Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021 om 21:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Stefanie Gijsels, Joris Van Camp, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels, Sonja De Pooter en Bart Goris - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Hilde Goris - gemeenteraadslid

gemeenteraadslid Frans Marivoet verlaat de vergadering vanaf punt 8.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts verlaat de vergadering vanaf punt 8.

gemeenteraadslid Frans Marivoet vervoegt de vergadering vanaf punt 23.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts vervoegt de vergadering vanaf punt 23.

gemeenteraadslid Sonja De Pooter verlaat de vergadering vanaf punt 25.

gemeenteraadslid Roel Vermeesch verlaat de vergadering vanaf punt 31.

gemeenteraadslid Roel Vermeesch vervoegt de vergadering vanaf punt 32.

gemeenteraadslid Christel Meeus verlaat de vergadering vanaf punt 38.

gemeenteraadslid Christel Meeus vervoegt de vergadering vanaf punt 39.

gemeenteraadslid Sonja De Pooter vervoegt de vergadering vanaf punt 45.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

1. Jaarrekening 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het geheel van de jaarrekening 2020 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025.

Er werd een voorontwerp gemaakt van de jaarrekening door de financieel directeur in overleg met het managementteam.

De raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW keurde het gedeelte van het OCMW van de jaarrekening 2020 goed in zitting van 28 juni 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 3° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Het vaststellen van de beleidsrapporten is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

Titel IV van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Deze titel beschrijft de procedure voor de vaststelling van de jaarrekening.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018, en latere wijzigingen, betreffende de beleids- en de beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Dit besluit geeft een overzicht van de diverse beleids- en beheersrapporten die moeten worden opgemaakt en een aantal regels waaraan de boekhouding van de gemeente moet voldoen.

Ministerieel besluit van 26 juni 2018, en latere wijzigingen, tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

In dit besluit worden de concrete schema's en rekeningstelsels vastgelegd.

 

Bijkomende motivering:

Het gemeenteraadslid Fernad Bossaerts (CD&V) verwijst naar de bijkomende toelichting rond de realisatie van het prioritair actieplan AP .05.01 waarbij vermeld wordt dat de knip van Maas en Moor gerealiseerd werd door een aanvullend verkeersreglement. Dit klopt niet volgens het gemeenteraadslid en verwijst naar de bijhorende klacht.

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) beaamt dat dit inderdaad niet gerealiseerd werd door een aanvullend verkeersreglement maar door een beheersmaatregel in het raam van de verkeersveiligheid. Dit zal aangepast worden in de toelichting in het document.

 

Bijlagen:

Ranst - Jaarrekening en documentatie 2020

 

Besluit met:

16 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

8 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 juni 2021 van het gedeelte OCMW van de jaarrekening 2020 zoals opgenomen in bijlage.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 zoals opgenomen in bijlage in zijn geheel goed.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links Jaarrekening en documentatie 2020.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

2. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 17 mei 2021 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 17 mei 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 17 mei 2021, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 17 mei 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 17 mei 2021 goed.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

3. Cvba Lierse Maatschappij voor de Huisvesting - aanduiding vertegenwoordiger algemene vergadering 2021-2024

 

Omschrijving:

De gemeenteraad duidt Johan De Ryck, burgemeester aan als vertegenwoordiger van de gemeente Ranst in de algemene vergadering de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij vanaf de overname van de aandelen van de provincie tot en met 31 december 2024.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 20 april 2020 met de toetreding van de gemeente Ranst tot de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij

De gemeente Ranst is lid van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij bij overname van de aandelen van de provincie zoals voorzien op de algemene vergadering van de Lierse huisvestingsmaatschappij cvba in mei 2020.

Het schrijven van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij van 9 januari 2020 met de melding dat de gemeente Ranst bij overname van de aandelen van de provincie in de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij de provinciale vertegenwoordiging in de bestuursorganen van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij kan overnemen aangezien Ranst tot het werkingsgebied behoort van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij.

Het besluit van de gemeenteraad van 20 april 2020 met de overname van de aandelen de provincie Antwerpen van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij

Leen Baeten is afgevaardigde in de raad van bestuur door het besluit van de gemeenteraad van 15 mei 2020 vanaf het moment dat de overdracht van de aandelen voltooid was.

Nu dat de overdracht van de aandelen finaal rond is dient de gemeente Ranst nog een afgevaardigde in de algemene vergadering van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij aan te duiden

De gemeenteraad wordt verzocht een afgevaardigde aan te duiden in de algemene vergadering van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij bij de overname van de aandelen door het gemeentebestuur van de provincie Antwerpen.

Aan de fracties van de gemeenteraad werd verzocht kandidaten voor te dragen als afgevaardigde in de algemene Vergadering van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij

De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) draagt Johan De Ryck (N-VA) voor als afgevaardigde in de algemene Vergadering van de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij

 

Juridisch kader:

Artikel 40, 41, 4° en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad heeft volheid van bevoegdheid.

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

Gemeenten kunnen verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen als die verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk niet belast worden met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang.

De gemeenteraad is bevoegd het aanstellen en ontslaan van de leden van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf, de beslissing tot ontbinding en vereffening van een autonoom gemeentebedrijf, en het aanstellen van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm;

 

Besluit na geheime stemming met 15 stemmen ja, 0 onthoudingen en 8 stemmen neen over Johan De Ryck als vertegenwoordiger algemene vergadering:

 

Besluit na geheime stemming met 9 stemmen ja, 0 onthoudingen en 14 stemmen neen over Tine Muyshondt als vertegenwoordiger algemene vergadering:

Art. 1:

De gemeenteraad duidt Johan De Ryck, burgemeester aan als vertegenwoordiger van de gemeente Ranst in de algemene vergadering de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij vanaf de overname van de aandelen van de provincie tot en met 31 december 2024.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de cvba Lierse Huisvestingsmaatschappij.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

4. IGEAN dienstverlening als zelfstandige groepering - intern reglement - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het inwendig reglement van IGEAN dienstverlening die optreedt als zelfstandige groepering en keurt dit goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2019 met de goedkeuring van de intergemeentelijke samenwerking met de deelname aan de Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Midden, voor de periode 2020-2025 voor het uitvoeren van de verplichte activiteiten, zoals beschreven in artikel 6, 7 en 8 van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2018 en in het bijzonder het zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden

Het besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2019 met de goedkeuring van de intergemeentelijke samenwerking met Igean DV voor de omvorming en uitbreiding van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis met een EnergieK loket, en dit tot uiterlijk 2027 voor het verstrekken van de energieleningen en tot uiterlijk 2029 voor de andere taken.

Het besluit van de gemeenteraad van 19 oktober 2020 met de goedkeuring van de intergemeentelijke samenwerking met Igean DV voor de ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening evenals van de concrete inhoud van de verschillende ondersteuningsniveaus.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021 met de goedkeuring van de intergemeentelijke samenwerking met Igean DV en het aanstellen van de intergemeentelijke aanwijzend schatter van Igean tot aanwijzend schatter van de gemeente Ranst.

Het besluit van de raad van bestuur van Igean DV over de melding aan de Btw-administratie.

Het besluit van de raad van bestuur van Igean DV van 29 februari 2020 met de goedkeuring van het ontwerp statutenwijziging waarmee het principe van de zelfstandige groepering statutair verankerd wordt.

Het besluit van de algemene vergadering van IGEAN DV van 19 juni 2020 met de goedkeuring van de statutenwijziging om het principe van de zelfstandige groepering te verankeren in de statuten.

Het besluit van de raad van bestuur van Igean DV van 28 april 2021 waarmee het inwendig reglement van de zelfstandige groepering goedgekeurd werd evenals de daarbij horende projectfiches.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 40, 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau

duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije,

democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden

van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze

beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden.

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

Artikel 44 §2bis btw-wetboek

Dit artikel werd ingevoegd bij de wet van 26 mei 2016 tot wijziging van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde met betrekking tot de vrijstelling van de diensten verricht aan hun leden door zelfstandige groeperingen van personen

Van de belasting zijn vrijgesteld de diensten verricht aan hun leden door zelfstandige groeperingen van personen onder de navolgende voorwaarden:

-          de leden van de groepering oefenen op geregelde wijze een activiteit uit die op grond van dit artikel is vrijgesteld of waarvoor zij niet belastingplichtig zijn. De vrijgestelde handelingen of de handelingen waarvoor de leden niet belastingplichtig zijn, vertegenwoordigen een overwegend deel van de activiteit van de leden

-          de activiteiten van de groepering bestaan in het verrichten van diensten aan haar leden die direct nodig zijn voor hun vrijgestelde activiteit of voor hun activiteit waarvoor zij niet belastingplichtig zijn. Indien de groepering ook handelingen verricht aan niet-leden, vertegenwoordigen de handelingen verricht aan haar leden een overwegend deel van de activiteit van de groepering;

-          de aan ieder lid aangerekende vergoeding of retributie vertegenwoordigt enkel de terugbetaling van zijn aandeel in de door de groepering gedane gezamenlijke uitgaven

-          de vrijstelling leidt niet tot concurrentieverstoring.

Onder 'zelfstandige groepering van personen' wordt voor de toepassing van deze paragraaf verstaan:

-          de vereniging met rechtspersoonlijkheid

-          de vereniging zonder rechtspersoonlijkheid die onder een eigen benaming als afzonderlijke vereniging of groepering tegenover haar leden en tegenover derden optreedt.

 

Bijkomende motivering:

Igean dienstverlening is een dienstverlenende vereniging overeenkomstig het decreet lokaal bestuur van die hoofdzakelijk actief is op het vlak van grondbeleid, vastgoed-transacties, woonbeleid, ruimtelijke ordening en stedenbouw.  IGEAN dienstverlening verricht in dit kader handelingen ten aanzien van haar deelnemers, zonder beheersoverdracht.

Igean werkt hierbij veelal volgens het principe van een ‘zelfstandige groepering’, beter gekend als een ‘kostendelende vereniging’, in welk geval de kosten van een bepaalde activiteit verdeeld worden over de lokale besturen die effectief gebruik maken van de betrokken activiteit.

Daar waar het voor IGEAN dienstverlening initieel niet mogelijk was te functioneren als een kostendelende vereniging, omdat niet voldaan kon worden aan alle gestelde voorwaarden, heeft het nieuwe artikel 44 §2bis van het btw-wetboek hierin verandering gebracht.

 

De spelregels die gelden voor de intergemeentelijke samenwerking werden vastgelegd in het inwendig reglement van de zelfstandige groepering

De samenwerking is gericht op het verlenen door IGEAN dienstverlening van noodzakelijke, ondersteunende diensten aan de lokale besturen bij de uitvoering van hun taken.

Volgende projectfiches worden voorgelegd aan de gemeenteraad:

-          Intergemeentelijke handhaving ruimtelijke ordening

-          Intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid

-          Intergemeentelijke werking EnergieK huis (energie en klimaat)

-          Intergemeentelijke werking aanwijzend schatter.

Aangezien het voor de meeste projectfiches over bestaande of recent opgestarte activiteiten gaat, heeft de gemeente hierover veelal reeds een gemeenteraadsbeslissing genomen.

Deze gemeenteraadsbeslissingen werden echter niet genomen in het kader van IGEAN dienstverlening die optreedt als zelfstandige groepering. Om de intergemeentelijke samenwerking alsnog in het juiste juridische kader te brengen, is het aangewezen de eerdere beslissingen te bevestigen.

Een intergemeentelijke samenwerking met IGEAN dienstverlening die optreedt als zelfstandige groepering heeft als voordeel dat de betrokken activiteiten binnen bepaalde krijtlijnen vrijgesteld worden van btw. Bovendien wordt deze samenwerking vermoed niet concurrentieverstorend te zijn.

De wetgeving overheidsopdrachten moet daarom in deze context niet door elk lokaal bestuur toegepast worden.

De dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering is steeds kostendelend.

In uitvoering van artikel 3 van het inwendig reglement worden de kostprijselementen van de intergemeentelijke samenwerking evenals de wijze van verdeling opgenomen in de projectfiches die per activiteit opgemaakt worden. De parameters die hierbij gelden evenals het aandeel hierin van elke deelnemer, kan per activiteit verschillen.

Per activiteit wordt een intergemeentelijk team samengesteld dat ingezet wordt in alle deelnemende gemeenten. De kostprijs van dit intergemeentelijk team bestaat uit de personeelskosten, algemene kosten, werkingskosten en verplaatsingskosten.

De personeelskosten omvatten de bruto-loonkosten op jaarbasis, verhoogd met de patronale bijdragen en bijhorende kosten (vb. extra-legale voordelen, verzekeringen, …).

De algemene kosten zijn kosten van IGEAN die niet aan een specifiek project of aan een bepaalde activiteit kunnen toegewezen worden, zoals o.m. de kosten voor het gebouw, de informatica, het meubilair en de overige inrichting, elektriciteit, water en verwarming, maar ook de kosten voor de overkoepelende diensten die voor iedereen werken zoals bijvoorbeeld het onthaal, de personeels-dienst, de financiële dienst, de aankoop dienst en ICT-dienst. Deze algemene kosten worden op het einde van het jaar verdeeld over alle activiteiten en projecten die verrekend worden met de lokale besturen. De verdeelsleutel die hierbij gebruikt wordt, is de personeelskost.

Voor Igean DV stellen we vast dat de massa van deze algemene kosten grosso modo 30% bedraagt van de personeelskosten van de projecten en activiteiten. Bijgevolg dragen de activiteiten en projecten als bijdrage in deze algemene kosten een bedrag bij gelijk aan 30% van hun personeelskost. Dit zorgt ervoor dat er geen winst of verlies gemaakt wordt en de kosten eerlijk verdeeld blijven. Als we naar andere zelfstandige groeperingen / kostendelende verenigingen kijken in Vlaanderen, blijkt 30% algemene kosten bovendien ook een breed aanvaarde norm.

De werkingskosten bestaan uit kosten die specifiek toewijsbaar zijn aan de werking van het intergemeentelijk team (vb. opleidingskosten, kosten voor het aanmaken van flyers, …).

De verplaatsingskosten houden rekening met het ter beschikking stellen van een functionele bedrijfswagen en/of het betalen van een onkostenvergoeding voor het gebruik van de eigen wagen.

Bij de opstart van een samenwerking wordt er een raming opgemaakt en aan de deelnemende vennoten/leden voorgelegd. Bij de aanvang van de samenwerking wordt bij wijze van voorschot aan elke deelnemende gemeente het bedrag van de kostenraming opgevraagd.

Gaat het om een subsidieproject, dan zal het bedrag van de raming verrekend worden met deze subsidies en zal enkel het eventueel saldo nog opgevraagd worden.

Na afsluiting van de boekhouding van IGEAN dienstverlening wordt de kostenraming vergeleken met de werkelijke kosten. Het verschil ontstaan in boekjaar n zal dan verrekend worden in de kostenraming van het jaar n +2, zodat geen begrotingswijzigingen noodzakelijk zijn

Overeenkomstig het inwendig reglement van de zelfstandige groepering kunnen eventuele overschotten die ontstaan ingevolge deze aanrekening en de toewijzing van het aandeel hiervan aan iedere deelnemer, niet worden uitgekeerd, maar worden deze verrekend in de kosten van het daaropvolgende jaar. De regels voor de eindafrekening van een project worden in de projectfiche gespecifieerd. In voorliggend dossier bevat elke projectfiche minstens de raming voor 2021.

 

Bijlagen:

Het inwendig reglement met de daarbij horende bijlagen (projectfiches en verklaring btw)

 

Besluit met:

18 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

5 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

1 onthouding: Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het inwendig reglement van Igean DV goed die optreedt als zelfstandige groepering met de in bijlage 1 bij het inwendig reglement opgenomen projectfiches die, per activiteit van Igean DV opgemaakt werden en bestaan uit het volgende:

1)      Voorwerp van de opdracht

2)      Het concrete aanbod van IGEAN

3)      De kostprijselementen en de wijze van verdeling (parameters)

4)      De raming (2021).

 

Art. 2:

De gemeenteraad bevestigt de intergemeentelijke samenwerking met Igean DV overeenkomstig de in artikel 2 bedoelde projectfiches:

-          intergemeentelijke handhaving ruimtelijke ordening

-          intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid

-          intergemeentelijke werking EnergieK huis (energie en klimaat)

-          intergemeentelijke werking aanwijzend schatter.

 

Art. 3:

De intergemeentelijke samenwerking met Igean DV - die optreedt als zelfstandige groepering - neemt een aanvang op 1 januari 2021.

 

Art. 4:

het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van het besluit

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

5. Jaarverslagen organisatiebeheersing en klachtenbehandeling 2020 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag organisatiebeheersing 2020 en het jaarverslag klachtenbehandeling 2020 van de algemeen directeur na bespreking in het managementteam conform de decretale bepalingen van artikel 219 en 303 §3 van het decreet lokaal bestuur.

De gemeenteraad neemt kennis van de bijlage aan het jaarverslag organisatiebeheersing 2020 met de opvolgingsmatrix ter concretisering van het kader van de organisatiebeheersing zoals goedgekeurd door de gemeenteraad evenals de uitvoering van de aanbeveling van Audit Vlaanderen naar aanleiding van de forensische audit.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het ontwerp van jaarverslag voor de klachtenbehandeling 2020 en de organisatiebeheersing 2020 zoals besproken op het managementteam van 4 juni 2021.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 juni 2021 met de kennisname van de rapporten van de klachtenbehandeling 2020 en de organisatiebeheersing 2020.

 

Juridisch kader:

Artikel 219 en 303 §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemeen directeur moet jaarlijks uiterlijk voor 30 juni aan het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau rapporteren over de organisatiebeheersing.

De algemeen directeur moet jaarlijks rapporteren over de klachtenbehandeling.

Het systeem van de klachtenbehandeling maakt deel uit van het organisatiebeheersingssysteem, bedoeld in artikelen 217 en volgende van het decreet lokaal bestuur. Vandaar dat over beide zaken gezamenlijk wordt gerapporteerd.

Het besluit van de gemeenteraad van 18 maart 2019 met de goedkeuring van het kader van de organisatiebeheersing in de gemeente en het OCMW van Ranst

Het besluit van de gemeenteraad van 18 maart 2019 met de goedkeuring van het reglement inzake klachtenbehandeling

 

Bijlagen:

Jaarverslag 2020 organisatiebeheersing

Opvolgingsmatrix organisatiebeheersing - werkdocument

Jaarverslag 2020 klachtenbehandeling

 

Besluit:

Enig artikel:

§1. De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag organisatiebeheersing 2020 en het jaarverslag klachtenbehandeling 2020 van de algemeen directeur na bespreking in het managementteam conform de decretale bepalingen van artikel 219 en 303 §3 van het decreet lokaal bestuur.

§2. De gemeenteraad neemt kennis van de bijlage aan het jaarverslag organisatiebeheersing 2020 met de opvolgingsmatrix ter concretisering van het kader van de organisatiebeheersing zoals goedgekeurd door de gemeenteraad evenals de uitvoering van de aanbeveling van Audit Vlaanderen naar aanleiding van de forensische audit.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links Jaarverslag 2020 klachtenbehandeling.pdf Download
Jaarverslag 2020 organisatiebeheersing.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

6. Vaccinatiecentrum Lier - CC De Mol - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomt zoals in bijlage tussen de gemeente Ranst, Berlaar, Duffel, Lier en Nijlen met de Eerstelijnszone Pallieterland goed houdende de oprichting van het vaccinatiecentrum, gevestigd in het Liers Cultuurcentrum De Mol gelegen aan de Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Vlaamse regering organiseert haar vaccinatiestrategie in de strijd tegen COVID-19 via de oprichting van lokale vaccinatiecentra dichtbij de burger en doet hiervoor een beroep op de Eerstelijnszones (ELZ).

De gemeente Ranst behoort tot de ELZ Pallietreland, samen met de gemeenten Berlaar, Duffel, Lier en Nijlen.

Op 13 januari 2021 werd beslist dat de gemeentebesturen van Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen en Ranst samen met de Eerstelijnszone Pallieterland voor hun inwoners een vaccinatiecentrum oprichten.

De ELZ Pallietreland voorziet voor de inwoners van de gemeenten Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen en Ranst een lokaal vaccinatiecentrum in het Liers Cultuurcentrum De Mol gelegen aan de Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier

De Vlaamse overheid bepaalt dat het penhouderschap m.b.t. de infrastructuur wordt toegewezen aan de gemeente op wiens grondgebied het vaccinatiecentrum zich bevindt, de stad Lier.

Voor de infrastructurele en uitbatingskosten van het Vaccinatiecentrum wordt aan de penhoudende gemeente een subsidie toegekend. De stad Lier gaat de engagementen en verbintenissen aan inzake de (niet-medische) infrastructuur en uitbating van het Vaccinatiecentrum.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §1 en 387 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers.

Met behoud van de toepassing van titel 3 van dit deel kunnen de gemeenten onderling overeenkomsten sluiten.

Besluit van de Vlaamse regering van 22 januari 2021 tot toekenning van een subsidie voor infrastructuur en uitbating van een vaccinatiecentrum

De Vlaamse regering kent een subsidie toe aan elk lokaal bestuur dat penhoudende gemeente is voor een vaccinatiecentrum, initieel voor 6 maanden, van 1 februari 2021 tot en met 31 juli 2021, en verlengbaar met maximaal 3 maanden, na evaluatie van de stand van zaken van de vaccinatiecampagne door de Vlaamse regering.

 

Bijkomende motivering:

Hoewel de stad Lier samen met de ELZ Pallieterland de penhoudende entiteiten zijn en dus als enige partner-gemeente de subsidies voor het vaccinatiecentrum ontvangt en de verbintenissen (contracten met leveranciers, dienstverleners, personeel, vrijwilligers...) ervoor aangaat, zijn de andere partner-gemeenten (Berlaar, Duffel, Nijlen en Ranst) wel sterk betrokken bij de operationele werking van het centrum, zoals de communicatie en sensibilisering, de organisatie van de mobiliteit, de inzet van vrijwilligers, personeel, ...

Ook moeten er tussen de partner-gemeenten afspraken worden gemaakt over een eventueel tekort of overschot op het exploitatiebudget van het Vaccinatiecentrum.

Aangezien het Vaccinatiecentrum toegankelijk is voor inwoners van de gemeenten Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen en Ranst is het aangewezen dat de betrokken gemeentebesturen zullen bijdragen in de kosten, indien dit noodzakelijk zou blijken. Er dienen bijgevolg afspraken gemaakt te worden omtrent de kostenverdeling betreffende de werking van het Vaccinatiecentrum.

De lokale besturen mogen in het licht van hun gemeentelijke autonomie zelf een geschikte samenwerkingsvorm kiezen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur raadt de lokale besturen wel aan om grondig na te denken over een geschikte vorm van samenwerking tussen de deelnemers, waarbij ervoor gezorgd moet worden dat aspecten zoals aansprakelijkheid, verzekering, financiële afspraken, werkgeversgezag… voldoende geregeld zijn.

De gemeenten Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen en Ranst kiezen niet voor de oprichting van een formele intergemeentelijke structuur zoals een 'interlokale vereniging', omdat een dergelijke structuur niet is aangepast aan de werking van een vaccinatiecentrum dat in hoogdringendheid snel beslissingen moet kunnen nemen. Bovendien beogen de partijen enkel afspraken te maken rond de werking van het vaccinatiecentrum in Lier, dat per definitie een zeer tijdelijk samenwerkingsproject is.

Gezien het vaccinatiecentrum vanaf 15 februari 2021 effectief operationeel is geworden en gezien de noodzaak om de samenwerking te formaliseren dient de gemeenteraad dit besluit met de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

 

Financiële gevolgen:

De gemeenten gaan de inspanningsverbintenis aan dat de exploitatiekosten niet hoger mogen zijn dan de Vlaamse subsidie voor infrastructuur en uitbating van het vaccinatiecentrum.

De huidige financiële raming vertoont een licht positief saldo.

In geval er toch een tekort zou zijn, leveren de partner-gemeenten een financiële bijdrage a rato van hun aantal inwoners t.o.v. het totaal aantal inwoners in de drie partner-gemeenten.

De financieel directeur van Lier rapporteert over het budget tijdens de begeleidingsgroep van het vaccinatiecentrum bestaande uit vertegenwoordigers van de ELZ en de verschillende gemeenten waaronder de burgemeesters en de algemeen directeurs.

 

Bijlagen:

Samenwerkingsovereenkomst

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomt zoals in bijlage tussen de gemeente Ranst, Berlaar, Duffel, Lier en Nijlen met de Eerstelijnszone Pallieterland goed houdende de oprichting van het vaccinatiecentrum, gevestigd in het Liers Cultuurcentrum De Mol gelegen aan de Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links Samenwerkingsovereenkomst vaccinatiecentrum Pallieterland ontwerp - na bespreking overleg AD-FD1.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

7. Gemeentelijk politiereglement Ranst - uitbreiding - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de uitbreiding van het algemeen politiereglement goed met de maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publieke toegankelijke inrichtingen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het protocolakkoord afgesloten tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket van het arrondissement Antwerpen over de gemengde inbreuken van 6 november 2019

Het protocolakkoord afgesloten tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket van het arrondissement Antwerpen over het stilstaan en parkeren van 6 november 2019

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 en 19 april 2021 met de goedkeuring van het algemeen politiereglement

Het besluit van de zoneraad Brandweer Zone Rand van 26 februari 2021 - Politiereglement met de principiële goedkeuring van de politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 4 van de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen

De gemeenteraad kan verordeningen inzake preventie van branden en ontploffingen uitvaardigen

Artikel 5, §1 t.e.m. 3 van het Koninklijk besluit van 19 december 2014 tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleningszones

Elke overheid doet voor het uitoefenen van controle inzake de brandpreventie beroep op de hulpverleningszone indien een brandpreventieverslag vereist is.

Artikel 119, 119bis, 133, 134 en 135§2 van de De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988

De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de GAS

Het KB van 7 januari 2001 tot vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van gemeentelijke administratieve sancties

De uitvoeringsbesluiten van de GAS-wet

De Ministeriële omzendbrief van 22 juli 2014, waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de GAS, ter vervanging van de omzendbrief OOP30bis

De Omzendbrief N. COL 1/2006 – versie 30.01.2014 herzien op 2.07.2014 betreffende de GAS, houdende de opmerkingen en richtlijnen inzake de nieuwe GAS-wet van het College van Procureurs-Generaals bij de Hoven van Beroep

 

Bijkomende motivering:

Binnen Brandweer Zone Rand hebben een aantal gemeente geen of een verouderd politiereglement met betrekking tot publiek toegankelijke inrichtingen en evenementen. Soms is is er één, maar is het toepassingsgebied beperkt. Alle reglementen zijn bovendien allemaal verschillend.

Brandweer Zone Rand wil inzetten op gelijke regelgeving voor alle exploitanten van een publiek toegankelijke inrichtingen en evenementen met een een duidelijk kader waarmee de veiligheid verhoogt in een realistisch kader waaraan iedere exploitant kan voldoen.

Pop up’s worden op dezelfde manier beoordeeld zodat er geen bevoordeling t.o.v. een langdurige exploitatie ontstaat

Om dit te verwezenlijken zijn de instellingen opgenomen in het reglement ingedeeld in drie categorieën in functie van het risico:

-          bijlage 1: categorie 1 - aantal personen ≤ 9

-          bijlage 2: categorie 2 - 10 ≤ aantal personen ≤ 49

-          bijlage 3: categorie 3 - aantal personen ≥50 personen

De haalbaarheid van het reglement wordt zo voor elke categorie gegarandeerd.

Indien er geen wijzigingen plaatsvinden in de exploitatie of bij de exploitanten is er een termijn van 10 jaar voorzien om zich in orde te stellen met deze voorwaarden.

De categorie 1 inrichtingen zijn vrijgesteld van een attest. Ze krijgen met dit reglement wel duidelijkheid over de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen.

Aan de gemeenteraad wordt verzocht deze uniforme regeling goed te keuren door ze te integreren in het algemeen politiereglement van Ranst door middel van titel 6 - Maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publieke toegankelijke inrichtingen

 

Bijlagen:

het gemeentelijk politiereglement Ranst - versie 3 aangevuld met de politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen

Het protocolakkoord afgesloten tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket van het arrondissement Antwerpen over de gemengde inbreuken van 6 november 2019

Het protocolakkoord afgesloten tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket van het arrondissement Antwerpen over het stilstaan en parkeren van 6 november 2019

 

Besluit met:

20 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

3 tegen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

1 onthouding: Lode Hofmans (Onafhankelijk)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het uitgebreide gemeentelijk politiereglement Ranst zoals in bijlage goed met ingang van 1 september 2021.

 

Art. 2:

§1 Het politiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikel 288 van het decreet lokaal bestuur en overeenkomstig artikel 15 van de Wet van 24 juni 2013.

§2 Een afschrift van dit reglement wordt verzonden aan:

-          Parket van de procureur des Konings te Antwerpen

-          Politierechtbank te Antwerpen, griffie

-          Rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen, griffie

-          IGEAN milieu & veiligheid

 

Art. 3:

De gemeenteraad heft het besluit met de goedkeuring van het algemeen politiereglement van 19 april 2019 op vanaf 1 september 2021.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere praktische uitvoering van dit besluit.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links Gemeentelijk politiereglement Ranst - versie 3.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

8. Kerkbesturen Ranst - goedkeuringen rekeningen 2020 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van mevrouw de Gouverneur van 27 mei 2021 houdende de goedkeuring van de jaarrekening 2020 van het Kerkbestuur Onze Lieve Vrouw Geboorte Broechem, het besluit van mevrouw de Gouverneur van 27 mei 2021 houdende de goedkeuring van de jaarrekening 2020 van het Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem, het besluit van mevrouw de Gouverneur van 27 mei 2021 houdende de goedkeuring van de jaarrekening 2020 van het Kerkbestuur Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem en het besluit van mevrouw de Gouverneur van 27 mei 2021 houdende de goedkeuring van de jaarrekening 2020 van het Kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst.

 

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

9. Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem - wijziging meerjarenplan 2020-2025 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 het geactualiseerde meerjarenplan 2020-2025 van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem goed

Het Centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 9 juni 2021 het gactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 over van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem, vastgesteld door de kerkraad in zitting van 20 mei 2021, aan het Bisdom Antwerpen

 

Juridisch kader:

Artikelen 41 tot 43 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen de procedure voor het administratief toezicht door de gemeente op beslissingen van de kerkraad. Na de vernieuwing van de gemeenteraad en de kerkraad dient opnieuw een meerjarenplan opgemaakt te worden alsook een budget voor het volgende jaar. De gemeenteraad heeft 100 dagen na het advies van het representatief orgaan de tijd om deze documenten goed te keuren.

Hoofdstuk II van het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen het meerjarenplan en het budget van de kerkfabrieken.

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 5 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit met:

16 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte goed.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

10. Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem - budgetwijziging 2021 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021 van het Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 het geactualiseerde meerjarenplan 2020-2021 van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte goed

 

Juridisch kader:

Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen en in het bijzonder art. 45-50;

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen;

De omzendbrief BB 2007/01 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de boekhouding van de besturen van de eredienst;

De omzendbrief 2008/06 van 18 juli 2008 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de recente wetswijzigingen van de boekhouding van de besturen van de eredienst;

 

Adviezen:

Het  gunstig advies van 6 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt Kennis van de budgetwijziging 2021 van het Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte van Broechem.

 

Art. 2:

Zowel het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek als het erkend representatief orgaan, het Bisdom Antwerpen worden in kennis gesteld van de kennisname.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

11. Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem - budget 2022 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2021 van het kerkbestuur  Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het Centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 2 juni 2021 het budget 2022 over van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem dat werd vastgesteld door de kerkraad in zitting van 29 mei 2021

De gemeenteraad van keurde op 28 juni 2021 het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 goed van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem

 

Juridisch kader:

Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen en in het bijzonder art. 45-50;

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen;

D omzendbrief BB 2007/01 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgeringover de boekhouding van de besturen van de eredienst;

De omzendbrief 2008/06 van 18 juli 2008 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over  de recente wetswijzigingen van de boekhouding van de besturen van de eredienst;

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 9 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny;

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem.

 

Art. 2:

Zowel het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek als het erkend representatief orgaan, het Bisdom Antwerpen worden in kennis gesteld van de kennisneming.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

12. Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem - wijziging meerjarenplan 2020-2025 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Sint-Gummarus Emblem goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 16 september 2019 het meerjarenplan 2020-2025 goed van het kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem

Het Centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 5 juni 2021 , het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 over van de kerkfabriek Sint-Gummarus Emblem vastgesteld door de kerkraad in zitting van 19 mei 2021, aan het Bisdom Antwerpen

 

Juridisch kader:

Artikelen 41 tot 43 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen de procedure voor het administratief toezicht door de gemeente op beslissingen van de kerkraad. Na de vernieuwing van de gemeenteraad en de kerkraad dient opnieuw een meerjarenplan opgemaakt te worden alsook een budget voor het volgende jaar. De gemeenteraad heeft 100 dagen na het advies van het representatief orgaan de tijd om deze documenten goed te keuren.

Hoofdstuk II van het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen het meerjarenplan en het budget van de kerkfabrieken.

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 5 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit met:

20 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Sint-Gummarus Emblem goed.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

13. Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem - budgetwijziging 2021 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021 van het Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van het kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem goed

 

Juridisch kader:

Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen en in het bijzonder art. 45-50;

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen;

De omzendbrief BB 2007/01 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de boekhouding van de besturen van de eredienst;

De omzendbrief 2008/06 van 18 juli 2008 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de recente wetswijzigingen van de boekhouding van de besturen van de eredienst;

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 6 juni 2021. van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021 van het Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem.

 

Art. 2:

Zowel het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek als het erkend representatief orgaan, het Bisdom Antwerpen worden in kennis gesteld van de kennisname.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

14. Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem - budget 2022 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van het kerkbestuur .Sint-Gummarus Emblem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad van keurde op 28 juni 2021 het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 goed van het kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem;

Het Centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 2 juni 2021 het budget 2022 over van het kerkbestuur Sint-Gummarus Emblrem dat werd vastgesteld door de kerkraad in zitting van 19 mei 2021

 

Juridisch kader:

Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen en in het bijzonder art. 45-50;

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen;

D omzendbrief BB 2007/01 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgeringover de boekhouding van de besturen van de eredienst;

De omzendbrief 2008/06 van 18 juli 2008 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over  de recente wetswijzigingen van de boekhouding van de besturen van de eredienst

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 9 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny;

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van het kerkbestuur .Sint-Gummarus Emblem

 

Art. 2:

Zowel het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek als het erkend representatief orgaan, het Bisdom Antwerpen worden in kennis gesteld van de kennisneming.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

15. Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem - waarborg lening - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de waarborg voon de lening van € 30.000 voor de kerkfabriek sint-Gummarus Emblem goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem beslist in zitting van 19 mei 2021 een lening van € 30.000 aan te gaan bij Belfius met een looptijd van 20 jaar.

De gemeente moet deze lening waarborgen.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 en 42 §1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenten beogen om op het lokale niveau bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. De gemeente is bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang voor de verwezenlijking waarvan ze alle initiatieven kunnen nemen.

Het decreet van 7 mei 2014 over de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten en artikel 92 van het keizerlijk decreet van 30 december 1809

De gemeenten moeten tussenkomen in de tekorten van de eredienstbesturen

 

Financiële gevolgen:

Als het kerkbestuur haar financiële verplichtingen nakomt zijn er voor de gemeente geen financiële gevolgen.

 

Besluit met:

21 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verklaart zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van de kredietopening wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlintresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.

 

Art. 2:

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank op het debet van haar rekening-courant, met waarde van hun vervaldag, om het even welke bedragen te boeken, verschuldigd door de kredietnemer in het kader van dit krediet en die door deze nog mochten onbetaald blijven na een tijdsverloop van 30 dagen, berekend vanaf de vervaldag. Het waarborggevend bestuur zal hiervan op de hoogte gehouden worden door middel van een afschrift van de correspondentie aan de kredietnemer.

 

Art. 3:

De gemeente verbindt zicht, tot de eindvervaldatum van dit krediet en haar eigen leningen bij Belfius Bank alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op haar rekening geopend bij deze maatschappij, val al de sommen die er op dat ogenblik gecentraliseerd worden, hetzij uit hoofde van de wet (o.a. haar aandeel in het gemeentefonds en in elk ander fonds dat dit zou vervangen of aanvullen, de opbrengst van de gemeentelijke opcentiemen op de rijks-, gewest-  en provinciebelastingen, alsmede de opbrengst van de gemeentebelastingen geïnd door de staat en het gewest), hetzij uit hoofde van een overeenkomst, en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in de manier van de inning van deze inkomsten.

 

Art. 4:

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank ertoe deze inkomsten aan te wenden tot dekking van de bedragen die door de lener, uit welke hoofde ook, mochten verschuldigd zijn en die aan de gemeente aangerekend worden.

 

Art. 5:

Deze door de gemeente gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie in het voordeel van Belfius Bank.

 

Art. 6:

De gemeente kan zich niet beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de kredietnemer, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren. De gemeente ziet af van het voorrecht van uitwinning en elke indeplaatsstelling in de rechten van Belfius Bank en van elk verhaal tegen de kredietnemer, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang Belfius Bank niet volledig is terugbetaald in kapitaal, intresten, kosten en bijhorigheden. De gemeente staat aan Belfius Bank het recht toe om aan de kredietnemer alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Belfius Bank geschikt acht. De gemeente verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaaft blijft, tot beloop van de hierboven vermelde bedragen, welke wijzigingen Belfius Bank en/of kredietnemer ook mogen aanbrengen aan de bedragen en/of modaliteiten van het aan de kredietnemer toegekende krediet. Belfius Bank wordt uitdrukkelijk ontslagen van de verplichting de gemeente kennis te geven van de wijzigingen waarvan hierboven sprake. Er wordt ten overvloede bepaald dat de gemeente eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen.

Aangezien de kredietnemer zich verbonden heeft, o.m. in geval van liquidatie, onmiddellijk het totaal bedrag van zijn schuld, zowel wat kapitaal als intresten, reserveringscommissies en onkosten betreft, aan Belfius Bank terug te betalen, bevestigd de gemeenteraad de hierboven aangegane verbintenissen, in verband met de betaling van de bedragen, die door Belfius Bank uit dien hoofde zullen worden gevorderd.

Mochten de voormelde ontvangsten ontoereikend zijn voor de betaling van deze verschuldigde bedragen die aan de gemeente zullen aangerekend worden dan gaat ze de verbintenis aan, bij Belfius Bank het bedrag te storten nodig om de vervallen schuld volledig af te betalen.

Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, zijn – ingevolge artikel 6 juncto 9 §3 van het k.b. van 14 januari 2013 – de intresten voor laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend zoals voorzien in artikel 69 van datzelfde K.B.

De borg verklaart kennis genomen te hebben van bovenvermelde kredietcontract en er de bepalingen van te aanvaarden.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

16. Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem - wijziging meerjarenplan 2020-2025 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 16 september 2019 het meerjarenplan 2020-2025 goed van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem

Het Centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 5 juni 2021, het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 over van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem  vastgesteld door de kerkraad in zitting van 19 mei 2021, aan het Bisdom Antwerpen

 

Juridisch kader:

Artikelen 41 tot 43 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen de procedure voor het administratief toezicht door de gemeente op beslissingen van de kerkraad. Na de vernieuwing van de gemeenteraad en de kerkraad dient opnieuw een meerjarenplan opgemaakt te worden alsook een budget voor het volgende jaar. De gemeenteraad heeft 100 dagen na het advies van het representatief orgaan de tijd om deze documenten goed te keuren.

Hoofdstuk II van het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen het meerjarenplan en het budget van de kerkfabrieken.

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 5 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit met:

21 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem.goed.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

17. Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem -  budgetwijziging 2021 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021 van het Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 het aangepast meerjarenplan 2020-2025 goed van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem

 

Juridisch kader:

Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen en in het bijzonder art. 45-50;

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen;

De omzendbrief BB 2007/01 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de boekhouding van de besturen van de eredienst;

De omzendbrief 2008/06 van 18 juli 2008 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de recente wetswijzigingen van de boekhouding van de besturen van de eredienst;

 

Adviezen:

Het  gunstig advies van 6 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021 van het Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem.

 

Art. 2:

Zowel het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek als het erkend representatief orgaan, het Bisdom Antwerpen worden in kennis gesteld van de kennisname.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

18. Kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel opgenomen Oelegem - budget 2022 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het Centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 2 juni 2021 het budget 2022 over van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem dat werd vastgesteld door de kerkraad in zitting van 1 juni 2021

De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 het aangepast meerjarenplan 2020-2025 goed van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem

 

Juridisch kader:

Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen en in het bijzonder art. 45-50;

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen;

D omzendbrief BB 2007/01 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgeringover de boekhouding van de besturen van de eredienst;

De omzendbrief 2008/06 van 18 juli 2008 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over  de recente wetswijzigingen van de boekhouding van de besturen van de eredienst;

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 9 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem

 

Art. 2:

Zowel het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek als het erkend representatief orgaan, het Bisdom Antwerpen worden in kennis gesteld van de kennisneming.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

19. Kerkbestuur Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem - waarborg lening - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de waarborg van de lening van € 155.000 voor de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oelegem goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het kerkbestuur Onze-Lieve-Vrouw-ten Hemel-Opgenomen beslist in zitting van 9 juni 2021 een lening van € 155.000 aan te gaan bij Belfius met een looptijd van 20. jaar.

De gemeente moet deze lening waarborgen.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 en 42 §1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenten beogen om op het lokale niveau bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. De gemeente is bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang voor de verwezenlijking waarvan ze alle initiatieven kunnen nemen.

Het decreet van 7 mei 2014 over de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten en artikel 92 van het keizerlijk decreet van 30 december 1809

De gemeenten moeten tussenkomen in de tekorten van de eredienstbesturen

 

Financiële gevolgen:

Als het kerkbestuur haar financiële verplichtingen nakomt zijn er voor de gemeente geen financiële gevolgen.

 

Besluit met:

21 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verklaart zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van de kredietopening wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlintresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.

 

Art. 2:

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank op het debet van haar rekening-courant, met waarde van hun vervaldag, om het even welke bedragen te boeken, verschuldigd door de kredietnemer in het kader van dit krediet en die door deze nog mochten onbetaald blijven na een tijdsverloop van 30 dagen, berekend vanaf de vervaldag. Het waarborggevend bestuur zal hiervan op de hoogte gehouden worden door middel van een afschrift van de correspondentie aan de kredietnemer.

 

Art. 3:

De gemeente verbindt zicht, tot de eindvervaldatum van dit krediet en haar eigen leningen bij Belfius Bank alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op haar rekening geopend bij deze maatschappij, val al de sommen die er op dat ogenblik gecentraliseerd worden, hetzij uit hoofde van de wet (o.a. haar aandeel in het gemeentefonds en in elk ander fonds dat dit zou vervangen of aanvullen, de opbrengst van de gemeentelijke opcentiemen op de rijks-, gewest-  en provinciebelastingen, alsmede de opbrengst van de gemeentebelastingen geïnd door de staat en het gewest), hetzij uit hoofde van een overeenkomst, en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in de manier van de inning van deze inkomsten.

 

Art. 4:

De gemeenteraad machtigt Belfius Bank ertoe deze inkomsten aan te wenden tot dekking van de bedragen die door de lener, uit welke hoofde ook, mochten verschuldigd zijn en die aan de gemeente aangerekend worden.

 

Art. 5:

Deze door de gemeente gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie in het voordeel van Belfius Bank.

 

Art. 6:

De gemeente kan zich niet beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de kredietnemer, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren. De gemeente ziet af van het voorrecht van uitwinning en elke indeplaatsstelling in de rechten van Belfius Bank en van elk verhaal tegen de kredietnemer, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang Belfius Bank niet volledig is terugbetaald in kapitaal, intresten, kosten en bijhorigheden. De gemeente staat aan Belfius Bank het recht toe om aan de kredietnemer alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Belfius Bank geschikt acht. De gemeente verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaaft blijft, tot beloop van de hierboven vermelde bedragen, welke wijzigingen Belfius Bank en/of kredietnemer ook mogen aanbrengen aan de bedragen en/of modaliteiten van het aan de kredietnemer toegekende krediet. Belfius Bank wordt uitdrukkelijk ontslagen van de verplichting de gemeente kennis te geven van de wijzigingen waarvan hierboven sprake. Er wordt ten overvloede bepaald dat de gemeente eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen.

Aangezien de kredietnemer zich verbonden heeft, o.m. in geval van liquidatie, onmiddellijk het totaal bedrag van zijn schuld, zowel wat kapitaal als intresten, reserveringscommissies en onkosten betreft, aan Belfius Bank terug te betalen, bevestigd de gemeenteraad de hierboven aangegane verbintenissen, in verband met de betaling van de bedragen, die door Belfius Bank uit dien hoofde zullen worden gevorderd.

Mochten de voormelde ontvangsten ontoereikend zijn voor de betaling van deze verschuldigde bedragen die aan de gemeente zullen aangerekend worden dan gaat ze de verbintenis aan, bij Belfius Bank het bedrag te storten nodig om de vervallen schuld volledig af te betalen.

Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, zijn – ingevolge artikel 6 juncto 9 §3 van het k.b. van 14 januari 2013 – de intresten voor laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend zoals voorzien in artikel 69 van datzelfde K.B.

De borg verklaart kennis genomen te hebben van bovenvermelde kredietcontract en er de bepalingen van te aanvaarden.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

20. Kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst - wijziging meerjarenplan 2020-2025 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 16 september 2019 het meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius goed.

Het Centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 5 juni 2021, het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2019 over van de kerkfabriek sint-Pancratius Ranst vastgesteld door de kerkraad in zitting van 19 mei 2021, aan het Bisdom Antwerpen

 

Juridisch kader:

Artikelen 41 tot 43 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen de procedure voor het administratief toezicht door de gemeente op beslissingen van de kerkraad. Na de vernieuwing van de gemeenteraad en de kerkraad dient opnieuw een meerjarenplan opgemaakt te worden alsook een budget voor het volgende jaar. De gemeenteraad heeft 100 dagen na het advies van het representatief orgaan de tijd om deze documenten goed te keuren.

Hoofdstuk II van het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

Deze artikelen regelen het meerjarenplan en het budget van de kerkfabrieken.

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 5 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit met:

21 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

1 onthouding: Luc Redig (Groen)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerd meerjarenplan 2020-2025 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius goed.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

21. Kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst - budgetwijziging 2021 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021 van het Kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad  keurde op 28 juni 2021 het geactualiseerde meerjarenplan 2020-2025 van het kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst goed

 

Juridisch kader:

Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen en in het bijzonder art. 45-50;

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen;

De omzendbrief BB 2007/01 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de boekhouding van de besturen van de eredienst;

De omzendbrief 2008/06 van 18 juli 2008 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over de recente wetswijzigingen van de boekhouding van de besturen van de eredienst;

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 6 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021 van het Kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst.

 

Art. 2:

Zowel het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek als het erkend representatief orgaan, het Bisdom Antwerpen worden in kennis gesteld van de kennisname.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

22. Kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst - budget 2022 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van het kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad keurde op 28 juni 2021 het geactualiseerde meerjarenplan 2020-2025 van het kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst goed

Het Centraal kerkbestuur maakte met schrijven van 3 juni 2021 het budget 2022 over van het kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst dat werd vastgesteld door de kerkraad in zitting van 10 mei 2021

 

Juridisch kader:

Het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen en in het bijzonder art. 45-50;

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen;

D omzendbrief BB 2007/01 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgeringover de boekhouding van de besturen van de eredienst;

De omzendbrief 2008/06 van 18 juli 2008 van Vlaams Minister van Binnenlands Beleid, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering over  de recente wetswijzigingen van de boekhouding van de besturen van de eredienst;

 

Adviezen:

Het gunstig advies van 8 juni 2021 van de Bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny;

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van het kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst

 

Art. 2:

Zowel het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek als het erkend representatief orgaan, het Bisdom Antwerpen worden in kennis gesteld van de kennisneming.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

23. Overheidsopdracht afsluiten verzekeringscontracten - bestek - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het bestek goed voor de mededingingsprocedure met onderhandeling voor het afsluiten van diverse verzekeringen voor personen, materiële schade, aansprakelijkheid, auto en bijstand.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op de zitting van 17 mei 2021 keurde de gemeenteraad de selectieleidraad goed voor de eerste fase van een mededingingsprocedure met onderhandeling met het oog op het afsluiten van diverse verzekeringen voor personen, materiële schade, aansprakelijkheid, auto en bijstand.

De gemeente Ranst treedt hierbij op als aankoopcentrale voor OCMW Ranst en Politiezone ZARA.

Voor de gemeente en OCMW worden arbeidsongevallen niet meegenomen in voorliggende opdracht

wegens lopende verbintenissen van de gemeente. Het is de bedoeling om beide later samen

aan te besteden.

De raming bedraagt € 790.000 (geen btw) voor vier jaar, waarvan:

-          € 323.000 voor de gemeente

-          € 147.000 voor het OCMW

-          € 320.000 voor politiezone ZARA

Na afronding van de eerste fase van de procedure (selectie van kandidaten), krijgen de geselecteerde kandidaten in een tweede fase (uitnodiging tot indienen van offertes) het bestek dat met dit besluit ter goedkeuring voorligt.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de

voorwaarden van overheidsopdrachten.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Artikel 38, §1, c van de wet inzake overheidsopdrachten

De aanbestedende overheid kan gebruik maken van een mededingingsprocedure met onderhandeling wanneer de opdracht niet kan worden gegund zonder voorafgaande onderhandelingen wegens specifieke omstandigheden die verband houden met de aard, de complexiteit of de juridische en financiële voorwaarden of wegens de daaraan verbonden risico's.

Artikel 47, §2 van de wet inzake overheidsopdrachten

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Overheidsopdracht voor het afsluiten van verzekeringscontracten

Actie:

Beheren van de verzekeringsportefeuille

Ramingnummer:

RA000425; RA000426; RA000442; RA000446; RA000976; RA000437;

RA000435; RA000445; RA000482; RA000453; RA000451; RA000478;

RA000483; RA001334; RA000434; RA000475; RA000460; RA000478;

RA000472; RA000452; RA000448; RA000457; RA001333; RA000423;

RA000468; RA000467; RA000472; RA000462; RA000449; RA000497;

RA000496; RA000479; RA000465; RA000474; RA000485; RA000494;

RA000473; RA000429; RA000456; RA000447; RA000447; RA000495;

RA000459; RA000480; RA000464; RA000471; RA000470; RA000493;

RA000469; RA000461; RA000421; RA000289; RA001306; RA000481;

RA000489; RA000463; RA000438; RA000438; RA001466; RA000420;

RA000454; RA000427; RA000428

Raming:

€ 323.000 (geen btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          Bestek afsluiten verzekeringen

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het bestek goed voor de mededingingsprocedure met onderhandeling voor het afsluiten van diverse verzekeringen met als raming € 323.000 (excl. btw) voor wat betreft het aandeel van de gemeente.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

24. Belastingsreglement op verwaarloosde woningen en gebouwen - aanpassing - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aangepaste gemeentelijk reglement en belastingsreglement goed voor verwaarloosde woningen en gebouwen. Dit reglement is opgeheven bij besluit van de gemeenteraad van 17 april 2023 vanaf 17 april 2023.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2019 met de toetreding aan de Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Midden

Het besluit van de gemeenteraad van 15 februari 2021 met de goedkeuring van het belastingreglement op verwaarloosde woningen en gebouwen

Het schrijven van Michaël Cornelis Team Fiscaliteit van het agentschap binnenlands bestuur van 16 maart 2021 rond het gemeenteraadsbesluit van 15 februari 2021 – belastingreglement op verwaarloosde woningen en gebouwen

 

Juridisch kader:

Artikel 170 §4 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994

De gemeenteraad is bevoegd voor het invoeren van een gemeentelijke belasting.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Het decreet betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen van 30 mei 2008

Art. 2.15 tot 2.20 van de Vlaamse Codex Wonen 2021

De gemeente kan een register opmaken van de verwaarloosde gebouwen en woningen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 21 september 2007

Subsidiëring van de intergemeentelijke samenwerking IVWL Midden ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid, waarin de optimale benutting van het beschikbare patrimonium voor wonen in de gemeente werd opgenomen.

Art. 2 van het besluit van de Vlaamse regering over het lokaal woonbeleid van 16 november 2018

De gemeenten hebben conform artikel 28, § 1, van de Vlaamse Wooncode de regierol voor het woonbeleid op hun grondgebied. Dat betekent dat ze binnen de grenzen van het subsidiariteitsbeginsel zorgen voor de uitwerking, sturing, afstemming en uitvoering van het lokale woonbeleid. 

 

Bijkomende motivering:

Wanneer woningen of gebouwen verwaarloosd worden kan dit een nadelige invloed hebben op het uitzicht van de straat en de onmiddellijke omgeving.

De gemeente wil verwaarlozing van het patrimonium tegen gaan door verwaarloosde panden te inventariseren en de eigenaars te belasten als zij geen stappen ondernemen om het pand op te knappen.

Vanuit het woonbeleid wil de gemeente het aanbod van woningen en gebouwen verhogen met het oog op de betaalbaarheid hiervan.

De strijd tegen de verwaarloosde woningen en/of gebouwen zal meer effect hebben als de opname van dergelijke gebouwen en woningen in een inventarislijst ook daadwerkelijk belast wordt.

Via het digitaal loket heeft de administratie binnenlands bestuur een brief geschreven met een aantal opmerkingen. Via het aangepast besluit zal de gemeenteraad tegemoet komen aan de opmerkingen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen

Actie:

Optimaliseren van alle mogelijke financiële ontvangsten en uitgaven voor de organisatie

Ramingnummer:

RA001398

Inkomst:

€ 1.000 (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlage:

Technisch verslag

Het schrijven van Michaël Cornelis Team Fiscaliteit van het agentschap binnenlands bestuur van 16 maart 2021 rond het gemeenteraadsbesluit van 15 februari 2021 – belastingreglement op verwaarloosde woningen en gebouwen

 

Besluit met:

18 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Bart Goris (Goesting!)

4 tegen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

2 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk) en Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

 

Art. 1: Definities:

Voor de toepassing van dit reglement wordt begrepen onder:

1°Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:

  1. een aangetekend schrijven
  2. een afgifte tegen ontvangstbewijs
  3. elektronische aangetekende zending

2° Bezwaar/Beroepsinstantie: het college van burgemeester en schepenen.

3° Gebouw: het onroerend goed vermeld in artikel 24, 2° van het Heffingsdecreet; of elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitsluiting van bedrijfsruimten, vermeld in artikel 2, 1° van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten

4° Gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen is de inventaris, sinds 1 januari 2021 vermeld in hoofdstuk III bis in Titel III van de Vlaamse Wooncode (decreet van 15 juli 1997), artikel 16quinquies tot en met artikel 16novies.

5° Register is de gemeentelijke inventarislijst van de, door de gemeente, opgenomen verwaarloosde woningen en gebouwen

6° Heffingsdecreet: het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996;

7° De administratie: de gemeentelijke administratieve eenheid die door het gemeentebestuur wordt belast met de opmaak, het beheer en de actualisering van het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen zoals vermeld in artikel 6 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen (zie artikel 2).

8° Registratiedatum: de datum waarop een woning of een gebouw met toepassing van artikel 4 van dit reglement in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen is opgenomen

9° Woning: het onroerend goed vermeld in artikel 24, 5° van het Heffingsdecreet

10° Zakelijk gerechtigde: De houder van één van de volgende zakelijke rechten:

-          a) de volle eigendom

-          b) het recht van opstal of van erfpacht

-          c) het vruchtgebruik

11° Technisch verslag: het verslag van de administratie dat de gebreken van verwaarlozing aan de buitenzijde van een woning of een gebouw vaststelt en de behaalde strafpunten weergeeft, alsook de identificatiegegevens van het onderzoek, de woning of het gebouw, de zakelijk gerechtigde(n).

 

Hoofdstuk I – gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen

 

Art. 2: Vaststelling van de verwaarlozing:

De administratie stelt de verwaarlozing van een woning of een gebouw vast in een genummerde administratieve akte, aan de hand van het model van technisch verslag dat als bijlage is toegevoegd aan dit reglement.

Er is sprake van verwaarlozing als de indicaties in dit verslag een eindscore opleveren van minimaal 18 punten. Aan het verslag wordt minstens één foto van de woning of het gebouw toegevoegd.

 

Art. 3: Gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen:

§1. De gemeente houdt een gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen bij. In dit register worden minimaal de volgende gegevens opgenomen:

-          het adres van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw

-          de kadastrale gegevens van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw

-          de identiteit en het adres van alle zakelijk gerechtigden

-          het nummer en de datum van de administratieve akte

-          de toestand van verwaarlozing van de woning of het gebouw, inclusief het technisch verslag

-          de eventuele ligging binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan

-          de eventuele voorbereiding van een onteigeningsplan waarbinnen het verwaarloosd gebouw zich situeert

 

Art. 4: Registratie van verwaarloosde woningen en gebouwen:

§1. De administratie neemt een woning of een gebouw, waarvan is vastgesteld dat het verwaarloosd is, op in het register, de vijfde werkdag na het verstrijken van de beroepstermijn vermeld in artikel 6,§1 of wanneer een ontvankelijk bezwaar is ingediend, de eerste werkdag die volgt op de beslissing waarbij geoordeeld wordt dat het bezwaar ongegrond is.

§2. Een woning die of een gebouw dat opgenomen is in het register, kan eveneens worden opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister.

§3. Een woning die of een gebouw dat opgenomen is in het register, kan eveneens worden opgenomen in de gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen.

 

Art. 5: Kennisgeving van de voorgenomen registratie:

Alle zakelijk gerechtigden, zoals bekend bij de administratie van het Kadaster, de Registratie en de Domeinen, worden met een beveiligde zending in kennis gesteld van het voornemen om de woning of het gebouw op te nemen in het register.

Deze kennisgeving bevat:

-          de genummerde administratieve akte

-          het technisch verslag

-          informatie over de gevolgen van de registratie, inclusief verwijzing naar dit reglement

-          informatie over de bezwaarprocedure tegen de opname in het register

-          informatie over de mogelijkheid tot schrapping uit het register

 

Art. 6: Beroep tegen de voorgenomen registratie:

§1. Binnen een termijn van dertig dagen, ingaand de dag na deze van de betekening van het schrijven, vermeld in artikel 5, kan een zakelijk gerechtigde bij de beroepsinstantie beroep aantekenen tegen de beslissing tot opname in het register.

§2. Het beroep wordt ingediend via e-mail naar omgeving@ranst.be, per post of tegen ontvangstbewijs aan de balie van de dienst omgeving van de gemeente. Het beroep moet ondertekend zijn en minimaal volgende gegevens bevatten:

-          de identiteit en het adres van de indiener

-          de vermelding van het adres van de woning of het gebouw waarop het bezwaarschrift betrekking heeft

-          de aanwijzing van het technisch verslag van de woning of het gebouw waarop het bezwaarschrift betrekking heeft

-          een motivering en/of bewijsstukken die aantonen dat het voornemen tot opname van de woning of het gebouw in het register onterecht is.

Als datum van het beroep wordt de datum van de verzending of van het ontvangstbewijs gehanteerd.

§3. De beroepsinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke bezwaarschriften. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat of de administratie dit nodig acht, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd.  

§4. De beroepsinstantie doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing met een beveiligde zending aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de betekening van het beroep. 

§5. Als de beslissing tot opname in het register niet tijdig betwist wordt, of het beroep van zakelijk gerechtigde onontvankelijk of ongegrond verklaard wordt, neemt de administratie het gebouw of de woning in het register op vanaf de datum van de administratieve akte.

 

Art. 7: Schrapping uit het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen:

§1. Een woning of een gebouw wordt uit het register geschrapt als een zakelijk gerechtigde bewijst dat de woning of het gebouw geen indicaties van verwaarlozing meer vertoont die bij quotering in het model van technisch verslag, vermeld in artikel 2, 18 punten of meer zouden opleveren. 

§2. Voor de schrapping uit het register richt de zakelijk gerechtigde een gemotiveerd verzoek aan de administratie via e-mail naar omgeving@ranst.be, per post of tegen ontvangstbewijs aan de balie van de dienst omgeving van de gemeente. Op straffe van nietigheid bevat dit verzoek:

-          de identiteit en het adres van de indiener

-          de vermelding van het adres van betreffende woning of gebouw

-          de aanwijzing van het technisch verslag van betreffende woning of gebouw

-          de bewijsstukken die aantonen dat de woning of het gebouw geschrapt mag worden uit het register

Als datum van het verzoek wordt de datum van de verzending of van het ontvangstbewijs gehanteerd.

§3. De administratie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke verzoeken tot schrapping. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen belaste personeelsleden. 

§4. De administratie onderzoekt of er redenen zijn tot schrapping uit het register en neemt een beslissing binnen een termijn 90 dagen na de ontvangst van het verzoek. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor een directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat of de administratie dit nodig acht, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd. De administratie brengt de verzoeker op de hoogte van haar beslissing met een beveiligde zending.

§5. Tegen de beslissing tot weigering van de schrapping van een woning of gebouw uit het register kan de zakelijk gerechtigde beroep aantekenen bij de beroepsinstantie volgens de procedure bepaald in artikel 6.

 

Hoofdstuk II - Belastingreglement op verwaarloosde woningen en gebouwen

 

Art. 8: Belastingstermijn en belastbare grondslag:

§1. De gemeenteraad vestigt een gemeentebelasting op de woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden opgenomen zijn in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen.

§2. De belasting voor een verwaarloosde woning of een verwaarloosd gebouw is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat de woning of het gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden is opgenomen in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. 

§3. Zolang de woning of het gebouw niet uit het register verwaarlozing geschrapt is, blijft de belasting verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van twaalf maanden verstrijkt.

 

Art. 9: De belastingplichtige:

§1. De belasting is verschuldigd door de zakelijk gerechtigde op de verwaarloosde woning of het verwaarloosd gebouw op de verjaardag van de registratiedatum.

Ingeval er een recht van opstal, erfpacht of vruchtgebruik bestaat, is de belasting verschuldigd door de houder van dat zakelijk recht van opstal, van erfpacht of van vruchtgebruik op het ogenblik dat de belasting van het aanslagjaar verschuldigd wordt.

§2. Ingeval van mede-eigendom zijn de mede-eigenaars hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de totale belastingschuld. Ingeval er meerdere andere houders zijn van het zakelijk recht, zijn deze eveneens hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de totale belastingschuld.

§3. In geval van overdracht van het zakelijk recht stelt de instrumenterende ambtenaar de verkrijger van het zakelijk recht er voorafgaandelijk van in kennis dat het goed is opgenomen in het register van verwaarloosde woningen en gebouwen.

De instrumenterende ambtenaar stelt de administratie binnen twee maanden na het verlijden van de authentieke overdrachtsakte in kennis van de overdracht, de datum ervan, en de identiteitsgegevens van de nieuwe zakelijk gerechtigde.

 

Art. 10: Tarief en berekening van de belasting:

§1. De gemeenteraad stelt de basisbelasting vast op € 1.000 euro per gebouw of woning.

Indien het belastbaar goed een tweede opeenvolgende termijn van twaalf maanden op de inventaris staat wordt de belasting verdubbeld.

Indien het belastbaar goed een derde of meer opeenvolgende termijn van twaalf maanden op de inventaris staat wordt de belasting verdrievoudigd.

§2. Het aantal termijnen van twaalf maanden dat een gebouw of woning in het register verwaarlozing staat, wordt voor de bepaling van de belasting herberekend bij overdracht van het zakelijk recht betreffende het gebouw of de woning.

 

Art. 11: Vrijstelling:

§1. Een vrijstelling van de belasting kan aangevraagd worden bij de administratie per mail naar omgeving@ranst.be, per post of tegen ontvangstbewijs aan de balie van de dienst Omgeving van de gemeente. De houder van het zakelijk recht die gebruik wenst te maken van een vrijstelling als vermeld in §3 of §4, dient zelf hiervoor de nodige bewijsstukken voor te leggen.

§2. Indien verschillende van de vrijstellingen van toepassing zijn voor eenzelfde woning of gebouw en dezelfde belastingplichtige en deze vrijstellingen beperkt zijn in tijd, dan kunnen deze vrijstellingen niet gecumuleerd worden in tijd. Dan geldt de vrijstelling met de langste duur.

§3. Van de belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen zijn vrijgesteld:

1° de belastingplichtige waarvan de handelingsbekwaamheid beperkt werd ingevolge een gerechtelijke beslissing;

2° de belastingplichtige die sinds minder dan een jaar zakelijk gerechtigde is van het gebouw of de woning, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt voor het aanslagjaar dat volgt op het verkrijgen van het zakelijk recht. Deze vrijstelling geldt niet voor overdrachten:

-          aan vennootschappen waarin de vroegere eigenaar participeert, rechtstreeks of onrechtstreeks, voor meer dan 10% van het aandeelhouderschap

-          vzw’s waar de eigenaar lid van is

-          aan bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad, tenzij in geval van overdracht bij erfopvolging of testament

§4. Een vrijstelling wordt verleend als het gebouw of de woning :

1° gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan;

2° geen voorwerp meer kan uitmaken van een omgevingsvergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan is vastgesteld;

3° vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp. Deze vrijstelling kan maximaal drie keer verleend worden in de drie jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging;

4° onmogelijk daadwerkelijk gebruikt kan worden omwille van een verzegeling of betredingsverbod in het kader van een strafrechtelijk onderzoek of omwille van een expertise in het kader van een gerechtelijke procedure, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt tot één jaar na het aflopen van de verzegeling of het betredingsverbod.

5° gerenoveerd wordt blijkens een niet vervallen stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning voor stabiliteitswerken of sloopwerkzaamheden. Deze vrijstelling kan maximaal drie keer verleend worden in de drie jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning;

6° indien het gebouw of de woning gesloopt wordt blijkens een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning voor sloopwerkzaamheden. Het slopen van het gebouw of de woning moet binnen een termijn van 1 jaar uitgevoerd zijn

7° het voorwerp uitmaakt van een door de gemeente, het OCMW of een sociale woonorganisatie verkregen sociaal beheersrecht, overeenkomstig artikel 90 van de Vlaamse Wooncode.

 

Art. 12: Invordering:

De belasting wordt ingevorderd via een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 13: Betaling:

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.

 

Art. 14: Bezwaar indienen:

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en worden gemotiveerd.

Het bezwaarschrift kan via duurzame drager worden ingediend indien het college van burgemeester en schepenen in deze mogelijkheid voorziet. 

De indiening van het bezwaarschrift moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.

 

Art. 15:

Dit reglement gaat in op 1 maart 2021 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025.

 

Art. 16:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Dit reglement is opgeheven bij besluit van de gemeenteraad van 17 april 2023 vanaf 17 april 2023.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links Opmerkingen toezicht rond besluit GR.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

25. Subsidiereglement voor het uitvoeren van werken met positieve invloed op het klimaat - aanpassing - goedkeuring

 

Omschrijving:

Aanpassing subsidiereglement klimaatsubsidies:

* indientermijn 6 maanden in plaats van 3 maanden

* uitbreiding doelpubliek naar erkende Ranstse verenigingen

* verduidelijking geldigheid tevens voor aanhorigheden van woningen of verenigingslokalen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het burgemeestersconvenant 2030.

De gemeente verbindt zich er toe volgende engagementen na te komen:

-          De uitstoot van CO2 op het grondgebied van de gemeente tegen 2030 met tenminste 40% terug te dringen (t.o.v. 2012)

-          De veerkracht van het grondgebied te verhogen door ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering

-          Passende personele, technische en financiële middelen te voorzien voor de uitvoering van het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het subsidiereglement betreffende klimaatsubsidies.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 23 en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor de vaststelling van subsidiereglementen

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

Subsidiereglement voor het uitvoeren van werken met positieve invloed op het klimaat

Actie:

Sensibiliseren en coördineren van acties voor klimaat en energie

Ramingnummer:

RA001208

Uitgave:

€12.500

Visum:

Niet van toepassing

 

Bijkomende motivering:

Sinds de goedkeuring van het subsidiereglement op 21 september 2020, werden er 12 aanvragen voor een klimaatsubsidie ingediend: 

-          3 voor een groendak,

-          7 voor een hemelwaterput, infiltratie- of buffervoorziening,

-          2 voor het ontharden van een voortuin.

Van deze 12 aanvragen zijn voldeden er 6 aan alle voorwaarden. Deze werden goedgekeurd en uitbetaald. Van de 6 aanvragen die niet voldoen aan de voorwaarden, zijn de redenen de volgende:

-          laattijdige indiening (4)

-          niet voldaan aan voorwaarden zoals gespecificeerd in het reglement

Een derde van het totale aantal aanvragen werd geweigerd omwille van laattijdige indiening. Dit doet vermoeden dat de termijn voor indiening (3 maanden) niet lang genoeg is. Vergelijkbare reglementen van andere gemeenten gebruiken meestal een indieningstermijn van 6 maanden.

Eén vereniging stelde de vraag of verenigingen ook gebruik kunnen maken van de klimaatsubsidies. Het reglement laat dit momenteel niet toe. Op dit moment kan de klimaatsubsidie enkel toegekend worden aan particulieren, voor bestaande woningen op het grondgebied van Ranst.

Het totale uitbetaalde subsidiebedrag gedurende 7 maanden bedraagt minder dan een derde van het beschikbare budget. Uitbreiding van het toepassingsgebied van de subsidie naar verenigingen kan de uitvoering van werken met positieve invloed op het klimaat verder stimuleren, en het wordt verwacht dat dit kan gebeuren binnen het voorziene budget.

Het huidige reglement specificeert niet dat aanhorigheden zoals een garage of tuinhuis ook in aanmerking komen voor de klimaatsubsidie. Om de toepassing van de werken met positieve invloed op het klimaat te stimuleren, is een verduidelijking in het reglement, waarbij wordt gespecificeerd dat de aanhorigheden ook in aanmerking komen, aangewezen. 

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1: Context

Het gemeentebestuur van Ranst wilt de uitvoering stimuleren van werken die de klimaatopwarming tegen gaan (klimaatmitigatie), en van werken die de kwetsbaarheid van de menselijke en natuurlijke systemen voor de gevolgen van klimaatverandering verminderen (klimaatadaptatie). Hiervoor wordt een subsidie voorzien.

 

Art. 2: Doelgroep

De subsidie kan aangevraagd worden door particulieren en door erkende Ranstse verenigingen, voor bestaande woningen en bijhorende aanhorigheden, of voor lokalen van verenigingen en bijhorende aanhorigheden, op het grondgebied van Ranst.

De subsidieaanvrager is:

-          de natuurlijke persoon die eigenaar of mede-eigenaar is, of

-          het geheel van gewone mede-eigenaars, zoals bepaald in het burgerlijk wetboek

-          een vereniging van mede-eigenaars, zoals bepaald in het burgerlijk wetboek

-          een erkende Ranstse vereniging

Indien het woongebouw meerdere woningen omvat met verschillende eigenaars, kunt u als eigenaar de aanvraag indienen, als de overige eigenaars zich schriftelijk akkoord verklaren door het medeondertekenen van het aanvraagformulier.

Ook huurders komen in aanmerking komen om de subsidie aan te vragen, mits medeondertekening van het aanvraagformulier door de eigenaar(s).

 

Art. 3: Algemene bepalingen

§1. Cumuleerbaarheid

De aanvrager kan geen subsidie voor hetzelfde doel ontvangen via andere gemeentelijke kanalen.

Voor elk type uitgevoerd werk, zoals opgesomd in artikel 4, kan maximaal 1 keer een subsidie verkregen worden per woongebouw.

§2. Onderhoud

De aanvrager verbindt zich ertoe de uitgevoerde werken waarvoor een premie werd aangevraagd, goed te onderhouden.

 

Art. 4: Werken die in aanmerking komen voor de premie

Dit reglement heeft betrekking op volgende werken:

-          Aanleg van een extensief groendak

-          Aanleg van een hemelwaterput, infiltratie- of buffervoorziening

-          Ontharden van een voortuin

 

Art. 5: Procedure

§1. Aanvraag

De aanvraag van de subsidie gebeurt met het voorgeschreven aanvraagformulier.

-          Het aanvraagformulier is beschikbaar op de gemeentelijke website.

-          De aanvraag kan ingediend worden via het elektronisch loket van de gemeente, tegen ontvangstbewijs afgeleverd worden, of via de post bezorgd worden bij de Dienst Omgeving De aanvraag van de subsidie, inclusief de gevraagde bijlagen, moet ingediend worden binnen de 6 maanden na het einde van de werken.

§2. Toekenning

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de toekenning van de premie, op basis van het aanvraagdossier.

De subsidie kan enkel toegekend worden indien de betreffende maatregel niet verplicht wordt door bestaande wettelijke of reglementaire bepalingen.

Het besluit tot toekenning van de subsidie wordt overgemaakt aan de aanvrager binnen de 4 maanden na de aanvraag van de subsidie.

De uitbetaling van de subsidie zal gebeuren binnen de maand na de beslissing.

De gemeente betaalt de subsidie uit op het bankrekeningnummer dat werd meegedeeld op de aanvraag.

 

Art. 6: Bijzondere bepalingen voor de aanleg van een extensief groendak

§1. definitie

In dit reglement wordt verstaan onder:

Extensief groendak: dak met lage begroeiing zoals mossen, vetplanten en kruiden. De opbouw bestaat over de gehele aangelegde oppervlakte minstens uit een wortelkerende laag, een drainagelaag, een substraatlaag en een vegetatielaag. Een extensief groendak heeft een wateropslagcapaciteit van minstens 15 liter/m² neerslag, een substraatdikte van 4 tot 20 cm en een gewicht tot 200 kg/m².

§2. subsidie

De subsidie bedraagt € 20 per m² extensief groendak:

-          Indien de kosten van het groendak lager zijn dan € 20/m², wordt de werkelijke kostprijs beschouwd als het subsidiebedrag.

-          Alle kosten voor de aanleg van het groendak (dakbedekking, wortelwerende laag, drainagelaag, substraatlaag, vegetatielaag tot en met het bouwfysisch onderzoek van het dak) kunnen ingebracht worden.

§3. Voorwaarden

-          De minimale oppervlakte van het extensief groendak bedraagt 6 m²

-          De plaatsing van het extensief groendak moet beantwoorden aan de regels van goed vakmanschap

-          Indien werken moeten uitgevoerd worden om het dak te verstevigen, moet de aanvrager eerst een omgevingsvergunning bekomen

 

Art. 7: Bijzondere bepalingen voor de aanleg van een hemelwaterput, infiltratie- of buffervoorziening

§1.Definities

In dit reglement wordt verstaan onder:

-          Aftappunt: de plaats waar hemelwater uit de hemelwaterput of uit de put die als dusdanig wordt gebruikt, wordt afgetapt voor nuttig gebruik

-          Afvalwater: het water waarvan de houder zich ontdoet, van plan is zich te ontdoen of zich moet ontdoen, met uitzondering van niet-verontreinigd hemelwater

-          Buffervolume van de buffervoorziening: het nuttige volume tussen overloop en uitlaat

-          Buffervoorziening: een voorziening voor het bufferen van hemelwater, eventueel uitgerust met een vertraagde afvoer en een noodoverlaat

-          Buffervolume van de infiltratievoorziening: het nuttige volume tussen overloop en gemiddelde grondwaterstand

-          Hemelwater: de verzamelnaam voor regen, sneeuw, hagel, met inbegrip van dooiwater

-          Infiltratie: het insijpelen van hemelwater in de bodem

-          Infiltratievoorziening: een voorziening waarbij het opgevangen hemelwater in de bodem infiltreert

-          Lozing: de emissie naar daarvoor bestemde afvoerkanalen.

§2. subsidie

-          De subsidie bedraagt 50% van de kostprijs van de installatie, met een maximum van € 375.

-          De subsidie wordt slecht éénmaal per gebouw toegekend: ofwel voor een hemelwaterput ofwel voor een infiltratie- of buffervoorziening.

§3. Voorwaarden

De plaatsing van de hemelwaterput, of infiltratievoorziening- of buffervoorziening moet beantwoorden aan de regels van goed vakmanschap.

-          Hemelwaterput met hergebruik

         Hemelwater moet maximaal worden afgekoppeld van het afvalwater

         Het volume van de hemelwaterput bedraagt minimaal 3.000 liter.

         Het hergebruik van het in de hemelwaterput gecapteerde water is verplicht

         De overloop van de hemelwaterput wordt bij voorkeur geïnfiltreerd in de bodem

-          Infiltratievoorziening:

         De infiltratieoppervlakte van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 4 vierkante meter per 100 vierkante meter afwaterende oppervlakte

-          Buffervoorziening

         Het buffervolume van de buffervoorziening bedraagt minimaal 25 liter per vierkante meter afwaterende oppervlakte

         Als de afwaterende oppervlakte groter is dan 2500 vierkante meter wordt de buffervoorzíening uitgerust met een vertraagde afvoer met een maximaal ledigingsdebiet van 20 liter per seconde en per aangesloten hectare

 

Art. 8: Bijzondere bepalingen voor het ontharden van een voortuin

§1. Definities

In dit reglement wordt verstaan onder:

-          Voortuin: private strook tussen de rooilijn en de voorgevel van de woning of zoals bepaald in de van toepassing zijnde verkavelingsvergunning

-          Verharding: een oppervlakte bestaand uit niet-waterdoorlatende materialen zoals niet-waterdoorlatende betonstraatstenen, tegels, asfalt, (gepolierd) beton, gefundeerd kunstgras, gebonden steenslagen,...

-          Open verharding: een oppervlakte bestaand uit waterdoorlatende materialen zoals kiezel, keien, grastegels, waterdoorlatende betonstraatstenen,...

-          Beplanting: wintervaste planten, hagen, struiken, bomen

§2. Bedrag

De subsidie voor het verwijderen van verharding in de voortuin bedraagt:

-          gazon ter vervanging van een open verharding: € 5/m²;

-          beplanting ter vervanging van open verharding: €10/m²;

-          gazon ter vervanging van een verharding: €10/m²;

-          beplanting ter vervanging van een verharding: €15/m².

De subsidie bedraagt maximum € 500.

§3. Voorwaarden

-          De opgebroken (open) verharding wordt vervangen door gazon, wintervaste planten, hagen, struiken en/of bomen. De aanplant van éénjarige beplantingen komt niet in aanmerking voor subsidie

-          De aanvrager dient de nieuwe aanplant minimaal gedurende 10 jaar in stand te houden. Afgestorven planten dienen vervangen te worden

-          Er wordt minimum 5 m² (open) verharding opgebroken

-          Het verwijderen van anti-worteldoek, boomschors, e.d. materialen komt niet in aanmerking voor subsidie

 

Art. 9: Looptijd reglement

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 juli 2021 en geldt tot 31 december 2025. Dit reglement vervangt het reglement van 21 september 2020 dat wordt opgeheven met ingang van 1 juli 2021.

 

Art. 10:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

26. Aanvullend verkeersreglement - Parkeerplaats mindervalide - Ranstseteenweg 181 A - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het instellen van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Ranstsesteenweg 181 A. Dit besluit is opgeheven via het besluit van de gemeenteraad van 21 februari 2022.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De vraag van de bewoner van Ranstsesteenweg 181 A op 12 april 2021 om een mindervalide parkeerplaats aan te leggen op de parkeerstrook ter hoogte van de woning.

Op 20 april 2021 gaf de commissie mobiliteit en openbare werken hiervoor gunstig advies.

Op 14 mei 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en het parkeren.

70.2.1. Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. 3° Verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen, met name verkeersbord E9a. Een onderbord waarop het symbool van een rolstoel is afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap. Het symbool mag op het verkeersbord E9a afgebeeld worden.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en parkeren. Het verkeersbord E9a heeft de minimum afmetingen van 0,4m X 0,6m en heeft een oranje achterkant en worden in de rijrichting rechts van de weg geplaatst.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Ministerieel Besluit van 9 april 2021 over de wijziging van diverse bepalingen van het MB van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 20 april 2021 is gunstig.

 

Bijlage:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 20 april 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het instellen van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Ranstsesteenweg 181 A.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met integratie van het symbool 'rolstoel' of met onderbord type VII a waarop het symbool 'rolstoel' is aangebracht.

 

Dit besluit is opgeheven door het besluit van de gemeenteraad van 21 februari 2022.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

27. Aanvullend verkeersreglement - Parkeerplaatsen elektrische voertuigen - Molenstraat 20 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het instellen van 2 parkeerplaatsen voor elektrische of hybride voertuigen die hier kunnen parkeren tijdens het laden. ter hoogte van Molenstraat 20.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 6 oktober 2020 stelde een burger de vraag voor een extra publieke laadpaal voor elektrische of hybride voertuigen op het openbaar domein in Ranst.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gewest- en provinciewegen op het grondgebied, met uitzondering van de autosnelwegen. Het aanvullend reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Het aanvullend reglement treedt in werking treden nadat de Vlaamse Regering een beslissing genomen heeft of binnen 60 dagen vanaf de kennisgeving van het aanvullend reglement wordt het aanvullend reglement geacht te zijn goedgekeurd.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Artikel 70.2.1 3° h) Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. Het verkeersbord E9 met een onderbord waarop elektrische voertuigen is afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor elektrische voertuigen.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en parkeren. Het verkeersbord E9a heeft de minimum afmetingen van 0,4m X 0,6m en heeft een oranje achterkant en worden in de rijrichting rechts van de weg geplaatst.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Ministerieel Besluit van 9 april 2021 over de wijziging van diverse bepalingen van het MB van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Bijkomende motivering:

Samen met de technische dienst en Fluvius is de locatie ter hoogte van Molenstraat 20 naar voor gekomen. De laadpaal is kostenloos geplaatst door Allegro (in samenwerking met Fluvius) in het kader van het CPT-project dat door de Vlaamse Overheid in 2016 werd gelanceerd en eind 2020 afliep.

De laadpaal is aangesloten en klaar om in dienst genomen te worden. De nodige signalisatie (verkeersborden) maken duidelijk dat deze parkeerplaatsen voorbehouden zijn voor voertuigen die effectief aan het laden zijn.

 

Besluit met:

20 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen) en Raf Serneels (N-VA)

3 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het instellen van 2 parkeerplaatsen voor elektrische of hybride voertuigen die hier kunnen parkeren tijdens het laden. ter hoogte van Molenstraat 20.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met het onderbord Type VIId (pictogram van een elektrisch voertuig).

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

28. Herziening bouwrichtlijnen - beleidsvisie op bouwen in Ranst - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het document 'Beleidsvisie op bouwen in Ranst' goed als een kwalitatief beoordelingskader zonder verordende kracht, als een detaillering, een objectivering, een concretisering aan de beleidsvisie van het gemeentebestuur van de 'goede ruimtelijke ordening' voor zover deze niet ingaan tegen de geldende stedenbouwkundige voorschriften.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op de gemeenteraad van 20 januari 2019 werden de bouwrichtlijnen voor onze gemeente goedgekeurd.

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 15 april 2021 de ontwerptekst en het plan van aanpak goed om de bouwrichtlijnen om te vormen tot een beleidsvisie over bouwen in Ranst.

Van 2 mei 2021 tot 2 juni 2021 was er een publieke raadpleging via de website en bibliotheken, waarbij elke burger via mail, e-formulier of op papier opmerkingen kon doorgeven.

Op 25 mei 2021 gaf de gemeenteraadscommissie haar advies en opmerkingen.

Op 11 juni 2021 gaf de Gecoro haar advies en opmerkingen.

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 17 juni 2021 de visie voor bouwen in Ranst goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 en 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Deze artikelen bepalen de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers.

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente.

Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 dat de modaliteiten aangaande de omgevingsvergunning regelt

Artikel 4.3.2.1,  §2 van de Vlaamse Codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 dat de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen (BGO) ruimtelijke ordening regelt

Het Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Ranst van 2 maart 2006 dat de gewenste ruimtelijke structuur van de gemeente Ranst

De omzendbrief van de deputatie van de provincie Antwerpen van 3 september 2020 dat de gemeentelijke beleidsmatig gewenste ontwikkelingen bij beoordeling van omgevingsvergunning- en verkavelingsaanvragen regelt

 

Bijkomende motivering:

De gemeente Ranst wil de toekomstuitdagingen op het vlak van ruimtelijke ordening en wonen aanpakken met een integrale en doordachte visie. In het raam van deze doelstelling ging de gemeente over tot het opstyellen van een beleidsvisie dat het voorwerp vormt van dit besluit. het is uiteraard niet de bedoeling dat dit een beoordelingskader is voor de omgevingsambtenaar en voor het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen is exclusief bevoegd voor het beoordelen van vergunningsaanvragen. Het college van burgemeester en schepenen dient bij de beoordeling van de vergunningsaanvragen de legaliteitstoets te laten primeren op basis van de geldende stedenbouwkundige bepaligen zoals bijvoorbeeld opgenomen in het decreet, structuurplan of een uitvoeringsplan. Het college van burgemeester en schepenen kan ook rekening houden met de beleidsmatige gewenste ontwikkelingen in het kader van de toetsing aan de goede ruimtelijke ordening.

Na de goedkeuring in het college van burgemeester en de gemeenteraad zal de gemeente Ranst dit document (visie op bouwen in Ranst) als een beleidsmatig gewenste ontwikkeling waarbij het een kwalitatief beoordelingskader is zonder verordende kracht.

Het document met de visie is geen alternatief ordeningsinstrument en doet geen afbreuk aan bestaande voorschriften. Het is louter een detaillering, een objectivering, een concretisering aan de beleidsvisie van het gemeentebestuur van de 'goede ruimtelijke ordening' voor zover deze niet ingaan tegen de geldende stedenbouwkundige voorschriften. 

Qua inhoud is Ranst een landelijke gemeente met enkele duidelijke kernen. Ook eigen aan die kernen is dat die duidelijk opgesloten zit tussen open ruimte. We merken een sterke ontwikkeling bij de bouwaanvragen. Niet alleen eengezinswoningen, maar ook grotere projecten, dikwijls met meergezinswoningen. De demografische evolutie van de laatste periode is gestadig stijgend, maar niet explosief.

Anderzijds merken we ook op dat de leeftijdsstructuur van de bevolking doorheen de afgelopen periode wel evolueert. Vooral de stijging van het aandeel 65+ers (potentie tot kleiner wonen) is aanzienlijk, de groep 20 tot 64 jarigen (potentie voor gezinsvorming met kinderen) kent een tragere groei. De woonbehoeftestudie geeft wel aan dat de gezinnen steeds kleiner worden en dat hier rekening mee moet gehouden worden in de besprekingen rond toekomstige woonprojecten.

De toenemende impact van de klimaatverandering op onze omgeving noopt ons ertoe een nieuwe, actuele visie te ontwikkelen, die behoorlijk afwijkt van zelfs het recente verleden. Daarbij is er aandacht voor de reeds bestaande gevolgen van de klimaatverandering, alsook voor maatregelen die de toenemende impact moeten voorkomen. Met de ondertekening van de burgemeestersconvenant engageert het bestuur zich voor een reductie van 40% van de CO2-uitstoot tegen 2030. Daarvoor zijn maatregelen nodig die ingrijpen op de ruimtelijke planning. De recente, niet meer te ontkennen opwarming van onze omgeving en de gevolgen ervan op zowel dicht bebouwde kernen, als op de open ruimte en de landbouw maakt het noodzakelijk, ook in onze dorpskernen zeker voldoende groen te voorzien.

Het behoud van het groene en open karakter van onze gemeente wordt door de bevolking als heel belangrijk ervaren. Dit kwam tot uiting in de burgerbevraging die werd georganiseerd in het najaar van 2019, waarbij 1.900 inwoners van Ranst (10% van de bevolking) werd bevraagd. Uit dezelfde bevraging blijkt dat een goede ruimtelijke ordening en ruimtelijke planning belangrijke aandachtspunten zijn voor onze bevolking. Bij grotere projecten wordt een bevraging van de buurt sterk aangeraden. Het is dan ook aan te bevelen de resultaten van deze bevraging zeker ter overweging bij het behandelen van vergunningsaanvragen mee te nemen en niet enkel de wettelijk opgelegde adviezen te volgen.

Het belang van de toenemende mobiliteit, de problematische waterhuishouding, de groeiende industriële druk, de groeiende aandacht voor de nood aan open groene ruimte en de bescherming van het aanwezige groen neemt echter toe.

De waterproblematiek die sinds enkele jaren zelfs leidt naar watertekort en te lage grondwaterstanden is een belangrijk element dat in deze visie wordt meegenomen.

Het gemeenteraadslid Tine Muyshondt (CD&V/WIJ) verwijst naar het voornemen om geen woonuitbreidingsgebieden aan te snijden en de mogelijke contradictie met de passage op p. 9:

"Voor een aantal gebieden is al wel een voortraject doorlopen om de geplande ontwikkeling zo goed mogelijk in de visie in te passen. Hierbij wordt geprobeerd om de bebouwde oppervlakte zoveel mogelijk te beperken en voldoende aandacht te schenken aan de toenemende mobiliteit."

De schepen Luc Redig (Groen) bevestigt dat het bestuur geen woonuitbreidingsgebieden zal aansnijden en dat de passage op pagina 9 van het document geschrapt zal worden omdat dit misschien voor verwarring kan zorgen.

 

Bijlagen:

-          adviezen en opmerkingen van de publieke raadpleging van 2 mei 2021 tot 2 juni 2021 via de website en bibliotheken, waarbij elke burger via mail, e-formulier of op papier opmerkingen kon doorgeven.

-          advies van de gemeenteraadscommissie van 25 mei 2021

-          advies van de Gecoro-Ranst op 11 juni 2021

-          'Beleidsvisie op bouwen in Ranst'

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen) en Raf Serneels (N-VA)

8 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de adviezen en opmerkingen van de publieke raadpleging van 2 mei 2021 tot 2 juni 2021, het advies van de gemeenteraadscommissie van 25 mei 2021 en het advies van de Gecoro-Ranst op 11 juni 2021 over het document 'Beleidsvisie op bouwen in Ranst'.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt het document 'Beleidsvisie op bouwen in Ranst' goed als een kwalitatief beoordelingskader zonder verordende kracht, als een detaillering, een objectivering, een concretisering aan de beleidsvisie van het gemeentebestuur van de 'goede ruimtelijke ordening' voor zover deze niet ingaan tegen de geldende stedenbouwkundige voorschriften op voorwaarde dat de passage op p. 9 geschrapt wordt:

"Voor een aantal gebieden is al wel een voortraject doorlopen om de geplande ontwikkeling zo goed mogelijk in de visie in te passen. Hierbij wordt geprobeerd om de bebouwde oppervlakte zoveel mogelijk te beperken en voldoende aandacht te schenken aan de toenemende mobiliteit."

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepen wordt opgedragen het goedgekeurde document 'Beleidsvisie op bouwen in Ranst' kenbaar te maken op de gemeentelijke website en ter kennisgeving op te sturen naar de deputatie en de raad voor vergunninsgbetwistingen als een beleidsmatige gewenste ontwikkeling.

 

Art. 4:

Het besluit van de gemeenteraad van 20 januari 2019 met de goedkeuring van de richtlijnen wordt vanaf 1 juli 2021 ingetrokken.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links beleidsvisie op bouwen in ranst - defnitieve versie na goedkeuring gemeenteraad.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

29. Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking - aanpassing - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking in de periode 2020-2025 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de goedkeuring van de aanpassing van het subsidiereglement GROS

De besluiten van de gemeenteraad van 22 juni 2020, 21 september 2020 en 15 februari 2021 met de goedkeuring van het lokaal relanceplan post covid-19

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 23 en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor de vaststelling van subsidiereglementen

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Bijkomende motivering:

Het lokaal bestuur nam al enkele beslissingen in het voordeel van de lokale verenigingen om de impact van de coronamaatregelen te beperken met de verschillende relanceplannen die al goedgekeurd werden. De werking van de verenigingen voor ontwikkelingssamenwerking werd over het algemeen zwaar geraakt door de maatregelen die genomen moesten worden om de coronapandemie te bestrijden. Het lijkt dan ook niet aangewezen om de normaal voorziene berekening van de subsidiebedragen toe te passen temeer daar deze voornamelijk gebaseerd is op het aantal en soort activiteiten dat de verenigingen hebben georganiseerd. Naar analogie met de regeling die getroffen werd voor de sportverenigingen in het werkjaar 2020, zal voor de verenigingen voor ontwikkelingssamenwerking in het jaar 2021 worden teruggegrepen naar de gegevens die de verenigingen doorgaven voor het dichtstbijzijnde jaar met een 'normale' werking zijnde 2019.Dit heeft als bijkomend voordeel hebben dat zij voor 2021 geen dossier zullen moeten indienen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Uitbetaling subsidies aan organisaties actief op het vlak van ontwikkelingssamenwerking voor de periode 2020-2025

Actie:

Stimuleren van duurzame ontwikkeling en samenwerking wereldwijd

Ramingnummer:

RA001073

Uitgave:

€ 65.000

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1: algemene bepalingen.

§1. Binnen de perken van het krediet, daartoe goedgekeurd op het budget, worden subsidies verleend volgens de normen en voorwaarden die hierna worden vastgesteld

-          aan in de gemeente Ranst gevestigde natuurlijke personen of verenigingen

-          aan plaatselijke afdelingen van nationale initiatieven of organisaties met een duidelijk omschreven structuur en werking binnen de gemeente Ranst.

-          aan het door de Gros voorgedragen internationaal project om gedurende 3 jaar op te volgen.

§2. Overeenkomstig de bepalingen van dit reglement gaat het college van burgemeester en schepenen over tot toekenning van de subsidies

§3. De personen of groepen moeten zich onderwerpen aan eventuele controlemaatregelen van de het college van Burgemeester en schepenen of van een afvaardiging van de Gros.

§4.Subsidies worden verleend aan:

-          Initiatieven / groepen die sensibilisering en vorming nastreven

-          Projectsteun voor Ranstse personen, organisaties en projecten die actief zijn in Derde Wereldlanden.

-          Projectsteun voor 1 internationaal project.

§5. De subsidies kunnen volgende vormen aannemen:

-          Sensibilisering

-          Steun aan plaatselijke projecten

-          Ondersteuning internationale projecten

-          Eenmalige projecten

-          Noodhulp / wederopbouw

§6. Het krediet ingeschreven in het budget van het dienstjaar wordt verdeeld volgens volgende verdeelsleutel (met als basis het referentiebedrag van € 65.000)

 

Instelling

bedrag

Gros-leden

€ 50.000

Niet-Gros

 

-          Noodhulp-wederopbouw:

€ 4.000

-          Eenmalige projecten

€ 2.100

-          nationaal erkende ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking

€ 5.000

-          Sensibilisering

€ 700

-          Gros-project

€ 3.200

-          Totaal:

€ 15.000

Totaal

€ 65.000

 

De bedragen worden naar beneden  afgerond tot op de “eenheid “

Alle bedragen worden pro rata vermeerderd of verminderd indien het voorziene budget verhoogd of verlaagd wordt ten opzichte van het referentiebedrag van € 65.000.

 

Art. 2: Subsidiëring GROS-leden

§1. Voor de als plaatselijke erkende projecten van  leden van de Gros wordt jaarlijks een bedrag voorzien van € 50.000.

§2.Aanvraagformulier/ informatieve tekst:

Bij elke aanvraag tot subsidiëring dient naast het ingevulde aanvraagformulier een informatieve tekst gevoegd te worden, rekening houdend met onderstaande criteria - Criteria voor erkenning project – en/of sensibiliseringssteun -:

1)      Binding van de aanvrager met de gemeente Ranst.

2)      Werking in de gemeente Ranst.

3)      Inhoud en/of doel van het project of van de projecten.

4)      Sensibiliseringsactiviteit (algemeen of in functie van het project).

5)      Duurzaamheid (continuïteit) van het project.

6)      Invloed van de organisatie in Ranst op de werking in het projectland.

7)      Financiële controle van de organisatie in Ranst over het project.

8)      Eigen inzameling van financiële middelen.

9)      Betrokkenheid lokale bevolking in het projectland bij het project.

10)  Toekomstvisie project.

11)  Concrete realisaties. + geplande activiteiten

12)  Rechtstreekse contacten met het project.

Indien de Ranstse organisatie via een partnerorganisatie werkt worden dezelfde criteria onderzocht m.b.t. de partnerorganisatie.

Elke aanvraag wordt door de Gros geëvalueerd op basis van onderstaande criteria. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van het project of de activiteit, en met de wijze waarop aan het criterium wordt voldaan.

Het is dus niet noodzakelijk om aan alle criteria uit onderstaande lijst te voldoen met uitzondering van criterium 1 en 2.

§3. Opvolgingsdossier:

Het opvolgingsdossier dient elk jaar bij de subsidieaanvraag te worden gevoegd.

Het bevat de volgende gegevens:

-          Een financieel verslag van inkomsten en uitgaven van de Ranstse organisatie.

-          Een korte beschrijving van de evolutie van de werking van de Ranstse organisatie.

-          Een korte beschrijving van de evolutie van het project

§4.Beoordelingsformulier :

De Gros zal per aanvraag een beoordelingsformulier opmaken ter kennisgeving aan het college van burgemeester en schepenen.

§5.Verdeling subsidies Gros – leden:

1)      Bij de verdeling van de projectsteun wordt rekening gehouden met de inhoudelijke kwaliteit van het project, de relatie van de vereniging tot het project, de sensibiliseringsactiviteiten in Ranst, en de fondsen die de vereniging zelf inzamelt.

2)      De toegekende subsidies worden als volgt verdeeld:

-          55 % van het totale budget voor projectsteun is voorzien voor Zuidwerking

         40 % wordt gelijkmatig verdeeld onder de leden van de Gros

         10 % wordt verdeeld onder de leden die een specifiek project steunen dat ze opvolgen en waarover ze geïnformeerd worden (= ‘eigen project’)

         5 % wordt verdeeld onder de leden die een project zelf beheren (= ‘eigen beheer’)

-          45 % van het totale budget voor projectsteun is bedoeld voor Noordwerking

         20 % wordt verdeeld onder de leden rekening houdend met de sensibiliseringsactiviteiten in Ranst

         25 % wordt verdeeld onder de leden rekening houdend met het bedrag aan fondsen dat de Ranstse vereniging zelf inzamelt.

3)      Toegepaste verdeelsleutels:

Voor elk onderdeel van het budget voor projectsteun wordt per vereniging een verdelingscode (VC) ingevoerd. De verhouding tussen deze verdelingscode en de som van alle VC’s bepaalt welk aandeel van het budget aan de vereniging wordt toegekend. Vereniging dient geïnterpreteerd te worden als aangesloten lid en kan dus ook een particulier persoon of organisatie zijn.

a)      Inhoudelijk gedeelte ( 40 % van het projectbudget). Elke vereniging krijgt eenzelfde bedrag voor het inhoudelijke gedeelte.

b)      Eigen project ( 10 % van het projectbudget). De VC is 1 of 0 naargelang de vereniging een eigen project heeft of niet. D.w.z. of ze een specifiek project opvolgt.

c)       Eigen beheer ( 5 % van het projectbudget). De VC is 1 of 0 naargelang de vereniging het project zelf beheert of niet. Om een VC van 1 te bekomen moet er voldaan worden aan de volgende vier criteria:

          Het project wordt door de Ranstse vereniging bestuurd.

          De hoofdzetel van de vereniging bevindt zich in Ranst

          Het initiatief voor de ondersteuning van het project gaat uit van de Ranstse vereniging.

          Er is een financiële controle over het project vanuit onze gemeente.

d)      Sensibiliseringsacties in Ranst ( 20 % van het projectbudget). De VC toegekend aan een vereniging bedraagt 0,1,2 of 5.

          VC = 0 : geen sensibiliseringsactiviteit te Ranst in het referentiejaar.

          VC = 1 : één sensibiliseringsactiviteit te Ranst in het referentiejaar.

          VC = 2 : twee of meer sensibiliseringsactiviteiten te Ranst in het betrokken jaar..

          VC = 5 : Ranstse afdeling van 11.11.11

e)      Eigen fondsenwinning door Ranstse vereniging ( 25 % van het projectbudget). De toegekende VC kan variëren van 0 tot 5. Basis voor de toekenning is het bedrag dat de leden hebben overgemaakt vanuit Ranst aan het project.

          Van 0 tot € 1.000   VC = 0

          Van € 1.000 tot € 5.000  VC = 1

          Van € 5.000 tot € 10.000  VC = 2

          Van € 10.000 tot € 15.000  VC = 3

          Van € 15.000 tot € 20000  VC = 4

          +20.000 €    VC = 5

 

Art. 3: Subsidiëring niet Gros-leden.

§1. Noodhulp. / wederopbouw: Er wordt jaarlijks een bedrag voorzien van € 4.000. Per weerhouden oproep voor noodhulp wordt er een bedrag van min € 1.000 en max € 1.500 voorzien.

Noodhulp kan zowel verstrekt worden voor internationaal erkende rampen via een NGO werkzaam in het getroffen gebied, als voor kleinschalige rampen die de infrastructuur of werkingsmiddelen van de projecten van de Gros – leden hebben getroffen. Niet alleen natuurrampen maar ook humanitaire rampen kunnen in aanmerking komen voor noodhulp.

Bij natuurrampen met zware materiële schade voor de bevolking heeft de Gros gekozen om  noodhulp te verstrekken onder de vorm van wederopbouwsteun.

De uitbetaling van de noodhulp gebeurt na goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen

§2. Eénmalige projecten: Er wordt jaarlijks een bedrag voorzien van € 2100 te verdelen onder de ingediende projecten met een max. van € 700.

In het kader van de eenmalige projectsteun kunnen naast de leden van de Gros ook andere Ranstse organisaties of personen wonende in Ranst, in hun project ondersteund worden.  Deze actie moet aansluiten bij de thematiek van de ontwikkelingssamenwerking

Personen die van deze projectsubsidie wensen gebruik te maken, moeten voor 1 mei van het dienstjaar een aanvraag bij de Gros indienen, samen met een kostenraming.

De Gros beoordeelt deze aanvraag .

Subsidies kunnen enkel ten goede komen aan het project. Groeps – of inleefreizen komen niet in aanmerking. Na de besteding van de subsidie dient verslag uitgebracht worden aan de Gros.

§3. Voor één of meerdere nationaal erkende ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking wordt jaarlijks een bedrag voorzien van € 5.000. Het college van burgemeester en schepenen verdeelt het bedrag  van € 5.000 tussen de organisaties.

§4. Sensibilisering door derden: Voor activiteiten rond vorming en sensibilisering door andere verenigingen dan de Gros wordt jaarlijks een bedrag voorzien van € 700 € met een max. van € 350 per activiteit rekening houdend met de volgende voorwaarden:

-          De sensibiliserings– en of vormingsinitiatieven dienen zich te richten tot de inwoners van de gemeente Ranst

-          Niet Gros– leden kunnen sensibiliseringssubsidies ontvangen voor acties die aansluiten bij de thematiek van ontwikkelingssamenwerking (duurzame ontwikkelingsdoelen). Deze subsidies staan los van andere subsidiëring.

-          Verenigingen die een beroep doen op deze subsidie moeten erkende Ranstse verenigingen zijn.

Verenigingen die van deze sensibiliseringsteun gebruik wensen te maken, moeten minstens  1 maand na de activiteiten een aanvraag bij de Gros indienen, samen met de reële kost.

De Gros beoordeelt de aanvraag en deelt haar advies mee aan het college van burgemeester en schepenen.

3.5: Ondersteuning eigen Gros - project :

Een door de Gros gekozen internationaal project wordt jaarlijks ondersteund met een subsidie van € 3.200.

De NGO die het uitgekozen project ondersteunt, bezorgt de Gros voldoende informatie om de Ranstse bevolking jaarlijks op de hoogte te kunnen houden van de evolutie van het desbetreffende project.

Projectcriteria:

-          tegemoetkomen aan één van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)

-          met een lange termijn visie van minstens 5 jaar, zodat een evaluatie door de Gros en het college van burgemeester en schepenen mogelijk is

-          betrokkenheid van de mensen ter plaatse

-          samenwerking met lokale of buitenlandse NGO’s

-          indienen van een jaarlijks financieel verslag

De Gros brengt advies uit aan het college van burgemeester en schepenen omtrent het weerhouden project. Na goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen kan de subsidie worden uitbetaald.

 

Art. 4: Slotbepalingen

§1. De vaststelling en verdeling van de subsidies gebeurt uiterlijk per 1 september van het jaar met uitzondering van Noodhulp (wanneer deze zich voordoet).

§2. Elke aanvraag voor subsidies bevat het rekeningnummer waarop deze moeten gestort worden en dient ondertekend te zijn door 2 leden van de vereniging of de aanvrager.

§5 Alle verenigingen dienen een financieel verslag op te maken en verantwoordingsstukken voor te leggen. De Gros vraagt deze verslagen op samen met de aanvraag voor nieuwe subsidies. De Gros beoordeelt deze op hun correctheid en volledigheid en legt deze documenten samen met de berekening van de nieuwe subsidies voor aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art.5:

Voor het jaar 2021 worden als coronamaatregel de gegevens van het werkjaar 2019 gebruikt voor de

berekening van de subsidie

 

Art. 6:

Dit reglement treedt in voege vanaf heden, geldt tot 31 december 2025 en vervangt het reglement van 19 december 2019 dat wordt opgeheven vanaf heden.

 

Art. 7:

Het college van burgemeester en schepenen wordt verder gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Art. 8:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

30. Subsidiereglement seniorenverenigingen - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement voor de seniorenverenigingen goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16  december 2019 over de subsidiëring van senioren verenigingen in Ranst.

De besluiten van de gemeenteraad van 22 juni 2020, 21 september 2020 en 15 februari 2021 met de goedkeuring van het lokaal relanceplan post covid-19

Een aantal maatregelen worden genomen om de middenstanders en de verenigingen van Ranst zoveel mogelijk te ondersteunen in de coronaperiode

Er wordt beslist om voor het jaar 2020 als coronamaatregel elke vereniging het subsidiebedrag dat zij in 2019 bekwamen terug uit te keren.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 23 en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor de vaststelling van subsidiereglementen. De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Bijkomende motivering:

Het lokaal bestuur nam al enkele beslissingen in het voordeel van de lokale verenigingen om de impact van de coronamaatregelen te beperken met de verschillende relanceplannen die al goedgekeurd werden. De werking van de seniorenverenigingen werd over het algemeen zwaar geraakt door de maatregelen die genomen moesten worden om de coronapandemie te bestrijden. Het lijkt dan ook niet aangewezen om de normaal voorziene berekening van de subsidiebedragen toe te passen temeer omdat deze voornamelijk gebaseerd is op het aantal activiteiten dat de verenigingen hebben georganiseerd. Daarom zullen dezelfde bedragen die toegekend werden in 2020, opnieuw worden uitbetaald voor het subsidiejaar 2021.

Deze regeling heeft als voordeel dat de erkende seniorenverenigingen een eerlijke subsidie zullen krijgen, gebaseerd op hun werking in een normaal jaar. Bovendien zullen zij voor 2021 geen dossier moeten indienen.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving

Uitbetaling subsidies aan de seniorenverenigingen voor de periode 2020-2025

Actie

Werkings- en huursubsidies aan seniorenverenigingen

Ramingnummer

RA001035 en RA001036

Uitgave

€ 11.750

Visumnummer

niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1: Algemene bepalingen:

Het college van burgemeester en schepenen gaat over tot betoelaging van de Ranstse seniorenverenigingen na advies van de raad voor senioren Ranst op basis van de toegekende puntentotalen en binnen de voorziene kredieten in het meerjarenplan.

Alleen de erkende plaatselijke verenigingen komen in aanmerking voor een toelage.

De verenigingen dienen hiertoe de volledig ingevulde en ondertekende subsidieaanvraag te richten aan de raad voor senioren Ranst.

De verenigingen moeten zich onderwerpen aan eventuele controlemaatregelen van de subsidiërende overheid of van een afvaardiging van de raad voor senioren.

Indien blijkt dat:

-          de aangifte niet in overeenstemming is met de werkelijkheid

-          de aanvrager de gevraagde inlichtingen niet tijdig verschaft of weigert ze te verschaffen

-          het financieel verslag van voorgaand werkingsjaar niet is toegevoegd bij een subsidie van meer dan  € 1.239

vervalt voor de desbetreffende vereniging het recht op subsidiëring voor het betrokken jaar.

Indien de vereniging nog openstaande schulden heeft bij de gemeente, dan worden deze in mindering gebracht op de uit te betalen subsidie.

Het college van burgemeester en schepenen houdt toezicht op de puntentoekenning door de raad voor senioren.

 

Art. 2: Directe subsidies.

§1. Werkingssubsidies:

Dit is een financiële tegemoetkoming van het gemeentebestuur aan de erkende plaatselijke vereniging voor haar werking en activiteiten. De toelagen worden verleend volgens een puntensysteem.

De punten worden toegekend aan de hand van de volgende normen: 34% van de subsidie worden als volgt verdeeld voor leden, bestuursleden en bestuursvergaderingen:

 

Normen

%

Het aantal aangesloten leden dat lidgeld betaalde voor het betrokken werkjaar.

26%

Het aantal actieve bestuursleden

4%

Het aantal bestuursvergaderingen.

4%

 

De overige 66% wordt als volgt verdeeld voor de activiteiten:

 

Activiteiten

%

Vergaderingen voor alle leden.

20%

Bijeenkomsten van werkgroepen

14%

Socio-culturele activiteiten

16%

Vormingsactiviteiten

16%

 

-          De punten worden toegekend op basis van de activiteiten van het voorbije werkjaar.

-          Als bewijsstuk voor het aantal leden geldt ofwel een ledenlijst van het verbond ofwel het aantal leden dat lidgeld betaald heeft voor het betrokken werkjaar, zoals blijkt uit de boekhouding van de vereniging.

-          Als bestuur wordt beschouwd: een dagelijks bestuur van 4 vaste leden (voorzitter, ondervoorzitter, secretaris en penningmeester). Bovendien mag per 12 leden een bijkomend  bestuurslid (vrije functieverdeling) mee worden opgenomen voor de subsidieberekening.

-          Eenzelfde activiteit mag slechts bij één subsidiecategorie in rekening worden gebracht.

-          Voor socio-culturele activiteiten en voor vormingsactiviteiten zijn tenminste 12 deelnemers vereist.

-          De verenigingen zullen een jaarplanning voorleggen.

§2. Huursubsidie lokalen voor seniorenverenigingen:

Dit is een financiële tegemoetkoming van het gemeentebestuur aan de erkende plaatselijke seniorenverenigingen voor de huur van lokalen die noodzakelijk zijn binnen de werking van de vereniging.

Verenigingen die niet beschikken over een eigen of gesubsidieerd lokaal dat voldoende groot is voor het inrichten van algemene ledenbijeenkomsten en daardoor verplicht zijn gebruik te maken van een gehuurd lokaal, kunnen deze huurbijdragen inbrengen voor subsidiëring.

De subsidie wordt toegekend op basis van :

-          de huurprijs van lokalen voor algemene ledenbijeenkomsten in het voorbije werkjaar. De bewijzen worden afgeleverd samen met de bewijsstukken voor de werkingssubsidies en de subsidie wordt tegelijkertijd uitgekeerd. Voor het subsidiejaar 2020, betrekking hebbende op het werkjaar 2019, zullen deze bewijsstukken evenwel apart van de bewijsstukken voor de werkingssubsidies worden ingediend. De huurbijdragen worden bewezen door middel van facturen en een activiteitenagenda.

-          Indien het begrote budget ontoereikend is voor de maximumsubsidie, zal deze procentueel verdeeld worden tussen alle rechthebbenden.

 

Art. 3:

Voor het subsidiejaar 2021 worden als coronamaatregel dezelfde bedragen uitbetaald als in 2020 voor de verenigingen die nog actief zijn.

 

Art. 4:

Dit reglement treedt in voege vanaf heden en geldt tot 31 december 2025 en vervangt het reglement van 16 december 2020 dat wordt opgeheven met ingang van heden.

 

Art. 5:

Deze verordening valt onder het onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

31. Verkavelingsaanvraag - wegentracé en lastvoorwaarden - Moorstraat 9

 

Omschrijving:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6,5 meter uit de wegas voor een perceel gelegen aan Moorstraat 9 in 2520 Broechem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 18 februari 2021 diende Roeland Vermeesch, Lostraat 3 in 2520 Broechem, een verkavelingsaanvraag in voor een grond gelegen aan Moorstraat 9 in 2520 Broechem.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 3, sectie A, perceelnummer 40L.

De grond wordt verdeeld in 1 lot.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2021028024.

In het ontwerp wordt het stratentracé en de gratis grondafstand voorgesteld.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Adviezen:

Het openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden van 17 april 2021 tot en met 16 mei 2021. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Bijkomende motivering:

Het betreffende perceel is gelegen langheen buurtweg nr. 12 uit de atlas van de buurtwegen van de deelgemeente Broechem.

Het betreffende perceel is gelegen in woongebied met landelijk karakter volgens het goedgekeurde gewestplan.

Om die reden wordt een standaard rooilijnbreedte van 13 meter voorgesteld (6,5 meter uit de wegas) zoals aangegeven op het verkavelingsplan.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6,5 meter uit de wegas voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Roeland Vermeesch voor een perceel gelegen aan Moorstraat 9 in 2520 Broechem, kadastraal gekend als afdeling 3, sectie A, perceelnummer 40L.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

32. Gratis grondafstand - Oudstrijdersstraat 147 - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 7,54 m², gelegen in Oelegem, Oudstrijdersstraat 147, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie C, deel van nr. 18 B2.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De stedenbouwkundige vergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 4 januari 2018 aan Eddy Verlinden, Oudstrijdersstraat 162 in 2520 Oelegem, voor de grond gelegen in  Oelegem, Oudstrijdersstraat 147.

De voorwaarden uit de stedenbouwkundige vergunning waaruit blijkt dat de gronden vallende binnen de ontworpen rooilijn gratis afgestaan moeten worden aan de gemeente en dat alle hieraan verbonden kosten (notaris, landmeter, ...) ten laste zijn van de gemeente.

Het opmetingsplan opgemaakt door Glenn Bertels, landmeter in Wommelgem op 23 juli 2018 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 7,54 m²

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 14 april 2018.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 11 januari 2021 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 2de afdeling, sectie C, perceelnummer 18 B2.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door notaris Van Kerkhoven met standplaats in Broechem.

 

Juridisch kader:

Artikel 21 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 41, 11° en 279, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de gemeentesecretaris.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij de voorzitter het besluit tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het bodemdecreet van 27 oktober 2006

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 4.2.19 en artikel 4.2.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

Het college van burgemeester en schepenen kan voorwaarden en lasten opleggen bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning. Deze voorwaarden en lasten moeten redelijk zijn en in verhouding staan tot het te vergunde project .

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2018 over de goedkeuring van het budget 2019 en de nominatieve vermelding van de gratis grondafstand in de verklarende beleidsnota, de financiële nota en de investeringslijst.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door notaris Van Kerkhoven in Broechem

-          kadastrale legger afgeleverd op 11 januari 2021

-          Bodemattest afgeleverd op 14 april 2018

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Glenn Bertels in Wommelgem op 23 juli 2018

-          Hypothecair getuigschrift

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

 grondverwervingen via gratis grondafstand

Actie:

Aankopen en verkopen van grond

Ramingnummer:

RA000224

Uitgave:

€ 1.300 (inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 7,54 m², gelegen in Oelegem, Oudstrijdersstraat 147, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie C, deel van nr. 18 B2 door Eddy Verlinden, Oudstrijdersstraat 162 in Oelegem.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

33. Gratis grondafstand - Pater Domstraat - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 472 m², gelegen in Broechem, Pater Domstraat,  kadastraal gekend als 3de afdeling, sectie B, deel van nr. 218A

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De omgevingsvergunning afgeleverd door de deputatie van de Provincie Antwerpen op 5 december 2019 aan Bermaso NV, Wijnegemsteenweg 22 bus 1 in 2970 Schilde, voor de grond gelegen in  Broechem, Pater Domstraat.

De voorwaarden uit de stedenbouwkundige vergunning waaruit blijkt dat de gronden vallende binnen de ontworpen rooilijn gratis afgestaan moeten worden aan de gemeente en dat alle hieraan verbonden kosten (notaris, landmeter, ...) ten laste zijn van de aanvrager.

Het opmetingsplan opgemaakt door Stef Geukens, landmeter in Geel op 31 maart 2021 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 472 m²

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 10 maart 2021.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 4 mei 2020 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 3de afdeling, sectie B, perceelnummer 218A.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door Notaris Coppens met standplaats in Vosselaar.

 

Juridisch kader:

Artikel 21 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 41, 11° en 279, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de gemeentesecretaris.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij de voorzitter het besluit tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het bodemdecreet van 27 oktober 2006

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 4.2.19 en artikel 4.2.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

Het college van burgemeester en schepenen kan voorwaarden en lasten opleggen bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning. Deze voorwaarden en lasten moeten redelijk zijn en in verhouding staan tot het te vergunde project .

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2018 over de goedkeuring van het budget 2019 en de nominatieve vermelding van de gratis grondafstand in de verklarende beleidsnota, de financiële nota en de investeringslijst.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door Notaris Coppens in Vosselaar

-          kadastrale legger afgeleverd op 4 mei 2020

-          Bodemattest afgeleverd op 10 maart 2021

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Stef Geukens in Geel op 31 maart 2021

-          Hypothecair getuigschrift

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 472 m², gelegen in Broechem, Pater Domstraat, kadastraal gekend als 3de afdeling, sectie B, deel van nr. 218A door Bermaso NV, Wijnegemsteenweg 22 bus 1 in 2970 Schilde.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de aanvrager.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

34. Aanleg riolering Mulderweg - lastvoorwaarden en wijze van gunnen - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor de aanleg van riolering in de Mulderweg met een raming van €197.000 waarvan het gemeentelijk aandeel € 33.000.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025de actie bijdragen in de kosten van waterlink en gemeentelijk aandeel in kleine rioleringsprojecten  met het ramingsnummer RA001251goedgekeurd voor gemeentelijk aandeel heraanleg Mulderweg (wegenis)

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Gemeentelijk aandeel heraanleg Mulderweg (wegenis)Not supported field expression!

Actie:

Bijdragen in de kosten van Waterlink en gemeentelijk aandeel in kleine rioleringsprojecten 

Ramingnummer:

RA001251

uitgave

Raming € 197.873,95 waarvan gemeentelijk aandeel  € 33.205,06

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

lastenboek aanleg riolering Mulderweg

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor de realisatie van ‘Aanleg riolering Mulderweg’met als raming € 197.873,95incl. btw 21% met een gemeentelijk aandeel van € 33.205.06

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via openbare procedure.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

35. Gemeente Schilde - Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg - aandeel gemeente Ranst - lastvoorwaarden en wijze van gunning - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van goed voor de realisatie van ‘Gemeente Schilde,Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg’met als raming € 9.123.795,38 incl. btw 21% waarvan gemeentelijk aandeel Ranst € 107.322,22 bedraagt

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025de actie  aanleggen van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen met het ramingsnummer RA001148  goedgekeurd voor de aanleg fietspad Schildesteenweg tusen Knodbaan en grens Schilde

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

aanleg fietspad Schildesteenweg tusen Knodbaan en grens Schilde

Actie:

aanleggen van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen 

Ramingnummer:

RA001148

uitgave:

raming € 9.123.795,38 waarvan aandeel gemeente Ranst € 107.322,22

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          lastenboek 'gemeente Schilde, weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg'

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek goed voor de realisatie van ‘Gemeente Schilde, Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg’met als raming € 9.123.795,38 incl. btw 21% waarvan gemeentelijk aandeel Ranst € 107.322,22 bedraagt

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via openbare procedure.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

36. Onderhoudswerken aan buurtwegen 2020 - perceel 1 - verrekening 2 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de verrekening nr.2 voor € 84.682,6 inclusief 21¨% btw voor onderhoud buurtwegen 2020 - perceel 1 goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 december 2020 voor de gunning aan Colas Noord nv Agentschap Noord, Dellestraat 25 in 3550 Heusden Zolder voor € 240.766,22 incl. 21% btw

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de gunningsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten

Artikel 5, §2 en 38/1 van Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken

De algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken zijn geldig voor opdrachten vanaf € 30.000 exclusief btw.

Een wijziging mag zonder nieuwe plaatsingsprocedure worden doorgevoerd voor door de oorspronkelijke opdrachtnemer te verrichten aanvullende werken, leveringen of diensten die noodzakelijk zijn geworden en die niet in de oorspronkelijke opdracht waren opgenomen, indien de verandering van opdrachtnemer niet mogelijk is om economische of technische redenen, zoals wanneer de aanvullende goederen of diensten uitwisselbaar of interoperabel zijn met bestaande uitrusting, diensten of installaties die in het kader van de oorspronkelijke opdracht zijn verworven en tot aanzienlijk ongemak of een aanzienlijke kostenstijging zou leiden voor de aanbesteder.Artikel 3 van de beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2019 tot begrip dagelijks bestuur en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting Wijzigingen van opdrachten die tot een meeruitgave leiden van meer dan 10% boven het gunningsbedrag vallen niet onder dagelijks bestuur en moeten dus door de gemeenteraad goedgekeurd worden.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

onderhoud buurtwegen

Actie:

Onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen

Ramingnummer:

RA001173

Uitgave:

€ 84.682,6 (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

verrekening 2 onderhoud buurtwegen 2020- perceel 1

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad  keurt de verrekening nr.2  voor € 84.682,6 inclusief 21¨% btw voor onderhoud buurtwegen 2020 - perceel 1 goed

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

37. Duurzame gebouwrenovatie - ombouw loods Ranst ten behoeve van verruiming gbs Ranst met BKO en polyvalente ruimte - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het contractvoorstel van Fluvius in uitvoering van de kaderovereenkomst 'Duurzame Gebouwen, voor de duurzame gebouwrenovatie- ombouw loods Ranst ten behoeve van verruiming gbs Ranst met BKO en polyvalente ruimte' goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In de meerjarenplanning 2020-2025 is onder de actie Inrichten en oprichten van gebouwen onder raming RA000129 Loods Schoolstraat - aanpassen in functie van speelpleinwerking en BKO € 240.000 voorzien.

De gemeenteraad keurde op 17 februari 2020 de kaderovereenkomst Duurzame Gebouwen met Fluvius goed waarbij Fluvius optreedt als DNB (distributienetbeheerder) en waarbij energiediensten worden aangeboden ter bevordering van het rationeel energiegebruik op basis van een beheersoverdracht. De initiële aanbestedende overheid die hierop beroep doet is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

Het bestuur dient het aanbod van de DNB te aanvaarden waardoor er een beheersoverdracht wordt gerealiseerd. Deze goedkeuring is een eerste stap in de concretisering van het dossier.

De financiële fiche van het projectvoorstel van Fluvius raamt de uitgave voor de studiekosten op € 64.977 incl. 21 % btw . Deze studie houdt volgende in : opmaak concept, voorstudie & conceptraming -bouwkunde/ architectuur, basis technieken (verwarming & ventilatie) - inclusief nazicht haalbaarheid stabiliteit

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

Artikel 41, 5° en 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten en de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De beslissing van de gemeenteraad van 17 februari 2020 voor goedkeuring kaderovereenkomst Duurzame Gebouwen met Fluvius

Fluvius treed op als DNB (distributienetbeheerder) en biedt energiediensten aan ter bevordering van het rationeel energiegebruik op basis van een beheersoverdracht. De initiële aanbestedende overheid die hierop beroep doet is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Het bestuur dient het aanbod van de DNB te aanvaarden waardoor er een beheersoverdracht wordt gerealiseerd.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Loods Schoolstraat - aanpassen in functie van speelpleinwerking en BKO

Actie:

Inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA000129

Uitgave:

raming : € 64.977

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

contractvoorstel - duurzame gebouwrenovatie -  ombouw loods Ranst ten behoeve van verruiming GBS Ranst met BKO en polyvalente ruimte

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen) en Raf Serneels (N-VA)

4 tegen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

4 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Bart Goris (Goesting!)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het contractvoorstel van Fluvius in uitvoering van de kaderovereenkomst Duurzame Gebouwen, voor de duurzame gebouwrenovatie- ombouw loods Ranst ten behoeve van verruiming gbs Ranst met BKO en polyvalente ruimte

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

38. Bouwen gemeentelijke magazijnen - verrekening 19 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de verrekening nr.19 voor € 51.514,23 inclusief 21¨% btw voor de ‘algemene bouwwerken en technieken’ goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, Feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 november 2017 voor de gunning aan Brebuild nv, Schouwkensstraat 10 in 2030 Antwerpen voor € 4.096.862,90 incl. 21% btw.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de gunningsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten

Artikel 5, §2 en 38/1 van Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken

De algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken zijn geldig voor opdrachten vanaf € 30.000 exclusief btw.

Een wijziging mag zonder nieuwe plaatsingsprocedure worden doorgevoerd voor door de oorspronkelijke opdrachtnemer te verrichten aanvullende werken, leveringen of diensten die noodzakelijk zijn geworden en die niet in de oorspronkelijke opdracht waren opgenomen, indien de verandering van opdrachtnemer niet mogelijk is om economische of technische redenen, zoals wanneer de aanvullende goederen of diensten uitwisselbaar of interoperabel zijn met bestaande uitrusting, diensten of installaties die in het kader van de oorspronkelijke opdracht zijn verworven en tot aanzienlijk ongemak of een aanzienlijke kostenstijging zou leiden voor de aanbesteder. Artikel 3 van de beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2019 tot begrip dagelijks bestuur en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting Wijzigingen van opdrachten die tot een meeruitgave leiden van meer dan 10% boven het gunningsbedrag vallen niet onder dagelijks bestuur en moeten dus door de gemeenteraad goedgekeurd worden.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

gemeentelijke magazijnen: werken

Actie:

Inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA000114

Uitgave:

€ 51.514,23

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijkomende motivering:

 

Bijlagen:

-          De verrekening nr. 19  bouwen gemeentelijke magazijnen

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel::

De gemeenteraad  keurt de verrekening nr.19 voor € 51.514,23 inclusief 21¨% btw voor de ‘algemene bouwwerken en technieken’ goed.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

39. Retributiereglement buitenschoolse kinderopvang - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het huishoudelijk en retributiereglement van de buitenschoolse kinderopvang voor de periode 2021-2025 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:.

Het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 met de goedkeuring van het huishoudelijk en retributiereglement voor de organisatie en deelname aan de buitenschoolse kinderopvang

 

Juridisch kader:

Artikel 173 van de Grondwet

Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Bijkomende motivering:

De financiële toestand van de gemeente vereist dat diverse retributies worden geheven waarbij een rechtmatige verdeling van de belastingdruk wordt nagestreefd.

Voor de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang doet de gemeente belangrijke investeringen. Deze kosten zullen deels verhaald worden op de gebruiker van de dienst. Het Lokaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie voor mensen in Armoede bepaalt de doelgroep van zijn werking als volgt: alle personen die in aanmerking komen voor een tussenkomst van het OCMW en zij die enkel niet in aanmerking komen omdat zij niet in begeleiding zitten. Om de kwetsbaarsten in onze maatschappij zoveel mogelijk kansen te bieden, wordt besloten om hen voor de buitenschoolse kinderopvang een korting van 80% ten opzichte van de basisbedragen toe te staan. Ook voor pleeg- en zorgkinderen wordt eenzelfde korting toegestaan omdat het bestuur mensen wil stimuleren om een dergelijk engagement op zich te nemen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Inning van de retributie voor gebruik te maken van de buitenschoolse kinderopvang in de periode 2021-2025

Actie:

Opvang organiseren voor kinderen buiten de schooluren

Ramingnummer:

RA000968

Inkomst:

€ 35.000

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1: Definities

§1. Met ouder bedoelen we de persoon of de personen die het ouderlijk gezag heeft/hebben over het kind.

§2. De buitenschoolse kinderopvang omvat de opvang buiten de schooluren die georganiseerd wordt door het gemeentebestuur van Ranst en de voor- en naschoolse opvang voorzien in de gemeentescholen voor de kinderen die op die locatie school lopen. Dit met uitzondering van de speelpleinwerking. De opvang op woensdagnamiddag gaat door in De Knipoog.

 

Art. 2: aanvraag en annulatie

§1. Voor het ochtendtoezicht, het avondtoezicht en de nabewaking op woensdagmiddag moet niet vooraf ingeschreven worden. Het verschuldigde bedrag wordt opgenomen op de schoolfactuur.

§2. Voor de andere opvangmomenten moet tijdig ingeschreven worden, namelijk 1 week op voorhand voor de woensdagnamiddagen en 2 weken op voorhand voor de vakanties. Het inschrijven gebeurt via de website van de gemeente Ranst (www.ranst.be). Na de inschrijving ontvangt men automatisch een bevestiging van de inschrijving. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling. De beschikbare plaatsen worden toegewezen in volgorde van betaling.

§3. Annuleren kan kosteloos tot 14 dagen voor de opvang. Voor kinderen die na deze termijn afgemeld worden, vervalt de te betalen retributie enkel indien de aanvrager een doktersattest of een attest van de werkgever (wijziging uurregeling of ontslag) voorlegt. Bij laattijdige of niet melding van een annulering wordt een retributie gelijkstaand met een opvangdag aangerekend.

 

Art. 3: Retributie voor de voor- en nabewaking en buitenschools kinderopvang

§1. De gemeenteraad vestigt volgende retributie voor de ouders voor de voor- en naschoolse opvang:

-          Voor het ochtendtoezicht: € 0,5 per begonnen kwartier.

-          Voor het avondtoezicht en de nabewaking op woensdagmiddag: € 1 per begonnen half uur.

De retributie voor het avondtoezicht en de nabewaking op woensdagmiddag wordt aangerekend vanaf een kwartier na het beëindigen van de lessen. Op woensdagmiddag stopt de nabewaking om 13u.

§2. De gemeenteraad vestigt volgende retributie voor de ouders voor de buitenschoolse kinderopvang:  € 7 voor een halve dag en € 14 voor een hele dag. Voor de doelgroep van het Lokaal Netwerk vrijetijdsparticipatie wordt voor de buitenschoolse kinderopvang een tarief van 80% van de basisbedragen vastgelegd. Ook voor pleeg- en zorgkinderen wordt voor de buitenschoolse kinderopvang eenzelfde korting toegestaan.

 

Art. 4: Fiscaal attest

Voor de opvang van kinderen van 2,5 jaar tot 12 jaar ontvangt de ouder een fiscaal attest. De ouder krijgt het attest automatisch in het jaar dat volgt op de aanwezigheid van het kind wanneer alle onkosten betaald zijn.

 

Art. 5: Verzekering

De kinderen zijn in de opvang, alsook tijdens de reisweg van en naar de opvang verzekerd inzake “burgerlijke aansprakelijkheid” en “lichamelijke ongevallen”.

Kledij, brillen, boekentassen en andere attributen zijn niet verzekerd!

De opvang is niet verantwoordelijk voor beschadigde of verloren kledij en andere zaken van de kinderen.

Het materiaal wordt gebruikt in samenspraak met de begeleiders. De kinderen dienen het materiaal en de infrastructuur te respecteren. Bij opzettelijke vernieling worden de ouders aangesproken om de schade te vergoeden.

 

Art. 6:

Het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 wordt vanaf heden opgeheven en vervangen door het huidige reglement voor een periode tot 31 december 2025.

 

Art. 7:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Dit reglement is opgeheven en vervangen door het besluit van 27 februari 2023 met ingang van 1 maart 2023.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

40. Subsidiereglement voor Ranstse sportclubs en uitbreiding voor sportclubs met jeugdwerking - addendum 2021 – goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeente geeft ondersteuning aan de sportclubs om hun werking kwalitatief te ontwikkelen. Clubs met een uitgebreide jeugdwerking kunnen extra subsidies ontvangen als ze hiervoor activiteiten aanbieden.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 houdende het addendum 2020 voor het subsidiereglement voor de Ranstse sportverenigingen en het subsidiereglement voor Ranstse sportverenigingen met jeugdwerking.

De verschillende ministeriële besluiten wegens het ontbreken van een pandemiewet houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID−19 te beperken sinds maart 2020

Het besluit van de gemeenteraad van 22 juni 2020  over het lokaal relanceplan covid-19 waarin een bijkomende subsidie wordt toegekend aan o.a. de erkende sportverenigingen

 

Juridisch kader:

Art. 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 23 en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor de vaststelling van subsidiereglementen De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

Het college van burgemeester en schepenen voert de besluiten van de gemeenteraad uit.

 

Bijkomende motivering:

Er wordt vastgesteld dat de verschillende sportverenigingen op een zeer verscheiden manier getroffen worden door de gevolgen van de coronacrisis. Sommige zagen zich genoodzaakt om heel wat geplande activiteiten te annuleren. Voor andere was de impact eerder beperkt. De subsidies nu gaan berekenen volgens de bepalingen uit dit reglement zou net zoals voor het jaar 2020 ook voor het jaar 2021 een zeer vertekend beeld opleveren waarbij de zwaarst getroffen verenigingen ook nog eens extra getroffen zouden worden doordat zij minder subsidies zouden toegewezen krijgen. Daarnaast wil het gemeentebestuur de sportclubs in deze moeilijke tijden zoveel mogelijk de administratieve last besparen die gepaard gaat met het aanvragen van de subsidies vermits de sportverenigingen momenteel nog heel wat andere katten te geselen hebben. In tegenstelling tot vorig jaar kan niet gewoon de subsidie van 2019 worden toegekend omdat er in tussentijd een aantal nieuwe sportverenigingen erkend werden. Aan deze nieuwe verenigingen zal gevraagd worden om een subsidieaanvraag in te dienen volgens het normale stramien maar gebaseerd op hun werking in het jaar 2019. Hiervoor zal het aantal punten dat zij volgens het reglement behalen, berekend worden. Vervolgens wordt de waarde van een punt herbepaald en worden de subsidies van de verenigingen voor het jaar 2021 op basis van deze nieuwe puntwaarde herberekend. Deze regeling heeft als voordeel dat de nieuw erkende verenigingen een eerlijke subsidie zullen krijgen, gebaseerd op hun werking in een normaal jaar.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Uitbetaling subsidies voor sportclubs voor de periode 2020-2025

werkingssubsidies en  extra voor jeugdwerking

Actie:

Faciliteren van beweging op initiatief van de inwoner

Ramingnummer:

RA001094 en RA001093

uitgave:

€ 21.000 en € 14.000

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

TITEL 1: Algemeen

 

Art. 1: budget

Het college van burgemeester en schepenen gaat over tot betoelaging van de erkende Ranstse sportverenigingen binnen de perken van het budget.

 

Art. 2: timing

Als referteperiode voor het werkingsjaar geldt de periode van 1 juni tot en met 30 mei.

De secretaris van de erkende sportvereniging ontvangt jaarlijks de aanvraagdocumenten voor deze subsidie.

Erkende sportverenigingen die tijdig (vermeld in het aanvraagdocument), hun volledig aanvraagdossier ingediend hebben bij de gemeentelijke sportdienst komen in aanmerking voor de verdere behandeling van het dossier.

Verenigingen die in het voorgaande kalenderjaar in totaal meer dan € 1.239 subsidies ontvingen,  moeten eveneens een officieel financieel verslag aan hun aanvraag toevoegen om in aanmerking te komen voor nieuwe subsidies.

Het gemeentebestuur behoudt zich het recht de gegeven informatie en bewijsstukken te verifiëren.

Indien blijkt dat:

-          de aangifte niet in overeenstemming is met de werkelijkheid

-          de aanvrager de gevraagde inlichtingen niet tijdig verschaft of weigert ze te verschaffen

-          het financieel verslag van voorgaand werkingsjaar niet is toegevoegd bij een subsidie van meer dan € 1.239

vervalt voor de desbetreffende vereniging het recht op subsidiëring voor het betrokken jaar.

Indien de vereniging nog openstaande schulden heeft bij de gemeente, dan worden deze in mindering gebracht op de uit te betalen subsidie.

 

TITEL 2: Werkingssubsidie sportverenigingen

 

Art. 3: verdeling subsidie

Het beschikbaar budget van de sportsubsidie wordt verdeeld onder volgende thema’s:

1)      subsidie algemene vergadering: 10 %

Deze subsidie wordt gelijk verdeeld onder de sportverenigingen  aanwezig  op de vergadering van de verenigingenkoepel

2)      bijkomende jeugdsubsidie: 40%

Deze subsidie wordt toegekend op basis van het aantal jongeren beneden de 18 jaar die lid zijn van de vereniging en woonachtig in de gemeente.

3)      subsidie voor clubwerking: 50%

Het bedrag wordt verdeeld volgens het puntenaantal per vereniging voor onderstaande activiteiten en initiatieven/ Het maximale puntenaantal per sportvereniging bedraagt 25.

 

Activiteiten of initiatieven

indicator

Punten

1.Aangesloten bij een federatie

Per aansluiting bij een federatie

3

2.Clubblad of nieuwsbrief

Het uitgeven van een clubblad

3

3.Website of facebook

Online ter beschikking stellen van informatie over de vereniging via een website

3

4.Bijscholing van trainers, begeleiders en bestuursleden

Per trainer, begeleider, bestuurslid die gedurende de referteperiode een verenigingsgerelateerde cursus gevolgd heeft en nog actief is bij de vereniging

5

5.Infoavond voor ouders

De organisatie van een infoavond

3

6.Alle andere bijzondere sportieve initiatieven  voor de jeugd

Per organisatie van een bijzonder initiatief voor de jeugd

3

7.Alle bijzondere sportieve initiatieven voor de senioren 50 plussers

Per organisatie van een bijzonder initiatief voor de senioren

3

8. Alle bijzondere sportieve initiatieven voor kansengroepen

Per organisatie van een bijzonder initiatief voor kansengroepen

3

9.Medewerking aan activiteiten ingericht of op initiatief van de sportraad en sportdienst

Per initiatief waaraan men medewerking verleende van sportraad en sportdienst

3

10.Samenwerken met andere sportclubs

Per initiatief waarbij met samenwerkt met andere sportclubs

3

11.Sociale activiteiten voor de clubgeest

Per organisatie van een sociale activiteit (folder, artikel, affiche,  )

2

12.Gediplomeerde lesgever

Per gediplomeerde lesgever waarvan het bewijs van deelname aan de  cursus en/of afschrift van het diploma of getuigschrift wordt voorgelegd

1

13.Alle initiatieven met betrekking tot duurzaamheid

per initiatief rond duurzaamheid

3

 

TITEL 3: Subsidie voor sportclubs met een specifieke jeugdwerking

 

Art. 4: definities

1)      Jeugdsport: sportparticipatie van kinderen en jongeren tot en met achttien jaar

2)      Jeugdsportbegeleider: een sporttechnische begeleider voor jeugdsport actief in een erkende sportvereniging

3)      Jeugdsportcoördinator: een sportgekwalificeerde jeugdsportbegeleider die het jeugdsportbeleid in de erkende sportvereniging coördineert op het sporttechnische, beleidsmatige en organisatorische vlak. Hij/zij is de eerste contactpersoon voor ouders, jeugdtrainers, spelers, …

4)      Budget: is het bedrag zoals opgenomen in het goedgekeurde budget van de gemeente.

 

Art. 5: Verdeling jeugdsubsidie

Het beschikbaar budget wordt verdeeld onder volgende thema’s:

1)      terugbetaling van VTS-opleidingen, VTS-bijscholing of gelijkwaardig.

Dit omvat de terugbetaling van het inschrijvingsgeld van de gevolgde opleidingen door jeugdsportbegeleiders of jeugdsportcoördinatoren.  Deze subsidie bedraagt maximum 25% van het totaal beschikbaar budget. De verdeling gebeurt à rato van het aantal ingediende dossiers en de effectief ingediende inschrijvingskosten. Indien nodig wordt een procentuele verdeelsleutel toegepast.

2)      verdeling van het resterende bedrag

Het resterend bedrag wordt verdeeld  op basis van volgend puntensysteem:

Per VTS-opleiding, VTS-bijscholing of gelijkwaardig gevolgd door Jeugdsportbegeleiders en jeugdsportcoördinatoren:

-          Aantal van 1 dag: 2 punten per deelnemer per bijscholing

-          Aantal van meer dan 1 dag: 4 punten per deelnemer per bijscholing

(maximum 12 punten per persoon per jaar)

 

Per jeugdsportbegeleider die gedurende het seizoen actief is in de sportvereniging worden volgende punten toegekend op basis van het hoogst behaalde diploma:

Diploma

Punten

VTS-instapniveau in de betrokken sporttak aspirant initiator

1

VTS-basismodule “algemeen gedeelte” Initiator

1

Studenten geslaagd voor 1e jaar bachelor LO

1

VTS-initiator in de betrokken sporttak

2

VTS-basismodule “algemeen gedeelte” instructeur of Trainer B

2

Studenten geslaagd voor 2e jaar bachelor LO

2

VTS-instructeur/Trainer B in de betrokken sporttak

4

Regent/Bachelor LO

4

VTS-trainer A in de betrokken sporttak

6

Licentiaat of Master LO

6

Regent LO en trainer B

6

 

Aan de jeugdsportcoördinator worden volgende punten toegekend op basis van het hoogst behaalde diploma:

 

Diploma

Punten

Zonder diploma

10

VTS-instapniveau in de betrokken sporttak aspirant initiator

12

VTS-basismodule “algemeen gedeelte” Initiator

12

Studenten geslaagd voor 1e jaar bachelor in de lichamelijke opvoeding

12

VTS-initiator in de betrokken sporttak

14

VTS-basismodule “algemeen gedeelte” instructeur of Trainer B

14

Studenten geslaagd voor 2e jaar bachelor in de lichamelijke opvoeding

14

VTS-instructeur en Trainer B in de betrokken sporttak

16

Regent, kandidaat of Bachelor in de lichamelijke opvoeding

16

VTS-trainer A in de betrokken sporttak

16

Licentiaat of Master in de lichamelijke opvoeding

16

Regent of kandidaat of bachelor in de lichamelijke opvoeding en trainer B

16

 

TITEL 4: Slotbepalingen

 

Art. 6:

Voor het jaar 2021 worden als coronamaatregel de gegevens van het jaar 2019 gebruikt voor de berekening van de subsidie.

Dit reglement treedt in voege vanaf heden, geldt tot 31 december 2025 en vervangt het reglement van 21 september 2020 dat wordt opgeheven vanaf heden.

 

Art. 7:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

41. Straat 'Amelia Brockenplein' - principiële vaststelling - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verleent zijn principieel akkoord om het kerkplein van Emblem 'Amelia Brockenplein' te geven

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het voorstel van het gemeenteraadslid Frans Marivoet (Groen) van 16 mei 2021 om het kerkplein van Emblem wat momenteel geen aparte naam heeft maar ligt tussen Dorpsstraat en De Voortstraat om te dopen tot Amelia Brockenplein

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 mei 2021 om het voorstel te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad

 

Juridisch kader:

Het decreet van de cultuurraad van de Nederlandstalige Gemeenschap van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen

De bepaling van voorwaarden en procedure om een straatnaam te geven

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 mei 2021 met het voorstel om het kerplein van Emblem de naam 'Amelia Brockenplein' te geven

 

Bijkomende motivering:

Tot op vandaag zijn er in Ranst nog geen straten vernoemd naar vrouwen. In het kader van de vervrouwelijking van straatnamen wenst het bestuur hier meer aandacht aan te geven.

Amelia Brocken was de eerste vrouwelijke burgemeester van Emblem in de periode 1921-1926. Haar levensloop geeft voldoende redenen om een straat of plein naar haar te noemen. Het kerkplein van Emblem wat momenteel geen aparte naam heeft maar ligt tussen Dorpsstraat en De Voortstraat leent zich uitstekend om gedoopt te worden tot Amelia Brockenplein.

 

Bijlage:

levensloop Amelia Brocken

 

Besluit met:

22 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Bart Goris (Goesting!)

1 onthouding: Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

 

Art. 1:

De gemeenteraad verleent zijn principieel akkoord om het kerkplein van Emblem 'Amelia Brockenplein' te geven

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het instellen van het openbaar onderzoek en het inwinnen van de adviezen voorgeschreven bij voormeld besluit.

Publicatiedatum: 20/09/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

42. PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) /PFOS (perfluoroctaansulfonaten) - schandaal  - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

De interpellatie van het gemeenteraadslid Christel Engelen (Vlaams Belang) over het PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) /PFOS (perfluoroctaansulfonaten) - schandaal met de impact op Ranst. De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat Ranst niet binnen de perimeter van 10 kilometer valt waar de tijdelijke voorzorgsmaatregelen gelden maar op vraag van het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir gaan we de potentiële PFOS-zones in kaart brengen voor de gemeente Ranst. Momenteel zijn er twee locaties aangeduid die mogelijk vervuild zijn en waar er zeker onderzoek zal plaatsvinden, namelijk Campus Vesta en een bedrijf in de KMO-zone Ter Straten. Ook op de site rond Water-Link zal er bodemonderzoeken gebeuren. Op de webstek van de gemeente zullen we de meest recente informatie publiceren. Wanneer uit metingen blijkt dat er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden, zal het gemeentebestuur de eigenaars van de percelen die binnen de perimeter vallen persoonlijk op de hoogte brengen.

 

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links Interpellatie - PFOS - Vlaams Belang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

43. Straatnaam Valentina-plein - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Christel Engelen (Vlaams Belang) stelt voor om een nieuwe straatnaam/pleinnaam te voorzien voor het kerkplein in Ranst gelegen tussen Schoolstraat, Gasthuisstraat en Berkenlaan, namelijk het Valentina plein. Dit kan in het kader van “Veerkrachtige Dorpen” opgenomen worden.

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat dit voorstel in het kader van “Veerkrachtige Dorpen” zal voorgelegd worden aan de werkgroep voor het inrichten van een aangename, groene ontmoetingsplek op het kerkplein.

 

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links Interpellatie Vlaams Belang - Straatnamen Valentine plein.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

44. ELZ Pallieterland - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Tine Muyshond (CD&V/WIJ) vraagt naar de stand van zaken over het overleg tussen de betrokken partijen bij het overleg rond de ELZ Pallieterland.

De burgemeester Johan De Ryck, (N-VA) antwoordt dat de kabinetsmedewerkers van minister Beke en minister Somers, een afgevaardigde van het Agentschap Zorg en gezondheid, de vertegenwoordigers van Eerstelijnszone Pallieterland en de burgemeester aanwezig waren op het digitale overleg. Er werd niets beslist. De eerstelijnszones is een door Vlaanderen opgericht samenwerkingsverband.  Het is de bevoegdheid van de Vlaamse regering om het werkingsgebied vast te leggen. De Vlaamse Regering kan tijdelijk uitstel of een definitieve afwijking toestaan enkel en alleen wanneer de bevoegde minister daarvoor een gemotiveerd voorstel indient en dit wordt goedgekeurd door de Vlaamse Regering. De gemeente heeft daarbij enkel een adviserende stem

 

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links Interpellatie CD&VWij - ELZ Pallieterland.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 28 juni 2021

 

 

45. Circulatieplan Bistweg - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) merkt op dat bijna één jaar geleden er een bewonersvergadering georganiseerd werd omtrent het nieuwe circulatieplan van de Bistweg. Nu de onderhoudswerken ten einde lopen, had men graag vernomen of het circulatieplan blijft zoals het destijds werd voorgesteld en wanneer dit in voege gaat?

De schepen van mobiliteit, Luc Redig (Groen) antwoordt dat de werken aan de Bistweg nog zeker zullen uitlopen tot in augustus. Daarna zal het circulatieplan, zoals het werd voorgesteld zo snel mogelijk worden ingevoerd, hopelijk nog tijdens de maand september. Zo vermijden we dat de bermen, die ook opnieuw zullen worden opgevuld, weer worden uitgesleten door het tweerichtingsverkeer.

Voor alle duidelijkheid: het gaat over een proefopstelling van een half jaar. Daarna zal worden geëvalueerd, waarbij ook de bewoners, maar niet enkel die van de Bistweg, zullen worden betrokken.

 

Publicatiedatum: 20/09/2021
Punt bijlagen/links Circulatieplan Bistweg - interpellatie CD&V/WIJ.pdf Download