Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024 om 20:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten, Jan Dillen en Annelies Creten - schepenen

Lode Hofmans, Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Kevin Helsen, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Erika Eeckhout, Zoe Helsen, Joris Van Camp, Bart Goris, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

gemeenteraadslid Roel Vermeesch verlaat de vergadering vanaf punt 10.

gemeenteraadslid Roel Vermeesch vervoegt de vergadering vanaf punt 11.

schepen Leen Baeten verlaat de vergadering vanaf punt 17.

gemeenteraadslid Tine Muyshondt verlaat de vergadering vanaf punt 17.

schepen Leen Baeten vervoegt de vergadering vanaf punt 18.

gemeenteraadslid Tine Muyshondt vervoegt de vergadering vanaf punt 18.

gemeenteraadslid Tine Muyshondt verlaat de vergadering vanaf punt 19.

gemeenteraadslid Christel Meeus verlaat de vergadering vanaf punt 20.

gemeenteraadslid Tine Muyshondt vervoegt de vergadering vanaf punt 21.

gemeenteraadslid Christel Meeus vervoegt de vergadering vanaf punt 21.

burgemeester Johan De Ryck verlaat de vergadering vanaf punt 31.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

1. Toevoegen van agendapunten bij hoogdringendheid - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de volgende agendapunten toe aan de openbare agenda bij hoogdringendheid:

1) "Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Knodbaan-Rundvoortstraat - vernietiging beslissing gemeenteraad 20

november 2023 - kennisname"

 2) “Schenking marktaanhangwagen met tent - aanvaarding - goedkeuring"

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

  1. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Knodbaan-Rundvoortstraat - vernietiging beslissing gemeenteraad 20 november 2023 - kennisname

Het besluit van de gemeenteraad van 20 november 2023 betreffende de goedkeuring van het

wegenistracé van de Knodbaan - Rundvoortstraat

Het ministerieel besluit van 11 juni 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de

gemeenteraad van de gemeente Ranst van 20 november 2023 houdende de goedkeuring van de

‘zaak van de wegen’ binnen een omgevingsvergunningsaanvraag houdende de realisatie van een

autoluwe woonwijk met 28 gezinswoningen aan de Knodbaan 7 te 2520 Oelegem met als kenmerk

OMV_2023079816

De algemeen directeur heeft op 19 juni 2023 de notulen van de zitting van de gemeenteraad aangepast met de vermelding van de vernietiging van het besluit van de gemeenteraad door het ministerieel besluit waardoor het besluit van de gemeenteraad uit het rechtsverkeer gehaald is erga omnes.

De gemeenteraad wordt verzocht hiervan kennis te kennis bij hoogdringendheid.

  1. Schenking marktaanhangwagen met tent - aanvaarding - goedkeuring

In het kader van de veerkrachtige dorpen is er het voorstel van de administratie om bij de activiteiten van de veerkrachtige dorpen zoals het infomoment of de ten-tuinstelling of de boekenmarkt een marktkramerwagen aan te kopen. Hier is echter geen krediet of budget voor maar er is het voorstel van schenking van een 2dehands marktaanhangwagen met tent te aanvaarden. Hoogdringendheid wordt hier ingeroepen opdat de wagen zou kunnen ingezet worden tijdens de activiteit van Proef de Wereld, georganiseerd door Veerkrachtig Ranst op 18 augustus 2024.

  1. Overlast “Kangals” in onze gemeente - interpellatie Vlaams Belang

Drie loslopende Turkse herdershonden van een eigenaar uit Ranst hebben op 19 juni 2024 in Vremde (Boechout) een jack russell doodgebeten en verscheurd. Het hondje lag thuis gewoon op het terras. Het is het tweede bijtincident met deze honden in een half jaar tijd. Hierdoor verzoekt het gemeenteraadslid bij hoogdringendheid dit agendapunt op de gemeenteraad te plaatsen.

 

Juridisch kader:

Artikel 23 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

Artikel 15, §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige gemeenteraadsleden. De namen van die gemeenteraadsleden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen over Toevoegen punt gemeenteraad - ministerieel besluit vernietiging besluit wegenis Knodbaan/Rundvoortstraat:

 

Besluit over Toevoegen punt gemeenteraad - schenking marktaanwagen met:

16 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

8 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Besluit met eenparigheid van stemmen over Overlast Kangals in onze gemeente - interpellatie Vlaams Belang:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het volgende agendapunt toe aan de openbare agenda bij hoogdringendheid: “Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Knodbaan-Rundvoortstraat - vernietiging beslissing gemeenteraad 20 november 2023 - kennisname"

 

Art 2:

De gemeenteraad keurt het volgende agendapunt toe aan de openbare agenda bij hoogdringendheid: “Schenking marktaanhangwagen met tent - aanvaarding - goedkeuring"

 

Art 3:

De gemeenteraad keurt het volgende agendapunt toe aan de openbare agenda bij hoogdringendheid: “Overlast “Kangals” in onze gemeente - interpellatie Vlaaams Belang"

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

2. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 27 mei 2024 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 27 mei 2024

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de gemeenteraad in de zitting van 28 januari 2019

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 27 mei 2024, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 27 mei 2024

 

Besluit met:

24 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Kevin Helsen (Goesting!), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 27 mei 2024 goed.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

3. Aanpassing politiereglement GAS-wet en wet openingsuren - aangepast reglement - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aangepaste politiereglement goed naar aanleiding van de gewijzigde wetgeving GAS en openingsuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De wet op de gemeentelijke administratieve sancties werd eind 2023 gewijzigd, waardoor  onder meer het boetebedrag voor volwassenen stijgt naar €500 en een nieuwe gemengde inbreuk werd toegevoegd voor overtredingen met betrekking tot openingstijden van bepaalde handelszaken in toepassing van artikel 18 van de Wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening.

Eveneens in dat kader werden de bepalingen uit hoofdstuk 5 van titel 5 over vestigings- en uitbatingsvergunningsplicht van nachtwinkels en telecomwinkels uitgebreid naar krantenwinkels en video/gamingwinkels met openingsuren voor 5u/na 21u. Qua overgangsregeling voor reeds bestaande vestigingseenheden, geldt de plicht om binnen zes maanden na inwerking treden van voorliggend gewijzigd reglement een uitbatingsvergunning aan te vragen. Waarbij de aanvraag tot aan de beslissing geldt als tijdelijke uitbatingsvergunning.

Tot slot werd ingevolge het Koninklijk besluit van 11 maart 2024 betreffende het oneigenlijk gebruik van distikstofmonoxide het gebruik van lachgas uit de toepassing van de GAS-wet gehaald, zodat de relevante afdeling uit voorliggende aangepaste versie is geschrapt.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 4 van de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen

De gemeenteraad kan verordeningen inzake preventie van branden en ontploffingen uitvaardigen

Artikel 5, §1 t.e.m. 3 van het Koninklijk besluit van 19 december 2014 tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleningszones

Elke overheid doet voor het uitoefenen van controle inzake de brandpreventie beroep op de hulpverleningszone indien een brandpreventieverslag vereist is.

Artikel 119, 119bis, 133, 134 en 135§2 van de De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988

De Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de GAS

Het KB van 7 januari 2001 tot vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van gemeentelijke administratieve sancties

De uitvoeringsbesluiten van de GAS-wet

De Ministeriële omzendbrief van 22 juli 2014, waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de GAS, ter vervanging van de omzendbrief OOP30bis

De Omzendbrief N. COL 1/2006 – versie 30.01.2014 herzien op 2.07.2014 betreffende de GAS, houdende de opmerkingen en richtlijnen inzake de nieuwe GAS-wet van het College van Procureurs-Generaals bij de Hoven van Beroep

De Wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening

Koninklijk besluit van 11 maart 2024 betreffende het oneigenlijk gebruik van distikstofmonoxide

 

Bijlagen:

-          Gemeentelijk politiereglement Ranst - versie 4

-          Gemeentelijk politiereglement Ranst - versie 4 (met wijzigingen zichtbaar)

-          Protocol gemengde inbreuken

-          Protocol stilstaan en parkeren

 

Besluit met:

17 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

8 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het  aangepaste politiereglement Ranst zoals in bijlage goed met ingang van 1 juli 2024.

 

Art. 2:

§1 Het politiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikel 288 van het decreet lokaal bestuur en overeenkomstig artikel 15 van de Wet van 24 juni 2013.

§2 Een afschrift van dit reglement wordt verzonden aan:

Parket van de procureur des Konings te Antwerpen

Politierechtbank te Antwerpen, griffie

Rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen, griffie

IGEAN milieu & veiligheid

 

Art. 3:

De gemeenteraad heft het besluit met de goedkeuring van het algemeen politiereglement van 28 juni 2021 op vanaf 1 juli 2024.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere praktische uitvoering van dit besluit.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links Politiereglement Ranst versie 4 GR 20240624.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

4. Arbeidstijdenreglement - wijziging - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aangepast arbeidstijdenreglement voor het personeel van het gemeentebestuur en OCMW Ranst zoals bijgevoegd in bijlagen goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 waarin het nieuw arbeidstijdenreglement werd goedgekeurd.

Het MAT van 20 januari 2023 waarin het afdelingshoofd van de technische dienst de nieuwe werkwijze en toekomstvisie van de afdeling heeft toegelicht.

Het protocol van de syndicale organisaties opgesteld op 7 juni 2024 en ondertekend door de verschillende syndicale organisaties die aanwezig waren op het overleg.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente. De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

De Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Het Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot

regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen een arbeidsreglement op voor het gemeentepersoneel en het OCMW-personeel. Voor het opstellen en wijzigen van het arbeidsreglement gelden eveneens de onderhandelings- en overlegprocedures, zoals bepaald in het syndicaal statuut.

 

Adviezen:

Het onderhandelings- en overlegcomite gaat akkoord met voorgestelde arbeidstijdenreglement.

 

Bijkomende motivering:

In het kader van de hervorming van de technische dienst en de opstelling van het nieuwe teamcharter dient het arbeidstijdenreglement te worden aangepast, zodat dit in lijn is met de nieuwe werkwijze van de technische dienst. De arbeidstijdenregeling bij perioden van hoge temperaturen werd aangepast naar een flexibel systeem waarbij in overleg met de leidinggevende elk team kan besluiten om de werkdag eerder of later te beginnen en/of te eindigen. De minder of extra gewerkte uren worden verrekend met overuren. Daarnaast zal er gezocht worden naar geschikt aangepast werk.

 

Bijlagen:

-          protocol van akkoord van syndicaal overleg

-          arbeidstijdenreglement

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aangepast arbeidstijdenreglement voor het personeel van het gemeentebestuur en OCMW Ranst zoals bijgevoegd in bijlagen goed.

 

Art. 2:

Het nieuwe arbeidstijdenreglement gaat invoegen vanaf 1 juli 2024 en zal door de dienst HRM kenbaar gemaakt worden aan alle personeelsleden.

 

Art 3:

Bijlagen 1 van het arbeidsreglement zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 21 december 2021 wordt geschrapt en vervangen door het nieuw arbeidstijdenreglement in afwachting van een aangepast arbeidsreglement.

 

Art. 4:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikel 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links Arbeidstijdenreglement 3.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

5. Wijziging Fietsleasing policy - goedkeuring

 

Omschrijving:

Wijzigingen fietsleasing policy - goedkeuring

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 21 november 2022 en de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2023 waar de goedkeuring werd gegeven om aan te sluiten bij de raamovereenkomst van Igean voor de fietslease. De opdracht werd uiteindelijk gegund ten voordele van de leasemaatschappij O2O, Henri Farmanstraat 40 te Gent.

Het besluit van de gemeenteraad van 26 juni 2023 over de wijziging van de rechtspositieregeling in kader van de fietslease en het afsprakenkader voor leasen van een fiets.

Vanwege de nieuwe voorwaarden voor het belastingvrij gebruik van een bedrijfsfiets, dient de policy aangepast te worden.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente. De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

De Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Het Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot

regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

 

Adviezen:

Het protocol van de syndicale organisaties van 7 juni 2024

 

Bijkomende motivering:

Vanaf 1 januari 2024 geldt er een nieuwe voorwaarde voor het belastingvrij genieten van een bedrijfsfiets. Voorheen was het voldoende dat de fiets effectief werd gebruikt voor een deel van de woon-werkverplaatsingen. Nu is het ook vereist dat forfaitaire beroepskosten worden aangegeven in de personenbelasting van de werknemer. Het is niet langer toegestaan dat de werknemer zijn werkelijke beroepskosten bewijst in de aangifte personenbelasting als hij de bedrijfsfiets belastingvrij wil gebruiken. Deze voorwaarden werd mee opgenomen in de fietsleasing policy.

 

Bijlagen:

-          Fietsleasing policy

-          protocol van akkoord syndicale organisaties

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de aangepaste fietsleasing policy voor het personeel van het gemeentebestuur Ranst en OCMW Ranst zoals bijgevoegd in bijlage goed.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links 16052024 - Fietsleasing policy gemeente en OCMW Ranst.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

6. Maaltijd- en ecocheques - Toetreding aankoopcentrale Agentschap facilitair bedrijf Vlaamse overheid - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de toetreding goed tot de raamovereenkomst van Vlaanderen voor de afname uit de aankoopcentrale voor de raamovereenkomst aanmaken, verdelen, beheren en innen van elektroniche maaltijdcheques en andere vouchers.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor verwerken en uitbetalen van maaltijd-, eco- en e-cadeaucheques. Hierin past voorliggende toetreding tot de raamovereenkomst openbare procedure voor het aanmaken, verdelen, beheren en innen van elektronische maaltijdcheques en andere social vouchers, geplaatst door Agentschap facilitair bedrijf van de Vlaamse overheid middels het bestek 2023/HFB/OP/115110 voor het aanmaken, verdelen en beheren van elektronische social vouchers. De gemeente mag van deze raamovereenkomst gebruik maken. De huidige overeenkomst loopt tot 31 december 2024 en is gegund op basis van de gunningsbeslissing op 31 oktober 2019

 

Juridisch kader:

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen (art. 40, §2 Decreet over het Lokaal Bestuur), eventueel samen te lezen met artikel 41 Decreet over het Lokaal Bestuur.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

De concrete opdrachten worden, conform artikel 47 §1, lid 2, 3° van de Overheidsopdrachtenwet van 17 juni 2016 op basis van de Raamovereenkomst, gesloten tussen de Opdrachtnemer(s) en de Opdrachtgever(s).

 

Bijkomende motivering:

Er is geen enkele kost verbonden aan de volgende diensten

-          Uitgifte van maaltijd-, sport-, en cultuur-, cadeau- en ecocheques.

-          Vervanging van kaarten

-          levering van kaarten (eventeel ook mogelijk aan thuisadressen)

-          dienstverwerkingskost aan Edenred

 

Op basis van 113 werknemers wat overeenkomt met 94,74 VTE die gemiddeld 220 dagen werken x 0 (marge Edenred) = €0. Dit wil zeggen dat er geen kosten zijn aan Edenred te betalen voor de dienstverwerking.

Tarief ecocheques: max. €160 per jaar voor voltijdse tewerkstelling. Hier zijn ook geen kosten aan Edenred te betalen voor de dienstverwerking. Tarief cadeaucheques: €40 per jaar. Enkel voor de consumptiecheques is er een dienstverleningskost van €0,00001 exclusief BTW per cheques.

De gemeente Ranst voorziet als startdatum 1 januari 2025 waarbij elke geplaatste opdracht een looptijd heeft van 48 maanden. Hierdoor loopt het contract tot 31 december 2028.

 

Een aankoopcentrale is een aanbestedende overheid die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht. De aanbestedende overheid die beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. Deze aansluiting verplicht de gemeente niet tot een effectieve plaatsingen van een opdracht. Als aangeslotene bij de aankoopcentrale kan de gemeente rechtstreeks opdrachten plaatsen bij de opdrachtnemer, conform het bestek, aan wie de aankoopcentrale de opdracht heeft gegund. De aankoopcentrale treedt op als tussenpersoon, daarmee moet de gemeente Ranst zelf nog een overeenkomst sluiten met de gekozen dienstverlener. Concreet betekend dit dat de effectieve bestellingen geplaatst kunnen worden voor het college van burgemeester en schepenen. De uitgaven zullen uiteraard passen in het meerjarenplan en de nodige kredieten worden te gepasten tijde voorzien in de jaarbudgetten.

Er is geen afnameplicht en de overeenkomst is niet exclusief, de gemeente blijft vrij om dit type overheidsopdrachten via aparte procedures te plaatsen.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Toetreding tot raamovereenkomst openbare procedure voor het aanmaken, verdelen, beheren en innen van elektronische maaltijdcheques en andere social vouchers.

Actie:

Organiseren en beheren van personeelsadministratie

Ramingnummer:

RA000341 (GEM)

Raming:

€0

Visumnummer:

nvt

 

Bijlagen:

-          Bestek 

-          Bestelinfo

-          Gunningsbeslissing

-          Instapformulier

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1.

De gemeenteraad sluit zich aan bij de aankoopcentrale van agentschap Facilitair bedrijf van de Vlaamse overheid  voor de plaatsing van de opdracht Openbare procedure voor het aanmaken, verdelen, beheren en innen van elektronische maaltijdcheques en andere social vouches die door de aankoopcentrale zijn gegund aan de opdrachtnemer Edenred Belgium NV.

 

Art. 2.

De opdrachten in het kader van dit raamcontract worden binnen de looptijd van de raamcontracten rechtstreeks door de gemeente gegund aan Edenred Belgium BV zonder de betrokkenheid en aansprakelijkheid van Facilitair bedrijf van de Vlaamse overheid. 

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

8. Aanleg en financiering van het fietspad Safi spoor Oost en de aanleg van de nutsvoorzieningen en wegenis van het bedrijventerrein aan de Oostmalsesteenweg - samenwerkingsovereenkomst provincie Antwerpen - gemeente Ranst - Igean - principiële goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst in bijlage rond de aanleg en financiering van het fietspad Safi spoor Oost en de aanleg van de nutsvoorzieningen en wegenis van het bedrijventerrein aan de Oostmalsesteenweg tussen de gemeente Ranst, Igean en de provincie Antwerpen goed en machtigt de burgemeester en de algemeen directeur deze overeenkomst te tekenen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Igean heeft met borg van de gemeente Ranst het voormalig militair domein aan de Oostmalsesteenweg aangekocht in functie van de realisatie van een KMO-zone in functie van het gemeentelijk belang

Het besluit van de gemeenteraad van 20 november 2006 met de waarborg voor de lening van de aankoop van het militair domein door Igean dv.

Het besluit van de gemeenteraad van 27 januari 2011 met de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan Campus Vesta

Het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2021 met de goedkeuring van de lastgevingsovereenkomst met projectnota van Igean voor de realisatie van het bedrijventerrein Oostmalsesteenweg.

Op 18 april 2023 is er een overleg geweest rond de stand van zaken met het voorstel van de resultaten van de 2de fase van de studie waarbij de gemeente de keuze dient te maken door ofwel de kapel te verkopen ofwel in erfpacht of concessie te geven. Igean kan ondersteuning bieden door een marktbevraging te organiseren. Het uitgangsprincipe blijft dat de kapel casco in orde wordt gesteld en daarna vermarkt wanneer de rest van de KMO-zone in gebruik is.

op 18 april 2023 is er eveneens de voorstelling geweest van Infrabo met de opstart rond het ontwerp infrastructuur

Het derde belangrijk aspect is de presentatie bij Igean op 23 mei 2023 studie rond duurzaamheid en klimaatneutraliteit bij de ontwikkeling en verkoop van KMO-percelen door Arcadis waarbij op 23 juni 2023 een tweede overlegmoment voorzien is.

Het overleg op 3 augustus 2023 tussen een vertegenwoordiging van het college van burgemeester en Igean over de stand van zaken

Het overleg op 25 januari 2024  tussen een vertegenwoordiging van het college van burgemeester en Igean over de stand van zaken

Het overleg op 25 maart 2024 tussen een vertegenwoordiging van het college van burgemeester en Igean over de stand van zaken, inclusief de berekening van de scenario's

Het besluit van de deputatie  van 6 juni 2024 met de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 en 40 en 41, 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.
De gemeenteraad heeft de volheid van bevoegdheid en is bevoegd voor het sluiten van samenwerkingsovereenkomsten

Artikel 56 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor en staat in voor de uitvoering van de besluiten van de gemeenteraad

 

Bijkomende motivering:

Deze samenwerkingsovereenkomst is een uitvloeisel van de afspraken bij de realisatie van het RUp Campus Vesta en de ontsluiting van Campus Vesta met de realisatie van het bedrijventerrein aan de Oostmalsesteenweg. Destijds is er afgesproken Igean in samenwerking met de gemeente instaat voor de aanleg van de wegenis en nutsvoorzieningen waarbij de provincie overdracht doet van een perceel gelegen buiten de omheining van Campus Vesta maar gelegen in de zone voor KMO. Deze afspraak wordt nu samenwerkingsovereenkomst in afwachting van de overdracht van de gronden door de respectievelijk raden.

Aansluitend heeft de gemeente Ranst de intentie om een fietsverbinding te realiseren vanuit Lier langsheen het Safi-spoor naar Campus Vesta en naar het netekanaal. De gemeente Ranst staat in voor de aanleg terwijl de provincie de gronden in rekening brengt en overdraagt naar de gemeente. Deze afspraak wordt nu gegoten in een samenwerkingsovereenkomst in afwachting van de definitieve overdracht van de gronden.

Tenslotte is er nog ontdekt dat een klein restperceel van de gemeente Ranst gelegen is binnen het domein van Campus Vesta. Omwille van de veiligheid kan dit eigendom ook beter worden overdragen om niet naar de provincie.

 

Bijlagen:

-          Samenwerkingsovereenkomst Ranst - Igean - Provincie Antwerpen ontwerp voor de aanleg en financiering van het fietspad Safi spoor Oost en de aanleg van de nutsvoorzieningen en wegenis van het bedrijventerrein aan de Oostmalsesteenweg

-          besluit deputatie van 6 juni 2024

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst in bijlage rond de aanleg en financiering van het fietspad Safi spoor Oost en de aanleg van de nutsvoorzieningen en wegenis van het bedrijventerrein aan de Oostmalsesteenweg tussen de gemeente Ranst, Igean en de provincie Antwerpen goed en machtigt de burgemeester en de algemeen directeur deze overeenkomst te tekenen.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

9. Onderhandse overeenkomst voor verwerven percelen Achterlo Broechem - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de onderhandse overeenkomst goed voor aankoop percelen Achterlo Broechem - Ranst

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 16 mei 2024 besloot het college van burgemeester en schepenen om een dossier voor te bereiden ter voorlegging aan de gemeenteraad met het oog op de verkoop door Projectontwikkeling NV met maatschappelijke zetel Sint-Baafskerkstraat 1, 8200 Brugge (St.-Andries), ondernemingsnummer  0415.460.502, aan de gemeente Ranst van de percelen met kadastrale gegevens Ranst 3de afdeling, Broechem, Sectie C nrs. 117/A P0000 en 118 P0000, hebbende een oppervlakte van respectievelijk 1ha 58a 40ca en 1 ha 77a 25 ca.

De grond is verpacht maar de aankoop en pachtverbrekingsvergoeding komen in aanmerking voor subsidies in het kader van bebossing ten belope van 90% van het aankoopbedrag (inclusief alle aankoopkosten en pachtuittredingsvergoeding), met een plafond van 7 €/m² en een maximum van € 250.000.

In de onderhandse overeenkomst is als kostprijs een bedrag van 9 €/m² opgenomen, hetzij in totaal

€ 302.085. Dit bedrag ligt onder de waarde vastgesteld in het schattingsverslag.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de onderhandse overeenkomst goed te keuren zodat de aankoop verder kan worden voorbereid.

 

Juridisch kader:

Artikel 56, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

Artikel 41, 11°, 279 en 281 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen

Overeenkomsten goedgekeurd door de gemeenteraad worden ondertekend door de algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad. de voorzitter van de gemeenteraad kan zijn handtekeningsbevoegdheid delegeren.

Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad, John Olivers, van 3 januari 2019 tot delegatie van de handtekeningsbevoegdheid voor overeenkomsten en aktes aan de burgemeester.

Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 mei 2024 inzake verbintenis tot afstand voorkooprecht en einde pacht Achterlo.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten

Het bestuur heeft een geldig en recent schattingsverslag nodig voor de objectieve waardebepaling van de onroerende goederen. Het schattingsverslag is geldig als het is opgesteld door een landmeter expert als vermeld in artikel 296 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. Het schattingsverslag is recent als het niet ouder is dan twee jaar. De geschatte prijs (of de schattingsprijs) is de minimum- of maximumprijs voor de onroerende transactie tenzij het bestuur kan motiveren waarom hiervan wordt afgeweken.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Verwerving onroerende goederen

Actie:

AC 000097 Realiseren van een bermbeheer, bosbeheer en landschapsbeheer

Ramingnummer:

RA001808 Aankoop gronden ikv gebiedsontwikkeling

Uitgave:

€ 302.085

Visumnummer:

in aanvraag

 

 

Bijkomende motivering:

De aankoop werd besproken met medewerkers van het agentschap Natuur en Bos. In overleg werd volgens de modaliteiten opgenomen in het document in bijlage oproep aankoop tot bebossing een subsidie aangevraagd. Deze beloopt 90% van het aankoopbedrag (inclusief alle aankoopkosten inclusief pachtuittredingsvergoeding) met een plafond van 7 €/m². Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 250.000 per aanvraag. De aankoop komt voor bebossing in aanmerking als er voldoende garanties zijn dat de aangekochte grond binnen de 3 jaar effectief zal worden bebost.

De pachter doet ten aanzien van de verpachter eigenaar afstand van enig recht van voorkoop waarop hij zich op het moment van voormelde verkoop aan gemeente Ranst nog zou kunnen beroepen. In onderlinge overeenstemming wordt tevens een einde gesteld aan de pacht. Tussen gemeente en de pachter werd een overeenkomst afgesloten waarbij de vermeende huidige pachter bij het verlijden van de aankoopakte tot slot van alle rekeningen een gesubsidieerde vergoeding van € 25.000 zal worden betaald.

 

Bijlagen:

-          Achterlo Broechem - Ranst  overeenkomst gemeente - pachter vergoeding

-          Achterlo Broechem - Ranst verkoopovereenkomst voor een perceel grond

-          Achterlo Broechem - Ranst overeenkomst pachtverzaking  

-          Achterlo Broechem - Ranst schattingsverslag

-          Achterlo Broechem - Ranst Oproep aankoop te bebossen gronden voor openbare besturen - agentschap natuur en bos

-          Achterlo Broechem - Ranst College van burgemeester en schepenen 16 mei 2024 afstand voorkooprecht en einde pacht

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art.1:

De gemeenteraad besluit de verkoop/aankoop overeenkomst tussen Projectontwikkeling NV met maatschappelijke zetel Sint-Baafskerkstraat 1, 8200 Brugge (Sint-Andries), ondernemingsnummer 0415.460.502, en de gemeente Ranst voor aankoop door de gemeente Ranst van de percelen met kadastrale gegevens Ranst 3de afdeling, Broechem, Sectie C nrs. 117/A P0000 en 118 P0000, oppervlakte van respectievelijk 1ha 58a 40ca en 1 ha 77a 25 ca goed te keuren. De kostprijs bedraagt 9 €/m², hetzij in totaal € 302.085.

 

Art.2:

De gemeenteraad duidt notaris Stephane Van Roosbroeck, kantoor houdend te Boechout, aan om voor het bestuur op te treden. De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de onderhandse overeenkomst voor het bestuur te ondertekenen.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

10. Straatnaam 'Beekvelden' - principiële vaststelling - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verleent zijn principieel akkoord voor de nieuwe straatnaam 'Beekvelden'

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Kromstraat bis werd op 19 november 2018 definitief vastgesteld. Binnen dit RUP werd langs de Kromstraat een 'Zone voor lokale bedrijvigheid met handelsactiviteiten' met achterliggend een 'Zone voor lokaal bedrijventerrein' ingetekend waarbinnen ook een tracé voor de ontsluiting van deze zones voorzien is.

Op 14 december 2023 verleende het college van burgemeester en schepenen een voorwaardelijke vergunning aan de firma M.K. Invest NV, Breedveld 1 in 2150 Borsbeek voor het bouwen van industriegebouwen aan Kromstraat 48 in 2520 Ranst.

De uitvoering van deze vergunning impliceert de aanleg van de door het RUP voorgeschreven ontsluiting, die gedeeltelijk deel zal uitmaken van het openbaar domein. Voor deze nieuwe straat wordt door de themaraad erfgoed de naam 'Beekvelden' voorgesteld.

 

Juridisch kader:

Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

De omzendbrief van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken van 23 februari 2018 met de richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer.

 

Adviezen:

Het advies van de themaraad erfgoed van 29 april 2024:

"Het betreffende industriegebied wordt doorsneden door de Peupeleersbeek. Er bestaat al een 'Peupelaarsweg' - een zijstraat van de Kriekenstraat. Toponymie of archeologie brengt geen extra inspiratie.

Na afweging wordt vanuit de TER met dank aan Reinhilde en Alex gezien het historisch landgebruik (veld en akkerland) en de ligging (Peupeleersbeek loopt erdoor en Keerbeek loopt in de buurt) de naam 'Beekvelden' voorgesteld voor de gehele straat. De zijstraten kunnen dezelfde naam dragen, te onderscheiden door I, II, III, … of A, B, C, …"

 

Bijkomende motivering:

Omwille van de reeds bestaande Peupelaarsweg is het voorstel van de aanvrager om 'Peupeleer' als nieuwe straatnaam te gebruiken niet wenselijk. Het voorstel van de themaraad erfgoed om Beekvelden te hanteren, is een goede suggestie.

Het voorstel om de zijstraten te onderscheiden door Romijnse cijfers of letters, wordt niet gevolgd omdat dit strijdig is met de omzendbrief van 23 februari 2018 en omdat er letters gebruikt zullen worden bij het nummeren van de bedrijfsunits.

Beter is het dan de private zijwegen te beschouwen als vertakkingen van Beekvelden waarbij zij dus dezelfde naam dragen en er onderscheid gemaakt wordt door het hanteren van een duidelijke en logische huisnummering.

 

Bijlagen:

Plan van de te ontwikkelen bedrijfssite met aanduiding van voorgestelde straatnaam en huisnummers.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verleent zijn principieel akkoord om de nieuwe openbare weg die de ontsluiting vormt van de nieuwe bedrijfssite ter hoogte van Kromstraat 48 in 2520 Ranst de naam Beekvelden te geven. De delen private weg zullen met dezelfde straatnaam aangeduid worden, onderscheiden door toepassing van een logische en duidelijke huisnummering.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het instellen van het openbaar onderzoek en het inwinnen van de adviezen voorgeschreven bij voormeld besluit.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

11. Aanvullend verkeersreglement - kort parkeren - Gemeenteplein - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van twee parkeerplaatsen voor kortparkeren op het Gemeenteplein in Broechem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Veerkrachtig Broechem tekende een schets uit voor de herinrichting van het Gemeenteplein in Broechem. Hierin werden onder andere 2 parkeerplaatsen voor kortparkeren voorgesteld.

Op 13 februari 2024 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken het voorstel voor het invoeren van een plek voor kortparkeren positief, mist wijziging van de locatie naar één parkeerplaats ter hoogte van Gemeenteplein 27 en één parkeerplaats naast de huidige parkeerplek voorbehouden voor mindervaliden ter hoogte van Gemeenteplein 24.

Op 29 februari 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 13 februari 2024 en keurde dit goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de

toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 25 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

 Artikel 25 regelt het parkeerverbod en stelt dat parkeren is toegestaan op plaatsen die aangeduid zijn met E9a

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

 Artikel 11 geeft aan dat de borden E9e de parkeerplaatsen aanduiden. Deze borden kunnen aangevuld worden met onderborden type GV met aanduiding van maximum parkeertijd en de uren waartussen geparkeerd mag worden.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 13 februari 2024 is gunstig mits wijziging van de locatie van de twee parkeerplaatsen op het Gemeenteplein in Broechem.

 

Bijkomende motivering:

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 13 februari 2024 twee parkeerplaatsen voor kortparkeren in te richten op het Gemeenteplein in Broechem De parkeerplaatsen voor kortparkeren worden aangeduid door middel van de verkeersborden E9a met onderborden 'GV' met opschrift 'max. 15 min, tussen 7 en 19u'. Het voorstel komt vanuit het burgerteam van Veerkrachtig Broechem. Er is dus een draagvlak voor het inrichten van deze parkeerplaatsen. Ook vanuit de middenstand kwam er af en toe een signaal om parkeerplaatsen voor kortparkeren in te richten. De locatie van de parkeerplaatsen voor kortparkeren is gewijzigd ten opzichte van het voorstel naar:  één parkeerplaats ter hoogte van Gemeenteplein 27 en één parkeerplaats naast de huidige parkeerplek voorbehouden voor mindervaliden ter hoogte van Gemeenteplein 24. De voorgestelde locatie waren de twee parkeerplekken achter de kerk ter hoogte van het kruispunt N116 - Gemeenteplein. Zowel door de commissie mobiliteit en openbare werken als door de politie wordt het niet veilig geacht om ter hoogte van een kruispunt veel op- en afrijbewegingen te hebben van automobilisten die er parkeren en terug wegrijden. Bij een parkeerplaats voor kortparkeren is de intensiteit van het aan- en afrijden hoger dan bij een gewone parkeerplek, waar voor langere tijd wordt geparkeerd.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van twee parkeerplaats voor kortparkeren op Gemeenteplein.

 

 

Art. 2:

De parkeerplaatsen voor kortparkeren worden aangeduid door middel van de verkeersborden E9a met onderborden 'GV' met opschrift 'max. 15 min, tussen 7 en 19u', pijl GXa met aanduiding van de afstand van 5 meter. Eén parkeerplaats is gelegen ter hoogte van Gemeenteplein 27 en één parkeerplaats naast de huidige parkeerplek voorbehouden voor mindervaliden ter hoogte van Gemeenteplein 24.

 

 

Art. 3:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

12. Aanvullend verkeersreglement - kort parkeren - Gasthuisstraat - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een parkeerplaats voor kortparkeren in de Gasthuisstraat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

 In 2021 werd de verkeersstudie voor Ranst en Emblem opgestart. Deze werd in 2022 afgerond. Het college van burgemeester en schepenen nam op 1 september 2022 kennis van het eindrapport van de verkeersstudie Ranst en Emblem en keurde deze goed, alsook voor het uitvoeren van acties op korte en lange termijn.

Op 14 maart 2023 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken om de enkelrichtingen in de Gasthuisstraat en Lievevrouwestraat als proefopstelling in te voeren.

Op 23 maart 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van bovenvermelde commissie mobiliteit en openbare werken.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 mei 2023 met de goedkeuring van het tijdelijk aanvullend verkeersreglement voor het invoeren van enkelrichtingen in de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat als proefopstelling in de periode van 1 juli 2023 tot en met 31 januari 2024. Op 4 mei 2023 besliste het college de enkelrichting in de Gashuisstraat en de Lievevrouwestraat door middel van een tijdelijk aanvullend verkeersreglement als proefopstelling in te voeren.

Op 16 november 2023 vond er overleg plaats met de lokale middenstand.

Tijdens de commissie mobiliteit en openbare werken van 12 december 2023 werd de proefopstelling positief geëvalueerd.

Op 15 januari 2024 keurde de gemeenteraad de enkelrichtingen in de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat goed, samen met een parkeerplaats voor kortparkeren.

Tijdens deze gemeenteraad werd de vraag gesteld om ook in de Gasthuisstraat een parkeerplaats voor kortparkeren in te voeren.

Op 13 februari 2024 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken het voorstel voor het invoeren van een plek voor kortparkeren positief.

Op 29 februari 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 13 februari 2024 en keurde dit goed.

 

Juridisch kader:

 Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de

toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 25 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

 Artikel 25 regelt het parkeerverbod en stelt dat parkeren is toegestaan op plaatsen die aangeduid zijn met E9a

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

 Artikel 11 geeft aan dat de borden E9e de parkeerplaatsen aanduiden. Deze borden kunnen aangevuld worden met onderborden type GV met aanduiding van maximum parkeertijd en de uren waartussen geparkeerd mag worden.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 13 februari 2024 naar aanleiding van een vraag van een gemeenteraadslid tijdens de gemeenteraad van 15 januari 2024 is gunstig.

 

Bijkomende motivering:

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 13 februari 2024 een parkeerplaats voor kortparkeren in te richten in de Gasthuisstraat ter hoogte van de broodautomaat naast nummer 23. Volgens dezelfde regels als de parkeerplaats voor kortparkeren in de Lievevrouwestraat:  De parkeerplaats voor kortparkeren wordt aangeduid door middel van de verkeersborden E9a met onderborden 'GV' met opschrift 'max. 15 min, tussen 7 en 19u'.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een parkeerplaats voor kortparkeren in de Gasthuisstraat.

 

Art. 2:

De parkeerplaats voor kortparkeren ter hoogte van Lievevrouwestraat 19 wordt aangeduid door middel van de verkeersborden E9a met onderborden 'GV' met opschrift 'max. 15 min, tussen 7 en 19u', pijl GXa met aanduiding van de afstand van 5 meter.

 

Art. 3:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

13. Aanvullend verkeersreglement - Verbod op vrachtvervoer - Oelegem - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij de toegang verboden voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen, geldig voor voertuigen waarvan de maximaal toegelaten massa hoger is dan +3,5 ton, uitgezonderd plaatselijk verkeer, in de woonwijken van Oelegem.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De huidige kern van Oelegem kent een tonnagebeperking van 3,5 ton in een beperkt gebied.

Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2018 met de goedkeuring van het eindrapport van de studie Middenkempen.

Het besluit van de gemeenteraad van 29 april 2019 met de goedkeuring van de hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van de mobiliteitsstudie Middenkempen.

Het college van burgemeester en schepenen gaf op 3 juni 2021 goedkeuring aan de kaart met de voorkeur vrachtroutes voor lokaal vrachtverkeer in de Middenkempen.

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 16 mei 2023 om de huidige tonnagebeperking in Oelegem te herzien.

Op 19 oktober 2023 keurde de gemeenteraad van Zandhoven het Aanvullend politiereglement voor het weren van het doorgaand vrachtverkeer in de kern van Zandhoven en Massenhoven goed, met verkeersborden C23, met zonale geldigheid.

Op 28 mei 2024 keurde de gemeenteraad van Zoersel het aanvullend politiereglement voor het invoeren van een tonnagebeperking van +3,5 ton in de zone tussen dorp van Halle en de gemeentegrens met Zandhoven en Ranst.

De voorbije jaren zijn er verschillende meldingen over sluipverkeer en in het bijzonder vrachtverkeer doorheen woonstraten zoals de Nieuwelaan, Oudstrijdersstraat, John Kennedylaan... in Oelegem aan het bestuur overgemaakt. Voornamelijk op momenten dat het hogere wegennet verzadigd is, zoekt het verkeer, maar ook het vrachtverkeer, zich een weg doorheen straten die hier niet voor uitgerust zijn.

 

Juridisch kader:

 Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

C23. Verboden toegang voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen. Een opschrift op een onderbord beperkt het verbod tot de bestuurders van voertuigen of slepen waarvan de maximaal toegelaten massa hoger is dan de aangeduide massa.

Dit bord kan aangevuld worden met een onderbord dat aanduidt dat deze maatregel niet geldig is voor plaatselijk verkeer.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.4 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bespreekt de plaatsing van onder andere verkeersbord C23.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Advies:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 16 mei 2023 om de huidige tonnagebeperking in Oelegem te herzien. Dit gebeurde in samenspraak met de politie.

 

Bijkomende motivering:

De huidige zonale tonnagebeperking van + 3,5 ton in Oelegem is aan herziening toe. Deze wordt momenteel afgebakend door middel van verkeersbord C21 met zonale geldigheid, uitgezonderd laden en lossen. Het bord C21 is eigenlijk bedoeld om voertuigen met een te grote massa te weren omdat de infrastructuur niet toereikend is om zulke voertuigen over te laten rijden. Het bord C21 werd wel vaak gebruikt om vrachtverkeer te weren, maar dit is in principe niet de bedoeling.

Sinds 1 oktober 2022 is de wegcode aangepast en verwijst het onderbord bij een C23 naar de ‘maximaal toegelaten massa’ en niet meer naar de ‘maximale massa in beladen toestand’. Dit maakt dat vaststellingen eenvoudiger kunnen gebeuren, zonder weging op dat moment. De vaststellingen kunnen dan ook door middel van ANPR-camera’s worden gedaan.

De volledige definitie van het verkeersbord C23 is: “Verboden toegang voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen. Een opschrift op een onderbord beperkt het verbod tot de bestuurders van voertuigen of slepen waarvan de maximaal toegelaten massa hoger is dan de aangeduide massa.” Dit betekent ook dat dit verkeersbord geen betrekking heeft op landbouwvoertuigen, bussen en hulpdiensten. De toevoeging van “uitgezonderd plaatselijk verkeer” kan in deze wel gehandhaafd worden; het adres van de bestemming staat immers vermeld op de vrachtbrief.

Ook binnen de verkeersstudie Middenkempen is de aanbeveling om over te schakelen naar het verbod ov vervoer van goederen in te voeren door middel van verkeersbord C23. Het is dan ook de bedoeling om bij nieuwe of herziene tonnagebeperkingen over te gaan tot een verbod van het vervoer van goederen waar bij de maximaal toegelaten massa is aangegeven.

De gemeente Zandhoven heeft op deze manier recent (gemeenteraad 19 oktober 2023) het doorgaand vrachtverkeer uit de kern van Zandhoven en de kern van Massenhoven geweerd.

De gemeente Zoersel keurde in de gemeenteraad van 28 mei 2024 nog een tonnagebeperking van +3,5 ton goed in de zone tussen het dorp van Halle en de gemeentegrens met Zandhoven en Ranst.

Beide gemeenten voeren deze maatregel in om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de woonstraten en landelijke gebieden te verhogen en de overlast te verlagen.

De huidige zone met tonnagebeperking van + 3,5 ton in Oelegem omvat de zone tussen:

-          Schildesteenweg aan kruispunt met Nieuwelaan

-          Venustraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan

-          Kerkstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg

-          Achterstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg

-          Hoornveldstraat aan kruispunt met Oelegemsesteenweg

-          Vlotstraat aan jaagpad Albertkanaal

-          Achterstraat ter hoogte van huisnummer 54

-          Oudstrijdersstraat aan rotonde met Jozef Simonslaan

Er zijn echter meerdere woonwijken in Oelegem waar vrachtverkeer niet gewenst is, tenzij men daar een bestemming heeft (plaatselijk verkeer). De nieuwe zone wordt uitgebreid naar 3 zones: één zone is begrensd door:

-          Jozef Simonslaan aan kruispunt met de Ter Stratenweg

-          Bredabaan aan kruispunt met Rozenhoek

-          Knodbaan aan kruispunt met Schildesteenweg

-          Schildesteenweg aan kruispunt met Vincent Goossenslaan

-          Venusstraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan

-          Binnenweg aan kruispunt met Vincent Goossenslaan

-          Kerkstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg

-          Achterstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg

-          Hoornveldstraat aan kruispunt met Oelegemsesteenweg

-          Vlotstraat aan jaagpad Albertkanaal (jaagpad niet inbegrepen)

-          Rundvoortstraat aan jaagpad Albertkanaal (jaagpad niet inbegrepen)

-          Oudstrijdersstraat ter hoogte van huisnummer 157 (jaagpad niet inbegrepen)

-          Creyboschlaan aan jaagpad (jaagpad niet inbegrepen)

 De volgende zone is begrensd door:

-          Venusstraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan

-          Kardinaal Cardijnlaan aan kruispunt met Schildesteenweg

-          Knodbaan aan kruispunt met Schildesteenweg

-          Goostraat aan kruispunt met Lemmekensbaan (Schilde)

-          Kantonbaan aan kruispunt met Lemmekensbaan (Schilde)

-          Hallebaan aan gemeentegrens Zoersel

-          Kantonbaan aan gemeentegrens Zoersel

-          Doornbaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          Hallebaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          Lankveld aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          John Kennedylaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          Schuurblok aan kruispunt met Zandhovensteenweg

 De laatste zone is begrensd door:

-          Heggestraat aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          Europalaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg

 

Rekening houdend met de wegencategorisering, de afbakening en het sluitend maken van de zone is het doorgaand vrachtverkeer in Oelegem toegestaan op de Ter Stratenweg, de Vaartstraat, de Oelegemsesteenweg, de Zandhovensteenweg, de Vincent Goossenslaan en de Schildesteenweg. Dit zijn dan ook allemaal verbindingswegen of gebiedsontsluitingswegen. De straten vallende binnen de afgebakende zone zijn quasi allemaal erftoegangswegen die enkel bestemmingsverkeer kennen.

Belangrijkste aanpassing hier is dat vrachtverkeer beter via de Ter Stratenweg en de Vaartstraat richting de Oelegemsesteenweg rijdt om zo zijn weg verder te zetten, dan dat dit via de Jozef Simonslaan en de Nieuwelaan gebeurt. Deze route is nu al bochtig met de rotonde aan de Jozef Simonslaan en de Oustrijdersstraat om dan de Nieuwelaan in te draaien. De Nieuwelaan kent bovendien gemengd verkeer, met veel woningen langsheen de weg, waarlangs veel schoolgaande kinderen fietsen.

Het vrachtverkeer weren uit deze straten verhoogt de verkeersveiligheid en de leefbaarheid en verlaagt de overlast (verkeersonveilig, geluid en uitstoot) door vrachtverkeer.

Wanneer de toekomstige verbindingsweg (‘Nieuwe Maasweg’) tussen de Oelegemsesteenweg en de Ter Stratenweg  is aangelegd, zal ook de woonkern in het smalle gedeelte van de Vaartstraat geen vrachtverkeer meer kennen.

 

Bijlagen:

-          Kaart met aanduiding van de zonale geldigheid van de C23 (+3,5 ton), uitgezonderd plaatselijk verkeer, in Oelegem.

-          Uittreksel van de Gemeenteraad van Zandhoven van 19 oktober 2023 betreffede de goedkeuring van het aanvullend politiereglement van het weren ven het doorgaand vrachtverkeer in de kern van Zandhoven en Massenhoven.

-          Uittreksel van de Gemeenteraad van Zoersel van 28 mei 2024 betreffende het aanvullend politiereglement voor het invoeren van een tonnagebeperking van +3,5 ton in de zone tussen dorp van Halle en de gemeentegrens met Zandhoven en Ranst - goedkeuring

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed waarbij de toegang verboden voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen in de woonwijken van Oelegem. De maatregel geldt alleen voor de bestuurders van voertuigen waarvan de maximaal toegelaten massa hoger is dan + 3,5 ton. De maatregel geldt niet voor plaatselijk verkeer.

Dit wordt aangeduid door verkeersbord C23 met zonale geldigheid (begin- en eindbord), aangevuld met opschrift 'uitgezonderd plaatselijk verkeer'.

 

Art. 2:

Een eerste zone is begrensd door:

-          Jozef Simonslaan aan kruispunt met de Ter Stratenweg

-          Bredabaan aan kruispunt met Rozenhoek

-          Knodbaan aan kruispunt met Schildesteenweg

-          Schildesteenweg aan kruispunt met Vincent Goossenslaan

-          Venusstraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan

-          Binnenweg aan kruispunt met Vincent Goossenslaan

-          Kerkstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg

-          Achterstraat aan rotonde met Zandhovensteenweg

-          Hoornveldstraat aan kruispunt met Oelegemsesteenweg

-          Vlotstraat aan jaagpad Albertkanaal (jaagpad niet inbegrepen)

-          Rundvoortstraat aan jaagpad Albertkanaal (jaagpad niet inbegrepen)

-          Oudstrijdersstraat ter hoogte van huisnummer 157 (jaagpad niet inbegrepen)

-          Creyboschlaan aan jaagpad (jaagpad niet inbegrepen)

 

Art. 3:

De tweede zone is begrensd door:

-          Venusstraat aan kruispunt met Vincent Goossenslaan

-          Kardinaal Cardijnlaan aan kruispunt met Schildesteenweg

-          Knodbaan aan kruispunt met Schildesteenweg

-          Goostraat aan kruispunt met Lemmekensbaan (Schilde)

-          Kantonbaan aan kruispunt met Lemmekensbaan (Schilde)

-          Hallebaan aan gemeentegrens Zoersel

-          Kantonbaan aan gemeentegrens Zoersel

-          Doornbaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          Hallebaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          Lankveld aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          John Kennedylaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          Schuurblok aan kruispunt met Zandhovensteenweg

 

Art. 4:

De derde zone is begrensd door:

-          Heggestraat aan kruispunt met Zandhovensteenweg

-          Europalaan aan kruispunt met Zandhovensteenweg

 

Art. 5:

Dit reglement treedt in werking op 1 september 2024.

 

Art. 6:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

14. Aanvullend verkeersreglement - Voorrang - Streep/Voetweg - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad besluit een voorrangsregeling in te stellen op het kruispunt Voetweg - Streep door middel van een stopbord en stopstreep en een parkeerverbod in te stellen in Streep tussen Voetweg en de inrit van de parking van de politie.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Voetweg takt schuin aan op Streep en de zichtbaarheid is niet goed.

Door de ontwikkeling van meergezinswoningen die via Voetweg ontsluiten is een verhoging in het volume van het verkeer op dit kruispunt te verwachten.

Het besluit van de gemeenteraad van 22 april 2024 met de verdaging van het ontwerp van verkeersreglement naar een latere zitting om het amendement van Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) te bestuderen

Op 21 mei 2024 adviseerde de commissiemobiliteit en openbare werken het amendement voorgesteld door gemeenteraadslid F. Bossaerts (CD&V/WIJ) niet aan te nemen.

Op 30 mei 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 21 mei 2024 en keurde dit goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de

toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 12 van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaalt de regels over het verplicht voorrang verlenen door onder andere verkeersbord B5.

Artikel 25.1 van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Het is verboden een voertuig te parkeren: 10° op de rijbaan langs de gele onderbroken streep, bedoeld in artikel 75.1.2°.

Artikel 75.1.2° van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Een gele onderbroken streep mag op de werkelijke rand van de rijbaan, op een trottoirband of op de boordsteen van een verhoogde berm aangebracht worden. Langs deze gele streep is het parkeren op de rijbaan verboden.

Artikel 76.1 van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Een stopstreep gevormd door een witte doorlopende streep, haaks op de rand van de rijbaan aangebracht duidt de plaats aan waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge een verkeersbord B5 of een verkeerslicht.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 8.3 van het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bespreekt dat verkeersbord B5 (stoppen en voorrang verlenen) mag geplaatst worden indien, ingevolge de plaatsgesteldheid, het uitzicht zodanig beperkt is dat de bestuurders geen voorrang zouden kunnen verlenen zonder te moeten stoppen. Verkeersbord B5  wordt slechts geplaatst indien terzelfdertijd het verkeersbord B9 of B15 wordt geplaatst op de openbare weg of op de rijbaan die gevolgd wordt door de bestuurders aan wie voorrang moet verleend worden.

Artikel 11 van het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bepaald het stilstaan en parkeren door middel van verkeersborden en gele onderbroken streep.

Artikel 18.1 van het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bepaald de voorwaarden van het aanbrengen van een stopstreep.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

De commissie mobiliteit en openbare werken adviseerde op 12 september 2023 een voorrang door middel van stopbord en stopstreep aan te brengen alsook het parkeren voor dit kruispunt te verhinderen.

 

Bijkomende motivering:

Voetweg takt schuin aan op Streep. Door de bestaande bebouwing is de zichtbaarheid er niet goed. De ontwikkeling die tussen Voetweg en Lostraat wordt gebouwd, heeft een - weliswaar ondergeschikte - ontsluiting via Voetweg. De hoofdontsluiting van deze ontwikkeling gebeurt via de Lostraat. Toch is het te verwachten dat er op het kruispunt Voetweg - Streep meer verkeer zal komen. De huidige voorrang aan rechts is onveilig, daar er geen zichtbaarheid is. Wanneer men in Streep richting Lostraat rijdt, kan de bestuurder niet inschatten of er verkeer van rechts uit Voetweg komt. Om deze situatie veiliger te maken is een voorrang door middel van een stopbord en stopstreep aangewezen.

In een zone 30  is de voorrang aan rechts aangewezen, maar hiervan mag afgeweken worden indien de inrichting van een kruispunt er voor zorgt dat er geen normale verkeersafwikkeling mogelijk is. De wegcode (Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens) geeft ook aan dat een stopbord (B5) mag geplaatst worden indien, ingevolge de plaatsgesteldheid, het uitzicht zodanig beperkt is dat de bestuurders geen voorrang zouden kunnen verlenen zonder te moeten stoppen.

In Streep wordt een parkeerverbod ingesteld vanaf het kruispunt met Voetweg tot aan de inrit van de parking van de politie, aan beide zijden van de weg. Dit om de in- en uitrij bewegingen op het vernoemde kruispunt en de inrit van de parking van de politie niet te hinderen. In de directe nabijheid is een grote parking schuin tegenover het kruispunt Voetweg - Streep. Hierdoor komt de parkeergelegenheid niet in het gedrang.

Het aanstellen van een aannemer om de oude buurtweg nummer 17 tussen dorpscentrum Broechem en kruispunt Pater Domstraat met Kapelstraat op te waarderen, is op dit moment niet aan de orde en niet opgenomen in de meerjarenplanning. Dit is eventueel mogelijk in een latere wijziging van de meerjarenplanning.

 

Bijlagen:

Plan met aanduiding van signalisatie

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

8 tegen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

2 onthoudingen: Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

§1. De gemeenteraad besluit een voorrangsregeling in te stellen op het kruispunt Voetweg - Streep door middel van een stopbord en stopstreep.

§2. De gemeenteraad besluit een parkeerverbod in te stellen in Streep vanaf het kruispunt met Voetweg tot aan de inrit van de parking van de politie, aan beide zijden van de weg.

 

Art. 2:

§1.De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van de voorrangsregeling door de plaatsing van verkeersbord B5 in Voetweg en verkeersborden B15c en B15f in Streep.

§2. Op het einde van Voetweg wordt een stopstreep aangebracht.

 

Art. 3:

Het parkeerverbod in Streep tussen het kruispunt met Voetweg en de inrit van de parking van de politie wordt aangeduid met een onderbroken gele streeplijn.

 

Art. 4:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links signalisatie Streep.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

15. Toewijzingsreglement De Voorkempen-he - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door

de toewijzingsraad  van Woonmaatschappij De Voorkempen-he en neemt kennis van de genomen beslissingen door De Voorkempen-he met betrekking tot de versnelde toewijzingen.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen zal op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking treden. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen. 

De woonmaatschappij neemt het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor. 

De Voorkempen-he heeft tijdens de raad van bestuur van 7/9/2023 beslist om conform het decreet een toewijzingsraad op te richten in functie van het maken van afspraken over de versnelde toewijzingen en de opmaak van een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied. 

We verwijzen naar de brief/email van 25 september 2023 aan de gemeenten en de welzijnsactoren met de vraag om een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden.

De installatievergadering heeft plaatsgevonden op 13/12/2023 te Wuustwezel.

De toewijzingsraad telt 19 leden en is als volgt evenwichtig samengesteld:

-        1 afgevaardigden van De Voorkempen-HE

-        1 afgevaardigde per gemeente (15 in totaal)

-        1 Vertegenwoordiger per welzijnsactor:

     CAW Antwerpen

     Vertegenwoordiger bijzondere jeugdzorg, opgroeien en VAPH.

     Vertegenwoordiging geestelijke gezondheidszorg

De toewijzingsraad is samengekomen op 31 januari 2024 te Brasschaat, 6 maart 2024 te Zoersel en 17 april 2024 in Ranst.

De toewijzingsraad van De Voorkempen-he heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader , een ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).

 Het ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudreglement is op 30 april 2024 goedgekeurd door de raad van bestuur van de Voorkempen-he.

Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen. De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.

De woonmaatschappij integreert de goedgekeurde toewijzingsreglementen in het definitieve toewijzingsreglement. De woonmaatschappij bezorgt vervolgens het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen

 

Juridisch kader:

Art. 56, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen van de gemeenteraad voor

Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.

De installatie van de toewijzingsraad van De Voorkempen-he, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van De Voorkempen-he, op 13 december 2023 te Wuustwezel..

 

Bijkomende motivering:

De toewijzingsraad van De Voorkempen-he heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen.

Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij.

Wekiezenvooreencascadesysteemvantoepassingophetvolledigwerkingsgebied.Delangdurige woonbinding wordt ingevuld a.d.h.v. volgende cascade:

  1. Kandidaat-huurdersdiedeafgelopen10jaarminstens5jaaronafgebrokenindegemeente woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.
  2. Kandidaat-huurdersdiedeafgelopen10jaarminstens5jaaronafgebrokeninhet werkingsgebied woonden, waarde toe te wijzen woning ligt, krijgenvoorrang.

Voor het volledige overzicht van keuzes en afspraken mbt pijler 2 (versnelde toewijzingen) en pijler 3 (doelgroepen) verwijzen we naar de bijlagen (huishoudreglement, toewijzingsreglement en overzicht doelgroepen).

Aandachtspunten :

Pijler 2 : versnelde toewijzingen

Artikel22.-§1.-Dedoelgroepenvoorversneldetoewijzingzijnvoorzieninart.6.24§2enart.6.25 van het BVCW. De volgende doelgroepen komen in aanmerking voor een versnelde toewijzing:

-          dekandidaat-huurderdiedak-enthuisloosisofdatdreigtteworden;

-          dekandidaat-huurderdiealsjongeremetbegeleidingzelfstandigwoontofgaatwonen;

-          dekandidaat-huurdermeteengeestelijkgezondheidsprobleemdiezelfstandigwoontof gaat wonen;

-          dekandidaat-huurderdieinslechtehuisvestingwoont;

-          dekandidaat-huurderdiezichinbijzondereomstandighedenvansocialeaardbevindt

§2.Deversneldetoewijzingendoor De Voorkempen-HE  o.b.v.precairewoonnoodgebeurenevenwichtig

gespreid over het jaaren over het patrimonium/werkingsgebied van de woonmaatschappij. De Voorkempen-HE kiestwelkepandenerversneldwordentoegewezenenkijktwieervoorditpandinaanmerkingkomt. Uitgangspunt bij de versnelde toewijzingen: woonnood primeert.

Artikel23.-§1.-Binnende20%versneldetoewijzingen,wordthetvooropgesteldaantalversnelde toewijzingen als volgt verdeeld over de verschillende categorieën/doelgroepen.

Wie

percentage

CAW

10%

VAPH-JZ

10%

GGZ

10%

OCMW

70%

Totaal

100%

 

Pijler 3 (doelgroepen):

 

We verwijzen naar het huishoudreglement waar de bestaande doelgroepenplannen en doelgroepen zijn opgenomen.

Voor de bejaarden woningen wordt een cascadesysteem ingevoerd.

  1. Dekandidaat-huurder vanaf75jaar

Hiertoewordeni.f.v.dezedoelgroepaangepastewoningenvoorbehoudendie worden gelabeld op adres (zie bijlage)

-          Erwordtprioritairtoegewezenvolgenshetvolgendecascadesysteem 1e. personen vanaf 75 jaar

-          personenvanaf70jaar

-          personen vanaf 65 jaar

Bijeenkoppelofsamenwonendenvolstaathetdateenvanbeidepartnersdeleeftijd heeft bereikt.

 

Begeleidende maatregelen

De toeleidende organisatie maakt een inschatting van de nood aan begeleiding en neemt dit op in het attest bij inschrijving. De nood aan begeleiding wordt opnieuw ingeschat door de toeleidende organisatie in overleg met de kandidaat bij een effectief aanbod van de woning. Indien de begeleiding nodig is, wordt dit opgenomen in een begeleidingsovereenkomst tussen de kandidaat-huurder en de begeleidende organisatie.

Voor de start van de verhuring gaat er een eerste gesprek door met de woonmaatschappij om in te schatten of en welke woonbegeleiding nodig kan geacht worden. Indien de woonmaatschappij van mening is dat er bijkomende woonbegeleiding dient voorzien te worden, zal de welzijnsactor het opnemen van de begeleiding opnieuw overwegen. Bij het eerste kennismakingsbezoek, binnen 3 maanden na de verhuring gaat de woonmaatschappij, samen met de welzijnsactor samen op huisbezoek. De welzijnsactor informeert de woonmaatschappij wanneer de woonbegeleiding wordt stopgezet. Tussentijds kan een woonbegeleiding bijgestuurd worden maar dan steeds in onderling overleg.

 

Bijlagen:

-          Ontwerp huishoudreglement 17 april 2024

-          ontwerp toewijzingsreglement 17 april 2024

-          overzicht doelgroepen

-          aanvraagformulier

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad  van Woonmaatschappij De Voorkempen-he goed.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door De Voorkempen-he met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2). 

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links 1. Toewijzingsreglement De Voorkempen-he.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

16. Rooilijn, ligging, breedte en uitrusting Pater Domstraat - beslissing in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de rooilijn, ligging, breedte en uitrusting van de buurtweg nummer 4 (Pater Domstraat) goed in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 28 maart 2024 diende Aquafin NV, Dijkstraat 8 in 2630 Aartselaar, een omgevingsvergunningsaanvraag voor de percelen gelegen te aan Pater Domstraat in 2520 Broechem. Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2023151663.

Het project omvat een aanleg en wijziging van de betrokken gemeenteweg.

Het openbaar onderzoek werd afgerond op 19 mei 2024.

 

Juridisch kader:

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (“Decreet lokaal bestuur”)

En in het bijzonder volgende bepalingen:

Artikel 2, §2, lid 2 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenten de bevoegdheden uitoefenen die hen door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

Artikel 41, 9° en 11° van het Decreet lokaal bestuur bepalen dat de gemeenteraad bevoegd is voor beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt, alsook voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b).

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (“Gemeentewegendecreet”)

En in het bijzonder volgende bepalingen:

De artikels 3 en 4 van het Gemeentewegendecreet omschrijven de doelstellingen van het decreet en de principes voor wijzigingen aan het wegennet.

Artikel 8 van het Gemeentewegendecreet bepaalt dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

Artikel 11 van het Gemeentewegendecreet bepaalt dat gemeenten de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

Artikel 12, §2, lid 1 van het Gemeentewegendecreet omschrijft de voorwaarden waaronder de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een verkaveling.

Artikel 13, §5 van het Gemeentewegendecreet bepaalt dat de gemeenteraad kan beslissen om grondstroken met betrekking tot dewelke de gemeente al dertig jaar bezitshandelingen stelt waaruit duidelijk haar wil blijkt om er eigenaar van te worden, zonder financiële vergoeding of toepassing van minder- en meerwaarden op te nemen in het openbaar domein.

Artikel 28 van het Gemeentewegendecreet bevat principes voor de vaststelling van minder- en meerwaarden die ontstaan bij de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, alsook de uitoefening van tegenspraak en de mogelijkheid voor de gemeenteraad om de betrokken principes uit te werken in een reglement of kader. Eveneens bepaalt het artikel dat de regeling rond minder- en meerwaarden geen afbreuk doet aan de mogelijkheid van opname in het openbaar domein van artikel 13, § 5 en van het opleggen van de last van kosteloze grondafstand uit artikel 75 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (“Omgevingsvergunningendecreet”)

En in het bijzonder volgende bepalingen:

De artikels 31 en 31/1 van het Omgevingsvergunningendecreet bevatten nadere bepalingen over de gemeenteraadsbeslissing in gevallen waarbij een omgevingsvergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing omvat van een gemeenteweg, en met betrekking tot de mogelijkheid, wijze en termijn om tegen dit besluit een georganiseerd administratief beroep in te stellen bij de Vlaamse Regering in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing.

Artikel 75 van het Omgevingsvergunningendecreet omschrijft de mogelijkheid voor de bevoegde overheid om aan een omgevingsvergunning lasten te verbinden, alsook de verplichting om de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg, integraal op te nemen in de vergunning.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

En meerbepaald artikel 47, dat bepaalt dat de gemeenteraad bij een beslissing bedoeld in artikel 31 van het Omgevingsvergunningenbesluit daarbij kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek en dat de gemeente de beslissing uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting  naargelang het geval ter beschikking stelt van  de bevoegde omgevingsvergunningscommissie of het bevoegde bestuur.

De gemeenteraadsbeslissing van 16 oktober 2023 ter goedkeuring van het reglement minder- en meerwaarden en het reglement waarborg bij bepaalde lasten in natura

En in het bijzonder de artikelen 1 en 2, die voornoemde reglementen bevatten, alsook de collegebesluiten die uitvoering geven aan artikel 3.

 

Adviezen:

Provincie Antwerpen Dienst Integraal Waterbeleid gaf op 27 mei 2024 een gunstig advies.

 

Het openbaar onderzoek liep van 20 april 2024 tot en met 19 mei 2024. Er werden 3 bezwaren ingediend. De bezwaren gaan samengevat over:

-          er is reeds riolering aanwezig op het perceel van de bezwaarindiener

-          er moet te veel grond worden afgegeven waardoor er mogelijk niet meer op de oprit kan worden geparkeerd

-          een deel van de straat wordt momenteel nog niet meegenomen

-          de nieuwe asfaltweg sluit aan op de bestaande kasseiweg, wat zal zorgen voor lawaai

-          in de documenten wordt een verwijzing gemaakt naar Rumst, daardoor zijn er foutieve gegevens voorgelegd tijdens het openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek moet opnieuw gevoerd worden.

 

Bijkomende motivering:

Het projectgebied bevindt zich ter hoogte van de Pater Domstraat (tussen Kapelstraat en Streep) in Broechem. Het project omvat de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. Het afvalwater wordt aangesloten op de (bestaande) gemengde riolering van Streep richting Massenhovensesteenweg. Het regenwater wordt afwaarts aangesloten op het gemengd stelsel richting Massenhovensesteenweg (in afwachting van de aanleg van RWA-stelsel in dit stuk van de Pater Domstraat). Op termijn moet overal gestreefd worden naar een gescheiden rioleringsstelsel.

 

Er wordt gestreefd naar maximale buffering en infiltratie van hemelwater door middel van open wadi’s aan de onpare zijde waar mogelijk. In de delen van het projectgebied waar het RWA-systeem zich boven de grondwatertafel bevindt is geopteerd om infiltratierioleringen te voorzien (principe van maximaal ter plaatse houden van regenwater).

 

Het project streeft ten allen tijde naar een maximale integratie van de nieuwe infrastructuur in de landelijke en typerende groene omgeving. Het project voorziet in aanplant van bomen en groenzones. De keuze van de boomsoorten en plantmaten is gebeurd vanuit het oogpunt van beeldkwaliteit, onderhoudsvriendelijkheid, standplaats en gewenste ontwikkeling.

Het ontwerp moet zowel zorgen voor een verhoogde leesbaarheid en veiligheid, als het verbeteren van de kwaliteit en duurzaamheid van het openbaar domein. De bestaande kasseien worden vervangen door asfalt. De hinder naar de omgeving vergroot hierdoor niet. Het bezwaar hierover wordt niet weerhouden.

De oprit van bezwaarindieners blijft behouden en er is ook nog steeds voldoende plaats op de oprit om een auto te parkeren (ca. 6 meter).

 

De Pater Domstraat is opgenomen in de atlas der buurtwegen als buurtweg nr. 4. De breedte van de buurtweg bedraagt 6 meter. De rooilijnbreedte zal wijzigen volgens het toegevoegde rooilijn- en onteigeningsplan. Er wordt een standaard breedte van 12 meter voorzien om voldoende ruimte te kunnen voorzien voor alle nutsleidingen en bermen met infiltratievoorziening. Deze werken kaderen in het algemeen belang.

 

De berekening van de minder- en meerwaarden was in het dossier beschikbaar tijdens het openbaar onderzoek. Zij worden overeenkomstig de gemeenteraadsbeslissing van 16 oktober 2023 als volgt berekend: (waarde van de grond * oppervlakte van de getroffen strook) * percentage verhouding getroffen strook tot rest van perceel.

 

Doelstellingen van artikel 3 van het gemeentewegendecreet

De doelstellingen van artikel 3 van het gemeentewegendecreet betreffen het verbeteren en vrijwaren van de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Dit meer bepaald door de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

De ligging van de rijbaan zal wijzigen om een asverschuiving (snelheidsremmende maatregel) toe te kunnen passen. De snelheid beperken is noodzakelijk aangezien er een fietszone gerealiseerd zal worden. Bovendien wordt een voetpad aan de oneven zijde voorzien.

 

Principes van artikel 4 van het gemeentewegendecreet

De principes van artikel 4 van het gemeentedecreet vereisen dat wijzigingen van het wegennet gebeuren in het algemeen belang. Zij nemen de verkeersveiligheid en ontsluiting van aangrenzende percelen in acht en gebeuren zo nodig in gemeente-grensoverschrijdend perspectief. Zij houden rekening met de actuele functie van de gemeenteweg én de behoeften van de toekomstige generaties en gebeuren op basis van gelijktijdige afweging van de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten. Wijzigingen, verplaatsingen of afschaffingen van gemeentewegen zijn een uitzonderingsmaatregelen die grondig gemotiveerd worden.

De functie van de Pater Domstraat zal niet wezenlijk gewijzigd worden. De straat is bedoeld voor lokaal bestemmingsverkeer. Sluipverkeer zal grotendeels geweerd worden doordat de straat een enkelrichting zal worden.

 

Bijlagen:

-          Rooilijnplan: BA_RAN3026_I_N_1.pdf en BA_RAN3026_L.pdf

 

Besluit met:

18 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de wijziging van de buurtweg nummer 4 (Pater Domstraat) goed en keurt het nieuwe, bij dit besluit gevoegde rooilijnplan goed, alsook de daarmee beoogde aanleg.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt de ligging, breedte en uitrusting van voormelde gemeenteweg goed en beslist om bovenvermelde gemeenteweg na verwerving op te nemen in het openbaar domein.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links BA_RAN3026_I_N_1.pdf Download
BA_RAN3026_L.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

17. Gratis grondafstand - Dullaard 3 - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 36 m², gelegen in Ranst, Dullaard 3 - 9B, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie C, deel van nr. 102 G3, 102 H3 en 101 T

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 12 januari 2023 diende Bernaerts & Palmans BV, Gustaaf Peetersstraat 62 in 2520 Ranst, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Dullaard 3 - 9B in 2520 Ranst.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 1, sectie C, perceelnummers 102 H3, 102 G3 en 101 T.

De aanvraag heeft betrekking tot een verkaveling in 6 loten.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2023003938.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 4 maart 2023 tot 2 april 2023.

Het besluit van de gemeenteraad van 13 september 2004 met de voorlopige vaststelling van de rooilijn op 6,5 meter uit de wegas voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Bernaerts & Palmans BV voor een perceel gelegen aan Dullaard 3- 9B in 2520 Ranst, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie C, perceelnummers 102 G3, 102 H3 en 101 T .

De verkavelingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 27 april 2023 aan Bernaerts & Palmans BV, Gustaaf Peetersstraat 62 in2520 Ranst voor de grond gelegen in  Ranst, Dullaard 3 - 9B.

De voorwaarden uit de stedenbouwkundige vergunning waaruit blijkt dat de gronden vallende binnen de ontworpen rooilijn gratis afgestaan moeten worden aan de gemeente en dat alle hieraan verbonden kosten (notaris, landmeter, ...) ten laste zijn van de ontwikkelaar.

Het opmetingsplan opgemaakt door Marijn Palmans, landmeter-expert in Ranst op 17 november 2022 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 36 m²

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 31 januari 2024.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 9 april 2024 en 7 mei 2024 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 1ste afdeling, sectie C, perceelnummers 102 H3, 102 G3 en 101 T.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door Notaris Van Dooren met standplaats in Borsbeek.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

Artikel 75 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

De bevoegde overheid kan aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen. De bevoegde overheid neemt de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg integraal op in de vergunning.

Artikel 279, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de algemeen directeur.

Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 3 januari 2019, waarbij de voorzitter de bevoegdheid tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 21, 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten en aktes ter uitvoering van het Vlaams decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 en bijbehorende uitvoeringsbesluiten, zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door Notaris Van Dooren in Borsbeek

-          kadastrale legger afgeleverd op 9 april 2024 en 7 mei 2024

-          Bodemattest afgeleverd op 31 januari 2024

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Marijn Palmans in Ranst op 17 november 2022

-          Hypothecair getuigschrift

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 36 m², gelegen in Ranst, Dullaard 3 -9B, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie C, deel van nr's 102 G3, 102 H3 en 101T door Diana Peers, Josephine Muyshondt, Nele Muyshondt, Baptiste Muyshondt, Hans Muyshondt, Jozef Muyshondt, Jodico.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de ontwikkelaar.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

18. Verwerving onroerend goed in het kader van wegenis- en rioleringswerken - Profeetstraat - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 1 m², gelegen in Ranst, Profeetstraat, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B, deel van nr's 255B.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In het kader van wegenis- en rioleringswerken aan Profeetstraat in 2520 Ranst werden de eigenaars, van de percelen waarvan de grond vallende binnen de rooilijn, gevraagd om grondafstand te doen om de grond over te dragen aan de gemeente. Met de eigenaars van de percelen waarvan nog delen van hun percelen binnen de rooilijn vallen werd een overeenkomst opgesteld. De gemeente neemt de kosten voor deze grondafstanden voor haar rekening.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 1, sectie B, perceelnummer 255 B.

Het opmetingsplan opgemaakt door Alain Bulen, landmeter-expert voor Sweco in Mechelen op 25 oktober 2022 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte hebben van 1 m²

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 1 maart 2023.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 3 februari 2023 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 255 B.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door notaris Van Kerkhoven met standplaats in Ranst.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

Artikel 75 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

De bevoegde overheid kan aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen. De bevoegde overheid neemt de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg integraal op in de vergunning.

Artikel 279, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de algemeen directeur.

Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 3 januari 2019, waarbij de voorzitter de bevoegdheid tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 21, 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten en aktes ter uitvoering van het Vlaams decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 en bijbehorende uitvoeringsbesluiten, zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door Notaris Van Kerkhoven in Ranst

-          kadastrale legger afgeleverd op 3 februari 2023

-          Bodemattest afgeleverd op 1 maart 2023.

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Alain Bulen landmeter-expert voor Sweco in Mechelen op 25 oktober 2022

-          Hypothecair getuigschrift

-          Verkoopbelofte

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

grondverwervingen via gratis grondafstand

Actie:

aankopen en verkopen van grond

Ramingnummer:

RA000224

Uitgave:

€ 3.137,91 (inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt aankoop van een stuk grond met een oppervlakte van 1 m², gelegen in Ranst, Profeetstraat, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 255 B door Marc Foets.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

19. Verwerving onroerend goed in het kader van wegenis- en rioleringswerken - Profeetstraat - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 21 m², gelegen in Ranst, Profeetstraat, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B, deel van nr's  256P, 253A10.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In het kader van wegenis- en rioleringswerken aan Profeetstraat in 2520 Ranst werden de eigenaars, van de percelen waarvan de grond vallende binnen de rooilijn, gevraagd om grondafstand te doen om de grond over te dragen aan de gemeente. Met de eigenaars van de percelen waarvan nog delen van hun percelen binnen de rooilijn vallen werd een overeenkomst opgesteld. De gemeente neemt de kosten voor deze grondafstanden voor haar rekening.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 1, sectie B, perceelnummer 256 P en 253 A 10.

Het opmetingsplan opgemaakt door Alain Bulen, landmeter-expert voor Sweco in Mechelen op 25 oktober 2022 waaruit blijkt dat de over te dragen gronden een oppervlakte hebben van 21 m²

De bodemattesten afgeleverd door OVAM op 1 maart 2023 en 8 juni 2023.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 3 februari 2023 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 256 P, 253 A10.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door notaris Van Kerkhoven met standplaats in Ranst.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

Artikel 75 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

De bevoegde overheid kan aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen. De bevoegde overheid neemt de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg integraal op in de vergunning.

Artikel 279, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de algemeen directeur.

Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 3 januari 2019, waarbij de voorzitter de bevoegdheid tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 21, 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten en aktes ter uitvoering van het Vlaams decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 en bijbehorende uitvoeringsbesluiten, zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door Notaris Van Kerkhoven in Ranst

-          kadastrale legger afgeleverd op 3 februari 2023

-          Bodemattest afgeleverd op 1 maart 2023 en 8 juni 2023.

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Alain Bulen landmeter-expert voor Sweco in Mechelen op 25 oktober 2022

-          Hypothecair getuigschrift

-          Verkoopbelofte

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

grondverwervingen via gratis grondafstand

Actie:

aankopen en verkopen van grond

Ramingnummer:

RA000224

Uitgave:

€ 8.608,80 (inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt aankoop van een stuk grond met een oppervlakte van 21 m², gelegen in Ranst, Profeetstraat, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 256 P, 253 A10 door Jodico BV, vertegenwoordigd door Jozef Muyshondt en Diana Peers.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

20. Verwerving onroerend goed in het kader van wegenis- en rioleringswerken - Profeetstraat - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 28m², gelegen in Ranst, Profeetstraat, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B, deel van nr's 253G10, 253F8 en 253E8.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In het kader van wegenis- en rioleringswerken aan Profeetstraat in 2520 Ranst werden de eigenaars, van de percelen waarvan de grond vallende binnen de rooilijn, gevraagd om grondafstand te doen om de grond over te dragen aan de gemeente. Met de eigenaars van de percelen waarvan nog delen van hun percelen binnen de rooilijn vallen werd een overeenkomst opgesteld. De gemeente neemt de kosten voor deze grondafstanden voor haar rekening.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 1, sectie B, perceelnummer 253 G10, 253 F8 en 253 E8.

Het opmetingsplan opgemaakt door Alain Bulen, landmeter-expert voor Sweco in Mechelen op 25 oktober 2022 waaruit blijkt dat de over te dragen gronden een oppervlakte hebben van 28 m²

De bodemattesten afgeleverd door OVAM op 1 maart 2023.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 3 februari 2023 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 253 G10, 253 F8 en 253 E8.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door notaris Van Kerkhoven met standplaats in Ranst.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

Artikel 75 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

De bevoegde overheid kan aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen. De bevoegde overheid neemt de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg integraal op in de vergunning.

Artikel 279, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de algemeen directeur.

Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 3 januari 2019, waarbij de voorzitter de bevoegdheid tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 21, 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten en aktes ter uitvoering van het Vlaams decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 en bijbehorende uitvoeringsbesluiten, zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door Notaris Van Kerkhoven in Ranst

-          kadastrale legger afgeleverd op 3 februari 2023

-          Bodemattest afgeleverd op 1 maart 2023.

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Alain Bulen landmeter-expert voor Sweco in Mechelen op 25 oktober 2022

-          Hypothecair getuigschrift

-          Verkoopbelofte

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

grondverwervingen via gratis grondafstand

Actie:

aankopen en verkopen van grond

Ramingnummer:

RA000224

Uitgave:

€ 3.230,53(inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt aankoop van een stuk grond met een oppervlakte van 28 m², gelegen in Ranst, Profeetstraat, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B, perceelnummers 253 G10, 253 F8 en 253 E8 door RMB Invest NV, vertegenwoordigd door Albertus Meeus.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

21. Overheidsopdracht voor de aankoop van een elektrische sleutelkast en de bijhorende licenties - lastvoorwaarden en plaatsingswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor de aankoop van een elektronische sleutelkast en de bijhorende licenties.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor aankoop uitrusting: machines, meubilair.

Hierin kadert voorliggende overheidsopdracht voor de aankoop van een elektronische sleutelkast.

De raming van € 50.000 inclusief btw blijft onder de drempel voor het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De lastvoorwaarden worden omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, lid 2, 10° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten die niet vallen onder het begrip "dagelijks bestuur" en niet nominatief werden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip "dagelijks bestuur" en de vaststelling van welke categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uitgesloten zijn van de visumverplichting

De uitgaven met een waarde tot € 75.000 exclusief btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met € 50.000 exclusief btw behoren tot het “dagelijks bestuur”.

Verbintenissen van bepaalde duur (uitgezonderd investeringssubsidies) waarvan het bedrag niet hoger is dan € 30.000 exclusief btw zijn vrijgesteld van de visumverplichting.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

De artikels 42, § 1, 1° a) van de wet inzake overheidsopdrachten en 90 van het koninklijk besluit plaatsing

De aanbestedende overheid kan gebruik maken van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wanneer de goed te keuren uitgave lager ligt dan € 143.000 exclusief btw.

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Aankoop van een elektronische sleutelkast en bijhorende licenties

Actie:

Aankoop uitrusting: machines, meubilair

Ramingnummer:

RA000359

Raming:

€ 50.000 (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          2024_05_28_Bestek - Model 3P_Finaal - pdf

-          2024_05_28_Bestek - Model 3P_Finaal - word

 

Besluit met:

19 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

6 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden zoals omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek goed voor aankoop van een elektronische sleutelkast, geraamd op €  50.000  inclusief btw. 

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt goed dat bovengenoemde opdracht wordt geplaatst bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

22. Overheidsopdracht voor het reinigen van ramen, glazen en andere oppervlakten van diverse gebouwen op het grondgebied van de gemeente Ranst  - plaatsing via raamovereenkomst - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de plaatsingswijze via raamovereenkomst goed van de overheidsopdracht voor het reinigen van ramen, glazen en andere oppervlakten van diverse gebouwen op het grondgebied van de gemeente Ranst voor een geraamd bedrag van € 100.000,00 inclusief btw.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in middelen voor Beheren en onderhouden op een duurzame manier van de gebouwen en terreinen. Hierin kadert voorliggende overheidsopdracht voor het reinigen van ramen, glazen en andere oppervlakten van diverse gebouwen op het grondgebied van de gemeente Ranst voor een geraamd bedrag van €100.000 inclusief btw.

De raming van €100.000 inclusief btw blijft onder de drempel voor het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. De lastvoorwaarden worden omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, lid 2, 10° en 78, lid 2, 10° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten die niet vallen onder het begrip "dagelijks bestuur" en niet nominatief werden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen, respectievelijk het vast bureau.

Artikel 56, §3, 6° en 78, §3, 6°van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor vaststelling van de plaatsingsprocedure en de lastvoorwaarden van overheidsopdrachten die vallen binnen het dagelijks bestuur, of die de gemeenteraad nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Artikel 47, §2 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017

Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten van 14 januari 2013

De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Raamovereenkomst voor het reinigen van ramen, glazen en andere oppervlakten van diverse gebouwen op het grondgebied van de gemeente Ranst

Actie:

Beheren en onderhouden op een duurzame manier van de gebouwen en terreinen

Ramingnummer:

RA000186; RA000183; RA000172; RA001304; RA000219; RA000217

RA000194; RA000193; RA000189

RA000206; RA000205; RA000204; RA000188

Raming:

€ 100.000 (inclusief btw)

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

-          Definitief bestek - Ramenwas 2024-2028

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden zoals omschreven in het bij dit besluit gevoegde bestek goed voor ramen wassen, geraamd op € 100.000 inclusief btw.

 

Art.2:

De gemeenteraad keurt goed dat bovengenoemde opdracht wordt geplaatst bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

23. Aanleg fietspad Vaartstraat - lastvoorwaarden en plaatsingswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor de overheidsopdracht voor aanleg fietspad Vaartstraat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020 - 2025 de actie 'aanleggen van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen' met het ramingsnummer RA001147 goedgekeurd voor aanleg fietspad Vaartstraat.

De gemeenteraad besliste in zitting van 20 september 2021 toe te treden tot een raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het ontwerp van fietsostrades, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten, dit project kadert hierin met Sweco als ontwerper.

De kosten voor dit project worden geraamd op € 856.952,12 inclusief btw.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

aanleg fietspad Vaartstraat

Actie:

aanleggen van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen

Ramingnummer:

RA001147

Raming:

€ 856.952,12 inclusief btw

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

Bestek 5012570109 - Ranst Vaartstraat, plannen, veiligheidscoördinatiedossier en kostenraming opgemaakt door Sweco Belgium bv.

 

Besluit met:

18 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

7 onthoudingen: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het door Sweco Belgium bv opgemaakte lastenboek (5012570109 - Ranst Vaartstraat) goed voor de realisatie van ‘aanleg fietspad Vaartstraat' met als raming € 856.952,12 inclusief btw.

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via openbare procedure.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

24. Wegenis- en rioleringswerken Ranst/Boechout, Broechemsesteenweg - Ranstsesteenweg (dossier nrs. 22.680 & 22.680V) - lastvoorwaarden en plaatsingswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en plaatsingswijze goed voor de overheidsopdracht voor 'wegenis- en rioleringswerken Ranst / Boechout, Broechemsesteenweg - Ranstsesteenweg (dossier nrs. 22.680 & 22.680V)'.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Project 'wegenis- en rioleringswerken Ranst / Boechout, Broechemsesteenweg - Ranstsesteenweg (dossier nrs. 22.680 & 22.680V)':

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025 de actie 'bijdragen in de kosten van Waterlink en gemeentelijk aandeel in kleine rioleringsprojecten' en voor dit project raming RA001677 goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

wegenis- en rioleringswerken Ranst / Boechout, Broechemsesteenweg - Ranstsesteenweg

Actie:

Bijdragen in de kosten van Waterlink en gemeentelijk aandeel in kleine rioleringsprojecten

Ramingnummer:

RA001677

Raming:

€5.091.942,83 excl. btw

Aandeel Ranst: of €827.584,85 incl. btw  of €683.954,42 excl. btw, waarvan €205.139,17 incl. btw of €169.536,50 excl. btw subsidieerbaar

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

- bestek Aquafin deel 1 - administratieve bepalingen

- bestek Aquafin deel 2 - technische bepalingen

- kostenraming Evolta met overzicht verdeling kosten

- plannen Aquafin

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt deel 1 en deel 2, met respectievelijk de administratieve bepalingen en technische bepalingen, van het lastenboek van Aquafin voor het project 'wegenis- en rioleringswerken Ranst / Boechout, Broechemsesteenweg - Ranstsesteenweg (dossier nrs. 22.680 & 22.680V)' goed met als raming €5.091.942,83 exclusief btw voor het totale project.

Het aandeel voor de gemeente Ranst wordt geraamd op €827.584,85 incl. btw (€683.954,42 excl btw) waarvan €205.139,17 incl. btw (€ 169.536,50 excl. btw) subsidieerbaar.

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via openbare procedure

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

25. Wegen- en rioleringswerken Everhoek - lastvoorwaarden en plaatsingswijze - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring bestek Antea Group en plaatsingswijze project RAN3008 'wegenis- en rioleringswerken Everhoek.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Project "wegenis- en rioleringswerken Everhoek"

De gemeenteraad heeft in het strategische meerjarenplan 2020-2025 de actie 'bijdragen in de kosten van Water-link en gemeentelijk aandeel in kleine investeringsprojecten' met het ramingsnummmer RA001244 voor  "Everhoek, gemeentelijk aandeel heraanleg in kader van riolering" goedgekeurd.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten

Artikel 1 en 2 van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de vaststellingen van het begrip ‘dagelijks bestuur’

De uitgaven met een waarde tot 75.000 euro excl. btw van het exploitatiebudget behoren tot het “dagelijks bestuur”.

De uitgaven van het investeringsbudget met een waarde tot en met 50.000 euro excl. btw behoren tot het “dagelijks bestuur”

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

 

 

Financiële gevolgen:

Omschrijving:

wegenis- en rioleringswerken Everhoek

Actie:

Bijdragen in de kosten van Waterlink en gemeentelijk aandeel in kleine rioleringsprojecten

Ramingnummer:

RA001244

Uitgave:

€ 5.450.317 exclusief btw of €5.798.690,41 inclusief btw

gemeentelijk aandeel: € 1.658.921 exclusief btw of €2.007.294,41 inclusief btw waarvan € 523.383 exclusief btw (€633.293,43 inclusief btw) subsidieerbaar via fietspadsubsidies

Visumnummer:

niet van toepassing

 

Bijlagen:

Bestek Antea Group, plannen en raming

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het lastenboek van  Antea Group voor het project 'wegenis- en rioleringswerken Everhoek (Oelegem) met projectnummer RAN3008' goed met als raming €5.450.317 exclusief btw of €5.798.690,41 inclusief BTW voor het totale project.  Het gemeentelijk aandeel  wordt geraamd op €1.658.921 exclusief btw of €2.007.294,41 inclusief btw, waarvan €523.383 exclusief btw of €633.293,43 inclusief btw subsidieerbaar via fietspadsubsidies

 

Art. 2:

Het project wordt gegund via openbare procedure

Publicatiedatum: 16/09/2024
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

26. Overlastcamera op de hoek van de Lievevrouwestraat en Gasthuisstraat - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) heeft een aantal vragen rond de plaatsing van een overlastcamera in het centrum van Ranst zoals waarom is deze camera daar speciaal geplaatst en wanneer juist,

is daar een bevraging rond geweest, zijn deze toestellen conform de GDPR persoons bescherming en zijn daar veel criminele toestanden waargenomen? Hij vraagt zich af of het huidig bestuur een Big Brother dorp van Ranst maken?

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) antwoordt dat de politiezone ZARA 4 overlast camera’s heeft ter beschikking die ingezet kunnen worden op het openbaar domein van het grondgebied van Ranst en Zandhoven. Ze kunnen gebruikt worden als preventie of ontrading bij overlast of ter voorkoming of opsporing van misdrijven. De verwerkersautoriteit is de politiezone ZARA. Enkel de korpschef en de door de korpschef aangewezen politiefunctionarissen kunnen de beelden retroactief bekijken en opvragen. Niemand anders.

De gemeenteraad van 24 juni 2019 heeft dit alles unaniem goedgekeurd met ten eerste de toestemming voor het gebruik van de camera’s op het grondgebied van de gemeente, ten tweede het reglement voor het cameratoezicht op het openbaar domein en ten derde de samenwerkingsovereenkomst tussen Politie ZARA en de gemeente Ranst aangaande camerabewaking en de verantwoordelijkheden inzake de gegevensverwerking.

 

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links Camera op de hoek van de Lievevrouwestraat en Gasthuisstraat - interpellatie Vlaams Belang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

27. Lostraat - fietsstraat of werfstraat - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk)

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk) verwijst naar de verkeerssituatie in de Lostraat naar aanleiding van de bouw van de 2 klaslokalen en de verzakking en vraagt aan het bestuur wat de planning is om deze problemen definitief op te lossen.

De schepen van openbare werken, Jan Dillen (N-VA) antwoordt dat wat het riooldeksel betreft heeft onze administratie dit meerdere keren gemeld aan Waterlink met de vraag om het deksel te komen herstellen maar snelle acties bleven uit. Bij navraag is gebleken dat de signalisatiefirma die aangesteld is door de aannemer van Water-link had nagelaten een signalisatievergunning aan te vragen. Zonder signalisatievergunning wenste de aannemer niet van start te gaan. Zodra deze aanvraag ingediend en goedgekeurd is zullen de werken zo snel als mogelijk aangevat worden door de aannemer. De werken zijn gepland voor 26 juni 2024 en zullen 1 dag duren.

 

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links Lostraat - Fietsstraat of werfstraat - interpellatie Roel Vermeesch.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

28. Weeral verloren tijd en geld voor bewoners die door dit bestuur worden genegeerd - interpellatie Roel Vermeesch (onafhankelijk)

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk) hoeveel keer beslissingen van dit bestuur werden vernietigd met inbegrip van de kosten aan advocaten en andere juridische kosten waarvoor men veroordeeld werd.

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar de werking van een fractie waarbij hij de interpellatie en de demagogie van het gemeenteraadslid onrespectvol vindt. De burgemeester verwijst naar de visie van het bestuur dat ze enkel in rechte treden bij geschillen over het openbaar belang. En die zijn beduidend minder. Hij verwijst naar 1 veroordeling deze legislatuur en dat is in de zaak over de Emblemseweg, een zaak van 2011. De grootste juridische kosten zijn trouwens te vinden in de zaken van een ver verleden die deze bestuursploeg heeft opgelost. De burgemeester benadrukt de visie dat het bestuur een terughoudende visie heeft over geschillen bij opmgevingsvergunningen. Enkel bij raad van state worden er advocaten aangesteld.

 

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links Interpellatie Verloren tijd en geld voor bewoners die door dit bestuur worden genegeerd - interpellatie Roel Vermeesch.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

29. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Knodbaan-Rundvoortstraat - vernietiging beslissing gemeenteraad 20 november 2023 - kennisname

 

Omschrijving:

Dit punt wordt verdaagt naar een latere zitting.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 13 juni 2023 diende Steen Vastgoed NV, Hoogboomsteenweg 190 bus 1 in 2950 Kapellen, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Knodbaan 7 in 2520 Oelegem.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 2, sectie A, perceelnummers 440G, 440E, 439 en 440F.

De aanvraag heeft betrekking tot een autoluwe woonwijk met 28 gezinswoningen.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2023079816.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 12 augustus 2023 tot 10 september 2023.

Het besluit van de gemeenteraad van 20 november 2023 betreffende de goedkeuring van het wegenistracé van de Knodbaan - Rundvoortstraat

Het ministerieel besluit van 11 juni 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ranst van 20 november 2023 houdende de goedkeuring van de ‘zaak van de wegen’ binnen een omgevingsvergunningsaanvraag houdende de realisatie van een autoluwe woonwijk met 28 gezinswoningen aan de Knodbaan 7 te 2520 Oelegem met als kenmerk OMV_2023079816

Het besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2024 om het agendapunt “Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Knodbaan-Rundvoortstraat - vernietiging beslissing gemeenteraad 20 november 2023 - kennisname" bij hoogdringendheid aan de gemeenteraad toe te voegen.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Artikel 71 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan aan een vergunning lasten verbinden. Deze lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de vergunning uit die vergunning haalt, en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich dient te nemen.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan 'Centrum-Zuid' zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 27 juni 2016.

Art. 284, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2022

De algemeen directeur vermeldt de intrekking van een besluit, de vernietiging of de niet-goedkeuring van een besluit door een toezichthoudende overheid in de notulen van de gemeenteraad of van het college van burgemeester en schepenen.

De algemeen directeur brengt de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen daarvan op de hoogte op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen.

 

Bijlagen:

Het ministerieel besluit van 11 juni 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ranst van 20 november 2023 houdende de goedkeuring van de ‘zaak van de wegen’ binnen een omgevingsvergunningsaanvraag houdende de realisatie van een autoluwe woonwijk met 28 gezinswoningen aan de Knodbaan 7 te 2520 Oelegem met als kenmerk OMV_2023079816

 

Besluit:

Enig artikel:

§1. De gemeenteraad neemt kennis van het ministerieel besluit van ministerieel besluit van 11 juni 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ranst van 20 november 2023 houdende de goedkeuring van de ‘zaak van de wegen’ binnen een omgevingsvergunningsaanvraag houdende de realisatie van een autoluwe woonwijk met 28 gezinswoningen aan de Knodbaan 7 te 2520 Oelegem met als kenmerk OMV_2023079816 waarbij het besluit van de gemeenteraad van 20 november 2023 vernietigd werd. 

§2. De gemeenteraad neemt kennis van de aanpassing van de notulen door de algemeen directeur waardoor de notulen van 20 november 2023 van de gemeenteraad aangepast werden door het besluit van de gemeenteraad van 20 november 2023 rond het besluit ministerieel besluit van 11 juni 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Ranst van 20 november 2023 houdende de goedkeuring van de ‘zaak van de wegen’ binnen een omgevingsvergunningsaanvraag houdende de realisatie van een autoluwe woonwijk met 28 gezinswoningen aan de Knodbaan 7 te 2520 Oelegem met als kenmerk OMV_2023079816 uit het rechtsverkeer te halen en te vermelden dat het besluit van de gemeenteraad vernietigd werd.

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links Ministerieel besluit Ranst GR 20231120 wegenis Knodbaan-Rundvoortstraat .pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

30. Overlast “Kangals” in onze gemeente - interpellatie Vlaams Belang

 

Omschrijving:

Het gemeenteraadslid, Christel Engelen (Vlaams Belang) verwijst naar de reeds enkele jaren strijd voeren voor de veiligheid van onze burger en zijn viervoeter, en dit door overlast van loslopende Kangals die al meermaals tot weerzinwekkende toestanden hebben gezorgd, vragen wij nu:

- Wanneer kan onze burger zich terug veilig voelen?

- Welke voorwaarden gaat onze burgemeester nu extra opleggen?

- Gaat er eindelijk zeer veilig worden opgetreden?

- Is er reeds een gesprek geweest met de eigenaars, die hier uiteindelijk de oorzaak van zijn.

Kan het niet tot deze mensen doordringen dat enkel zij zelf deze terreur kunnen stoppen?

De burgemeester, Johan De Ryck (N-VA) wenst al zijn medeleven te betuigen aan de eigenaars van de doodgebeten hond. De burgemeester betreurt het ten zeerste dat mensen die in de buurt van de Driepikkelhoeveweg gaan wandelen schrik hebben gekregen van de manier waarop de Kangals reageren.

De antwoorden op deze vragen over welke voorwaarden de burgemeester nu extra gaat opleggen en of er eindelijk zeer streng worden opgetreden kan men lezen in het burgemeestersbesluit van 20 juni, daags na de feiten.

Als burgemeester moet de burgemeester de wet toepassen en is hij gebonden aan regels. De burgemeester leest op de sociale media vele stemmingmakerij. De reacties die hij dit weekend heb mogen ontvangen via mail en sociale media zijn hallucinant want de burgemeester vind het niet normaal dat er niemand meer met zijn hond durft te wandelen, heeft niet het recht om de honden of de eigenaar een spuitje te geven laat staan ze af te maken zoals sommigen suggereren en hij kan niemand verbieden om honden te houden.

De burgemeester neemt zijn verantwoordelijkheid door onmiddellijk de juiste procedure op te starten waarbij de rust en de veiligheid moet wederkeren maar niet door mee te huilen met de wolven op sociale media maar door juridisch correcte acties te ondernemen. Op deze manier kan de burgemeester enkel maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt.

 

Publicatiedatum: 16/09/2024
Punt bijlagen/links Overlast Kangals in onze gemeente - interpellatie Vlaams Belang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 24 juni 2024

 

 

31. Schenking marktaanhangwagen met tent - aanvaarding - goedkeuring

 

Omschrijving:

Aanvaarding van een schenking

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het schrijven van Johan De Ryck, Massenhovensesteenweg 74/001, 2520 Ranst op 19 juni 2024 met het voorstel om een marktaanhangwagen met tent te schenken om niet aan de gemeente Ranst.

Aard: marktaanhangwagen met tent

Merk: Anssems

Type: A-S 2000-1

Chassinummer: 8484742

Tarra: 748 kg

MTM: 2.000 kg

Het besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2024 met de goedkeuring om het punt “Schenking marktaanhangwagen met tent - aanvaarding - goedkeuring" met hoogdringendheid aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen.

 

Juridisch kader:

Artikel 27, §2, 3° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het is voor een gemeenteraadslid verboden rechtstreeks of onrechtstreeks een overeenkomst te sluiten, behalve in geval van een schenking aan de gemeente of een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap

Artikel 41, 2de lid, 12° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de bevoegdheid van de gemeenteraad voor het aanvaarden van schenkingen

Artikel 894 van het Burgerlijk wetboek welk bepaalt dat een schenking onder levenden een akte is waarbij de schenker zich dadelijk en onherroepelijk van de geschonken zaak ontdoet ten voordele van de begiftigde, die ze aanneemt.

 

Bijkomende motivering:

In het kader van de veerkrachtige dorpen is er het voorstel van de administratie om bij de activiteiten van de veerkrachtige dorpen zoals het infomoment of de ten-tuinstelling of de boekenmarkt een marktkramerwagen aan te kopen. Hier is echter geen krediet of budget voor maar er is het voorstel van schenking van een 2dehands marktaanhangwagen met tent te aanvaarden. Deze wagen zou kunnen ingezet worden tijdens de activiteit van Proef de Wereld, georganiseerd door Veerkrachtig Ranst op 18 augustus 2024.

Bovendien is artikel 27 van het decreet lokaal bestuur niet van toepassing bij een schenking door een gemeenteraadslid zoals de website van de administratie binnenlands bestuur bevestigt  (https://www.vlaanderen.be/lokaal-bestuur/overheidsopdrachten/belangenconflicten/gemeenteraad#regelgeving).

 

Relevante tussenkomsten:

Het gemeenteraadslid Lode Hofmans (onafhankelijk) wenst bij hoogdringendheid een punt aan de agenda of dit punt te voegen door een schenking van hemzelf te agenderen, namelijk een nieuwe marktaanhangwagen met tent van hetzelfde type en merk. Volgens het gemeenteraadslid Lode Hofmans (onafhankelijk) is deze toevoeging via hoogdringendheid noodzakelijk omdat dit punt wegens de nakende verkiezingen in oktober niet meer geagendeerd kan worden in september voor de gemeenteraadsverkiezingen.

 

De voorzitter van de gemeenteraad John Oliviers (N-VA) vraagt op verzoek van het gemeenteraadslid Lode Hofmans (onafhankelijk) de stemming om deze bijkomende schenking te agenderen op de agenda te plaatsen via hoogdringendheid.

 

Het gemeenteraadslid Fernand Bossaert (CD&V/WIJ) verwijst naar het ontbreken van een schattingsverslag dat volgens het gemeenteraadslid noodzakelijk is voor de aanvaarding van een schenking van onroerende goederen.

 

De algemeen directeur betreurt de teneur van het debat en verwijst naar precedenten in het verleden waarbij de aanvaarding van schenkingen van roerende goederen steeds goedgekeurd worden ondanks het ontbreken van een schattingsverslag. De regelgeving waarnaar het gemeenteraadslid verwijst is de algemeen directeur onbekend. De algemeen directeur verwijst naar de nakende gemeenteraadsverkiezingen en de stijgende spanning maar vraagt aan de gemeenteraad om de besluitvorming te blijven bekijken in functie van het belang van de inwoners van Ranst.

 

De voorzitter van de gemeenteraad, John Oliviers (N-VA) schorst de zitting om 23u35

 

De voorzitter van de gemeenteraad, John Oliviers (N-VA) heropent de zitting om 23u50

 

Het gemeenteraadslid Christen Engelen (Vlaams Belang) verklaart de stem van de Vlaams Belang-fractie tegen de schenking. De beide fractieleden ervaren deze schenking meer stemmingtrekkerij dan de interpellatie van het gemeenteraadslid over de overlast van de Kangals in de gemeente.

 

Besluit over Voorstel tot Schenking Lode Hofmans bij hoogdringendheid met:

8 stemmen voor: Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Bart Goris (Goesting!)

14 tegen: Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Kurt De Belder (Groen)

1 onthouding: Raf Serneels (N-VA)

 

Besluit over Schenking marktaanhangwagen met Tent met:

20 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Annelies Creten (Groen), Lode Hofmans (Onafhankelijk), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Kevin Helsen (Goesting!), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Erika Eeckhout (N-VA), Zoe Helsen (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Bart Goris (Goesting!), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

3 tegen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad aanvaardt de schenking van een marktaanhangwagen met tent van het merk Anssems, type A-S 2000-1 met chassinummer 8484742 te aanvaarden van Johan De Ryck, Massenhovensesteenweg 74/001, 2520 Ranst

Publicatiedatum: 16/09/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.