Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021 om 20:00.

 

Aanwezig:

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Hilde Goris, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

John Oliviers - voorzitter

gemeenteraadslid Sonja De Pooter vervoegt de vergadering vanaf punt 4.

gemeenteraadslid An Willems verlaat de vergadering vanaf punt 20.

gemeenteraadslid An Willems vervoegt de vergadering vanaf punt 21.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

1. Ontslag gemeenteraadslid Stefanie Gijsels - aktename

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van het gemeenteraadraadslid Stefanie Gijsels (Groen). Kurt De Belder (Groen) wordt als eerste rechtmatige opvolger uitgenodigd om het mandaat van gemeenteraadslid op te nemen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 waarbij Stefanie Gijsels rechtstreeks verkozen is in de gemeenteraad op de lijst nr. 4 - Groen en Kurt De Belder als 1ste opvolger

De brief van 5 december 2018 waarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen meedeelt dat de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Ranst geldig zijn.

Eedaflegging van Stefanie Gijsels (Groen) als gemeenteraadslid op 2 januari 2019

De melding van Stefanie Gijsel (Groen) dat ze vanaf medio augustus niet meer in de gemeente Ranst woont en hierdoor van rechtswege geen gemeenteraadslid meer is

 

Juridische gronden:

Artikel 9 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het gemeenteraadslid dat tijdens zijn mandaat niet meer voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden, wordt door de gemeenteraad, nadat het raadslid is gehoord, vervallen verklaard tenzij het gemeenteraadslid onmiddellijk ontslag neemt overeenkomstig artikel 13.

Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, § 3. De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

Artikel 169 §2, 5° van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011

De niet-verkozen kandidaten worden eerste, tweede, derde, ... opvolger in afnemende grootte van het aantal stemmen dat zij hebben bekomen, na een nieuwe overdracht van de lijststemmen, te beginnen bij de eerste niet-effectief verkozen kandidaat.

 

Bijlagen:

Melding van de verhuis van Stefanie Gijsels

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van het gemeenteraadslid Stefanie Gijsels (Groen). Kurt De Belder (Groen) wordt als eerste rechtmatige opvolger uitgenodigd om het mandaat van gemeenteraadslid op te nemen.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

2. Installatie van een gemeenteraadslid – onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging Kurt De Belder – goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van Kurt De Belder (Groen) goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 waarbij Stefanie Gijsels rechtstreeks verkozen is in de gemeenteraad op de lijst nr. 4 - Groen en Kurt De Belder als 1ste opvolger

De brief van 5 december 2018 waarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen meedeelt dat de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Ranst geldig zijn.

Eedaflegging van Stefanie Gijsels (Groen) als gemeenteraadslid op 2 januari 2019

Aktename door de gemeenteraad op 20 september 2021 van het ontslag van Stefanie Gijsels(Groen) als gemeenteraadslid.

 

Juridisch kader:

Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De geloofsbrieven worden onderzocht en de vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

Artikelen 10 en 11van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Deze artikelen beschrijven de verschillende onverenigbaarheden voor gemeenteraadsleden. Een verkozen gemeenteraadslid kan de eed niet afleggen indien hij zich in een onverenigbaarheid bevindt. Hij kan de eed niet afleggen en wordt bijgevolg geacht afstand te doen van het toegekende mandaat.

Artikel 8 tot en met-14 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011

Om gemeenteraadskiezer te zijn, moet men 18 jaar zijn, in de bevolkingsregisters van de gemeente ingeschreven zijn en zich niet bevinden in één van de gevallen van uitsluiting of schorsing.

Artikel 58 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011

Om tot gemeenteraadslid verkozen te kunnen worden en blijven, moet men kiezer zijn en moet men de kiesvoorwaarden behouden en mag men zich niet in een geval van schorsing of uitsluiting bevinden. Dit artikel omschrijft verder ook de situaties waarin personen niet verkiesbaar zijn als gemeenteraadslid.

De omzendbrief KB / ABB 2018 / 3 van 26 oktober 2018 — Start van de lokale en provinciale bestuursperiode

Deze omzendbrief geeft o.a. toelichting bij het onderzoek van de geloofsbrieven.

 

Motivering:

De geloofsbrieven bevatten de schriftelijke bewijsstukken die elke verkozene of opvolger, opgeroepen om de eed af te leggen, moet voorleggen en waaruit blijkt dat hij/zij op een wettige wijze is verkozen en dat er tegen zijn/haar verkiezing geen bezwaren zijn. De opvolger moet volgende stukken voorleggen:

-          een recent uittreksel uit het bevolkings- of rijksregister

-          een recent uittreksel uit het strafregister model 1

-          een verklaring op eer dat men zich niet bevindt in een van de gevallen van onverenigbaarheid zoals voorzien in artikel 11 van het gemeentedecreet.

De geloofsbrieven van Kurt De Belder (Groen) werden behoorlijk en tijdig ingediend en werden ter inzage gelegd met respect voor de decretale bepalingen.

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of men nog aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoet en zich niet in één van de gevallen van onverenigbaarheid bevindt:

1)      Belgische nationaliteit of EU-onderdaan (met actief stemrecht)

2)      Leeftijd van 18 jaar bereikt hebben

3)      Ingeschreven in bevolkings- of vreemdelingenregister (voor niet-Belgische EU-onderdanen)

4)      Geen uitsluiting/schorsing kiesrecht of veroordeling.

Uit het onderzoek van de geloofsbrieven door de gemeenteraad, blijkt dat Kurt De Belder (Groen) voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.en verklaard zich niet in één van de gevallen van onverenigbaarheid te bevinden.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van Kurt De Belder (Groen) goed.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van Kurt De Belder (Groen) in handen van de voorzitter wnd., Johan De Ryck (N-VA), conform de bepaling in artikel 14, 2de lid van het decreet lokaal bestuur waardoor Kurt De Belder (Groen) geïnstalleerd is als gemeenteraadslid:

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

3. Vaststelling van de rangorde van de gemeenteraadsleden - kennisname

 

Omschrijving:

Vaststelling van de rangorde van de gemeenteraadsleden

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Het proces-verbaal van het gemeentelijk hoofdbureau van 14 oktober 2018 van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Het besluit van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van 5 december 2018 houdende de geldigverklaring van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, inclusief de vaststelling van de zetelverdeling tussen de lijsten en de rangorde van de gemeenteraadsleden en hun opvolgers

Het ontslag van Stefanie Gijsels (Groen) als gemeenteraadslid op 8 augustus 2021

De aktename van het ontslag van Stefanie Gijsels (Groen) als gemeenteraadslid, de goedkeuring van de geloofsbrieven van de eerste opvolger Kurt De Belder (Groen) en de eedaflegging van Kurt De Belder als gemeenteraadslid op 20 september 2021

 

Juridisch kader:

Artikel 6, §7 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De rangorde van de gemeenteraadsleden wordt tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad onmiddellijk na de eedaflegging van de gemeenteraadsleden vastgesteld. Het gemeenteraadslid met de hoogste anciënniteit neemt de hoogste rang in. Bij gelijke anciënniteit neemt het gemeenteraadslid dat bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad het hoogste aantal naamstemmen heeft behaald, de hoogste rang in. Bij een gelijk aantal naamstemmen neemt het gemeenteraadslid van wie de lijst bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad de meeste stemmen heeft behaald de hoogste rang in. De opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, nemen in volgorde van hun eedaflegging een rang in.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt akte van de volgende rangorde van raadsleden:

 

Nr.

Voornaam en naam

Anciënniteit

Naamstemmen

1

Lode Hofmans

32 jaar en 8 maanden

1.131

2

Tine Muyshondt

32 jaar en 8 maanden

751

2

Sonja De Pooter

20 jaar en 8 maanden

225

4

Luc Redig

16 jaar

448

5

Frans Marivoet

15 jaar en 2 maanden

313

6

Christel Engelen

14 jaar en 8 maanden

727

7

Hilde Goris

14 jaar en 8 maanden

542

8

Roel Vermeesch

14 jaar en 8 maanden

341

9

Fernand Bossaerts

8 jaar en 11 maanden

447

10

Johan De Ryck

8 jaar en 8 maanden

1.452

11

Leen Baeten

8 jaar en 8 maanden

776

12

Jan Dillen

8 jaar en 8 maanden

423

13

An Willems

8 jaar en 8 maanden

417

14

John Oliviers

8 jaar en 8 maanden

381

15

Guido Wittocx

5 jaar en 10 maanden

409

16

Erik Fossez

5 jaar en 8 maanden

407

17

Christel Meeus

5 jaar en 8 maanden

281

18

Annelies Creten

2 jaar en 8 maanden

444

19

Erika Eeckhout

2 jaar en 8 maanden

401

20

Zoë Helsen

2 jaar en 8 maanden

389

21

Joris Van Camp

2 jaar en 8 maanden

314

22

Bart Goris

2 jaar en 8 maanden

292

23

Patrick Vandervaeren

2 jaar en 8 maanden

93

24

Raf Serneels

1 jaar en 10 maanden

323

25

Kurt De Belder

1 jaar en 3 maanden

198

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

4. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van  28 juni 2021 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 28 juni 2021.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 28 juni 2021, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 28 juni 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 28 juni 2021 goed.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

5. Diftar systeem gemeente Ranst - klacht bij de toezichthoudende overheid - antwoord gouverneur - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de gouverneur op 2 juli 2021 met het antwoord over de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over de invoering DIFTAR systeem voor de ophaling van huishoudelijk afval.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.

Dit Uitvoeringsplan vormt het algemeen kader voor de selectieve inzameling van diverse fracties.

Tegen 2022 wil Vlaanderen de totale hoeveelheid restafval sterk verminderen.

Via het Uitvoeringsplan worden restafvaldoelstellingen op maat van elke gemeente vastgelegd.

Door het principe “de vervuiler betaalt” toe te passen, worden inwoners aangezet afvalstoffen die niet worden voorkomen of hergebruikt, maximaal te sorteren aan de bron.

Dankzij de invoering van diftar werd in verschillende gemeenten in de IGEAN-regio een sterke reductie van de hoeveelheid te verwerken huisvuil bekomen. Inwoners worden aangespoord om hun afval te voorkomen en selectief aan te bieden.

Het papier en karton wordt maandelijks in bulk opgehaald d.w.z. dat het samengebonden met natuurtouw of in een kartonnen doos kan aangeboden worden.

Voor de selectieve huis-aan-huisinzameling van gft wordt in Ranst sinds 1 juni 2014 gewerkt met containers waarbij een diftarsysteem met weging wordt toegepast.

De gemeenteraad heeft in zitting van 16 september 2013 de retributies goedgekeurd voor de gft-inzameling met diftar. De aanpassing van deze retributies werd in zitting van 18 november 2019 door de gemeenteraad goedgekeurd.

Dankzij de invoering van diftar werd in Ranst een sterke reductie van de hoeveelheid te verwerken gft bekomen. Inwoners worden aangespoord om hun afval te voorkomen, zelf te verwerken, selectief aan te bieden en het tuinafval naar het recyclagepark te brengen.

De gemeente Ranst organiseert de selectieve inzameling van huisvuil in zakken. Diftar met weging, zoals toegepast wordt voor het gft en een aantal fracties op het recyclagepark, geeft op een correcte wijze uitvoering aan het principe ‘de vervuiler betaalt’ vermits het zwaartepunt van de retributie ligt op de aangeboden hoeveelheid afval.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 17 september 2020 principieel beslist om voor de inzameling van huisvuil ook gebruik te maken van containers met een chip waarbij de aangeboden hoeveelheid wordt gewogen. Voor het papier en karton hebben inwoners de keuze tussen de huidige aanbiedingswijze in bulk of een papiercontainer van 120 of 240 liter.

De gemeenteraadscommissie

De toelichting van het retributiereglement op de gemeenteraadscommissie omgeving op 5 oktober 2020.

Het besluit van de gemeenteraad van 19 april 2021 met de goedkeuring van de aanpassing van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar en voor papier en karton met de uitbreiding van de retributies voor het verkopen van PMD-zakken en het ophalen aan huis van grof vuil.

Het schrijven van de gouverneur op 27 mei 2021 houdende de melding van de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over de invoering DIFTAR systeem voor de ophaling van huishoudelijk afval.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 3 juni 2021 kennis genomen van het schrijven van de gouverneur op 27 mei 2021 houdende de melding van de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over de invoering DIFTAR systeem voor de ophaling van huishoudelijk afval en een antwoord goedgekeurd.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 15 juli 2021 kennis genomen van het schrijven van de gouverneur op 2 juli 2021, houdende het antwoord op de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over de invoering DIFTAR systeem voor de ophaling van huishoudelijk afval.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41, eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen.

Artikels 330 tot en met 334 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De toezichthoudende overheid kan besluiten van een gemeenteoverheid en van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn ambtshalve opvragen.

Bij de ontvangst van een klacht vraagt de toezichthoudende overheid het besluit en het bijbehorende dossier op.

§ 1. Met behoud van de toepassing van artikel 243, § 3, 259 en 262 beschikt de toezichthoudende overheid over dertig dagen om een besluit van een gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.

Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn.

De termijn gaat in op de dag die volgt op de kennisgeving aan de toezichthoudende overheid van de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en artikel 285, § 2, eerste lid, 1° en 2°. Voor de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1 en § 2, start de termijn, vermeld in paragraaf 1, op de dag die volgt op de kennisgeving aan de toezichthoudende overheid van de bekendmaking van het besluit op de webtoepassing van de gemeente.

Een klacht wordt, op straffe van niet-ontvankelijkheid, ingediend binnen een periode van dertig dagen, die volgt op de dag van de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en artikel 285, § 2, eerste lid, 1° en 2°, of van de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1 en § 2.

De gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn verzendt het besluit dat door de toezichthoudende overheid is opgevraagd binnen een termijn van dertig dagen die volgt op de dag van de verzending van de opvraging.

Als de gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn het gevraagde besluit niet verzendt aan de toezichthoudende overheid binnen de termijn, vermeld in het eerste lid, bezorgt de toezichthoudende overheid na het verstrijken van die termijn een herinnering. De herinnering verwijst uitdrukkelijk naar de gevolgen, vermeld in het vierde lid.

Een nieuwe termijn van dertig dagen gaat in op de dag na de verzending van de herinnering.

Art. 135, § 2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Gemeenten zijn bevoegd voor alle huishoudelijke afvalstoffen die ontstaan op hun grondgebied. Ze hebben op grond van de Gemeentewet immers tot taak te zorgen voor “de zindelijkheid” “op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen”, en in het algemeen te zorgen voor een goede ‘politie’ ten behoeve van de inwoners.

Art. 26 Materialendecreet

Elke gemeente, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten, draagt ervoor zorg dat de huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk worden voorkomen of hergebruikt, op regelmatige tijdstippen worden opgehaald of op een andere wijze worden ingezameld, en nuttig worden toegepast of verwijderd

RvS 1 oktober 1994, nr. 49427, Remo Milieubeheer

De Raad van State heeft geoordeeld dat in die bepalingen uit de Gemeentewet de bevoegdheid besloten ligt voor de gemeenten tot ophaling en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en dat deze bevoegdheid door het afvaldecreet werd bevestigd

Cass. 17 december 2010, C.10.0148.N/1, APT 2011, 68

Deze bevoegdheid van de gemeente impliceert dat niemand zonder toestemming van de gemeente huishoudelijk afval mag inzamelen van zodra de gemeente het beheer van het huishoudelijk afval voldoende sluitend heeft vastgelegd in een gemeentelijk reglement.

 

Bijkomende motivering:

Gemeenten kunnen hun inwoners wel degelijk verplichten om hun huishoudelijk afval aan te bieden aan het door de gemeente georganiseerde afvalinzamelcircuit. Soms rijzen er vragen over de manier waarop gemeenten moeten omgaan met gezinnen die hun afval niet sorteren via de gemeentelijke afvalinzameling, maar zelf een contract (willen) afsluiten met een andere afvalophaler voor de inzameling van hun huisvuil. Dit is echter niet aan te raden aangezien de efficiëntie van de afvalinzameling alleen maar afneemt door meer versnippering. Het behoud van de verplichting voor de gezinnen om hun afval aan te bieden aan het door de gemeente georganiseerde circuit stelt de gemeenten in staat om de verplichte afvalsortering beter te controleren en te begeleiden, bijvoorbeeld in appartementsgebouwen.

Wettelijk moeten gemeenten instaan voor de “zindelijkheid”, onder meer de ophaling en verwijdering van huishoudelijk afval. Het Materialendecreet verwacht dat gemeenten er zorg voor dragen “dat de huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk worden voorkomen of hergebruikt, op regelmatige tijdstippen worden opgehaald of op een andere wijze worden ingezameld, en nuttig worden toegepast of verwijderd”.

Dit wordt inderdaad geregeld in ons gemeentelijk politiereglement.

Het Vlaamse afvalstoffenplan vraagt dat daarin bindende bepalingen staan waardoor alle huisvuil aan de door de intergemeentelijke vereniging aangeduide ophaaldienst voor huisvuil moet worden aangeboden zoals bepaald in artikel 2.1.7.3 van het politiereglement om er voor te zorgen dat huishoudelijk afval zo goed mogelijk is gesorteerd en zo efficiënt mogelijk ingezameld.

Gemeenten zijn bevoegd voor alle huishoudelijke afvalstoffen die ontstaan op hun grondgebied. Ze hebben op grond van de Gemeentewet immers tot taak te zorgen voor “de zindelijkheid” “op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen”, en in het algemeen te zorgen voor een goede ‘politie’ ten behoeve van de inwoners.

De Raad van State heeft geoordeeld dat in die bepalingen uit de Gemeentewet de bevoegdheid besloten ligt voor de gemeenten tot ophaling en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en dat deze bevoegdheid door het afvaldecreet werd bevestigd (RvS 1 oktober 1994, nr. 49427, Remo Milieubeheer )

Het Materialendecreet bevestigt en preciseert een en ander door te stellen dat elke gemeente er, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten, zorg voor draagt dat de huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk worden voorkomen of hergebruikt, op regelmatige tijdstippen worden opgehaald of op een andere wijze worden ingezameld, en nuttig worden toegepast of verwijderd.

Deze bevoegdheid van de gemeente impliceert dat niemand zonder toestemming van de gemeente huishoudelijk afval mag inzamelen van zodra de gemeente het beheer van het huishoudelijk afval voldoende sluitend heeft vastgelegd in een gemeentelijk reglement.(Cass. 17 december 2010, C.10.0148.N/1, APT 2011, 68)

In dat geval kan een particulier bedrijf bijvoorbeeld geen huishoudelijk afval afkomstig van een appartementsgebouw inzamelen, als het hiervoor niet het akkoord van de gemeente heeft en de scheidingsregels toepast die vastgelegd zijn bij beslissing van de gemeenteraad.

Aldus kan een gemeente ook optreden tegen personen die bijvoorbeeld huishoudelijk textielafval inzamelen via containers, zelfs als die op een particulier terrein staan. Heel de discussie met de textielcontainers is hierop gebaseerd.

Om het ontwijkgedrag van gezinnen inzake het aanbieden van huisvuil te vermijden moesten alle gemeenten uiterlijk 31 december 2008 in hun politiereglement bindende bepalingen hebben opgenomen waardoor alle huisvuil aan de door de gemeente of intergemeentelijke vereniging aangeduide ophaaldienst voor huisvuil moet worden aangeboden. De enige uitzondering op de gemeentelijke regulerende bevoegdheid zijn bijkomende inzamelkanalen, opgezet door producenten die gevat zijn door een aanvaardingsplicht. Zoals al aangehaald heeft Ranst voldaan aan deze verplichting via artikel artikel 2.1.7.3 van het politiereglement.

De mogelijkheid voor gemeenten om per gemeentelijk reglement de inzameling van huishoudelijk afval zo te regelen dat elk verder privaat initiatief tot ophaling of inzameling van huishoudelijk afval op hun grondgebied wordt beperkt of uitgesloten, heeft al voorwerp uitgemaakt van discussie voor de rechtbank.

Sommige bedrijven waren namelijk van oordeel dat dit indruist tegen de vrijheid van handel en nijverheid (zie ook de uitspraken rond de textielcontainers). Het Hof van Cassatie is echter van oordeel dat die vrijheid niet onbeperkt is en dat de overheid die kan reglementeren, voor zover dat noodzakelijk is om haar doelstellingen te bereiken (Cass. 17 december 2010, C.10.0148.N/1, APT 2011, 68).

Net zoals tal van gemeenten in Vlaanderen, heeft Ranst voor de inzameling van het huishoudelijk afval beheersoverdracht gedaan naar een intergemeentelijk samenwerkingsverband. In deze zin heeft Ranst als deelnemende gemeenten zich het recht ontzegt zelfstandig of samen met derden dezelfde opdracht uit te voeren. Concreet betekent dit dat in al deze gevallen de gemeente Ranst inzamelwijze van het huishoudelijk afval daadwerkelijk nog altijd vastleggen in een gemeentelijk reglement, zijnde het retributiereglement, maar dat de praktische uitvoering van die beslissingen volledig binnen de schoot ligt van het intergemeentelijk samenwerkingsverband waartoe Ranst behoort, namelijk Igean MV.

In deze gevallen kan de gemeente Ranst de facto geen toestemming verlenen aan derden om naast het intergemeentelijk samenwerkingsverband ook in te staan voor het inzamelen of aanvaarden van huishoudelijk afval zoals de klager voorstelt en moet als zodanig de klacht worden afgewezen.

Het voldoende regelen van de inzameling van het huishoudelijk afval heeft in de eerste plaats beleidsmatig veel zin. Stel dat een gemeente deze inzameling helemaal niet zou regelen, dan nog kunnen particuliere burgers niet zomaar steeds hun afval meegeven aan om het even welke private persoon. Dan nog zou dat immers moeten gebeuren conform de bepalingen van het Materialendecreet, zijn uitvoeringsbesluiten en uitvoeringsplannen. Dat is voor de individuele burger nauwelijks te controleren. Diezelfde burger is juridisch nochtans wel gebonden door de algemene zorgplicht van het Materialendecreet die stelt dat elkeen alle mogelijke maatregelen moet nemen om te voorkomen dat er milieuschade zou ontstaan door slecht beheer van zijn afval.

Om redenen van praktische organisatie en rendabiliteit lijkt het zomaar loslaten van de inzameling van huishoudelijk afval niet wenselijk, onafgezien van het feit of de gemeente dat al dan niet reglementeert. De logistieke efficiëntie van de afvalinzameling daalt naarmate men op een ophaalronde gezinnen heeft die hun afval elders aanbieden. Daardoor stijgen de kosten per bediend gezin. De efficiëntie van de afvalinzameling heeft net baat bij een dicht ophaalnetwerk. Ecologisch heeft het daarenboven geen enkele zin om meerdere vrachtwagens door dezelfde straten te sturen om hetzelfde soort afval in te zamelen.

Het aanbieden van afval aan andere inzamelaars dan deze aangeduid door de gemeente, leidt in sommige gevallen tot een discussie over de gemeentelijke afvalbelasting. De bereidheid om, naast een contract met een private inzamelaar, ook nog mee te betalen voor een deel van de gemeentelijke dienstverlening is vaak zeer laag. Terwijl men vaak toch deels blijft meesurfen op wat de gemeente doet: men gaat nog altijd langs op het recyclagepark of men biedt nog altijd sommige afvalfracties aan bij de selectieve inzameling. Dat valt niet te controleren.

Veel van die dienstverlening financiert Ranst via een vaste afvalbelasting. Omdat de basisdienstverlening nodig blijft voor elkeen, en om een gedrag van parasiteren op de gemeentelijke dienstverlening te vermijden, opteert men in Ranst voor het behoud van een gedeeltelijke forfaitaire toerekening van de kosten aan de gezinnen, zonder een vrijstelling te voorzien (zelfs in die gevallen waar sommige gezinnen beweren al hun afval via een ander circuit mee te geven).

 

Bijlagen:

-          De link naar de goedkeuring van het gemeentelijk politiereglement in de gemeenteraad van 19 april 2021 (https://ranst.meetingburger.net/(S(hoa3o405lzdl5hydoo0heuon))/bekendmakingen/politie/ec253b0a-dca8-4425-9712-c5773a540e21)

-          De link naar de bijlage van beslissing van het gemeentelijk politiereglement zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 april 2021

(https://ranst.meetingburger.net/UserData/MeetingBurger/Bijlagen/62a923f7-4245-4c81-96d0-db9cc089a439/ec253b0a-dca8-4425-9712-c5773a540e21/Gemeentelijk_politiereglement_Ranst_-_versie_2.pdf)

-          De link naar het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar, voor papier en karton, voor P+MD en grofvuil zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 april 2021 (https://ranst.meetingburger.net/(S(gfluouczfngeoez3iignkqvy))/bekendmakingen/retributie/d43e0506-07d3-47f2-8286-32e47763ecd3)

-          het antwoord van de gouverneur van 2 juli 2021 rond de melding van de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over de invoering DIFTAR systeem voor de ophaling van huishoudelijk afval.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de gouverneur op 2 juli 2021 met het antwoord over de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over de invoering DIFTAR systeem voor de ophaling van huishoudelijk afval.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links brief bestuur Ranst-2 2 juli 2021.pdf Download
brief aan klager bijlage-1 2 juli 2021.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

6. Gebrek aan gemotiveerd antwoord inzake de vergunningsplicht - bijkomende klacht bij de toezichthoudende overheid - antwoord gouverneur - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur van 30 juli 2021 rond een concrete particuliere vraag inzake de vergunnigsplicht aan zowel het gemeentebestuur als aan de klager.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Trippp Invest nv, Meirenstraat 8 in 2390 Malle, vroeg een omgevingsvergunning aan op 14 september 2020. Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2020112003. Het volledigheids- en ontvankelijkheidsbewijs werd verzonden op 20 oktober 2020.

Het is een aanvraag voor het bouwen van een woningcomplex op het perceel aan Achterstraat 78 in 2520 Oelegem met als kadastrale ligging: afdeling 2, sectie C, perceelnummers 452F, 453E, 454D, 537W02, 538H02 en 538Y.

Door de onwonenden wordt er vermoed dat één van de percelen verontreinigd is omdat er jarenlang autowrakken werden gestockeerd en verzoek tot opname van de grond in de gemeentelijke inventaris van vervuilde gronden

Het bestuur beslist om dit perceel niet op te nemen in de gemeentelijke inventaris van vervuilde gronden

Het bijkomend punt op de agenda van de gemeenteraad van 15 februari 2021 over het bouwproject in Ranst aan de Achterstraat 78 ingediend door Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) en Roel Vermeesch (onafhankelijk) over het bouwproject en het besluit dit perceel niet op te nemen in de gemeentelijke inventaris van risicovolle gronden

Het schrijven van de gouverneur op 18 februari 2021 houdende de melding van de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over het stilzitten van de gemeente Ranst rond de opname van dit perceel in de gemeentelijke inventaris

Het schrijven van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2021 met de weerlegging van de klacht tegen het stilzitten van de gemeente Ranst rond de opname van dit perceel in de gemeentelijke inventaris

Het antwoord van de gouverneur van 19 april 2021 waarbij de gouverneur verklaart dat ze vaststelt dat de gemeente het dossier ten gronde onderzocht heeft en haar weigering tot registratie niet baseerde op loutere willekeur maar op grond van het proces-verbaal van de milieu-inspecteur van de lokale politie.

Het schrijven van de gouverneur op 11 juni 2021 houdende de vraag in hoeverre de gemeente Ranst reeds antwoordde op de concrete vraag inzake de vergunningsplicht.

Het antwoord van het college van burgemeester en schepenen zoals goedgekeurd in de zitting van 16 juli 2021

Het antwoord van de gouverneur van 30 juli 2021 aan de gemeente Ranst en aan de klager waarop de gouverneur besluit om niet op te treden in het dossier en het dossier definitief af te sluiten.

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis op 12 augustus 2021 van het antwoord van de gouverneur van 30 juli 2021 rond een concrete particuliere vraag inzake de vergunnigsplicht aan zowel het gemeentebestuur als aan de klager en besluit op uitdrukkelijk verzoek van de gouverneur dit te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41, eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen.

Artikels 330 tot en met 334 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De toezichthoudende overheid kan besluiten van een gemeenteoverheid en van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn ambtshalve opvragen.

Bij de ontvangst van een klacht vraagt de toezichthoudende overheid het besluit en het bijbehorende dossier op.

§ 1. Met behoud van de toepassing van artikel 243, § 3, 259 en 262 beschikt de toezichthoudende overheid over dertig dagen om een besluit van een gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.

Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn.

De termijn gaat in op de dag die volgt op de kennisgeving aan de toezichthoudende overheid van de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en artikel 285, § 2, eerste lid, 1° en 2°. Voor de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1 en § 2, start de termijn, vermeld in paragraaf 1, op de dag die volgt op de kennisgeving aan de toezichthoudende overheid van de bekendmaking van het besluit op de webtoepassing van de gemeente.

Een klacht wordt, op straffe van niet-ontvankelijkheid, ingediend binnen een periode van dertig dagen, die volgt op de dag van de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente van de lijst van de aangelegenheden, vermeld in artikel 285, § 1, 1° en 2°, en artikel 285, § 2, eerste lid, 1° en 2°, of van de besluiten, vermeld in artikel 286, § 1 en § 2.

De gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn verzendt het besluit dat door de toezichthoudende overheid is opgevraagd binnen een termijn van dertig dagen die volgt op de dag van de verzending van de opvraging.

Als de gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn het gevraagde besluit niet verzendt aan de toezichthoudende overheid binnen de termijn, vermeld in het eerste lid, bezorgt de toezichthoudende overheid na het verstrijken van die termijn een herinnering. De herinnering verwijst uitdrukkelijk naar de gevolgen, vermeld in het vierde lid.

Een nieuwe termijn van dertig dagen gaat in op de dag na de verzending van de herinnering.

 

Bijkomende motivering:

In haar antwoord aan de klager, gebruikt de gouverneur de motivering van de gemeente waarbij het niet toekomt aan het gemeentebestuur om wetgeving te interpreteren maar dat er een vergunning noodzakelijk is voor het gebruik van een grond als parking of opslag. De wetgever zegt niets over tijdelijk gebruik waarvoor men zich eventueel kan beroepen op het vrijstellingenbesluit zoals in het verleden meermaals gebeurd is bij tijdelijke parkings zoals bij manifestaties. De gouverneur sluit het dossier dus volledig af en zal niet optreden.

Het is opmerkelijk dat de gouverneur de klacht ontvankelijk heeft verklaard omdat er geen formele besluitvorming of weigering tot besluitvorming is geweest. Ze verwijst naar het feit dat het algemeen bestuurlijk toezicht, zij het impliciet, meer omvat dan een loutere controle op de formele besluiten van de gemeentelijke bestuursorganen. Het is eveneens de taak van de toezichthoudende overheid om te waken over het goede bestuur van en door de gemeente.

Wanneer na onderzoek van een klacht blijkt dat de gemeente bepaalde handelingen heeft gesteld, of net niet stelde, die dit goede bestuur in het gedrang brengen, kan en moet de toezichthoudende overheid de gemeente hierop wijzen en haar daarbij eventueel aansporen om haar werkwijze aan te passen.

De gouverneur en de diensten van ABB interpreteren hier de wetgeving heel ruim en is naar onze mening in strijd met het grondwetsbeginsel van de de gemeentelijke autonomie én in strijd met de toepassing van het algemeen bestuurlijk toezicht zoals beschreven in de Omzendbrief betreffende het bestuurlijk toezicht en de bekendmakingsplicht in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuuren het Provinciedecreet van 9 december 2005 - KB / ABB 2018 /4:

"Het bestuurlijk toezicht op de beslissingen en handelingen van lokale en provinciale besturen is een wezenlijk onderdeel van het Belgische bestuursrecht. De grondwetgever heeft het beginsel van bestuurlijk toezicht ingesteld om te beletten dat de lokale en provinciale besturen de wet of het algemeen belang schaden. Het bestuurlijk toezicht omvat zo een toetsing aan het recht en aan het algemeen belang ...

Algemeen bestuurlijk toezicht is een vorm van ‘a posteriori’ toezicht :het lokaal bestuur neemt een beslissing die meteen uitvoerbaar is maar de toezichthoudende overheid kan daar nog tegen optreden. Dat gewoon algemeen bestuurlijk toezicht heeft een facultatief karakter. Dat betekent dat de toezichthoudende overheid een maatregel van toezicht kan opleggen maar daar niet toe verplicht is. Het is wel de bedoeling dat de toezichthoudende overheid in gelijkaardige gevallen dezelfde houding aanneemt.".

Met andere woorden het algemeen bestuurlijk toezicht heeft het paternalistische pad al lang verlaten en kan alvast niet ingezet worden voor particuliere belangen zoals hier aangenomen wordt. ABB en de gouverneur hebben ook niet geantwoord op de vraag welke algemeen rechtsbeginsel nu effectief geschonden zou zijn.

 

Bijlagen:

-          verslag politie van de politiezone ZARA van 4 december 2020

-          verslag rond een mogelijke verontreiniging van VMM op 14 december 2020

-          uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2021 rond de behandeling van de klacht aangaande de niet-opname van het perceel in de gemeentelijke inventaris

-          Het schrijven van de gouverneur op 18 februari 2021 houdende de melding van de klacht tegen het gemeentebestuur van Ranst over het stilzitten van de gemeente Ranst rond de opname van dit perceel in de gemeentelijke inventaris

-          Het schrijven van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2021 met de weerlegging van de klacht tegen het stilzitten van de gemeente Ranst rond de opname van dit perceel in de gemeentelijke inventaris

-          Het antwoord van de gouverneur van 19 april 2021 waarbij de gouverneur verklaart dat ze vaststelt dat de gemeente het dossier ten gronde onderzocht heeft en haar weigering tot registratie niet baseerde op loutere willekeur maar op grond van het proces-verbaal van de milieu-inspecteur van de lokale politie.

-          Het schrijven van de gouverneur op 11 juni 2021 houdende de vraag in hoeverre de gemeente Ranst reeds antwoordde op de concrete vraag inzake de vergunningsplicht, inclusief de mail van de klager van donderdag 3 juni 2021.

-          het antwoord van het college van burgemeester en schepenen van 16 juli 2021 rond een concrete particuliere vraag inzake de vergunnigsplicht

-          het antwoord van de gouverneur van 30 juli 2021 rond een concrete particuliere vraag inzake de vergunnigsplicht aan zowel het gemeentebestuur als aan de klager

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur van 30 juli 2021 rond een concrete particuliere vraag inzake de vergunnigsplicht aan zowel het gemeentebestuur als aan de klager.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links klacht vergunningsplicht - antwoord gouvernuer - anoniem.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

7. Addendum rechtspositieregeling - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring uitvoeringen sectoraal akkoord van 9 juni 2021 - verhoging eindejaarstoelage vio addendum rechtspositieregeling

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 15 december 2008 met de goedkeuring van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel zoals gewijzigd op de gemeenteraad van 26 april 2010, 19 december 2011, 18 maart 2013, 16 december 2013, december 2015, 19 december 2016, 17 december 2018 en 24 juni 2019.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 november 2020 met de goedkeuring van de recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro per VTE via ecocheques ten bedrage van 160 euro en cadeaucheques ten bedrage van 40 euro.

De sociale partners hebben op datum van 9 juni 2021 een akkoord bereikt over de aanpassing van het VIA6-akkoord dat op 30 maart 2021 werd afgesloten tussen de Vlaamse regering, de vakbonden en de werkgeversfederaties, meer bepaald m.b.t. de koopkrachtmaatregelen voor de personeelsleden van de publieke sector.

Het sectoraal akkoord bepaalt dat er vanaf 2021 dezelfde koopkracht verhoging (van 1,1%) moet worden toegekend aan alle niet-VIA personeelsleden en de begrenzing van de eindejaarstoelage wordt geschrapt.

 

Juridisch kader:

De Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Het Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Artikelen 186 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.

De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van rechtswege van toepassing op het personeelslid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient en dat een betrekking bekleedt die ook bestaat bij de gemeente.

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling vast voor:

-          het specifiek personeel, waaronder wordt verstaan het personeel dat een betrekking bekleedt die niet bestaat in de gemeente die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bedient

-          de maatschappelijk werker, vermeld in artikel 183, § 1

-          het voltallige personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels en voor het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers.

De burgemeester maakt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel en de wijzigingen ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente

De voorzitter van het vast bureau maakt de de afwijkingen van de rechtspositieregeling van het personeel overeenkomstig artikel 186, § 2, en de wijzigingen ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente

Het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel.

De Vlaamse regering sloot op 30 maart 2021 een akkoord met de sociale partners m.b.t. de koopkrachtmaatregelen voor de personeelsleden van de publieke sector. Op 9 juni 2021 werd er een akkoord bereikt over de aanpassingen van het VIA6-akkoord van 30 maart 2021.

 

Adviezen:

protocol van akkoord van de syndicale organisaties van 14 juli 2021

 

Bijkomende motivering:

De Vlaamse regering dient een compensatie toe aan de lokale besturen om de oversijpelingseffecten van het VIA6-akkoord naar het personeel dat onder het toepassingsgebied van de sectorale akkoorden voor het personeel van de lokale en provinciale besturen valt maar geen VIA-personeel is, op te vangen. Het is immers moeilijk verdedigbaar dat binnen eenzelfde lokaal bestuur één personeelsgroep kan genieten van een koopkrachtverhoging omdat ze voor een Vlaamse gesubsidieerde voorziening werkt, en de collega’s van een andere dienst of voorziening dat koopkrachtvoordeel niet ontvangen Hierdoor zullen alle personeelsleden vanaf het jaar 2021 dezelfde koopkrachtverhoging van 1,1 % krijgen. Dit gebeurt door middel van een verhoging van het variabele gedeelte van de eindejaarstoelage tot 3,6 % van het jaarsalaris.

Voor alle personeelsleden zal de begrenzing van de eindejaarstoelage tot een twaalfde van het jaarsalaris wegvallen. Dit om ervoor te zorgen dat ook personeelsleden met de laagste lonen volledig kunnen genieten van de 1,1% koopkrachtvehoging. De rechtspositiebesluiten zullen ook hiertoe aangepast worden.

 

Bijlagen:

protocol van akkoord van de syndicale organisaties van 14 juli 2021

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt in uitvoering van het sectoraal akkoord van 9 juni 2021 een addendum aan de rechtspositieregeling goed waarbij artikel 294 van de rechtspositieregeling als volgt wordt aangepast:

 

"Art. 294.

Het bedrag van de eindejaarstoelage is de som van het forfaitaire gedeelte en het veranderlijke gedeelte, aangepast volgens de indexverhogingscoëfficiënt die van toepassing is op het salaris van de maand oktober van het in aanmerking te nemen jaar.

Het forfaitaire gedeelte en het veranderlijke gedeelte worden als volgt berekend :

1° het forfaitaire gedeelte:

a) het forfaitaire gedeelte bedraagt voor het jaar 2011 349,73 euro

b) vanaf 2012 wordt het forfaitaire gedeelte dat toegekend is tijdens het vorige jaar, telkens

vermeerderd met een breuk waarvan de noemer gelijk is aan het gezondheidsindexcijfer van de maand oktober van het vorige jaar en de teller gelijk is aan het gezondheidsindexcijfer van de maand oktober van het in aanmerking te nemen jaar. Het resultaat daarvan wordt berekend tot op twee decimalen nauwkeurig

c) het bedrag dat het resultaat is van de berekening, vermeld in punt b), wordt verhoogd met 698,74 euro

d) voor het jaar 2012 wordt het bedrag dat het resultaat is van de berekening, vermeld in punt c), voor alle personeelsleden verhoogd met 100 euro

e) vanaf het jaar 2013 wordt het bedrag dat het resultaat is van de berekening, vermeld in punt c), voor alle personeelsleden verhoogd met 200 euro

2° het veranderlijke gedeelte:

3,6 van het jaarsalaris, aangepast volgens de indexverhogingscoëfficiënt die van toepassing is op het salaris van de maand oktober van het in aanmerking te nemen jaar. Als het personeelslid in de maand oktober van het in aanmerking te nemen jaar geen of slechts een gedeeltelijk salaris ontvangen heeft, dan wordt het percentage berekend op basis van het salaris dat voor diezelfde maand betaald zou zijn als het personeelslid zijn functie wel volledig had uitgeoefend."

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Rechtspositieregeling - versie 10 - gecodificeerde versie.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

8. Opvolgingsrapportering - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering per 30 juni 2021 van het meerjarenplan 2020-2025.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het managementteam besprak op 3 september het voorontwerp van opvolgingsrapportering.

 

Juridisch kader:

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

Artikel 171 §4 3°  van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De algemeen directeur zorgt in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van de beleidsrapporten en de opvolgingsrapportering

Artikel 176  van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De financieel directeur staat onder de functionele leiding van de algemeen directeur in voor het opstellen, in overleg met het managementteam, van het voorontwerp van de beleidsrapporten en de opvolgingsrapportering.

Artikel 29 van het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

De opvolgingsrapportering, vermeld in artikel 263 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, bevat minstens al de volgende elementen: 1°een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan; 2°een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar; 3°in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan; 4°in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico’s.

 

Bijlagen:

Opvolgingsrapportering per 30 juni 2021 meerjarenplan 2020-2025 gemeente en OCMW

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering per 30 juni 2021 van het meerjarenplan 2020-2025.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Opvolgingsrapport 30.06.2021.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

9. Rapport visum, thesaurietoestand, liquiditeitsprognose en het debiteurenbeheer - kennisname

 

Omschrijving:

Rapport over het visum, de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose en het debiteurenbeheer

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De financieel directeur stelde  een rapport op over het visum, de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose en het debiteurenbeheer.

 

Juridisch kader:

Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De financieel directeur staat in volle onafhankelijkheid in voor:

1)de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn met budgettaire en financiële impact, overeenkomstig de voorwaarden, vermeld in artikel 266 en 267;

2)het debiteurenbeheer, in het bijzonder de invordering van de fiscale en niet-fiscale ontvangsten en het verlenen van kwijting.

De financieel directeur kan een dwangbevel uitvaardigen, geviseerd en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen of door het vast bureau, om onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen in te vorderen. Dat dwangbevel wordt betekend bij gerechtsdeurwaardersexploot. Dat exploot stuit de verjaring.

De financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid over de volgende aangelegenheden aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan het vast bureau:

1)1° de vervulling van de opdrachten, vermeld in dit artikel

2)2° de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten

3)3° de financiële risico's.

De financieel directeur stelt tegelijkertijd een afschrift van de rapportering, vermeld in het zesde lid, aan de algemeen directeur ter beschikking.

 

Bijlagen:

De rapportering over het visum, de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose en het debiteurenbeheer  2021.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport van de financieel directeur omtrent het visum, de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose en het debiteurenbeheer.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

10. Retributiereglement op administratieve stukken - uitbreiding - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de uitbreiding van het reglement met de retributie op de afgifte van diverse administratieve stukken en vergunningen voor de periode vanaf 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2025 goed. De uitbreiding kadert in het KB rond de geneologische onderzoeken.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met de goedkeuring van het huidige retributiereglement voor administratieve stukken

Het besluit van de gemeenteraad van 20 januari 2020 met de goedkeuring van het aangepaste retributiereglement voor administratieve stukken

 

Juridisch kader:

Artikel 173 van de Grondwet

Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikelen 50-67 van het Consulair Wetboek van 21 december 2013

De wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfsbelasting voor vreemdelingen

De wet van 25 juni 2017 tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de verandering van geslacht in akten van de burgerlijke stand en de gevolgen betreft

De wet van 18 juni 2018 die aanpassingen doet in het kader van de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing

Het Koninklijk Besluit van 10 december 1996 betreffende de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen onder de twaalf jaar

Het Koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs

Het Koninklijk besluit van 5 maart 2017 tot bepaling van de verblijfsvergunningen waarvoor de gemeenten retributies kunnen innen

Het Ministerieel besluit van 20 juli 2005 tot bepaling van de betalingswijze van de retributies

Artikel 2 van het Ministerieel besluit van 19 april 2014 aangaande de afgifte van paspoorten

De omzendbrief van 11 juni 2018 waarbij de bevoegdheid voor de voornaamswijziging overgedragen wordt aan de ambtenaar van de burgerlijke stand en de voorwaarden en procedure ervan regelt

Artikel 29 van het Burgerlijk Wetboek

Koninklijk besluit van 17 maart 2021 over de genealogische opzoekingen in de akten van de burgerlijke stand en tot verlening van de toegang tot DABS aan het Algemeen Rijksarchief in de Provinciën

 

Bijkomende motivering:

De gemeente levert een dienst aan een aanvrager waarbij een billijke vergoeding voor verschuldigd is. Het reglement moet aangepast worden voor de mogelijkheid tot het voorzien voor genealogische opzoekingen.

De akten van de burgerlijke stand bestaan om mensen hun 'zijn' te definiëren en ervoor te zorgen dat alles met betrekking tot deze persoon vastgelegd kan worden.  Deze akten kunnen niet alleen nuttig zijn voor de betrokkene zelf maar ook in stamboomonderzoek zijn deze akten een bron van  noodzakelijke informatie. Met de invoering van de nationale Databank Akten Burgerlijke Stand (DABS) werd er geen rekening meer gehouden met deze genealogische opzoekingen en moest er gewacht worden op een nieuw regelgevend kader om deze opzoekingen te doen. In tussentijd mochten enkel akten opgezocht worden door medewerkers om ze dan zo door te geven aan de mensen die opzoekingen deden. Het nieuwe KB regelt wel terug de modaliteiten onder dewelke opzoekingen mogen of kunnen plaatsvinden.  Het is echter aan de gemeente om rond de praktische uitwerking een reglement op te stellen.

De registers met de akten burgerlijke stand worden momenteel bewaard in kasten die enkel toegankelijk zijn voor de eigen medewerkers.  In de voorbije jaren hebben wij als gemeente veel van onze registers laten digitaliseren nl. alle bevolkingsregister en alle akten van alle deelgemeenten vanaf 1950 tot 2018 - de start van de digitale databank.  Door deze digitalisering zal het voor de gemeente mogelijk zijn om de akten en bevolkingsboeken die ingescand zijn en behoren tot de openbare akten/registers via een digitaal kanaal ter beschikking te stellen van de burgers.  Ook het Rijksarchief heeft al heel wat inspanningen gedaan om akten te digitaliseren.  Voor onze gemeente werden alle akten tot 1910 digitaal ontsloten door het Rijksarchief.  Wettelijk zijn we niet verplicht om de akten die beschikbaar zijn in het Rijksarchief zelf ook nog ter beschikking te stellen maar het mag wel.  Waar we wel toe verplicht zijn het ter beschikking stellen, voor opzoekingen, van de andere openbare akten. 

De geboorteakten ouder dan 100 jaar, dus 1911 tot 1921, huwelijksakten ouder dan 75 jaar, dus 1911 tot 1946 en overlijdensakten ouder dan 50 jaar, dus 1911 tot 1971 zijn openbaar.

De bedoeling is om zo veel mogelijk digitaal aan te bieden maar de burgers ook de kans te geven om de akten fysiek te komen inkijken. 

In het retributiereglement werd opgenomen dat opzoekingen voor genealogische doeleinden die door een medewerker moeten gebeuren zullen uitgevoerd worden aan € 10 per opzoeking.  In dit bedrag zit uiteraard de kopie- en verzendkost inbegrepen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Inkomsten uit de retributie voor het opzoeken, het samenstellen en het afleveren van administratieve stukken en inlichtingen voor de periode 2020-2025

Actie:

Beheren van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters en afleveren van vergunningen en attesten voor woonontwikkeling

Ramingnummer:

RA000228, RA000229, RA000232 en RA001282

Inkomst:

€ 240.000

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Besluit met:

18 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Goesting!), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

3 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk) en Bart Goris (Goesting!)

3 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad vestigt een retributie op de afgifte van hierna volgende administratieve stukken en vergunningen voor de periode vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Art. 2: omgevingsvergunning:

§1. De retributie is verschuldigd door degene die het stuk, de vergunning of de inlichting vraagt. Het betreft hier zowel de aanvragen tot het afleveren van verkavelingsvergunningen en omgevingsvergunningen als de aktename van meldingen. Het dossier kan ook bestaan uit de vraag tot het wijzigen van een verkaveling of het omzetten van een milieuvergunning voor 20 jaar naar een permanente omgevingsvergunning, de bekendmaking van het verstrijken van elke geldigheidsperiode van 20 jaar van een omgevingsvergunning van onbepaalde duur of de melding van de overdracht van een vergunning voor een ingedeelde inrichting of activiteit.

§2. Het bedrag van de retributie voor omgevingsvergunningsaanvragen wordt vastgesteld als volgt:

-          € 0 per dossier met 1 particuliere woongelegenheid indien het dossier voor stedenbouwkundige handelingen (of gemengd) digitaal wordt ingediend

-          € 50 per woongelegenheid per dossier gaande over 2 of meer woongelegenheden indien het dossier voor stedenbouwkundige handelingen (of gemengd) digitaal wordt ingediend

-          € 200 per dossier per lot in de verkaveling(swijziging) indien het dossier voor de verkaveling digitaal wordt ingediend

-          € 200 per dossier voor inrichtingen klasse 1 of 2 als de gemeente de vergunningsverlenende overheid is

-          € 200 per dossier voor socio-economische vergunningen

-          voor het organiseren van een openbaar onderzoek in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag en een verkavelingsaanvraag: de kosten van de aangetekende zendingen en de eventuele publicatiekosten

-          voor stedenbouwkundige opzoekingen: € 50 per opzoeking per perceel

-          voor een conformiteitsattest in het kader van de Vlaamse wooncode: € 50 per attest. De retributie is niet verschuldigd voor positieve comformiteitsattesten aangevraagd door sociale huisvestingsmaatschappijen en of sociale verhuurkantoren werkzaam op het grondgebied van Ranst en onderzocht door het intergemeentelijk samenwerkingsverband Lokaal Woonbeleid (IGS) IVLW Midden

§3. Bijkomend bij de bedragen uit §2 wordt € 100 per regularisatiedossier aangerekend.

§4. Bijkomend bij de bedragen uit §2 en §3 wordt € 50 aangerekend per dossier dat analoog wordt ingediend.

§5. Het bedrag van de retributie voor de aanvraag tot het houden van een projectvergadering wordt vastgesteld op € 500.

§6. De betaling gebeurt per factuur. De retributie dient te worden betaald binnen de dertig dagen vanaf de verzending van de factuur behalve de retributie voor het organiseren van een openbaar onderzoek in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag en een verkavelingsaanvraag. Deze wordt betaald na het voeren van een openbaar onderzoek via factuur.

 

Art. 3: voornaamswijziging

§1. De gemeenteraad vestigt een retributie op het wijzigen van een voornaam. Het bedrag van de retributie wordt vastgesteld als volgt:

1)      het basisbedrag bedraagt € 500

2)      in onderstaande gevallen wordt het tarief verminderd tot 10% van het basistarief tot € 50:

a)      een aanvraag tot wijziging van de voornaam die op zichzelf of in combinatie met de achternaam ongepast of hatelijk zou zijn.

b)      een aanvraag tot wijziging van de voornamen die vreemd klinkend zijn

c)       een aanvraag tot wijziging  van de voornamen die tot verwarring kan leiden

d)      een aanvraag tot wijziging van de voornaam door deze af te korten

e)      een aanvraag tot wijziging van de voornamen waar een leesteken toegevoegd of weggelaten wordt of waar een teken verandert waardoor de uitspraak wijzigt

3)      de beslissing of de aanvraag tot wijziging van de voornaam onder één van in 2° van dit artikel opgesomde situaties valt, wordt genomen door de ambtenaar van de burgerlijke stand.

§2. Volgende aanvragen tot voornaamswijziging zijn vrijgesteld van retributie:

-          personen van vreemde nationaliteit die een verklaring tot verkrijging van de Belgische nationaliteit hebben ingediend en geen voorna(a)m(en) hebben, zijn vrijgesteld van enige retributie om dat te verhelpen

-          transgenders

§3. De retributie is verschuldigd door de aanvrager of de wettelijk vertegenwoordiger bij minderjarigen, van de wijziging aan de voornaam.

§4. De betaling gebeurt per factuur. Het verschuldigde bedrag dient te worden betaald binnen de dertig dagen vanaf de verzending van de factuur. De procedure voornaamswijziging wordt pas gestart na ontvangst van het te betalen bedrag.

 

Art. 4: Afgifte van administratieve stukken:

§1. Het bedrag van de retributie wordt vastgesteld als volgt :

4)      Voor Belgische identiteitskaarten:

a)      gratis voor de eerste afgifte aan kinderen vanaf 12 jaar

b)      € 3 gemeentebelasting voor de afgifte aan personen vanaf 13 jaar, vermeerderd met de kosten aangerekend door de federale overheid en in voorkomend geval verhoogd met de kosten aangerekend bij keuze van een spoedprocedure.

5)      Voor de identiteitskaarten of verblijfsvergunningen aan vreemdelingen:

-          € 3 gemeentebelasting voor de afgifte aan personen vanaf 12 jaar, vermeerderd met de kosten aangerekend door de federale overheid en in voorkomend geval verhoogd met de kosten  aangerekend bij keuze van een spoedprocedure.

6)      Voor de identiteitsbewijzen voor niet-Belgische kinderen minder dan 12 jaar:

-          € 2 gemeentebelasting per identiteitsbewijs.

7)      Voor het elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen,Kids-ID :

-          De kostprijs aangerekend door de Federale Overheid vermeerderd met in voorkomend  geval de kosten aangerekend door Group 4 bij keuze van een spoedprocedure.

8)      Voor de paspoorten:

-          € 5 gemeentebelasting voor elk nieuw paspoort vanaf de leeftijd van 18 jaar, verhoogd met de kosten aangerekend door de Federale Overheid en in voorkomend geval verhoogd met de  aangerekende kosten voor een spoedprocedure.  

9)      Voor het wettigen van handtekeningen en het eenvormig verklaren van afschriften:

-          € 2  per prestatie.

10)  Voor rijbewijzen:

-          de kostprijs aangerekend door de Federale Overheid voor voorlopige rijbewijzen in bankkaartmodel

-          gratis voor rijbewijzen uitgereikt in toepassing van het artikel 21,§3 van het Koninklijk Besluit betreffende het rijbewijs van 23 maart 1998

-          € 5 gemeentebelasting voor elk rijbewijs in bankkaartmodel dat afgeleverd wordt vermeerderd met de kosten aangerekend door de federale overheid

-          € 5 gemeentebelasting voor elk internationaal rijbewijs dat afgeleverd wordt vermeerderd met de kosten aangerekend door de federale overheid

11)  Attesten immatriculatie:

-          € 5 voor elk nieuw attest van immatriculatie dat afgeleverd wordt

-          gratis voor de verlenging van het attest van immatriculatie

12)  Trouwboekje:

-          € 20 voor een duplicaat van het trouwboekje

13)  Het vernieuwen, verlengen of vervangen van de elektronische A-kaart:

-          € 10 bovenop de standaard retributie die geldt voor de vernieuwing, verlenging of vervanging van de andere verblijfstitels. De retributie wordt bij vernieuwing, verlenging of vervanging geïnd, maar kan maar één keer per jaar geïnd worden.

14)  voor het afleveren van een gegevensdrager: € 5 per gegevensdrager

15)  voor opzoekingen in het rijksregister: € 5 per opzoeking

16)  voor genealogische opzoekingen: € 10 per opzoeking

17)  Schriftelijke stukken:

a)      voor het afleveren van schriftelijke stukken op A4 (zwart/wit): € 0,3 per kopie

b)      voor het afleveren van schriftelijke stukken op A4 (kleur): € 0,5 per kopie

c)       voor het afleveren van schriftelijke stukken op A3 (zwart/wit): € 0,5 per kopie

d)      voor het afleveren van schriftelijke stukken op A3 (kleur): € 0,7 kopie

e)      voor het afleveren van schriftelijke stukken op A2 (zwart/wit): € 0,8 per kopie

f)        voor het afleveren van schriftelijke stukken op A2 (kleur): € 1 per kopie

g)       voor het afleveren van schriftelijke stukken op A1 (zwart/wit): €1 per kopie

h)      voor het afleveren van schriftelijke stukken op A1 (kleur): € 1,2 per kopie

i)        voor het afleveren van schriftelijke stukken op A0 (zwart/wit): €1,2 per kopie

j)        voor het afleveren van schriftelijke stukken op A0 (kleur): € 1,4 per kopie

Deze voormelde bedragen zijn exclusief verzendingskosten, met uitzondering van bestuursdocumenten.

§2. De retributie is niet toepasselijk op de afgifte van stukken die krachtens een wet, koninklijk besluit of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten behoeve van de gemeente onderworpen zijn. Uitzondering wordt gemaakt voor de rechten welke de met het afgeven van paspoorten, belaste gemeenten ambtshalve toekomen krachtens de wet op de consulaire en kanselarijrechten.

§3.De retributie moet contant betaald worden bij aanvraag van het administratief stuk.  Bij niet betaling zal het administratieve stuk niet aangevraagd of gemaakt worden.

 

Art. 5: Genealogische onderzoeken

§1 - definitie

Het opzoeken, inkijken van de openbare registers burgerlijke stand en bevolkingsregister kan enkel na het maken van een afspraak. Het ontlenen van registers is niet mogelijk.

§2 - registratie

Elke bezoeker schrijft zich in in het register met vermelding van de geraadpleegde boeken. De gewenste boeken zullen door een medewerker ter beschikking gesteld worden op voorwaarde dat ze een openbaar karakter hebben. Na gebruik brengt de bezoeker de boeken terug naar de medewerker.

§3- beschadigingen

Het is verboden de registers te beschadigen. Indien er toch stukken beschadigd worden en deze beschadiging werd niet vooraf gemeld aan de medewerker kan er een schadevergoeding gevraagd van € 125 per beschreven of beschadigd bladzijde

§4 - reproductie

Openbare stukken mogen gereproduceerd worden via het overschrijven, ingeven op pc, laptop, ipad, ..., fotograferen zonder bijkomend licht of video-opnames.

Het maken van fotokopieën, het inscannen of het afdrukken van digitale documenten kan gebeuren door een medewerker op basis van de tarieven in artikel 4, §1.

 

Art. 6:

Het besluit van de gemeenteraad van 20 januari 2020 met de goedkeuring van het huidige retributiereglement voor het opzoeken, het samenstellen en het afleveren van administratieve stukken en inlichtingen wordt opgeheven vanaf 1 oktober 2021.

Dit retributiereglement geldt vanaf 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2025.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Retributiereglement afgifte administratieve stukken.pdf Download
GR20200120 - 2 - retributiereglement op afgifte administratieve stukken.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

11. Reglement inzake meter-/peterschap van een grafmonument - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verdaagt het reglement inzake het meter-/peterschap van graven naar een volgende zitting

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

12. Bedrijventerrein Oostmalsesteenweg - lastgevingsovereenkomst met projectnota van Igean - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastgevingsovereenkomst tussen de gemeente Ranst en Igean over de ontwikkeling van het bedrijventerrein Oostmalsesteenweg en de projectnota bij de lastgevingsovereenkomst zoals in bijlage goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Igean heeft in 2006 een terrein van 5,2ha aan de Oostmalsesteenweg van Defensie aangekocht met het oog op een toekomstige nieuwe ontwikkeling. Hiertoe werd in 2011 het RUP ‘Campus Vesta’ goedgekeurd, die het betrokken terrein bestemde als lokaal bedrijventerrein. Er dient nog een  aanpalend perceel van 3,4ha te worden aangekocht van Defensie. Hiervoor heeft IGEAN reeds een  onteigeningsmachtiging bekomen zodat er zekerheid is dat het kan worden verworven. Omdat een deel  van de aanwezige gebouwen op het reeds aangekochte terrein nog in gebruik waren door de gemeente  werd besloten om de aankoop van het aanpalend terrein uit te stellen. Recent zijn de gemeentediensten verhuisd naar het nieuw technisch centrum aan de Van den Nestlaan. Bijgevolg werd in overleg met het gemeentebestuur besloten om de aankoop van het aanpalend terrein terug op te starten. De aankoopprocedure bij het Aankoopcomité is momenteel lopende. Daarnaast dient er eveneens nog een perceel van 4.000m² van de Provincie te worden aangekocht.

Om het nieuw te realiseren bedrijventerrein verkooprijp te maken dienen de aanwezige gebouwen te  worden afgebroken en nieuwe wegenis en nutsleidingen te worden aangelegd. Igean zal hiervoor de  nodige vergunningen aanvragen en de werken aanbesteden.

 

Juridisch kader:

Art. 2, 40 en 41 6°van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid.  De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten is een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad

 

Bijkomende motivering:

Conform de werkwijze sinds 2017 zal Igean de uit te voeren werken in naam en voor rekening van de  gemeente Ranst uitvoeren en hiertoe de nodige financiering voorzien. Daartoe worden deze projectnota en lastgevingsovereenkomst opgemaakt.

De nieuw te realiseren KMO-gronden zullen aansluitend worden verkocht volgens een procedure en  onder de voorwaarden die in overleg met het gemeentebestuur zullen worden vastgelegd. Deze opdracht tot het ontwikkelen van het bedrijventerrein aan de Oostmalsesteenweg vertrekt vanuit  een uitdrukkelijke vraag van de opdrachtgever. De omschrijving van de opdracht gebeurde in overleg  met het bestuur van de gemeente Ranst. Het verder afbakenen of eventueel heroriënteren van de  opdracht zal steeds gebeuren in overleg met de opdrachtgever.

Bij het geheel wordt naar een financiering met gesloten enveloppe gestreefd. Indien de opbrengsten  van verkoop van de gronden onvoldoende blijkt te zijn om de kosten te kunnen dragen, dient ofwel de plannen worden aangepast, ofwel zal de gemeente Ranst deze niet-gefinancierde kosten dragen.

Met de lastgevingsovereenkomst met projectnota (incl. raming en timing) opgemaakt wordt Igean door de gemeente gelast om in naam en voor rekening van de gemeente alle taken uit te voeren om het project te realiseren (verwerven van de gronden, afbraak, wegeniswerken en verkoop). Hier betreft het echter een bestaand project dat terug wordt opgestart, waarbij een deel van de gronden door Igean reeds zijn verworven. Voor de overige taken is het aangewezen om te werken met een lastgeving en bijgevoegde projectnota, waarin het project en de verschillende taken beschreven worden (inclusief raming kosten en opbrengsten + timing). In de lastgeving is voorzien dat IGEAN tot een maximaal bedrag van 7,5 miljoen euro uitgaven kan doen voor de resterende verwerving en infrastructuurwerken.

 

Bijlagen:

Lastgevingsovereenkomst tussen de gemeente Ranst en Igean over de ontwikkeling van het bedrijventerrein Oostmalsesteenweg

Projectnota bij de lastgevingsovereenkomst

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de lastgevingsovereenkomst tussen de gemeente Ranst en Igean over de ontwikkeling van het bedrijventerrein Oostmalsesteenweg en de projectnota bij de lastgevingsovereenkomst zoals in bijlage goed.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

13. Lastvoorwaarden en gunningswijze burgerparticipatie - drempel dagelijks bestuur - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en de gunningswijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking goed voor een overheidsopdracht met het oog op een burgerparticipatietraject.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in budget voor de bevordering van de participatie van de

inwoners.

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 10 juni 2021 de lastvoorwaarden en gunningswijze  goed voor een overheidsopdracht geraamd op € 68.776,40 inclusief btw met het oog op de uitwerking van een burgerparticipatietraject.

De twee ontvangen offertes zouden echter neerkomen op een gunningsbedrag van € 90.558 of € 96.000 exclusief btw. Bij het ramen werd voornamelijk uitgegaan van het gewenst aantal bevragingen. Eventueel diende meer rekening gehouden te worden met aspecten zoals omkadering en verwerking.

De betrokken bedragen blijven onder de drempel om gebruik te kunnen maken van de gunningswijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Op dit vlak werd dus de juiste procedure gevolgd.

De bedragen liggen echter wel boven de drempel van € 75.000 exclusief btw voor exploitatie-uitgaven, en vallen dus niet binnen de onder de noemer "dagelijks bestuur" aan het college van burgemeester en schepenen gedelegeerde bevoegdheid betreffende de lastvoorwaarden en gunningswijze.

Het agentschap Binnenlands Bestuur werd geraadpleegd en adviseerde op 13 augustus 2021 om de lastvoorwaarden en gunningswijze voorafgaand aan de gunning alsnog ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

Het college van burgemeester en schepenen legt hierbij de lastvoorwaarden zoals opgenomen in het bij dit besluit gevoegde bestek en de gunningswijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur. Het college van burgemeester en schepenen is ook bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’ en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan 30.000 euro excl. btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

De  artikels   42, § 1, 1° a) van de wet inzake overheidsopdrachten en 90 van het koninklijk besluit plaatsing

De aanbestedende overheid kan gebruik maken van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wanneer de goed te keuren uitgave  lager ligt dan 139.000 euro.

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten  van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Adviezen:

Het agentschap Binnenlands Bestuur adviseerde in de bij dit besluit gevoegde email van 13 augustus 2021 om "de beslissing tot goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze [te] laten bekrachtigen door de gemeenteraad. Daarna kan het college overgaan tot gunning. Zo kunnen de bevoegdheidsregels uit het decreet over het lokaal bestuur toch nog gerespecteerd worden."

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Burgerparticipatie

Actie:

Participeren van de inwoners

Ramingnummer:

RA000345

Aangepaste raming:

€ 109.575,16 à € 116.160 (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          Bestek burgerparticipatie

-          Advies Binnenlands Bestuur

 

Besluit met:

20 stemmen voor: Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Hilde Goris (Goesting!), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en de gunningswijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking  goed voor de overheidsopdracht met het oog op een burgerparticipatietraject.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

14. Lokaal Energie- en Klimaatpact - overeenkomst tussen Vlaanderen en de lokale besturen over het uitvoeren van klimaatmaatregelen en het versnellen van de energietransitie - goedkeuring

 

Omschrijving:

Het Vlaams Lokaal Energie- en Klimaatpact is een overeenkomst tussen de Vlaamse Overheid en de lokale besturen, met als doel de versnelde uitvoering van klimaatmaatregelen en het versnellen van de energietransitie. Bij ondertekening ontvangt de gemeente een financiële ondersteuning via trekkingsrecht.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De ondertekening door België, van het klimaatakkoord van Parijs op 22 april 2016.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het Burgemeestersconvenant 2030.

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024.

Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark.

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het burgemeestersconvenant.

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

Het schrijven van Bart Somers, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, over de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Artikel 40, 41 en 56 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

Het college van burgemeester en schepenen voert de besluiten van de gemeenteraad uit.

 

Bijkomende motivering:

Vlaanderen en de lokale besturen slaan door middel van het Lokaal Energie- en Klimaatpact de handen in elkaar om samen de transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven wil men inzetten op krachtdadig beleid. Er wordt hierbij ingezet op een gelijktijdige aanpak van bovenaf en vanuit de basis. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan werk te maken van concrete engagementen.

Lokale besturen engageren zich om:

-          Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken

-          Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in hun eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed)

-          Een reductie van de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;

-          Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verledden

-          Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025

-          Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken

-          Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.

De Vlaamse Overheid engageert zich om:

-          Via het Netwerk Klimaat professionele ondersteuning te bieden aan de lokale besturen, zoals bepaald in het subsidiebesluit en de werkprogramma’s

-          Via andere partners binnen de Vlaamse overheid (bv. VEB met het SURE2050-project voor het publiek patrimonium) lokale besturen projectmatige ondersteuning te bieden

-          Samen met de lokale besturen actief mee te werken aan het elimineren van de mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden in het realiseren van de ambities binnen dit Pact

-          Haar eigen voorbeeldfunctie in te vullen en relevante actoren te overtuigen om het Pact te ondertekenen

-          In samenspraak met het middenveld, onderzoeksinstellingen en de verschillende sectororganisaties de wederzijdse engagementen die gemaakt worden in het Pact op te volgen en te stroomlijnen

-          Aan lokale besturen (en/of andere actoren) de beleidsmaatregelen, voorzien door de Vlaamse, Federale en Europese begroting, actief en stelselmatig te promoten, die nuttig kunnen zijn om mee de doelstellingen van het Pact te realiseren. Onder potentiële inbreng van de Vlaamse overheid in hoofdstuk 4 wordt dit waar mogelijk geconcretiseerd

-          Ter bijkomende ondersteuning van de klimaatpactacties van de gemeenten die het Pact ondertekenen, in een extra jaarlijks budget van 10.000.000 euro, evenals een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams klimaatfonds, te voorzien. Deze budgettaire engagementen kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente aan actie te ondernemen om de doelstellingen, vermeld in de onderstaande werven, waar te maken:

-          Laten we een boom opzetten

         Eén boom extra per Vlaming tegen 2030

         1/2de meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030

         Eén extra natuurgroenperk per 1000 inwoners tegen 2030

-          Verrijk je wijk

         50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden vanaf 2021 t.e.m. 2030

         1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030  vanaf 2021 t.e.m. 2030

Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar

-          Per 1.000 inwoners 1 “toegangspunt” voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030

-          Per 100 inwoners 1 laadpunt tegen 2030

-          1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

Water het nieuwe goud

-          1m2 ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

-          Per inwoner 1m3 extra opvang van hemelwater voor hergebruik, buffering en infiltratie  vanaf 2021 t.e.m. 2030

Indien de gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert, heeft de gemeente recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht.  Voor de gemeente Ranst bedraagt het bedrag van het trekkingsrecht minimaal €62.346.

Het betreft een trekkingsrecht met 50% cofinanciering: op geaggregeerd niveau wordt er gevraagd dat de totale uitgaven voor klimaatacties minstens het dubbele van de verkregen subsidie bedraagt.

Indien er gemeenten zijn die niet intekenen op het Pact, wordt het beschikbare bedrag herverdeeld onder de deelnemende gemeenten.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Vlaams Energie- en Klimaatpact

Actie:

AC000081: Sensibiliseren en coördineren van acties voor klimaat en energie

Ramingnummer:

RAxxxx (nieuw aan te maken)

Inkomst:

€ 62.346  (inclusief btw)

Visumnummer:

nvt

 

Bijlagen:

lokaal energie klimaatpact

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

15. Samenwerkingsovereenkomst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel zomerklokje Leeuwerik' i.k.v. herinrichtingswerken reservaat -  goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit het samenwerkingsvoorstel tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid van het provinciebestuur Antwerpen, De Vlaamse Waterweg NV en de gemeente Ranst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel Zomerklokje Leeuwerik in Emblem’ te verdagen naar een volgende zitting van de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

16. Aanvullend verkeersreglement - uitbreiding zone 30 - Broechem - definitieve goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van 14 juli 2021 houdende goedkeuring van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer over de uitbreiding van de zone 30 in het centrum van Broechem op de N116 en de omliggende woonstraten. Dit besluit bevestigd het aanvullend verkeersreglement dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 april 2021.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 18 maart 2019 keurde de gemeenteraad de uitbreiding van de zone 30 goed en paste dit aan door het besluit van de secretaris-generaal van 2 juni 2019 zodat het gedeelte van de N116 opgenomen werd in de zone 30. Het gaat om het gedeelte tussen het begin van de verhoogde inrichting op de Pertendonckstraat en de inrit van de parking aan het gemeentehuis.

Op 12 maart 2021 meldde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dat het agentschap de uitbreiding van de zone 30 in Broechem verder onderzoekt.

Op 1 april 2021 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken en keurde dit verslag goed.

Het besluit van de gemeenteraad van 19 april 2021 met de goedkeuring van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer over de uitbreiding van de zone 30 in het centrum van Broechem op de N116 en de omliggende woonstraten

Het besluit van de secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Filip Boelaert van 14 juli 2021 met de goedkeuring van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer over de uitbreiding van de zone 30 in het centrum van Broechem op de N116 en de omliggende woonstraten.

 

Juridisch kader:

Artikel 4 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gewest- en provinciewegen op het grondgebied, met uitzondering van de autosnelwegen. Het aanvullend reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Het aanvullend reglement treedt in werking treden nadat de Vlaamse Regering een beslissing genomen heeft of binnen 60 dagen vanaf de kennisgeving van het aanvullend reglement wordt het aanvullend reglement geacht te zijn goedgekeurd.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 22quater van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel geeft aan dat binnen de zones afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b de snelheid is beperkt tot 30 km per uur.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 12.1 bis van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bepaalt de betekenis van de verkeersborden F4a en F4b. Het begin van een zone met snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4a. Het einde van een zone met snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4b. De borden worden geplaatst op de toegangen en de respectievelijke uitgangen van de zone 30.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare van 23 maart om de zone 30 langs de zuidzijde van de N116 in te stellen in de Broddestraat aan het kruispunt met de Juul Persijnsstraat en in de Jozef De Voghtstraat aan het kruispunt met de Emblemseweg. Zo zijn de Vorstjensweg, de Praetershoekweg en Schelkenshof opgenomen in de zone 30. Ook in de volledige kruidenwijk (Bieslooklaan, Melisselaan, Kruizemuntlaan, Salielaan, Dillenlaan, Kamillelaan) zal zone 30 ingesteld worden. Eveneens zal de toekomstige Stekelbessenlaan tussen Broddestraat en Juul Persijnstraat binnen de zone 30 vallen.

 

Bijkomende motivering:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is bereid om de zone 30 op de gewestweg N116 uit te breiden vanaf de Kapelstraat tot iets voorbij de trage weg in de Gustaaf Petersstraat tussen huisnummer 19 en 21 en 14 en 16 onder voorwaarden dat dit mee geruggesteund wordt door een iets breder zone 30 beleid. Dit voorstel kan gesteund worden doordat de brede fietssuggestiestroken nu een beeld geven dat de fietser hier duidelijk zijn plaats heeft.

Het is dan ook een logische vraag om de zone 30 op de gewestweg te ondersteunen met een zone 30 in de omliggende straten. Momenteel zijn de Kapelstraat (tussen Oelegemsesteenweg en Pertendonckstraat), de Lostraat en een deel van Streep opgenomen in de zone 30 waarbij ook een deel van de N116 in is opgenomen (blauw aangeduid op de kaart).

In volgende straten (in rood aangeduid op de kaart) is een zone 30 dan aangewezen: Jozef De Voghtstraat, Vorstjensweg, Juul Persijnstraat. Broddestraat (tussen N116 en Juul Persijnstraat), Praetershoekweg, Schelkenshof, Kamillelaan, Dillenlaan, Bieslooklaan, Salielaan, Melisselaan en Kruizemuntlaan. De toekomstige Stekelbessenlaan tussen Broddestraat en Juul Persijnstraat is eveneens opgenomen in deze zone. De uitbreiding van de zone 30 sluit aan bij de huidige zone 30 in het centrum van Broechem. Deze straten zijn woonstraten waar het niet gewenst is om snel te rijden. Binnen een zone 30 is gemengd verkeer de norm, conform het fietsvademecum. In de straten die binnen de uitgebreide zone 30 vallen is er gemengd verkeer. Er zijn geen afgescheiden fietspaden. Op de N116 zijn fietssuggestiestroken aangebracht die recent door AWV verbreed zijn, na asfalteringswerken, volgens de normen van het fietsvademecum.

 

Bijlage:

-          Kaart met aanduiding huidige en toekomstige zone 30.

-          Vraag van AWV om de uitbreiding van de zone 30 op de N116 te ondersteunen in de omliggende straten.

-          Verslag van de commissie mobiliteit van 23 maart 2021.

-          Het besluit van de secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Filip Boelaert van 14 juli 2021 met de goedkeuring van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer over de uitbreiding van de zone 30 in het centrum van Broechem op de N116 en de omliggende woonstraten.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Filip Boelaert van 14 juli 2021 houdende goedkeuring van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer over de uitbreiding van de zone 30 in het centrum van Broechem op de N116 en de omliggende woonstraten. Dit besluit bevestigt het aanvullend verkeersreglement dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 april 2021.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

17. Raamovereenkomst provincie Antwerpen voor ontwerp van fietsostrades, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten - toetreding - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de aankoopcentrale binnen voormelde raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het aanstellen op afroep van ontwerpers voor fietsostrades, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan voorziet in middelen voor de aanleg van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen.

Op 26 november 2020 keurde de deputatie van de provincie Antwerpen de gunning goed van een raamovereenkomst voor het aanstellen op afroep van ontwerpers voor fietsostrades, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten over een periode van 48 maanden.

De provincie Antwerpen treedt hierbij op als aankoopcentrale voor lokale besturen en

entiteiten/instellingen met een provinciaal belang.

De deputatie gunde de overheidsopdracht in onderstaande volgorde aan drie opdrachtnemers:

-          Sweco Belgium bv, Arenbergstraat 13 te 1000 Brussel (0405.647.664)

-          Antea Belgium nv, Roderveldlaan 1 te 2600 Antwerpen (0414.321.939)

-          Tijdelijke Maatschap Velo-drive (Witteveen+Bos Belgium nv,  0456.835.455, en The New Drive bv, 0840.543.701), Witteveen+Bos Belgium nv, Posthoflei 5 bus 1 te 2600 Antwerpen.

De lastvoorwaarden worden omschreven in bijgevoegd bestek van de provincie Antwerpen voor "het aanstellen op afroep van een ontwerper voor fietsostrade, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten over een periode van 48 maanden (raamovereenkomst met meerdere deelnemers)". 

Voorgesteld wordt om als gemeente toe te treden tot de raamovereenkomst en aldus gebruik te maken van de aankoopcentrale.

De toetreding houdt overkoepelend goedkeuring in van de lastvoorwaarden en plaatingsprocedure. Deelopdrachten kunnen na toetreding dan ook ongeacht het bedrag geplaatst worden middels beslissingen van het college van burgemeester en schepenen. De uitgaven zullen evenwel passen in het meerjarenplan 2020-2025 en de nodige kredieten worden te gepasten tijde voorzien in de jaarbudgetten.

Opdrachten binnen deze raamovereenkomst worden toegewezen via cascadesysteem (rotatie volgens voornoemde rangschikking van de opdrachtnemers) of minicompetitie (opdrachten waarvoor de prijs niet standaard is vastgelegd). Er is geen afnameplicht en de overeenkomst is niet exclusief, de gemeente blijft vrij om dit type overheidsopdrachten via aparte procedures te plaatsen. 

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur. Het college van burgemeester en schepenen is ook bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’ en vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan 30.000 euro excl. btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Artikel 47, §§ 2 en 4 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de

verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. Zij mag eveneens zonder

plaatsingsprocedure een overheidsopdracht voor diensten betreffende gecentraliseerde aankoopactiviteiten aan een aankoopcentrale gunnen. Dergelijke overheidsopdrachten voor

diensten mogen ook het verrichten van aanvullende aankoopactiviteiten omvatten.

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Toetreding raamovereenkomst ontwerp fietsinfrastructuur provincie Antwerpen

Actie:

Aanleggen van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen

Ramingnummer:

nvt

Uitgave:

De uitgaven zullen passen in het meerjarenplan 2020-2025 en de nodige kredieten worden voorzien in de jaarbudgetten.

Visumnummer:

nvt

 

Bijlagen:

-          Bestek

-          Bijlage bestek

-          Gunningsbeslissing deputatie

-          Gunningsverslag

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de aankoopcentrale binnen de raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het aanstellen op afroep van ontwerpers voor fietsostrades, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten, waarbij deelopdrachten middels  cascadesysteem of minicompetitie geplaatst worden middels afzonderlijke beslissingen van het college van burgemeester en schepenen.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

18. Lastvoorwaarden herhalingsopdracht Bistweg - lastvoorwaarden en gunningswijze - besluit van 29 juli 2021 van het college van burgemeester en schepenen wegens dwingende onvoorziene omstandigheden - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 juli 2021 om met de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze voor de herhalingsopdracht "Onderhoudswerken aan buurtwegen 2020 – riolering Bistweg" via de procedure van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking met een raming van € 216.104,84 (inclusief btw) omwille van de dwingende en onvoorziene omstandigheid van de hinder en overlast van de reeds opengebroken infrastructuur.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 21 september 2020 keurde de gemeenteraad de lastvoorwaarden en gunningswijze voor de  opdracht "Onderhoudswerken aan buurtwegen 2020" goed.

De opdracht werd geplaatst volgens openbare procedure.

Op 24 december 2020 gunde het college van burgemeester en schepenen perceel 3 (Bistweg) aan  Hoogmartens Wegenbouw, Industrieweg Noord 1137, 3660 Oudsbergen. Bijkomende soortgelijke en technisch noodzakelijke, ermee samenhangende werken aan de riolering  zijn noodzakelijk gebleken na openbreken van de infrastructuur.

Voorliggende opdracht "Onderhoudswerken aan buurtwegen 2020 – riolering Bistweg" wordt, zoals  voorzien in voornoemde lastvoorwaarden, geplaatst als herhalingsopdracht middels een  onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Het betreft met name soortgelijke werken, met  een beperkt aandeel technisch noodzakelijke, ermee samenhangende werken.  Op 21 juli 2021 bezorgde de ontwerper Hans Goovaerts een ontwerp van lastenboek en raming van € 178.599,04 exclusief btw, waarvan € 30.358 exclusief btw aan onvoorziene posten

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 juli 2021 met de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze voor de herhalingsopdracht "Onderhoudswerken aan buurtwegen 2020 – riolering Bistweg" via de procedure van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking met een raming van € 216.104,84 (inclusief btw) omwille van de dwingende en onvoorziene omstandigheid van de hinder en overlast van de reeds opengebroken infrastructuur.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten.

Artikel 56, §3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur. Het college van burgemeester en schepenen is ook bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Artikel 56, §4 van het decreet lokaal bestuur

Als de gemeenteraad geen delegatie gegeven heeft voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure

en de voorwaarden van overheidsopdrachten, kan het college van burgemeester en schepenen in gevallen van dwingende en onvoorziene omstandigheden op eigen initiatief die bevoegdheden uitoefenen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

Artikel 42, §1, 2° van de wet inzake overheidsopdrachten

Overheidsopdrachten voor werken mogen worden geplaatst bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wanneer het gaat om een herhaling van soortgelijke werken binnen drie jaar na gunning middels een openbare procedure aan de  oorspronkelijke opdrachtnemer.

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten  van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Bijkomende motivering:

De lastvoorwaarden en vaststelling van de plaatsingsprocedure vallen niet onder het begrip dagelijks bestuur. Gezien de weg reeds open ligt en er dus niet zonder buitenproportionele hinder en overlast kan gewacht worden tot de eerstvolgende gemeenteraadszitting van 20 september 2021, is er sprake van dwingende en onvoorziene omstandigheden, waardoor het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid zelf uitvoert in combinatie met een kennisgeving op voornoemde eerstvolgende gemeenteraadszitting.

 

Bijlagen:

Bestek en raming herhalingsopdracht "Onderhoudswerken aan buurtwegen 2020 – riolering Bistweg"

Lastvoorwaarden oorspronkelijke opdracht zoals goedgekeurd op gemeenteraad 21 december 2021

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Onderhoud buurtwegen

Actie:

Onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden , pleinen en wegen

Ramingnummer:

RA001173

Uitgave:

€ 216.104,84  (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 juli 2021 om met de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze voor de herhalingsopdracht "Onderhoudswerken aan buurtwegen 2020 – riolering Bistweg" via de procedure van onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking met een raming van € 216.104,84 (inclusief btw) omwille van de dwingende en onvoorziene omstandigheid van de hinder en overlast van de reeds opengebroken infrastructuur.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

19. Bouwen gemeentelijke magazijnen - verrekening 21 bij hoogdringendheid - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 1 juli 2021 met de goedkeuring van de verrekening 21 - alarmsysteem voor de gemeentelijke magazijnen voor een bedrag van € 28.752,79 btw 21% inclusief conform art.269 van het lokaal decreet van 22 december 2017.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In de nieuwe gebouwen van de gemeentelijke magazijnen is geen alarmsysteem voorzien. Momenteel wordt de site voorlopig beveiligd door een mobiele camera, die echter op korte termijn op een andere plaats dient ingezet te worden. Het is dan ook dringend noodzakelijk om een alarmsysteem in de gebouwen te voorzien om een permanente beveiliging te garanderen.

De verrekening nr. 21 voldoet aan de eisen

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 1 juli 2021 om de verrekening nr.21 voor de levering en plaatsing van een alarmsysteem goed te keuren voor een bedrag van € 28.752,79 btw 21% inclusief.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §3, 1° en 4° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer van de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de gunningsprocedure,de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Artikel 269 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad kan zonder de nodige kredieten over de uitgaven beslissen die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt.

In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven beslissen. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad daarvan onmiddellijk op de hoogte

Artikel 42, §1 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016

Het gemeentebestuur kan een opdracht toekennen via onderhandelingsprocedure na, indien mogelijk raadpleging van aannemers, leveranciers of dienstverleners indien de uitgave niet groter isdan € 139.000

 

Bijkomende motivering:

Een dringende definitieve beveiliging van de nieuwe gemeentelijke magazijnen dringt zich op vermits de huidige voorlopige camera op een andere plaats dient ingezet te worden.

Momenteel is niet voldoende budget. Dit zal voorzien worden door een verschuiving binnen de bestaande budgetten

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

gemeentelijke magazijnen - werken

Actie:

inrichten en oprichten van gebouwen

Ramingnummer:

RA000114

uitgave:

€ 28.752,79

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          verrekening 21 - alarmsysteem

-          beslissing college van burgemeester en schepenen van 1 juli 2021 goedkeuring verrekening 21

 

Besluit:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 1 juli 2021 met de goedkeuring van de verrekening 21 - alarmsysteem voor de gemeentelijke magazijnen voor een bedrag van € 28.752,79 btw 21% inclusief conform art.269 van het lokaal decreet van 22 december 2017

 

Art. 2:

Het budget wordt voorzien door verschuiving binnen beschikbare budgetten.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

20. Gratis grondafstand - Sint Gummarusstraat 9 - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 110 m², gelegen in Emblem, Sint Gummarusstraat 9, kadastraal gekend als 4de afdeling, sectie C, deel van nrs. 48A en 48D.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De verkavelingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 6 december 2018 aan Martin Dils, Kortestraat 2 in 2520 Ranst, voor de grond gelegen in  Emblem, Sint Gummarusstraat 9.

De voorwaarden uit de stedenbouwkundige vergunning waaruit blijkt dat de gronden vallende binnen de ontworpen rooilijn gratis afgestaan moeten worden aan de gemeente en dat alle hieraan verbonden kosten (notaris, landmeter, ...) ten laste zijn van de aanvrager

Het opmetingsplan opgemaakt door Stan De Schutter, landmeter in Ranst op 11 februari 2019 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 111 m²

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 8 juni 2021

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 25 maart 2021 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 4de afdeling, sectie C, perceelnummers 48A en 48D

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door Notarisassociatie Rochtus-Meesters met standplaats in Zandhoven

 

Juridisch kader:

Artikel 21 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 41, 11° en 279, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de gemeentesecretaris.

Het besluit van de voorzitter van 3 januari 2018 waarbij de voorzitter het besluit tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het bodemdecreet van 27 oktober 2006

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 4.2.19 en artikel 4.2.20 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

Het college van burgemeester en schepenen kan voorwaarden en lasten opleggen bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning. Deze voorwaarden en lasten moeten redelijk zijn en in verhouding staan tot het te vergunde project .

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2018 over de goedkeuring van het budget 2019 en de nominatieve vermelding van de gratis grondafstand in de verklarende beleidsnota, de financiële nota en de investeringslijst.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door notarisassociatie Rochtus-Meesters in Zandhoven

-          kadastrale legger afgeleverd op 25 maart 2021

-          Bodemattest afgeleverd op 8 juni 2021

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Stan De Schutter in Ranst op 11 februari 2019

-          Hypothecair getuigschrift

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 110 m², gelegen in Emblem, Sint Gummarusstraat 9, kadastraal gekend als 4de afdeling, sectie C, deel van nr. 48A en 48D door Martin Dils, Kortestraat 2 in 2520 Ranst.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de aanvrager.

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

21. Loslopende gevaarlijke honden - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

De interpellatie van Christel Engelen (Vlaams Belang) omtrent de gevaarlijke loslopende honden in de gemeente en het antwoord van de burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) rond de prioriteit van de politie in het kader van onveilige situaties.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Gevaarlijke hondern - interpellatie Vlaams Belang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

22. Toegang site Waterlink Oelegem - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

De interpellatie van Tine Muyshondt (CD&V/WIJ) omtrent de versperring aan de Water-link site en het antwoord van de burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) met de bevestiging dat het bestuur  vragende partij om de site rond het spaarbekken in Oelegem terug open te stellen voor wandelaars en fietsers. Agentschap voor Natuur en Bos had Waterlink hierover al aangesproken en was ervan overtuigd dat Waterlink de site al terug had opengesteld zoals belooft werd. Zij zullen Waterlink nogmaals contacteren om ervoor te zorgen dat de site onmiddellijk terug opengesteld wordt voor de wandelaars.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Toegang site Waterlink Oelegem - interpellatie CD&V/WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

23. Kapelstraat verboden +3,5 ton - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

De interpellatie van het gemeenteraadslid, Christel Meeus (CD&V/WIJ) over de plaatsing van een verkeersbord 'verboden + 3,5 ton' in de Kapelstraat en het antwoord van de schepen van verkeersveiligheid, Luc Redig (Groen) waarbij het bord door de aannemer Hoogmartens werd geplaatst. Het is opgenomen in hun signalisatievergunning voor de werken. De signalisatievergunning is aangevraagd na overleg tussen aannemer, politie en de mobiliteitsambtenaar en dit om te vermijden dat het vrachtverkeer dat normaal de Bistweg zou nemen voorbij de school in de Kapelstraat zou rijden.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Kapelstraat 3,5 ton - interpellatie CD&V/WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

24. Onderhoud openbaar domein - interpellatie CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

De interpellatie van het gemeenteraadslid, Tine Muyshondt (CD&V/WIJ) over het onderhoud van het openbaar domein en het antwoord van de schepen van openbare werken Jan Dillen (N-VA)  dat de interpretatie best begrijpbaar is. Door de extreem natte zomer heeft al het groen volop kunnen groeien en heeft groendienst alle moeite moeten doen om alles te kunnen bijhouden.

Wat de foto’s betreft merken we dat niet alle plekken aan het openbaar domein toebehoren maar aan privé eigenaars. De eigenaars krijgen een verzoek om hun hagen, bomen, onkruid te snoeien of te wieden.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Onderhoud openbaar domein - interpellatie CD&V/WIJ.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 20 september 2021

 

 

25. Wateroverlast en onderhoud kruidenwijk Broechem - interpellatie partij CD&V/WIJ

 

Omschrijving:

De interpellatie van het gemeenteraadslid, Christel Meeus (CD&V/WIJ) over de wateroverlast in de kruidenwijk en het antwoord van de schepenen van openbare werken, Jan Dillen (N-VA) met de melding van de extreme waterval zoals die van 24 juli waarbij er geen kelders of woningen waren ondergelopen. Enkel de straten stonden onder water.

In 2017 werden reeds maatregelen getroffen door waterlink om de beek te verbinden onder de Bieslooklaan met het afwaartse gedeelte. De functie van de  bovenloop zou dan enkel dienen als infiltratie gracht bij normaal regenweer. Het pompstation zou dan geen dienst meer moeten doen gezien het water dan gravitair naar de benedenloop zou lopen bij een hogere stand. Het overstort in de gracht naar de pompen werd gedicht met houten schotten die er momenteel niet meer zitten vandaar dat het water terugloopt omdat de pompen het water in kring aan het verpompen zijn. 

Wat het groenbeheer betreft wordt het openbaar domein wel degelijk onderhouden, maar door de extreem natte zomer heeft het groen welig kunnen tieren en onze groendienst niet overal tegelijk kan zijn . Het beheersplan (pilootproject) dat uitgewerkt werd door een externe studiegroep samen met de bewoners stond voor minder onderhoud en meer groen dat ruim gedragen werd door de bewoners.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Kruidenwijk Broechem wateroverlast juli - interpellatie CD&V/WIJ.pdf Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.