Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023 om 21:00.

 

Aanwezig:

John Oliviers - voorzitter

Johan De Ryck - burgemeester

Luc Redig, Leen Baeten en Jan Dillen - schepenen

Tine Muyshondt, Sonja De Pooter, Frans Marivoet, Christel Engelen, Roel Vermeesch, Fernand Bossaerts, An Willems, Guido Wittocx, Erik Fossez, Christel Meeus, Joris Van Camp, Patrick Vandervaeren, Raf Serneels en Kurt De Belder - gemeenteraadsleden

Wim Van der Schoot - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Annelies Creten - schepen

Lode Hofmans, Hilde Goris, Erika Eeckhout, Zoe Helsen en Bart Goris - gemeenteraadsleden

gemeenteraadslid Frans Marivoet verlaat de vergadering vanaf punt 11.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts verlaat de vergadering vanaf punt 11.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts vervoegt de vergadering vanaf punt 15.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts verlaat de vergadering vanaf punt 16.

gemeenteraadslid Frans Marivoet vervoegt de vergadering vanaf punt 17.

gemeenteraadslid Fernand Bossaerts vervoegt de vergadering vanaf punt 17.

gemeenteraadslid Sonja De Pooter verlaat de vergadering vanaf punt 28.

 

De zitting wordt om  geopend.

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

1. Jaarrekening 2022 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het geheel van de jaarrekening 2022 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2022 met de goedkeuring van aanpassing van het meerjarenplan 2020-25.

Er werd een voorontwerp gemaakt van de jaarrekening door de financieel directeur in overleg met het managementteam.

De raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW keurde het gedeelte van het OCMW van de jaarrekening 2022 goed in zitting van 22 mei 2023.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 3° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Het vaststellen van de beleidsrapporten is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

Titel IV van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Deze titel beschrijft de procedure voor de vaststelling van de jaarrekening.

Artikel 274 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Dit artikel beschrijft dat de gemeente ervoor moet zorgen dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan nakomen. Dat verloopt echter niet meer zoals vroeger via de opname van een geraamde gemeentelijke bijdrage in het meerjarenplan, maar door een tussenkomst in de financiële verplichtingen van het OCMW bij de vaststelling van de jaarrekening en de resultaatsverwerking die erin is opgenomen. Het bedrag van de tussenkomst wordt bepaald door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018, en latere wijzigingen, betreffende de beleids- en de beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Dit besluit geeft een overzicht van de diverse beleids- en beheersrapporten die moeten worden opgemaakt en een aantal regels waaraan de boekhouding van de gemeente moet voldoen.

Ministerieel besluit van 26 juni 2018, en latere wijzigingen, tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

In dit besluit worden de concrete schema's en rekeningstelsels vastgelegd.

 

Bijlagen:

Ranst - Jaarrekening  en documentatie 2022

 

Besluit met:

13 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

6 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad stelt de tussenkomst in het tekort van het OCMW 2022 vast op € 1.306.777,09. De tussenkomst is gelijk aan het negatief gecumuleerd budgettair resultaat 2022 van het OCMW.

 

Art. 2:

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk deel van de jaarrekening 2022 in bijlage vast.

 

Art. 3:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2022 zoals opgenomen in bijlage in zijn geheel goed.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Punt bijlagen/links document jaarrekening 2022.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

2. Notulen en zittingsverslag vorige zitting - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 17 april 2023 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 17 april 2023.

 

Juridisch kader:

Artikel 277 §1 en 278§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad worden, na goedkeuring, ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. Van die laatste verplichting kan worden afgeweken voor beslissingen die genomen zijn met unanimiteit.

Artikel 32 §1 en §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden opgemaakt in de vorm van een audio opname van de openbare zitting van de gemeenteraad

 

Bijlagen:

-          ontwerp van de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 17 april 2023, opgemaakt door de algemeen directeur

-          audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 17 april 2023

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 17 april 2023 goed.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Punt bijlagen/links Verslag GR 20230417.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

3. Vorming woonmaatschappij Noord/Midden - Antwerpen - erkenning en realisatie - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad geeft als advies aan de Vlaamse Regering dat het bij voormelde aanvraag gevoegde stappenplan naar de woonmaatschappij Midden/Noord Antwerpen voldoet aan de doelstellingen van de gemeente en stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het BVCW van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Vlaamse Regering zet in op regiovorming. De lokale besturen moeten die regiovorming van onderuit opbouwen en dragen. De burgemeesters zijn hierin de spilfiguren. 

De Vlaamse regering bakent vaste regio's af om tot een grotere coherentie te komen en de regiovorming te stimuleren. Binnen die regio's moeten alle vormen van intergemeentelijke samenwerking plaatsvinden. 

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Dit moet resulteren in een efficiënter en transparanter landschap van (sociale) woonactoren, zowel voor de klanten (huurder, kopers,...) als voor de gemeenten.

Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 met de indeling van de gemeenten in woonmaatschappijen waardoor Ranst vanaf 1 januari 2023 onderdeel zal uitmaken van de woonmaatschappij Antwerpen Midden-Noord

Het besluit van de gemeenteraad van 21 februari 2022 met de kennisname van de indeling van de gemeente Ranst in de woonmaatschappij in het werkingsgebied Antwerpen-Midden/Noord samen met volgende gemeenten: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en - onder voorbehoud - Ranst

Het schrijven van de Vlaamse Regering, Kabinet van de Vlaamse Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerende Erfgoed van 7 februari 2022 met de vraag om advies te verlenen en de onderlinge stemverhouding vast te stellen van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied. 

De aanvraag tot erkenning tot woonmaatschappij in het werkingsgebied Antwerpen-Midden-Noord op 28 oktober 2022

Het Ministerieel Besluit van 4 april 2023 tot erkenning van B.V. De Voorkempen-H.E. als woonmaatschappij.

 

Juridisch kader:

Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020

De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.

Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Overeenkomstig artikel 6, § 1, VIII, tweede lid, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en artikel 46 van de gewone wet van 9 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en met toepassing van het subsidiariteitsbeginsel, oefenen de gemeenten ook de bevoegdheden uit die hen door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

Alleen als dat bij decreet uitdrukkelijk is bepaald, kunnen de provincies de medewerking van de gemeenten regelen.

De kadernota van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 over de definitieve indeling van Vlaanderen in 15 referentieregio’s waaronder dat Ranst definitief ingedeeld wordt in de regio Antwerpen. 

Het decreet van 7 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen

Deze regelgeving vult dus verder het kader in waarmee de sociale woonactoren aan de slag kunnen om, zoals het Vlaams Regeerakkoord bepaalde, sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren te integreren tot woonmaatschappijen. In een gemeente zal maar één woonmaatschappij actief mogen zijn. In het najaar hebben de gemeenten daarover een advies bezorgd aan de Vlaamse Regering. 

Een woonmaatschappij zal erkend worden voor 33 jaar. Het besluit voorziet een specifieke uitzondering om na 1 januari 2023 tijdelijk erkend te kunnen worden als SHM, in afwachting van de omvorming tot woonmaatschappij. 

Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 met de indeling van de gemeenten in woonmaatschappijen waardoor Ranst vanaf 1 januari 2023 onderdeel zal uitmaken van de woonmaatschappij Antwerpen Midden-Noord

 

Bijkomende motivering:

Vanaf 1 januari 2023 is er de overstap gemaakt naar de ééngemaakte woonactor. De SHM De Voorkempen-H.E. wordt omgevormd tot de besloten vennootschap (B.V.) De Voorkempen-H.E. om de doelstelling te bereiken. SHM de ideale woning zal ingekanteld worden bij bij de SHM De Voorkempen. Aangezien de gemeente Ranst geen lid is van zowel SHM De Ideale Woning als van SHM De Voorkempen zal Ranst eerst lid moeten worden van de SHM De Voorkempen. Hiervoor heeft de raad van bestuur bijkomende aandelen uitgevaardigd op 23 april 2023. Door de goedkeuring van de intreding door de gemeenteraad en het volstorten van €10 voor het aandeel is Ranst lid van de SHM De Voorkempen en treedt Ranst toe tot de nieuwe woonmaatschappij die opgericht wordt op de algemene vergadering van 6 juni  2023. Met de inkanteling van SHM De Ideale Woning op 27 juni 2023 is de operatie voltooid.

De gemeenteraad neemt dus in eerste instantie kennis van de kennis van de erkenning van de toekomstige woonmaatschappij door de minister en treedt toe tot de SHM De Voorkempen. Voor de definitieve vorming van de woonmaatschappij dient de gemeenteraad een afvaardiging aan te duiden in de Algemene Vergadering en een voordracht voor te stellen voor de raad van Bestuur. In de overgangsperiode kan het lid van de algemene vergadering dezelfde zijn als het lid van de Raad van bestuur. Aangezien het een overgangsperiode betreft, is het voorstel om een lid van de algemene vergadering aan te duiden en een lid van de raad van bestuur die elkaar plaatsvervanger zijn maar met respect voor de genderpariteit. De gemeenteraad wordt verzocht om een afgevaardigde aan te duiden voor de algemene vergadering en de raad van bestuur met het verzoek aan de gemeenteraadsleden om een voordracht te doen zowel voor de algemene vergadering als de raad van bestuur, waarbij ze elkaar plaastvervanger mogen zijn met het verzoek om personen van verschillend geslacht voor te stellen.

Leen Baeten, schepen, wordt voorgedragen als lid van de algemene vergadering en Johan De Ryck,burgemeester als plaatsvervanger. Beiden worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur met de machtiging aan de algemene vergadering om 1 van de 2 in functie van de genderpariteit aan te duiden als lid van de raad van bestuur 

 

 

 Bijlagen:

-          Het Ministerieel Besluit van 4 april 2023 tot erkenning van B.V. De Voorkempen-H.E. als woonmaatschappij met bijlage

-          verzoek tot aanduiding in de raad van bestuur en algemene vergadering

-          verzoek tot deelname via de aankoop van 1 aandeel t.w.v. €10

 

Besluit over Deelname Woonmaatschappij met:

13 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

1 tegen: Christel Engelen (Vlaams Belang)

5 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Besluit na geheime stemming met 12 stemmen ja, 6 onthoudingen en 1 stem neen over Lid AV - effectief - Leen Baeten:

 

Besluit na geheime stemming met 12 stemmen ja, 6 onthoudingen en 1 stem neen over Lid AV - plaatsvervanger - Johan De Ryck:

 

Besluit na geheime stemming met 12 stemmen ja, 6 onthoudingen en 1 stem neen over Lid RVB - effectief - Johan De Ryck:

 

Besluit na geheime stemming met 12 stemmen ja, 6 onthoudingen en 1 stem neen over Lid RVB - plaatsvervanger - Leen Baeten:

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het Ministerieel Besluit van 4 april 2023 tot erkenning van B.V. De Voorkempen-H.E. als woonmaatschappij.

 

Art. 2:

De gemeenteraad treedt toe in het kader van de deelname aan de woonmaatschappij B.V. De Voorkempen - H. E. toe tot de SHM De Voorkempen en geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een aandeel te kopen t.w.v. €10.

 

Art. 3:

§1. De gemeenteraad duidt Leen Baeten, schepen aan  als vertegenwoordiger in de algemene vergadering met als plaatsvervanger Johan De Ryck, burgemeester

§2. De gemeenteraad draagt Johan De Ryck, burgemeester en Leen Baeten, schepen voor als lid van de raad van bestuur van SHM De Voorkempen

Publicatiedatum: 27/06/2023
Punt bijlagen/links a - MB erkenning woonmaatschappij De Voorkempen - bijlage.pdf Download
a - MB erkenning woonmaatschappij De Voorkempen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

4. Cipal dienstverlening - agenda en mandaat algemene vergadering 22 juni 2023 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv van 22 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlende vereniging Cipal.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Johan De Ryck, burgemeester als vertegenwoordiger en Zoë Helsen, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 3 mei 2023 voor de algemene vergadering van Cipal  op donderdag 22 juni 2023 om 16.00 uur in het Technologiehuis te Cipalstraat 3, 2440 Geel, met volgende agenda en bijlagen:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
  2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2022
  7. Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering
  8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Cipal van 3 mei 2023 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 22 juni 2023, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Cipal dv die zal gehouden worden  op donderdag 22 juni 2023 om 16.00 uur in het Technologiehuis te Cipalstraat 3, 2440 Geel  evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv van 22 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging Cipal dv.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

5. Igean dienstverlening - agenda en mandaat algemene vergadering 22 juni 2023 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende» vereniging Igean van 22 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Joris Van Camp, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 27 april 2023 voor de algemene vergadering van 22 juni 2023 om 18.30 uur in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met agendapunten:

  1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
  2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022
  3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022
  4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022
  5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Schrijven van Igean Dienstverlening van 27 april 2023 voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van 22 juni 2023 inclusief de agenda en bijhorende stukken

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 22 juni 2023 om 18u evenals van alle daarbij horende documenten en keurt op basis hiervan de agendapunten goed.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening van 22 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de dienstverlenende vereniging Igean dienstverlening

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

6. Igean milieu en veiligheid - agenda en mandaat algemene vergadering 22 juni 2023 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 22 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Luc Redig, schepen als vertegenwoordiger en Frans Marivoet, gemeenteraadslid als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 27 april 2023 voor de algemene vergadering van 22 juni 2023 om 18.30 uur in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem, met  volgende agendapunten: 

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Benoemen van leden adviescomités

6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Igean Milieu en Veiligheid van 27 april 2023 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 22 juni 2023, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Igean milieu en veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van Igean, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 22 juni 2023 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid van 22 juni 2022 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Igean milieu en veiligheid

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

7. Pidpa - agenda en mandaat algemene vergadering 16 juni 2023 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 16 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 21 april 2023 van Pidpa voor de algemene vergadering op 16 juni 2023 op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11 uur met volgende agenda:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022
  3. Verslag van de commissaris over het jaar 2022
  4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2022
  5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
  6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
  7. Benoemingen
  8. Varia

 a. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken –                        mondelinge toelichting ter vergadering

 b. Vragen van vennoten

  1. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Pidpa van 21 april 2023 met de bijeenroeping van de algemene vergadering op 16 juni 2023, inclusief agenda en bijhorende documenten

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Pidpa van 16 juni 2023 die zal gehouden worden in op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11 uur evenals van alle daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 16 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

8. Pidpa - agenda en mandaat buitengewone algemene vergadering 16 juni 2023 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 16 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

De uitnodiging van 17 maart 2023 van Pidpa voor de buitengewone algemene vergadering  op 16 juni 2023 op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen om 11u met volgende agenda:

  1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
  2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:
    1. de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde
    2. de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft
    3. de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft
    4. de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging
    5. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit
    6. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
    7. de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link
    8. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling
    9. de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling
    10. de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de Vereniging
    11. het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link
    12. het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link

 

  1. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging
  2. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierde meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041
  3. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur)
  4. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging
  5. Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;
  6. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage
  7. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:
    1. de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023
    2. de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023
    3. de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023
  8. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling
  9. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link
  10. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie
  11. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie
  12. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:
    1. de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen
    2. het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen
    3. daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn
    4. alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Artikel 420, 422, 423, 425, 427 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De toetreding van een gemeente is afhankelijk van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek en dat de toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering bij aanvaarding.

De beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig Bij uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, is mogelijk als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

Een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging kan besluiten.

Bij de verlenging van een opdrachthoudende vereniging is een gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen.

De wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Bijkomende motivering:

Voor de buitenalgemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

Ranst is voor de activiteit watervoorziening aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa en voor de activiteit riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging water-link.

De bestuursorganen van Pidpa en water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.

In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut. De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: Water‐Entiteit (het huidige water-link) en Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa).

De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit. Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.

De duurtijden van Pidpa resp. water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben.

De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.

Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.

Op hoofdlijnen zal de realisatie van de transactie tot stand komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit water-link in de Water-Entiteit. De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit.

Concreet zullen daartoe volgende stappen moeten worden doorlopen.

-          water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2,50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

-          Verlenging watervoorzieningsactiviteit water-link

In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van water-link eind 2025 zou verstrijken.

Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van water-link. Sinds het decreet van 17 februari 2023 tot wijziging van het Decreet Lokaal Bestuur dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.

De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.

De algemene vergadering van water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het Decreet Lokaal Bestuur.

-          Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa

Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.

In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.

In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten tot verlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041.

Pidpa werd ruim 110 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Sinds meer dan 15 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 46 steden en gemeenten geïmplementeerd. Met het oog op een verhoogde samenwerking tussen verschillende actoren binnen de watersector zal Pidpa samen met water-link ingevolge de transactie een integraal waterbedrijf vormen, bestaande uit twee afzonderlijke entiteiten.

Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Zij voorziet voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

Bij Pidpa staat ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen centraal in haar werking, waarbij Pidpa in een duurzaam rioleringsbeleid investeert door middel van het voldoen van wettelijke verplichtingen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in haar werking.

De kwaliteit van de door haar geleverde goederen en diensten staan steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over. Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Daardoor wordt niet alleen het comfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogd, maar ook aandacht gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van en investeren in haar werking met een nadrukkelijke focus op kostenbesparing en efficiëntieverbetering.

Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten steden en gemeenten en hun inwoners en bedrijven.

De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking vertalen zich concreet als volgt:

-          Ranst zal zich aansluiten bij het toekomstig compartiment niet-solidaire sanering, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor zover de gemeentelijke saneringsbijdragen volstaan om de rioleringsprojecten te financieren. Bovendien zal Pidpa jaarlijks een accurate financiële planning opmaken, rekening houdend met de financiële situatie van onze gemeente.]

-          Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per rioleringsleiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven inspectieplanning op te maken die vastleggen welke riolen wanneer en met welke techniek zullen geïnspecteerd worden. Op die manier worden de nodige maatregelen, evaluaties en potentiële synergieën geïdentificeerd. Op basis daarvan kan ook een up-to-date toestandskaart vorm krijgen.

-          Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit beperkt.

-          Via de inzet van het personeel van water-link/de Water-Entiteit kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.

-          Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 

-          Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van de betrokken deelnemers door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.

-          Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat de betrokken deelnemers maximaal op de hoogte worden gehouden van lopende projecten en zodat de betrokken deelnemers met vragen en problemen steeds tijdig en op een correcte wijze worden verder geholpen.

-          In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van de betrokken deelnemers.

-          Via de opmaak van hemelwater –en droogteplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken en overleg te plegen met de gemeentelijke diensten met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van de betrokken gemeente.

-          Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

-          In het kader van het rioleringsbeheer dient de betrokken gemeente zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.

-          Door de gespreide aanwezigheid van Pidpa in verschillende steden en gemeenten is een gecoördineerde aanpak mogelijk. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations) en risico-gebaseerd assetmanagement.

-          Pidpa onderschrijft een degelijk, duurzaam rioleringsbeleid. Daarbij zorgt Pidpa sinds kort ook voor de mogelijkheid tot uitwerking en uitvoering van projecten die het mogelijk maken om de doelstellingen van reduceren van vuilvracht te behalen. De duurzaamheid blijkt ook uit de ambitieuze hemelwater- en droogteplannen die Pidpa voorbereidt, en de ondersteuning bij het opmaken en opvolgen ervan, wat toelaat om naar de toekomst toe een duurzaam waterbeleid te voeren en daartoe watergerelateerde subsidies te ontvangen.

-          Voor de buitengebieden waar geen riolering is voorzien, neemt Pidpa dankzij haar uitstekende expertise het voortouw bij de aankoop, plaatsing, controle en onderhoud van IBA’s.

-          Doorheen de voorbije jaren heeft Pidpa getimmerd aan een uitgebreid gamma van innovatieve producten en diensten, gericht op het beperken van watergebruik, het hergebruiken en het recycleren van water. In het kader daarvan kunnen de inwoners en actieve ondernemingen bijgestaan worden door middel van een door Pidpa uitgevoerde wateraudit. Tevens kan men genieten van de onderzoeksresultaten die Pidpa hierbij behaalt.

-          In december 2022 heeft Pidpa een strategische samenwerking afgesloten met Aquafin, waardoor de vruchten kunnen worden geplukt van de ervaring van Aquafin in de sector van het (boven)gemeentelijk rioleringsbeheer. Dit zal bijkomende efficiëntiewinsten opleveren en meer waarborgen bieden bij het behalen van de reductiedoelstellingen.

Rekening houdende met de elementen aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier en de bovenstaande argumenten, die onze gemeente zich eigen maakt, verzoekt onze gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor wat de rioleringsactiviteit betreft, gaat onze gemeente akkoord met de toetreding tot de rioleringsactiviteit van Pidpa in het kader van de Transactie (binnen het compartiment niet-solidaire sanering) en bevestigt de bijhorende beheersoverdracht aan Pidpa voor de rioleringsactiviteit.]

De duurtijd van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa zal bijgevolg niet worden verlengd. Om aan de raad van bestuur van de Vereniging de nodige flexibiliteit te bieden met betrekking tot de inwerkingtreding van die ontbinding, wordt voorgesteld aan de gemeenten om voor de goede orde en voor zoveel als nodig te verzoeken en te besluiten tot vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit.

-          Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft.

Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De [stad/gemeente] heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.

Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.

-          Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa

Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat water-link daarvoor de meest geschikte partner is.

Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in water-link zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.

-          Rioleringsgemeenten water-link treden uit water-link en treden toe tot Pidpa

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen uittreden uit water-link overeenkomstig de procedure gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.

Antwerpen, Edegem, Hove en Mortsel zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van Antwerpen, Edegem, Hove en Mortsel tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa. Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is.

-          Watergemeenten Pidpa treden toe tot water-link

Pidpa zal deze aandelen in de watervoorzieningsactiviteit water-link slechts voor een zeer beperkte periode aanhouden. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van water-link.

In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.

Voor deze toetreding en beheersoverdracht verwijst Ranst naar de elementen aangehaald in de beschrijvende nota die zij samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering heeft ontvangen. In het bijzonder verwijst zij naar het feit dat de Water-Entiteit als integraal waterbedrijf als gevolg van de voorgenomen fusie tussen Pidpa en water-link een circulair waterbeheer zal aanbieden. Daarmee kan de Water-Entiteit onder meer snel en efficiënt inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen, ...) en de waterhuishouding van Ranst beter afstemmen in het groter geheel waar ook de Rio-Entiteit deel van zal uitmaken.

Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat water-link/de Water-Entiteit de watervoorzieningsactiviteit van het huidige Pidpa vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit onze [stad/gemeente]:

-          dat een toetreding tot water-link/de Water-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden

-          om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link

-          om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening van de Ranst betreft

-          akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van Ranst uit het betrokken compartiment van Pidpa, daarbij bevestigend dat ons scheidingsaandeel zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die Ranst geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de transactie geïmplementeerd wordt.

-          Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit

Ranst  zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen Ranst en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal Ranst immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan Ranst aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien.

Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel Ranst als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze stad/gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.

-          Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit

In het kader van de transactie wenst Ranst, samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.

-          Buitengewone algemene vergadering

Om tot voornoemde transactie te kunnen komen, dienen de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten te buigen.

In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 16 juni 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agenda:

  1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
  2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:
    1. de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde
    2. de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft
    3. de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft
    4. de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging
    5. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit
    6. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
    7. de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link
    8. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling
    9. de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling
    10. de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de Vereniging
    11. het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link
    12. het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link
  1.    Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging
  1. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierde meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041
  2. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur)
  3. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging
  4. Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;
  5. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage
  6. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:
    1. de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023
    2. de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023
    3. de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023
  7. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling
  8. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link
  9. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie
  10. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie
  11. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:
    1. de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen
    2. het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen
    3. daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn
    4. alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

-          Financiële gevolgen:

Ingevolge deelname aan de transactie en toetreding tot de concessieovereenkomst, zal Ranst op het moment van de inwerkingtreding van de transactie aanspraak kunnen maken op de volgende vergoedingen:

-          Ingevolge deelname aan het A-compartiment, een forfaitaire onkostenvergoeding in functie van het aantal inwoners resp. het aantal brandkranen op het grondgebied van Ranst

-          Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding berekend op basis van de omzet gerealiseerd binnen het Compartiment Productie, Transport en Industrie voor water bestemd voor menselijke aanwending en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.

Deze vergoedingen komen in de plaats van de bestaande vergoedingen

 

Bijlagen:

Oproepingsbrief voor de algemene vergadering van Pidpa op 16 juni 2023, met inbegrip van een beschrijvende nota, een individuele fiche, het ontwerp van concessieovereenkomst, het ontwerp van overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit, het ontwerp van uittredingsovereenkomst tussen Pidpa en water-link, het verlengingsdossier van Pidpa en de statutenwijziging.

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie - waarbij de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige transactie wordt goedgekeurd - bestaande uit:

-          de uittreding van water-link uit Pidpa aan nominale waarde

-          de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft

-          de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft

-          de wijziging van de statuten van water-link en Pidpa;

-          de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

-          de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

-          de inbreng door Pidpa in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

-          de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

-          de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

-          de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa;

-          het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-linkk

-          het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link

 

Art. 3:

De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van EUR 2,50 per aandeel waarop water-link had ingeschreven.

 

Art. 4:

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

 

Art. 5:

De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van Antwerpen, Edegem, Hove en Mortsel tot Pidpa goed.

 

Art. 6:

De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.

 

Art. 7:

De gemeenteraad besluit tot uitbreiding van de aansluiting bij Pidpa in het kader van de verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Zij besluit toe te treden tot het toekomstige compartiment niet-solidaire sanering van Pidpa en de daarbij horende beheersoverdracht te doen.]

 

Art. 8:

De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.

Tevens keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.

Tevens keurt de gemeenteraad de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed. In ieder geval verzoekt de gemeenteraad akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van Ranst uit het betrokken compartiment, daarbij bevestigend dat het scheidingsaandeel van Ranst zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die Ranst geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de Transactie geïmplementeerd wordt.

 

Art. 9:

De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

 

Art. 10:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Pidpa van 16 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

9. Water-link - agenda en mandaat algemene vergadering 8 juni 2023 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging water-link van 8 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging water-link.

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 27 april 2023 voor de algemene vergadering van water-link op 8 juni 2023 om 15.00 uur in de kantoren van de vereniging, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met volgende agenda:

  1. Mededeling van het verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2022
  2. Mededeling van het verslag van de commissaris m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2022
  3. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten per 31 december 2022
  4. Bestemming van het resultaat
  5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders
  6. Verlenen van kwijting aan de commissaris
  7. Varia en mededelingen

 

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Bijlagen:

Het schrijven van Water-link van 27 april 2023 voor de algemene vergadering van water-link op 8 juni 2023 in  de kantoren van de vereniging, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen

met de agenda en bijlagen

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de dagorde van de algemene vergadering van Water-link op 8 juni 2023 in de kantoren van de vereniging, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met de agenda en daarbij horende documenten.

 

Art. 2:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link van 8 juni 2023 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan water-link.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

10. Water-link - agenda en mandaat buitengewone algemene vergadering 5 september 2023 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging water-link van 5 september 2023 om alle agendapunten goed te keuren

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De gemeente Ranst is voor de activiteit watervoorziening aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa en voor de activiteit riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Water-link

De gemeenteraad duidde op 18 februari 2019 Jan Dillen, schepen als vertegenwoordiger en John Oliviers, voorzitter gemeenteraad als plaatsvervanger aan.

Uitnodiging van 28 april 2023 voor de buitengewone algemene vergadering van water-link op 5 september 2023 in de vergaderzaal water-kracht, 5de verdieping Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met volgende agenda en bijlagen:

  1. de uittreding van Water-link uit Pidpa aan nominale waarde
  2. de partiële vereffening en verlenging van de Water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft
  3. de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en, voor de goede orde en zover nodig, vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft
  4. de wijziging van de statuten van Pidpa en Water-link
  5. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van Water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit
  6. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar Water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
  7. de inbreng door Pidpa in Water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in Water-link
  8. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit Water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij Water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling
  9. de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij Water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling
  10. de toetreding tot Water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen in Water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa
  11. het afsluiten van een concessieovereenkomst met Water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij Water-link

 

Juridisch kader:

Artikel 41 en 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

 

Bijkomende motivering:

Voor de buitengewone algemene vergadering moet de agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

De bestuursorganen van Pidpa en Water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.

In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut (Pidpa: rechtspersonenbelasting, Water-link: vennootschapsbelasting). De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: de Water‐Entiteit (het huidige Water-link) en de Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa).

De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en Water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en Water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit (shared services). Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.

De duurtijden van Pidpa resp. Water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben (t.e.m. 31 december 2041).

De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni en september 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.

Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.

Op hoofdlijnen zal de realisatie van de transactie tot stand komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van Water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van Water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit Water-link in de Water-Entiteit (met continuïteit van rechtspersoonlijkheid voor beide verenigingen). De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit. 

Concreet zullen daartoe volgende stappen moeten worden doorlopen:

-          Water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde

In het kader van de voorgenomen transactie zal Water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt Water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2.50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten in Pidpa moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa

-          Verlenging watervoorzieningsactiviteit Water-link

In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van Water-link op 31 december  2025 zou verstrijken.

Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van Water-link. Op grond van artikel 83 van het decreet van 15 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en de daarin vervatte wijziging van artikel 423, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur, dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich desgevallend in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.

De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering van Water-link worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft 

De algemene vergadering van Water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van Water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het Decreet Lokaal Bestuur.

-          Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa

Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.

In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.

In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten totverlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Wat de watervoorzieningsactiviteit betreft, daarover meer onder punt (v) hierna.         

-          Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit

In het kader van de voorgenomen transactie zal Water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van Water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft. Er is dus continuïteit van rechtspersoonlijkheid bij beide verenigingen (met behoud van ondernemingsnummer).

Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en Water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. Ranst heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.

Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en Water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.

-          Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa

Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat Water-link daarvoor de meest geschikte partner is. 

Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop (van bedrijfstak) haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan Water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in Water-link in 2023 zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij Water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van Water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding. 

-          Rioleringsgemeenten Water-link treden uit Water-link en treden toe tot Pidpa

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij Water-link voor de activiteit riolering, zullen individueel uittreden uit Water-link overeenkomstig de procedure inzake gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering. 

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij Water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa. 

De Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is, mede door overname van de lopende beheersovereenkomsten met de overstappende gemeenten door Pidpa. Deze overdracht geschiedt middels addendum aan de beheersovereenkomst die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige Water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat Pidpa / de Rio-entiteit de rioleringsactiviteit vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, is een toetreding van Antwerpen, Edegem, Hove en Mortsel tot Pidpa / de Rio-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden en om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Pidpa / de Rio-Entiteit. Hierdoor zal Antwerpen, Edegem, Hove en Mortsel een beheersoverdracht te doen voor wat de rioleringsactiviteit betreft en de niet-verlenging van de rioleringsactiviteiten en de uittreding uit het betrokken compartiment van Water-link goed te keuren, onder de opschortende voorwaarde van de inwerkingtreding van de transactie.

-          Watergemeenten Pidpa treden toe tot Water-link 

De aandelen in de watervoorzieningsactiviteit Water-link, die Pidpa heeft verkregen ingevolge de overdracht van Pidpa’s watervoorzieningsactiviteit aan Water-link (zoals supra beschreven), zullen slechts voor een zeer beperkte periode worden aanhouden door Pidpa. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in Water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door Water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot Water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van Water-link.

In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot Water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij Water-link voor de activiteit watervoorziening wordt gevraagd om in te stemmen met deze toetreding. Om deze reden besluit Ranst om deze toetreding goed te keuren, onder opschortende voorwaarde van de inwerkintreding van de transactie.

-          Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit

Ranst zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen Ranst en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal Ranst immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan Ranst aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien. Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel Ranst als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze stad/gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.

-          Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit

In het kader van de transactie wenst Ranst samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.   

 

Om tot voornoemde transactie te kunnen komen, dienen de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en Water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten te buigen.

In dit verband heeft Water-link een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 5 september 2023 te Antwerpen met volgende agendapunten:

-          de uittreding van Water-link uit Pidpa aan nominale waarde

-          de partiële vereffening en verlenging van de Water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft

-          de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en, voor de goede orde en zover nodig, vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft

-          de wijziging van de statuten van Pidpa en Water-link

-          de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van Water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit

-          de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar Water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen

-          de inbreng door Pidpa in Water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in Water-link

-          de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit Water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij Water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling

-          de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij Water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling

-          de toetreding tot Water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen in Water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa

-          het afsluiten van een concessieovereenkomst met Water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij Water-link

 

Bijlagen:

-          Oproepingsbrief voor de algemene vergadering van Water-link op 5 september 2023

-          Beschrijvende nota

-          Concessieovereenkomst

-          Overeenkomst m.b.t. deelnemerschap van Pidpa in Water-link      

-          Uittredingsovereenkomst tussen Water-link en Pidpa

-          Statuten Water-Entiteit incl. artikelsgewijze toelichting

-          Statuten Rio-Entiteit incl. artikelsgewijze toelichting 

-          Aandelenverdeling

-          Ondernemingsplan water-link – water-entiteit

 

Besluit met:

15 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

4 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie (met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd en in deze bijkomende opschortende voorwaarden) bestaande uit:

  1. de uittreding van Water-link uit Pidpa aan nominale waarde;
  2. de partiële vereffening en verlenging van Water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft
  3. de wijziging van de statuten van Pidpa en Water-link
  4. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van Water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit
  5. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar Water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
  6. de inbreng door Pidpa in Water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in de Vereniging
  7. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit Water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij Water-link voor diens rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling
  8. de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij Water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling
  9. de toetreding tot Water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen in Water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa
  10. het afsluiten van een concessieovereenkomst met Water-link door de deelnemers die aangesloten zijn, waaronder Ranst of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij Water-link
  11. het afsluiten van een aandeelhoudersovereenkomst tussen de deelnemers in Water-link

 

Art. 3:

De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van Water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van Water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van € 2,50 per aandeel waarop Water-link had ingeschreven.

 

Art. 4:

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Water-link zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

 

Art. 5:

De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van de Water-gemeenten van Pidpa goed.

Art. 6:

De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de wateractiviteit van Water-link voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.

 

Art. 7:

De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor diens activiteit riolering, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan Pidpa voor wat de riolering betreft.

 

Art. 8:

De gemeenteraad keurt de concessieovereenkomst en de aandeelhoudersovereenkomst goed.

 

Art. 9:

De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed onder opschortende voorwaarden.

 

Art. 10:

§1. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger op de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Water-link van 5 september 2023 om alle agendapunten goed te keuren of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger of zijn plaatsvervanger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan water-link.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

11. Afsprakennota tussen het centraal kerkbestuur en de gemeente in de periode 2020 - 2025 - aanpassing - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt de afsprakennota tussen het centraal kerkbestuur en de gemeente voor de periode 2020 - 2025 goed

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het centraal kerkbestuur kan, namens de kerkfabrieken die eronder vallen, afspraken maken met het gemeentebestuur.  Deze afspraken zijn bindend voor het centraal kerkbestuur, de betrokken kerkfabrieken en het gemeentebestuur.  Het centraal kerkbestuur bezorgt de gemaakte afspraken aan de betrokken kerkfabrieken.  De wijze van kennisgeving wordt bepaald in overleg tussen het centraal kerkbestuur en de kerkfabrieken die eronder vallen.

In het kader van de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 werden een aantal afspraken met de kerkfabrieken vastgelegd.  De gemeenteraad keurde deze op 16 september 2019 goed.

 

Juridisch kader:

Art. 2 en 40 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de bovenvermelde aangelegenheden

Art. 33/1 en 52/1 3° van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen

Dit decreet regelt de werking van de besturen van de eredienst en de centrale besturen van de eredienst.  Het bevat de regels voor de verplichtingen van de gemeenten en de provincies tegenover de besturen van de eredienst en voor de onderlinge relaties.

Het centraal kerkbestuur kan, ook namens de kerkfabrieken die eronder vallen, afspraken maken met de gemeenteoverheid.

In de parochies waar er een bedienaar van de eredienst, belast met de eredienst van de parochie, verblijft, stelt de gemeente de bedienaar een pastorie ter beschikking, of, als er geen pastorie is, een woning of een woonstvergoeding.

 

Bijkomende motivering:

De gemeente Zandhoven bracht ons op de hoogte dat Dhr. Cyprian die momenteel bedienaar is van de eredienst voor Zandhoven en Ranst, een woonst gehuurd heeft in Zandhoven. Vermits hij actief is in de 2 gemeenten, heeft de gemeente Zandhoven ons verzocht de helft van de woonstvergoeding ten laste te nemen.

Op het overleg met het centraal kerkbestuur van 19 april 2023 werd de vraag gesteld om gezien de sterke inflatie van de laatste jaren voor niet-zelfbedruipende kerkfabrieken het maximum bedrag van de exploitatieuitgaven zoals gedefinieerd in artikel 3 § 2 van de afsprakennota te verhogen van € 27.500 naar € 33.000.

 

Bijlagen:

Afsprakennota tussen het centraal kerkbestuur en de gemeente: periode 2020 - 2025 - aanpassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de aangepaste afsprakennota tussen het centraal kerkbestuur en de gemeente voor de periode 2020 - 2025 goed.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Punt bijlagen/links Afsprakennota tussen het centraal kerkbestuur en de gemeente MJP2020-2025 - aanpassing.docx Download
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

12. Kerkbestuur Onze Lieve Vrouw Geboorte - Rekening 2022 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2022 van de Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Geboorte met een exploitatieresultaat van 41.385,46 en van € -2.310 voor de investeringen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2022 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Geboorte  van Broechem op 28 september 2021

In 2022 heeft de kerkfabriek een exploitatietoelage ontvangen van €34.827

De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van €29.672,24 en gaan boven het maximum van € 27.500. Omwille van de hoge inflatie en de energiecrisis werd in 2022 een verhoging toegestaan voor de uitgaven van  nutsvoorzieningen.

De ontvangsten voor het privaat patrimonium bedragen €17.689,79 aan ontvangsten en € 8.584,03 aan de uitgavenzijde

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er worden kredietoverschrijdingen  in de rekening vastgesteld.  

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2022 van de Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Geboorte met een exploitatieresultaat van €41.385,46 en van €-2.310 voor de investeringen

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

13. Kerkbestuur Onze Lieve Vrouw Ten Hemel Opgenomen Oelegem - Rekening 2022 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2022 van de Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Ten Hemel Opgenomen met een exploitatieresultaat van 36.735,50 euro en 99.207,38 euro oor de investeringen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2022 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Ten Hemel Opgenomen van Ranst op 28 juni 2021

In 2022 ontving de kerkfabriek een toelage van €36.802 euro

De courante exploitatie-uitgaven bedragen €15.815,89  euro

Het privaat patrimonium geeft €7.113,33  aan ontvangstenzijde en € 5.605,13 aan uitgavenzijde.

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er worden kredietoverschrijdingen vastgesteld. 

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2022 van de Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw Ten Hemel Opgenomen met een exploitatieresultaat van €36.735,50  en €99.207,38 voor de investeringen

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

14. Kerkbestuur Sint-Gummarus - Rekening 2022 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2022 van de Kerkfabriek Sint-Gummarus met een exploitatieresultaat van 19.627,20 euro n een nulsaldo bij de investeringen

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Gummarus van Emblem op 28 juni 2021

In 2022 heeft de kerkfabriek toelage van €77.906 ontvangen.

De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van €27.766,13. Dit wijkt af van het vooropgestelde maximum van € 27.500 in de afsprakennota.  Omwille van de hoge inflatie en de energiecrisis werd in 2022 een verhoging toegestaan voor de uitgaven  van nutsvoorzieningen.

De ontvangsten voor het privaat patrimonium bedragen € 7.118,60 tegenover € 2.906,75 aan uitgaven.  

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er wordt geen kredietoverschrijding vastgesteld

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2022 van de Kerkfabriek Sint-Gummarus met een exploitatieresultaat van €19.627,20 euro en een nulsaldo bij de investeringen

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

15. Kerkbestuur Sint-Pancratius - Rekening 2022 - advies

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2022 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius met een exploitatieresultaat van 167.138,54 euro en een investeringsresultaat van 0 euro

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De goedkeuring door de gemeenteraad van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Pancratius van Ranst op 28 juni 2021

In 2022 heeft de kerkfabriek geen exploitatietoelage ontvangen.

De courante exploitatie-uitgaven komen op een totaal van €54.770,17.

Het privaat patrimonium heeft € 70.214,38 aan ontvangsten en €1.210,98 aan uitgaven in exploitatie.

Er werd een interne kredietaanpassing goedgekeurd door de kerkraad op 30 december 2022. 

 

Juridisch kader:

Artikel 55, §2 van het decreet  7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen van de kerkfabriek zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

Bij ontstentenis van het versturen van zijn advies naar de provinciegouverneur binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeenteoverheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

Artikel 39 tot en met 43 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting. Het financiële gedeelte van de jaarrekening maakt een onderscheid tussen de ontvangsten en uitgaven, inclusief overboekingen, die betrekking hebben op de exploitatie en op de investeringen.

De jaarrekening geeft de cijfers van de voorgaande jaarrekening, de cijfers van het budget en de totalen op 31 december van de artikelen van de overeenkomstig het derde lid opgelegde indeling.

 

Adviezen:

Bij het nazicht van de rekening, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen

 

Bijkomende motivering:

Er wordt een kredietoverschrijding in de rekening vastgesteld.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad verstrekt een gunstig advies voor de rekening 2022 van de Kerkfabriek Sint-Pancratius met een exploitatieresultaat van €167.138 euro en een investeringsresultaat van 0 euro

 

Art. 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de gouverneur, conform de bepaling van het decreet.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

16. Protestantse kerk Boechout - rekening 2022 - goedkeuring gemeenteraad Boechout - kennisname

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het gunstig advies uitgebracht door het gemeentebestuur van Boechout over de rekening 2022 van de Protestantse kerk Boechout.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De Protestantse kerk is erkend met een gebiedsomschrijving die de grenzen van één gemeente overschrijdt. De gemeente waarin het hoofdgebouw van de eredienst zich bevindt oefent de gemeentelijke bevoegdheden uit bij de procedure van begroting, meerjarenplanning en rekening. De verantwoordelijkheden inzake het toezicht worden echter gedragen door het bestuur van de gemeente waar het hoofdgebouw zich bevindt. In het geval van de Protestantse kerk gaat het om 6 gemeenten (Boechout, Borsbeek, Lier, Lint, Mortsel en Ranst) waarbij de gemeente Boechout de hoofdgemeente is.

 

Juridisch kader:

Artikel 55 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

De rekeningen worden jaarlijks bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring van de provinciegouverneur.

 

Bijlagen:

Rekening 2022 van de Protestantse kerk te Boechout

Besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2023 houdende het gunstig advies over de rekening 2022 van de Protestantse kerk te Boechout

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het gunstig advies uitgebracht door het gemeentebestuur van Boechout over de rekening 2022 van de Protestantse kerk Boechout.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

17. Retributiereglement voor de uitvoering van werken - aanpassing - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor de uitvoering van werken in de periode 2020-2025 goed.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 met de goedkeuring van het huidige reglement voor de uitvoering van werken

 

Juridisch kader:

Artikel 173 van de Grondwet

Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

Inkomsten uit de retributie voor de uitvoering van werken voor de periode 2020-2025.

Actie:

Onderhouden van trage wegen, voetpaden, fietspaden, pleinen en wegen

Ramingnummer:

RA001163

Inkomst:

€ 5.000

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Bijkomende motivering:

Werken uitgevoerd door de gemeente in functie van private aanvragen is een uitzondering. In het verleden ging het uitsluitend over de aanleg van een inrit op openbaar domein in functie van de private toegang tot het perceel. Sinds 2014 is het uitgebreid met het opruimen van het zwerfvuil of een sluikstort wanneer de identiteit van de 'dader' bekend is. Het politiereglement van Ranst voorziet ook de plicht van de aangelanden langs een voor het publiek toegankelijke (verkeers)weg of langs de grens met het openbaar domein (= rooilijn), er voor te zorgen dat er bij het plaatsen van aanplantingen, hagen en afsluitingen op hoeken en op kruispunten (langs weerszijde) een voldoende zichtbaarheid voor een veilig verkeer altijd gegarandeerd wordt. Aangezien de gemeente instaat voor de openbare gezondheid en veiligheid kan de gemeente bij het uitblijven van acties door de aangelande zelf initiatief nemen op kosten van de aangelande (gebruiker of eigenaar). In het voorstel van aanpassing van het reglement wordt dit soort van werken geïntegreerd in het reglement.

Het is niet de bedoeling dat de gemeente concurrentieel is met private aannemers voor het uitvoeren van deze werken aangezien deze retributie eerder een afschrikeffect moet realiseren voor onder andere sluikstorters en eigenaars die zorgen voor een verkeersonveilige situatie. In dit kader dient de retributie voldoende hoog te zijn om geen concurrentie aan te gaan met private firma's. Vandaar het voorstel tot aanpassing waardoor het uurloon gebaseerd is op het uurloon van een arbeider en de afschrijving van de voertuigen. Ter vergelijking is de kostprijs voor een klinkerlegger in de private sector voor een particulier 40 à 50 euro per uur.

Tenslotte is er een kleine aanvulling waarbij de ondersteuning van de uitleen van materiaal buiten de gemeentegrenzen door andere lokale besturen ook onder het reglement valt. Het nieuwe podium dat bekostigt is door de gemeente Ranst met een bijdrage van de Ranstse burgers valt in trek bij onze buurgemeenten. Aangezien voor de opbouw een specifieke opleiding vereist is die enkel onze medewerkers hebben, stellen onze medewerkers podia op in de buurgemeenten. Het lijkt ons dan ook niet onlogisch dat andere gemeenten hiervoor een bijdrage voor betalen conform de retributie voor de uitvoering van werken.

 

Besluit met:

13 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Frans Marivoet (Groen), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

3 tegen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Roel Vermeesch (Onafhankelijk) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

3 onthoudingen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad vestigt vanaf 1 juni 2023 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een gemeentelijke retributie gevestigd voor de uitvoering door het gemeentebestuur van werken.

De uitvoering van werken wordt gedefinieerd als:

-          allerlei werken aangevraagd door derden op het openbaar domein

-          ondersteuning bij de uitleen van gemeentelijke materialen buiten de gemeentegrenzen.

-          het opruimen van sluikstorten tenzij deze uitvoering aanleiding geeft tot de toepassing van een andere gemeentevordering of wanneer ze het gevolg is van de uitvoering van een overeenkomst

-          verwijderen van overhangend groen, aanplantingen en afsluitingen afkomstig van private percelen 

-          constructies die zonder vergunning geplaatst werden op openbaar domein

 

Titel I: uitvoering van allerlei werken en ondersteuning bij de uitleen van gemeentelijke materialen buiten de gemeentegrenzen.

 

Art. 2: aanvraag

De retributie van aangevraagd door derden op het openbaar domein en ondersteuning bij de uitleen van gemeentelijke materialen buiten de gemeentegrenzen. is verschuldigd door de persoon die de uitvoering van de werken aanvraagt.

 

Art. 3: aanvraag en betalingsmodaliteiten

De aanvrager van de werken ontvangt en betaalt voor aanvang van de werken een factuur dat  opgemaakt  werd op basis van een kostenraming. Na uitvoering van de werken worden de effectieve kosten nagerekend, indien deze afwijken van de kostenraming dan volgt er een bijkomende factuur of creditnota.

Indien er op voorhand geen kostenraming kan opgemaakt worden dan moet de retributie betaald worden na beëindiging van de werken of de opdracht.

 

Titel II: voor het opruimen van sluikstorten

 

Art. 4: definitie sluikstort

§1. Onder sluikstorten wordt verstaan: afvalstoffen achterlaten, opslaan of storten op openbare en private wegen, plaatsen en terreinen op een wijze die niet overeenstemt met het materialendecreet en zijn uitvoeringsbesluit VLAREMA, de gemeentelijke politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en andere wettelijke bepalingen.

§2. Onder afvalstoffen wordt verstaan: elke stof of elk voorwerp waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen. Hieronder wordt verstaan, zowel klein afval (hondenpoep, flessen, blikken, papier en dergelijk) als groot afval.

 

Art. 5: aansprakelijke

De gemeenteraad vestigt een retributie op het ambtshalve opruimen van sluikstorten door of in opdracht van de gemeente is een retributie ten laste van de sluikstorter, de hiervoor aansprakelijke persoon of de eigenaar van de afvalstoffen.

 

Titel III: voor het verwijderen van (overhangend) groen, afsluitingen en andere constructies op openbaar domein

 

Art. 6:

Na aanmaning van de eigenaar(s) per brief en vervolgens aangetekend schrijven wordt de technische dienst, of een aannemer aangesteld door het gemeentebestuur, ingezet voor het verwijderen van:

-          overhangend groen (aanplantingen en hagen) en afsluitingen afkomstig van private percelen 

-          constructies die zonder vergunning geplaatst werden op openbaar domein

 

Titel IV: Retributies

Art. 7:

§1. De retributie voor de uitvoering van werken, het opruimen van sluikstort en het verwijderen van overhangend groen, afsluitingen of andere onterecht geplaatste constructies op openbaar domein wordt als volgt vastgesteld:

-          € 50 per arbeidsuur zonder gebruik van machines

-          € 60 per arbeidsuur met gebruik van kleine machines

-          € 95 per arbeidsuur met gebruik van grote machines

§2. Onder grote machines wordt begrepen: hakselaar, vrachtwagen, kraan, tractor, bermmaaier, grasmaaier.

§3. De kost van gehuurde machines en de afvoer van afval wordt aan de derde aangerekend aan de door het gemeentebestuur verschuldigde kostprijs.

§4. Alle kosten gemaakt door een door de gemeente aangestelde aannemer zullen aan de derde doorgerekend worden.

§5. Bij het ambtshalve opruimen van sluikstort en het verwijderen van overhangend groen, afsluitingen of andere onterecht geplaatste constructies op openbaar domein wordt het factuurbedrag van deze derde, vermeerderd met een administratieve kost van € 100.

 

Art. 8:

De retributie wordt na ontvangst van een factuur betaald door middel van overschrijving op een bankrekening van de gemeente Ranst.

 

Art.9:

Het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2019 met de goedkeuring van het huidige reglement voor de uitvoering van werken wordt vanaf 1 juni 2023 ingetrokken en vervangen door bovenstaand retributiereglement voor de periode van 1 juni 2023 tot en met 31 december 2025

 

Art. 10:

Deze verordening valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht als bepaald in artikeL 326-335 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

18. Aanvullend reglement op de politie en wegverkeer - aanpassing van de snelheidszones - definitieve goedkeuring - kennis

 

Omschrijving:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de secretaris-generaal over de aanpassing van de snelheidszones, waarin de Kromstraat (N116) opgenomen in de zone 50.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 februari 2017 met de principiële goedkeuring van het snelheidsregimeplan zoals voorgesteld door de verkeerspolitie.

Het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2017 met de goedkeuring van het snelheidsregimeplan zoals voorgesteld door de verkeerspolitie.

Op 1 september 2017 werden de snelheidszones ingevoerd volgens het snelheidsregimeplan.

Op 16 april 2019 evalueerde de verkeerscommissie de snelheidszones en doet voorstellen tot wijziging.

In de gemeenteraadscommissie van 3 juni 2019 werden de voorgestelde wijzigingen besproken.

Op 11 juni 2019 werden de opmerkingen vanuit de gemeenteraadscommissie in de verkeerscommissie besproken.

Op 21 december 2021 keurde de gemeenteraad de veralgemening van de zone 30 binnen de bebouwde kom goed.

Op 10 april 2019 gaf de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid Antwerpen (PCV) goedkeuring van de zone 50 vanaf de bebouwde kom van Ranst tot en met het kruispunt met de Kriekenstraat.

Tijdens het periodiek overleg op 6 oktober 2021 tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Ranst werd de uitbreiding van de zone 50 vanaf de bebouwde kom van Ranst tot aan de gemeentegrens met Wommelgem goedgekeurd.

Het besluit van de secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Filip Boelaert van 22 maart 2023 met de goedkeuring van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer over de aanpassing van de snelheidszones waarin delen van de N14 en N116 werden opgenomen binnen de zone 50, met name:  op de N14 – Liersesteenweg vanaf de gemeentegrens met Lier (kilometerpunt 17 + 16 meter) tot aan de Alliersekapel (kilometerpunt 15,5 + 31 meter) en op de N116 – Kromstraat vanaf de gemeentegrens met Wommelgem (kilometerpunt 7,6 + 22 meter) tot aan de bebouwde kom van de deelgemeente Ranst (kilometerpunt 8,9 – 25 meter).

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied. De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering. De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikelen 22 quater van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Deze artikels geven aan dat binnen de zones afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b de snelheid is beperkt tot 30 km per uur.

Artikel 65.5 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaalt de signalisatie met de zonale geldigheid. Het begin en het einde van een zone waar de snelheid beperkt is tot de aangeduide snelheid wordt aangeduid door de respectievelijke verkeersborden ZC43 en ZC43/.

Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaald dat de borden F1a en F1b het begin en het einde van de bebouwde kom afbakenen. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/u.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 12.1 bis van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel bepaalt de betekenis van de verkeersborden F4a en F4b. Het begin van een zone met snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4a. Het einde van een zone met snelheidsbeperking 30 km per uur wordt aangeduid met F4b. De borden worden geplaatst op de toegangen en de respectievelijke uitgangen van de zone 30.

Artikel 6 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Dit artikel beschrijft de grootte en de plaatsingsvoorwaarden van de verkeersborden, zowel de gewone als de borden met zonale geldigheid.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het Agentschap Wegen en Verkeer geeft aan dat de zone 50 tussen de bebouwde kom en de gemeentegrens met Wommelgem verantwoord is. Deze zone omvat 2 gevaarlijke kruispunten, namelijk kruispunt Kromstraat (N116) met de Kastanjelaan en het kruispunt Kromstraat (N116) met de Schawijkstraat. De Kromstraat is weliswaar in de loop van 2022 heringericht, toch geven het bochtige wegtracé als de kruispunten en de inritten van KMO en handelaars aanleiding tot het instellen van een lager snelheidsregime. De oversteekbaarheid aan de kruispunten zal hierdoor ook beter en veiliger verlopen.

 

Bijkomende motivering:

De snelheidsregimes in de gemeente Ranst werden bij gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2017 vastgelegd in snelheidszones volgens het snelheidsplan opgesteld door de verkeerspolitie. Op 16 september 2019 werd dit snelheidsplan gewijzigd. Tijdens de gemeenteraadszitting van 21 december 2021 werd het aanvullend reglement goedgekeurd om de zone 30 te veralgemenen binnen de bebouwde kom. Om voor meer duidelijkheid te zorgen, worden de reglementen met betrekking tot snelheidsregimes vervangen en samengevoegd in dit aanvullend verkeersreglement.

Omwille van de verkeersveiligheid en op vraag van de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid Antwerpen (PCV) van 10 april 2019 werd als alternatief voor een  fietsoversteekplaats in te richten aan het kruispunt Kromstraat (N116) met de Kriekenstraat en de Spruytershofstraat een verlaging van het snelheidsregime naar 50 km/u goedgekeurd, omwille van het bochtige tracé. Hierdoor zou de zone 50 doorgetrokken worden tot aan de gemeentegrens met Wommelgem. Op die manier is ook het gevaarlijke kruispunt Kromstraat (N116) met de Schawijkstraat opgenomen binnen de zone 50. Aan dit kruispunt is wel een middeneiland met afslagstroken en oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers aangelegd. Dit geeft meteen een poorteffect, waardoor bestuurders vertragen. AWV heeft aangegeven dat een snelheidsverlaging naar 50km/u aangewezen is omwille van de verkeersveiligheid. In artikel 4 wordt een 2de paragraaf toegevoegd waarin een zone 50 wordt geïnstalleerd op de N116 - Kromstraat vanaf de gemeentegrens met Wommelgem tot aan de bebouwde kom van deelgemeente Ranst. 

 

 

Bijlagen:

-          Het verslag van de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid Antwerpen (PCV) van 10 april 2019

-          Het verslag van het periodiek overleg tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Ranst op 6 oktober 2021.

-          Het besluit van de secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Filip Boelaert van 22 maart 2023 met de goedkeuring van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer over de aanpassing van de snelheidszones waarin delen van de N14 en N116 werden opgenomen binnen de zone 50.

 

Besluit:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Filip Boelaert van 22 maart 2023 met de goedkeuring van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer over de aanpassing van de snelheidszones waarin delen van de N14 en N116 werden opgenomen binnen de zone 50, met name: op de N14 – Liersesteenweg vanaf de gemeentegrens met Lier (kilometerpunt 17 + 16 meter) tot aan de Alliersekapel (kilometerpunt 15,5 + 31 meter) en op de N116 – Kromstraat vanaf de gemeentegrens met Wommelgem (kilometerpunt 7,6 + 22 meter) tot aan de bebouwde kom van de deelgemeente Ranst (kilometerpunt 8,9 – 25 meter). Dit besluit bevestigt het aanvullend verkeersreglement dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2022.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

19. Aanvullend verkeersreglement - Fietszone - Schoolstraat, Gasthuisstraat, Lievevrouwestraat (centrum Ranst) - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een fietszone in de Schoolstraat, de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

In 2021 werd de verkeersstudie voor Ranst en Emblem opgestart. Deze werd in 2022 afgerond. Het college van burgemeester en schepenen nam op 1 september 2022 kennis van het eindrapport van de verkeersstudie Ranst en Emblem en keurde dit goed, alsook voor het uitvoeren van acties op korte en lange termijn.

Op 14 maart 2023 adviseerde de commissie mobiliteit en openbare werken om volgende straten als fietsstraat in te richten: Schoolstraat, Gasthuisstraat en Lievevrouwestraat.

Op 23 maart 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van bovenvermelde commissie mobiliteit en openbare werken.

Sinds 1 april 2023 is de wegcode aangepast en werd het woord 'fietsstraat' in de regelgeving vervangen door 'fietszone'. De fietszone wordt aangeduid door de borden F111 (begin) en F113 (einde). Een fietszone eindigt dus niet meer aan het volgende kruispunt, maar bij het verkeersbord F113. De bestaande borden met vermelding 'fietsstraat' zijn nog geldig tot 1 januari 2035.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 71 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaald de aanwijzingsborden (type F). Verkeersbord F111 duidt het begin van de fietszone aan en verkeersbord F113 duidt het einde van de fietszone aan.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

 Artikel 65 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Algemene bepalingen van aanwijzingsborden.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Artikelen 2 en 7 van het Koninklijk besluit van 13 maart 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. De wijziging is van kracht sinds 1 april 2023.

Deze artikels geven aan dat artikel 22novies wordt aangepast, waarbij het woord 'fietsstraat' wordt vervangen door 'fietszone'. De fietszone wordt aangeduid door de borden F111 (begin) en F113 (einde). Een fietszone eindigt dus niet meer aan het volgende kruispunt, maar bij het verkeersbord F113. De bestaande borden met vermelding 'fietsstraat' zijn nog geldig tot 1 januari 2035.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 maart 2023 is om volgende straten als fietszone in te richten: Schoolstraat, Gasthuisstraat en Lievevrouwestraat.

 

Bijkomende motivering:

In de opmaak van de verkeersstudie voor Ranst en Emblem werden enkele ingrepen en maatregelen voorgesteld door het studiebureau. Het inrichten van een fietszone in Schoolstraat, Gasthuisstraat, Lievevrouwestraat en een deel van de Molenstraat was hierin opgenomen. De belangrijkste opmerkingen bij deze maatregel was dat de Molenstraat pas als fietszone kan ingericht worden na een herinrichting. Door de invoering van een fietszone in deze centrumstraten met heel wat functies (wonen, winkels, scholen, horeca...) krijgt de fietser meer ruimte.

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 4 mei 2023 voor om de enkelrichtingen in Gasthuisstraat en Lievevrouwestraat als proefopstelling in te voeren. De vrije basisschool is vragende partij om deze maatregel te testen om de veiligheid in de schoolomgeving te verhogen.

De enkelrichting wordt ingevoerd zodat er vanaf de Kromstraat (N116) de Gasthuisstraat kan ingereden worden. Er is aldaar (na de herinrichting van de Kromstraat (N116) inclusief kruispunt) een afslagstrook aangelegd. De enkelrichting gaat in de Gasthuisstraat dus van de Kromstraat (N116) richting Lievevrouwestraat en in de Lievevrouwestraat van de Gasthuisstraat richting de Broechemlei (N116).

Met de invoering van de fietszone (in combinatie met de enkelrichtingen, in proefopstelling) zal de fietser meer ruimte krijgen in het centrum van Ranst, waardoor de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen verhoogd wordt.

 

Bijlagen:

-          Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 maart 2023.

-          Het eindrapport van de verkeersstudie voor Ranst en Emblem.

-          Een plan met aanduiding van de signalisatie

 

Besluit met:

16 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Frans Marivoet (Groen), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

3 tegen: Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een fietszone in de Schoolstraat, de Gasthuisstraat en de Lievevrouwestraat. Dit reglement gaat in vanaf 1 juli 2023.

 

Art. 2:

De borden F111 worden geplaatst in:

-          de Schoolstraat aan de Zevenbergenlaan

-          de Lindenlaan aan de Schoolstraat

-          de Molenstraat aan de Schoolstraat

-          de Lievevrouwestraat aan de Salvialaan

-          de Berkenlaan aan de Gasthuisstraat

-          de Gasthuisstraat aan de Doggenhoutstraat (N116).

 

Art. 3:

De borden F113 worden geplaatst in:

-          de Schoolstraat aan de Zevenbergenlaan

-          de Lindenlaan aan de Schoolstraat

-          de Molenstraat aan de Schoolstraat

-          de Lievevrouwestraat aan de Salvialaan

-          de Berkenlaan aan de Gasthuisstraat

-          de Gasthuisstraat aan de Doggenhoutstraat (N116).

 

Art. 4:

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt van deze wijziging op de hoogte gebracht.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

20. Aanvullend verkeersreglement - Parkeerplaats mindervalide - Achterstraat 20A - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het verplaatsen van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Achterstraat 20.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De vraag van een bewoner van Vlotstraat 4 om een mindervaliden parkeerplaats aan te leggen in de omgeving.

Op 14 maart 2023 gaf de commissie mobiliteit en openbare werken hiervoor gunstig advies.

Op 23 maart 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en het parkeren.

70.2.1. Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. 3° Verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen, met name verkeersbord E9a. Een onderbord waarop het symbool van een rolstoel is afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap. Het symbool mag op het verkeersbord E9a afgebeeld worden.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en parkeren. Het verkeersbord E9a heeft de minimum afmetingen van 0,4m X 0,6m en heeft een oranje achterkant en worden in de rijrichting rechts van de weg geplaatst.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Ministerieel Besluit van 9 april 2021 over de wijziging van diverse bepalingen van het MB van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 maart 2023 is gunstig, om een parkeerplaats voor mindervaliden in de omgeving van Vlotstraat 4 in te richten. De locatie die hiervoor in aanmerking komt is gelegen in de Achterstraat ter hoogte van nummer 20, net na het plantvak.

 

Bijlage:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 maart 2023.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het plaatsen van een parkeerplaats voor personen met een handicap. De parkeerplaats wordt aangebracht in de omgeving van Vlotstraat 4, zijnde ter hoogte van Achterstraat 20.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met integratie van het symbool 'rolstoel' of met onderbord type VII a waarop het symbool 'rolstoel' is aangebracht.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

21. Aanvullend verkeersreglement - Parkeerplaats mindervalide - Juul Persijnstraat 25 - goedkeuring

 

Omschrijving:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het verplaatsen van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Juul Persijnstraat 25.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De vraag van een bewoner van Juul Persijnstraat 25 om een mindervaliden parkeerplaats aan te leggen in de omgeving.

Op 14 maart 2023 gaf de commissie mobiliteit en openbare werken hiervoor gunstig advies.

Op 23 maart 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 70 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en het parkeren.

70.2.1. Verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, verkeersborden voor beurtelings parkeren en verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen. 3° Verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen, met name verkeersbord E9a. Een onderbord waarop het symbool van een rolstoel is afgebeeld, duidt aan dat het parkeren voorbehouden is voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap. Het symbool mag op het verkeersbord E9a afgebeeld worden.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 11 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersborden betreffende het stilstaan en parkeren. Het verkeersbord E9a heeft de minimum afmetingen van 0,4m X 0,6m en heeft een oranje achterkant en worden in de rijrichting rechts van de weg geplaatst.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

Ministerieel Besluit van 9 april 2021 over de wijziging van diverse bepalingen van het MB van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 maart 2023 is gunstig, om een parkeerplaats voor mindervaliden in de omgeving van Vlotstraat 4 in te richten. De locatie die hiervoor in aanmerking komt is gelegen in de Achterstraat ter hoogte van nummer 20, net na het plantvak.

 

Bijlage:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 14 maart 2023.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullende verkeersreglement goed voor het plaatsen van een parkeerplaats voor personen met een handicap. De parkeerplaats wordt aangebracht ter hoogte van Juul Persijnstraat 25.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met integratie van het symbool 'rolstoel' of met onderbord type VII a waarop het symbool 'rolstoel' is aangebracht.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

22. Aanvullend verkeersreglement - Schoolstraat - Schildesteenweg - goedkeuring

 

Omschrijving:

schoolstraat

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

De onveilige situatie in de omgeving van De Driehoek, vnl. op de parking en de opritten van het OCMW-gebouw, maar ook op de Schildesteenweg voor de school.

De plaatsbezoeken met aanwezigheid van directie, verkeerspolitie, bevoegde schepen en mobilitieitsambtenaar op 13 oktober 2021 en op 17 juni 2022, waarbij de situatie werd vastgesteld. Met de directie is samen een oplossing gezocht. Een schoolstraat als proefopstelling kwam uit de bus.

Op 4 augustus 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen bij wijze van proefopstelling een schoolstraat in te voeren in de Schildesteenweg tussen het Torenplein en de Venusstraat.

Op 6 februari 2023 overlegden beide schooldirecties (GBS De Driehoek en VBS Sint Lucia) met de bevoegde schepen, de verkeerspolitie en de mobiliteitsambtenaar over het behoud van de schoolstraat en de effecten in de omgeving. Hier werd besloten de schoolstraat aan het einde van de schooldag te behouden.

De commissie mobiliteit en openbare werken van 21 februari 2023 nam kennis van dit overleg met de scholen en adviseerde de schoolstraat te bestendigen, naar het voorbeeld van de schoolstraat in de Rubenslaan.

Op 2 maart 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de commissie mobiliteit en openbare werken van 21 februari 2023 en keurde dit goed.

 

Juridisch kader:

Artikel 5 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 december 2008

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.

In afwijking van artikel 43, § 2, 2°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 kan de gemeenteraad die bevoegdheid toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.

De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

Artikel 40, §3, 41, 2° en 286-288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze reglementen hebben onder meer betrekking op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente. Het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

De burgemeester maakt de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester bekend via de webtoepassing van de gemeente.

De bekendmaking van de lijst van de besluiten, vermeld in artikel 285, en van de besluiten, vermeld in artikel 286, gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt. Voor de besluiten bevat de bekendmaking ook de datum waarop ze zijn aangenomen. De webtoepassing van de gemeente vermeldt de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de besluiten die op de lijst zijn vermeld, en vermeldt ook de mogelijkheid om klacht in te dienen bij de toezichthoudende overheid, vermeld in artikel 326. Als de toezichthoudende overheid een besluit heeft vernietigd, wordt ook van die vernietiging melding gemaakt.

De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld

in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is.

Artikel 5 van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gemeentewegen op het grondgebied.  De gemeente deelt de tekst van de aanvullende reglementen op de gemeentewegen mee aan de Vlaamse Regering.  De gemeente vermeldt in die mededeling de locaties waar ze de verkeersborden ter uitvoering van het aanvullend reglement plaatst.

 Artikel 2.68 van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

“Schoolstraat”, een openbare weg in de nabijheid van een onderwijsinstelling waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen motorvoertuigen geweerd worden door een verkeersbord C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding “schoolstraat”, tenzij het onderbord in een uitzondering voorziet voor bepaalde motorvoertuigen.

Artikel 22undecies van KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Dit artikel bepaald het verkeer in schoolstraten. De openbare weg is er voobehouden voor voetgangers, rijwielen en speed pedelecs. Alleen prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt, alsook voertuigen in het bezit van een vergunning afgegeven door de wegbeheerder, hebben toegang tot de schoolstraat.

Bestuurders die in de schoolstraat rijden (prioritaire voertuigen of vergunninghouders), doen dit stapvoets; ze laten de doorgang vrij voor de voetgangers en fietsers, verlenen hen voorrang en stoppen er zo nodig voor. De bestuurders brengen de voetgangers en fietsers niet in gevaar en hinderen hen niet.

Artikel 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De gemeente kan de verkeerstekens plaatsen in uitvoering van de door haar genomen reglementen op de gewest- of provinciewegen of op de kruispunten waar wegen van verschillende wegbeheerders samen komen, mits voorafgaande toestemming van de wegbeheerder.

Artikel 9.2 van het MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Verkeersbord C3. Verboden toegang, in beide richtingen, voor ieder bestuurder. Een onderbord kan eventuele specificaties dragen van de toegelaten uitzonderingen, of de vermelding 'speelstraat of schoolstraat'.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

De omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend verkeersreglement door de gemeente.

 

Adviezen:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 21 februari 2023 om de schoolstraat bij het einde van de schooldag in de Schildesteenweg tussen het Torenplein en de Venusstraat te behouden. De schoolstraat wordt aan het kruispunt Schildesteenweg - Nieuwelaan ook vooraf aangekondigd.

 

Bijkomende motivering:

Een schoolstraat is het afsluiten van (een gedeelte van) een straat in de nabijheid van een uitgang van een school. Tijdens het einde van de schooldag, zijnde op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.10 uur tot maximaal 15.40 uur en op woensdag van 12.05 uur tot maximaal 12.30 uur, wordt gemotoriseerd verkeer geweerd in de Schildesteenweg tussen de Venusstraat en het Torenplein. Op die manier is de volledige wegbreedte ter beschikking van voetgangers en fietsers en brengt dit rust in de schoolomgeving. Op drukke momenten, zoals het einde van een schooldag leidt dit tot een hoger veiligheid in de schoolomgeving en minder chaos op de parking vlak voor de schoolpoort. De gevaarlijke toestanden die zich voordoen op de opritten van het OCWM-gebouw zullen verleden tijd zijn. De maatregel zet ook aan om te voet of per fiets naar school te gaan. Kinderen die toch met de wagen worden opgehaald kunnen te voet door de schoolstraat naar nabijgelegen parkeergelegenheden stappen. Er  bevinden zich parkeermogelijkheden op wandelafstand: parochiezaal, omgeving kerk en Torenplein, parking aan de molen…

Enkel prioritaire voertuigen (in het kader van hun opdracht) en voertuigen in het bezit van een vergunning krijgen nog toegang tot een schoolstraat. De wetswijziging van 22 juni 2020 bepaalt dat het sinds dan ook verboden om een schoolstraat uit te rijden, behalve voor prioritaire voertuigen en voertuigen in het bezit van een vergunning.

Het overleg met beide scholen (GBS De Driehoek en VBS Sint-Lucia) gaf aan dat de eerste weken of maanden moeilijker waren. Sommige bestuurders negeerden toch de verkeersborden en reden langs de hekken. Dit leidde meer dan eens tot discussie. Maar na een ruime gewenningsperiode is de schoolstraat meer en meer een gewoonte geworden voor de ouders en grootouders en wordt de maatregel als positief en veiliger ervaren. Er werd ook aangegeven dat de drukte op de parking van de parochiezaal, meestal wel mee valt. Voornamelijk bij regenweer is het er drukker omdat dan meer kinderen toch met de wagen worden gebracht en gehaald. Periodiek politietoezicht zal hier dan ook plaatsvinden, zowel op de situatie op de parking van de parochiezaal als in de schoolstraat.

 

Bijlage:

Het advies van de commissie mobiliteit en openbare werken van 23 februari 2023.

 

Besluit met:

18 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Sonja De Pooter (Onafhankelijk), Frans Marivoet (Groen), Christel Engelen (Vlaams Belang), Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Christel Meeus (CD&V/WIJRanst), Joris Van Camp (Groen), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

1 onthouding: Erik Fossez (N-VA)

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement goed voor het invoeren van een schoolstraat in de Schildesteenweg tussen de Venusstraat en het Torenplein op het einde van de schooldag. Dit wil zeggen dat dit deel van de Schildesteenweg is afgesloten op volgende tijdstippen: op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.10 uur tot maximaal 15.40 uur en op woensdag van 12.05 uur tot maximaal 12.30 uur.

 

Art. 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden C3 met een onderbord met opschrift 'schoolstraat' op de tijdstippen vermeld in artikel 1 van dit besluit. Deze worden geplaatst in de Schildesteenweg:

-          aan het kruispunt met het Torenplein

-          aan het kruispunt met de Venusstraat.

 

Art. 3:

Het bord F45 met onderbord met vermelding 'schoolstraat' en de tijdstippen vermeld in artikel 1 van dit besluit wordt geplaatst in de Schildesteenweg aan het kruispunt met de Nieuwelaan.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

23. Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 - overeenkomst tussen Vlaanderen en Ranst over het versneld uitvoeren van klimaatmaatregelen en het versnellen van de energietransitie - goedkeuring

 

Omschrijving:

Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 - overeenkomst tussen Vlaanderen en Ranst over het versneld uitvoeren van klimaatmaatregelen en het versnellen van de energietransitie

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

de ondertekening door België, van het klimaatakkoord van Parijs op 22 april 2016

het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het Burgemeestersconvenant 2030

het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030

het besluit van de gemeenteraad van 21 september 2020 met de goedkeuring van het burgemeestersconvenant 2030

het besluit van de gemeenteraad van 20 september 2021 met de goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0

het besluit van de gemeenteraad van 17 oktober 2022 met de goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0

het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2023 met de kennisname van het LEKP-rapport 2022

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 40, 41 en 56 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

De gemeenteraad is exclusief bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

Het college van burgemeester en schepenen voert de besluiten van de gemeenteraad uit.

 

Bijkomende motivering:

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 (LEKP 2.1) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact van 2022 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 2.0 vooropgesteld werden. Dit in lijn met de verscherpte Europese klimaatdoelstellingen vermeld in het 'Fit for 55'-pakket.

Het LEKP 2.1 volgt dezelfde principes als het LEKP 2.0. Een van de vier concrete en herkenbare werven werd uitgebreid (zie hieronder) naar aanleiding van de reeds vermelde aanscherping op Europees niveau. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige aanpak van onder uit en van bovenaf. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte engagementen zoals hieronder vermeld:

Lokale besturen engageren zich via LEKP 2.0 om:

-          Realisatie van minstens één thematisch wijkverbeteringscontract waarbinnen een collectieve renovatie wordt gefaciliteerd voor einde 2025. Een thematisch wijkverbeteringscontract kenmerkt zich door 4 elementen: (i) het is gericht op de uitvoering van een collectieve renovatie, (ii) het betreft een nieuwe samenwerkingsvorm, (iii) binnen een specifieke wijk, (iv) met oog voor sociale diverstiteit;

-          Opmaak van een voorgesteld renovatietraject op maat van elke bewoner waar de klimaattafel georganiseerd wordt, voor 50 per 1.000 huishoudens en dit voor einde 2025.

-          Een verdubbeling en versnelling voor de doelstelling: ‘1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030’: minstens 36 kWp in plaats van 18 kWp per 500 inwoners, waarvan 18 kWp per 500 inwoners wordt gerealiseerd voor einde 2025.

-          Toegang tot de activiteiten van een energiegemeenschap operationaliseren voor 1 per 500 inwoners voor einde 2025.

-          Aanpassingen in de streefdoelen onder de 4 werven:

        Nieuwe uitdaging onder werf 2 (LEKP 2.1):

        Thematische wijkverbeteringscontracten.

        Voorstelling renovatietrajecten op maat van elke woning die deelneemt aan klimaattafel.

De Vlaamse overheid engageert zich om:

-          Een sterke kennisoverdracht organiseren tussen lokale besturen met de eerste leerlessen uit de 11 lopende wijkverbeteringscontracten wat betreft het vernieuwd instrumentarium in het kader van de werkplatformen (deze gaan van start in 2023);

-          De beoogde wijkrenovatietool uit te breiden met de ontwikkeling van een digitaal platform (de ‘Digital Twin’) waarbij (i) databronnen gecombineerd worden met de best beschikbare instrumenten en analyses (zoals bijvoorbeeld warmtezoneringskaarten) en (ii) waarop publieke of private instrumenten op kunnen aansluiten (overheden, Energiehuizen, bouwsector, applicatie- en softwarebedrijven...). Deze wordt niet enkel aan lokale besturen aangereikt, maar kan dus ook gekoppeld worden met Energiehuizen om renovatietrajecten procesmatig te begeleiden;

-          Het aanbieden van een technische assistentiehub om lokale besturen en hun OCMW’s te ondersteunen in het opstarten van lokale energiegemeenschappen waarbij activiteiten ten gunste van mensen met risico op energie armoede kan worden uitgerold. De hub wordt aanbesteed in 2023 en zal zich inzetten voor het inhoudelijk technische, het aanbestedingsmatige, juridische en financiële maatwerk bij de realisatie van de activiteiten van de energiegemeenschap.

-          Het voorzien van een additionele budgettaire impuls van 16 miljoen euro voor de capaciteit bij lokale besturen ter realisatie van de versterkte engagementen in de komende twee jaren:

        9.000.000 in 2023,

        7.000.000 in 2024.

 

Vlaanderen voorziet volgende engagementen ter ondersteuning van de realisatie van de LEKP 2.1 versterkte ambities:

-          Inzetten op meer kennisoverdracht tussen lokale besturen met de eerste lessen uit de 11 lopende wijkverbeteringscontracten wat betreft het vernieuwd instrumentarium in het kader van de werkplatformen (deze gaan van start in 2023), waaronder:

        vernieuwde ketengerichte samenwerkingen, nieuwe vormen van publieke dienstverlening, nieuwe rollen en verantwoordelijkheden zoals wijkambassadeurs, programmaregisseurs, buurtregisseurs;

        gestructureerd participatieproces met de doelgroepen in de wijk, via vormen van coproductie, en zelfsturing;

        smart city oplossingen voor monitoring en experimenten/regelluwe zones voor betrokkenheid van actoren te verhogen;

        bouwvoorschriften ruimtelijke ordening;

        experimenten met handels- of horecafuncties in panden met andere bestemming;

        experimenten op het vlak van innovatieve woonvormen zoals in coöperatieve vennootschappen met sociaal oogmerk;

        voorrangssystemen voor zorgbehoevenden, collectieve voorzieningen (bv. voor energie- en wateropvang).

-          Vlaanderen voorziet een tweejaarlijkse call voor energiedelen binnen energiegemeenschappen en binnen appartementen. Deze werd geïntegreerd binnen de Call Groene Stroom en vond een eerste keer in november 2022 plaats. Een financiële impuls zal echter niet volstaan om energiegemeenschappen te operationaliseren. Daarom voorziet Vlaanderen in een aanbesteding van een technische assistentiehub om de activiteiten binnen lokale energiegemeenschappen op te starten. ABB zal deze aanbesteding in de loop van 2023 voorbereiden in samenwerking met VEKA. De hub zal zich inzetten voor het inhoudelijk technische, het aanbestedingsmatige, juridische en financiële maatwerk bij de realisatie van de activiteiten van de energiegemeenschap.

-          In het LEKP 2.0 werd al voorzien in de opstart van een wijkrenovatietool. De beoogde wijkrenovatietool wordt nu verder uitgebreid met de mogelijkheid om individuele renovatievoorstellen aan te bieden op basis van de ontwikkeling van een digitaal platform (de ‘Digital Twin’) waarbij:

        a. databronnen gecombineerd worden met de best beschikbare instrumenten en analyses (zoals bijvoorbeeld warmtezoneringskaarten);

        b. en waarop publieke of private instrumenten op kunnen aansluiten (overheden, energiehuizen, bouwsector, applicatie- en softwarebedrijven...).

-          Deze wordt niet enkel aan lokale besturen aangereikt, maar kan dus ook gekoppeld worden met energiehuizen om renovatietrajecten procesmatig te begeleiden.

 

Voor de ondertekenaars van het LEKP 2.1 wordt 9 miljoen subsidie voorzien in 2023 en 7 miljoen subsidie in 2024. Net zoals bij LEKP 1.0 en 2.0 wordt gevraagd om de middelen als cofinanciering in te zetten: de totale uitgaven voor klimaatacties dienen minstens het dubbele van de verkregen subsidies te bedragen. Dit wordt geaggregeerd opgevolgd door de BBC-rapportering door uitgaven aan de code ABB-LEKP-2023 te koppelen.

 

Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 geeft de gemeente aan actie te ondernemen om de doelstellingen zoals hierboven vermeld te behalen.

Gemeente Ranst ontvangt reeds € 57.600,00 verspreid over budgetjaren 2022, 2023 en 2024.

 

Als de gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert, heeft de gemeente recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht."

 

Bijlage:

Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 - overeenkomst tussen Vlaanderen en Ranst over het versneld uitvoeren van klimaatmaatregelen en het versnellen van de energietransitie zoals als bijlage goed.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

24. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Oude Vaartstraat 63

 

Omschrijving:

De rooilijn wordt goedgekeurd op10 meter breedte voor een perceel gelegen aan Oude Vaartstraat 63 in 2520 Ranst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 30 november 2022 diende Leo Verboven, Oude Vaartstraat 63 in 2520 Ranst, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Oude Vaartstraat 63 in 2520 Ranst.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 1, sectie B, perceelnummer 481E.

De aanvraag heeft betrekking tot het afsplitsen van 1 lot.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2022158529.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 18 maart 2023 tot 16 april 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Bijkomende motivering:

Bij de tegenoverliggende bouwpercelen werd op 13 september 2010 door de gemeenteraad een rooilijnbreedte goedgekeurd van 13 meter, zoals standaard wordt gehanteerd in de woonzone. Op 17 december 2012 werd echter op het naastliggende perceel door de gemeenteraad de rooilijn goedgekeurd met een rooilijnbreedte van 10 meter. Het is het meest logisch om diezelfde rooilijn door te trekken voor het betreffende perceel. Anders zou de te behouden hoeve op het perceel zeer dicht bij de rooilijn komen te liggen. Het is wenselijk om nog enige voortuinstrook te behouden (in dit geval minstens 3 meter tussen de hoeve en de nieuwe rooilijn). Bovendien loopt de weg vanaf dit perceel verder in agrarisch gebied waardoor geen bijkomende woningbouw mogelijk is en een iets smallere weg aanvaardbaar is.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De rooilijn wordt goedgekeurd met een breedte van 10 meter zoals voorgesteld op het plan voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Leo Verboven voor een perceel gelegen aan Oude Vaartstraat 63 in 2520 Ranst, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie B, perceelnummer 481E.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

25. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Processieweg 2

 

Omschrijving:

De gemeenteraad verdaagt op voorstel van de voorzitter van de gemeenteraad het punt naar het einde van de zitting om antwoorden te kunnen geven op de vragen van de gemeenteraadsleden.

 

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

26. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Zakstraat 45

 

Omschrijving:

De rooilijn wordt goedgekeurd met een breedte van 13 meter voor een perceel gelegen aan Zakstraat 45 in 2520 Ranst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 9 december 2022 diende Bernaerts & Palmans bvba, Gustaaf Peetersstraat 62 in 2520 Broechem, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Zakstraat 45 in 2520 Ranst.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 1, sectie B, perceelnummer 633A.

De aanvraag heeft betrekking tot het verkavelen in 2 loten.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2022164575.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 11 maart 2023 tot 9 april 2023. Er werd 1 bezwaarschrift ingediend.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Bijkomende motivering:

Het openbaar onderzoek liep van 11 maart 2023 tot 9 april 2023. Er werd 1 bezwaarschrift ingediend. Het bezwaarschrift handelt over de aansluiting op de riolering om het afvalwater te kunnen afvoeren.

In het dossier wordt advies gevraagd aan de rioolbeheerder Aquafin om hierop een antwoord te formuleren. De rioleringswerken zullen in de toekomst ingepland worden. Deze zaken zijn echter niet relevant in het kader van het goed te keuren rooilijnplan.

 

Op 30 april 2012 werd op het naastliggende perceel door de gemeenteraad de rooilijn goedgekeurd met een rooilijnbreedte van 13 meter, zoals standaard in woongebieden. Diezelfde rooilijn wordt doorgetrokken op het voorliggende perceel. Hierbinnen is voldoende ruimte voor de wegenis en de aanleg van nutsvoorzieningen.

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Enig artikel:

De rooilijn wordt goedgekeurd met een breedte van 13 meter zoals weergegeven op het plan voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Bernaerts & Palmans bvba voor een perceel gelegen aan Zakstraat 45 in 2520 Ranst, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie B, perceelnummer 633A.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

27. Gratis grondafstand - Lievevrouwestraat 57A - goedkeuring

 

Omschrijving:

Goedkeuring van een gratis grondafstand met een oppervlakte van 55 m², gelegen in Ranst, Lievevrouwestraat 57A, kadastraal gekend als 1 afdeling, sectie C, deel van nr. 399 S 13

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 7 april 2021 diende Frank Van Beeck, Lievevrouwestraat 57 in 2520 Ranst, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Lievevrouwestraat 57A in 2520 Ranst.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 1, sectie C, perceelnummer 399 S 13.

De aanvraag heeft betrekking tot een binnenverbouwing zonder constructieve aanpassingen.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2021062826.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het  ontworpen rooilijnplan opgemaakt door Igean op datum van 24 oktober 2000 met de vaststelling van de rooilijn voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Frank Van Beek voor een perceel gelegen aan Lievevrouwestraat 57A in 2520 Ranst, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie C, perceelnummer 399 S 13.

De omgevingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 17 juni 2021 aan Frank Van Beek, voor de grond gelegen in  Ranst, Lievevrouwestraat 57A.

De voorwaarden uit de stedenbouwkundige vergunning waaruit blijkt dat de gronden vallende binnen de ontworpen rooilijn gratis afgestaan moeten worden aan de gemeente en dat alle hieraan verbonden kosten (notaris, landmeter, ...) ten laste zijn van de gemeente.

Het opmetingsplan opgemaakt door Marijn Palmans, landmeter in Ranst op 29 oktober 2022 waaruit blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 55 m².

Het bodemattest afgeleverd door OVAM op 13 januari 2023.

Het uittreksel uit de kadastrale legger en het kadastraal plan afgedrukt via de website www.e-notariat.be op 10 januari 2023 waaruit blijkt dat het perceel kadastraal gekend is als 1ste afdeling, sectie C, perceelnummer 399 S 13.

Het ontwerp van notariële akte opgemaakt door Notaris Van Kerkhoven met standplaats in Broechem.

 

Juridisch kader:

Artikel 41, 11° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

Artikel 75 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

De bevoegde overheid kan aan een omgevingsvergunning lasten verbinden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen. De bevoegde overheid neemt de lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg integraal op in de vergunning.

Artikel 279, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de gemeenteraad worden ondertekend door de burgemeester en de algemeen directeur.

Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 3 januari 2019, waarbij de voorzitter de bevoegdheid tot ondertekening van de notariële aktes delegeert aan de burgemeester

Artikel 101 van het decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming

Aktes voor de overdracht van gronden vermelden de inhoud van het bodemattest.

Voor het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van gronden moet de overdrager bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver.

Artikel 21, 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Aktes voor onteigeningen door de gemeenten en aktes ter uitvoering van het Vlaams decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 en bijbehorende uitvoeringsbesluiten, zijn vrijgesteld van het recht op geschriften.

Artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

De overdrachten in der minne van onroerende goederen voor het algemeen belang aan de gemeenten zijn vrijgesteld van registratierechten.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2013 over de gratis grondafstand bij stedenbouwkundige vergunningen

Voor meergezinswoningen vanaf 3 woongelegenheden en verkavelingen betaalt de aanvrager de kosten. In alle andere gevallen betaalt de gemeente de kosten.

 

Bijlagen:

-          ontwerpakte opgemaakt door Notaris Van Kerkhoven in Broechem

-          kadastrale legger afgeleverd op 10 januari 2023

-          Bodemattest afgeleverd op 13 januari 2023

-          opmetingsplan opgemaakt door landmeter Marijn Palmans in Ranst op 29 oktober 2022

-          Hypothecair getuigschrift

 

Financiële gevolgen:

 

Omschrijving:

 Grondverwervingen via gratis grondafstand

Actie:

Aankopen en verkopen van grond

Ramingnummer:

RA000224

Uitgave:

€ 1.300 (inclusief btw)

Visumnummer:

Niet van toepassing

 

Besluit met eenparigheid van stemmen:

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand goed van een stuk grond met een oppervlakte van 55 m², gelegen in Ranst, Lievevrouwestraat 57A, kadastraal gekend als 1 afdeling, sectie C, deel van nr. 399 S 13 door Frank Van Beek, Lievevrouwestraat 57 in 2520 Ranst.

 

Art. 2:

De grondafstand kadert in het openbaar belang. De afgestane grond wordt ingelijfd in het openbaar domein.

 

Art. 3:

De kosten van het verlijden van de akte en de eventuele (gedeeltelijke) doorhaling van de hypothecaire inschrijvingen zijn ten laste van de gemeente.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

Zitting van Gemeenteraad van maandag 22 mei 2023

 

 

28. Omgevingsvergunningsaanvraag - wegentracé - Processieweg 2

 

Omschrijving:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6 meter uit de wegas voor een perceel gelegen aan Processieweg 2 in 2520 Ranst.

 

Motivering:

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context:

Op 2 december 2022 diende Nico Guldentops, Boswijk 30 in 2520 Ranst, een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een grond gelegen aan Processieweg 2 in 2520 Ranst.

Het perceel is kadastraal gekend als: afdeling 1, sectie C, perceelnummers 39D, 39E, 40C en 42.

De aanvraag heeft betrekking tot een verkavelingsaanvraag in 6 loten.

Het dossiernummer in het omgevingsloket is 2022160933.

Deze ontwikkeling impliceert een aanpassing aan de bestaande grens met het openbaar domein.

Het openbaar onderzoek liep van 4 maart 2023 tot 2 april 2023. Er werd 1 bezwaarschrift ingediend.

 

Juridisch kader:

Artikel 2, 12°, 4 en 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg. De gemeenteraad is exclusief bevoegd om te beslissen over het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van een gemeenteweg.

Onder verplaatsing van een gemeenteweg wordt verstaan de vervanging van een af te schaffen gemeenteweg of een gedeelte daarvan door een nieuwe gemeenteweg of een nieuw wegdeel.

Onder wijziging van een gemeenteweg wordt verstaan de aanpassing van de breedte van de bedding van een gemeenteweg, met uitsluiting van verfraaiings-, uitrustings- of herstelwerkzaamheden.

Omvat de vergunningsaanvraag de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

 

Relevante tusssenkomsten:

De gemeenteraadsleden Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) en Roel Vermeesch (Onafhankelijk) verwijzen naar het ontwerp van rooilijnplan van 1966, naar de recentste rooilijnplannen van 13m ipv 6m en de grote bouwintensiteit van het project waarvan men zich afvraagt of dit in overeenstemming is met de bouwvisie.

 

De schepen van ruimtelijke ordening, Luc Redig (Groen) verklaart dat er over de inhoud van het bouwdossier geen uitspraken gedaan kan worden aangezien dit tot het prerogatief van het college van burgemeester en schepenen behoort en dat de controlerende taak van de gemeenteraad zich na de behandeling door het college van burgemeester en schepenen kan plaatsvinden.

 

De schepen van openbare werken, Jan Dillen (N-VA) verwijst naar de motivering (zie infra) opgesteld door de omgevingsambtenaar die in het ontwerp van gemeenteraadsbesluit is opgenomen. Het ontwerp van rooilijnplan is ontworpen in 1966, circa 56 jaar geleden wat volgens de schepen geen adequaat rooilijnplan meer in na meer dan een halve eeuw. Zoals in de motivering bevatten de omliggende goedgekeurde rooilijnplannen zoals de processieweg en de Molenstraat eveneens een breedte van 12m, net zoals het ontwerp van rooilijnplan van het achterliggende gedeelte van de Laarstraat in het kader van de verbindingsriolering Dullaard-Donkere weg en Laarstraat. Een rooilijnbreedte van 12m is dus gepast. Vandaar dat het voorstel van rooilijn voor deze verkaveling vastgelegd wordt op 6m vanuit de as van de bestaande wegenis.

 

Bijkomende motivering:

De betreffende aanvraag gaat over het verkavelen van de grond in 6 loten.

Het openbaar onderzoek liep van 4 maart 2023 tot 2 april 2023. Er werd 1 bezwaarschrift ingediend. Het ingediende bezwaarschrift gaat over:

-          De huidige inrichting van dit kruispunt met nabijgelegen kruispunt Molenstraat – Vaartstraat is vandaag uit oogpunt van veiligheid voor autoverkeer en zwakke weggebruiker onoverzichtelijk en onveilig: er zijn op verschillende plaatsen geen voetpaden of fietspaden en de gevels staan zeer dicht bij de straat. Om een verkeersveilige inrichting van het kruispunt in de toekomst te realiseren is het nodig om voldoende ruimte te voorzien.

-          Deze ruimte werd in het verleden reeds vastgelegd via goedgekeurde rooilijnen welke op elkaar aansluiten:

        Voor de Molenstraat werd een rooilijnplan (breedte 12 meter) goedgekeurd bij KB op 27 december 1905.

        Voor de Processieweg werd een rooilijnplan (breedte 12 meter) goedgekeurd bij KB op 21 februari 1961.

        Voor de Laarstraat werd een rooilijnplan (breedte 12 meter) goedgekeurd bij Ministerieel besluit op 18 maart 1971.

-          Op het nieuwe verkavelingsontwerp wordt deze rooilijn niet gerespecteerd: de voorgestelde rooilijn langs de Laarstraat is op het verkavelingsontwerp gelegen op 6 meter uit de huidige wegas.

-          Bijkomende dient er ook rekening worden gehouden met de toekomstige verkaveling Matexi waarvoor de ontsluiting vermoedelijk grotendeels via de Laarstraat en kruispunt Laarstraat – Processieweg – Molenstraat zal verlopen.

-          Op het verkavelingsontwerp wordt vooraan lot 1 een ruimte voorzien voor een hoogspanningscabine (lot 8). De inplanting is voorzien in de voortuinstrook, waardoor de zichtbaarheid in de Laarstraat wordt gehinderd.

 

De bestaande woning op de hoek van Processieweg en Laarstraat wordt afgebroken. Op die manier komt de hoek vrij en verbetert het zicht vanuit beide straten op het kruispunt. Dit verbetert de verkeersveiligheid en beantwoordt de opmerking in het bezwaarschrift.

 

Het Ministerieel Besluit waarnaar verwezen wordt in het bezwaar wordt niet in het Belgisch Staatsblad terugvonden. Het blijkt dat er wel een rooilijnplan is dat bijna volledig goedgekeurd is, maar uiteindelijk is de goedkeuring onthouden omdat er een BPA zou worden opgemaakt (wat echter niet gebeurd is). Er is dus eigenlijk nog geen officieel rooilijnplan goedgekeurd voor de Laarstraat. Om die reden moet het dossier heden worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring van de rooilijn. Het bezwaar hierover wordt niet gevolgd.

Voor de Processieweg wordt er correct verwezen naar het rooilijnplan van 1961.

 

Er wordt langs de Laarstraat een standaard rooilijnbreedte van 12 meter voorgesteld (6 meter uit de wegas), overeenkomstig de rooilijnbreedtes waarop aangesloten wordt (Processieweg en Molenstraat, beiden goedgekeurd met een breedte van 12 meter).

De rooilijn van de Molenstraat werd destijds doorgetrokken tot aan de rand van de Laarstraat, waardoor een rooilijnbreedte van 6 meter uit de wegas daar niet mogelijk was. Het is nochtans billijk om aan beide over elkaar liggende eigenaars een gelijke grondafstand op te leggen. Bij een aanvraag over dat perceel (aan de overkant van het perceel in aanvraag) is het aangewezen dat de rooilijn daar wordt gewijzigd op dezelfde manier.

 

In het decreet van gemeentewegen (3 mei 2019) wordt bepaald dat een wijziging van goedgekeurde rooilijnen steeds dient te gebeuren ten dienste van het algemeen belang. Art. 4.3 van hetzelfde decreet bepaalt dat de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen steeds in acht moet worden genomen. De ontworpen rooilijn voldoet aan de vereisten van deze bepalingen.

 

Besluit met:

12 stemmen voor: John Oliviers (N-VA), Johan De Ryck (N-VA), Luc Redig (Groen), Leen Baeten (N-VA), Jan Dillen (N-VA), Frans Marivoet (Groen), An Willems (N-VA), Guido Wittocx (N-VA), Erik Fossez (N-VA), Joris Van Camp (Groen), Raf Serneels (N-VA) en Kurt De Belder (Groen)

3 tegen: Roel Vermeesch (Onafhankelijk), Fernand Bossaerts (CD&V/WIJRanst) en Christel Meeus (CD&V/WIJRanst)

3 onthoudingen: Tine Muyshondt (CD&V/WIJRanst), Christel Engelen (Vlaams Belang) en Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang)

 

Enig artikel:

De rooilijn wordt goedgekeurd op 6 meter uit de wegas voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Nico Guldentops voor een perceel gelegen aan Processieweg 2 in 2520 Ranst, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie C, perceelnummers 39D, 39E, 40C en 42.

Publicatiedatum: 27/06/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.