Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Stefanie Gijsels, Joris Van Camp, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels, Sonja De Pooter, Hilde Goris en Bart Goris - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Christel Meeus - gemeenteraadslid

 

De zitting wordt om 20 uur geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

1. Toevoegen van een agendapunt bij hoogdringendheid - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het volgende agendapunt toe aan de openbare agenda bij hoogdringendheid: “Water-link - agenda en mandaat algemene vergadering 17 december 2020 - goedkeuring".

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het schrijven van 30 oktober 2020 van Water-link ov met uitnodiging tot de algemene vergadering van 17 december 2020

 

Juridisch kader:

Artikel 23 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

Artikel 15, §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige gemeenteraadsleden. De namen van die gemeenteraadsleden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Bijkomende motivering:

Een voorstel van de voorzitter van de gemeenteraad, John Oliviers op verzoek van het college van burgemeester en schepenen om een bijkomend punt aan de agenda toe te voegen wegens hoogdringendheid. Het decreet lokaal bestuur en het huishoudelijk reglement voorziet in de spoedeisende behandeling van een punt indien het niet op de agenda staat bij goedkeuring van een bijzondere meerderheid. Het betreft de goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van Water-link op 17 december 2020 en de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde, namelijk Jan Dillen. Aangezien de algemene vergadering voor de volgende gemeenteraad plaatsvindt, is het voorstel om dit nog toe te voegen aan de agenda wegens hoogdringendheid.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het volgende agendapunt toe aan de openbare agenda bij hoogdringendheid: “Water-link - agenda en mandaat algemene vergadering 17 december 2020 - goedkeuring".

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

2. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 19 oktober 2020 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 19 oktober 2020.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 19 oktober 2020, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 19 oktober 2020

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 19 oktober 2020 goed.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

3. Venusstraat - Rietstraat - onrechtmatige afsluiting openbare wegenis 'schuurblok' - klacht bij de toezichthoudende overheid - antwoord gouverneur - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de gouverneur van 20 oktober 2020 houdende de klacht van GSJ Advocaten, namens mevrouw Sofie Hofmans en de familie Lauwereys - Hofmans aangaande het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 rond het opleggen van een bestuurlijke maatregel door het afsluiten van de openbare weg zowel aan de indiener als aan het college van burgemeester en schepenen waarin vermeld staat dat het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 in overeenstemming is met de bepalingen van het decreet gemeentewegen m.b.t. de bestuurlijke maatregel en afdoende is gemotiveerd waardoor de klacht verworpen is. De gemeenteraad wordt in kennis gesteld van de afhandeling van de klacht.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De wegenis ‘Schuurblok’ betreft een openbare gemeenteweg te Oelegem, gelegen tussen de Venusstraat en de achterliggende straat en verkaveling ‘Rietveld’. Zij kwalificeert bovendien als ‘trage weg’ in de zin van artikel 2, 10° van het Decreet Gemeentewegen.

 

 

Het afsluiten van de doorgang tussen de Venusstraat en de Rietstraat ter hoogte van Venusstraat 23 en Venusstraat 25 begin 2019

Tot op heden is gebleken dat de betrokken wegenis onrechtmatig werd afgesloten middels plaatsing van een afsluiting met poort, hetgeen een inbreuk uitmaakt tegen de verbodsbepalingen opgenomen in artikel 38 van het Decreet Gemeentewegen, dat als volgt luidt:

“Het is verboden:

1° een gemeenteweg te wijzigen, te verplaatsen of op te heffen zonder voorafgaand akkoord van de gemeenteraad;

2° een gemeenteweg volledig of gedeeltelijk in te nemen op een wijze die het gewone gebruiksrecht overstijgt;

3° de toegang tot een gemeenteweg of het gebruik en beheer ervan te belemmeren, te hinderen of onmogelijk te maken;

4° op of in gemeentewegen werkzaamheden uit te voeren of gemeentewegen op welke wijze ook te beschadigen zonder voorafgaande toestemming van het college van burgemeester en schepenen of zijn gemachtigde.”

Het al dan niet private karakter van de eigendom van de wegzate doet aan bovenstaand verbod geen afbreuk. Overeenkomstig artikel 2, 6° van het Decreet Gemeentewegen wordt een gemeenteweg immers gedefinieerd als:

“Gemeenteweg: een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond;”

Het Schuurblok valt reeds jaar en dag onder het beheer van de gemeente.

De overtreders werden geïdentificeerd als de aanpalende eigenaars, met name:

-          Sofie Hofmans, Venusstraat 25, 2520 Ranst

-          Familie Lauwereys-Hofmans, Venusstraat 23, 2520 Ranst

Het schrijven van de gemeente via email op 12 april 2019 met de melding om de doorgang opnieuw te openen.

Het schrijven van de familie Lauwereys - Hofmans, Venusstraat 23, 2520 Ranst en Sofie Hofmans, Venusstraat 25, 2520 Ranst waarin ze de erfdienstbaarheid betwisten

Het overleg op 9 juli 2019 met de familie Lauwereys - Hofmans, Venusstraat 23, 2520 Ranst en Sofie Hofmans, Venusstraat 25, 2520 Ranst

Het schrijven van het gemeentebestuur van 30 juli 2019 met het relaas van de bespreking op 9 juli 2019 en het voorstel van openstelling

Het schrijven van de familie Lauwereys - Hofmans, Venusstraat 23, 2520 Ranst en Sofie Hofmans, Venusstraat 25, 2520 Ranst van 10 augustus 2019 met de melding dat ze niet akkoord gaan met het publiekelijk recht van doorgang

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 september 2019 met de kennisgeving van het schrijven van de private eigenaars van de doorgang tussen de Venusstraat en de Rietstraat waarin ze de erfdienstbaarheid van openbaar nut betwisten langsheen hun eigendom en het besluit om in rechte te treden.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 januari 2020 om meester Gitte Laenen en Bert de Keyser van het kantoor Gd&A Advocaten, Antwerpsesteenweg 16-18 in 2800 Mechelen aan te duiden om de familie Lauwereys - Hofmans, Venusstraat 23, 2520 Ranst en Sofie Hofmans, Venusstraat 25, 2520 Ranst te dagvaarden voor het vredegerecht in het kader van het openstellen van de doorgang en het voorzien van een dwangsom per dag dat de doorgang geblokkeerd blijft, met een volledig mandaat ad litem en met keuze van woonplaats op zijn kantoor.

Gezien de belangrijke rol die trage wegen (zo ook in casu de wegenis ‘Schuurblok’) vervullen in het kader van duurzame en zachte mobiliteit, het bevorderen van de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker en de functionele en recreatieve meerwaarde is de heropenstelling dan ook prioritair.

De overtreders werden gehoord en minnelijk verzocht de overtreding te staken, doch hier werd geen gevolg aan gegeven. Een laatste aanmaning werd formeel betekend op datum van 1 april 2020. Een ultieme uitvoeringstermijn van 1 maand werd geboden, doch zonder resultaat en beëindiging van de overtreding.

Enkel werd een brief ontvangen gedateerd op 20 april 2020 waarin de advocaat van beide aangelanden de aanmaning van 1 april 2020 betwist. Gesteld wordt hierin dat de Schuurblok geen gemeenteweg, geen openbare weg en noch een weg in beheer van de gemeente zou uitmaken. Aangegeven wordt dat de afsluiting geenszins zal verwijderd worden, waarbij handhavende maatregelen zullen worden betwist.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 met het opleggen van bestuurlijke maatregelen in de zin van artikel 40 van het Decreet Gemeentewegen

De klacht van GSJ Advocaten diende, namens mevrouw Sofie Hofmans en de familie Lauwereys - Hofmans aangaande het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 rond het opleggen van een bestuurlijke maatregel door het afsluiten van de openbare weg, ontvangen in het digitaal loket op 3 september 2020

Het schrijven van de gouverneur van 20 oktober 2020 houdende de klacht van GSJ Advocaten, namens mevrouw Sofie Hofmans en de familie Lauwereys - Hofmans aangaande het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 rond het opleggen van een bestuurlijke maatregel door het afsluiten van de openbare weg zowel aan de indiener als aan het college van burgemeester en schepenen waarin vermeld staat dat het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 in overeenstemming is met de bepalingen van het decreet gemeentewegen m.b.t. de bestuurlijke maatregel en afdoende is gemotiveerd waardoor de klacht verworpen is.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 oktober 2020 houdende de kennisname van het schrijven van de gouverneur van 20 oktober 2020 houdende de klacht van GSJ Advocaten, namens mevrouw Sofie Hofmans en de familie Lauwereys - Hofmans aangaande het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 rond het opleggen van een bestuurlijke maatregel door het afsluiten van de openbare weg zowel aan de indiener als aan het college van burgemeester en schepenen waarin vermeld staat dat het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 in overeenstemming is met de bepalingen van het decreet gemeentewegen m.b.t. de bestuurlijke maatregel en afdoende is gemotiveerd waardoor de klacht verworpen is.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41, eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen.

Artikel 56, §3, 9° en 297, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen vertegenwoordigt de gemeente in gerechtelijke en buitengerechtelijke gevallen en beslist om op te treden in rechte namens de gemeente.

Artikel 2 en 38 tot en met 51 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

Artikels 330 tot en met 334 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De toezichthoudende overheid kan besluiten van een gemeenteoverheid en van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn ambtshalve opvragen.

Bij de ontvangst van een klacht vraagt de toezichthoudende overheid het besluit en het bijbehorende dossier op.

 

De toezichthoudende overheid beschikt over dertig dagen om een besluit van een gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn.

De termijn gaat in op de dag die volgt op de kennisgeving aan de toezichthoudende overheid van de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en artikel 285, § 2, eerste lid, 1° en 2°. Voor de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1 en § 2, start de termijn, vermeld in paragraaf 1, op de dag die volgt op de kennisgeving aan de toezichthoudende overheid van de bekendmaking van het besluit op de webtoepassing van de gemeente.

Een klacht wordt, op straffe van niet-ontvankelijkheid, ingediend binnen een periode van dertig dagen, die volgt op de dag van de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en artikel 285, § 2, eerste lid, 1° en 2°, of van de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1 en § 2.

De gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn verzendt het besluit dat door de toezichthoudende overheid is opgevraagd binnen een termijn van dertig dagen die volgt op de dag van de verzending van de opvraging.

Als de gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn het gevraagde besluit niet verzendt aan de toezichthoudende overheid binnen de termijn, vermeld in het eerste lid, bezorgt de toezichthoudende overheid na het verstrijken van die termijn een herinnering. De herinnering verwijst uitdrukkelijk naar de gevolgen, vermeld in het vierde lid.

Een nieuwe termijn van dertig dagen gaat in op de dag na de verzending van de herinnering.

 

Bijkomende motivering:

Uit de documenten kan besloten worden dat de Schuurblok reeds sinds halfweg de 19e eeuw een openbare gemeenteweg uitmaakt. Minstens tonen de aanvraagdossiers voor de vergunningen ter hoogte van de Venusstraat 23 en 25 aan dat dit sinds 1965 het geval is.

Dit statuut als openbare gemeenteweg, voorzien van straatnaam en verkeersborden, werd door eenieder -inclusief de klagers- erkend en gerespecteerd.

Het is slechts nadat het gebruik beperkt werd tot traag verkeer en een verkavelingsaanvraag in 2015, dat klagers dit statuut plots gaan betwisten. Klaarblijkelijk zien zij thans de kans om dit jarenlang publiek gebruik te beëindigen.

Dit met miskenning van het belang van deze trage weg voor onze gemeente en haar zwakke (schoolgaande) weggebruikers. De gemeente Ranst verzoekt dan ook om de klacht te verwerpen als ongegrond.

De toezichthoudende overheid en in casu de gouverneur heeft de klacht verworpen en besloten dat het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 in overeenstemming is met de bepalingen van het decreet gemeentewegen m.b.t. de bestuurlijke maatregel en afdoende is gemotiveerd waardoor de klacht verworpen is. De gemeenteraad wordt in kennis gesteld van de beslissing van de gouverneur.

 

Bijlagen:

-          De klacht van GSJ Advocaten diende, namens mevrouw Sofie Hofmans en de familie Lauwereys - Hofmans aangaande het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 rond het opleggen van een bestuurlijke maatregel door het afsluiten van de openbare weg, ontvangen in het digitaal loket op 3 september 2020

-          Het schrijven van het college van burgemeester en schepenen van 24 september 2020 met het antwoord op de klacht tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Ranst van 23 juli 2020 tot het opleggen van bestuurlijke maatregelen in de zin van artikel 40 van het decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen

-          Het schrijven van de gouverneur van 20 oktober 2020 houdende de klacht van GSJ Advocaten, namens mevrouw Sofie Hofmans en de familie Lauwereys - Hofmans aangaande het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 rond het opleggen van een bestuurlijke maatregel door het afsluiten van de openbare weg aan de indiener van de klacht

-          Het schrijven van de gouverneur van 20 oktober 2020 houdende de klacht van GSJ Advocaten, namens mevrouw Sofie Hofmans en de familie Lauwereys - Hofmans aangaande het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 rond het opleggen van een bestuurlijke maatregel door het afsluiten van de openbare weg aan het college van burgemeester en schepenen waarin vermeld staat dat het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 .

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de gouverneur van 20 oktober 2020 houdende de klacht van GSJ Advocaten, namens mevrouw Sofie Hofmans en de familie Lauwereys - Hofmans aangaande het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 rond het opleggen van een bestuurlijke maatregel door het afsluiten van de openbare weg zowel aan de indiener als aan het college van burgemeester en schepenen waarin vermeld staat dat het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2020 in overeenstemming is met de bepalingen van het decreet gemeentewegen m.b.t. de bestuurlijke maatregel en afdoende is gemotiveerd waardoor de klacht verworpen is.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

4. Cipal dienstverlening - agenda en mandaat algemene vergadering 10 december 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv van 10 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlende vereniging Cipal.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Johan De Ryck , burgemeester als vertegenwoordiger en Zoë Helsen, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 26 oktober 2020 voor de algemene vergadering van Cipal  op 10 december 2020 om 16 uur met volgende agenda en bijlagen:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2)      Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Schrijven van Cipal dv van 26 oktober 2020 voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van 10 december 2020 inclusief de agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

22 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Cipal dv die zal gehouden worden op 10 december 2020 evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv van 10 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging Cipal dv.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

5. Fluvius Antwerpen - agenda en mandaat algemene vergadering - 16 december 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius van 16 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 als vertegenwoordiger Jan Dillen, schepen en Guido Wittocx, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 16 september 2020 voor de algemene vergadering van Fluvius in de Royal Yachtclub, Thonetlaan 133 te 2050 Antwerpen op 16 december 2020 met volgende agenda en bijlagen:

1)      Aanpassen van de statuten als volgt:

a)      Wijziging van het doel/voorwerp

i)        Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II

ii)       Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40 en de bijlagen 1, 2, 3 en 4

iii)     Toevoegen van een artikel 29ter

2)      Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

3)      Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4)      Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5)      Statutaire benoemingen.

6)       

a)      Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 16 december 2020.

b)      Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7)      Statutaire mededelingen.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Fluvius van 16 september 2020 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 16 december 2020 in de Royal Yachtclub, Thonetlaan 133 te 2050 Antwerpen, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

21 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius die zal gehouden worden op 16 december 2020 in de Royal Yachtclub, Thonetlaan 133 te 2050 Antwerpen evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius van 16 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Fluvius.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

6. Igean Dienstverlening - agenda en mandaat algemene vergadering 16 december 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Igean van 16 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Joris Van Camp, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 26 oktober 2020 voor de algemene vergadering van 16 december 2020 om 19 uur in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met agendapunten:

1)      Goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2)      Goedkeuren van de begroting 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Schrijven van Igean Dienstverlening van 26 oktober 2020 voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van 16 december 2020 om 19 uur inclusief de agenda en bijhorende stukken

 

Besluit met:

20 stemmen voor:Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

3 onthoudingen:Lode Hofmans (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 16 december 2020 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en keurt op basis hiervan de agendapunten goed.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening van 16 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

7. Igean milieu en veiligheid - agenda en mandaat algemene vergadering 16 december 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 16 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Frans Marivoet, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 26 oktober 2020 voor de algemene vergadering van 16 december 2020 om 19 uur in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met als agendapunten:

1)      Goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2)      Goedkeuren van de begroting 2021

3)      Innovatiefonds - bepalen bijdrage.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Igean Milieu en Veiligheid van 26 oktober 2020 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 16 december 2020 om 19 uur, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

21 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

3 onthoudingen:Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean milieu en veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 16 december 2020 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 16 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

8. Ika dv - agenda en mandaat algemene vergadering 18 december 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 18 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Johan De Ryck, burgemeester als vertegenwoordiger en op 18 november 2019 Zoë Helsen, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 27 oktober 2020 voor de algemene vergadering van Ika op 18 december 2020 om 18 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee met volgende agenda en bijlagen:

1)      Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

2)      Kapitaalverhoging aandelen 5f – vaststelling intekening en volstorting

3)      Statutaire benoemingen.

4)      Statutaire mededelingen.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlage:

Het schrijven van IKA dv met de uitnodiging van 27 oktober 2020 voor de algemene vergadering van Ika op 18 december 2020 om 18 uur  in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee met agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

22 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging van IKA die zal gehouden worden op 18 december 2020 in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 18 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging IKA

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

9. Pidpa - agenda en mandaat algemene vergadering 18 december 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 18 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 23 oktober 2020 van Pidpa voor de algemene vergadering op 18 december 2020 om 11 uur  op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen met volgende agenda:

1)      Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2)      Begroting 2021

3)      Toetredingen

4)      Benoemingen

5)      Varia

a)      Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

b)      Vragen van vennoten

6)      Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Pidpa van 23 oktober 2020 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 18 december 2020 om 11 uur, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

22 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Pidpa van 18 december 2020 die zal gehouden worden in op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11 uur evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 18 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

10. Water-link - agenda en mandaat buitengewone algemene vergadering 17 december 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging water-link van 17 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging water-link.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 18 september 2020 voor de buitengewone algemene vergadering van water-link op 17 december 2020 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met volgende agenda en bijlagen:

1)      Rechtzetting van het kapitaal ten gevolge van vroegere uittredingen van Kontich, Boechout en Kapellen met betrekking tot hun A-aandelen I Kapitaalvermindering

2)      Aanname van nieuwe tekst van statuten ten gevolge van:

a. Toepassing van het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen

b- Uittreding Boechout

3)      Wijzigingen Huishoudelijk Reglement Vergadering van deelgenoten

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de ((buitengewonen) algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Water-link van 18 september 2020 voor de buitengewone algemene vergadering van water-link op 17 december 2020 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en bijlagen

 

Besluit met:

21 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Water-link op 17 december 2020 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link van 17 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan water-link.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

11. Vervangen warmwaterboiler brandweerkazerne bij hoogdringendheid - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 oktober 2020 met de goedkeuring van de offerte van de firma Bondec bvba, Fortbaan 72a in 2160 Wommelgem voor het leveren en plaatsen van een warmwaterboiler in de brandweerkazerne voor een bedrag van € 8.693,59 btw 21% inclusief conform art.269 van het lokaal decreet van 22 december 2017

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De warmwaterboiler van de brandweerkazerne is defect, er is een probleem met de doorstromers. .

Na een interventie kan er nog maar slechts door 1 persoon gedoucht worden. Daarna is er geen warm water meer.

Er diende dus dringend voorzien te worden in de vervanging van de warmwaterboiler.

De offerte van de firma Bondec, Fortbaan 72a in 2160 Wommelgem voor een bedrag van € 8.693,59 btw 21% incl

Het college van burgemeester en schepenen besloot in de zitting van 15 oktober 2020 om de offerte van Bondec bvba, Fortbaan 72a in 2160 Wommelgem voor de levering en plaatsing van een warmwaterboiler in de brandweerkazerne voor een bedrag van € 8.693,59 btw 21% goed te keuren

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §3, 1° en 4° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer van de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de gunningsprocedure,de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Artikel 269 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad kan zonder de nodige kredieten over de uitgaven beslissen die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt.

In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven beslissen. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad daarvan onmiddellijk op de hoogte

Artikel 42, §1 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016

Het gemeentebestuur kan een opdracht toekennen via onderhandelingsprocedure na, indien mogelijk raadpleging van aannemers, leveranciers of dienstverleners indien de uitgave niet groter isdan € 139.000

 

Bijkomende motivering:

Momenteel kan er na een interventie slechts gedoucht worden door één persoon. Het is noodzakelijk dat de volledige interventieploeg de mogelijkheid heeft om zich te douchen na een interventie

Momenteel is niet voldoende budget. Dit zal voorzien worden door een verschuiving binnen de bestaande budgetten

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

groot onderhoud of herstellingswerken aan brandweerkazerne

Actie:

inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA001309

uitgave:

€ 8.693,59

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          offerte Bondec

-          het besluit van het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 15 oktober 2020 met de goedkeuring van de offerte van Bondec bvba, Fortbaan 72a in 2160 Wommelgem voor de levering en plaatsing van een warmwaterboiler in de brandweerkazerne voor een bedrag van € 8.693,59 btw 21%

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 oktober 2020 met de goedkeuring van de offerte van de firma Bondec bvba, Fortbaan 72a in 2160 Wommelgem voor het leveren en plaatsen van een warmwaterboiler in de brandweerkazerne voor een bedrag van € 8.693,59 btw 21% inclusief conform art.269 van het lokaal decreet van 22 december 2017

 

Art. 2:

Het budget wordt voorzien door verschuiving binnen beschikbare budgetten.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

12. Sectoraal akkoord 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring toekennen van koopkrachtverhoging van 200 euro via ecocheques ten bedrage van 160 euro en cadeaucheque ten bedrage van 40 euro.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Vlaamse regering keurde op 10 april 2020 het ontwerp van sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen goed. De kern van het sectoraal akkoord is een koopkrachtverhoging van globaal 1,1% vanaf 1 januari 2020 voor het personeel.

Op vrijdag 29 mei 2020 keurde de Vlaamse regering de omzendbrief bij dit sectoraal akkoord goed. Deze omzendbrief verduidelijkt de toepassings- en uitvoeringsmodaliteiten van het sectoraal akkoord.

 

Juridisch kader:

Artikel 186 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling vast.

Artikel 19 quater (ecocheques), art. 19 ter (sport- en cultuurcheques) art. 19 §2, 14° (geschenkcheques) en artikel 19 quinquies (consumptiecheques) van het konkinklijk besluit van 28 november 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders

Deze artikels omschrijven de voorwaarden voor het toekennen van ecocheques, sport- en cultuurcheques, geschenkcheques, consumptiecheques.

Omzendbrief KB/ABB 2020/2 van 29 mei 2020 betreffende het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen.

Met deze omzendbrief geeft de Vlaamse Regering uitvoering aan het sectoraal akkoord voor de lokale en provinciale besturen zoals dat werd onderhandeld door de sociale partners en principieel werd goedgekeurd op de ministerraad van 10 april 2020. De kern van het sectoraal akkoord is een koopkrachtverhoging van globaal 1,1% vanaf 1 januari 2020 voor zowel de VIA als de niet-VIA personeelsleden. Vlaanderen stelt voor 2020 dan ook 446 miljoen aan VIA-middelen ter beschikking.

Besluit van de Gemeenteraad van 24 juni 2019 houdende de goedkeuring van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel

 

Adviezen:

-          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 22 oktober 2020

-          Gunstig advies van het managementteam van 16 oktober 2020

-          Protocol van akkoord van de syndicale organisaties van 23 oktober 2020

 

Bijkomende motivering:

Het sectoraal akkoord heeft uitwerking vanaf 1 januari 2020 en voorziet in een belangrijke koopkrachtverhoging voor het personeel:

-          Recurrente maaltijdchequeverhoging van 100 EUR per VTE

De personeelsleden van de lokale en provinciale besturen die op de datum waarop dit sectoraal akkoord is afgesloten, de maximale werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheques nog niet bereikt hebben (= 6,91 euro), ontvangen vanaf 1 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques tot het fiscale maximum, met een maximum van 100 euro per VTE.

Aangezien het bestuur al de maximale werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheques op de datum waarop dit sectoraal akkoord is afgesloten, bereikt heeft (6,91 euro, waarde maaltijdcheque 8 euro) voldoet de gemeente reeds aan deze voorwaarde en hoeft het geen verdere stappen te ondernemen op dit punt.

-          Verhoging minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler contractueel personeel

Vanaf 1 januari 2020 wordt de sectoraal afgesproken minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler van het contractuele personeel opgetrokken naar 2,5% (nu 1%) of een gelijkwaardige dekking voor lokale en provinciale besturen die niet werken met een bijdragevoet, maar met een kloofdichting.

De minimale bijdragevoet voor de tweede pensioenpijler van de contractuele personeelsleden bedraagt momenteel reeds 3,32% zodat de gemeente reeds aan deze voorwaarde voldoet en bijgevolg op dit punt geen verdere stappen dient te ondernemen.

-          Recurrente koopkrachtverhoging van 200 EUR per VTE

Het bestuur kan kiezen voor volgende invulling van deze recurrente koopkrachtverhoging:

Een bijkomende verhoging van de werkgeversbijdrage van de (voor zover de 8 EUR (6,91 maximale werkgeversbijdrage nog niet werd bereikt);

gecombineerd met:

De (eenmalige) toekenning van:

         Ecocheques: het totale bedrag van de ecocheques die het bestuur toekent, mag niet groter zijn dan 250,00 euro per kalenderjaar en per personeelslid. Het bedrag kan toegekend worden op basis van de arbeidsprestaties (voltijds, deeltijds) of kan hetzelfde bedrag zijn voor elk personeelslid;

         Sport/cultuurcheques: deze cheques hebben een geldigheid van 15 maanden en kunnen voor maximaal 100 euro per jaar en per personeelslid toegekend worden;

         Cadeaucheques (al of niet onder de vorm van lokale handelaarsbonnen): zijn cheques die kunnen worden ingeruild (bij de plaatselijke handelszaken). Ze worden toegekend ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar en ze overschrijden per jaar en per personeelslid een totaal bedrag van 40,00 euro, eventueel vermeerderd met 40,00 euro per jaar voor elk kind ten laste van dat personeelslid, niet;

         Consumptiecheques: deze cheques zijn toe te kennen vóór 31/12/2020, hebben een beperkte geldigheid t.e.m. 7/6/2021 en kunnen voor maximaal 300 euro per personeelslid toegekend worden.

         Ofwel een combinatie van bovenstaande.

Dit realiseren via een verhoging van de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques is niet mogelijk voor het bestuur, aangezien het bestuur reeds aan de maximale werkgeversbijdrage zit.

Deze recurrente koopkrachtverhoging moet dus gerealiseerd worden via ecocheques, cultuur - of sportcheques, lokale handelaarsbonnen of consumptiecheques, rekening houdend met de bovenstaande fiscale en sociale voorwaarden.

-          Financiering

Voor personeelsleden tewerkgesteld in de VIA-diensten (personeel in de zorgsector, de culturele sector en de sociale economie) wordt een specifieke financieringsregeling uitgewerkt waarbij de VIA-middelen gebruikt worden om deze verhoging te financieren.

Voor personeelsleden niet tewerkgesteld in de VIA-diensten dienen lokale besturen zelf de verhoging ten laste te nemen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro per VTE toe te kennen via ecocheques ten bedrage van 160 euro en cadeaucheques ten bedrage van 40 euro. Wat betreft de berekening van het bedrag aan ecocheques waarop het personeelslid recht heeft, wordt rekening gehouden met volgende toekenningsvoorwaarden:

-          De referteperiode bedraagt 12 maanden en loopt van 1 januari tot en met 31 december

-          Het bedrag wordt geproratiseerd op basis van de werkelijke prestaties ( incl. vakantie, onbetaalde vakantie en opnamen van overuren). Bij ziekte worden de eerste dertig kalenderdagen gelijkgesteld mits min 1 dag gewerkt in die referteperiode.

Voor het toekennen van de cadeaucheques ter gelegenheid van Nieuwjaar, moet het personeelslid in dienst zijn op 31 december en minstens 1 dag hebben gewerkt in de referteperiode van 1 januari tem 31 december.

 

Art. 2:

De gemeenteraad geeft de opdracht aan de personeelsdienst om de uitvoeringsmodaliteiten van de toekenning van de ecocheques en cadeaucheques vast te leggen en uit te voeren.

 

Art. 3:

Bij een volgende wijziging aan de rechtspositieregeling zal deze beslissing opgenomen worden.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

13. Gemeentelijk actieprogramma bindend sociaal objectief - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het actieprogramma 2020 om het BSO te behalen goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Vlaanderen wil het sociaal woonaanbod versneld uitbreiden en geografisch spreiden. Elke gemeente kreeg daarom een bindend sociaal objectief (BSO) opgelegd.

Binnen een vastgestelde termijn moet de gemeente op haar grondgebied een aantal bijkomende sociale huurwoningen realiseren.

Het is aan de gemeente om concrete initiatieven te nemen om tijdig dit BSO te behalen. Wonen-Vlaanderen voert een jaarlijkse meting uit en een tweejaarlijkse voortgangstoets, die nagaat hoe ver elke gemeente staat met de realisatie van het BSO.

Ranst is opgenomen in categorie 2: de gemeente zit niet op schema om het bindend sociaal objectief te realiseren.

Op 8 juli 2020 vroeg Agentschap Wonen-Vlaanderen de gemeente om een plan van aanpak op te stellen om het bindend sociaal objectief te bereiken.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 oktober 2020 met de goedkeuring van de plan van aanpak

 

Juridisch kader:

Art. 4.1.1 tot 4.1.4 van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid

De Vlaamse Regering bepaalt op basis van een nulmeting op het vlak van het bestaande sociaal woonaanbod binnen elke Vlaamse gemeente hoeveel sociale (huur)woningen er moeten bijkomen.

 

Bijkomende motivering:

In uitvoering van het Decreet Grond en Pandenbeleid (DGPB) wordt een bindend sociaal objectief (BSO) aan alle gemeenten en steden opgelegd om in de periode 2009-2025 een aantal sociale huurwoningen (sociale koopwoningen en sociale kavels) te realiseren.

In het Decreet Grond en Pandenbeleid (artikel 4.1.7) wordt een activeringsplicht van gronden in eigendom van publieke en semi-publieke overheden opgelegd.

Een gedeelte van de publieke gronden (semi-publieke gronden mogen facultatief aangesneden worden) moet aangewend worden voor de verwezenlijking van het sociaal woonaanbod, wanneer het bindend sociaal objectief niet is gehaald.

Zodra het bindend sociaal objectief is behaald, vervalt de verplichting om de gronden aan te wenden.

Het bindend sociaal objectief kan binnen deze periode gerealiseerd worden met een beperkte activatie of zelfs zonder activatie. De activatie blijft wel een verplichting als men er niet in slaagt het BSO te bereiken.

De gemeente maakt een register onbebouwde percelen op, om een overzicht van de gronden in eigendom van publieke en semi-publieke overheden te krijgen. De opmaak is noodzakelijk om tot een realistische planning te komen voor de realisatie van het BSO huurwoningen tegen 2025.

Het actieprogramma geeft een overzicht weer van de stand van zaken ter realisatie van het BSO. Er wordt daarnaast toegelicht op welke manier het BSO zal gerealiseerd worden, door de geplande projecten weer te geven. In het actieprogramma wordt het aantal sociale huurwoningen besproken.

Er wordt een toelichting gegeven over de wijze waarop de gemeente gekomen is tot een register onbebouwde percelen met de bouwgronden in eigendom van publieke en semi-publieke overheden. Daarbij wordt er een overzicht van deze gronden geboden.

Het besluit van het actieprogramma geeft aan welke acties de lokale overheid zal ondernemen om via de verplichte inzet van publieke en eventueel semi-publieke gronden tijdig het BSO te realiseren.

 

Bijlagen:

Gemeentelijk actieprogramma 2020

 

Besluit met:

21 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

3 onthoudingen:Lode Hofmans (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het actieprogramma 2020 zoals vervat in bijlage goed.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

14. Protestantse kerk Boechout - budget 2021 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2021 van de protestantse kerk Boechout

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het budget 2021 van de protestantse kerk Boechout ons overgemaakt door het gemeentebestuur van Boechout met schrijven van 30 september 2020

 

Juridisch kader:

Artikelen 41 tot 43 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen de procedure voor het administratief toezicht door de gemeente op beslissingen van de kerkraad. Na de vernieuwing van de gemeenteraad en de kerkraad dient opnieuw een meerjarenplan opgemaakt te worden alsook een budget voor het volgende jaar. De gemeenteraad heeft 100 dagen na het advies van het representatief orgaan de tijd om deze documenten goed te keuren.

Hoofdstuk II van het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen het meerjarenplan en het budget van de kerkfabrieken.

Het besluit van de gemeenteraad van Boechout als kerkgemeente van 28 september 2020 waarbij akte genomen wordt van het budget 2021 van de Protestantse kerk te Boechout.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2021 van de Protestantse kerk te Boechout.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

15. Retributiereglement aanvoer recipiënten op het recyclagepark - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor de aanvoer van bepaalde recipiënten op het containerpark goed voor de periode 2020-2025

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de recipiënten op het containerpark

De recyclageparken worden door IGEAN intergemeentelijk geëxploiteerd. Het recyclagepark van onze gemeente maakt deel uit van regio zuid. De inwoners van een gemeente kunnen dus niet enkel terecht op het recyclagepark van hun gemeente, maar eveneens op het recyclagepark van een andere gemeente die deel uitmaakt van dezelfde regio. Dit intergemeentelijk gebruik van de recyclageparken is alleen maar mogelijk als er gewerkt wordt met uniforme retributies.

Ook bedrijven en zelfstandigen hebben toegang tot het recyclagepark. De retributies die aan de bedrijven en zelfstandigen worden gevraagd moeten marktconform en dus kostendekkend zijn.

Op het recyclagepark wordt diftar met weging toegepast, waarbij de betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht. Een goede verhouding tussen de retributies voor de verschillende fracties, gratis of betalend, is noodzakelijk om een correcte sortering te stimuleren. Dankzij de invoering van diftar werd een sterke reductie van de hoeveelheden ongesorteerd afval (grofvuil en gemengd bouw- en sloopafval) bekomen.

De retributies voor de betalende afvalfracties werden bij de invoering van diftar gebaseerd op de reële kostprijs. De retributies in de regio zijn echter steeds ongewijzigd gebleven sinds de invoering van diftar (periode 2008-2017).

De inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken gebeurt conform de bepalingen van de Omzendbrief LNE/2008/2. Deze omzendbrief adviseert reeds dat bij de inzameling van asbesthoudend afval stofvorming maximaal dient vermeden te worden. Een nieuwe geactualiseerde omzendbrief, die in voorbereiding is, voorziet dat asbesthoudend materiaal door bezoekers alleen nog verpakt zal mogen aangeleverd worden op het recyclagepark.

De raad van bestuur van IGEAN heeft op 9 september 2020 beslist dat het asbesthoudend afval per 1 januari 2021 alleen verpakt mag worden aangeleverd in verpakkingen die via het recyclagepark worden verdeeld. Op deze manier wordt het asbest steeds goed verpakt aangeboden in uniforme verpakkingen over alle recyclageparken heen en is er zekerheid dat dit aan alle wettelijke verplichtingen voldoen. Zo is het belangrijk dat de nodige asbestlogo’s vermeld worden en dat de dikte van het verpakkingsmateriaal steeds aan alle minimumeisen voldoet.

 

Juridisch kader:

Artikel 173 van de Grondwet

Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 26 van het Materialendecreet van 23 december 2011 dat aan de gemeenten de opdracht geeft om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van het Materialendecreet van 23 december 2011  dat bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA van 17 februari 2012 dat de minima en maxima tarieven vastlegt voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Inning van de retributies via Igean op de aanvoer van afvalstoffen in de periode 2020-2025

Actie:

Organiseren van het afvalbeheer voor de individuele burgers

Raming:

RA001191

Inkomst:

niet van toepassing - verrekening via bijdrage in de werkingskosten van Igean

Visum:

niet van toepassing

 

 

Bijkomende motivering:

De financiële toestand van de gemeente vereist dat diverse retributies worden geheven waarbij een rechtmatige verdeling van de belastingdruk wordt nagestreefd.

De exploitatie van recyclageparken is geclusterd binnen de opdrachthoudende verenigingen Igean milieu en veiligheid en intergemeentelijke toegang is mogelijk indien de exploitatie volledig uniform is.

Omwille van gewijzigde contracten, indexaanpassingen, de mobiliteitsproblematiek, enz. zijn  de kosten voor de ophaling en verwerking de afgelopen jaren sterk gestegen, en niet alle retributies zijn nog in overeenstemming met de reële kostprijs.

IGEAN heeft daarom voorgesteld om de retributies aan te passen, zonder afbreuk te doen aan het evenwicht en de correcte verhouding tussen de verschillende tarieven. Een jaarlijkse aanpassing van de retributies, rekening houdend met een aantal objectieve parameters, moet er bovendien voor zorgen dat de tarieven marktconform zijn en blijven.

Om de intergemeentelijke werking te garanderen en om afvaltoerisme te vermijden is het noodzakelijk dat alle gemeenten van de regio zuid eenzelfde retributiesysteem toepassen.

IGEAN heeft een voorstel uitgewerkt, dat werd besproken met de betrokken gemeenten van regio zuid en werd toegelicht op het adviescomité milieu op 15 september 2020 en goedgekeurd door de door de raad van bestuur van IGEAN op 21 oktober 2020.

De inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken gebeurt conform de bepalingen van de Omzendbrief LNE/2008/2. Deze Omzendbrief adviseert reeds dat bij de inzameling van asbesthoudend afval stofvorming maximaal dient vermeden te worden. Een nieuwe geactualiseerde Omzendbrief, die in voorbereiding is, voorziet dat asbesthoudend materiaal door bezoekers alleen nog verpakt zal mogen aangeleverd worden op het recyclagepark.

Op deze manier wordt het asbest steeds goed verpakt aangeboden in uniforme verpakkingen over alle recyclageparken heen en is er zekerheid dat dit aan alle wettelijke verplichtingen voldoen. Zo is het belangrijk dat de nodige asbestlogo’s vermeld worden en dat de dikte van het verpakkingsmateriaal steeds aan alle minimumeisen voldoet.

Afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid van het asbestmateriaal zullen er 2 soorten verpakkingen aangeboden worden:

1)      Buisfolie: de buisfolie is een transparantie LDPE-folie met een dikte van 100 micron.  De folie dient voor het verpakken van asbestplaten en worden aangeboden in 3 verschillende lengtes (m): 1,25 – 2,25 – 3,25 m. In de buisfolie passen 2 à 3 golfplaten.

2)      Minibag: de minibag is een transparante LDPE-folie met een dikte van 100 micron.  De folie dient voor het verpakken van losse stukken asbest (bloembakken, dakleien, …).  De minibag heeft een afmeting van 1 x 1,2 m. De inhoud is 150 liter

Om te vermijden dat er onterecht en voor andere doeleinden folies worden afgehaaldwordt beslist om een uniforme retributie per verpakking te vragen. De retributie vermijdt misbruiken maar blijft laag genoeg om op het recyclagepark het nodige materiaal aan te kopen. De retributie dekt louter de kosten voor aankoop van de verpakkingen.

 

Besluit met:

20 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 tegen:Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

2 onthoudingen:Lode Hofmans (Onafhankelijk) en Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

 

Art. 1:

Met ingang van 1 januari 2021 legt de gemeenteraad volgende retributies vast voor de aanvoer van volgende afvalstoffen op het recyclagepark:

Afvalfractie

tarieven (euro/kg)

Particulier, 2e verblijf, verenigingen, scholen, …

Bedrijven en zelfstandigen

  • grofvuil
  • gemengd bouw- en sloopafval

€ 0,25

€ 0,25

  • kalkplaten en cellenbeton
  • zuiver steenpuin
  • grond
  • houtafval

€ 0,04

€ 0,08

  • harde kunststoffen
  • kga

-

€ 0,25

  • asbesthoudend afval
  • vlak glas
  • groenafval

-

€ 0,08

  • piepschuim (zak 1500 liter)

-

€ 5 per zak

  • plastic folie (zak 400 liter)

-

€ 4 per zak

  • tractor- en vrachtwagenbanden

-

€ 15 per zak

§2. De gemeenteraad stelt de retributie van €1 per verpakking (ongeacht het type en de grootte) vast voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recyclageparken

 

Art. 2:

§1. Het bedrag van de retributies vermeld in artikel 1 is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van het recyclagepark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen.

§2. Voor elk gezin (alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd’) zijn er volgende vrijstellingen van toepassing:

1.              Een gezin van maximum 3 personen krijgt per jaar 50 kg vrijstelling.

2.              Er geldt een extra vrijstelling van 10 kg per bijkomend gezinslid per jaar.

3.              Voor grofvuil wordt geen vrijstelling toegekend, vermits dat wettelijk niet toegelaten is.

4.              Enkel het bezoekerstype “particulier” krijgt een vrijstelling toegekend.

5.              De vrijstellingen worden één maal per jaar, namelijk op 1 januari, toegekend.

Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd / overgedragen worden naar het volgende jaar.

§3. Bedrijven en zelfstandigen krijgen geen vrijstellingen. Er wordt maximaal 1.000 kg per dag per bedrijf en zelfstandige aanvaard. De afvalstoffen moeten gesorteerd naar het recyclagepark gebracht worden. Alleen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden aanvaard. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.

 

Art. 3:

Om ervoor te zorgen dat de retributies marktconform zijn zullen de retributies zoals vastgesteld in artikel 1 jaarlijks aangepast worden, rekening houdend met de recyclageparkindex.

Om de totale recyclageparkindex (RI) samen te stellen worden de verschillende kostensoortindexen gewogen volgens het aandeel van de kostensoort (O,E en P) in de totale betrokken kosten (K) in jaar x.

Dit geeft volgende formule:

RI(x+1)=(Iox*Ox/Kx) + (Iex*Ex/Kx) + (Ipx*Px/Kx)

RI wordt naar boven afgerond op vier decimalen.

 

De drie kostensoorten volgen elk een eigen index:

1. Ophaalkosten

Iox = kost per opgehaalde ton jaar x / kost per opgehaalde ton jaar x-1

2. Exploitatiekosten

Iex= afgevlakte gezondheidsindex december jaar x / afgevlakte gezondheidsindex december jaar x-1

3. Personeelskosten

Personeelskosten stijgen telkens de spilindex overschreden wordt

Ipx = gemiddelde overschreden spilindex jaar x / gemiddelde overschreden spilindex jaar x-1

 

De index RI(x+1) zal telkens toegepast worden vanaf 1.07 in jaar x+1, en dit voor de eerste maal vanaf 1.07.2022.

De aangepaste retributies, na toepassing van de index RI(x+1), zullen worden afgerond op 3 decimalen. Indien het 4de decimaal 5 of hoger is, gebeurt er een afronding naar boven, indien 4 of lager is er een afronding naar beneden.

Voorafgaand aan de toepassing zal het resultaat van de index RI(x+1) telkens ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van alle gemeenten van regio noord, uiterlijk op 15 mei van het jaar

 

Art. 4:

§1. Naast de recipiënten zoals beschreven in artikel 1 worden volgende producten aangeboden op het recyclagepark volgens onderstaande retributies:

Recipiënten

Prijs

Compostvat (incl. beluchtingsstok)

€ 35

Compostvat - beluchtingsstok

€ 5

Compostbak

€ 60

Compostbak - aanbouwmodule

€ 50

Compostbak - afdakje

€ 20

Zak compost (40 liter)

€ 3

§2. Voor bovenstaande producten is de jaarlijkse indexering zoals vastgesteld in artikel 3 niet van toepassing.

 

Art. 5:

§1. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Ranst worden vrijgesteld van de retributie.

§2. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Ranst en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen tevens vrijgesteld worden van de retributie. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over deze vrijstelling.

 

Art. 6:

De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met betaalkaarten. Bedrijven en zelfstandigen krijgen regelmatig een factuur voor de retributies die ze in de voorafgaande periode betaald hebben. Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het recyclagepark geweigerd worden.

Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

 

Art. 7:

§1. De toegelaten gebruikers die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het recyclagepark en verwerven maximaal twee toegangskaarten per gezin om het recyclagepark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een retributie gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het recyclagepark.

§2. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Ranst worden vrijgesteld van de retributie voor de toegangskaart.

§3. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Ranst en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten verwerven eveneens één toegangskaart per vereniging conform de bepalingen van paragraaf 1 van dit artikel. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over de toekenning.

 

Art. 8:

Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2020 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de recipiënten op het containerpark wordt opgeheven vanaf 1 januari 2021 en vervangen door dit reglement voor de periode vanaf 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025.

 

Art. 9:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

16. Aanvullend verkeersreglement - tonnagebeperking - Ranst - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een tonnagebeperking van 3,5 ton, uitgezonder laden en lossen, wordt ingesteld in de het centrum van Ranst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De dorpskern van Ranst kent veel sluipverkeer van zowel vrachtwagens als personenwagens. De straten zijn niet uitgerust om vracht verkeer te verwerken. Het vrachtverkeer wordt wel toegestaan in de straten Kastanjelaan, Wilgenlaan en Zevenbergenlaan, omdat er geen ander en beter alternatief bestaat.

Verschillende bewoners kaarten het probleem van het vrachtverkeer aan.

Op 17 oktober 2016 keurde de gemeenteraad een zonale tonnagebeperking van 5,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, goed aan het begin en einde van de zone 30.

Op 18 december 2017 keurde de gemeenteraad een tonnagebeperking van 5,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, goed in de Schawijkstraat en de Spruytershofstraat.

Op 16 juli 2019 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken om in de dorpskern van Ranst een tonnagebeperking in te voeren, met uitzondering van de aangeduide route via Kastanjelaan, Wilgenlaan en Zevenbergenlaan.

Op 17 december 2019 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken om een tonnagebeperking in te voeren in het centrum van Ranst.

Op 9 januari 2020 nam het college van burgemeester en schepenen een principebeslissing om bij het opleggen van een tonnagebeperking in de dorpscentra een regime van 3,5 ton te hanteren.

Op 20 april 2020 keurde de gemeenteraad een tonnagebeperking van 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, goed in de Veldstraat en de Hofstraat.

Op 4 juni 2020 nam het college van burgemeester en schepenen een principebeslissing over de voorgestelde maatregelen om het zwaar vervoer uit de centra van Broechem en Ranst te weren.

Op 22 juni 2020 adviseerde de gemeenteraadscommissie omgeving om de tonnagebeperking in Ranst sluitend en éénduidig te maken.

De bespreking op de gemeenteraad van 21 september 2020 met de problematiek van het gebruik van deze wegen voor landbouwers die in deze straten landbouwgronden hebben liggen en het verdagen van de gemeenteraad van het besluit naar een volgende zitting.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg. C21. Verboden toegang voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan de aangeduide massa.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.4 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Het verkeersbord, C21, dat de maximaal toegelaten tonnage aanduidt, moet worden geplaatst op plaatsen waar de weggebruiker nog een alternatieve reisweg kan kiezen.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 16 juli 2019 om in de dorpskern van Ranst een tonnagebeperking in te voeren, met uitzondering van de aangeduide route via Kastanjelaan, Wilgenlaan en Zevenbergenlaan.

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 17 december 2019 om een tonnagebeperking in te voeren in het centrum van Ranst.

Het advies van de gemeenteraadscommissie omgeving van 22 juni 2020 om de tonnagebeperking in Ranst sluitend en éénduidig te maken.

 

Bijkomende motivering:

Het invoeren van een sluitende en éénduidige tonnagebeperking is duidelijker voor elke weggebruiker. De bedoeling is dat het dorpscentrum en woonwijken gespaard worden van vrachtverkeer dat geen bestemming heeft in deze straten. Hierbij moet wel vermeld worden dat in de straten Kastanjelaan, Wilgenlaan, Zevenbergenlaan en een deel van de Vaarstraat wel vrachtverkeer is toegestaan, bij gebrek aan een volwaardig alternatieve vrachtroute. In de overige straten in het dorpscentrum zal een tonnagebeperking van 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, ingevoerd worden. Laden en lossen wordt wel toegestaan, omdat de lokale middenstand uiteraard moet worden beleverd. Landbouwers moeten hun gronden ook kunnen bereiken om daar hun activiteiten te kunnen uitoefenen. De bestaande tonnagebeperkingen zullen worden aangepast naar een tonnagebeperking van 3,5 ton en deze zal sluitend gemaakt worden door op elke toegangsweg van de gewenste zone een tonnageverbod (bord C21 (3,5 t)) te plaatsen.

Naar het voorbeeld van andere Vlaamse steden en gemeenten, wordt er alleen een uitzondering op de tonnagebeperking gemaakt voor 'laden en lossen' en indien nodig De Lijn. De loonwerker of aannemer die in opdracht van een eigenaar of pachter in deze zone moet zijn om een bepaald perceel te bereiken, wordt uiteraard toegestaan om zijn opdracht te kunnen uitvoeren.

In de Laarstraat wordt de tonnagebeperking vooraf aangekondigd ter hoogte van de Reetstraat, zodat bestuurders op voorhand weten dat de tonnagebeperking geldt over 250 meter.

In de Veldstraat wordt de tonnagebeperking vooraf aangekondigd ter hoogte van de Marreweg (zijstraat die toegang geeft tot Marreweg 60), dat bestuurders op voorhand weten dat de tonnagebeperking geldt over 125 meter.

De signalisatie C3, verboden toegang, uitgezonderd plaatselijk verkeer, die momenteel in verschillende woonstraten staat, zal verwijderd worden en vervangen worden door de tonnagebeperking. Deze signalistaie bakent momenteel de zone tussen de Tulpenlaan, Dullaar, Processieweg, Rozenlaan en Salvialaan af. Het begrip ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ is onmogelijk te handhaven. Want wat is ‘plaatselijk verkeer’? Alleen bewoners en bezoekers? Wat met iemand die van punt A naar punt B moet, maar via deze straten rijdt, omdat dit de meest aangewezen route is? De politie kan talloze uitvluchten opsommen over het waarom iemand toch door een straat rijdt waar ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ geldt. De politie is ook van mening dat de signalisatie die er staat en bepaalde regels oplegt, dat deze regels ook handhaafbaar moeten zijn, anders zijn deze borden eerder nutteloos. De opstelling C3, uitgezonderd plaatselijk verkeer, is in de jaren 1950 in het leven geroepen om een doodlopende straat vooraf aan te kondigen. Jammer genoeg zijn deze borden ook geplaatst in woonwijken die in de decennia nadien zijn aangelegd om het verkeer in deze wijken te weren. Destijds werkte dit enigszins nog omdat de verkeersintensiteiten toen veel lager waren. Het verkeer kon op de hoofdwegen blijven en zocht geen alternatieve wegen omdat er files te omzeilen.

Op het bijgevoegde signalisatieplan wordt aangegeven waar overal een tonnagebeperking zal ingevoerd worden.

 

Bijlagen:

-          Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 16 juli 2019

-          Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 17 december 2019

-          Het advies van de gemeenteraadscommissie omgeving van 22 juni 2020

-          Signalisatieplan tonnagebeperking Ranst

 

Besluit met:

17 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

2 tegen:Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst) en Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst)

5 onthoudingen:Lode Hofmans (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij er een tonnagebeperking van 3,5 ton wordt ingesteld in de het centrum van Ranst. Het verbod voor het zwaar vrachtverkeer wordt aangeduid met het bord C21 (3,5t) voorzien van onderbord type IV met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen".

 

Art. 2:

De bestaande tonnagebeperkingen  in de deelgemeente Ranst worden met dit reglement opgeheven en vervangen.

 

Art. 3:

De borden C21 van 3,5T met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen" worden geplaatst aan:

-          het kruispunt van de Schawijkstraat met de N116 (Kromstraat)

-          het kruispunt van de Spruytershofstraat met de N116 (Kromstraat)

-          het kruispunt van de Schawijkstraat met de Boerenkrijglaan

-          het kruispunt van de Berkenlaan met de Kastanjelaan

-          het kruispunt van de Dennenlaan met de Wilgenlaan

-          het kruispunt van de Lindenlaan met de Dennenlaan

-          het kruispunt van de Schoolstraat met de Zevenbergenlaan

-          het kruispunt van de Vaartstraat met de Zevenbergenlaan

-          het kruispunt van de Gasthuisstraat met de N116 (Doggenhoutstraat)

-          het kruispunt van de Lievevrouwestraat met de N116 (Broechemlei)

-          het kruispunt van de Tulpenlaan met de N116 (Broechemlei)

-          het kruispunt van de Laarstraat met Dullaard

 

Art. 4:

Het bord C21 van 3,5T met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen, over 250m" wordt geplaatst aan:

-          het kruispunt van de Laarstraat met de Reetstraat

om de tonnagebeperking verderop aan te kondigen.

 

Art. 5:

Het bord C21 van 3,5T met de vermelding "uitgezonderd laden en lossen, over 250m" wordt geplaatst aan:

-          het kruispunt van de Veldstraat en de Abelebaan/Herentalsebaan

om de tonnagebeperking verderop aan te kondigen.

 

Art. 6:

De borden C31 met onderbord type VIIa met vermelding "3,5t, uitgezonderd laden en lossen" worden geplaatst op:

-          de N116 (Broechemlei) aan het kruispunt met de Tulpenlaan,

-          de N116 (Broechemlei) aan het kruispunt met de Hofstraat,

-          de N116 (Broechemlei) aan het kruispunt met de Lievevrouwestraat,

-          de N116 (Doggenhoutstraat) aan het kruispunt met de Gasthuisstraat

-          de N116 (Kromstraat) aan het kruispunt met de Spruytershofstraat

-          de N116 (Kromstraat) aan het kruispunt met de Schawijkstraat

 

Art. 7:

De gemeenteraad besluit de signalisatie die de zone tussen de Tulpenlaan, Dullaard, Processieweg Rozenlaan en Salvialaan is aangeduid met C3 en onderbord 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' te verwijderen, aangezien deze regelgeving achterhaald en niet handhaafbaar is.

 

Art. 8:

De gemeenteraad geeft aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht dit gemeenteraadsbesluit uit te voeren.

 

Art. 9:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

17. Verkavelingsaanvraag Heesterbos - wegentracé en lastvoorwaarden - goedkeuring

 

Omschrijving:

De voorgestelde rooilijn/wegentracé wordt goedgekeurd voor de omgevingsvergunningsaanvraag voor percelen gelegen aan Heesterbos in 2520 Oelegem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 8 juni 2020 diende Aquafin nv, Dijkstraat 8 in 2630 Aartselaar, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor gronden gelegen aan Heesterbos in 2520 Oelegem.

De aanvraag betreft de aanleg van riolering.

In het ontwerp wordt het stratentracé en de gratis grondafstand voorgesteld.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Adviezen:

Het openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden van 3 oktober 2020 tot en met 1 november 2020. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Besluit met:

22 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen:Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst) en Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst)

 

Enig artikel:

De voorgestelde rooilijn/wegentracé wordt goedgekeurd voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Aquafin nv voor percelen gelegen aan Heesterbos in 2520 Oelegem.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

18. Ranst-Kromstraat - openbare verlichting en ondergronds brengen leidingen - lastvoorwaarden, gunningswijze en offerte - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de offerte goed van Fluvius voor het aanpassen van de openbare verlichitng en het ondergronds brengen van de leidingen. Het ondergronds brengen kost € 80.645,70. De kost voor het  aanpassen van de openbare verlichting van € 75.247,01 wordt afgerekend volgens de afspraken van de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 september2020 .

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

De gemeenteraad keurde in het strategische meerjarenplan 2020-2025 de actie 'administratief beheer, toezicht en opvolging nutsleidingen' met ramingsnummer RA001183 goed voor 'Ranst-Kromstraat - openbare verlichting en ondergronds brengen leidingen”:

De gemeenteraad keurde op 16 september 2019 de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties goed met daaraan verbonden de automatische overdracht van de eigendom van de in de toekomst nog op te richten verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties, alsook de uitbreiding van de huidige aansluiting van Ranst bij de opdrachthoudende vereniging Iveka voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ goed en zo deel te nemen aan het aanbod Fluvius Openbare verlichting

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 42, §1, 1°, d), iii van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

De werken, leveringen of diensten kunnen slechts door één onderneming worden uitgevoerd omdat uitsluitende rechten moeten worden beschermd

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Bijkomende motivering:

De kosten voor deze werken worden afgerekend volgens de afspraken van de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 september2020 waardoor enkel de kosten voor het ondergronds brengen effectief zullen worden aangerekend.

Fluvius bevestigde de geldigheidstermijn van de offerte opgemaakt door Eandis op 22september 2017

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

Aanpassen nutsleidingen ikv investeringsprojecten

Actie:

Administratief beheer, toezicht en opvolging nutsleidingen

Ramingnummer:

RA001183

Uitgave:

Ondergronds brengen leidingen :€ 80.645,70

Visumnummer:

In aanvraag

 

Bijlagen:

-          offerte van Eandis (nu Fluvius)

 

Besluit met:

23 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de voorwaarden en raming goed van de offerte van Eandis nu Fluvius System Operator cvba, Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle voor de realisatie van 'Ranst,Kromstraat - openbare verlichting en ondergronds brengen leidingen’met als raming € 75.247,01 btw 21% inclusief voor de openbare verlichting en € 80.645,70 0% btw voor het ondergronds brengen van de leidingen via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking rekening houdend dat de werken maar aan één onderneming kunnen  worden toegewezen omdat uitsluitende rechten moeten worden beschermd..

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt de offerte van Fluvius System Operator cvba, Brusselsestenweg 199 in 9090 Melle goed voor een bedrag van € 155.892,71 incl btw 21% verdeeld als volgt : € 75.247,01 btw 21% inclusief voor de openbare verlichting en € 80.645,70 0% btw voor het ondergronds brengen van de leidingen

 

Art.3:

De kosten voor de openbare verlichting worden afgerekend volgens de afspraken van de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 september2020 waardoor enkel de kosten voor het ondergronds brengen effectief zullen worden aangerekend.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

19. Schoonmaak verschillende gemeentelijke gebouwen 1 april 2021 - 31 maart 2025 - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor de schoonmaak van verschillende gemeentelijke gebouwen van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2025 .

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Project 'schoonmaak verschillende gemeentelijke gebouwen van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2025' administratief centrum”:

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot € 75.000 excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met € 50.000  excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Financieel gevolgen:

Omschrijving:

Schoonmaak van verschillende gemeentelijke gebouwen

Actie:

Beheren en onderhouden op een duurzame manier van de gebouwen en terreinen

Ramingnummer:

RA000185

Uitgave:

Raming € 280.500

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          het lastenboek voor schoonmaak verschillende gemeentelijke gebouwen van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2025 

 

Besluit met:

23 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek 'schoonmaak van verschillende gemeentelijke gebouwen van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2025 ' goed met als raming € 280.500 incl. btw 21% via openbare procedure .

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via openbare procedure.

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

20. Kerstverlichting - interpellatie CD&V/WIJ Ranst

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Tine Muyshondt (CD&V/WIJ) merkt op dat in deze donkere tijden in de winterperiode en al zeker door de strenge covid-19 maatregelen velen van oordeel zijn om de dorpen sneller te verlichten en op die wijze een beetje extra sfeer te brengen om het gemoed van de burgers ten goede te komen. Het gemeenteraadslid vraagt zich wat het gemeentebestuur van Ranst doet, wanneer de kerstverlichting komt en of ze zo snel mogelijk in werking kan gesteld worden?

De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar de winkeliers die lid zijn van de handelaarsvereniging aangezien de middenstandsorganisaties zijn die de kerstverlichting plaatsen en niet het gemeentebestuur. In de gemeenteraad van 20 april van dit jaar is er de goedkeuring gegeven voor de betaling van de gemeentelijke toelage aan de middenstandsorganisaties van Broechem, Emblem, Oelegem en Ranst voor de plaatsing van de kerstverlichting. Zodra zij de verlichting geplaatst hebben mag ze onmiddellijk in werking gesteld worden.

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Punt bijlagen/links Kerstverlichting - interpellatie CD&V/WIJ Ranst.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

21. Oelegemsesteenweg - interpellatie CD&V/WIJ Ranst

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ Ranst) heeft tijdens de vorige gemeenteraad geïnterpelleerd over de parkeerplaatsen Oelegemsesteenweg. Kort nadien werd de belijning van de rijweg en de parkeervakken van de Oelegemsesteenweg in de omgeving van de kruispuntzone met de Kapelstraat afgeschraapt. Het gemeenteraadslid heeft een aantal vragen over het definitieve inrichting, een andere uitvoering dan de toelichting op de commissie, of er overleg geweest is met de buurtbewoners en wie uiteindelijk de kosten betaald?

De schepen van openbare werken Jan Dillen (N-VA) schets het verloop van de straatbelijning proberen te schetsen. Eerst was het de bedoeling om de Oelegemsesteenweg een kleine onderhoudsbeurt geven in de vorm van een dubbele slembestrijking. Door weerverlet werden deze werken uitgesteld naar het voorjaar van 2020. Na de winterperiode kwam onze ontwerper met minder goed nieuws  over de staat van het wegdek. Het wegdek was meer gedegradeerd dan eerst ingeschat. Afschrapen en herasfalteren was hierbij aangewezen. Na de asfaltering kwam de belijning aan de beurt.

De kosten van de werken worden verrekend in het dossier van de Oelegemsesteenweg. Er zal uiteraard op toegezien worden dat de kosten voor de foutief aangebrachte markeringen niet aangerekend zullen worden.

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Punt bijlagen/links Oelegemsesteenweg - interpellatie CD&V/WIJ Ranst.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

22. Omleidingsroute Keerbaan - interpellatie CD&V/WIJ Ranst

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Tine Muyshondt (CD&V/WIJ) stelt dat naar aanleiding van de werken op de Keerbaan een omleiding ingesteld is via de Driepikkelhoeveweg, een fietsstraat. Het gemeenteraadslid stelt zich de vraag waarom er gekozen is voor deze omleiding. Op de website van de gemeente staat dat de omleiding zeker tot het einde van het jaar geldt. Nochtans is het grote bord dat er stond in Oelegem voor de brug weggenomen. Het gemeenteraadslid stelt zich de vraag of de werken vroeger klaar zijn dan voorzien?

De schepen van mobiliteit, Luc Redig (Groen) antwoordt dat naar aanleiding van klachten van bewoners uit Ranst de commissie verkeer en openbare werken adviseerde om de omleiding voor de werken van Water-Link aan de Keerbaan aan te passen, zodat het zwaar verkeer niet allemaal langs de straten in het centrum van Ranst moet passeren. Daarom werd er gekozen voor de Driepikkelhoeveweg en de Schawijkstraat als route voor het zwaar verkeer komende van Ter Straten. Het statuut van fietsstraat in de Driepikkelhoeveweg werd daarom (tijdelijk) opgeheven. Dit is aangeduid door de aannemer door de borden F111 langs beide zijden van de fietsstraat af te plakken. Dat ‘veel fietsers en voetgangers hierdoor werden gestoord’ is mij, onze verkeersdeskundige, noch de politie ter ore gekomen. Maar zoals dit bestuur (en het vorige) heeft aangegeven: er is er geen mirakeloplossing voor het zwaar verkeer in Ranst. Wij hebben met deze ingreep de hinder enkel wat gespreid. Wij hopen dat de bestelde verkeersstudie hierover meer inzichten kan geven.

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Punt bijlagen/links Omleidingsroute Keerbaan - interpellatie CD&V/WIJ Ranst.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

23. Kanaalzone Oelegem - interpellatie Sonja De Pooter (onafhankelijk)

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Sonja De Pooter (onafhankelijk) stelt vast dat er thans een openbaar onderzoek loopt naar een bouwproject aan het Albertkanaal in Oelegem, gelegen tussen de Achterstraat en het kanaal.

Een aanvraag werd ingediend voor de bouw van 6 eengezinswoningen en 24 appartementen op een perceel van +/- 8.000m². Het gemeenteraadslid vraagt naar de algemene visie voor de ontwikkeling van dit gebied (tussen Achterstraat, Rundvoortstraat, Kerkhoflei en het kanaal).

De schepen van omgeving, Luc Redig (Groen) bevestigt de aanvraag voor een bouwproject aan de kanaalzone in Oelegem. Het college van burgemeester en schepenen is ook op de hoogte van de ongerustheid die er heerst bij de lokale bevolking. Maar zoals de schepen reeds meermaals heeft geantwoord zal dit dossier met de nodige aandacht behandeld worden.

Iedere betrokkene zal tijdens het openbaar onderzoek een bezwaar kunnen indienen en ook alle adviezen zullen worden bekeken. De schepen kan dus nu niet inhoudelijk op het dossier ingaan, hoe graag men dit zou willen. Dezelfde boodschap heb ik de afgelopen weken ook meermaals aan verschillende bewoners gegeven. Het bestuur zal via een bewonersbrief de hele buurt op de hoogte brengen van haar beslissing. Dat is iets dat we de laatste tijd doen bij dossiers die een wat grotere impact kunnen hebben op de omgeving.

De vraag naar een ‘algemene visie voor de ontwikkeling van dit specifieke gebied’ is enigszins contradictorisch voor de schepen. Een specifieke visie voor dit gebied is er niet. Bij de beoordeling van deze dossiers baseert het college van burgemeester en schepenen zich op de bouwrichtlijnen, op de aanbevelingen zoals ze in woonbehoeftestudie werden geformuleerd en natuurlijk ook alle andere adviezen.

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Punt bijlagen/links Oelegemse Kanaalzone - interpellatie Sonja De Pooter.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 16 november 2020

 

24. Water-link - agenda en mandaat algemene vergadering 17 december 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging water-link van 17 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging water-link.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 30 oktober 2020 voor de algemene vergadering van water-link op 17 december 2020 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met volgende agenda en bijlagen:

1)      Update strategie 2016-2022

2)      Begroting 2021 en overzicht van de te ontwikkelen activiteiten in 2021 binnen de strategie 2016-2022

3)      Jaarlijkse rapportering ingezette uitzendkrachten in het licht van het decreet Interimarbeid Lokaal Bestuur

4)      Varia en mededelingen

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Water-link van 30 oktober 2020 voor de algemene vergadering van water-link op 17 december 2020 om 16 uur in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en bijlagen

 

Besluit met:

22 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen:Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Water-link op 17 december 2020 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link van 17 december 2020 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan water-link.

Publicatiedatum: 21/12/2020