Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Stefanie Gijsels, Joris Van Camp, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels, Sonja De Pooter, Hilde Goris en Bart Goris - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

1. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 15 maart 2021 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 15 maart 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 15 maart 2021, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 15 maart 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 15 maart 2021 goed.

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

2. Samenwerkingsovereenkomst Stichting Kempens Landschap - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Kempens Landschap goed waarbij beide partijen hun werkingsafspraken herbevestigen en machtigt de burgemeester, Johan De Ryck en de algemeen directeur Wim Van der Schoot om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 26 september 2001 met de vraag tot toetreding van de burgemeester als instelling van de gemeente tot de VZW Kempens Landschap waarbij de gemeente het lidmaatschap betaalt

De bevestiging van het effectieve lidmaatschap op 29 oktober 2008 van Ranst via de burgemeester als gemeentelijke instelling

De erkenning op 26 juni 2020 van Stichting Kempens Landschap als stichting van openbaar nut, waarbij alle personeelsleden, alle activa en passiva en alle rechten en plichten van de vzw Kempens Landschap (ondernemingsnummer: 0463.095.123) werden overgenomen

Het besluit van de gemeenteraad van 10 september 2020 met de goedkeuring van de beheersovereenkomst met het Kempens Landschap van de Molen van Oelegem

Het besluit van het college van 8 april 2021 met het verslag waarbij de voordelen van deelname aan de Stichting Kempens Landschap opgesomd staan, inclusief het voorstel

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 41, §2 en 56, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor. Het voert de besluiten van de gemeenteraad uit.

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer van de gemeentelijke eigendommen en inrichtingen.

De gemeente is gemachtigd om onder de voorwaarden, vermeld in dit hoofdstuk, een vennootschap als vermeld in het Wetboek van Vennootschappen, of een vereniging of stichting als vermeld in de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen, op te richten en te belasten met welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang. Vanuit hun taak voor de beleidsuitvoering kunnen de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm ook betrokken worden bij de beleidsvoorbereiding.

Artikel 386 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Met behoud van de toepassing van titel 3 van dit deel, kunnen de gemeenten verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen als die verenigingen, stichtingen en vennootschappen met sociaal oogmerk niet belast worden met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang.

Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 22 december 2020 met de delegatie van heden 22 december 2020 tot en met 31 december 2024 tot het ondertekenen van alle overeenkomsten, namelijk de bevoegdheden die voortvloeien uit artikel 43, §2, 5° en artikel 78, 6° met betrekking tot de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn, te delegeren aan Johan De Ryck burgemeester, gemeenteraadslid, voorzitter van het vast bureau en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Bijkomende motivering:

De Stichting Kempens Landschap staat belangeloos ten dienste van de gemeenschap: “de verwerving, bescherming, valorisatie en het gebeurlijk herstel van monumenten, architecturale gehelen en landschappen, het leefmilieu, onroerend erfgoed en natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen en inzonderheid de instandhouding, het herstel en beheer en de ontsluiting van beschermde goederen in haar bezit of haar beheer.

De Stichting neemt een voorbeeldrol op inzake onroerenderfgoedzorg en draagt bij aan het vergroten van het draagvlak. Met deze samenwerkingsovereenkomst wensen beide partijen hun werkingsafspraken te herbevestigen.

 

Bijlagen:

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Kempens Landschap

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Kempens Landschap goed waarbij beide partijen hun werkingsafspraken herbevestigen en machtigt de burgemeester, Johan De Ryck en de algemeen directeur Wim Van der Schoot om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

3. Gemeentelijk politiereglement Ranst - aanpassing - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het algemeen politiereglement goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de goedkeuring van het algemeen politiereglement

Het protocolakkoord afgesloten tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket van het arrondissement Antwerpen over de gemengde inbreuken van 6 november 2019

Het protocolakkoord afgesloten tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket van het arrondissement Antwerpen over het stilstaan en parkeren van 6 november 2019

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 119, 119bis, 133, 134 en 135§2 van de De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988

De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de GAS

Het KB van 7 januari 2001 tot vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van gemeentelijke administratieve sancties

De uitvoeringsbesluiten van de GAS-wet

De Ministeriële omzendbrief van 22 juli 2014, waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de GAS, ter vervanging van de omzendbrief OOP30bis

De Omzendbrief N. COL 1/2006 – versie 30.01.2014 herzien op 2.07.2014 betreffende de GAS, houdende de opmerkingen en richtlijnen inzake de nieuwe GAS-wet van het College van Procureurs-Generaals bij de Hoven van Beroep

 

Bijkomende motivering:

In het gemeentelijk politiereglement staan duidelijke regels waarmee men paal en perk wil stellen aan allerlei gedragingen die openbare overlast veroorzaken: nalatigheden, verloedering, bevuiling, lawaai... Als je één van de regels uit GAS overtreedt, riskeer je een administratieve geldboete. Die kan oplopen tot 350 euro. Daarnaast zijn er nog andere administratieve sancties mogelijk zoals de schorsing of intrekking van een door de gemeente afgegeven toestemming of vergunning of de sluiting van een inrichting.

Het algemeen politiereglement is geen statisch document maar dient geregeld up-to-date gebracht te worden om de gemeentelijke overheid blijvend in staat te stellen een gepast antwoord te bieden op vlak van bestuurlijke handhaving van fenomenen die de openbare orde verstoren en/of zorgen voor openbare overlast.

Het hier voorgelegde voorstel tot aanvulling, is onder meer tot stand gekomen naar aanleiding van de concrete toepassing van de thans bestaande regels uit het politiereglement. Ze strekken ertoe de concrete toepassing te verfijnen en meer aangepast te maken aan de realiteit:

-          verduidelijking van netheid van het voetpad naar aanleiding van ijzel en sneeuwbestrijding

-          mogelijkheid tot sanctioneren van wildplassen en braken tegen openbare, private gebouwen en op publiek toegankelijke plaatsen

-          mogelijkheid tot sanctioneren van het zwemmen en schaatsen in of op openbare waters (kanalen en waterlopen)

-          verduidelijking van de voorwaarden van de inname openbaar domein en de mogelijkheden tot gevelvergroening

-          aanpassing van het hoofdstuk rond verdovende middelen waar bij misbruik van lachgas de substantie en de aanhorigheden in beslag genomen en vernietigd kunnen worden

-          verwijdering van de passage rond de toelating tot drones door de vernieuwde regelgeving van de hogere overheid

-          aanduiding van huisnummering

 

Bijlagen:

het gemeentelijk politiereglement Ranst - versie 2

Het protocolakkoord afgesloten tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket van het arrondissement Antwerpen over de gemengde inbreuken van 6 november 2019

Het protocolakkoord afgesloten tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket van het arrondissement Antwerpen over het stilstaan en parkeren van 6 november 2019

 

Besluit met:

17 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

4 tegen:Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

4 onthoudingen:Lode Hofmans (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aangepaste gemeentelijk politiereglement Ranst zoals in bijlage goed met ingang van 1 mei 2021.

 

Art. 2:

§1 Het politiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikel 288 van het decreet lokaal bestuur en overeenkomstig artikel 15 van de Wet van 24 juni 2013.

§2 Een afschrift van dit reglement wordt verzonden aan:

-          Parket van de procureur des Konings te Antwerpen

-          Politierechtbank te Antwerpen, griffie

-          Rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen, griffie

-          IGEAN milieu & veiligheid

 

Art. 3:

De gemeenteraad heft het besluit met de goedkeuring van het algemeen politiereglement van 16 december 2019 op vanaf 1 mei 2021.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere praktische uitvoering van dit besluit.

 

 

De gemeenteraad heeft op 28 juni 2021 een aangepast reglement goedgekeurd waardoor dit reglement opgeheven werd op 1 september 2021.

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Gemeentelijk politiereglement Ranst - versie 2.pdf Download
getekend protocol gemengde inbreuken.pdf Download
getekend protocol stilstaan en parkeren.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

4. Retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar, voor papier en karton, voor P+MD en grofvuil - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

Retributiereglement diftar huisvuil, gft, P&K en grof vuil + verkoop van pmd-zakken

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.

Dit Uitvoeringsplan vormt het algemeen kader voor de selectieve inzameling van diverse fracties.

Tegen 2022 wil Vlaanderen de totale hoeveelheid restafval sterk verminderen.

Via het Uitvoeringsplan worden restafvaldoelstellingen op maat van elke gemeente vastgelegd.

Door het principe “de vervuiler betaalt” toe te passen, worden inwoners aangezet afvalstoffen die niet worden voorkomen of hergebruikt, maximaal te sorteren aan de bron.

Dankzij de invoering van diftar werd in verschillende gemeenten in de IGEAN-regio een sterke reductie van de hoeveelheid te verwerken huisvuil bekomen. Inwoners worden aangespoord om hun afval te voorkomen en selectief aan te bieden.

Het papier en karton wordt maandelijks in bulk opgehaald d.w.z. dat het samengebonden met natuurtouw of in een kartonnen doos kan aangeboden worden.

Voor de selectieve huis-aan-huisinzameling van gft wordt in Ranst sinds 1 juni 2014 gewerkt met containers waarbij een diftarsysteem met weging wordt toegepast.

De gemeenteraad heeft in zitting van 16 september 2013 de retributies goedgekeurd voor de gft-inzameling met diftar. De aanpassing van deze retributies werd in zitting van 18 november 2019 door de gemeenteraad goedgekeurd.

Dankzij de invoering van diftar werd in Ranst een sterke reductie van de hoeveelheid te verwerken gft bekomen. Inwoners worden aangespoord om hun afval te voorkomen, zelf te verwerken, selectief aan te bieden en het tuinafval naar het recyclagepark te brengen.

De gemeente Ranst organiseert de selectieve inzameling van huisvuil in zakken. Diftar met weging, zoals toegepast wordt voor het gft en een aantal fracties op het recyclagepark, geeft op een correcte wijze uitvoering aan het principe ‘de vervuiler betaalt’ vermits het zwaartepunt van de retributie ligt op de aangeboden hoeveelheid afval.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 17 september 2020 principieel beslist om voor de inzameling van huisvuil ook gebruik te maken van containers met een chip waarbij de aangeboden hoeveelheid wordt gewogen. Voor het papier en karton hebben inwoners de keuze tussen de huidige aanbiedingswijze in bulk of een papiercontainer van 120 of 240 liter.

De gemeenteraadscommissie

De toelichting van het retributiereglement op de gemeenteraadscommissie omgeving op 5 oktober 2020.

Het besluit van de gemeenteraad van 19 oktober 2020 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar en voor papier en karton.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2020 met de goedkeuring van de aanpassing van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar en voor papier en karton met de uitbreiding van de retributies voor het verkopen van PMD-zakken en het ophalen aan huis van grof vuil.

Het besluit van de gemeenteraad van 15 februari 2021 met de goedkeuring van de aanpassing van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar en voor papier en karton + de retributies voor het verkopen van PMD-zakken en het ophalen aan huis van grof vuil met de uitbreiding van de retributie voor de verkoop van PMD-zakken met een formaat van 30l.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is

De gemeente Ranst is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan.

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.

Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.

Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.

Artikel 26 van het Materialendecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van het Materialendecreet bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moeten worden betaald.

Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA legt de minima en maxima tarieven vast voor de inzameling van een aantal afvalstoffen. Die tarieven worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de gezondheidsindex.

 

Bijkomende motivering:

Het wegen van het afval zorgt voor een eerlijke toepassing van het principe “de vervuiler betaalt.

Door het principe “de vervuiler betaalt” toe te passen, worden inwoners aangezet afvalstoffen die niet worden voorkomen of hergebruikt, maximaal te sorteren aan de bron. Alle resultaten in cijfers in de gemeenten die werken volgens dit principe tonen aan dat 'diftar werkt'. Inwoners worden aangespoord om hun afval te voorkomen en selectief aan te bieden.

Door de invoering van de containers voor huisvuil valt een groot stuk administratie weg door de dienst omgeving en de dienst financiën omdat er geen huisvuilzakken meer verdeeld worden naar onze handelaars. Ook is er geen stockage meer nodig van de paletten met huisvuilzakken.

Een goede verhouding tussen de tarieven voor de verschillende fracties zoals het gft, pmd, huisvuil en grofvuil is noodzakelijk om een correcte sortering te stimuleren.

De retributie voor huisvuil en gft omvat drie parameters:

1)      maandelijks gebruiksrecht van de containers: volgens het volume van de container

Het gebruiksrecht zorgt ervoor dat elk aansluitpunt, dat gebruikt maakt van een container met chip, bijdraagt in een deel van de vaste kosten van de dienstverlening.

2)      ledigingskost per aanbieding: volgens het volume van de container

De ledigingskost zorgt ervoor dat de inwoners de container niet elke keer aanbieden als er nauwelijks afval in zit, maar toch regelmatig genoeg om de kwaliteit van het afval te waarborgen en geurhinder te voorkomen.

3)      verwerkingskost per kg : volgens de aangeboden hoeveelheid,

De verwerkingskost per kg huisvuil en per kg gft zorgt ervoor dat de inwoners op een bewuste manier omgaan met hun afval.

Voor de papiercontainers wordt enkel een gebruiksrecht aangerekend.

De 3 parameters zijn niet gerelateerd aan de kosten voor de gemeente, maar het is de bedoeling dat de retributies voor het huisvuil de totale kosten voor inzameling, verwerking en organisatie dekken. Voor gft wordt een gedeeltelijke dekking van de kosten vooropgesteld. Door een goede onderlinge verhouding sturen de retributies tevens het sorteergedrag van de inwoners.

Een jaarlijkse bijsturing van de retributies is aangewezen om de algemene kostenstijging te volgen en de verhouding inkomsten/kosten in balans te houden.

Het is de bedoeling in alle gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN milieu & veiligheid eenzelfde retributie- en diftarsysteem toe te passen.

Hierdoor worden de tarieven door de inwoners als eerlijker ervaren en kan afvaltoerisme vermeden worden.

De retributies verder zullen geïnd worden via het voorschottensysteem waarvan de gebruikte dienstverlening zal afgehouden worden.

De voorschotten moeten worden betaald op een rekening van de gemeente.

Vanaf 1 maart 2021 is de invoering van ‘de nieuwe blauwe zak’ een feit. Voor sommige gezinnen is de bestaande pmd-zak van 60 liter te groot. Om de inwoners op een comfortabele manier van de pmd-inzameling gebruik te kunnen laten maken, wordt vanaf 1 maart 2021 ook een pmd-zak met een formaat van 30 liter aangeboden.

Door de gefaseerde invoering van de regeling zijn er de laatste maanden verschillende reglementen goedgekeurd door de gemeenteraad. Deze worden nu gecodificeerd in 1 reglement waardoor de vorige reglementen met verschillende ingangsdata opgeheven worden vanaf 1 mei 2021.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Afvalbeheer

Actie:

Organiseren van afvalbeheer van individuele burgers - aankoop containers

Ramingnummer:

RA001192

Uitgave:

€ 237.000 incl. BTW voor de levering en verdeling van containers

huisvuil

€ 65.000 incl. BTW voor de levering en verdeling van containers P&K

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met:

22 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

2 tegen:Lode Hofmans (Onafhankelijk) en Roel Vermeesch (Onafhankelijk)

1 onthouding:Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

 

Art. 1:

Met ingang van 1 mei 2021 legt de gemeenteraad volgende retributie vast voor de inzameling en verwerking van huisvuil en gft via het diftarsysteem en het gebruik van een papiercontainer:

 

40 l

120 l

240 l

1.100 l

gebruiksrecht (€/maand)

0,25

0,90

1,50

7,20

lediging (€/lediging)

0,12

0,30

0,60

3,00

verwerking huisvuil (€/kg)

0,25

0,25

0,25

0,25

verwerking gft (€/kg)

0,10

0,10

0,10

0,10

 

 

120 l

240 l

1000 l

gebruiksrecht papiercontainer (€/maand)

0,25

0,35

3

 

De aanrekening van het gebruiksrecht gebeurt maandelijks. Bij een wisseling van volume in de loop van de maand, zal het maandelijkse bedrag voor het initiële volume aangerekend worden tot het einde van die maand. De volgende maand zal het maandbedrag van het nieuwe volume aangerekend worden.

 

Art. 2:

De retributie is hoofdelijk verschuldigd door volgende personen of instanties die deel uitmaken van een aansluitpunt:

-                      de referentiepersoon van elk gezin als zodanig ingeschreven in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister,

-                      de referentiepersoon van elk gezin die op het grondgebied van de gemeente om het even welke woning of woongelegenheid in gebruik heeft, hetzij tijdelijk, hetzij als tweede verblijf of zich het gebruik ervan voorbehoudt zonder nochtans ingeschreven te zijn in de bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister en die beroep doet op de dienstverlening,

-                      iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die als hoofd- en of bijkomende activiteit op het grondgebied van de gemeente een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent  en die beroep doet op de dienstverlening,

-                      verenigingen, gemeenschapshuizen, openbare en semi-openbare instellingen, enz. die beroep doen op de dienstverlening,

 

Art. 3:

§1. Voorschotbedrag

De retributie wordt betaald met voorschotten. In opdracht van de gemeente wordt er een uitnodiging tot betaling van een voorschot verstuurd.

Elk betaald voorschot blijft verbonden aan het betrokken aansluitpunt dat beroep wenst te doen op de dienstverlening. Telkens een aansluitpunt beroep doet op de selectieve inzameling van huisvuil of gft, wordt het daarmee samenhangend bedrag van de retributies van het voorschot afgehouden.

§2. Drempelbedrag

Wanneer het voorschot daalt onder het drempelbedrag, ontvangt het aansluitpunt een nieuwe uitnodiging tot betaling van een voorschot. Dit voorschot kan afwijken van het initiële voorschot en wordt berekend op het geraamde gebruik van de dienstverlening voor het volgende jaar. Het geraamde verbruik is gebaseerd op reële verbruik van het aansluitpunt van de afgelopen periode die minstens uit 3 maanden bestaat.

§3. Minimum bedrag

Als het voorschot onder het minimum bedrag daalt, zal er geen dienstverlening meer zijn totdat er opnieuw een voldoende voorschot betaald werd.

§4. De voorschot-, drempel- en minimumbedragen zijn:

 

huisvuil

40 l

120 l

240 l

1.100 l

voorschotbedrag (€)

30

50

80

350

drempelbedrag (€)

6

8

12

80

minimumbedrag (€)

1,5

3

5

25

 

gft

40 l

120 l

240 l

1.100 l

voorschotbedrag (€)

20

20

-

250

drempelbedrag (€)

6

8

-

80

minimumbedrag (€)

1,5

3

-

25

 

papier & karton

120 l

240 l

1000 l

voorschotbedrag (€)

3

4,2

36

drempelbedrag (€)

1,5

2

8

minimumbedrag (€)

0

0

4

Als een aansluitpunt gebruik maakt van meerdere huisvuil- en/of gft- en/of papiercontainers, worden de voorschot-, drempel- en minimumbedragen samengeteld.

 

Art. 4: Tarief omruiling container

De retributie voor het plaatsen of wisselen van volume na 30 kalenderdagen na de inhuizing van een nieuw aansluitpunt, bedraagt € 15.

 

Art. 5: Tarief plaatsen slot

De retributie voor het leveren en plaatsen van een kantelslot bedraagt € 20.

De retributie voor het plaatsen of wisselen van volume en voor het leveren en plaatsen van een kantelslot wordt van het voorschot afgehouden onmiddellijk na de uitvoering van deze opdracht.

 

Art. 6: Eindafrekening

Bij het beëindigen van de dienstverlening ontvangt het aansluitpunt een eindafrekening en wordt het eventueel overblijvend saldo van het voorschot terugbetaald.

 

Art. 7:

§1. Levering van containers bij niet-particulieren zoals scholen, verenigingen, tweede verblijven, gemeentelijke diensten, ... is mogelijk. Deze aanvragen worden in een aparte lijst doorgegeven aan IGEAN. De gemeentelijke diensten en -scholen krijgen geen aanrekening.

§2. De huisvuilzakken kunnen niet meer gebruikt worden vanaf de invoering van het diftarsysteem. Voor de invoering van het systeem kunnen burgers huisvuilzakken per stuk kopen via gemeentelijke diensten (onthaal en bib). Hebben inwoners nog zakken over kunnen zij deze tot en met 30 juni 2021 binnen brengen bij de gemeente. Het bedrag waarop de inwoner recht heeft na het binnen brengen van de zakken wordt toegevoegd aan het voorschot op de diftarrekening van de bewoner.

§3. Indien het aansluitpunt uitzonderlijk extra huisvuil heeft dat niet in de container past dan kan de bewoner maximaal 3 aanvragen per jaar indienen om maximaal 4 extra zakken bovenop de container aan te bieden conform de retributie zoals vastgelegd is in artikel 2. De aanvraag kan tot 2 werkdagen voor de ophaling aangevraagd worden via het gratis nummer 0800 1 46 46.

 

Art. 8: De nieuwe blauwe zak

§1. Het is verplicht de officiële pmd-zakken te gebruiken. Pmd dat in andere dan deze recipiënten wordt aangeboden, wordt niet opgehaald. Het afval moet worden aangeboden in een degelijk gesloten pmd-zak. Deze dient de dag van de ophaling voor 6 uur of ten vroegste de avond voordien na 19 uur te worden neergezet op een goed bereikbare plaats zonder evenwel een hindernis te vormen voor het verkeer. In ieder geval mag een pmd-zak niet langer dan 24 uur aan de straatkant staan. Het niet-reglementair aanbieden van afvalstoffen staat gelijk aan sluikstorten.

§2. De retributie van de pmd-zak met inhoud 30 liter moet in verhouding zijn met die van de 60 liter zakken, dit omdat de keuze voor het gebruik van de kleinere zak veelal te maken heeft met de behuizing van een inwoner.

§3. De gemeenteraad stelt de retributie vast op € 2,50 voor een rol van 20 pmd-zakken van 60 liter en op € 1,25 voor een rol van 20 pmd-zakken van 30 liter.

§4. De pmd-zakken worden verkocht via de gemeentelijke diensten en via handelaars die dit willen aanbieden aan hun klanten. De subsidie voor de verkoop van pmd-zakken voor de handelaars valt weg.

 

Art. 9: Huis-aan-huis inzameling van grofvuil op afroep

§1. Tot 1 week voor de ophaaldatum (vermeld op de ophaalkalender) kan er via het aanvraagformulier gemeld worden wat er dient opgehaald te worden. De aanvraagformulieren kunnen gedownload worden via de gemeentelijke website en bezorgd via omgeving@ranst.be of via het e-loket kan de aanvraag eveneens gebeuren.

§2. De gemeenteraad stelt de retributie vast op € 0,25/kg conform het tarief op het recyclagepark en een forfait per ophaalbeurt van € 25 .

§3. De aanvrager van deze dienstverlening dient de retributie te betalen door middel van overschrijving na ontvangst van de factuur.

 

Art. 10:

De retributies, vermeld in artikel 2, worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de afgevlakte gezondheidsindex en wel als volgt: elk bedrag wordt vermenigvuldigd met een factor met in de teller de afgevlakte gezondheidsindex die van toepassing was op 1 november van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het bedrag wordt gewijzigd, en met in de noemer de afgevlakte gezondheidsindex die van toepassing was op 1 november van het jaar dat voorafgaat aan de vaststelling van het vigerende bedrag. Het zo verkregen getal wordt naar boven afgerond op twee decimalen.

 

Art. 11:

Bij niet-minnelijke regeling zal de inning bij burgerlijke rechtsvordering gebeuren.

 

Art. 12:

Het besluit van de gemeenteraad van 15 februari 2021 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar, voor papier en karton, voor P+MD en grofvuil, wordt opgeheven vanaf 1 mei 2021 en vervangen door het bovenstaande reglement.

 

Art. 13:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

5. Subsidiereglement voor de distributie van restafvalzakken en PMD-zakken door handelaars - opheffing

 

 

Omschrijving:

Het subsidiereglement voor de verdeling van de gemeentelijke restafvalzakken en PMD-zakken aan de inwoners van Ranst als lasthebber van de gemeente d.w.z. in naam en voor rekening van de gemeente wordt vanaf 1 mei 2021 opgeheven.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 met het subsidiereglement voor de distributie van restafvalzakken en PMD-zakken door handelaars

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Financiële weerslag:

 

Omschrijving;

Uitgave van een subsidie voor de distrubitie van huisvuikzakken in de periode 2020-2025

Actie:

niet van toepassing

Ramingnummer:

niet van toepassing

Uitgave:

€ 0

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijkomende motivering:

Het is de plicht van het openbaar bestuur om selectieve afvalinzameling en -ophaling te promoten naar de burgers toe. Hiervoor worden verschillende recipiënten ter beschikking gesteld.

Restafvalzakken en PMD-zakken kunnen aangekocht worden in verschillende verdeelpunten in de gemeente en op het gemeentehuis aan het onthaal.

Handelaars verkopen momenteel in naam en voor rekening van de gemeente restafval- en PMD-zakken en ontvangen hiervoor een vergoeding per rol. Vanaf 1 mei 2021 wordt restafval ingezameld via diftarcontainers. PMD blijft ingezameld worden via PMD-zakken. Handelaars die een verkooppunt willen blijven in onze gemeente van PMD-zakken kunnen dit als extra dienstverlening naar hun klanten toe blijven aanbieden, doch de gemeentelijke werking erachter waaronder de vergoeding voor verkoop van de PMD-zakken valt weg.

De gemeente zal echter haar verkooppunten voor PMD-zakken blijven inschakelen.

 

Besluit met:

21 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

4 tegen:Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

 

Art. 1: doel

Het subsidiereglement voor de verdeling van de gemeentelijke restafvalzakken en PMD-zakken aan de inwoners van Ranst als lasthebber van de gemeente d.w.z. in naam en voor rekening van de gemeente wordt vanaf 1 mei 2021 opgeheven.

 

Art. 2:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. `

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Subsidiereglement distributie restafval- en PMD-zakken.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

6. Subsidiereglement toekenning premie voor jonge gezinnen en voor personen met incontinentie of stomazorg - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt een subsidiereglement goed ter ondersteuning van de individuen met een stijgende afvalkost ten gevolge van incontintentie en luiermateriaal omwille van medische aandoeningen of het hebben van zeer jonge kinderen.De gemeenteraad keurt een subsidiereglement goed ter ondersteuning van de individuen met een stijgende afvalkost ten gevolge van incontintentie en luiermateriaal omwille van medische aandoeningen of het hebben van zeer jonge kinderen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 19 april 2021 met de goedkeuring van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar, voor papier en karton, voor P+MD en grofvuil

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is

De gemeente Ranst is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan.

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.

Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.

Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.

 

Bijkomende motivering:

Het wegen van het afval zorgt voor een eerlijke toepassing van het principe “de vervuiler betaalt.

Door het principe “de vervuiler betaalt” toe te passen, worden inwoners aangezet afvalstoffen die niet worden voorkomen of herbruikt, maximaal te sorteren aan de bron.

In alle gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN milieu & veiligheid wordt dezelfde retributie- en diftarsysteem toegepast om alvaltoerisme binnen de regio te vermijden.

De retributies worden geïnd via het voorschottensysteem waarvan de gebruikte dienstverlening zal afgehouden worden. De voorschotten moeten worden betaald op een rekening van de gemeente.

Jonge ouders en personen met incontinentieproblemen en stomazorg hebben veel luierafval welk weegt op de diftarkost voor huisvuil.

Ranst voorziet een jaarlijkse financiële tegemoetkoming voor deze categorie van inwoners. De subsidie is bedoeld om de afvalkosten ingevolge deze aandoeningen of het hebben van zeer jonge kinderen te drukken. Dit heeft als doel zelfredzaamheid en het recht op gelijke kansen te verhogen. Hierdoor zijn bewoners van residentiële voorzieningen uitgesloten.

De ondersteuning gebeurt door het diftarsaldo van het desbetreffende gezin te verhogen met het premiebedrag. Igean biedt de mogelijkheid aan om door middel van een verhoging van het diftarsaldo tweemaal per jaar een toelage te geven op basis van lijsten die door de gemeente worden aangeleverd.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Jaarlijkse financiële tegemoetkoming voor personen met incontinentie, stomazorg en ouders met jongere kinderen

Actie:

Organiseren van het afvalbeheer voor de individuele burgers

Ramingnummer:

RA001185

Inkomst:

- € 30.000

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

§1. De gemeenteraad keurt een subsidiereglement goed ter ondersteuning van de individuen met een stijgende afvalkost ten gevolge van incontintentie en luiermateriaal omwille van medische aandoeningen of het hebben van zeer jonge kinderen.

§2. Dit reglement bepaalt de voorwaarden om in aanmerking te komen voor ondersteuning in afvalpreventie en afvalbeheer van luiers en incontinentiemateriaal door middel van een verhoging van het diftarsaldo voor een periode van 1 mei 2021 tot en met 31 december 2025.

Het diftarsaldo is het systeem van voorschotten die via facturatie aangerekend worden aan de gezinnen door Igean om de retributie voor de inzameling en verwerking van restafval en gft-afval te voldoen.

 

Art. 2:

§1. Er wordt een tegemoetkoming voorzien voor elk kind jonger dan 3 jaar dat ingeschreven is op 1 januari van het betrokken jaar op een adres in onze gemeente door een verhoging van het diftarsaldo §2. Er wordt een jaarlijkse tegemoetkoming voorzien voor inwoners met incontinentie- of stomaproblemen die woonachtig zijn in onze gemeente door een verhoging van het diftarsaldo.  Personen die verblijven in een residentiële voorziening zijn echter uitgesloten.

§3. De tegemoetkoming wordt toegekend als aan de voorwaarden van de aanvraagprocedure is voldaan.

 

Art. 3:

De procedure om deze tegemoetkoming te bekomen verloopt als volgt:

-          Kinderen, ingeschreven in het bevolkingsregister en die op 1 januari van het betrokken jaar jonger zijn dan 3 jaar, krijgen automatisch een verhoging van het diftarsaldo van het gezin waar ze ingeschreven zijn.

Deze verhoging zal gebeuren binnen een periode van 6 maanden door IGEAN op basis van door de gemeente Ranst aangeleverde lijsten.

-          Inwoners met permanente incontinentie- of stomaproblemen kunnen een aanvraag tot tegemoetkoming aanvragen binnen de maand nadat een dokter met een verklaring bevestigt dat ze permanente incontinentie- of stomaproblemen kennen. Er zal in het eerste jaar pro rata het aantal resterende maanden een verhoging van hun diftarsaldo worden toegekend. Deze verhoging zal gebeuren binnen een periode van 6 maanden door IGEAN op basis van door de gemeente Ranst aangeleverde lijsten en jaarlijks toegekend worden.

-          Inwoners met incontinentie- of stomaproblemen kunnen jaarlijks een aanvraag tot tegemoetkoming indienen mits het correct invullen van een aanvraagformulier en het toevoegen van een verklaring van een dokter die bevestigt dat betreffende burger incontinentie- of stomaproblemen kent. Deze verhoging zal gebeuren binnen een periode van 6 maanden door IGEAN op basis van door de gemeente Ranst aangeleverde lijsten.

-          De saldoverhoging zal gebeuren voor het adrespunt waar de betrokken inwoner woonachtig is.

 

Art. 4:

De gemeenteraad verleent volgende gemeentelijke tegemoetkoming door een verhoging van het diftarsaldo:

-          € 30 per jaar aan ieder gezin ingeschreven in de gemeente voor elk kind jonger dan 3 jaar op 1 januari in het jaar waarin de toelage wordt toegekend (gegevens worden automatisch door de gemeente uit de bevokingsregisters gehaald)

-          € 30 per jaar aan personen ingeschreven in de gemeente met een medische aandoening die extra restafval veroorzaakt (vb. incontinentie, nierdialyse, stomapatiënten) na voorlegging van een medisch attest

 

Art. 5:

§1. Het college van burgemeester en schepenen beslist over de aanvaarding van de dossiers.

Het college van burgemeester en schepenen kan eigen ambtenaren aanwijzen om alle gevraagde documenten in te zien of inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen. Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen enkel gebruikt worden in verband met de toekenning van deze toelage.

§2. Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, kan het college van burgemeester en schepenen de uitbetaling van de toelage of de verhoging van het saldo geheel of gedeeltelijk schorsen of terugvorderen en de betrokkene voor verdere toelagen uitsluiten.

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

7. Aanvullend verkeersreglement - uitbreiding zone 30 - Broechem - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed om de zone 30 in het centrum van Broechem uit te breiden.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 18 maart 2019 keurde de gemeenteraad de uitbreiding van de zone 30 goed en paste dit aan door het besluit van de secretaris-generaal van 2 juni 2019 zodat het gedeelte van de N116 opgenomen werd in de zone 30. Het gaat om het gedeelte tussen het begin van de verhoogde inrichting op de Pertendonckstraat en de inrit van de parking aan het gemeentehuis.

Op 12 maart 2021 meldde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dat het agentschap de uitbreiding van de zone 30 in Broechem verder onderzoekt.

Op 1 april 2021 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken en keurde dit verslag goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 4 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gewest- en provinciewegen op het grondgebied, met uitzondering van de autosnelwegen. Het aanvullend reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Het aanvullend reglement treedt in werking treden nadat de Vlaamse Regering een beslissing genomen heeft of binnen 60 dagen vanaf de kennisgeving van het aanvullend reglement wordt het aanvullend reglement geacht te zijn goedgekeurd.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 22quater van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel geeft aan dat binnen de zones afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b de snelheid is beperkt tot 30 km per uur.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 12.1 bis van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bepaalt de betekenis van de verkeersborden F4a en F4b. Het begin van een zone met snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4a. Het einde van een zone met snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4b. De borden worden geplaatst op de toegangen en de respectievelijke uitgangen van de zone 30.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare van 23 maart om de zone 30 langs de zuidzijde van de N116 in te stellen in de Broddestraat aan het kruispunt met de Juul Persijnsstraat en in de Jozef De Voghtstraat aan het kruispunt met de Emblemseweg. Zo zijn de Vorstjensweg, de Praetershoekweg en Schelkenshof opgenomen in de zone 30. Ook in de volledige kruidenwijk (Bieslooklaan, Melisselaan, Kruizemuntlaan, Salielaan, Dillenlaan, Kamillelaan) zal zone 30 ingesteld worden. Eveneens zal de toekomstige Stekelbessenlaan tussen Broddestraat en Juul Persijnstraat binnen de zone 30 vallen.

 

Bijkomende motivering:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is bereid om de zone 30 op de gewestweg N116 uit te breiden vanaf de Kapelstraat tot iets voorbij de trage weg in de Gustaaf Petersstraat tussen huisnummer 19 en 21 en 14 en 16 onder voorwaarden dat dit mee geruggesteund wordt door een iets breder zone 30 beleid. Dit voorstel kan gesteund worden doordat de brede fietssuggestiestroken nu een beeld geven dat de fietser hier duidelijk zijn plaats heeft.

Het is dan ook een logische vraag om de zone 30 op de gewestweg te ondersteunen met een zone 30 in de omliggende straten. Momenteel zijn de Kapelstraat (tussen Oelegemsesteenweg en Pertendonckstraat), de Lostraat en een deel van Streep opgenomen in de zone 30 waarbij ook een deel van de N116 in is opgenomen (blauw aangeduid op de kaart).

In volgende straten (in rood aangeduid op de kaart) is een zone 30 dan aangewezen: Jozef De Voghtstraat, Vorstjensweg, Juul Persijnstraat. Broddestraat (tussen N116 en Juul Persijnstraat), Praetershoekweg, Schelkenshof, Kamillelaan, Dillenlaan, Bieslooklaan, Salielaan, Melisselaan en Kruizemuntlaan. De toekomstige Stekelbessenlaan tussen Broddestraat en Juul Persijnstraat is eveneens opgenomen in deze zone. De uitbreiding van de zone 30 sluit aan bij de huidige zone 30 in het centrum van Broechem. Deze straten zijn woonstraten waar het niet gewenst is om snel te rijden. Binnen een zone 30 is gemengd verkeer de norm, conform het fietsvademecum. In de straten die binnen de uitgebreide zone 30 vallen is er gemengd verkeer. Er zijn geen afgescheiden fietspaden. Op de N116 zijn fietssuggestiestroken aangebracht die recent door AWV verbreed zijn, na asfalteringswerken, volgens de normen van het fietsvademecum.

 

Bijlage:

-          Kaart met aanduiding huidige en toekomstige zone 30.

-          Vraag van AWV om de uitbreiding van de zone 30 op de N116 te ondersteunen in de omliggende straten.

-          Verslag van de commissie mobiliteit van 23 maart 2021.

 

Besluit met:

17 stemmen voor:John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Stefanie Gijsels (Groen), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Raf Serneels (N-VA)

4 tegen:Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Sonja De Pooter (Onafhankelijk)

4 onthoudingen:Lode Hofmans (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Hilde Goris (Goesting!) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed om de zone 30 in het centrum van Broechem uit te breiden. De volledige zone 30 behelst volgende straten: Pertendonckstraat (N116), Gemeenteplein (N116),  Streep (tussen Lostraat en Voetweg), Lostraat en Kapelstraat (tussen Oelegemsesteenweg en Pertendonckstraat), Gustaaf Peetersstraat (N116; tussen Gemeenteplein en voetwegjes tussen huisnummers 19 en 21), Jozef De Voghtstraat, Vorstjensweg, Juul Persijnstraat. Broddestraat (tussen Pertendonckstraat en Juul Persijnstraat), Praetershoekweg, Schelkenshof, Kamillelaan, Dillenlaan, Bieslooklaan, Salielaan, Melisselaan, Kruizemuntlaan en de toekomstige Stekelbessenlaan (tussen Broddestraat en Juul Persijnstraat).

 

Art. 2:

Het verkeersbord F4a, begin zone 30, wordt bij het begin van de zone 30 geplaatst op alle invalswegen van de zone:

-          in de Gustaaf Peetersstraat (N116) ter hoogte van de voetpaduitstulping aan het voetwegje tussen huisnummers 19 en 21

-          In de Pertendonckstraat (N116) ter hoogte van het kruispunt met de Kapelstaat,

-          In de Kapelstraat ter hoogte van het kruispunt met de Pertendonckstraat,

-          In de Kapelstraat ter hoogte van het kruispunt met de Oelegemsesteenweg,

-          In de Lostraat ter hoogte van het kruispunt met de Kapelstraat,

-          In Streep ter hoogte van het kruispunt met Voetweg (begin verhoogde inrichting),

-          In de Broddestraat aan de zuidzijde van het kruispunt met de Juul Persijnstraat,

-          In de Jozef De Voghtstraat ter hoogte van het kruispunt met de Emblemseweg

-          In de Bieslooklaan ter hoogte van het kruispunt met de Broechemsesteenweg.

 

Art. 3:

Het verkeersbord F4b, einde zone 30, wordt bij het einde van de zone 30 geplaatst op alle invalswegen van de zone:

-          in de Gustaaf Peetersstraat (N116) ter hoogte van het voetwegje tussen huisnummers 14 en 16

-          In de Pertendonckstraat (N116) ter hoogte van het kruispunt met de Kapelstaat,

-          In de Kapelstraat ter hoogte van het kruispunt met de Pertendonckstraat,

-          In de Kapelstraat ter hoogte van het kruispunt met de Oelegemsesteenweg,

-          In de Lostraat ter hoogte van het kruispunt met de Kapelstraat,

-          In Streep ter hoogte van het kruispunt met Voetweg (einde verhoogde inrichting),

-          In de Broddestraat aan de zuidzijde van het kruispunt met de Juul Persijnstraat,

-          In de Jozef De Voghtstraat ter hoogte van het kruispunt met de Emblemseweg

-          In de Bieslooklaan ter hoogte van het kruispunt met de Broechemsesteenweg.

 

Art. 4:

De gemeenteraad legt het aanvullend verkeersreglement ter goedkeuring voor aan het agentschap wegen en verkeer (AWV) voor de gewestwegen.

Het agentschap wegen en verkeer wordt van de wijzigingen op de hoogte gebracht voor de gemeentewegen.

 

Art. 5:

De gemeente staat in voor de plaatsing van de verkeersborden langs gemeentewegen.

Het agentschap wegen en verkeer (AWV) is bevoegd voor het plaatsen van de verkeersborden langs de gewestweg, N116.

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

8. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegenistracé en lastvoorwaarden Schelkenshof - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit het agendapunt te verdagen naar een volgende zitting.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

9. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegenistracé Kreupelstraat 41 - vaststelling

 

 

Omschrijving:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 13 meter breedte voor een perceel gelegen aan Kreupelstraat 41 in 2520 Emblem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 10 november 2020 diende Chris Vanden Nieuwenhof, Kreupelstraat 41 in 2520 Emblem, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Kreupelstraat 41 in 2520 Emblem.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 4, sectie A, perceelnummer 144B2.

De aanvraag heeft betrekking tot de functiewijziging van een bestaand landbouwgebouw (opslagloods) naar opslagplaats voor materiaal/materieel voor niet-landbouwdoeleinden.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2020150967.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 6 februari 2021 tot 7 maart 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Bijkomende motivering:

De omgevingsvergunningsaanvraag heeft betrekking tot de functiewijziging van een bestaand landbouwgebouw (opslagloods) naar opslagplaats voor materiaal/materieel voor niet-landbouwdoeleinden. Het bijhorende perceel met woning langs de straatkant heeft als kadastrale nummer: afdeling 4, sectie A, perceelnummer 127E.

De betreffende percelen zijn volgens het goedgekeurde gewestplan gelegen in woonzone met landelijk karakter langs de straatkant en in agrarische gebied achteraan.

De grond is niet gelegen langsheen een goedgekeurd rooilijnplan. Op het naastliggende perceel werd echter wel een rooilijn goedgekeurd door de gemeenteraad op 15 december 2008. Het is aangewezen om de rooilijn op dezelfde lijn door te trekken. De rooilijnbreedte zal hier dan ook 13 meter bedragen (standaard rooilijnbreedte).

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 13 meter breedte voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Chris Vanden Nieuwenhof voor een perceel gelegen aan Kreupelstraat 41 in 2520 Emblem, kadastraal gekend als afdeling 4, sectie B, perceelnummer 127E.

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

10. Gratis grondafstand - overdracht wegenis en aanhorigheden - verkaveling Van Dijcklaan II - goedkeuring

 

 

Omschrijving:

Gratis grondafstand wegenis, infrastructuur en aanhorigheden verkaveling Van Dijcklaan II.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De definitieve oplevering van de infrastructuur aangelegd in de verkaveling Van Dijcklaan II vond plaats op 23 augustus 2004. Sindsdien maakt de overdracht van wegenis en aanhorigheden  af te staan aan de gemeente het voorwerp uit van discussie. Door de verkavelaar werd de overdracht van het perceel 161/P7 - oppervlakte 670 m² en in de verkavelingsvergunning afgeleverd  op 6 juni 2001 voorzien als openbaar groen - betwist.

Na overleg verklaarde de eigenaar akkoord te zijn met het standpunt zoals ingenomen door de gemeente. De gratis grondafstand van wegenis en aanhorigheden kan plaatsvinden zoals door de gemeente gevraagd en in de verkavelingsvergunning voorzien. De kosten voor het afsluiten van dit dossier worden ten laste genomen door het gemeentebestuur.

 

Juridisch kader:

Art. 56 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

Art. 41, 11°en 279 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij hij de de ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester.

 

Bijlagen:

Verkaveling Van Dijcklaan II gratis grondafstand akte ontwerp

Verkaveling Van Dijcklaan II bodemattest 143 N

Verkaveling Van Dijcklaan II bodemattest 161 P 7

Verkaveling Van Dijcklaan II hypotheekstaat

Verkaveling Van Dijcklaan II kadasterplan 2021

Verkaveling Van Dijcklaan II kadastrale legger 2021

Verkaveling Van Dijcklaan II opmetingsplan wegbedding

Verkaveling Van Dijcklaan II overzicht kosten

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de gratis grondafstand goed te keuren voor wegenis, infrastructuur en aanhorigheden in de verkaveling Van Dijcklaan II als volgt omschreven in de ontwerpakte opgemaakt door notaris Van Kerkhoven. "De wegbedding van de Van Dijcklaan en de Breughellaan in de verkaveling “VAN DIJCKLAAN II”, en de bijhorende wegenis naar de Antwerpsesteenweg, ten kadaster bekend volgens titels, derde afdeling, sectie C, deel van nummers 143/A, 143/B, 146/F, 145/M, 146/G, 145/P, 161/C/6, 161/G/5, 161/V/5, 161/K/6 en 146/H, thans ten kadaster bekend, derde afdeling, sectie C, nummer 0143N P0000, met een oppervlakte van vierduizend negenhonderdvierennegentig vierkante meter (4.994 m²) en volgens meting hebbende een oppervlakte van vijfduizend zevenenzeventig vierkante meter (5.077 m²).

Een perceel grond, gelegen Breughellaan, ten kadaster bekend volgens titel, derde afdeling, sectie C, deel van nummer 161/K/6, thans ten kadaster bekend, derde afdeling, sectie C, nummer 0161P7 P0002, met een oppervlakte van zeshonderdeenenvijftig vierkante meter (651 m²)."

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het algemeen belang.

De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art.3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

11. Projecten sociale huisvesting (Broechemlei-Marreweg-Veldstraat … en andere) - interpellatie Vlaams Belang

 

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Christel Engelen (Vlaams Belang) heeft een aantal vragen over “geruchten” dat er tussen de Broechemlei en de Marreweg sociale huisvesting zou komen. De schepen van omgeving Luc Redig (Groen) bevestigt dat de Lierse Maatschappij voor Huisvesting de gronden heeft aangekocht. Er is alleszins geen overeenkomst of toestemming van het bestuur om deze gronden te ontwikkelen. De schepen van omgeving Luc Redig (Groen) verwijst hiervoor naar de woonbehoeftenstudie waaruit bleek dat er geen woonuitbreidingsgebied dient aangesneden te worden.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Projecten sociale huisvesting Broechemlei-Marreweg-Veldstraat … en andere - interpellatie Vlaams Belang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

12. Wachtlijsten sociale woningen - Recht op sociale woning? - interpellatie Vlaams Belang

 

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) heeft rond sociale huisvesting met de wachtlijsten voor sociale woningen een aantal vragen. De schepen van sociale zaken, Leen Baeten (N-VA) antwoordt dat de gemeenteraad niet bevoegd is in verband met de huisvestingsmaatschappijen. De huisvestingsmaatschappijen zijn autonome  vennootschappen. De toezichthoudende overheid is de Vlaamse overheid en niet de gemeente Ranst of de stad Lier. Momenteel zijn er 84 sociale woningen in Ranst. Voor meer details verwijs ik naar de notulen van de  gemeenteraad van 16 november 2020 waarin dit onderwerp uitgebreid werd toegelicht bij het agendapunt “gemeentelijk actieplan BSO”.

Het onderzoek naar eigendom in het buitenland gebeurde in opdracht van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting. Dat heeft iedereen via de media kunnen vernemen. Het onderzoek ten aanzien van allochtone sociale huurders is op dezelfde manier verlopen als voor alle andere huurders.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Wachtlijsten sociale woningen - Recht op sociale woning - interpellatie Vlaams Belang.jpg Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

13. Ontwikkeling industriezone De Keer - interpellatie Goesting!

 

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Bart Goris (Goesting!) vraagt naar de visie van het bestuur over deze ontwikkeling van industrie in de Keer. De burgemeester Johan De Ryck , (N-VA) antwoordt dat de Vlaamse Regering reeds in april 2004 besliste om te opteren voor de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerreinen aan de noordzijde van de E313 te Wommelgem-Ranst en te onderzoeken welke de optimale ontsluitingsmogelijkheden zijn.Het ENA proces voor het bedrijventerrein Wommelgem/Ranst werd in 2010 opgeschort omdat er onvoldoende zicht was op de wijze van ontsluiting van het gebied. In juli 2015 herbevestigde de Vlaamse Regering de visie voor het ENA. Aansluitend werd toen voor Wommelgem/Ranst een projectgroep opgericht voor het uitwerken van een indicatief ruimtelijk gebiedsprogramma. In december 2020 heeft de Vlaamse Regering een nieuwe beslissing genomen over de ontwikkeling van het ENA langs het Albertkanaal en de Keerbaan. Ze smelt nu een aantal dossiers samen in één groot complex project, het gebiedsprogramma ‘ENA Wommelgem/Ranst’, E313/E34 en Groenpool Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Ontwikkeling industriezone DE KEER - Interpellatie Goesting!.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

14. Leidingstraat Antwerpen-Ruhr - interpellatie CD&V/WIJ

 

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) stelt dat het Vlaams Gewest werk maakt van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor een reservatiestrook voor een leidingstraat tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied. Omdat de impact van de mogelijke uitvoering van deze plannen voor onze gemeente bijzonder groot is, vraagt de CD&V/WIJ-fractie wat het standpunt is van het gemeentebestuur en vernemen zij graag op welke manier het bestuur hier eventueel actie onderneemt.

De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat naast de startnota ook de procesnota ter inzage gelegd wordt voor het publiek. De procesnota beschrijft het verloop van het planningsproces.

Momenteel bevindt het voorgenomen GRUP zich in de fase van raadpleging en advisering over de startnota. Vervolgens wordt er op basis van de raadpleging en adviezen een scopingnota opgemaakt.

Daarna volgt de opmaak van het voorontwerp van RUP en effectenrapporten gevolgd door de voorlopige vaststelling van het ontwerp RUP. Dit ontwerp RUP wordt terug onderworpen aan een openbaar onderzoek waarbij het publiek, de Gecoro en de gemeenteraad worden bevraagd.

Na verwerking van de resultaten volgt de definitieve vaststelling van het RUP.

Op basis van deze bezwaarschriften, de bezwaren van onze buurgemeenten en de bezwaren van de provincie zal in samenspraak met de omgevingsambtenaar door het college van burgemeester en schepenen een advies worden opgemaakt waarbij de belangen van onze inwoners centraal zullen staan.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Leidingstrook Antwerpen-Rurh - interpellatie CD&V/WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

15. Masterplan kanaalzone - interpellatie Lode Hofmans (onafhankelijk)

 

 

Omschrijving:

De vraag van Lode Hofmans (onafhankelijk) over de aanstelling van een studiebureau voor het Masterplan Kanaalzone Oelegem. De schepen van omgeving, Luc Redig (groen) vermoedt dat er een misverstand in het spel is. Vermits er voor de betrokken zone diverse ontwikkelaars plannen hadden en nog steeds hebben voor verschillende delen, lijkt het voor het college van burgemeester en schepenen beter dat zij samen, in overleg met de bewoners, tot één visie komen voor het hele gebied en dat in een masterplan gieten dat daarna met het bestuur kan worden besproken, hoewel de gemeente dat niet kan opleggen.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Masterplan kanaalzone Oelegem - interpellatie Lode Hofmans.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

16. Selectieve ruimtelijke ordening - interpellatie Roel Vermeesch  (onafhankelijk)

 

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Roel Vermeesch (onafhankelijk ) stelt vast dat het college van burgemeester en schepenen 2 dossiers, gelegen op 100m van elkaar, verschillend behandeld. Het gemeenteraadslid vraagt zich af waar en wanneer de vernieuwde visie van het bestuur binnen deze periode van 3 maanden werd vastgelegd?

De schepen van omgeving, Luc Redig (Groen) antwoordt dat er niet kan ingegaan worden op specifieke bouwdossiers en zeker niet degene die nog lopende zijn. De schepen wil wel antwoorden op de vraag wanneer de vernieuwde visie van het bestuur vastgelegd zou zijn. Deze visie op bouwen in Ranst zal publieke raadpleging en na advies van de gemeenteraadscommissie en de gecoro voorgelegd worden aan de gemeenteraad van juni 2021.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Selectieve ruimtelijke ordening - interpellatie Roel Vermeesch.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

17. Ontwikkeling ecologisch waardevol gebied Rietveld Oelegem  - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk)

 

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Roel Vermeesch (onafhankelijk) verwijst naar een contractie in de bouwrichtlijnen en woonbehoeftestudie waarin benadrukt werd dat woonuitbreidingsgebied niet zou worden aangesneden gezien hier geen behoefte aan is met het principiële akkoord van het college van Burgemeester en schepenen van 12 maart 2020 over een ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied aan het Rietveld te Oelegem.

De schepen van omgeving, Luc Redig (Groen) antwoordt dat de verkavelingsvergunningsaanvraag over het betreffende perceel aan het Rietveld/schuurblok op dit ogenblik nog loopt waardoor men nog geen uitspraak kan doen over de grond van de zaak. Men kan dus alleen maar oordelen over de door het college gehanteerde principes wanneer een collegebesluit genomen is. Bij besluitvorming wordt er ook rekening gehouden met een heel aantal adviezen én met de bekommernissen van de omgeving.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Ontwikkeling ecologisch waardevol gebied Rietveld Oelegem - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk).pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 19 april 2021

 

 

18. Verkeersveiligheid in woorden niet in daden - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk)

 

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Roel Vermeesch (onafhankelijk) interpelleerde vorige gemeenteraad over de verkeersveiligheid naar aanleiding van de twee kranen in de Gustaaf Peetersstraat. Het gemeenteraadslid vraagt zich af of het bestuur hier al enige actie in heeft ondernomen en wat er eventueel werd gecommuniceerd? En indien niet, wat de motivering is om hier niet op te treden. De burgemeester Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat er de dag na de gemeenteraad de opdracht is gegeven aan de politie om ter plaatse een controle uit te voeren. In het verslag van de verkeerspolitie staat dat alles in orde is en alles is uitgevoerd om een veilige doorsteek te realiseren.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Punt bijlagen/links Verkeersveiligheid in woorden niet in daden - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk).pdf Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.