvullend verkeersreglement - invoeren van een enkelrichting Gasthuisstraat – goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een enkelrichting in de Gasthuisstraat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In 2021 werd de verkeersstudie voor Ranst en Emblem opgestart. Deze werd in 2022 afgerond.

Het college van burgemeester en schepenen nam op 1 september 2022 kennis van het eindrapport van de verkeersstudie Ranst en Emblem en keurde deze goed, alsook voor het uitvoeren van acties op korte en lange termijn.

Op 14 maart 2023 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken om de enkelrichtingen in de Gasthuisstraat en Lievevrouwestraat als proefopstelling in te voeren.

Op 23 maart 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van bovenvermelde commissie mobiliteit en openbare werken.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 mei 2023 met de goedkeuring van het tijdelijk aanvullend verkeersreglement voor het invoeren van enkelrichtingen in de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat als proefopstelling in de periode van 1 juli 2023 tot en met 31 januari 2024.

Op 4 mei 2023 besliste het college de enkelrichting in de Gashuisstraat en de Lievevrouwestraat door middel van een tijdelijk aanvullend verkeersreglement als proefopstelling in te voeren.

Op 16 november 2023 vond er overleg plaats met de lokale middenstand.

Tijdens de commissie mobiliteit en openbare werken van 12 december 2023 werd de proefopstelling geëvalueerd.

 

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 130 bis van de Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikelen  65, 66, 68 en 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Artikel 65.2 bepaald de opschriften van de witte onderborden (type M), die gelden voor fietsers,  bromfietsers en bestuurders van speed pedelecs.

Artikel 66 bepaalt dat verkeersbord A51 een gevaar aanduidt dat niet door een speciaal symbool worden bepaald. Een onderbord geeft de aard van het gevaar aan.

Artikel 68.3 geeft aan dat verkeersbord C1 betekend dat dit de verboden richting is voor iedere bestuurder, desgevallend aangevuld met witte onderborden (type M) die de uitzonderingen bepalen. Verkeersborden C31a en C31b geven aan dat het verboden is om links of rechts af te slaan, desgevallend aangevuld met witte onderborden (type M) die de uitzonderingen bepalen.

Artikel 71 Aanwijzingsborden

Verkeersbord F19 geeft aan dat dit deel van de openbare weg een weg is met eenrichtingsverkeer, desgevallend aangevuld met witte onderborden (type M) die de uitzonderingen bepalen.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikelen 7 en 9 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Artikel 7 geeft aan dat het verkeersbord A51 een gevaar aanduidt dat niet door een speciaal symbool wordt aangeduid. Dit wordt aangevuld met onderbord met opschrift "Gewijzigde verkeerssituatie".

Artikel 9 geeft aan dat het verkeersbord C1 betekend: 'Verboden richting, voor iedere bestuurder'. Met ieder verkeersbord C1 dat bij het begin van een wegvak met verboden richting geplaatst is, moet op het andere uiteinde een verkeersbord F19 overeenkomen, rechts in de rijrichting geplaatst.

Onderborden M12 en M18 geven aan dat fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en bestuurders van speed pedelecs in de tegenovergestelde richting toegelaten zijn

 Verkeersbord C31a en C31b geven aan dat het bij het volgende kruispunt verboden is om links of rechts af te slaan, het onderbord M12 geeft aan dat dit verbod niet geldt voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en bestuurders van speed pedelecs.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Artikelen 2 en 7 van het Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

Deze artikels geven aan dat artikel 22novies wordt aangepast, waarbij "fietsstraat" wordt vervangen door "fietszone". De fietszone wordt aangeduid zoor de borden F111 (begin) en F113 (einde). Een fietszone eindigt dus niet meer aan het volgende kruispunt. De bestaande borden met vermelding "fietsstraat" zijn nog geldig tot 1 januari 2035.

 

Bijkomende motivering:

In de opmaak van de verkeersstudie voor Ranst en Emblem werden enkele ingrepen/maatregelen voorgesteld door het studiebureau. De enkelrichting in de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat werd hier ook in opgenomen. De belangrijkste opmerkingen bij deze maatregel was dat de enkelrichting in de Lievevrouwestraat best ook doorloopt tot aan de verkeerslichten. Dit voornamelijk uit vrees voor sluipverkeer doorheen de Slavialaan en Rozenlaan. Verschillende handelaars hadden de opmerking dat de bereikbaarheid in het gedrang komt.

De enkelrichting wordt ingevoerd opdat er vanaf de Kromstraat (N116) de Gasthuisstraat kan ingereden worden. Er is aldaar (na de herinrichting van de Kromstraat (N116) inclusief kruispunt) een afslagstrook aangelegd. De enkelrichting gaat in de Gasthuisstraat dus van de Kromstraat (N116) richting Lievevrouwestraat en in de Lievevrouwestraat van de Gasthuisstraat richting de Broechemlei (N116).

Met deze circulatie (enkelrichtingen)heeft de fietser meer ruimte gekregen in het centrum van Ranst, waardoor de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen verhoogd wordt. Het gemotoriseerd verkeer kan maar van één kant komen. Dit is ook veiliger voor het uitrijden van de haakse parkeerplaatsen in de Gasthuisstraat. Metingen met een telraam in de Lievevrouwestraat tonen aan dat het rustiger in de straat is geworden, waar door de actieve weggebruiker (fietsers en voetgangers) meer ruimte krijgen en het aangenamer is om zich in de straat te begeven.

 

 

 

Bijlagen:

-          plan met de signalisatie voor de enkelrichtingen in de Gasthuisstraat

 

Besluit met:

14 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

10 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

1 onthouding: Erika Eeckhout (N-VA)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een enkelrichting in de Gasthuisstraat.

 

Art. 2:

De borden F19 met onderbord M18 worden geplaatst in:

-          de Gasthuisstraat aan de Doggenhoutstraat (N116),

-          de Gasthuisstraat aan de Berkenlaan.

 

Art. 3:

De borden C1 met onderbord M12 worden geplaatst in:

-          de Lievevrouwestraat aan de Broechemlei (N116),

-          de Lievevrouwestraat aan de Salvialaan.

 

Art. 4:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 19/02/2024
Punt bijlagen/links enkelrichting Gasthuisstraat - signalisatie.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

9. Aanvullend verkeersreglement - invoeren van een enkelrichting en invoeren parkeerplaats kort parkeren Lievevrouwestraat – goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een enkelrichting in de Lievevrouwestraat en het invoeren van een parkeerplaats voor kortparkeren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In 2021 werd de verkeersstudie voor Ranst en Emblem opgestart. Deze werd in 2022 afgerond.

Het college van burgemeester en schepenen nam op 1 september 2022 kennis van het eindrapport van de verkeersstudie Ranst en Emblem en keurde deze goed, alsook voor het uitvoeren van acties op korte en lange termijn.

Op 14 maart 2023 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken om de enkelrichtingen in de Gasthuisstraat en Lievevrouwestraat als proefopstelling in te voeren.

Op 23 maart 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van bovenvermelde commissie mobiliteit en openbare werken.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 mei 2023 met de goedkeuring van het tijdelijk aanvullend verkeersreglement voor het invoeren van enkelrichtingen in de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat als proefopstelling in de periode van 1 juli 2023 tot en met 31 januari 2024.

Op 4 mei 2023 besliste het college de enkelrichting in de Gashuisstraat en de Lievevrouwestraat door middel van een tijdelijk aanvullend verkeersreglement als proefopstelling in te voeren.

Op 16 november 2023 vond er overleg plaats met de lokale middenstand.

Tijdens de commissie mobiliteit en openbare werken van 12 december 2023 werd de proefopstelling geëvalueerd.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 130 bis van de Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikelen 25, 65, 68, 70 en 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Artikel 25 regelt het parkeerverbod en stelt dat parkeren is toegestaan op plaatsen die aangeduid zijn met E9a

Artikel 65.2 bepaald de opschriften van de witte onderborden (type M), die gelden voor fietsers,  bromfietsers en bestuurders van speed pedelecs.

Artikel 68.3 geeft aan dat verkeersbord C1 betekend dat dit de verboden richting is voor iedere bestuurder, desgevallend aangevuld met witte onderborden (type M) die de uitzonderingen bepalen. Verkeersborden C31a en C31b geven aan dat het verboden is om links of rechts af te slaan, desgevallend aangevuld met witte onderborden (type M) die de uitzonderingen bepalen.

Artikel 70 verkeersborden betreffende het stilstaan en parkeren

onderborden mogen de maximumduur van het parkeren aanduiden en de parkeerbeperking tussen bepaalde tijdstippen.

Artikel 71 Aanwijzingsborden

Verkeersbord F19 geeft aan dat dit deel van de openbare weg een weg is met eenrichtingsverkeer, desgevallend aangevuld met witte onderborden (type M) die de uitzonderingen bepalen.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikelen 7, 9 en 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Artikel 7 geeft aan dat het verkeersbord A51 een gevaar aanduidt dat niet door een speciaal symbool wordt aangeduid. Dit wordt aangevuld met onderbord met opschrift "Gewijzigde verkeerssituatie".

Artikel 9 geeft aan dat het verkeersbord C1 betekend: 'Verboden richting, voor iedere bestuurder'. Met ieder verkeersbord C1 dat bij het begin van een wegvak met verboden richting geplaatst is, moet op het andere uiteinde een verkeersbord F19 overeenkomen, rechts in de rijrichting geplaatst.

Onderborden M12 en M18 geven aan dat fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en bestuurders van speed pedelecs in de tegenovergestelde richting toegelaten zijn

 Verkeersbord C31a en C31b geven aan dat het bij het volgende kruispunt verboden is om links of rechts af te slaan, het onderbord M12 geeft aan dat dit verbod niet geldt voor fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en bestuurders van speed pedelecs.

Artikel 11 geeft aan dat de borden E9e de parkeerplaatsen aanduiden. Deze borden kunnen aangevuld worden met onderborden type GV met aanduiding van maximum parkeertijd en de uren waartussen geparkeerd mag worden. Borden E9a worden aangevuld met een zwarte pijl op witte achtergrond, eventueel met aanduiding van de afstand, waarvoor het parkeerregime geldt.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Artikelen 2 en 7 van het Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

Deze artikels geven aan dat artikel 22novies wordt aangepast, waarbij "fietsstraat" wordt vervangen door "fietszone". De fietszone wordt aangeduid zoor de borden F111 (begin) en F113 (einde). Een fietszone eindigt dus niet meer aan het volgende kruispunt. De bestaande borden met vermelding "fietsstraat" zijn nog geldig tot 1 januari 2035.

 

Bijkomende motivering:

In de opmaak van de verkeersstudie voor Ranst en Emblem werden enkele ingrepen/maatregelen voorgesteld door het studiebureau. De enkelrichting in de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat werd hier ook in opgenomen. De belangrijkste opmerkingen bij deze maatregel was dat de enkelrichting in de Lievevrouwestraat best ook doorloopt tot aan de verkeerslichten. Dit voornamelijk uit vrees voor sluipverkeer doorheen de Slavialaan en Rozenlaan. Verschillende handelaars hadden de opmerking dat de bereikbaarheid in het gedrang komt.

De enkelrichting wordt ingevoerd opdat er vanaf de Kromstraat (N116) de Gasthuisstraat kan ingereden worden. Er is aldaar (na de herinrichting van de Kromstraat (N116) inclusief kruispunt) een afslagstrook aangelegd. De enkelrichting gaat in de Gasthuisstraat dus van de Kromstraat (N116) richting Lievevrouwestraat en in de Lievevrouwestraat van de Gasthuisstraat richting de Broechemlei (N116).

Met deze circulatie (enkelrichtingen) heeft de fietser meer ruimte gekregen in het centrum van Ranst, waardoor de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen verhoogd wordt. Het gemotoriseerd verkeer kan maar van één kant komen. Metingen met een telraam in de Lievevrouwestraat tonen aan dat het rustiger in de straat is geworden, waar door de actieve weggebruiker (fietsers en voetgangers) meer ruimte krijgen en het aangenamer is om zich in de straat te begeven.

De middenstand heeft de vraag gesteld om een 7-tal parkeerplaatsen in te richten voor kortparkeren. De commissie mobiliteit en openbare werken wil tegemoet komen om 1 parkeerplaats ter hoogte van Lievevrouwestraat 19 in te richten al parkeerplaats voor kortparkeren met een maximum duur van 15 minuten tussen 7u 's morgens en 19u ' s avonds. 

 

Bijlagen:

-          plan met de signalisatie voor de enkelrichting in de Lievevrouwestraat.

 

Besluit met:

14 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

10 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Bart Goris (Goesting!) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

1 onthouding: Erika Eeckhout (N-VA)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een enkelrichting in de Lievevrouwestraat en het invoeren van een parkeerplaats voor kortparkeren.

 

 

Art. 2:

De borden F19 met onderbord M18 worden geplaatst in:

-          de Lievevrouwestraat aan de Gasthuisstraat,

 

 

Art. 3:

De borden C1 met onderbord M12 worden geplaatst in:

-          de Gashuisstraat aan de Schoolstraat,

-          de Gasthuistraat aan de Berkenlaan.

 

Art. 4:

De borden C31a of C31b met onderbord M12 worden geplaatst in:

-          de Doggenhoutstraat (N116) aan het kruispunt met de Lievevrouwestraat,

-          de Broechemlei (N116) aan het kruispunt met de Lievevrouwestraat.

 

Art. 5:

De parkeerplaats voor kortparkeren ter hoogte van Lievevrouwestraat 19 wordt aangeduid door middel van de verkeersborden E9a met onderborden 'GV' met opschrift 'max. 15 min, tussen 7 en 19u', pijl GXa met aanduiding van de afstand van 5 meter.

 

Art. 6:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 19/02/2024
Punt bijlagen/links enkelrichting Lievevrouwestraat - signalisatie.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

10. Addendum voor projectcontract totaalrenovatie loods Ranst - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het addendum betreffende de meerprijs voor de renovatie goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In de meerjarenplanning 2020-2025 is onder de actie Inrichten en oprichten van gebouwen onder raming RA000129 goedgekeurd  voor loods Schoolstraat: aanpassen en inrichten naar schoolwerking.

De gemeenteraad besliste op 28 juni 2021 om het contractvoorstel van Fluvius in uitvoering van de kaderovereenkomst Duurzame gebouwen goed te keuren voor de studie inzake een mogelijke ombouw loods Ranst ten behoeve van verruiming GBS Ranst met overdekte speelruimte.

De gemeenteraad keurde in haar zitting van 19 december 2022 het contractvoorstel van Fluvius voor de totaalrenovatie goed met een raming van 1.382.820,00€ incl. BTW voor het totaalproject.

Na het doorlopen van de procedure via Fluvius is er slechts 1 offerte bekomen welke de geraamde prijs ruim overschrijdt. De all-in prijs voor deze werken zou neerkomen op €2.098.708 excl. BTW (All-in wil zeggen de aannemersprijs + studiekosten + werfopvolging + toeslag fluvius + nevenstudies + 10% reserve).

Deze budgetoverschrijding maakt dat we enkele keuzes moeten maken met financiële gevolgen, tijdsgevoelige gevolgen of beiden. Het voorstel was dat de concrete offerte, met uitzondering van de optie zonnepanelen, te volgen en de ontbrekende financiële middelen door budgetverschuiving aan te vullen.

Het college van burgemeester en schepenen besloot principieel in haar zitting van 7 december 2023 dan ook om het lopende traject verder te zetten en het addendum contract financieel te optimaliseren.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de

gemeenteraad voor.

Artikel 41, 5° en 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten en de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De beslissing van de gemeenteraad van 17 februari 2020 voor goedkeuring kaderovereenkomst

Duurzame Gebouwen met Fluvius

Fluvius treed op als DNB (distributienetbeheerder) en biedt energiediensten aan ter bevordering van het rationeel energiegebruik op basis van een beheersoverdracht. De initiële aanbestedende overheid die hierop beroep doet is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Het bestuur dient het aanbod van de DNB te aanvaarden waardoor er een beheersoverdracht wordt gerealiseerd.

 

Bijkomende motivering:

Na optimalisatie in kosten en uitvoeringsomvang komt het totaalbedrag van het project op €1.837.384,00 excl. BTW. Fluvius heeft een aangepast voorstel opgemaakt, addendum aan het originele contractvoorstel, dat nu ter goedkeuring voorligt op de gemeenteraad.

De prijs voor de meerwerken bedraagt aldus €570.486,00 excl. BTW ofwel €593.629,00 incl. BTW. Deze prijs is geldig tot 08/02/2024.

Extra werken die nodig bleken of gevraagd zijn na de conceptnota:

-          Uitbreiding buitenaanleg en beplanting tot aan de straat

-          Tuinmeubilair

-          Nieuwe waterdoorlatende verharding

-          Uitbreiding van toegangscontrole (poorten en afsluitingen)

-          Zonnepanelen (wordt uiteindelijk niet gegund)

-          Extra kosten aan buitenbergingen speelpleinwerken voor brandveiligheid en toegang septische put

-          Bijkomende vormgeving van het klaslokaal en sanitair

-          Verstevigingen aan de loods volgens advies stabiliteitsingenieur (windverbanden,…)

-          Vernieuwen van de houten liggers van het dak van de loods

-          Behandelen van de draagstructuur

-          Fundering en behandeling van de muur naar de buurvrouw

-          Wijzigingen aan regenwaterrecuperatie, riolering en bakgoten in de loods

-          Extra investeringen voor toegankelijkheid mindervaliden oa. een platformlift voor hoogteverschil turnzaal en loods

-          Indexatie van bouwmaterialen, werkuren en verplaatsingen

-          Wijzigingen aan toegang sanitaire ruimtes

-          Meerprijs werfinrichting om hinder schoolwerking te beperken

Zaken die duurder uitvallen dan verwacht:

-          Plaatsbeschrijving

-          Bouwplaatsvoorzieningen

-          Onderschoeiingen

-          Kostprijs prefabmodules

-          Led verlichting

-          Elektrische platformlift

-          Betontegels

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Schoolstraat - loods aanpassen en inrichten ifv schoolwerking

Actie:

AC000013 Inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA000129

Uitgave:

€ 593.629,00 (inclusief btw) Als meerkost in deze beslissing

€ 1.976.449,00 (inclusief btw) Totaal voor dit project

Visumnummer:

2024/02

 

Bijlagen:

-          Contract Fluvius - ondertekend

-          Addendum Fluvius

-          College van burgemeester en schepenen 07/12/2023 totaalrenovatie De Loods Schoolstraat 7

-          College van burgemeester en schepenen 14/07/2022 besluit project loods GBS Ranst goedkeuring

-          Gemeenteraad 17/02/2020 kaderovereenkomst Fluvius duurzame gebouwen-1

-          Gemeenteraad 19/12/2022 totaalrenovatie De Loods Schoolstraat 7-4

-          Kaderovereenkomst Fluvius duurzame gebouwen-1

-          Financiële Fiche - Totaalrenovatie Loods Ranst

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

3 onthoudingen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het addendum van Fluvius betreffende de meerprijs voor de totaalrenovatie van de loods Ranst - Schoolstraat 7 goed.

Publicatiedatum: 19/02/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 15 januari 2024

 

 

11. Addendum voor projectcontract stookplaats renovatie GBS Broechem - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het addendum betreffende de meerprijs voor het hybridesysteem goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In de meerjarenplanning 2020-2025 is onder de actie Inrichten en oprichten van gebouwen onder raming RA000139 stookplaats renovatie schoolgebouw GBS Broechem € 330.000 voorzien.

De gemeenteraad keurde op 17 februari 2020 de kaderovereenkomst Duurzame Gebouwen met Fluvius goed waarbij Fluvius optreedt als DNB (distributienetbeheerder) en waarbij energiediensten worden aangeboden ter bevordering van het rationeel energiegebruik op basis van een beheersoverdracht.

De initiële aanbestedende overheid die hierop beroep doet is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Het bestuur diende het aanbod van de DNB te aanvaarden waardoor er een beheersoverdracht werd gerealiseerd. Deze goedkeuring was een eerste stap in de concretisering van het dossier.

De gemeenteraad keurde op 25 april 2022 het projectvoorstel goed van Fluvius voor de stookplaats renovatie van de GBS Broechem door gasgestookte condensatieketels met een raming van € 210.555,33 incl. BTW.

Omwille van de plotse energiecrisis en voortschrijdend inzicht werd een haalbaarheidsstudie tot integratie van hernieuwbare energie opgemaakt door Cenergie uit Antwerpen.

De haalbaarheidsstudie gaf een vergelijking van de te investeren kost gekoppeld aan een type warmteopwekkingsysteem, alsook de jaarlijkse energiekost en CO² uitstoot op jaarbasis ter type installatie en gaf ook een duidelijk advies (zie infra ‘adviezen’) .

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

Artikel 41, 5° en 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten en de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De beslissing van de gemeenteraad van 17 februari 2020 voor goedkeuring kaderovereenkomst Duurzame Gebouwen met Fluvius

Fluvius treed op als DNB (distributienetbeheerder) en biedt energiediensten aan ter bevordering van het rationeel energiegebruik op basis van een beheersoverdracht. De initiële aanbestedende overheid die hierop beroep doet is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Het bestuur dient het aanbod van de DNB te aanvaarden waardoor er een beheersoverdracht wordt gerealiseerd.

De beslissing van de gemeenteraad van 25 april 2022 met goedkeuring van het contractvoorstel van Fluvius voor de stookplaatsrenovatie van de GBS Broechem.

 

Adviezen:

De gebouwschil en bouwfysische eigenschappen van het oude schoolgebouw hebben geen gunstige capaciteiten om een fossielvrije of hybride verwarming in toe te passen.

Cenergie adviseert eerst de gebouwschil zo performant mogelijk te maken alvorens over te schakelen naar een dergelijke opstelling. In deze studie is het ‘kantelpunt hybride’ op 5°C buitentemperatuur genomen. Mogelijks zal dit voor het oude gebouw in realiteit hoger liggen, waardoor er minder gebruik kan gemaakt worden van de warmtepomp. Voor het nieuwe gebouw lijkt het haalbaar een hybride of fossielvrije opstelling te maken. Voor de hybride opstelling is het niet nodig de afgiftetoestellen te veranderen. Enkel de verwarming van de turnzaal dient verder in detail bekeken te worden tijdens het ontwerp of deze ook met lage temperatuur voldoende functioneert tijdens het tussenseizoen. Voor de fossielvrije opstelling zullen de radiatoren vervangen moeten worden door een alternatieve opstelling, bv ventiloconvectoren, welke een geluidsproductie met zich meebrengen. Dit dient de nodige aandacht te krijgen tijdens de verdere uitdieping.

 Uit het advies van Cenergie is het duidelijk dat de keuze van type warmteopwekking beperkt wordt tot het volgende:

-          voor het nieuw gebouwdeel: fossiel OF hybride uitvoering

-          voor het oud gebouwdeel: hybride uitvoering OF uitsluitend met condenserende gasketel

De keuze is niet puur op investerings- en werkelijke kost af te wegen, ook klimaat neutrale winst dient mee in overweging genomen te worden.

N.a.v. de adviezen opgenomen in de haalbaarheidsstudie is, behoudens het bestuur een verder klimaat neutrale uitbouw van de verwarmingsinstallatie wenst, de meest voor de hand liggende keuze:

-          Oude gebouw (dd.1887): uitsluitend gascondensatieketel

-          Nieuwe gebouw (dd.1981): hybride systeem

Fluvius maakte op basis van de gemaakte keuzes een aangepast voorstel (addendum).

 

Bijkomende motivering:

Fluvius heeft een aangepast voorstel opgemaakt, addendum aan het originele contractvoorstel.

Het contract wordt uitgebreid met de toevoeging van een hybride verwarmingssysteem enkel op het gebouwdeel lagere school + turnzaal + refter en de prijzen werden n.a.v. de indexatie op de markt aangepast.

 De prijs voor de meerwerken bedraagt € 149.824,94 (excl. btw) ofwel € 162.293,69 (incl. btw), desgevallend verminderd met de korting voor minderwaarde zoals vermeld in de overeenkomst. Deze prijs is geldig tot 08/02/2024.

Contractprijs getekend op 13/05/2022

-          Projectkost:    € 163.642,36

-          Stelpost onvoorziene werken:     14.081,70

-          Totaal:     € 177.724,06 excl. BTW

Projectprijs met hybridesysteem in gebouw anno 1981

-          Projectkost:    € 302.128

-          Stelpost onvoorziene werken:     25.421

-          Totaal:     € 327.549 excl. BTW

 Addendum op het bestaande contract om de meerprijs van het hybridesysteem te dekken:

-          Meerprijs project:   € 138.485,64

-          Stelpost onvoorziene werken:     11.339,30

-          Totaal:     € 149.824,94 excl. BTW

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

GBS Broechem - stookplaatsrenovatie schoolgebouw

Actie:

AC000013 Inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA000139

Uitgave:

€ 149.824.94 (exclusief btw) Als meerkost in deze beslissing

€ 354.105,00 (inclusief btw) Totaal voor dit project

Visumnummer:

2024/03

 

Bijlagen:

-          Kaderovereenkomst Fluvius Duurzame Gebouwen-1

-          Gemeenteraad 17/02/2020 kaderovereenkomst Fluvius Duurzame Gebouwen

-          Gemeenteraad 25/04/2022 sookplaatsrenovatie GBS Broechem

-          College van burgemeester en schepenen 26/01/2023 Renovatie GBS Broechem - type warmteopwekking

-          Contract Fluvius -ondertekend

-          Addendum Fluvius

-          Financiële Fiche - Stookplaatsrenovatie GBS Broechem

-          Technisch bestek FLU19W106

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het addendum van Fluvius betreffende de meerprijs voor het hybridesysteem voor de achterbouw GBS Broechem goed.

Publicatiedatum: 19/02/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.