De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 26 mei 2025 goed.
De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 27 juni 2025 om alle agendapunten goed te keuren.
De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging water-link van 30 juni 2025 om alle agendapunten goed te keuren
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport organisatiebeheersing en het klachtenoverzicht 2024, en keurt het kader organisatiebeheersing 2025-2031 goed.
Tine Muyshondt Annelies Creten Wim Van der Schoot Lucas Verbeeck Christel Meeus Christel Engelen Jörg Welz Kris Wouters Roel Vermeesch Kevin Helsen Tim Peeters Johan De Ryck Sonja De Pooter Ludo Janssens Katlijn Hofmans Kurt Stabel Zoe Helsen Guido Wittocx Fons Huysmans Bart Goris Fernand Bossaerts Gunter Michiels Kurt De Belder Luc Redig Leen Baeten Mieke Van Rompaey Tine Muyshondt Annelies Creten Lucas Verbeeck Christel Meeus Christel Engelen Jörg Welz Kris Wouters Roel Vermeesch Kevin Helsen Tim Peeters Johan De Ryck Sonja De Pooter Ludo Janssens Katlijn Hofmans Kurt Stabel Zoe Helsen Guido Wittocx Fons Huysmans Bart Goris Fernand Bossaerts Gunter Michiels Kurt De Belder Luc Redig Leen Baeten Mieke Van Rompaey Johan De Ryck Katlijn Hofmans Kris Wouters Roel Vermeesch Lucas Verbeeck Fons Huysmans Kurt Stabel Leen Baeten Jörg Welz Ludo Janssens Christel Engelen Fernand Bossaerts Mieke Van Rompaey Kevin Helsen Sonja De Pooter Tine Muyshondt Bart Goris Zoe Helsen Gunter Michiels Guido Wittocx Tim Peeters Christel Meeus Annelies Creten Kurt De Belder Luc Redig aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
De gemeenteraad keurt het kerkenbeleidsplan voor de gemeente Ranst goed.
De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor de overheidsopdracht voor het opmaken, drukken, leveren en bedelen huis-aan-huis van het gemeentelijk informatieblad 'Ranst Info' met uitneembare uitkalender 2025 tot 2029 - lastvoorwaarden en plaatsingswijze.
Vasstelling retributiereglement buitenschoolse kinderopvang
De gemeenteraad stelt de capaciteit vast voor de gemeentelijke basisscholen van Ranst en vervangt het besluit van januari 2024
Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst prioritaire werken Oostmalsesteenweg.
De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor de overheidsopdracht voor het aanbrengen van wegmarkeringen van 01/10/2025 - 30/09/2029.
Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 119 m², gelegen in Ranst, Zakstraat 45, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B, deel van nr. 633A
Voorzitter - Johan Bally Tine Muyshondt Annelies Creten Wim Van der Schoot Lucas Verbeeck Christel Meeus Christel Engelen Jörg Welz Kris Wouters Roel Vermeesch Kevin Helsen Tim Peeters Johan De Ryck Sonja De Pooter Ludo Janssens Katlijn Hofmans Kurt Stabel Zoe Helsen Guido Wittocx Fons Huysmans Bart Goris Fernand Bossaerts Gunter Michiels Kurt De Belder Luc Redig Leen Baeten Mieke Van Rompaey Tine Muyshondt Annelies Creten Lucas Verbeeck Christel Meeus Christel Engelen Jörg Welz Kris Wouters Roel Vermeesch Kevin Helsen Tim Peeters Johan De Ryck Sonja De Pooter Ludo Janssens Katlijn Hofmans Kurt Stabel Zoe Helsen Guido Wittocx Fons Huysmans Bart Goris Fernand Bossaerts Gunter Michiels Kurt De Belder Luc Redig Leen Baeten Mieke Van Rompaey aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
Secretaris - Liesbeth Luyckx Tine Muyshondt Annelies Creten Wim Van der Schoot Lucas Verbeeck Christel Meeus Christel Engelen Jörg Welz Kris Wouters Roel Vermeesch Kevin Helsen Tim Peeters Johan De Ryck Sonja De Pooter Ludo Janssens Katlijn Hofmans Kurt Stabel Zoe Helsen Guido Wittocx Fons Huysmans Bart Goris Fernand Bossaerts Gunter Michiels Kurt De Belder Luc Redig Leen Baeten Mieke Van Rompaey Tine Muyshondt Annelies Creten Lucas Verbeeck Christel Meeus Christel Engelen Jörg Welz Kris Wouters Roel Vermeesch Kevin Helsen Tim Peeters Johan De Ryck Sonja De Pooter Ludo Janssens Katlijn Hofmans Kurt Stabel Zoe Helsen Guido Wittocx Fons Huysmans Bart Goris Fernand Bossaerts Gunter Michiels Kurt De Belder Luc Redig Leen Baeten Mieke Van Rompaey aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Johan Bally wordt aangesteld als voorzitter en Liesbeth Luyckx, omgevingsambtenaar, wordt aangesteld als vaste secretaris van de Gecoro
De gemeenteraad keurt de voorwaarden voor een prijsvraag voor opname van een lening voor € 6.000.000 goed.
De gemeenteraad keurt de rooilijn, ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg Safipad Noord goed in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag.
De gemeenteraad keurt de toetreding goed tot de raamovereenkomst van provincie Antwerpen voor "Provinciale fietsbarometer: aankoopcentrale voor het leveren en plaatsen van fietstelsystemen, verkeersveiligheidssystemen en verkeersonderzoek".
De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2024, de jaarrekening 2024, de begroting 2025 , de jaarplanning 2025 en de statuten van de interlokale vereniging Sportregio Connect goed.
huishoudelijk reglement en samenstelling lokaal overleg kinderopvang
Het gemeenteraadslid, Annelies Creten, (Groen) stelt de toekomst van het project Veerkrachtige Dorpen in vraag wanneer het nieuwe provinciebestuur het project niet meer wil verder zetten.
De burgemeester Bart Goris (PIT) antwoordt dat er goed nieuws is, want de ondersteuning van de lopende projecten wordt wel afgewerkt. De grote projectsubsidies van 25000 vallen spijtig genoeg wel weg, maar dat betekent uiteraard niet dat Veerkrachtige dorpen moeten stoppen. Naar de toekomst toe is het de bedoeling dat de werking van veerkrachtige dorpen verankerd wordt in een participatiereglement. Daar zal ook een werkingsbudget tegenover staan, maar over de exacte bedragen en modaliteiten daarvan kunnen we ons natuurlijk nu nog niet uitspreken zolang de volledige meerjarenplanning niet is afgerond.
Het gemeenteraadslid, Luc Redig, (Groen) bespreekt de huisvesting en werking van onze politie agenderen op de gemeenteraad. Het gemeenteraadslid vraagt of het bestuur het verantwoord vindt de jarenlange aanslepende problematische huisvesting van ons politiekorps in de gebouwen verder te zetten en zelfs uit breiden? Hoe gaat het volledige ZARA-korps worden gehuisvest in het oude commissariaat/gemeentehuis. Kan u ons een plan bezorgen? Welke kosten zijn er verbonden aan de aanpassingen die zullen gebeuren en vindt u deze kosten verantwoord, niet enkel vanuit economisch, maar ook ecologisch oogpunt? Is de huidige werking van de gemeentelijke diensten, die zoals het er nu naar uitziet nog jaren in het oude gemeentehuis gaan moeten blijven werken, gewaarborgd? Gaat u ook investeren in het oude gemeentehuis? Ondanks enkele recente noodingrepen, die gebeurden in afwachting van een mogelijke verhuis naar het NAC, is het onthaal van onze bevolking ondermaats.
De burgemeester begrijpt de bezorgdheid en denkt dat iedereen liever meteen in een modern gebouw kan zitten en kan werken. Er is echter ook de budgettaire realiteit. De burgemeester herhaalt dat hij ook niet blind mag zijn voor de omstandigheden rondom ons zoals de plannen voor eventuele fusies van politiezones te faciliteren waar dit bestuur niet voor staat te springen. Naar de toekomst. Er is ondertussen een vertrouwelijk overleg om te onderzoeken of de opdracht voor het administratief centrum en het politiecommissariaat kan opgesplitst worden en dat beide gedeelten afzonderlijk.
Het gemeenteraadslid Kurt De Belder (Groen) vraagt of het gemeentebestuur bereid is om een aanvraag te doen en een locatie voor te stellen bij de AWV-regiomanager aangezien het Agentschap Wegen en Verkeer wil in iedere gemeente één regenboogzebrapad wil aanleggen en onderhouden en zal daarbij zelf instaan voor de kosten. Daarnaast stelt het gemeenteraadslid voor om in eigen beheer een regenboogzeebrapad aan te brengen in de drie overige deelgemeenten.
De schepen van mobiliteit, Tim Peeters, (Vrij Ranst) antwoordt met verbazing dat het punt opnieuw geagendeerd wordt nadat op de vorige gemeenteraad al de regenboogvlag werd besproken en dat het niet in de vorige legislatuur niet werd ingevoerd. De schepen verwijst ook naar de wijzigende inzichten vanuit AWV rond verkeersveiligheid in verband met zichtbaarheid en de neutraliteit van de verkeerstekens. Tenslotte zou bij het gebruik van het materiaal vragen gesteld worden over de gladheid. Op basis van zijn retoriek stelt de schepen dat verkeersveiligheid de belangrijkste reden is om de regenboogzebrapaden niet in te voeren.
Het gemeenteraadslid, Zoë Helsen (N-VA) verwijst naar de afgesloten gebruiksovereenkomst van KRC Emblem van 2009 met de gemeente Ranst voor het gebruik van de voetbalterreinen gelegen in Emblem, Sint-Gummarusveld. Op 11 november 2024 besliste de club helaas om haar activiteiten definitief stop te zetten wegens een tekort aan vrijwilligers.
Het gemeenteraadslid vraagt op op welke juridische basis voetbalclub Lierse momenteel gebruik van de gemeentelijke terreinen Sint-Gummarusveld, is er reeds een gebruiksovereenkomst afgesloten tussen de gemeente Ranst en voetbalclub Lierse? Zo ja, wanneer werd deze afgesloten en waarom werd deze niet behandeld in het college van burgemeester en schepenen? Welke voorwaarden zijn er verbonden aan het gebruik van deze gemeentelijke terreinen door een club uit een andere gemeente? Zijn er plannen voor infrastructuurwerken of verbouwingen op deze terreinen, en zo ja, wie zal hiervoor instaan en werd hiervoor reeds toestemming verleend?
De schepen van Sport, Sonja De Pooter (Vrij Ranst) antwoordt dat VZW Racing Emblem inderdaad einde 2024 aangegeven hun vzw te gaan ontbinden wegens gebrek aan bestuursleden die hun engagement binnen de VZW wilden verderzetten, de ploeg kampte verder ook inderdaad met een probleem aan vrijwilligers voor het onderhoud van de terreinen. Enkele weken terug kreeg het bestuur de mededeling dat de vzw toch niet zou ontbonden worden en dat er nieuwe bestuursleden werden gevonden/ aangetrokken binnen hun vzw Racing Emblem zijnde mensen van Voetbalploeg Lierse. Juridisch gezien heeft dit tot gevolg dat de bestaande gebruikersovereenkomst tussen de gemeente van 2009 met VZW Racing Emblem gewoon blijft doorlopen.
Het gemeenteraadslid, Guido Wittocx (N-VA) meldt klachten van bezorgde burgers en actieve leden van de petanquegemeenschap over de lamentabele staat van de petanquebanen gelegen aan het OCMW te Oelegem.Het gemeenteraadslid vraagt welke concrete stappen het gemeentebestuur gaat ondernemen om de petanquebanen op korte termijn te herstellen en te garanderen dat deze weer veilig en bespeelbaar zijn en de uitvoering van het structureel onderhoud aan de petanquebanen om te voorkomen dat de huidige problemen zich in de toekomst herhalen?
De schepen van sport, Sonja De Pooter (Vrij Ranst) antwoordt dat deze vraag een maand geleden reeds bij de schepen terecht is gekomen en doorgegeven aan de diensten. In alle deelgemeenten zijn er petanquebanen. De petanquers dienen zelf in te staan voor het basisonderhoud. Dit is oprijven van de banen en wieden onkruid aan de banen. Dit is ook zo voor andere verenigingen die infrastructuur ter beschikking krijgen van de gemeente dat ze dienen in te staan voor het dagdagelijks onderhoud vb voetbalterreinen worden ook niet door gemeente onderhouden. Voor de
grote werken bv :als er dolomiet dient aangevuld te worden of er dient eens een balk vervangen te worden dan is een eenvoudige melding in het meldingen systeem voldoende. Ook als het gras rondom te hoog staat kan dit gemeld worden en zal gemeente langskomen.
Het gemeenteraadslid, Johan De Ryck, (N-VA) verwijst naar het besluit van het college van 15 april 2025 waarin hij leest dat het huidig bestuur het fiscaal instrumentarium wil optimaliseren. In plaats van de webstek van Vlaanderen te raadplegen waar alle gemeenten vermeld staan die differentiëring van gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing reeds toepassen en de studies van deze gemeenten op te vragen starten jullie via een externe consultant een onderzoek naar de huidige set belastingen en de mogelijke rol die differentiatie opcentiemen daarbij kan spelen.
Volgens het gemeenteraadslid is het zeer bedenkelijk dat gekozen wordt voor de duurste consultant. In het kader van het Optimaliseren van de financiële uitgaven kan dit tellen. Het gemeenteraadslid vraagt naar de logica om de toekenning te doen aan de duurste kandidaat?
De schepen van financiën, Christel Engelen (Ons Ranst) antwoordt dat er inderdaad een overheidsopdracht uitgeschreven is om een onderzoek te doen naar differentiatie van de gemeentelijke opcentiemen. Hierop hebben 2 partijen ingeschreven. Volgens de gunningscriteria is hieruit 1 partij gekozen die inderdaad weliswaar de duurste is, maar ook met de meeste relevante ervaring. Er werd ook een duidelijker stappenplan gemaakt. Aangezien dit een fiscaal werk is en wij ons personeel zo min mogelijk hiermee willen belasten, is er op advies gekozen voor de meest ervarene.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.