Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Stefanie Gijsels, Joris Van Camp, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels, Sonja De Pooter, Hilde Goris en Bart Goris - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

gemeenteraadslid Frans Marivoet verlaat de vergadering vanaf punt 12.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts verlaat de vergadering vanaf punt 12.

gemeenteraadslid Frans Marivoet vervoegt de vergadering vanaf punt 17.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts vervoegt de vergadering vanaf punt 17.

schepen Luc Redig verlaat de vergadering vanaf punt 20.

schepen Luc Redig vervoegt de vergadering vanaf punt 21.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 19 april 2021 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 19 april 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 21 april 2021, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 19 april 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 19 april 2021 goed.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

2. Weigering opname eigendom verontreinigde grond - klacht bij de toezichthoudende overheid - antwoord - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de gouverneur op 19 april 2021 waarbij de gouverneur verklaart dat ze vaststelt dat de gemeente het dossier ten gronde onderzocht heeft en haar weigering tot registratie niet baseerde op loutere willekeur maar op grond van het proces-verbaal van de milieu-inspecteur van de lokale politie.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Trippp Invest nv, Meirenstraat 8 in 2390 Malle, vroeg een omgevingsvergunning aan op 14 september 2020. Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2020112003. Het volledigheids- en ontvankelijkheidsbewijs werd verzonden op 20 oktober 2020.

Het is een aanvraag voor het bouwen van een woningcomplex op het perceel aan Achterstraat 78 in 2520 Oelegem met als kadastrale ligging: afdeling 2, sectie C, perceelnummers 452F, 453E, 454D, 537W02, 538H02 en 538Y.

Door de onwonenden wordt er vermoed dat één van de percelen verontreinigd is omdat er jarenlang autowrakken werden gestockeerd en verzoek tot opname van de grond in de gemeentelijke inventaris van vervuilde gronden

Het bestuur beslist om dit perceel niet op te nemen in de gemeentelijke inventaris van vervuilde gronden

Het bijkomend punt op de agenda van de gemeenteraad van 15 februari 2021 over het bouwproject in Ranst aan de Achterstraat 78 ingediend door Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) en Roel Vermeesch (onafhankelijk) over het bouwproject en het besluit dit perceel niet op te nemen in de gemeentelijke inventaris van risicovolle gronden

Het schrijven van de gouverneur op 18 februari 2021 houdende de melding van de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over het stilzitten van de gemeente Ranst rond de opname van dit perceel in de gemeentelijke inventaris

Het schrijven van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2021 met de weerlegging van de klacht tegen het stilzitten van de gemeente Ranst rond de opname van dit perceel in de gemeentelijke inventaris

Het antwoord van de gouverneur van 19 april 2021 waarbij de gouverneur verklaart dat ze vaststelt dat de gemeente het dossier ten gronde onderzocht heeft en haar weigering tot registratie niet baseerde op loutere willekeur maar op grond van het proces-verbaal van de milieu-inspecteur van de lokale politie.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41, eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen.

Artikels 330 tot en met 334 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De toezichthoudende overheid kan besluiten van een gemeenteoverheid en van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn ambtshalve opvragen.

Bij de ontvangst van een klacht vraagt de toezichthoudende overheid het besluit en het bijbehorende dossier op.

§ 1. Met behoud van de toepassing van artikel 243, § 3, 259 en 262 beschikt de toezichthoudende overheid over dertig dagen om een besluit van een gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.

Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn.

De termijn gaat in op de dag die volgt op de kennisgeving aan de toezichthoudende overheid van de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en artikel 285, § 2, eerste lid, 1° en 2°. Voor de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1 en § 2, start de termijn, vermeld in paragraaf 1, op de dag die volgt op de kennisgeving aan de toezichthoudende overheid van de bekendmaking van het besluit op de webtoepassing van de gemeente.

Een klacht wordt, op straffe van niet-ontvankelijkheid, ingediend binnen een periode van dertig dagen, die volgt op de dag van de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en artikel 285, § 2, eerste lid, 1° en 2°, of van de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1 en § 2.

De gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn verzendt het besluit dat door de toezichthoudende overheid is opgevraagd binnen een termijn van dertig dagen die volgt op de dag van de verzending van de opvraging.

Als de gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn het gevraagde besluit niet verzendt aan de toezichthoudende overheid binnen de termijn, vermeld in het eerste lid, bezorgt de toezichthoudende overheid na het verstrijken van die termijn een herinnering. De herinnering verwijst uitdrukkelijk naar de gevolgen, vermeld in het vierde lid.

Een nieuwe termijn van dertig dagen gaat in op de dag na de verzending van de herinnering.

 

Bijkomende motivering:

Op vraag van een aantal bewoners werd inderdaad de vraag gesteld waarom het perceel 454D niet opgenomen is in de inventaris van vervuilde gronden. In het verleden is er over dit perceel nooit enige vraag is gesteld en dat mogelijke activiteiten, laat staan milieuovertredingen, blijkbaar ook nooit door de omwonenden werden opgemerkt. N.a.v. een mogelijke verkoop van het perceel in het kader van een mogelijke ontwikkeling ter plaatse komt het nu ter sprake en wordt dit aangewend om een bouwdossier aan te vechten.

Met de bewoners is er altijd een open en correcte communicatie gevoerd, zowel via mail als telefonisch. Betrokken bewoners blijven echter vinden dat het betreffende perceel moet worden opgenomen in de inventaris en gebruiken daarvoor een heel aantal argumenten en documenten. Deze zijn door de gemeentelijke dienst omgeving steeds ernstig en nauwkeurig onderzocht.

Wanneer de bewoners het gemeentebestuur contacteren over zowel de mogelijke natuurwaarde als de mogelijke vervuiling van dit specifiek perceel, werd de vraag gesteld aan de politie de zaak te onderzoeken. Samengevat meldt de politie ons dat er geen vervuiling kon worden vastgesteld, dat er geen milieuovertreding kon worden vastgesteld en dat er geen proces verbaal werd opgesteld.

Ook aan het agentschap Natuur en Bos wordt advies gevraagd in het kader van de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Volgens hen is de natuurwaarde zeer beperkt.

Er is dus op vraag van het gemeentebestuur een controle gebeurd door de plaatselijke politie op 4 december 2020. Er werd geen oliegeur waargenomen en ook geen visuele verontreiniging.

De eigenaar heeft toen ook verklaard dat het hier gaat om overnamewagens die wachten op transport en geen autowrakken. Het zijn die wagens die te zien zijn op de luchtfoto’s. De politie heeft geen overtredingen vastgesteld en geen proces-verbaal opgemaakt.

Een telefonische vraag van een ongeruste bewoner over een mogelijke verontreiniging is over gemaakt aan de VMM. Er is een controle gebeurd door de onderzoeker van VMM op 14 december 2020. Zij melden het volgende.

Het gaat hier niet om een oliefilm op de Maasbeek maar om een film van ijzerbacteriën. Dit komt door kwelwater. Kwel is grondwater dat aan de oppervlakte komt. Door het verblijf in de bodem is kwelwater rijk aan allerlei mineralen die opgelost zijn in het grondwater. Een van de talrijkste mineralen in de kempen is ijzer. Kwel is dus ijzerrijk en dat is te zien aan de roodbruine kleur. Dat ontstaat doordat het ijzer in contact komt met zuurstof en oxideert tot ijzeroxide. Vaak staat er op het wateroppervlak van kwelwater een opvallende kleurige laag die wat aan een oliefilm doet denken. Dit zijn vliezen van ijzerbacteriën die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van ijzer naar ijzeroxiden. Dit fenomeen is vooral waarneembaar in droge periodes dus bij lage debieten. De verhouding kwelwater in de waterloop is dan veel hoger dan de hoeveelheid hemelwater. Het verschil met een oliefilm is duidelijk te onderscheiden door de laag te verstoren. Bij ijzerbacteriën breekt de vliezige laag na aanraking makkelijk uiteen. Bij olieproducten zal de olievlek na de verstoring snel weer samenvloeien tot een aaneengesloten laag.

De gemeente wordt door Ovam contacteert en de stelt de vraag:

"Met dat er in het project geen plannen zijn om gronden af te voeren, en alle gronden op het terrein te hergebruiken, vraag ik me af of het toch niet beter is de grond op te nemen in het gemeentelijk inventaris, zodat het perceel waar de organoleptische verontreiniging kan vastgesteld worden onderzocht wordt, en de toekomstige eigenaars zeker zijn dat ze een propere grond aankopen.

Kunnen jullie nagaan of opname noodzakelijk is. Ook voor niet vergunde inrichtingen kunnen door jullie opgenomen worden indien er voldoende bewijzen zijn dat er vergunningsplichtige activiteiten plaatsvonden.

Op basis van de informatie waarover het gemeentebestuur tot op heden beschikt, kan er niet overgaan worden tot een opname in het register. Er is nooit een bodemonderzoek uitgevoerd, noch zijn er waterstalen genomen die een daadwerkelijke historische vervuiling vaststellen. Er werden geen milieuovertredingen vastgesteld. Het betrokken perceel staat te koop en het gemeentebestuur heeft de mogelijke koper wel aangeraden een bodemonderzoek te laten uitvoeren.

Er werd tot voor enkele maanden door de omwonenden nooit melding gemaakt van autowrakken op het perceel. Dit is pas begonnen nadat er sprake zou zijn van een (niet gewenste) woonontwikkeling.

Voor eventuele stockage van ‘gewone’ auto’s is geen milieumelding noodzakelijk. De Vlarem-rubriek waarnaar men verwijst, is niet van toepassing.

De enige Vlarem-rubrieken die mogelijk met de activiteiten te maken hebben, zouden kunnen zijn (maar werden door de eigenaar niet vermeld):

15: Garages, parkeerplaatsen en herstellingswerkplaatsen voor motorvoertuigen

15.1: Al dan niet overdekte ruimte waarin de volgende voertuigen gestald worden:

15.1.1: 3 tot en met 25 motorvoertuigen of aanhangwagens, die geen personenwagens, bromfietsen, motorfietsen of voertuigen zoals gedefinieerd in artikel 3, 73°, van de spoorcodex van 30 augustus 2013 zijn (niet van toepassing)

15.1.2: meer dan 25 motorvoertuigen of aanhangwagens, die geen personenwagens, bromfietsen, motorfietsen of voertuigen zoals gedefinieerd in artikel 3, 73°, van de spoorcodex van 30 augustus 2013 zijn (niet van toepassing)

15.2: andere werkplaatsen voor het nazicht, het herstellen en het onderhouden van motorvoertuigen (met inbegrip van carrosseriewerkzaamheden) dan de werkplaatsen, vermeld in rubriek 15.3 [...] (à niet van toepassing)

15.3: werkplaatsen voor het nazicht, het herstellen en het onderhouden van motorvoertuigen (met inbegrip van carrosseriewerkzaamheden) (niet van toepassing)

15.4: andere niet-huishoudelijke inrichtingen voor het wassen van motorvoertuigen en hun aanhangwagens (niet van toepassing)

15.6: Het al dan niet overdekt stallen van geaccidenteerde voertuigen of van voertuigwrakken waarvan de opslag niet is ingedeeld in de rubriek 2.2.2, d) (à niet van toepassing)

Rubriek 15.5 (waarnaar verwezen wordt in de klacht) werd volledig opheven als gevolg van artikel 187, 8°, g), B.Vl.R. 3 mei 2019 (B.S. 26 september 2019).

De vaststellingen tot hiertoe geven is wat het bestuur betreft onvoldoende bewijs om de grond op te laten nemen als risicogrond.

 

Bijlagen:

-          verslag politie van de politiezone ZARA van 4 december 2020

-          verslag rond een mogelijke verontreiniging van VMM op 14 december 2020

-          uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2021 rond de behandeling van de klacht aangaande de niet-opname van het perceel in de gemeentelijke inventaris

-          Het schrijven van de gouverneur op 18 februari 2021 houdende de melding van de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over het stilzitten van de gemeente Ranst rond de opname van dit perceel in de gemeentelijke inventaris

-          Het schrijven van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2021 met de weerlegging van de klacht tegen het stilzitten van de gemeente Ranst rond de opname van dit perceel in de gemeentelijke inventaris

-          Het antwoord van de gouverneur van 19 april 2021 waarbij de gouverneur verklaart dat ze vaststelt dat de gemeente het dossier ten gronde onderzocht heeft en haar weigering tot registratie niet baseerde op loutere willekeur maar op grond van het proces-verbaal van de milieu-inspecteur van de lokale politie.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de gouverneur op 19 april 2021 waarbij de gouverneur verklaart dat ze vaststelt dat de gemeente het dossier ten gronde onderzocht heeft en haar weigering tot registratie niet baseerde op loutere willekeur maar op grond van het proces-verbaal van de milieu-inspecteur van de lokale politie.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links Antwoord gouverneur - anoniem.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

3. Kanaalzone Oelegem - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) verwijst naar het kapen en snoeien van bomen langsheen een toegangsweg naar het projectgebied “kanaalzone Oelegem” begin april. Het gemeenteraadslid verneemt dat de politie ter plaatse is geweest, maar dat er na vaststelling van de feiten geen PV werd opgesteld. Waarom werd er geen PV opgesteld voor het onrechtmatig rooien, kappen en snoeien van deze bomen? De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat op 3 april 2021 de politie verwittigd werd dat er personen bomen aan het vellen waren aan de Kerkhoflei. Melder heeft een vermoeden dat er geen vergunning is en vraagt nazicht. De politie is ter plaatse geweest en heeft meegedeeld dat ze niet mogen vellen zonder kapvergunning. De melder werd van de tussenkomst telefonisch op de hoogte gebracht.

Omdat de melder daarna nog meerdere mails verzonden heeft naar de schepen is op onze vraag een inspecteur van ZARA nogmaals ter plaatse geweest. Die heeft vastgesteld dat de berken bomen vlak boven het maaiveld werden afgezaagd. De inspecteur heeft enkele gelijkaardige bomen nagemeten. Het betroffen geen bomen die op een meter boven het maaiveld een omtrek van meer dan één meter hadden. Er werden dus geen onrechtmatige werkzaamheden uitgevoerd.

 

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links Project kanaalzone Oelegem - Interpellatie CD&V-WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

4. Project kanaalzone  PV of geen PV... wat wilt het bestuur er nu eigenlijk mee - interpellatie onafhankelijk gemeenteraadslid Roel Vermeesch

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Roel Vermeesch (onafhankelijk) verwijst naar het project van de kanaalzone en over de bevindingen van de gouverneur over de klacht van de buurtbewoners over niet opname op de inventaris van vervuilde gronden. De burgemeester verwijst naar de reden waarom de vergunning voor het project Kanaalzone geweigerd is in januari en dat in april naar aanleiding van het beroep bij de deputatie van de provincie Antwerpen gemeld is dat het college van burgemeester en schepenen het gemotiveerde weigeringsbesluit van 21 januari 2021 behoudt en een ongunstig advies verleende voor het bouwen van een woningcomplex aan Achterstraat 78 in 2520 Oelegem. Wanneer er in de toekomst een nieuwe aanvraag ingediend wordt zal het bestuur gepaste voorwaarden opleggen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links Project kanaalzone PV of geen PV... wat wilt het bestuur er nu eigenlijk mee - interpellatie onafhankelijk gemeenteraadslid Roel Vermeesch.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

5. Cipal dienstverlening - agenda en mandaat algemene vergadering 24 juni 2020 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv van 24 juni 2021om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlende vereniging Cipal.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Johan De Ryck, burgemeester als vertegenwoordiger en Zoë Helsen, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 7 mei 2021 voor de algemene vergadering van Cipal in het seminariecomplex De Vesten, Kanaalweg 6/1, 2430 Laakdal op 24 juni 2021 met volgende agenda en bijlagen:

1)      Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

3)      Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

4)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

5)      Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

6)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2020

7)      Vaststelling van wijziging van vaste vertegenwoordiger commissaris

8)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Schrijven van Cipal dv van 7 mei 2021 voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van 24 juni 2021 inclusief de agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Cipal dv die zal gehouden worden in het seminariecomplex De Vesten, Kanaalweg 6/1, 2430 Laakdal op 24 juni 2021 evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv van 24 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke of een digitale algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging Cipal dv.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

6. Fluvius - agenda en mandaat algemene vergadering 26 juni 2021 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius van 23 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 als vertegenwoordiger Jan Dillen, schepen en Guido Wittocx, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 23 maart 2021 voor de algemene vergadering van Fluvius Antwerpen in het Kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1 te 2930 Brasschaat. op woensdag 23 juni 2021 om 18.00 uur met volgende agenda en bijlagen:

-          Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris

-          over het boekjaar 2020.

-          Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2020

-          (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

-          Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

-          Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités

-          en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2020.

-          Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

-          Statutaire benoemingen.

-          Statutaire mededelingen:

1 Actualisering van het register van de deelnemers

2 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Fluvius Antwerpen van 23 maart 2021 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 23 juni 2021 in het Kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1 te 2930 Brasschaat., inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen die zal gehouden worden op 23 juni 2021 in het Kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1 te 2930 Brasschaat. evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius van 23 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke of een digitale algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Fluvius.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

7. Ika dv - agenda en mandaat algemene vergadering 15 juni 2021 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 15 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Johan De Ryck, burgemeester als vertegenwoordiger en op 18 november 2019 Zoë Helsen, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 26 maart 2021 voor de algemene vergadering van Ika op 15 juni 2021 in Den Eyck, Houtum 39,  2460 Kasterlee met volgende agenda en bijlagen:

1)      Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2)      Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3)      Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2020.

5)      Kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (Storm Retie)

6)      Statutaire benoemingen en mededelingen

1. Actualiseren van het register van de deelnemers

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlage:

Het schrijven van IKA dv met de uitnodiging van 26 maart 2021 voor de algemene vergadering van Ika op 16 juni 2021 in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee met agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging van IKA die zal gehouden worden op 15 juni 2021 in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 15 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke of een digitale algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging IKA

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

8. Igean milieu en veiligheid - agenda en mandaat algemene vergadering 25 juni 2021 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 25 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren, inbegrepen de leden van de raad van bestuur

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Frans Marivoet, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 19 maart 2021 voor de algemene vergadering van 25 juni 2021 in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met als agendapunten :

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5)      Goedkeuren van de statutenwijziging

6)      Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7)      Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8)      Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Igean Milieu en Veiligheid van 19 maart 2021 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 25 juni 2021, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean milieu en veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 25 juni 2021 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 25 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke en/of digitale algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

9. Igean Dienstverlening - agenda en mandaat algemene vergadering 25 juni 2021 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende» vereniging Igean van 25 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren, met inbegrip van de leden van de raad van bestuur

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Joris Van Camp, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 19 mart 2021 voor de algemene vergadering van 25 juni 2021 in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met agendapunten:

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2020

a)      Verslag van de 450ste raad van bestuur van 17 maart 2021

b)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

4)      Goedkeuren van de statutenwijziging

5)      Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

6)      Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

7)      Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Schrijven van Igean Dienstverlening van 19 maart 2021 voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van 25 juni 2021 inclusief de agenda en bijhorende stukken

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 25 juni 2021 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en keurt op basis hiervan de agendapunten goed.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening van 25 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke en/of digitale algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

10. Pidpa - agenda en mandaat algemene vergadering 18 juni 2021  - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 18 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 23 april 2021 van Pidpa voor de algemene vergadering  op 18 juni 2021 op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11.30 uur met volgende agenda:

1)      Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2)      Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020

3)      Verslag van de commissaris over het jaar 2020

4)      Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020

5)      Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6)      Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7)      Benoemingen

8)      Varia

a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering

b) Vragen van vennoten

9)      Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Pidpa van 23 april 2021 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 18 juni 2021, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Pidpa van 18 juni 2021 die zal gehouden worden in op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11.30  evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 18 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke en/of digitale algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

11. Water-link - agenda en mandaat algemene vergadering 10 juni 2021 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging water-link van 10 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging water-link.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 30 april 2021 voor de algemene vergadering van water-link op 10 juni 2021 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met volgende agenda en bijlagen:

1)      Jaarverslag 2020

2)      Mededeling van het verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2020

3)      Mededeling van het verslag van de commissaris m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2020

4)      Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten per 31 december 2020

5)      Bestemming van het resultaat

6)      Verlenen van kwijting aan de bestuurders

7)      Verlenen van kwijting aan de commissaris

8)      Incentive aan het personeel

9)      Varia en mededelingen

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Water-link van 30 april 2021 voor de algemene vergadering van water-link op 10 juni 2021 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en bijlagen

 

Besluit met:

23 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Water-link op 10 juni 2021 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link van 10 juni 2021 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

In geval van schriftelijke en/of digitale algemene vergadering dient dit gemeenteraadsbesluit als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan water-link.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

12. Protestantse kerk Boechout - rekening 2020 - goedkeuring gemeenteraad Boechout - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het gunstig advies uitgebracht door het gemeentebestuur van Boechout over de rekening 2020 van de Protestantse kerk Boechout.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Protestantse kerk is erkend met een gebiedsomschrijving die de grenzen van één gemeente overschrijdt. De gemeente waarin het hoofdgebouw van de eredienst zich bevindt oefent de gemeentelijke bevoegdheden uit bij de procedure van begroting, meerjarenplanning en rekening. De verantwoordelijkheden inzake het toezicht worden echter gedragen door het bestuur van de gemeente waar het hoofdgebouw zich bevindt. In het geval van de Protestantse kerk gaat het om 6 gemeenten (Boechout, Borsbeek, Lier, Lint, Mortsel en Ranst) waarbij de gemeente Boechout de hoofdgemeente is.

 

Juridisch kader:

Artikel 55 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

De rekeningen worden jaarlijks bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

 

Bijlagen:

Rekening 2020 van de Protestantse kerk te Boechout

Besluit van de gemeenteraad van 29 maart 2021 houdende het gunstig advies over de rekening 2020 van de Protestantse kerk te Boechout

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het gunstig advies uitgebracht door het gemeentebestuur van Boechout over de rekening 2020 van de Protestantse kerk Boechout.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

13. Kerkbestuur Sint-pancratius - Rekening 2020 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de rekening 2020 van de kerkfabriek Sint-Pancratius Ranst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2020 van de kerkfabriek Sint-Pancratius van Ranst op 19 september 2019

In 2020 heeft de kerkfabriek geen exploitatietoelage ontvangen.

De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van 34.380,15 euro.

De ontvangsten voor het privaat patrimonium bedragen 65.794,70 aan ontvangsten en 1.229,72 aan uitgaven in exploitatie.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er wordt geen kredietoverschrijding vastgesteld bij de investeringen.

Er werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd door de kerkraad op 29 december 2020.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de rekening 2020 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius Ranst met een overschot in exploitatie van € 182.830,16. en een investeringsresultaat van 0 euro;

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

14. Kerkbestuur Sint-Gummarus - Rekening 2020 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de rekening 2020 van de Kerkfabriek Sint-Gummarus Emblem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2020 van de kerkfabriek Sint-Gummarus van Emblem op 19 september 2019

In 2019 heeft de kerkfabriek een exploitatietoelage ontvangen van 65.146 euro.

De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van 26.601,54 euro.

De ontvangsten voor het privaat patrimonium bedragen  7.388,68 euro tegenover 2.124,15 euro aan uitgaven

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er worden geen kredietoverschrijdingen vastgesteld.

Op 30 december 2020 werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de rekening 2020 van de Kerkfabriek Sint-Gummarus Emblem met een overschot in exploitatie  van € 17.082,59 en een nulsaldo bij de investeringen.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

15. Kerkbestuur O.L. Vrouw Geboorte - Rekening 2020 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de rekening 2020 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2020 van de kerkfabriek ONze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem op 19 september 2020

De kerkfabriek ontving een exploitatietoelage van 6.149 euro.

De ontvangsten voor privaat patrimonium bedragen 14.321,84 euro aan ontvangsten en 9.127,41 euro aan de uitgavenzijde.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er werden kredietoverschrijdingen vastgesteld.

Op 17 december 2020 werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd door de kerkraad.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de rekening 2020 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Broechem met een overschot in exploitatie van 25.742,39 euro en van 5.306,12 euro voor de investeringen.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

16. Kerkbestuur O.L. Vrouw Ten Hemel Opgenomen - Rekening 2020 - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de rekening 2020 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Oeelgem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2020 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen op 29 september 2020

In 2020 ontving de kerkfabriek een toelage van 17.534 euro.

De courante exploitatie-uitgaven bedragen 17.592,10 euro.

Het privaat patrimonium geeft 4.984,05 euro aan ontvangstenzijde en 6.013,21 euro aan uitgavenzijde.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er werden nog kredietoverschrijdingen vastgesteld.

Op 30 december 2020 werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de rekening 2020 van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen met een overschot in exploitatie van 8.048,96 euro en 42.567,72 euro voor de investeringen.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

17. Overheidsopdracht afsluiten verzekeringscontracten - selectieleidraad - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de selectieleidraad goed voor de de publicatie en opstart van de selectiefase van een mededingingsprocedure met onderhandelingen met het oog op het afsluiten voor een periode van vier jaar van diverse personenverzekeringen en verzekeringen voor materiële schade, aansprakelijkheid, auto en bijstand.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in acties voor het beheren van de gemeentelijke verzekeringsportefeuille.

Voorliggende overheidsopdracht beoogt het afsluiten van voor een periode van vier jaar van diverse personenverzekeringen en verzekeringen voor materiële schade, aansprakelijkheid, auto en bijstand.

De gemeente Ranst treedt hierbij op als aankoopcentrale voor OCMW Ranst en Politiezone ZARA.

Voor de gemeente worden arbeidsongevallen niet meegenomen in voorliggende opdracht wegens lopende verbintenissen.

De betrokken raming bedraagt € 790.000 (geen btw) voor vier jaar, waarvan:

-          € 323.000 voor de gemeente

-          € 147.000 voor het OCMW

-          € 320.000 voor politiezone ZARA 

Er wordt geopteerd voor een mededingingsprocedure met onderhandelingen omdat de inhoud van de verzekeringsdekkingen van dien aard is dat de specificiteiten van de markt niet met de nodige precisie opgesteld kunnen worden onder de vorm van een definitieve polistekst zonder onderhandeling.

De eerste fase van de procedure (selectie van kandidaten) wordt opgestart met de Europese publicatie van de ter goedkeuring voorliggende selectieleidraad. Voorafgaand aan de opstart van de tweede fase (uitnodiging tot indienen van offertes) zal ook het bestek voor de geselecteerde kandidaten ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Artikel 38, §1, c van de wet inzake overheidsopdrachten

De aanbestedende overheid kan gebruik maken van een mededingingsprocedure met onderhandeling wanneer de opdracht niet kan worden gegund zonder voorafgaande onderhandelingen wegens specifieke omstandigheden die verband houden met de aard, de complexiteit of de juridische en financiële voorwaarden of wegens de daaraan verbonden risico's.

Artikel 47, §2 van de wet inzake overheidsopdrachten

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de

verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Overheidsopdracht voor het afsluiten van verzekeringscontracten

Actie:

Beheren van de verzekeringsportefeuille

Ramingnummer:

RA000425; RA000426; RA000442; RA000446; RA000976; RA000437; RA000435; RA000445; RA000482; RA000453; RA000451; RA000478; RA000483; RA001334; RA000434; RA000475; RA000460; RA000478; RA000472; RA000452; RA000448; RA000457; RA001333; RA000423; RA000468; RA000467; RA000472; RA000462; RA000449; RA000497; RA000496; RA000479; RA000465; RA000474; RA000485; RA000494; RA000473; RA000429; RA000456; RA000447; RA000447; RA000495; RA000459; RA000480; RA000464; RA000471; RA000470; RA000493; RA000469; RA000461; RA000421; RA000289; RA001306; RA000481; RA000489; RA000463; RA000438; RA000438; RA001466; RA000420; RA000454; RA000427; RA000428

Raming:

€ 323.000 (geen btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

Selectieleidraad afsluiten verzekeringscontracten

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de selectieleidraad goed voor de de publicatie en opstart van de selectiefase van een overheidsopdracht voor het afsluiten van diverse verzekeringen voor vier jaar met als raming € 323.000 voor wat betreft het aandeel van de gemeente (geen btw).

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via de mededingingsprocedure met onderhandelingen.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

18. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegenistracé en lastvoorwaarden Schelkenshof - goedkeuring

 

Omschrijving:

De voorgestelde wegentracé wordt goedgekeurd voor de omgevingsvergunningsaanvraag voor percelen gelegen aan Schelkenshof in 2520 Broechem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 25 november 2020 diende Rik De Keyser nv, Merksplassesteenweg 18 in 2310 Rijkevorsel, een verkavelingsaanvraag in voor een grond gelegen aan Schelkenshof in 2520 Broechem.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 3, sectie C, perceelnummers 349A2, 349D2, 350D3, 349Y en 349F2.

De aanvraag gaat over de aanleg van een nieuwe straat (doortrekking van Schelkenshof) en een groepswoningbouwproject met 15 eengezinswoningen.

In het ontwerp wordt het stratentracé en de gratis grondafstand voorgesteld.

Het perceel is gelegen in het gemeentelijk RUP 'Broechem Centrum-Zuid', goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 juni 2016.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2020150641.

Het openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden van 6 februari 2021 tot en met 7 maart 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Artikel 71 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan aan een vergunning lasten verbinden. Deze lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de vergunning uit die vergunning haalt, en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich dient te nemen.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan 'Centrum-Zuid' zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 27 juni 2016.

 

Bijkomende motivering:

De ingetekende rooilijnen komen overeen met degene die werden goedgekeurd in het RUP 'Broechem Centrum-Zuid'. De grond binnen de goedgekeurde rooilijn moet worden overgedragen naar de gemeente na oplevering van de werken.

Ook de bestaande voetweg moet overgedragen worden naar het openbaar domein.

 

Besluit met:

20 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

5 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De voorgestelde wegentracé wordt goedgekeurd voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Rik De Keyser nv voor percelen gelegen aan Schelkenshof in 2520 Broechem, kadastraal gekend als afdeling 3, sectie C, perceelnummers 349A2, 349D2, 350D3, 349Y en 349F2.

 

Art. 2:

De volgende voorwaarden worden in verband met de uitrusting van de weg van de verkaveling opgelegd:

-          breedte wegtracé: zoals aangeduid op het plan

-          wegenis: breedte verharding: conform dwarsprofiel

-          greppels en kantstrook: conform dwarsprofiel

-          riolering: gescheiden rioleringsstelsel met wachtbuizen voor regenwater en afvalwater, voor elk perceel afzonderlijk tot achter de rooilijn gebracht. DWA-riolering moet aangesloten worden op de riolering in Schelkenshof. RWA-afvoer gebeurt via infiltratieriolering. Er moet rekening gehouden worden met het advies van Aquafin.

-          nutsvoorzieningen: water, gas, elektriciteit, telefoon, tv-distributie-aansluitingsmogelijkheden voor alle percelen te voorzien

-          openbare verlichting aan te leggen volgens de gegevens van het gemeentebestuur van Ranst

-          verkeerssignalisatie en signalisatie hydranten aan te leggen volgens de gegevens van het gemeentebestuur van Ranst

-          inbuizingen, kopmuren, opritten: aan te leggen ter hoogte van de op te richten garages/carports

-          toezicht: toezichter aan te stellen door de gemeente op kosten van de verkavelaar

-          het ontwerp van weg- en rioleringswerken, evenals de wijze van aanbesteding, wordt aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd

-          ontwerper weg- en rioleringswerken: de naam van de ontwerper moet vooraf ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen worden voorgelegd

-          afwateringsplan: bij het ontwerpdossier van de weg- en rioleringswerken moet een sluitend afwateringsplan gevoegd worden

-          groenplan: bij het ontwerpdossier van de weg- en rioleringswerken moet een groenplan gevoegd worden.

-          verkeersveiligheid: ten behoeve van de verkeersveiligheid moeten de nodige maatregelen voorzien worden, nader te bepalen bij de goedkeuring van het ontwerp weg- en rioleringswerken

 

Art. 3:

Alle kosten met betrekking tot de aanleg van de hierboven vermelde infrastructuur zijn ten laste van de ontwikkelaar.

 

Art. 4:

Voor de gunning van de werken moet de verkavelaar een bankwaarborg stellen aan de gemeente welke de volgende kosten dekt:

1. weg- en rioleringswerken (goedgekeurde inschrijving)

2. nutsvoorzieningen

3. uitvoering groenplan

4. veiligheidscoördinator

5. veiligheidsmarge van 20% op 1, 2, 3 en 4

 

Art. 5:

Binnen de 6 maanden na de definitieve oplevering moet alle aangelegde infrastructuur binnen de goedgekeurde rooilijn gratis aan de gemeente worden overgedragen, samen met de overdracht van de gronden binnen het goedgekeurde stratentracé en de bestaande voetweg. Alle hieraan verbonden kosten zijn ten laste van de ontwikkelaar.

 

Art. 6:

Het is aan de ontwikkelaar om te allen tijde te zorgen voor een goed nabuurschap, zowel wat geluidoverlast, verkeersoverlast en andere hinder betreft.

 

Art. 7:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Dit besluit werd vernietigd door het ministerieel besluit van 6 juni 2022 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van 17 mei 2021 betreffende de goedkeuring van het wegenistracé en de lastvoorwaarden Schelkenshof

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links ministerieel besluit van 6 juni 2022 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van 17 mei 2021 betreffende de goedkeuring van het wegenistracé en de lastvoorwaarden Schelkenshof.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

19. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Bistweg 12

 

Omschrijving:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6,5 meter uit de wegas voor een perceel gelegen aan Bistweg 12 in 2520 Broechem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 31 december 2020 diende Eline Bernaerts, Bistweg 12 in 2520 Broechem, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Bistweg 12 in 2520 Broechem.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 3, sectie A, perceelnummer 25L.

De aanvraag heeft betrekking tot de verbouwing van een woning.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2020179512.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 3 april 2021 tot 2 mei 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Bijkomende motivering:

Het betreffende perceel is gelegen in agrarisch gebied volgens het goedgekeurde gewestplan. Er zijn echter langs deze straat verschillende woonzones ingekleurd waar bijgevolg woonontwikkelingen mogelijk zijn.

Om die reden wordt een standaard rooilijnbreedte van 13 meter voorgesteld (6,5 meter uit de wegas) voor de hele lengte van de straat .

In verschillende stedenbouwkundige en omgevingsvergunningsaanvragen langs de Bistweg werd deze standaard als basis gehanteerd voor de individuele bepalingen voor grondafstand.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6,5 meter uit de wegas voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Eline Bernaerts voor een perceel gelegen aan Bistweg 12 in 2520 Broechem, kadastraal gekend als afdeling 3, sectie A, perceelnummer 25L.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

20. Gratis grondafstand - Pertendockstraat 1A-1C - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 31,15 m², gelegen in Broechem, Pertendonckstraat 1A-1C, kadastraal gekend als 3 afdeling, sectie C, deel van nr. 326M.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De omgevingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 12 december 2019 aan Luc De Pooter, Pertendonckstraat 1 in 2520 Broechem, voor de grond gelegen in  Broechem, Pertendonckstraat 1A-1C.

De voorwaarden uit de stedenbouwkundige vergunning waaruit blijkt dat de gronden vallende binnen de ontworpen rooilijn gratis afgestaan moeten worden aan de gemeente en dat alle hieraan verbonden kosten (notaris, landmeter, ...) ten laste zijn van de gemeente.

Het opmetingsplan opgemaakt door Stan De Schutter, landmeter in Ranst op 21 februari 2020 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 31,15 m²

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 28 januari 2020.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 17 januari 2020 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als Broechem, 3de afdeling, sectie C, perceelnummer 326 M.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door notaris Van Kerkhoven met standplaats in Broechem.

 

Juridisch kader:

Artikel 21 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 41, 11° en 279, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de algemeen directeur.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij de voorzitter het besluit tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door Notaris Van Kerkhoven in Ranst

-          kadastrale legger afgeleverd op 17 januari 2020

-          Bodemattest afgeleverd op 28 januari 2020

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Stan De Schutter in Ranst op 21 februari 2020

-          Hypothecair getuigschrift

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

 grondverwervingen via gratis grondafstand

Actie:

Aankopen en verkopen van grond

Ramingnummer:

RA000224

Uitgave:

€ 1.300 (inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 31,15 m², gelegen in Broechem, Pertendonckstraat 1A-1C, kadastraal gekend als 3de afdeling, sectie C, deel van nr. 326 M door Luc De Pooter, Pertendonckstraat 1 in 2520 Broechem.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de aanvrager.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

21. Reglement voor de inrichting van een zesjaarlijks gala van de gemeentelijke prijzen Ranst - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het reglement voor de inrichting van een zesjaarlijks 'Gala van de Gemeentelijke Prijzen Ranst' goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In de gemeenteraad van 16 november 2015 werd het Reglement voor de inrichting van een zesjaarlijks Gala der Culturele Prijzen Ranst goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 23 en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor de vaststelling van subsidiereglementen

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 februari 2020 waarbij de bestaande adviesraden worden omgevormd tot themaraden.

1)      De samenstelling en werking ervan is niet meer onderworpen aan reglementering. Het staat hen vrij een interne vorm van organisatie af te spreken, zolang die garant staat voor een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de bevolking.

2)      Elke themaraad, die een verderzetting is van een bestaande raad, wordt opnieuw samengesteld, rekening houdend met deze geactualiseerde uitgangspunten. De mogelijkheid om al dan niet georganiseerde burgers bij de themaraden te betrekken wordt sterk gestimuleerd.

3)      De oprichting van tijdelijke themaraden is mogelijk.

 

Bijkomende motivering:

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om mensen en verenigingen te bedanken en in de kijker te zetten die bijzondere inspanningen leveren voor het socio-culturele leven in Ranst. Om dit op een consequente manier te kunnen doen is het aangewezen dat hiervoor een reglement wordt goedgekeurd. Om de uitreiking van de prijzen de nodige luister en exclusiviteit te kunnen geven is het aangewezen slechts 1 maal per legislatuur een uitreiking van de prijzen in te richten.

Om meer Ranstenaren en verenigingen een kans te geven om een prijs te winnen wordt de scope van het reglement verbreed door in de titel 'Culturele Prijzen' te vervangen door 'Gemeentelijke Prijzen' en door in het reglement niet meer expliciet de nadruk te leggen op cultuur en erfgoed.

Deze 2 categorieën zijn sowieso opgenomen in de individuele prijs (wil de inspanningen belonen die geleverd zijn/worden en die de uitstraling van de gemeente vergroten) en de verenigingsprijs (wil de inspanningen belonen die geleverd zijn/worden om het Ranstse verenigingsleven te stimuleren en te verrijken en de uitstraling van de gemeente te vergroten).
Een aantal accenten van het nieuwe reglement worden gekoppeld aan hedendaagse prioriteiten zoals participatie en duurzaamheid.

Er wordt een themaraad  'Gemeentelijke Prijzen' opgericht om te jureren. De samenstelling gebeurt na een open oproep in Ranst Info naar kandidaten. Juryleden mogen geen nauwe persoonlijke band hebben met de indieners. Indien de jury dit nodig acht, kunnen externe deskundigen zonder stemrecht worden toegevoegd bij de beraadslaging.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1: Algemeen - Periodiciteit en doel

§1. Het gemeentebestuur van Ranst richt in het vijfde jaar van elke legislatuur een gemeentelijk ‘Gala van de Gemeentelijke Prijzen Ranst’ in.

§2. Op dit gala worden volgende prijzen uitgereikt:

1)      Verenigingsprijs: wil de inspanningen belonen die geleverd zijn/worden om het Ranstse verenigingsleven te stimuleren en te verrijken en de uitstraling van de gemeente te vergroten.

2)      Individuele prijs: wil de inspanningen belonen die geleverd zijn/worden en die de uitstraling van de gemeente vergroten.

3)      Publieksprijs: Ranstenaars kiezen zelf wie voor hen de uitstraling van de gemeente het meest vergroot heeft, op welk vlak dan ook.

4)      Duurzaamheidsprijs: wil de inspanningen belonen die geleverd zijn/worden en die duurzaamheid in de gemeente te vergroten.

5)      Participatieprijs: wil de inspanningen belonen die geleverd zijn/worden om participatie in de gemeente te bevorderen en vergroten.

 

Art. 2: selectiecriteria

§1. Volgende personen en verenigingen komen in aanmerking voor de in artikel 1 genoemde prijzen:

6)      Natuurlijke personen die tijdens de periode waarop de prijs betrekking heeft, gedomicilieerd waren in Ranst.

7)      Verenigingen en organisaties die in hoofdzaak een socio-culturele werking ontwikkelen op het grondgebied van de gemeente Ranst. Voor de individuele prijs komen verenigingen en organisaties niet in aanmerking.

§2. Gemeente- en OCMW-raadsleden en personeelsleden van het gemeente- en OCMW-bestuur van Ranst komen niet in aanmerking voor de Gemeentelijke Prijzen.

§3. Een vereniging of organisatie wordt als één kandidatuur beschouwd.    

 

Art. 3: beoordelingscriteria

De beoordelingscriteria voor de toekenning van de prijzen zijn:

8)      Verenigingenprijs: De mate waarin de werking, het initiatief of de initiatieven hebben bijgedragen tot de bloei van het lokale verenigingsleven; de bekendheid en/of de uitstraling van Ranst buiten de gemeentegrenzen hebben vergroot; de samenhorigheid tussen inwoners van de gemeente of tussen inwoners van binnen en buiten de gemeente hebben vergroot; maar ook de graad van originaliteit, creativiteit en innovatie.

9)      Individuele prijs: De mate waarin de werking, het initiatief of de initiatieven van één individu hebben bijgedragen tot de uitstraling van de gemeente.

10)  Publieksprijs: Ranstenaren kiezen een werking/ initiatief of initiatieven die hebben bijgedragen tot de uitstraling van de gemeente, op welk vlak dan ook. Er wordt op voorhand via verschillende media een stemronde gehouden.

11)  Duurzaamheidsprijs: De mate waarin de werking, het initiatief of de initiatieven hebben bijgedragen om duurzaamheid te vergroten; maar ook de graad van originaliteit, creativiteit en innovatie.

12)  Participatieprijs: De mate waarin de werking, het initiatief of de initiatieven hebben bijgedragen om participatie te vergroten; maar ook de graad van originaliteit, creativiteit en innovatie.

 

Art. 4: Bekendmaking en inzendingen

§1. De inrichting van het ‘Gala van de Gemeentelijke Prijzen Ranst’ en de praktische modaliteiten (uiterste inschrijvingsdatum, advies- en beslissingsprocedure, datum en plaats van uitreiking…) worden bekendgemaakt door één of meerdere oproepen, verspreid via diverse kanalen. De bekendmaking gebeurt uiterlijk in de loop van het jaar dat de prijs wordt ingericht. 

§2. De inschrijvingsperiode loopt minstens vier maanden zodat geïnteresseerden ruim de tijd krijgen om een dossier klaar te maken en in te dienen.

§3. Kandidaturen moeten vergezeld zijn van een dossier waarin de werking, het initiatief of de initiatieven worden voorgesteld. Behalve de naam en het adres van de kandidaat – en in het geval van een rechtspersoon, vereniging of organisatie de naam en het adres van een contactpersoon – moet het dossier volgende onderdelen bevatten:

13)  een beschrijving van de werking, het initiatief of de initiatieven. Documenten, foto’s en/of andere bewijsstukken kunnen aan het dossier worden toegevoegd

14)  een motivering.

§4. Kandidaten mogen enkel voorgedragen worden door inwoners of verenigingen van Ranst. / Elke inwoner van de gemeente Ranst mag een kandidaat voordragen.

§5. Voor elke editie van het ‘Gala van de Gemeentelijke Prijzen Ranst’ kan een (rechts)persoon, vereniging of organisatie slechts één kandidatuur voor één van de in artikel 1 genoemde prijzen (laten) indienen. De jury kan gemotiveerd besluiten om inzendingen in te delen bij een andere categorie dan aangegeven door de indiener na zijn goedkeuring. 

§6. De dossiers moeten worden ingediend bij de afdeling Vrije Tijd. Een bewijs van ontvangst wordt bezorgd.

 

Art. 5: advies

§1. De themaraad ‘Gemeentelijke Prijzen’ onderzoekt de ontvankelijkheid van de tijdig ingediende kandidaturen op basis van de criteria vermeld in artikel 2.

§2. Vervolgens toetst deze themaraad alle ontvankelijke kandidaturen aan de beoordelingscriteria vermeld in artikel 3.

§3. Tenslotte brengt de themaraad ‘Gemeentelijke Prijzen’ een gemotiveerd advies uit aan het college van burgemeester en schepenen aangaande:

15)  de toekenning van de prijzen;

16)  de datum, de locatie en de wijze van prijsuitreiking. 

§4. Personen die zelf kandidaat zijn of die lid zijn van een vereniging of organisatie die kandidaat is mogen geen deel uitmaken van de themaraad ‘Gemeentelijke Prijzen’.    

§5. De afdeling Vrije Tijd en de themaraad ‘Gemeentelijke Prijzen’ kunnen te allen tijde schriftelijke en/of mondelinge informatie inwinnen over één of meerdere kandidaturen.

 

Art. 6: Toekenning van de prijzen

§1. Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de themaraad ‘Gemeentelijke Prijzen’ en beslist over:

17)  de toekenning van de prijzen;

18)  de datum, de locatie en de wijze van prijsuitreiking. 

§2. Indien de beslissing van het college van burgemeester en schepenen afwijkt van het advies van de themaraad, moet het college van burgemeester en schepenen zijn beslissing omstandig motiveren.

§3. Het college van burgemeester en schepenen kan, al dan niet op advies van de themaraad, beslissen om een of meer gemeentelijke prijzen uitzonderlijk niet toe kennen. In dat geval moet het zijn beslissing motiveren.

§4. Alle indieners van een dossier worden op de hoogte gebracht van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen en ontvangen een uitnodiging voor de prijsuitreiking.

 

Art. 7: De prijzen

De winnaars (vereniging, organisatie of (rechts)persoon) die bekroond worden ontvangen elk een geldprijs van € 650 en een geschenk, zoals voorzien in het budget.

 

Art. 8: Slotbepalingen

§1. Door hun deelname aan één van de prijzen vermeld in artikel 1 aanvaarden de indieners van een dossier dit reglement en de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

§2. Het indienen van een kandidatuur voor één van de prijzen vermeld in artikel 1 kan in geen geval recht op schadevergoeding doen ontstaan.

§3. Het college van burgemeester en schepenen beslist, na advies vanwege de themaraad, over alle betwistingen met betrekking tot de toepassing van dit reglement.

§4. Dit reglement valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht zoals bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Publicatiedatum: 28/06/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

22. Vernieuwing pedagogisch project gemeentelijke scholen - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring vernieuwing pedagogisch project - gemeentelijke scholen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context :

Het besluit van de gemeenteraad van 12 maart 1993 over het goedkeuren van het pedagogisch project van GBS Ranst, GBS Broechem en GBS Oelegem.

Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van het bestuur, de directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het gemeentelijk basisonderwijs. Het is tevens de leidraad om garant te staan voor kwalitatief onderwijs in de gemeentelijke basisscholen.

Wegens de veroudering van het huidig pedagogisch project werd het aangepast naar de nieuwe tijd. Het eerste deel beschrijft het algemeen kader en zijn voor de 3 gemeentescholen hetzelfde. De laatste pagina's zijn schooleigen.

 

Juridisch kader :

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 47 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

Schoolbesturen moeten voor al hun scholen een schoolwerkplan opstellen dat de omschrijving van het pedagogisch project zijnde het geheel van fundamentele uitgangspunten dat door het schoolbestuur voor de school wordt vastgelegd.

Decretaal legt de overheid vast welke elementen minimaal in het pedagogisch project opgenomen worden.

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.

De inrichtende macht overlegt met de schoolraad over het opstellen of wijzigen van het pedagogisch project.

 

Adviezen :

Het gunstig advies van 20 april 2021 en 26 april 2021 van de directies en de schoolraden van de drie gemeentelijke scholen.

 

Bijlagen :

Pedagogisch project  2019 - 2026 van GBS De Driehoek, GBS De Sleutel en GBS De Knipoog.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel :

De gemeenteraad keurt de in bijlagen gevoegde pedagogische projecten voor de gemeentelijke basisscholen GBS Ranst, GBS Broechem en GBS Oelegem goed. Dit pedagogisch project treedt in werking vanaf 1 september 2021.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links Pedagogisch Project Ranst 2021.pdf Download
Pedagogisch Project Oelegem 2021.pdf Download
Pedagogisch Project Broechem 2021.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

23. Schoolreglement gemeentelijke scholen - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring schoolreglement gemeentelijke scholen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context :

Het besluit van de gemeenteraad van 18 mei 2020 over het goedkeuren van het schoolreglement van GBS Ranst, GBS Broechem en GBS Oelegem.

 

Juridisch kader :

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 37 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

Schoolbesturen moeten voor al hun scholen een schoolreglement opstellen dat de relaties tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

Decretaal legt de overheid vast welke elementen minimaal in het schoolreglement opgenomen worden. Het schoolreglement regelt o.a. de bijdragen die aan de ouders kunnen gevraagd worden, de engagementsverklaring, het rookverbod op school, het orde- en tuchtreglement van de leerlingen, de procedure voor de toekenning van de getuigschriften, de afwezigheden en het te laat komen, het huiswerk, agenda's en rapporten.

Besluit van de Vlaamse regering van 12 november 1997 betreffende de controle op de inschrijvingen van leerlingen in het basisonderwijs

Dit besluit bevat nadere regels over de inschrijvingen in het basisonderwijs, de gewettigde afwezigheden en de voorwaarden voor het organiseren van huisonderwijs.

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.

De inrichtende macht overlegt met de schoolraad over het opstellen of wijzigen van het schoolreglement.

 

Adviezen :

Het gunstig advies van 20 april 2021 en 26 april 2021 van de directies en de schoolraden van de drie gemeentelijke scholen.

 

Bijlagen :

Schoolreglement versie 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel :

De gemeenteraad keurt de in bijlage gevoegde schoolreglement versie 2021 voor de gemeentelijke scholen GBS Ranst, GBS Broechem en GBS  Oelegem goed.

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links schoolreglement mei 2021.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

24. Co2 meters voor klaslokalen en kinderopvang - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

De vraag van Christel Engelen (Vlaams Belang) over het gebruik van de CO2-meter in het onderwijs en kinderopvang en het antwoord van de schepen van onderwijs, Annelies Creten (Groen) waarin ze verwijst naar het besluit van het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 19 november 2020 waar ze beslist hebben om 108 AirQ – VOC – Air Quality Monitors aan te kopen voor alle scholen van Ranst.

 

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links Interpellatie Vlaams Belang - Co2 meters klaslokalen en kinderopvang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

25. Eerstelijnszone Pallieterland - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Tine Muyshondt (CD&V/WIJ) verwijst naar het schrijven van de ELZ zone Pallieterland gericht aan de burgemeester, alle gemeenteraadsleden en de bevoegde ministers. De regiovorming is voor vele domeinen een positieve zaak. Maar in praktjjk geeft dit toch wel wat problemen, o.a. voor de ELZ Pallieterland waarbij Ranst behoort. De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat de eerstelijnszones net zoals de woonmaatschappijen een door Vlaanderen opgelegd samenwerkingsverband is. Het zal dus de Vlaamse regering zijn die het werkingsgebied vastlegt.

De Vlaamse Regering kan tijdelijk uitstel of een definitieve afwijking toestaan indien de bevoegde minister daarvoor een gemotiveerd voorstel indient en dit wordt goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

Er is een overleg met Pallieterland en de gemeente gepland met het kabinet van minister Wouter Beke de bevoegde minister wat de eerstelijnszones betref. Na dit overleg zal er verslag uitgebracht worden op de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links Eerstelijnszone Pallieterland - interpellatie CD&V-WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

26. Promotiefilm Ranst - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Christel Meeus (CD&V/WIJ) verwijst naar de aanpassing van het algemeen politiereglement waarin het sanctioneren van het zwemmen en schaatsen in of op openbare waters (kanalen en waterlopen) werd ingeschreven. Het verbaast het gemeenteraadslid dan ook dat een maand nadien in de promofilm op de gemeentelijke website nog kinderen te zien zijn die een duik nemen in het kanaal. Het gemeenteraadslid verzoekt om de dit stuk te verwijderen uit de film, alsook de link naar de film op de gemeentelijke website van een andere beeld te voorzien. De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat het GAS reglement in Ranst enkel van toepassing is op meerderjarigen en niet op kinderen. Toen de film voor het eerst vertoond werd in maart 2017 was het ook al verboden om in bevaarbare waterlopen te zwemmen

 

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links Promofilm Ranst - interpellatie CD&VWIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

27. Beleidsvisie op bouwen - gemeenteraadscommissie - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Christel Meeus (CD&V/WIJ) had graag vernomen of de gemeenteaardscommissie van 25 mei 2021, zoals de gemeenteraad en de Gecoro, via livestream kan gevolgd worden door iedereen. De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat de gemeenteraadscommissie rechtstreeks wordt uitgezonden. Door de coronabeperkingen kan er geen publiek toegelaten worden, net zoals bij de gemeenteraad en de Gecoro. Iedereen die dat wenst zal live kunnen meekijken via Youtube.

 

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links Gemeenteraadscommissie 25 mei 2021 - interpellatie CD&V-WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

28. Vereenvoudigde procedure voor bouwrichtlijnen voor heel Ranst - interpellatie onafhankelijk gemeenteraadslid Roel Vermeesch

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Roel Vermeesch (onafhankelijk) verwijst naar de aankondiging van de schepen met de herziening van de bouwrichtlijnen die nog maar dateren van januari 2019. Op welke specialisten deed het bestuur beroep voor het uitwerken van bouwvoorschriften voor de hele gemeente? Hij had graag een overzicht van de overlegprocedure? Het gemeenteraadslid stelt zich vragen bij een lopende bevraging bij de bevolking (al dan niet tijdig aangekondigd) en een gemeenteraadscommissie en Gecoro die adviseren zonder volledig kennis te hebben van deze bevindingen. Hoe verklaart het bestuur huidig pan van aanpak?

De schepen van omgeving, Luc Redig (Groen) antwoordt dat er geen vastgelegde procedure bestaat om beleidsvisies of richtlijnen af te toetsen, noch bij de politiek, noch bij de bevolking. Toch opteert het bestuur ervoor verschillende inspraakkanalen op te zetten.

Net zoals vorige keer krijgt de bevolking een maand de tijd onze visie te beoordelen, ook de Gecoro wordt geraadpleegd en de voltallige gemeenteraad in een commissie. Deze aanpak lijkt mij zeer democratisch en de reacties van de bevolking ondersteunen mij daarin.

De schepen is er wel van overtuigd dat dit is wat de Ranstenaar wenst en we zullen dan ook niet nalaten, na de behandeling van de eindtekst op de gemeenteraad van juni, de komende maanden intens te communiceren rond deze materie.

 

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links Vereenvoudigde procedure voor bouwrichtlijnen voor heel Ranst - interpellatie onafhankelijk gemeenteraadslid Roel Vermeesch.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 17 mei 2021

 

 

29. De kraan/vergunning niet volgen is geen of niet altijd een strafbaar feit - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk)

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Roel Vermeesch (onafhankelijk) verwijst naar de verklaring van de burgeermeester op de vorige gemeenteraad met de vaststelling van de politie dat hetgeen werd opgelegd technisch niet mogelijk is. De politie oordeelde dat hetgeen werd voorzien de best mogelijke oplossing is. De burgemeester die niet realiseerbare maatregen oplegde oordeelde dat het goed is dan.

Het gemeenteraadslid vraagt zich af of afwijkingen van vergunning dan geen strafbare feiten zijn, wanneer een vergunning niet uitvoerbaar is, wat is dan de procedure en met deze beelden in acht genomen hoort hij graag de motivering van het bestuur hoe ze dit kadert in behoorlijke handhaving rond verkeersveiligheid?

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar de vorige 2 gemeenteraad en herhaalt het antwoord van de gemeenteraad van maart. Het gemeentebestuur verleent enkel de signalisatievergunning die bepaalt welke wettelijk verplichte signalisatie er aangebracht moet worden.

De vergunning voor het gebruik van de gewestweg wordt afgeleverd door het agentschap wegen en verkeer. In die vergunning staan de voorwaarden betreffende de opstelling en de doorgangen opgesomd. De burgemeester vraagt om te stoppen met onwaarheden te verkondigen. Het is niet de burgemeester die maatregelen oplegt die volgens u niet realiseerbaar zijn.

 

Publicatiedatum: 28/06/2021
Punt bijlagen/links De kraanvergunning niet volgen is geen of niet altijd een strafbaar feit - interpellatie Roel Vermeesch onafhankelijk.pdf Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.